Vinnerliste
Populært innhold
Viser innholdet med mest poeng fra 18. april 2016 i alle områder
-
Lite turer for tiden. Enda skade i kneet men krykkene er kastet unna. Ble en rolig tur like ved hovedveien for å prøve fluestanga litt. Trenger ikke å dra så langt for å få en fin liten tur. Bare en måned igjen til midnattsola titter opp her.14 poeng
-
6 poeng
-
Hadde en liten tur ut i østmarka fra fredag til lørdag i veldig skiftende vær. Var første overnattingstur for året og godt å få sesongen igang. Prøvde fiskestanga mens jeg var der men noe liv i vannet var det ikke. Satser på bedre lykke neste helg. Fikk samtidig testa ny sovepose for året, en muntain equipment helium 400 og den holdt meg varm igjennom natta. Greit og ha testa før en skal på fjellet om sommeren. Ringstind 2 teltet fikk også sin dåp denne helga, størrelsen syns jeg passet veldig bra til en person. Så inni der blir det mange netter utover våren og sommeren når ikke madammen skal være med.5 poeng
-
oida. først: spørsmålet mitt handlet jo ikke om at turistforeningen skal legge til rette for vegetarianere, det handlet mer om hva de har tilgjengelig på hyttene. Har de for eksempel ris, forskjellig hermetikk med grønnsaker på, brødvarer osv, så er man berget, uavhengig om man er vegetar, eller av religiøse grunner. Om det bare er noe hermetikk sodd med kjøttbiter i, så kommer jeg til poeng nr to: da måtte jeg hatt med mere selv. Det var jo derfor jeg spurte. og så må jeg bare spørre, mener du at forholdene kun skal være lagt til rette for de som spiser kjøtt?5 poeng
-
Jeg har ikke egentlig så mye erfaring med fjellturer i utlandet, ei heller med turister i Norge... Men: Jeg har hatt med drøssevis med flyktninger på tur, både på teltturer, dagsutflukter og toppturer. Her er det ganske morsomt å se kulturelle forskjeller, flyktningene i mellom: Persere (Iranere) er glad i tur -- men da piknik. Fem bæreposer med hjemmemarinert lammekjøtt, småkaker, te, utbrettbar grill og pledd. Når de inviteres til "tur", så stiller de helst i sitt peneste tøy, og er klar for en døsig ettermiddag i parken. Sjokket kan være stort når de forstår at vi egentlig snakket 3-400 høydemeter, fem timers gåing, og ti minutters kjekspause på toppen før turen går hjem igjen... Eritreere er en sak for seg selv. De stiller som regel med... ingenting. Én pakke røyk og en lighter, i skinnjakke og joggesko. Mens de røyker, traver de opp 45 graders stigninger uten så mye som en tanke på stakkars norske, veltrente DNT-"turledere" som peser som en utrent astmapasient 200 meter bak dem. Halvparten av dem er som regel født og oppvokst godt over 2500 meter over havet, viser det seg... Tilsvarende har jeg blitt regelrett fraløpt over snø, av det jeg trodde var slappe Afghanske byjenter -- som viste seg å ha jobbet som solo geitegjetere i fjellene siden de kunne gå. Én fin liten historie fra sist tur; Eldre syrisk herremann tilbyr meg en sigarett på en fjelltopp -- jeg takker mot bedre vitende ja, og etter ferdiginhalert pinne, stumper jeg den som seg hør og bør, og legger jubben i knelomma på buksa mi. Vedkommende herremann begynner å bære seg på Arabisk til alle de andre sådan talende, og det bryter ut en lang diskusjon, som jeg ikke forstår så mye av: Når jeg ber om å vennligst inkluderes i samtalen, kommer poenget: "Nordmenn gjør sånn! Her i landet kaster man ikke dritt i naturen!" Selvfølgelig, sier jeg: jeg vil jo ikke selv komme til en fjelltopp og bli møtt av søppel og rask; det vil jo ta noe bort i fra hele villmarksopplevelsen. Araberne er samstemte i at dette er symptomatisk for hele den vestlige kultursfæres de facto overlegenhet: Vi tenker på de andre i samfunnet vårt, vi betaler skatt, og luftambulansen kommer om du tryner. Araberne forteller at det ikke finnes så mye som et eneste fint utsiktspunkt eller teltområde i midtøsten uten en søppelhaug. Alle andres sigarettstumper går i egne respektive bukselommer. Samtlige turdeltakere har siden den gang plukket med seg alt søppel de finner på tur, og stapper det ned i sine egne sekker -- fordi det er derfor vi har et samfunn som er OK å flykte til.5 poeng
-
Det var lite snø og det som var var vindblåst, så oddsen var litt imot meg når jeg tenkte på pudderkjøring. Satt i bilen på Oppdal og så på kartet over Trollheimen. Storlidalen fristet ikke, men kunne jeg håpe på at de siste dagers sørvestvær hadde lagt igjen pudder østafor Fulånebba? Håpet var å få ei fin nedkjøring derfra. Hadde vært på toppen før, og viste at det er rimelig bratt på toppen, så tok med fjellsko og stegjern i sekken. Parkerte i Viromdalen ved Sanden på 180m. Der lå det ikke snø, så måtte traske opp igjennom skogen med skoene på ryggen til ca 350m før jeg kunne gå videre på randonee. Lite snø var det, men det var 15cm pudder oppå hardpakka snø, så forholdene var overaskende gode. Fulånebba/Grøvelnenna sett fra Sunndalsøra (bildet har jeg tatt ved en annen anledning) Gikk normalveien opp til litt sør for Mohaugen. Her flatet det ut og jeg gikk inn mot det bratte partiet hvor jeg la igjen skiene og gravde ned randoskoene. Fjellet har to topper og går man normalruta opp ender du først opp på en litt lavere fortopp. Klyvinga opp her var grei, men noe utsatt og spennende med mye is og hard fokksnø så stegjern gjorde seg godt. Fra fortoppen gikk veien ned i skaret til enn punkt som er noe utfordrede, spesielt uten tausikring og isfrie holdetak. Fikk ikke klatra ned så mått hoppe ned ca 2.5m til steinen nederst i skaret. Steinen er nokså stor og flat, så å lande her går helt greit selv med snø på. Problemet er bare at det er ganske luftig med stup på bedde sider av det tynne skaret så man føler seg ikke helt trygg i omgivelsene. Det bratte partiet opp mot Fulånebba. Kom meg opp på selve toppen hvor det var helt vindstille, en skjeldenhet på denne tiden. Hadde tatt med meg både dunjakke, gass, feltrasjoner og masse vann så ble sittende på toppen i noen gode 2 timer til sola begynte å bli lav. Med skyfri himmel fikk jeg ett lite innslag om å bare bli på toppen utover kvelden og se om jeg får tatt noen flotte bilder av stjernene, utsikten er jo ganske fenomenal! Jeg startet med å gå opp ett tramp ned ei ny rute, ned på vestsiden i stedet for ned i skaret i nord. Jeg ville helst unngå skaret i mørket, spesielt om vind og vær tok seg opp. Så før sola gikk ned gikk jeg opp ei trygg rute ned mot vest. Tilbake på toppen ble det photoshoot mens sola gikk ned, motivene var det ikke mangel på! Panorama fra Fulånebba over Sunndalsfjorden. Vinnufjellene med Dronningkrona sees til venstre. Utsikt utover Sunndalsfjorden. Sola går ned over fjellene ved Øksendalen. Sola står i Søre Skjorta. Skjorta (1711m) til høyre. Litt etterlys står i Litlskjorta (1552m). Blåtimen med lysene i Sunndalsøra. Zoom på Sunndalsøra Hydro Aluminium Sunndal Etter at sola gikk bort ble det litt døtid mens jeg ventet på klar stjernehimmel uten lysforstyrrelser fra sollys. Startet på med bygging av en varde av snø, steinvarden så så stusselig ut syntes jeg. Etter en time hadde jag kappa ut nok firkantete til en 2m høy varde. Lommelykta plasserte jeg i midten inni varden slik at det ble blått lys av varden. Stativ hadde jeg jo ikke med meg, så jeg måtte også bygge ett snøstativ, kraftig nok til en stein på toppen slik at kameraet kunne stå stødig til å ta nattbilder i flere rettninger. Etter 3-4 timers mørke kom også nordlyset fram, som gjorde turen komplett for min del og kameraets del! Nå sitter jeg bare igjen og kunne ønsket at jeg hadde ett enda bedre kamera, for slike turer som blir så komplett som denne finnes det få av. Den 2m høye snøvarden sto nok ikke lenge på denne utsatte vindtoppen! Stjerner over Sunndalen. Nordlyset dukket opp i nordvest. Lysene som gjenspeiler seg imot skyene er fra Kristiansund (sterkest til venstre) og oppover til Kyrksæterøra. Så ut som nordlyset forsvant etter hvert så jeg startet nedstigninga. Da blomstra selvsagt nordlyset opp igjen! Noe bratt retur til fotts nedenfor Fulånebba. Litt usikker på rasforholdene så gikk lengre ned for sikkerhets skyld. Måtte så opp til skiene igjen.3 poeng
-
3 poeng
-
3 poeng
-
3 poeng
-
"Om det bare er noe hermetikk sodd med kjøttbiter i". Hvis du kan spise sodd så har du ikke så stort problem. Da er det bare å unngå mat hvor du ser kjøttet. Sodd er laget på kraften av kokt kjøtt og det er både fett og proteiner fra kjøttet i den flytende væsken. Ellers er jeg enig med REJOHN. Hvordan klarer du dagsbehovet i fjellet på 3 - 4000 kcal (kilocalorier) ved bare å spise plantekost. Det må bli mye karbohydrater og soya. Hvis du spiser bare plantekost så må du vel øke volumet av mat en god del. De fleste planteetere spiser enorme mengder mat i forhold til kjøtteterne. Men du kan vel spise fisk. På noen av STF sine hytter er det hermetisk bacalao. Den er laget av fisk og grønnsaker. En sånn boks inneholder 412 kj (99 kcal) pr. 100 gr. 5,7 gr. protein, 7.9 gr. karbohydrater og 4.9gr. fett. Innholdet veier 800 gr. En boks alene til middag så har du 792 kcal. Og så har du sardiner og makrell i tomat. En boks makrell i tomat kan du f.eks. varme og spise til middag sammen med pasta. Den inneholder 253 kcal energi pr. 100 gr., pluss at den inneholder 13,4 gr. protein, 3,0 gr. karbohydrater, 20,5 gr. fett, 5,3 gr. Omega-3 o et gr. salt. Total mengde mat i en boks = 170 gr. Jøder og muslimer spiser ikke gris. Grunnen til dette ligger langt tilbake i tid, den gang grisekjøttet ofte inneholdt trikiner. Folk oppdaget da at de kunne bli syke og i noen tilfeller dø av å spise svinekjøtt, og enkleste måten å unngå dette på er å la dette bli en del av religionen. Her hos oss hadde vi f.eks. "Potetprester". Prester som stod på talerstolen i kirken og fortalte folk hvordan de skulle dyrke poteter. Religion har i alle tider hatt enormt stor makt over vanlige folk og opp gjennom historien så har religionen vert brukt som et maktmiddel for å kontrollere store og små befolkningsgrupper. I dag klarer vi oss heldig vis ganske bra med politikk og et relativt demokratisk lovverk. https://no.wikipedia.org/wiki/Trikinose3 poeng
-
3 poeng
-
Hadde egentlig ikke tenk å ta en tur på stiene i dag - heller en tur i båthavna og til sentrum. I sentrum var jo Fritt & Vilt-messen, som jeg hadde droppet å besøke på fredag og lørdag pga tidligere erfaringer med lange køer. På søndag bruker imidlertid køene å være borte (i likhet med de aller råeste tilbudene) og der endte jeg opp med tre kjøp, hvorav to burde få en snarlig testtur - en Rab Sawtooth Pant Granite til 599,- og tre poser Real Viltgryte á 60,-. Så da var det på med nybukse og hive Real-posen i sekken sammen med diverse annet, og vandre oppover Holefjellet i strålende solskinn. Stoppet på en kolle der jeg også tidligere har kokkelert, og fyrte opp "PirateBug-en" - den ferske titankjelen min på toppen begynner å se ut som en vanlig svartkjele allerede : Viltgryten var ikke noe å skryte av, synes jeg. Det var kanskje en grunn til at det var det kun var den og en suppe de hadde igjen på messen? Men, men - er man skikkelig sulten, vil den nok smake kjempegodt ... Dro videre til Damsgårdsfjellet, da var det meldte væromslaget begynt å ta effekt. Solen forsvant bak skylaget og vinden økte litt. Her ser "pojken med gullbyxorna" mot skyene som siger inn fra vest, og midt i bildet er kollen som var dagens middagssted: Buksen var veldig behagelig, tror stretch-en i stoffet er et lite hakk bedre enn i Norrønas flex1. Mindre lyd i det også. Men sammenliknet med Norrøna Bitihorn lightweight pant, er den tyngre og mangler ventilasjonsglidelåsene på lårene - Rab-en passer bedre når det er litt kjøligere og man trenger stor bevegelsesfrihet, mens Bitihorn lightweigt er best når du vil ha bukse på i shortsvær Ellers er lengden på Norrønabuksen perfekt mens Rab-en er rundt en tomme kortere enn jeg liker best. Jeg har forresten begge i XL.3 poeng
-
3 poeng
-
Fikk med meg en gira tysk utvekslingstudent jeg bor med for tida og gikk opp Fulånebba (1428m). Varmt og fint, men endel lave skyer som holdt seg over oss det meste av dagen. Etter å ha kommet oss på rimelig greit opp det bratte partiet og skaret til Fulånebba prøvde vi oss på nedkjøringruta som går rett øst for toppen. 35-40 graders helning neddover en flanke som virker noe utsatt om man faller eller blir tatt av skred da det er høye stup nedenfor. Videre ned endte vi opp i 50 graders renne på rundt 130 høydemeter. Utrolig artig nedkjøring, spesielt da det ble endel pudder ned mot renna! Videre ned i full fart med lange dype kurver ned til Viromdalen. Zoom på Hovsnebba Ruta vår gikk ned fra høyre i bildet å skrått til venstre. I virkeligheten er flanken mye større enn hva det ser ut som i bildet. Opp mot Fulånebba Panorama utover Sunndalsfjorden fra toppen.3 poeng
-
Jeg har 2 huskyer, som jeg har har mye moro med å kjøre med foran en spark med Kick-spark ski under. Dette fungerer utmerket, men jeg ville gjerne forsøke mig med noe annet. Jeg er prinsipielt enig i at har man bare 2 hunder, bør man glemme alt om slede for det gir mye frustrasjon, et farlig stort ønske om flere hunder (så'n bare 2 mer?) og i hvert fall gir det masse mosjon i alle motbakker for en selv – men det skal jo være sunt. Men mye moro er det. Likevel har senhøstens og vinterens prosjekt vært bygging av hundeslede. Jeg så noe video fra ulike sprint løp i midt Europa og løp gjennom alpene, hvor mange brukte noen sprint sleder, som så svært manøvre dyktige og svingvillige ut. De hadde ikke meier, men ski som meier. Og jeg hadde jo noen gamle ski stående. Derfor studerte jeg intenst disse RSS, Danler og Idi sleder bygget etter dette konsept. http://www.hundeschlitten.at/index.php/en/ http://www.danler-sleds.com/dogsleds/Schlitten/hornet-xc.php?navid=6 Skiene er boltet til et «tverrstykke» foran således at de kan kantes med håndtaket. Samme som på mange andre sleder som fx. OT. Men de gamle Tua fjellski jeg bruker har noe innsving og får dermed noe «carving effekt» - nok til å kunne korrigere kursen ved å føre håndtaket sideveis. Jeg vurderte å bygge i asketre, men hvor får man tak i helst laminert ask?? Ikke på norske byggemarkeder. Derfor valgte jeg å bygge i aluminium. Jeg utførte en del arbeids skisser og material liste, men bygget også en modell i 1:10 av papp og peisfyrstikker. Modellbygging vil nemlig avsløre om jeg hadde tenkt feil, når man nå ikke akkurat har et konstruksjons 3D program. Figuren ved modellen svarer også omtrent til 1:10, hvis man tenker en liten inuit på 1,60 m. Tverrstykket for i 4 mm aluminiums plate, samlinger i 2 mm alu-plate. Helst ville jeg bruke ovale profiler, men dette kunne jeg kun få fra Tyskland eller Belgia (eller Ali-Baba, men minimum 600 kg!) Jeg trengte 1 profil lengde på 6 m. Men selv 25 mm firkant profil viste sig umulig å få tak i i aluminiums produserende Norge! Grossisten som hadde det på hjemmesiden måtte hardt presset innrømme, at det befant sig i Odense, Danmark. Akkurat der har jeg før handlet en del med konkurrenten, hvilket jeg ikke unnlot å nevne. Jeg skulle uansett på heisa tur til Danmark og har før arbeidet på begge sider av Skagerrak kysten. Så kjent på kysten gikk jeg 300 m fra fergen inn hos skips smeden i Hirtshals. Jeg fremførte mine ønsker og forklarte, at jeg trengte stumper – ikke hele lengder. Han henviste til skrot bunken og pekte på bandsagen og baufilen og mente jeg så gammel nok ut til å kunne bruke disse selv. Hundesleder kjente han ikke noe til, men han kunne gjerne bygge en styrehytte på den. Så klappet han hundene, som var med og vi ble enige om at sådan ble for tung. Kort sakt fikk jeg alt aluminium hos ham for ca 800 kr. ca. 7 m 25 mm firkant-rør, et stort 4 mm- og 2 mm platestykke. Hirtshals havn er fin for min type power-shopping for overfor smeden ligger trålbinderen, hvor en kan kjøpe alle mulige typer tau og liner, der i blant hulflettet (rakettline) i super kvalitet til ingen penge. Jeg har ikke lenger noe ordentlig verksted, så alt er tilvirket med alminnelig verktøy. Tyngst var nokk utskjæringen av forstykket med vinkelsliper med tynn skjæreskive og stikksag for kurver. Bukkingen av det var ganske spennende, for med alu har du bare 1 sjanse! Men med oppspenning med skruetvinger på et stødig utebord og en meget stor skruevinge som vektstang ble dette faktisk en meget smuk kurvatur. Ellers er alt poppnaglet eller boltet sammen. Hvor der skal være sideveis bevegelse til kantingen av skiene ligger der 2 små karrosseri skiver mellom profilene. Bøylen foran er utført av svart tykkvegget PEH vannrør og handtaket det samme. Det er tilmed polstret med neopren fra et barnevogns handtak jeg rappet fra en container og regntrekket uten på neoprenen kommer også derfra - et ganske perfekt handtak, som er såpass fleksibelt at det ikke hindrer sideveis bevegelsen. Det vannrette tverrhandtak er utført i tre for ikke å få kalde hender. Laminert asketre = skaftet fra en ishockeykølle. Fottrinnene er utført i 10mm nylon (ja, de er mig med nylon skjærefjøl som heveplate -også under skibindinger!) med et gummibelegg av en strimmel gammel piggdekke til terrengsykkel skrudd på! Dette står man fjellstøtt på! Samtidig med at det har litt krumming, så man står mykt og snø og is dyttes av. Dette kan også brukes på andre typer meier! Bremsematten er den samme jeg bruker på sparken: en halv antispinn matte fra Biltema, dvs du får 4 stk ultralette bremsematter for 149 kr. De bremser veldig bra, nokk til 2 hunder. http://www.biltema.no/no/Bil---MC/Bil-tilbehor/Vinterbil/Snokjetting/Antispinnmatte-2-stk-2000019018/ Jeg har også fremstillet en bøyle med piggbremse, men den er alt for kraftig. Holdt på å gå på hode ut over sleden første gang jeg aktiverte den. Jeg trenger den ikke med bare 2 hunder. Det var så mye 4 mm plate til rest, at jeg kunne konstruere et lett snøanker. Prototypen var ikke bra, men nr. 2 holder bra. Sleden var ferdig, som kjørbart «skjelett» til julen og fikk så noen enkelte justeringer. Senere ble sete – lasteplan utført av gjorde av gamle sikkerhetsbelter fra bil, som jeg hadde liggende til annet formål. Det er ekstremt komfortabelt å ha sådan en liggestol med på lenger tur til pauser. Klamme jakker kan tørke på handtaket som kleshenger og gi litt le. Så kan en sitte med termosen og «snacke« sig selv og hundene, som syns dette er veldig trivelig. Jeg har forsøkt en «langtur» med telt, sovepose, mat mm. i en duffelbag foran. Det ble mye dytting oppover, fin overnatting ved Versjøen mellom Ål og Hemsedal og en formidabel kontrollerbar nedkjøring på Torposiden. Så sleden har altså også tålt noe belasting, men endrer styre egenskaper, når den blir fortung. Jeg er selv fornøyd med prosjektet som vel har kostet en ca. 1500 kr. i alt, bl.a. fordi verkstedsnissen gjemte en porsjon nagler og bolter. Til gjengjeld hadde jeg en del andre saker bl.a skiene i forveien. Men det går an å finne brukbare ski på loppemarked. Det er mulig, at sleden ser svært hjemmebygget ut, men den fungerer bra for mig. Den er dog ikke egnet til dyp snø, men krever helst et scooterspor eller løype. Elgen2 poeng
-
Det nytter ikke å ta vanlig norsk kost og erstatte kjøttet med grønnsaker, men hvis du erstatter kjøttet med næringsrik mat som nøtter med 5-700kcal pr 100 gram og diverse frø med 4-500kcal pr 100 gram, så får du i deg mye bra fett og proteiner, og ikke minst kalorier. Hvis man virkelig er redd for å gå tom for energi, så har man jo matolje med rundt 900kcal pr 100 gram. Som kos kan man f.eks spise mørk sjokolade som gjerne har 600kcal pr 100 gram. Det vanskelige med å være vegetarianer er å begynne med det som voksen, ettersom vanlig vestlig mat bygger opp rundt kjøttet. Det er ikke det at det ikke finnes næringsrik mat i planteform, heller at man er uvant med å finne gode alternativer. Det er jo ganske få som har vokst opp med et vegetariansk eller vegansk kosthold. Som kjøtteter, så må jeg si at maten på selvbetjente hytter ikke er på topp sånn i utgangspunktet. Man kommer langt med å ta med seg litt hjemmefra og bruke av basisvarene som finnes. Å ha med knekkebrød som matpakke gjorde ihvertfall meg bra sugen etter bedre mat!2 poeng
-
2 poeng
-
2 poeng
-
2 poeng
-
Denne satt på en stein der jeg var på fisketur i formiddag. Litt vel mye solbading tenker jeg.2 poeng
-
Noen ganger ... Noen ganger blir leverposteien med skorpe på igjen i kjøleskapet hjemme, og regnet som kan lage kaosgrøt av loffen holder seg borte. Loffen også. Istedet blir det blir det sol og flammer og baconpløser og havrelomper og ketchup og sennep. Noen ganger er det all right. Noen ganger har man spist baconpølser og havrelomper og ketchup og sennep og til og med drukket en boks med innhold laget av korn og gjær og humle og vann, og man er god og mett. Og så har man nytrukket kaffe klar. Og kan stå der, bak en knaus som gir le for nordavinden, kjenne røyklukten fra flammene som er i ferd med å utånde og nippe til kaffen og skue ut over sjøen og tenke at jo; noen ganger er det heeelt all right:2 poeng
-
Svensken var så generøs at jeg skulle få en tube med silikon gratis, slik at jeg kunne kline inn teltet på egenhånd og håpe på at sømmen reparerte seg selv. Det lekte ca. et eggeglass med vann i timen fra en søm. Jeg tok bilde av lekkasjen med en hengende dråpe i sømmen, beskrev hvor mye det lekte, og sendte bildet med mailen. Svensken mente det ikke var noe å bry seg om siden det kun var EN dråpe............. Jeg burde nok ha sendt med bilde av ALLE dråpene2 poeng
-
Arcteryx "Squamish Hoody" til kroner 699, begrensede farger, hos www.dntbutikken.no/ Ny/normal pris ligger på ca 1200-13501 poeng
-
Litt OT, men testen kan ikke stå ukommentert. Det fremstår for meg som om testpersonellet har definert hvordan et telt skal være, og over hodet ikke ser hen til vurderinger om hvor telt plasseres, eller hensikt med andre måter å utforme telt på enn hva den "predefinerte" teltformen tilsier. Jeg kan heller ikke se at teltene er testet i vær og vind, annet enn at de er vurdert for dette. Jeg har ikke telt der innerduken settes opp først eller med høy glippe nederst, men jeg vil ikke kritisere dem før jeg ser en test i faktisk bruk.1 poeng
-
Bønner, kikerter og linser inneholder mye proteiner og kan erstatte kjøtt. I marka er uansett ikke proteiner det viktigste, du får i deg nok av det uansett. Det viktigste er at du får i deg nok kalorier, og da er både langsomme og raske karbohydrater viktig for å holde energinivået oppe (så sant man ikke lever keotisk). Ris, pasta og brød inneholder forøvrig en god del proteiner det også.1 poeng
-
Nå har jeg i løpet av endel år vært på tur i skog og fjell ganske mange steder. Mitt generelle inntrykk, om det er interessant i det hele tatt, er at naturen ofte er mer slitt og tilrettelagt i utlandet. Hele utlandet. Camping og slikt på egne plasser, bilvei ofte helt frem. Via ferrata og slik vederstyggelighet. Klatreruter, trails og stier er preget av mye bruk. På mange basecamps og knutepunkter er det mye søppel. Det finnes selvfølgelig unntak, men det er mitt hovedinntrykk. At folk da får mindre erfaring med å ferdes i mer utfordrende/naturlig terreng er vel å forvente. Friluftsliv mange steder er ensbetydende med å gå på grusvei. Satt litt på spissen. Men vi følger ikke langt etter. Jeg tilhører de som synes tilretteleggingen for friluftsliv ofte går for langt. Allemannsretten har kanskje noe av skylda. Og tilgjengelig natur pr capita. Sidrumpa nordmenn har sannsynligvis også vært forsiktige med å importere adferd og vaner fra feks europeere, noe vi skal være glad for når vi ser enkelte av de latterlige nasjonalparkene som finnes i søreuropa Jeg tror også folk i for liten grad bruker den naturen de har i umiddelbar nærhet. Man blir litt blinda for det nære, og tror man må reise langt bort for å gå på tur. Eller kanskje poenget er at det ikke er noe særlig urørt natur igjen i Italia? Eller Tyskland? Turistene kommer hit for å finne det urørte og naturlige. Norge er jo så fantastisk har de lest og hørt. Men de skjønner ikke hva det innebærer og stiller i flipp-flopps og sydenskjorte. Det er forresten litt av det samme her hjemme også. De årene jeg bodde i Lofoten og Troms, hadde jeg påfallende få turvenner fra nord-norge. Lofotværingene gikk i hvert fall ikke fjelltur. De dro på havet. Eller drakk øl. Noe fjelltraverne også gjerne gjorde, men da først etter turen. Inviterte jeg noen av de innfødte på fjelltur i verdens flotteste natur, rista de bare på huet og skjønte ikke vitsen. Med et unntak. Og hun var heldigvis dame.1 poeng
-
Jeg kan jo oppdatere her. Det ble en Arrow Play, og jeg endte med en demo-modell med senkekjøl og ror. Ser for meg litt tauing og assistanse til 9-åringen, så da tror jeg ror er en stor fordel. Nå teller vi ned til Kr Himmelfart og gleder oss til en langhelg med padling!1 poeng
-
Karakter: 4 Nettsted: http://www.zpacks.com/clothing.shtml Positivt: lätt, materialet är starkt, hög kvalitet i tillverkningen, vattentätt Negativt: pris, önskar "magisk" pustefunksjon Pris: 3600 Första intryck och korta test av Zpacks Challenger Rain Jacket och Pants. Stoffet verkar vara väldigt kraftigt och hållbart i förhållande till vikten, när jag först kände på kläderna trodde jag omöjligt att vikten uppgiven på Zpacks sidor kunde stämma, men de var till och med enstaka gram lättare än angett. Har hittills brukt dem under en kort men intensiv regnskur, knappt en timma, det klarade de med glans. De är också gott vindtäta. Subjektivt kan jag inte säga att jag upplever bättre andasfunktion med eVent-stoffet än diverse Tex-kläder jag testat. Byxorna känns helt ok även vid ansträngning, men jackan börjar kännas lite klam. Jag beställde pit-zips, vilket rekommenderas då det eliminerar detta problemet så länge man inte gör extrema ansträngningar. Reglerbara ärmar och benslut fungerar fint, liksom midjan på både jacka och byxor. Huvan har både plus och minus, man måste dra ner dragkedjan en bit för att ta den av och på, men detta gör också att huvan följer gott med när man vrider huvudet åt sidorna. Huvan släpper igenom ljud bra. Totalt sett är det en huva jag inte tycker om, vilket är en god karaktär, då jag brukar se på huvor som djävulens påfund. Totalkaraktär blir 4 av 5, men om de håller sig täta och pustar som nu över tid kan detta rent av gå upp till toppkaraktär. Priset från Zpacks brukar Joe "skriva ner" när han sänder packer, så importkostnaden blir minimal.1 poeng
-
Osprey Exos 38L, den har ram, så det går bära tyngre än vad som behövs. Den har också gott om lommer, en stor på fronten, sidolommer på båda sidor, lommer på båda sidorna på höftbältet och om jag husker riktigt är det två lommer i topplocket. Säcken väger några få gram över kilot.1 poeng
-
Tak for fantastisk flotte fotos! Når vejret på den måde er hjælper, så bliver det en uforglemmelig oplevelse.1 poeng
-
Og ehhh.... etter litt tanker og fundering her så kommer jeg på at det er mitt gamle 4 manns Rondane jeg hadde i bakhodet og derfor ikke fikk det til å stemme med fjorårets to turer med ustikt der jeg ikke kunne huske at jeg fjernet noen stang. Det var selvsaagt fordi det var mitt nyere Fjellheimen som da var i bruk og du der kan rulle opp mye enklere. Bilde vedlagt slik at du ser forskjellen: Og der fant jeg også bildet jeg tenkte på:1 poeng
-
Jeg tror at vegetar kan virke mye mere komplisert enn det egentlig er. Vegetarer som drar på hytte til hytte turer forventer nok ikke å få for eksempel marinert tofu med villris og hummus Jeg tror heller ikke at vegetarer eller mennesker med forskjellige religioner vil komme til å forlange kjøttfrie dager på fjellet. Men siden vi kom inn på temaet,så syns jeg man skal respektere andres matpreferanser også, og så syns jeg ikke hyttene på fjellet tar skade av å ha noen retter uten kjøtt heller. For eksempel tomatsuppe med pasta og/eller brød (som Jøldalshytta hadde som forrett i sommer). Alternativt så kan vegetarer spise samme middagen også, bare uten kjøttet og evt sausen, verre er det ikke. Matlista så veldig bra ut, så jeg tror både vegetarer, muslimer, jøder og kresne klarer seg fint Takk for det, jeg tror det blir en fin tur!1 poeng
-
Jeg har sett litt på støvler i det siste. Har du noe mer erfaring å komme med angående Bergans sin støvel? Ser at disse er bare halve vekten av "vanlige" skinnstøvler og om DermiZax er bedre enn Gore-tex burde jo egentlig disse støvlene være et sikkerstikk. Finnes lite info om denne støvelen på nett egentlig og DermiZax i sko er vel heller ikke helt vanlig.1 poeng
-
1 poeng
-
Dreven og dreven? Sannheten er nok mer at jeg holder fast på en tanke helt til den slår rot. Og svært ofte er det bare det som skjer, men av og til lykkes jeg, selv om utførelsen ikke alltid står i stil med intensjonene. Men når det gjelder blikkboksovnen er jeg fornøyd, selv om den ser svært så hjemmelaget ut. Akkurat nå holder jeg på med å produsere stekespader. Mye støv og mye moro. Vurderer hver eneste vedski av bjørk med naturlig bøy og så er det bare å sette i gang med skjæring og pussing. Jeg bruker også einer og de stekespadene som er avbildet er av oliventre. Siden jeg synes det blir plundrete med bare en lager jeg like godt to, en for høyre og en for venstre hånd. Legger dette også ut som egen tråd under "Gjør det selv".1 poeng
-
Om jeg lykke bedre nå med denne beskrivelse håper jeg på. Likevel: Ovnen er stadig i utvikling. Som den observante leser vil se er det ikke helt samsvar mellom antall luftehull på sideplate 1`s tegning og foto. Det holder med antall hull som vist på tegningen. Men dette bestemmer du selv. Jeg har pr i dag ovner som følger fotoene og ovner som er lik tegningene. Begge varianter fungerer like godt. Men for gramjegeren er det litt vekt å spare ved å bore flere huller Jeg har også gått vekk i fra å bore 8 mm luftehull på brenneplatens vinger og de nedre hullene på sideplatene. I stedet borer jeg alle med 6 mm bor. Eneste 8 mm hull er da senterhullet på brennerplaten, slik at Trangia gassbrenner kan monteres der. Tom`s Wood Stove MK 2 i sitt rette element. Skrueløs og sammenleggbar. Klargjøring og sammenpakking skjer kun på et par ti talls sekunder. Vekt ca 155 gr avhengig av blikktykkelsen som i hovedsak er på 0,4 mm Mål oppslått : Lengde: 140. Bredde innvendig: 100. Høyde. For å kunne slås sammen må nødvendigvis endestykke 1 bli litt bredere øverst enn endestykke 2 Ovnen er blitt brukt i skogsterreng og på Hardangervidda, og har vært førstevalget i 90% av tilfellene. Jeg har utført mer enn 30 oppkok, i tillegg til lange tider med kosebrenning. Ovnen er også tilrettelagt for Trangia gassbrenner. Monteres i senterhullet som har diameteren 8mm Ovnen kan også lett brukes med en såkalt "Cola Box stove", og den kan også brukes inne i teltet til å fyre telys. Omm vinteren setter jeg ovnen på lokk, eller spade. Stekepanne, kaserolle man også brukes. I den snøfrie sesongen finner jeg alltid en stein som den plasseres på. Dermed hindrer jeg at det begynner å brenne på bakken, og jeg slipper å lage bålavtrykk. Sikkerhet: Skru alltid arbeidsstykkene fast til en trebit før boring. Bruk nødvendig øyevern ------------------------------------------------------------------------------------------------- Her vises "tomspannet". Om spannet ikke er helt tom, må så mye som mulig maling fjernes manuelt. Bruk gjerne skrape, sagflis og White spirit Til slutt - om nødvendig brenn ut restene. Å brenner er egentlig en fordel. Da fjernes spennet i blikket, og det er lettere å arbeide med. Verktøy som er nødvendig. Wisegrep (låsbar tang), Bor: 3, 6, 8 mm. saks, syl, hammer trekloss og lim. Jeg bruker kontaktlim på sprayboks. Poptang og nagler, eller 3 mm Skrue og mutter. Popnagler/skruer må være av stål. Aluminium brenner opp. Bøying/knekking. En plateknekker er selvfølgelig det beste, men jeg har ikke det slik at jeg bruker skrustikka. Siden kjeften er for smal har bruker jeg to stk vinkeljern som forlengere. Bøy og lag en 90 grader vha hammeren, Ta stykket ut av skrustikken og fullfør bøyingen (180 grader) Når jeg skal bore bruker jeg et Wisegrep (låsetang) for å holde delene sammen. Før boring slår jeg hull i kryssene vha en syl. Dermed blir det lettere å bore. Sett også en lektebit som forsterkning når du borer, slik at delene ikke bøyer seg ned. _________________________________________________ Og slik ser produktet ut da jeg fant en rimelig ren tomboks som jeg lagde denne ovnen av. Men etter en fyring er alle spor etter Jotun borte. På sideveggen kan du se rutemønstret Og klar for transport Klipp til og lim fast tegningen. Klipp til litt større en hva tegningen viser. Slå 4 hull og skru fast emnet. Vha syl og hammer slåes det styrespor for boringen -------------------------- Under er brenneplaten ferdig boret og bøyd. På tegningen er det markert XXX på side og ende vingene. Dette er 5mm forsterkninger. Etter at forsterkningene er utført, skal sidevingene bøyes 90 grader opp, og endevingene skal bøyes 90 grader ned. De nedbøyde endevingene sørger for at ovnen kommer litt opp fra underlaget, slik at trekken blir bedre. Samtidig fungerer de også som en stopper for endestykkene - at de ikke kommer lengre opp enn 90 grader. Utfør all boring før bøying/knekking. Alle hullene er boret med 6 mm bor (På tegningen er det også angitt noen 8 mm hull. Dette har jeg gått bort fra) Merk at senterhullet har diameteren 8mm slik at Trangia gassbrenner kan monteres. Gassbrenneren leveres uten mutter. Trangia har sikkert en mutter, men jeg "truet" en 8 mm mutter på. te -------------------- Endestykkene lages iht tegningene. Etter at forsterkningene er gjort, klipp av øverst på 90 graderen ca 2 mm slik endeplatene og sideplatene flukter Utfør all boring og klipping før bøying. Boring på endeplatene er kun et 3 mm hull slik at endestykkene kan "poppes" fast til brenneplaten. Når endeplatene skal poppes på, låses eneplatene fast til endevingene på brenneplaten vha Wisegrepet og trestykket plassere som vist på bildet. Utfør prosessen mens endeplatene står i 90 grader. Endestykke 1 skal ha et fåtall luftehull. (Det sammen har også sideplate 2) tanken er at disse sidene settes opp mot vinden. Endeplate 2. Eneste boring er 3mm hull på sidene nederst. "Poppehull". Klipping av ilegget: Bor et 8 mm hull i midten av ilegget slik at det blir lettere å klippe. Merk at bredden nederst skal flukte med brennerflaten, men for at ovnen skal slåes sammen, må platen være 105 mm øverst. Etter at du har montert endestykke 1 fell det ned. Bøy/knekk en 90 grader på endestykke 2 og kontroller at bredden øverst blir korrekt SIDEPLATENE. Sideplatene er løse, og plasseres under transport inne i ovnen. Sideplatene har 2 lepper som tres på endestykkene. Sideplatene skal monteres på utsiden, mens nedre del bøyes lett slik at de går på innsiden av brenneplates vinger. Sideplatene har en forsterkning øverst. Justering av målene kan være nødvendig for å lette monteringen og når sideplatene skal legges "innvendig" når ovnen er i transportmodus Sideplate 1 har et sideilegg og flere luftehull enn sideplate 2. Om du vil benytte 8 mm bor på de nedre luftehullene er valgfritt. Jeg bruker bare 6 mm Justeringer: Sideplatenes lengde, Avhengig av popnaglenes lengde kan det være nødvendig å justere litt på sideplatenes lengde. Det kan også være nødvendig å justere "utklippet" i bunnen slik at sideplatene er lettere å få på plass ved montering. Det er ikke helt samsvar mellom luftehullene på fotografiet og tegningen. Det er mindre antall luftehull på tegningen av sideplate 1 og fotografiet. på i dag er det nok luftehull som vist på tegningen. Men ønskes det mer trekk kan antallet økes.. Om det er lite ved å finne er kan du montere inn en Trangia gassbrenner) Eller en "Penny can Stove. Jeg foretrekker å lage den med lukket lokk, med innervegg. Du finner fremgangsmåten på Youtube. Søk på "penny can stove . Klargjøring av bruk. 1. Fyll på nødvendig mengde rødsprit via påfyllingshullene på toppen. 20 ml rødprit er nok for å koke opp 2 dl vann 2.. Sett inn syltetøylokket og hell litt rødsprit oppi. Sett på ovnen, og legg en mynt ( f eks 2 cent euro) uten hull over påfyllingshullene. Dermed hindre flammer å komme opp fyllehullene. 3. Tenn på rødspriten i syltetøylokket. Eter et par sekunder antennes spriten i beholderen, og kjelen kan settes over. 4 Skal du bruke PCS uten ovn kan du f eks bruke en bønneboks som kjele og sette den direkte på toppen, etter å ha ventet til flammene har roet seg ------------------------------------------- Og så er det bare å vente litt til så er kaffen klar.1 poeng
-
Hvis dette er et problem så kan jo vannet siles gjennom et tøystykke, en sokk eller lignende. Litt krydder i kaffen er visst veldig inn for tiden. Ref. omsetningen på byenes kaffebarer. Du trenger bare vite hvilken farge snø du bør unngå. Det du ikke ser har du ikke vont av. "Si ja til atomkraft, få morsommere barn."1 poeng
-
1 poeng
-
Solliknuten ca 613 moh Siden jeg kjøpte meg Biltema-primus igår, så hadde jeg lyst å teste den idag. Gikk tidlig fra jobb, tok med meg hunden til foreldrene mine, pakka en sekk og gikk på tur. Ble en rundtur innom Solliknuten, totalt ca 11 km. Var ganske grått store deler av turen og ikke en sjel å se (utenom to ender...). Også var det primusen da. Fikk liv i den (hadde testet hjemme uten noe i kjelen da), stekte løk og sopp og pølser, på med hakkede tomater og Creme Fraiche, og potetmos ved siden av. Og en boks Solo. Helt perfekt. Og så fort det gikk! Herlig med middag ute! Også et til utsiktsbilde og hundebilde:1 poeng
-
Hærlig, frøya sittrer i hele kroppen når børsa kommer frem, og elsker jakt enten de er på villkanin duer eller sjøfugl. må bare få ta med ett bilde til, selv om det ikke er ett naturbilde.1 poeng
-
1 poeng
-
Tenkte jeg endelig skulle sjekke ut jakthytta på Steinsland som står åpen og kan brukes av folk. Den ligger lagelig til mellom hjem og hytte, og tenker å overnatte der når jeg en dag skal gå min planlagte "Hus til hytte"-ekspedisjon (det er ingen ekspedisjon, sånn FYI). Iallefall, etter 4 km fant jeg den der den skulle ligge og hadde en sjokoladepause i solen. Også gikk jeg hjemover igjen! Det hadde jo egenegentlig vært helt perfekt om jeg hadde tatt med en primus og mekket noe lett mat og spist kveldsmaten ute. Men jeg har ikke en primus. Ikke sånn oransje turmat heller. Kanskje til ekspedisjonen min! Gleder meg til alt dette blir grønt og frodig! 1 poeng
-
De samme reglene gjelder innenfor hele nedbørsfeltet til de ulike drikkevannene. Dette finner du mer informasjon om her: https://www.bergen.kommune.no/aktuelt/tema/byfjellene/9278/article-26097 Si fra om du finner et fint sted!1 poeng
-
Føler meg fryktelig lite oppfinnsom for tida, men tok med ungene på skitur innover Sjusjøen i dag. Men så er det nå en fint tur å starte med - littegranne nedoverbakker bortover og oppover hjemover, men ikke så bratt at det går helt i stå for ungene. Masse plasser å raste på. Og når vi går litt utpå ettermiddagen er det nesten folketomt, og i tillegg har vi fått med oss to flotte solnedganger. I går ble det impulstur med bare litt sjokolade og vann med på turen. Og litt for lite klær, så rastene ble få og korte. I dag ble turen planlagt litt mer nøye. Bursdagsfeiring betød sen tur igjen, men med god tid til å pakke og være klar med en gang bursdagen var over. Målet var samme tur og sted som i går, men med mer klær, mer proviant, stormkjøkken og pølser og varmt vann og te/kakao/kaffe. Når man er 7 år hender det at motivasjonen sånn plutselig tar stopp. Eller heldigvis bare pause her. Finn en feil.. Gassbrenneren lå jo igjen på kjøkkenbordet. Så mye for å ha planlagt (nesten) alt annet.. (lompeboksen var jo også så godt som tom viste det seg da vi kom hjem). Men med nok nøtter og sjokolade i sekken ble man jo mett likevel. Og ungee var storfornøyde! Turning/dansing i løypa. Så fint å ha den nesten for seg selv.1 poeng
-
1 poeng
-
1 poeng
-
1 poeng
-
Helsport Svea 4 camp på tilbud hos skittfiske. 5500! Dette var MYYYE telt for pengene1 poeng
-
Jeg vil anbefale deg å sjekke ut Norrøna Svalbard Flex. Utrolig komfortabel bukse i softshell. Bruker denne vår, sommer og høst med unntak av de varmeste sommerdagene.1 poeng
-
Ja, jag tycker Hilleberg överlag är överskattat, har aldrig förstått mig på vurmen kring dessa tält. Tillsammans med TNF är de det minst prisvärda tälten på marknaden enligt min mening. Även om båda tillverkarna har ett par beprövade tunga slitvargar i sitt sortiment så är mycket skräp också. Det jag hört om Akton är att det bildas mycket kondens jämfört med liknande modeller från andra tillverkare, samt släpper igenom vatten vid linningarna. Detta bör man kunna lösa genom att sätta seaming pasta på dessa ställen. Kan ju vara det du upplevde? Men men, finns andra tillverkare som både är billigare och gör bättre tält i min mening, som BlackDiamond/Bibler, TerraNova, Husky (polsk budgetmärke), m.m. Köp ett sånt nästa gång...1 poeng
Vinnerlisten er satt til Oslo/GMT+01:00