Tom42

+Støttemedlem
 • Innholdsteller

  1 467
 • Ble med

 • Besøkte siden sist

 • Days Won

  48

Tom42 last won the day on Mai 12

Tom42 had the most liked content!

Om Tom42

 • Bursdag 18. nov. 1942

Profile Information

 • Gender
  Male
 • Sted
  Nøtterøy
 • Interests
  Teologi, Friluftsliv, innovasjon

Nylige profilbesøk

3 961 profilvisninger
 1. "Å - det smakte bra"

  Skal komme med nye avsløringer. Ja, ja, men fiaskoer er også viktige når man er på ukjent mark. Prøvde som nevnt ovenfor å tørke et glass Uncle Bens sursøt saus, tyttebærsyltetøy og rømme. Sursøt saus og tyttebær var dårlig butikk. Når det gjelder rømme tørket jeg først lettrømme. Det gikk fint, men i stedet for å la resultatet få en omgang i Food processoren la jeg bitene i vann, og regnet med å knuse dem med en gaffel. Ikke helt vellykket. Kjøpte inn Seterrømme, men den ble aldri tørr. Antagelig for mye fett. Men nå har jeg avsluttet den delen av tørkingen som krever stekeovnen. Siste post var en ny ladning egg og tomatbønner, siden jeg spiste opp den forrige. Det ble vel mye støy, dag og natt, fra varmluftvifta siden vi har åpen kjøkkenløsning. Pr nå har tørker jeg, netto, en halv kilo bananer i dehydratoren, Og dermed har jeg alle måltidene i boks.
 2. Lenge siden vi har hørt noe fra dere. Er det liv femdeles?
 3. Sjekket Geitvassdalen. I følge grafen er det kun 20 cm snø igjen. Kan det være korrekt.?
 4. øks til bålsesongen

  Jeg går ut fra at tråstarter @kactushar anskaffet seg en øks nå. Sier jeg som er oppvokst i en tid da øks var det eneste kutteredskapet som var praktisk mulig å bruke. Og for noen år siden kom jeg over en øks som hensatte meg 1000 år tilbake i tid, og den måtte jeg bare ha. -------------------------- Men etter hvert synes jeg at øks var for arbeidkrevende, i motsetning til sag. I tilegg synes jeg den var et farlig redskap, særlig i en skiten og våt hånd en beksvart natt. Men som nevnt ovenfor; årsaken til at den ble pensjonert var at den var for lite effektiv. For hadde jeg ikke kommet på guttedagens kløvemetode. kniv og en grein. Og dermed fikk disse to øksens plass Det første kløveredskapet var et metallstykke, med de vitale mål: 350 x 30 x 3 mm. Etter en forsiktig omgang med en sliperondell på vinkelsliperen for at stålet ikke skal bli blått og deretter en ditto omgang med en fil og litt gadffatape som håndtak så vips såvinleurre en del gaffatape til håndtak, og så vips hadde jeg et utmerket kløveredskap. Senere tok jeg en gammel "cutlas", som vi kalte dem i Liberia. Lot den lide vanskjebnen, kuttet av 20 cm og dermed hadde jeg et mer sofistikert våpen, dog lite vakker med skjemmende isolaasjonsbånd rundt håndtaket og et slire av avispapir. Men hva gjør vel det, eller i et knipetak har jeg enda litt til opptenning. - eller til forbinding. Konklusjon. Min erfaring etter utallige "netter ved bålet" - som hører til høydepunkter i mitt friluftsliv. Større sikkerhet - mer arbeidbesvarende.
 5. Eggenudler - er det noe til mat

  Takk. Det ante meg. Og jeg som kjøpte to pakker. Da ser det ut som jeg må finne Woken frem igjen.
 6. i et anfall kjøpte jeg disse eggenudlene. Er det noe ta med seg på tur?
 7. "Å - det smakte bra"

  Tørking av Uncle Ben: Fiasko. Kjøper sausepose i stedet.
 8. Vondt i bestemmelsen. Mogen eller Mårbu

  Jeg leide en gang kløvhest (2004?) med fører fra Synken til Prestetjørni. For en luksustur. Ikke var så himla dyrt heller. Betalte kr 1200. Utrolig spennende å gå foran i urene - og finne den beste traseen, m a o tenke som en hest. Vurderer sterkt denne løsningen i år om det fremdeles er hest å leie i rimelig nærhet fra Synken - om jeg må gå derfra. Kommer til å kontakte turistkontoret på Rjukan eller "en eller annen" i Tinn kommune. Eller ved nærmere ettertanke er det nok noen her på FF som ved beskjed.
 9. Plass til to i Scarp 1?

  Hva med innerteltet? Tar jeg feil der også?
 10. "Å - det smakte bra"

  Så på den maskinen du tenker på, og det er jo en de luxe utgave. Selv bruker jeg bare en billig sak fra Jula. For ikke å forglemme stekeovnen med varmluft. Men billig eller dyr dehydrator, det som er viktig er termostaten. Jeg sjekker alltid under tørkeprosessen, temperaturen på to steder, på nedre og øvre brett, med et steketermometer. Bruk litt tid på dette, og gjør det flere ganger under prosessen, for når væsken forsvinner endrer også "miljøet" seg. Når det gjelder tilsettinger/krydder er jeg i prosess på det også. Akkurat nå holder innholdet i et glass Onkel Ben sursøt på å godgjøre seg i stekeovnen. Dersom tørkingen lykkes kommer jeg til å tilsette en liten dæsj i potetmosen. Og blir tørkingen av sursøt saus vellykket, finnes det et utall av andre sauser. Ellers bruker jeg mye Torosauser som f eks en soppsaus. Men da må du ha med litt tørrmelk og gjerne flytende smør. -------------- Jeg har også nå tørket ferdig 0,5kg sopp som krøp til 63 gram. Og 40 gram chilli ble til 4 gram. Jeg har også kjøpt noen pakker "Rett i koppen" Vil prøve å tilsette f eks en halv pakke i potetmos. Som du skjønner er også jeg i eksperimentmodus, og er også spent på resultatet av å tørke rømme Regner med å komme tilbake over 17 mai og vil da legge ut noen erfaringer.. ------------ En ting er å tørke, det er den letteste prosessen. En helt annen ting er å klargjøre det tørkede produktet for spising. En tommelfingerregel er å vite hva f eks en potet veier før tørking. Og hva den veier etter tørking. Dermed vet du hvor mye vann du må tilsette. Deretter må man prøve seg frem, hvor lenge potetskiver må ligge i vann før koking. Jeg forveller potetskivene i 5 minutter før tørking. En grei metode er mens du er i heimen legge 5 skiver i vann, og la dem svelle i 10? min. Deretter koker du dem og tar opp en og en og smaker på dem...De første er helt sikkert seige, inntil ------ Tørker du egg, er de lettere å klargjøre for panna, om du moser dem i en hurtigmixer til de blir pulver. Til 3 egg tilsetter jeg 1,5 de vann og 1 dl tørrmelk, totalt 2,5 dl væske. Pisk av og til og la dem ligge "en god stund". Et vellykket forsøk var å tørke tomatbønner. Etter å ha tilsatt vann må blandingen ligge minst i 5 kvarter før koking. ------------------- Men som sagt etter 17 mai er jeg klar for noen avsløringer. Inntil da kan du jo prøve deg på en gammel tømmerhuggermeny. Dette er en av mine favoritter og som jeg lager flere ganger i løpet av en uke på Hardangervidda. Jeg kaller den "Sluring", men den har sikkert flere navn Stek opp 100 gram oppkuttet flesk 1 x1 x1. Legg dem vekk I stedet for brunost/pultost og vann bruker jeg en pose kantarellsaus. Tilsett vann, tørrmelk og en spiseskje smør og koker den ferdig i stekepanna. Har oppi 60 gram havregryn, og kok til det hele blir rimelig fast (seigt er sikkert et bedre ord) Deretter skal flesket oppi. Rør rundt, og spis. Nam, nam rett som er velsmakende og holder deg mett lenge. Lykke til Og husk, legg ut dine erfaringer
 11. Plass til to i Scarp 1?

  Et spennende telt. Burde ikke være noe problem å ligge to i. Likevel, om innerteltet består av en tett nedre del og netting øverst ville jeg ikke ha valgt dette teltet. Ser bare, på en kald og vindfull kveld i Aktoen, hvor mye lunere det blir bare ved å lukke til myggnettingdelen Ser at inngangen er dobbel. Men er den så stor at om den som ligger innerst kan komme ut, f eks ved dobesøk, uten å måtte krabbe over dermed vekke den som ligger ytterst?
 12. Gjett om ikke jeg er interessert i det samme. For meg er spørsmålet: Når er det mer barmark enn snø i området, Mårfjell - Mårbu - Geitvassdalen?
 13. "Å - det smakte bra"

  Det som er viktig er at de har termostat. Uten termostat ikke kjøp. Men en termostat er ikke bestandig presis nok. Derfor legger jeg alltid inn et steketermometer slik at jeg kan følge med. Jeg tørker på 50 grader ------------------- Sjekket opp Jula, som har denne: Dehydrator, art nr 810049 (Frukt og sopptørker) til kr 399 Sjekket også akkurat Finn og fant denne. Beskrivelse. Pris kr 200 OBH Nordica Dehydrator, brukt én gang, selges for 200,- (nypris 499,-). Link til produktinformasjon; https://www.xxl.no/obh-nordica-tasty-food-dehydrator-torkemaskin-til-sopp-frukt-og-bar/p/1093930_1_style?gclid=CjsKDwjw0cXIBRCxjqnE3K3sHhIkAL1LezTyHLJgSXi7uHA-6Gqit6JNpHvDJ4a34v2OBh64AXQIGgIDu_D_BwE&gclsrc=aw.ds&dclid=CK2niIax4tMCFRWOsgodLboMCw Rapporter svindel/regelbrudd FINN-kode: 96095260 ------------------------ .
 14. "Å - det smakte bra"

  Ikke jeg heller. Skal på Lovisenberg 18 mai, og da får jeg dommen. Om det er nok brusk igjen i høyre kne. Og om smertene er innenfor tålegrensen. Noe de dessverre ikke er pr i dag. Men, i går var jeg og handlet "smågodt" på apoteket "en gros" Tolvhundre og femti tre kroner og åttefemti øre. Om ikke annet er jeg kvalifisert til Frikort - med god margin. Da har jeg hvert fall muligheten til å ta med 50 Voltaren, 100 Paralgin Fortet. Og med de på "innerlomma" skal jeg nok kreke meg opp til Holken. Og kommer du har jeg nok knask til en ødelagt skulder også. Ellers kommer jeg til å fortsette å tørke. Et par bokser med tomatbønner, 6 egg, litt chilli, en kg sopp. Og så håper jeg at det går bra å tørke et glass med Onkel Bens sursøt saus. .
 15. "Å - det smakte bra"

  Ja, det er derfor jeg lar alt tørke lenger enn strengt tatt nødvendig, og som sagt tester jeg alt ved å legge produktene i tett Zippose en liten stund. Blir det kondens tørker jeg litt lenger. Og siden du bringer et på banen kommer jeg til å sjekke alt før jeg drar. På den andre siden, om det maten er skjemt, kommer Tom hjem i en meget slim utgave. -------------------- Kom på at jeg har noe liggende fra i fjor. En dag jeg jeg likevel skal på legevakta skal jeg smake.