Gå til innhold

Tom42

+Støttemedlem
  • Innholdsteller

    1 906
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

  • Dager vunnet

    74

Tom42 vant dagen sist 6. februar

Tom42 hadde mest likt innhold!

Om Tom42

  • Bursdag 18. nov. 1942

Profile Information

  • Gender
    Male
  • Interests
    Teologi, Friluftsliv, innovasjon
  • Sted
    Nøtterøy

Nylige profilbesøk

8 317 profilvisninger
  1. Smerteklinikken. En kneoperason gikk noe galt, ikke med selve protesen med de var bort i en nerve som gav utrolig sterke smerter over to år etter operasjonen, og ofte nå også. Når smertene vekket meg om natten og sterke smerestillende var som pastiller å regne gikk jeg ofte ut i snekkerboden. Og der når jeg kunne lage noen stekespader og vedovner kom tankene på avveier, og etter et par timer kunne jeg legge meg igjen - rimelig smertefri. Og dette har jeg holdt på med , nå på tredje året. Men så har det blitt mange stekespader og ovner. Og hva var vel mer naturlig å kalle snekkerboden for nettopp - Smerteklinikken
  2. Jeg har en tørke som jeg kjøpte hos Jula, kostet ca kr 200. Den bruker jeg mye, særlig til grønnsaker som lukter. Jeg gjør alt klart på kjeøkkenet, og så bærer jeg alt ut i Smerteklinikken (snekkerboden i garasjen) og lar prosesen foregåder. Dehydratoren har tenmperaturregulering med termoset, men jeg sjekker ofte med et steketermometer at temperature ligger på ca 50 grader. Se på bildene jeg har lagt ut av ferdig tørkede grønnsaker. For å sjekke om de er helt tørr legg de i en plastpose. Utvikles kondens er de ikke helt tørre. Jeg har tørket mat fra i fjor - like god ------------------- Tørrlng av egg. Knekk så mange egg du mener du spiser. Rør hvitte og plomme godt sammen. Hell blandingen i en form og sett den inn i stekeovnen. Temp 50 grader. Etter hvert begynner de å tørke. Ta en stekespade og vend blandingen en gang i blant. Når eggene er ferdig tørket er de som flak. La blandingen tørke litt og hell det hele opp i en hurtigmixer -og kjør - lenge, slik at blandingen blil fin - som sukker. På forhånd har jeg veide eggene og nå veier jeg det tørkede og putter "2 egg" eller hvor mange du vil i en plastpose. Disse har meget lang holdbarhet. Jeg har spist tørket egg som har vært over ett år gammelt. Tørker du i stekeovn, sett en tresleiv i dråpningen slik at fuktigheten slipper ut. ------------ I samme momanget tørrer jeg også tomatbønner. Hell et par bokser i et fat. Og sett det i stekeovnen på 50 grader. Rør stadig i blandingen. Når tørkt vei det hele - hell i plastposer. Når maten skal brukes må du regne ca fem kvarter tibakeføring. Vanmengden (en tommelfingerregel) er lett å finne ut. Vei alt du før du tørker før og etterpå. Differansen er vann som skal tilsettes. Egg og tomtbønner nam nam. Om du frekventerer MC Donald spar på ketsupen. Lykke til
  3. Er du interesserr i å tørke mat? I så fall har jeg mange gode forslag.
  4. God tanke. Jeg prøvde akkurat å sette den opp uten bunn - på plant underlag og det gikk bra. På den andre siden, en flat stein er likeve ikke flat, men jeg skal prøve det også. Men jeg ser for meg at dette kan bli et sjansespill. Trasig om kjelen velter. Tross alt veien den komplett under 150 gram. Gøy at at vi er flere som syr.
  5. OK. Men jeg drar den 13 mars og kommer ikke tilbake før 1 april. Sukk.
  6. Om du vil kan du få alle tegninger, og nødvendig metall
  7. Mine ovner har alltid to ilegg. Ett stort og ett noe mindre. Hensikten med to ilegg er for å plassere veden på tvers slik at den brenner optimalt. Jeg bygger også ovnene med Trangias stormkjøkken som modell, hvor den ene "siden" har mange luftehull, mens en ann dre siden har ingen. Dermed kan man snu stormkjøkkenet med den tette siden mot vinden - om det blåser mye. På samme måte har jeg designet alle ovner. Motsatsen til side 1 eller 2 (ileggsider) er side 3 som har mange luftehull. Disse sørger for god gjennomstrøning av luft. Imidlertid, når det blåser mye plasserer jeg side 4 mot vinden. Denne siden har få luftehull og er derfor lite eksponert for vind. En god regel er at jeg alltid setter ovnen på en flat stein slik at den er lett å snu etter vinden. I tillegg når ovnen står på en stein setter den ikke noe avtrykk i naturen Fra høyre mot venstre side 2, 1, 3 og 4. Her har jeg gjort en feil og byttet side 1 og 2 uten at det har noe praktisk konskvens Om det er andre ting du vil spørre om vennligst send meg en PM, men gjør det fort fordi jeg blir borte fra fra landet i tiden 13 februar og til 1 april.
  8. Du har jo skikkelig backup., og det er bra. Men når det er sagt, har jeg bare brukt gass en gang, men da var jeg skikkelig ille ute Til nå har jeg brukt kvistbrenner påHardangervidda fra 2014 til 2019 med unntak av 2018. Når det gjelder ved, alle kvister som er uten bark, er praktisk talt alltid tørre, så gå på vedsanking selv om det sprutregner.
  9. To tillegg er lagt til helt til slutt under beskrivelse av nødvendig verktøy. Tilegg 1 omhandler Dremel, og tilegg 2 gjelder at metall må får en omgang i ovnen slik at spennet går ut. Jeg innrømmer at jeg er i ovekant interssert i ovner, og i fjor i Spania med altfor mye tid til overs, begynte jeg å sysle med en ny type ovn. Nå som før var de ufravikelige kravene: Lav vekt, sammenleggbar og enkel i bruk. Og etter en stund hadde jeg en protype klar kvadratisk med en grunnflate i bunnen på 14 cm, mens toppen var på 10 cm. Og hovedhensikten var at flammene skulle få økt hastighet ved at veggene skrånet innover, altså gi mer effekt. I motsetnig til EBays løsninger med sammenføyning av sidene lager jeg hengsler som vist på neste bilde. Dermed er ovnen meget lett å sette sammen med kun en ståltråd ete sammen 'Hengslene lager jeg ved hjelp av vinger. I eksemplet beholder jeg det som er markert med rødt og tar ved det blå. For lettvintshets skyld der vingen like store, men ved smmenføyning er justering nørvendig. Sammensetning skjer ved at jeg først setter i den 4 pinnen, deretter presser jeg bunnen på plass i sine spor Fordi, men ikke nødvndig, har jeg delt bunnen i to slik at den bygger mindre i oppbevaringsposen. For sammenføyningen skyld har jeg laget en spalte. Hullet i midten, 8 mm, er for montering av Trangias gassbrenner som jeg aldri bruker, men alltid har med som backup Og sammelagt ser den slik ut og veier kun 144 gram Og endelig: Den svarte virkelig til forventningene, den er meget effektiv, og jeg gleder meg til fortsettelsen Alle slags stålprodukter kan nyttes. Jeg bruker gamle 10 liters malingsspann, men ovnen kan lages av metall fra 3 liters malingsspann, blikkbokser, eller spraybokser som har innholdt barberskum, hårspray eller sparymaling. Det er viktig å få ut spennet i metallet. Jeg legger platene i peisen. Alumimium er ikke brukbart. Det trengs ikke mye verktøy, En syl og hammer, en drill og 6 mm bor, en tang til å bøye hengslene, og en vanlig saks + en dremel til frase ut spor for speltene i bunnen. Videre trengs 1 mm og 1.5 ståltråd (Biltema) Jeg lager hengslene med 1.5 mm tråd, slik at det er lettere å sette inn 1 mm etterpå. Millimeterpapir er også nødvendig for å tegne inn risset og luftehullene, ileggsåpninger. Tegningen limes på med et vanlig lim, og så kan du klippe og bore Det er ikke vanskelig, er kanskje litt plundrets til å begynne med å lage vingene, med med litt trening går det greit. Øv på et stykke metall først. Husk å lage vingene med en trå i slik at det blir sånn nogenlunde rett. Ha alltid strengen i når du lager vingene på "naboen" Er du interssert ta kontakt og jeg kan sende ytterligere informasjon
  10. Tusen takk for denne overveldende responsen. Selv om den slettes ikke var forventet må jeg bare si at den både varmet og inspirerte. For akkurat inspirasjonen har vært på bånn, ikke minst pga kneet som er lite samarbeidsvillig. Så ble det å dra til Benidorm nok en gang, og det er "greit" å gå på stranda. Noen timer brukte jeg på å konstruere en ny ovn også. Konstruere og konstruere, likevel løsningen min har jeg tro på. Men når jeg trengte en skikkelig oppmuntring dro ut skuff nr 3, og jammen hadde jeg tatt med det oppblåsbare liggeunderlaget, myggnetteltet og en pose Real. Og plutselig var jeg i gang - igjen. Først måtte kneet herdes. Fikk låne en gammel tregirs damesykkel, festet kokekaret til sykkelstyret med strips slik at jeg hadde med meg nok vann, og så bar det ut i trafikken (jeg hadde tatt med hjelp og refeksvest også) Og etter 14 dager sykkeltrening ble kneet innhyllet med gelpose og støttebandasje, nå var jeg klar for fjelltur. Et lite skår i gleden var at kona selvfølgelig hadde gjennomsluet meg. Også hun hadde vært i skuff nr 3 og lagt sammen 2 og to. Så da jeg pakket sekken fikk jeg klar melding. "Jeg er ikke født i går, liggeunderlag, myggtelt og Real blir her"! Ja, ja, der gikk den planen i vasken. Jeg hadde nemlig tenkt å ringe ut på dagen og spørre om det var greit at jeg overnattet i en hule. Jeg må tilstå at jeg var ganske spent da jeg la i vei. Første del av ruten, 4 km, gikk rimelig oppover, men det gikk temmlig bra, det eneste jeg savnet var gåstavene, men de ble ofret til fordel for 4 underbukser i kofferten. Og etter et par timer nådde jeg turens høyeste punkt, hvor jeg kokte kaffe og spiste matpakka, . Og så var det hjemturen. Jeg hadde to valg - å gå til nærmeste landsby 10 km unna og håpe på å finne en buss, eller gå rundt fjellet. Uykkeligvis valgte jeg å gå rundt fjellet. (Ikke den inntegnede ruten, men ved forten av fjellet, mellom skogsbeltet og snaufjellet) 'Ulykkligvis? For noe tull, Stien der var bedre enn den jeg hadde gått opp. Men det var før jeg jeg hadde passert "no point to return" nedstigningene. Gru og redsel, og stien - hvor var den? Borte vekk i lange perioder. Som dere skjønner jeg kom meg ned og jeg gav meg selv et løfte for annen gang i livet. Aldri mer den ruten! Og endelig kom jeg meg hjem - og ble møtt av resepsjonsvakten. Et øyeblikk eller to bare så han på meg og kom det: "Hospital, hospital" Og ved første øyekast så beina mine en smule dramatiske ut. Det var ikke fritt for at jeg hadde vært bort i et tornekratt eller to, og fordi jeg går på blodfortynnende medisiner etter et hjereinfarkt for noen år siden blør jeg fort og mye. Her et blide fra en tidligere tur hvor jeg skrubbet meg litt . Det ser mye mer dramatisk ut enn det det er. Det tok litt tid med å overbevise han at jeg ikke trengte ambulanse (og det er helt sant), og da kona traff han litt senere var han ganske så oppgitt. Det ble med den ene turen, fordi det var ikke så lenge før jeg skulle operere skulderen. Og tidspunktet for dette hadde jeg kjempet gjennom at måtte skje en uke etter hjemkomst. Og nå er det gjort. 9 desember. Kirurgen må vel være kvalifisert for medlemsskap i "Jern og metallarbeiderforbundet". For jeg har jo en plan for høsten. og vil sikker trenge mye tid på opptrening slik at jeg er klar for Femunden.
  11. Bare en liten julehilsen fra den absolutte sidelinje. 9 desember i år ble en protese satt inn i høyre skulder. Så nå er jeg enda mer handycappet med protese i både skulder og kne. Mange vil kanskje si at å operere rett før julvar et dårlig valg, men fordi opptreningenn tar vinter og vår har jeg som ihuga friluftsmann ingen tid å miste for i ca 1 september satser jeg på Femunden.
  12. Trikset med avispir er slett ikke så dumt. Problemet er at alt veier og skal bæres. Likevel en avis tjener to hensikter, dn kan leses og den kan brukes til å putte i støvlene - gang etter gang. Eller som vi gjorde da jeg gikk på befalsskolen, en avis på brystet og avispapir i skrittet. Og istedet for såler lagde vi såler av avispapir. Ellers får man tage det som er for hånden, tørr mose, tørt gras. Personlig så bryr jeg meg lite om både våte støvler og sokker. Bare jeg har tørre sokker når jeg har etablert leir er jeg fornøyd. Å ta på seg våte sokker neste morgen er bare en overgang. Og er været tilfredsstillende prøver jeg å tørke støvler og sommer når jeg tar en lang pause og "sjokker" i stedet rundt barbent.
  13. Jeg varmer forsiktig opp passende steiner og legger de i støvlene. Et triks er også å bruke et te lys, men her regner jeg med et hav av protester. Off Topic. Våte/fuktige sokker tørker jeg ved å fylle drikkeflaska med kokend vann og putte flaska ned i sokken. Et dirty triks er å legge våte sokker under hunden. Opplevde helt tørre sokker etter at hunden hadde forlatt sitt faste leie en natt.
Kommersielt samarbeid: Rabattkoder og sporingslenker

Fjellsport Fjellsport sporing

Outnorth.no Skittfiske
×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.