Gå til innhold

a_aa

+Støttemedlem
 • Innholdsteller

  1 539
 • Ble med

 • Besøkte siden sist

 • Dager vunnet

  38

a_aa vant dagen sist September 24

a_aa hadde mest likt innhold!

Om a_aa

 • Rang
  Bergønder

Nylige profilbesøk

5 372 profilvisninger
 1. a_aa

  Berghaus skall/regnjakke

  Da høres det ut som at det rett og slett er en dårlig jakke, ja. Hvis du husker modellnavnet, kan det kanskje være til hjelp for andre om du skriver det inn i tråden? Ellers har jo Berghaus denne: https://int.berghaus.com/product-lifetime-guarantee.html. Når du i tillegg kan lene deg på norsk forbrukerkjøpslov (som blir tolket som at klær skal fungere i minst 2 år https://www.forbrukerradet.no/forside/varer-og-tjenester/klaer-og-sko/) dersom jakken er kjøpt i Norge, burde du ha gode muligheter til å komme deg unna kjøpet uten mye tap, eller eventuelt få en jakke som faktisk funker uten at det skal koste deg noe mer enn noe eposter og muligens returfrakt. Tillegg: Der kom det et tillegg, gitt 30 minutter i skikkelig styrtregn kan i hvert fall være en utfordring for selv en godt impregnert membran-jakke. Og blir den våt på utsiden, da kan du som sagt bli våt under jakken uten at jakken faktisk lekker. Hvis lommene blir våte, kan det være fordi glidelåsen ikke er vanntett (bare "vannavstøtende") og slipper litt vann gjennom, noe som faktisk er ganske vanlig. (Mange mener at skikkelig styrtregn er oljehyre-vær - null pusting, men som regel utformet såpass vide at det blir litt ventilasjon likevel ). Hvis du ikke kjører en reklamasjonssak, kan du prøve med å friske opp impregneringen og gå ut i et normalt regnvær (gjerne med godt åpne ventilasjonsmuligheter) og se om det blir like fiasko enda en gang? Uansett hva du velger å gjøre: Lykke til
 2. a_aa

  Berghaus skall/regnjakke

  Hmm. Ser at den er våt på utsiden, noe som tyder på at impregneringen er svekket - den skal sørge for at mye av vannet perler av på overflaten og holder store deler av overflaten tørr. Hvis store deler av overflaten blir våt, betyr det at pusteevnen svekkes betraktelig - og den dampen som kroppen slipper ut under jakken, kondenserer dermed på innsiden av jakken. Det vannet som ligger på innsiden, har da ikke kommet inn gjennom jakken (en fungerende membran stopper det), det er er vanndamp som har blitt hindret å slippe ut gjennom jakken (eller ut ventilasjonsåpninger). Etter vask av impregnert tøy (som forresten ALDRI skal ha tøymykner), må ofte impregnering reaktiveres ved bruk av varme - enten tørketrommel eller strykejern (sjekk/følg varefakta). Når reaktivering med varme ikke funker lenger, er det ny impregnering som må til for at vannet skal perle seg. Har du prøvde dette? (Ellers ser det ut som at det ikke er Gore-Tex membran (er ikke de stort sett alltid grå på innsiden?) - og om det er korrekt, tipper jeg jakken din har Berghaus sin Hydroshell-membran. Den er PU-basert, og har nok i utgangspunktet litt svakere vannsøyle og dårligere pusteevne enn Gore-Tex. Små forskjeller i vannsøyler burde ikke bety stort i praksis, men redusert pusteevne som blir ytterligere redusert av våt utside, det vil definitivt merkes.)
 3. a_aa

  Berghaus skall/regnjakke

  Var det den samme jakkemodellen (GR20 Storm), eller? Ser jo ut som om det ikke er materialer eller håndverket som er hovedproblemet med den der, men at den spesielle ventilasjonsløsningen slipper inn vann under gitt forhold. Spesielt flappene på brystet. Tabbe på designavdelingen, altså. Men da kan jo andre Berghausjakker, med annet design, være gode likevel Det skal sies at jeg faktisk også har to dunjakker som er laget av Berghaus. Jeg er svært fornøyd med hvordan de er i bruk (Ramche 2.0 og Ramche Micro passer meg ypperlig når det blir kaldt nok) - MEN, når jeg bokstavelig talt går dem ordentlig etter i sømmene, ser man at de ligger et lite hakk under feks Arc'teryx når det gjelder feks syingen. Det aller meste arbeidet er like flott som materialvalget, men på et lite område på ermet på den ene jakken ser man unøyaktig søm med ujevn og tildels for lite stramming, mens på den andre jakken har en snor (som skal være løs) blitt sydd fast på et tilfeldig punkt inne i kanalen sin. Jeg mistenker at disse nok kunne ha fått litt problemer med å passere kvalitetskontrollen til de virkelige topp-merkene.
 4. a_aa

  Berghaus skall/regnjakke

  @Erik Haaland var ikke imponert av GR20 Storm jakke. Selv har jeg kjøpt en Hyper 100 jakke , og siden det er en ultralett 3-lags-jakke har den ikke blitt utsatt for store prøvelser. Den har greid seg OK så langt, utover at jeg som ventet savner ventilasjonsglidelåser (men de er så tunge, må vite ).
 5. a_aa

  Dine poster i et emne

  Det er jo en grei mulighet, men ikke helt dit jeg ønsket. Prøvde å hive på "&sortby=newest" (som er hentet fra søkefunksjonen), men det funket ikke. Hadde det funket, hadde det vært nøyaktig det jeg ønsket - men som sagt; funksjonen er flott uten denne tweaken også Tillegg: Prøvde også med "&do=getLastComment" til slutt, men da ble "do=userPosts"-funksjonen kansellert. Det hadde jo også vært en fin løsning om det hadde funket - i stedet for å endre sortering, hadde man automatisk gått til siste post.
 6. a_aa

  Dine poster i et emne

  Dette er allerede en skikkelig fin funksjon, men jeg har forslag til en tweak kanskje kan gjøre den enda et lite hakk bedre Det ser ut for meg som postene blir sortert etter lagringstidspunkt, med de eldste først. Hvis man skal bruke funksjonen i en link i signaturen, eller sende en link til en bekjent, for at man skal vise hva man har postet - kunne det ikke da være mer nyttig at de ble sortert i omvendt rekkefølge, altså med de nyeste først?
 7. a_aa

  Hva har du kjøpt nå!

  Bestillingsbekreftelse og faktura for Machame-ruten til Kilimanjaro i januar 2019 mottatt på epost. Kjenner jeg gru-gleder meg. Fyller 50 på turen ned, så toppen blir forhåpentligvis det siste i 40-årene, mens feiringen kan bli første i 50-årene - wish me luck, tror jeg kan trenge det
 8. Novemberuteovernattingen er nå på plass! Og akkurat som i oktober, ble overnatting samtidig med varmerekorder i Hordaland. Da jeg syklet på jobb i går, var temperaturen rundt 16 grader, og jeg var iført t-skjorte og shorts Etter jobb ble det en hastig middag, kjapp pakking av sekk (12,5 kg) og vandring i retning Damsgårdsfjellet til en plass der jeg har overnattet minst to ganger før; en nattinaturen i minitelt (2015), og en testnatt under TarpPonchoen (2016). Drøyt to kilometer med stigning tok ca 40 min, og siden jeg startet litt etter solnedgang, måtte jeg på med lys da jeg satte opp teltet - hadde greid meg uten fram til da, selv om månen var fullstendig fraværende på stjernehimmelen. Da jeg skulle rigge til kameraet (der jeg faktisk hadde husket å lade batteriet), viste det seg at jeg hadde gjort samme forbaskede feil som på januaruteovernattingen - minnekortet sto igen i PC-en! Dermed måtte jeg improvisere så godt jeg kunne med lykter og en mobil med lengste lukkertid 1/6s og crappy bilder over ISO200... De ble få og ikke gode. Ble litt kveldsmat (pølser, ost, en boks øl, rundet av med frukt og mørk sjokolade), og sitting utenfor teltet for å se på stjernehimmel og lufttrafikk, dansende hodelykter i fjellene rundt meg, båter på en nesten blikkstille fjord, og hilsing på de få som dro forbi "tomta mi" Etterhvert ble det kjøligere og disig i luften, og da trakk jeg inn i teltet - det er ren luksus å ha plassen i et tremannstelt helt for seg selv: Hadde stilt mobilen på ringing kl 06:20 da jeg la meg, men etter å ha sjekket yr ifm at jeg måtte ut å lense i 2-tiden på natten, stilte jeg den en time tilbake - det så ut som det kunne komme regn tidligere enn før meldt. Det stemte godt, da mobilen ringte, var regnet ventet kl 0600 - og jeg fikk pakket nesten alt på de 40-minuttene etter at jeg ble vekket. Ble noen få regndråper på teltet mens jeg rullet det sammen, som ellers var knusktørt - disen var forsvunnet og vinden hadde økt på ila natten, og ventilert vekk kondensen på innsiden av ytterduken som lå der i godt monn i natt. Kom meg greit ned og hjem i lys fra hodelykten. Valgte den lette skalljakken og det var ikke dumt siden det småregnet hele veien hjem - men ikke så mye at det ble sleip og glatt, heldigvis. Kjapp kattevask og så var jeg på tur til jobb, en time før jeg hadde planlagt (men på en annen side nøyaktig som vanlig). Nå kan jeg ikke tro annet enn at det må noe skikkelig uflaks til om ikke 2018-utfordringen går heeeelt i mål - en utenatt i desember gjenstår, det blir bra!
 9. a_aa

  Turbelte

  Her er tre andre alternativer som har ramlet inn i postkassen min den siste tiden Har sett etter belter som ikke bygger ut mye rundt spennen, og jeg vil ha noe uten metall som jeg ikke trenger å ta av i sikkerhetskontroll på flyplasser etc. De to første er basert på samme type spenne (finner den også hos Houdini, Hagløf, Arc'teryx og mange andre - men oftest i metall) og begge er kjøpt på Amazon: Det blå beltet er fra Yaak design, fra det de kaller sin B-serie - og jeg kjøpte et i Ink/Sky Performance Stretch I - de fåes også i uelastisk nylon og i Performance Stretch II men de får man altså ikke med 50% avslag (Link) Spennen kjennes solid ut. Den skal være karbonforsterket, men ser ikke noe typisk karbonvev-mønster. Overflaten er ment å være røff og ser nesten (mis-)brukt ut. Greie sømmer i beltet, som er i overkant av 38mm bredt. Grei stretch, men kunne godt vært litt mindre (Performance Stretch II har visst "halv stretch", btw). Vekten er 79 gram. Tykkelsen er ca 1 cm rundt spennen når beltet brukes, og beltet er behagelig og enkelt å ta av og på. Den helt svarte er noname kinavare (mulig merkenavnet er Topotii? Link) og har en minimalistisk karbonforsterket spenne (med nesten overdrevent sjakkmønster fra karbonveven) og tykt, stivt og uelastisk belte. Jeg liker utseendet på spennen, den er i mine øyne den mest elegante av disse - men jeg tror den er et hakk svakere enn Yaak sin, og den forutsetter at beltet ikke er for mykt og tynt om den ikke skal glippe. Form foran funksjon altså - ikke helt slik jeg vanligvis prioriterer. Vekten var 87 gram (jeg skar av beltet litt, så nå er det 79 gram) og bredden på beltet er ca 35 mm. Sømmene i beltet av klart dårligst kvalitet blant de tre. På grunn av det tykke, stive beltet får området rundt spennen ganske mye tykkelse, selv om spennen i seg selv er tynn. Så til tross for en pen spenne, blir det jumboplass på denne pga tykkelsen og hanglende funksjonalitet og produksjonskvalitet Det siste beltet har samme velkjente spennetypen som hofteremmen på utallige ryggsekker, bare i skikkelig tynn versjon: Arcade skryter av å lage verdens mest komfortable belter, og Midnighter Adventure Slim er da også behagelig å ha på. Den er mer stretchy enn Yaak, faktisk såpass mye mer at jeg tror det er i overkant mye på en turbukse. Der kan man jo fort stappe mye tyngde i lommene og henge remedier i beltet, og helst unngå at buksa siger nedover... Men som sagt meget behagelig, og godt nok i massevis for flyturbukser og fast'n'lite turer uten bushcraft-fakter. Men jeg tror jeg kommer til å bestille et eksemplar av en av de bredere versjonene (38 mm) i tillegg, med håp om litt mindre stretch og en spenne som kanskje også kjennes et hakk mer solid? Slim-modellen har bredde 32 mm, veier 49 gram og tykkelsen er 6-7 mm ved spennen. Kjøpt fra absolute-snow.co.uk (Link), som har svært lave fraktkostnader men man må be om at de refunderer UK VAT etter å ha mottatt ordrebekreftelse, det skjer ikke automatisk.
 10. a_aa

  Hvor har du vært på tur i dag?

  Nok en standardtur på en Søndag for meg - det ble nærfjellene på Laksevåg, fra Vågedalen til Nipedalen over fire topper, med en appelsinpause ved Viggohytten. På toppene var det såpass kraftig vind at balanse-evnene ble utfordret - og det var ren flaks å få knipset et skarpt bilde med mobilen, der vinden rev og slet i fotografen. 12-13°C og kraftig vind gjorde sitt til at terrenget slett ikke var så vått som jeg hadde tenkt - og ikke kom det noe regn på turen heller Helt grei søndagstur
 11. a_aa

  Hvor har du vært på tur i dag?

  Tur "Over vidden" i nydelig vær, ingen juksing med verken Fløybane eller Ulriksbane, det var gåing mellom bussholdeplassene Festplassen og Haukeland sykehus Tok en kjapp vannepause ved Øvre Jordalsvatnet, så en "eplepause" omtrent midtveis, deretter brøt jeg av fra hovedstien mot ruinene "Seterjenten" og fant et fint sted ved bekken fra Skomakervatnet der jeg fyrte opp gassbrennern, tok på dunjakken og lagde litt kaffe og en Real-dose. Neste gang det blir matpause ved "Seterjenten" tror jeg det blir kvistbrenner i stedet for gass - det var flust av tørreiner der jeg satt i solen. Fin tur
 12. a_aa

  Sy inn Gtx bukse

  Du tenker nok på @esw, jfr feks: Han er mye mer habil enn meg på symaskinen, jeg er en amatør som kan akkurat nok til å fikse småting. Før jeg hadde gått løs på innsying av en Gore-Tex-bukse, måtte jeg nok ha lært meg litt til. Selve teipingen til slutt ville jeg ikke sett spesielt mørkt på, men jeg har nok tatt snarveier de gangene jeg har sydd inn bukser så langt - ville nok lært meg å gjøre det mer skikkelig.
 13. a_aa

  Høydemeter

  Det laveste punktet på ruten for De syv søstre tipper jeg ligger på ca 22 moh, det høyeste punktet er da 1050 m høyere opp, og lengden er 24-26 km. Det høres jo ut som en relativt enkel dagsetappe? Personlig synes jeg at informasjonen om at total stigning anslås til 3525 m er svært nyttig å kjenne til om man vurderer å ta turen. https://www.ut.no/tur/2.3128/
 14. a_aa

  Høydemeter

  På Locus-appen som jeg bruker på min Moto G4 Plus, kan man stille hvor tung filtrering man ønsker på høyde - dette skal fjerne små (men mange) peaks som følge av feilmålinger (og som jeg altså ikke faktisk har gått). Man kan velge mellom "Ingen", "Lett", "Middels", "Tung" og "Ultratung" - og intuitivt virker det som jeg må ha sistnevnte for at ikke høydestigning skal bli vesentlig overestimert. Men da virker det ganske nært Og den viser altså da summen av alle meter jeg har beveget vertikalt opp, og summen av alle meter jeg har beveget meg vertikalt ned - hver for seg. Det synes jeg er fornuftige tall (sammen med lengde) om man skal få et kjapt kvantitativt bilde av hvor krevende en tur er.
 15. a_aa

  Erfaring med RAB og eVent ?

  Har erfaring med eVent som stoff på oversiden av en bivybag/soveposetrekk (Link) - og selv om pusteevnen nå er litt blitt litt svekket, er den fortsatt bedre enn jeg jeg forventet da jeg kjøpte bagen. Har brukt den rundt 15 netter uten å ha vasket den ennå - og hyppig vask er visstnok viktigere med eVent enn feks Gore-Tex. Behov for hyppigere vasking har jeg sett begrunnet med at eVent har erstattet en robust beskyttelsesfilm (PU) med en slags intern impregnering som skal hindre at porene i membranen blir ødelagt. (Har for øvrig et par ennå ubrukte Sea-to-Summit gamasjer i eVent, med en merkelapp på innsiden som sier "WASH ME OFTEN" i store bokstaver.)
×

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.