Gå til innhold
  • Bli medlem

Espen Ørud

+Støttemedlem
  • Innlegg

    3 188
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

  • Dager vunnet

    131

Espen Ørud vant dagen sist 30. juni

Espen Ørud hadde mest likt innhold!

Nettsamfunnsomdømme

5 869 Excellent

2 følgere

Om Espen Ørud

  • Bursdag 06. april 1971

Profile Information

  • Gender
    Male
  • Interests
    Fiske, naturfoto, jakt og friluftsliv på generell basis
  • Sted
    Hammerfest

Nylige profilbesøk

13 590 profilvisninger
  1. Som nevnt over så har jeg "storkniven" med om det er en tur det det f.eks må splittes en del kubber om vi skal fyre i lavvo i flere dager osv. Men på andre turer får man plutselig behov for å splitte en kubbe eller stokk og derfor er det nevnt at den bør tåle slikt. Den bør ikke være spesifikt utformet for det formålet. Men jeg ønsker at den ikke går i biter av å bli banket litt på ryggen med en stokk eller kubbe noen få ganger i året. F.eks har jeg gjort slikt brutalt mange ganger med Fjellkniven uten at den har tatt synlig skade av det... Det hender en kniv som er ment til noe fungerer utmerket til masse annet. F.eks så bruker jeg en del tid på kjøkkenet på vinteren og min klare allroundfavoritt er en "grønnsakskniv" med ca slik utforming Den er overraskende god til å dele kylling med selv om den ikke heter chickenchopper... (men jeg deler ikke vedkubber med den altså. Hjemme har jeg øks i boden....)
  2. Jeg har delt kubber, spikket pinner, skjært og smurt brød og filetert fisk med Fjellknivem. Jeg har gjort akkurat det samme med Strømeng no 9. Jeg har bildebevis for det meste av det... Jeg ber ikke om en kniv som er ideel til alle formålene, jeg er ute etter forslag til hvilke kniv de som nerder litt på kniv og har greie på det ville valgt om de skulle ha en til alt jeg nevner. Jeg har ikke dårlig rtid heller så jeg venter til de er tilbake jeg altså...
  3. Innlegget var ment for å finne en kniv som er nærmest mulig for de forskjellige beskrevne formålene for så å gjøre vurderinger. Jeg har vært bok på tur til å ha vært på tur med både 0, 1, 2, 3 og 4 kniver og har kniver skarpe nok til det aller aller meste. Innlegget ditt bærer preg av at du kanskje aldri har laget et ordentlig brød... 😉
  4. MÅ ikke, men det baller fort på seg når man bruker kvistbrenner vettum.. De turene der det åpenbart blir kløyving så er en av de store knivene med så det er litt mer sånn at den tåler det innimellom om det trengs. Jeg har f.eks et par Opinel foldekniver (glemte dem i farten) De tør jeg verken spikke noe grovt eller dele kubber med, men de funker til mye annet, men er mye spinklere enn jeg tenker en allround light kanskje bør være..
  5. Ser det er fler knivnerder her. For meg er det mer et verktøy, men gpdt og rett verktøy gjør jo minst halve jobben sies det så da tenker jeg jeg kan kaste litt info ut i luft så kanskje "ekspertisen" klarer å komme med noen anbefalinger som styrer meg i noenlunde rett retning. Pr i dag står knivbeholdningen av 2 stk Strømeng "samkniver" i strl 8 og 9. Disse er med når det skal ryddes vei eller deles vedkubber eller hermetikkbokser må åpnes eller deles på midten. Slipes innimellom så de lat seg bruke til å skjære brødskiver med Har ellers en Helle Fjellkniven som vel er den jeg gjorde grundighet arbeide med å kjenne på en rekke kniver før valget falt. Denne passet tett og slett godt i neven på en med hanskestørrelse 10/11. Og så lette jeg lenge etter en som hadde pent "flammebjørkhåndtak" ifht de mer nøytrale som var mer mer vanlig. Denne mistet imidlertid hempa til slira for en tid tilbake og i påvente av å få gjort noe med dette så har slire og kniv skilt lag. Nå vet jeg ikke hvor noen av dem er. Har vært fornøyd med bladet og st det lar seg holde kanskje skarpt og at det holder seg blankt og fint tiø tross for at både kniv og slire stadig blir våte når jeg glemmer at jeg har der i beltet ved vading og når der øser ned på jakta Eller så har jeg hatt en håndlaget kniv fra Anders Wennevold som laget håndtak til meg ut fra at jeg sende han bilde av neven som hold godt rundt en tømmerstokk. Fiikk da en typisk kort kniv som satt enormt godt i hånda. Perfekt til enkel spikking, avliving av laks og uthenting av rypebryst. Litt kort til f.eks filetering av laks, ørret og røye opp til 1.5 kg Skulle gjerne hatt en kniv som har de fleste av disse egenskapen: - Kan brukes til å dele en kubbe eller to ved å banke med en annen kubbe - lang nok tiø å skjære brødskiver uten å lage mos av midten av brødet - Filetering laks/ørret/røye opp til ca 1.5 kg. (Større fisk blir som regel med hjem for videre foredling) - uthenting av rypebryst fra rype - ellers enkel småkutting av tørket reinsdyrhjere, brukes som middagstid på tur så trenger jeg bare ha med skje og gaffel osv...
  6. Kan du levere i Skoganvarre? Så har du sommerens padletur spikret 😉
  7. Jeg solopadler fra enden, men sitter ofte bittelitt lengre frem enn om vi er flere. Men jeg bruker heller ikke setene. Enten padler jeg knestående eller så sitter jeg på f.eks et sammenrullet bamseunderlag eller et egeenlaget sitteunderlag med rygg laget av "tunnellisolasjon" Kompenserer normalt med plassering av sekken/bagasjen. Fant bilde av prototypen. Den er justert litt i fasong etterpå. Gjøres dobbel plate i rumpa om jeg vil sitte høyere. Det er nesten bare til rolig padling over lang tid at jeg sitter på rumpa. Eller står jeg veldig mye på knærne.
  8. Tror jeg har lagt inn frokosten jeg oftest bruker når måltidene for flere dager bæres med på ryggen her før, men jeg kan godt legge den inn her igjen om noen trenger et alternativ. Skal spises kald så da sparer man drivstoff og tid. Tipper jeg lar den stå og svelle i ca 10 minutter mens jeg gjør klar andre ting til dagens opplegg... Det er bare å justere mengder hårfint i ønsket retning om man har et bestemt kcal-mål man ønsker til frokost... Turfrokostblanding Deluxe: 50g Store havregryn (194 kcal) 50g Urkorn Granola (Berit Nordstrand)(190kcal) 50g rosiner (158kcal) 10g tørket blåbær (tilsvarer ca 65g blåbær)(34 kcal) 32g Nido Melkepulver (160kcal) 33g tørket banan (tilsvarer 1 banan)(53kcal) Tilsett ca 250ml vann (225g = 789 kcal = ca 3,5kcal/g) Kan legge til at mange også bruker nøtter i blandingen. Nøtter har gjerne forholdsvis høyt energiinnhold, men jeg har nøtteallergi så klarer meg uten...
  9. Hvis du har GPX-fila så kan du bare legge den til som du ville gjort med en hvilken som helst fil på en disk du kobler til maskinen. Du vil normalt få opp en ekstra disk når du kobler gpsen til en PC. Legg bare inn fila der andre gpx-filer ligger. Kall den bare tur1 eller noe annet identifiserbare. Om den bare inneholder et spor vil du enkelt finne den. Jeg er generellt mye mer fornøyd med å bruke spor enn ruter. Med ruter så piper og biælinker det ofte ved retningsendringer og om du forlater sporet bittelitt. Med spor så er det bare synlig på skjerm og du velger jo selv hvor .ye du vil forlate sporet eller ei... Skulle gjerne hjulpet, men sendte akkurat begge minnebrikkene til hovedmaskien min inn som reklamasjonssak og venter ikke nye før om tidligst en uke da jeg egentlig hadde minimalt behov for den maskinen nå på sommeren og på dem har jeg det aller meste som har med Garmin å gjøre. Generelt så er det lurt å holde det enkelt med Garmin. Jeg foretrekker å holde det meste utenom deres nyere "plattformer" og ordner det meste med enten direkte filoverføring eller via Mapsource som er deres eldste løsning. Den funker fortsatt...
  10. Fluer binder man selv... Det er for øvrig mange andre norske butikker som leverer fluer av høy kvalitet.
  11. Flere jeg kjenner i Karasjok anbefaler denne på det varmeste og jeg tipper de minst er på nivå med Rena... https://centaura.no/om-centaura
  12. Hva er det du skal benytte telefonen til som krever dekning på tur? Jeg kjører enten avslått eller i flymodus litt avhengig av om den brukes til noe logging eller ei. Legger aldri opp til at jeg er avhengig av dekning når jeg er i utkantstrøk på tur. Med mindre du kjøper deg en 4G-repeater eller lignende som takler svake signaler tipper jeg det er fint lite å gjøre med...
  13. Personlig velger jeg 3-sesongspose (eller sommerpose som vi kaller det i Finnmark) som har comf-temp et par grader ned på minusssiden. Her kan vi fort få ned i 0 på fjellet selv på sommeren Jeg bruker ikke dunposer og har da noen litt tyngre, men også greit billige soveposer fra Mountain Hardware. Til høst- og vårturer bruker jeg gjerne med comf-temp rundt -8. Fordi vi her fort får noen minusgrader selv tidlig i jakta (sept-okt). Så kommer anbefalingene litt an på hvilke temperaturer du vil oppleve i dine turområder når du skal på tur dit. Det er fullt mulig å lese fornuftig temperaturstatistikk på yr.no enda tror jeg. Det er også fornuftig å vite at temperaturverdier for soveposer tar utgangspunkt i at man sover med tynt ullundertøy på. Dersom jeg tenker at en gitt tur vil ligge i grenseland for soveposens egenskaper tar jeg gjerne med tykt ullundertøy og tykke sokker å sove i. Jeg har da også som opsjon å fylle en flaske med varmt vann for å hjelpe på i posen. Skal du ha oppblåsbart underlag så anbefaler jeg et som kan brukes ikke bare om sommeren når man strengt tatt ikke trenger særlig isolasjon. Et superlett skumunderlag delt av på midten er et godt tillegg. Superlett oppblåsbare med lav isolasjonsverdi kan du heller gå for når du finner ut at turene blir veldig lange og du ønsker å minimalisere vekt ytterligere. Til det er det fornuftig med utstyr med bredere bruksområde selv om det kanskje gir bittelitt tyngre sekk... God tur!!!
  14. Har helt glemt at jeg er storforbruker av disse til turbruk. Finnes (fortsatt?) i alle mulige størrelser fra bittesmå til i hvert fall 6 liter? Genialt til alt fra å holde teposer adskilt fra brødet, tørre sokker osv hvor man ikke trenger så solide saker som dedikerte dry-bags... https://www.ikea.com/no/no/p/istad-gjenlukkbar-pose-monstret-svart-gul-50525642/
  15. Jeg tror hovedulempen med airfryer er volumet. Jeg ser nå at uansett hva jeg tørker så ønsker jeg å ta så stort volum som mulig av gangen for å slippe å holde på dette for ofte og bruke mer tid ute. Men jeg tror også det kan være en fin innføring til tørking av frukt/kjøtt/grønnsaker til turmat eller tilskudd til turmat. Og så evt oppskalering når man ser at dette er genialt. Jeg har spist min dose med Real opp gjennom og også vært gjennom det aller meste av andre varianter. Og selv med Real/Gilde som jeg anser som de mest brukbare (Gildes trenger noe ekstra krydder bare) så synes jeg porsjonene blir litt små etter f.eks 14 timer på beina på støkkjakt etter fjellrype på høsten. Det er da suverent å fylle på en porsjon med et par tørkede gulrøtter, sjalottløk, beef jerky, sopp osv. Trenger bare kjøre litt ekstra vann og la det trekke litt lenger. Anbefales. Tilbake til trådstarters opprinnelige spørsmål: Du finner mange gode oppskrifter nedover her med et forholdsvis enkelt søk: https://www.google.com/search?q=tørket+turmat+oppskrift&oq=tørlet+turmat+op&gs_lcrp=EgZjaHJvbWUqCQgBEAAYDRiABDIGCAAQRRg5MgkIARAAGA0YgAQyCggCEAAYgAQYogQyCggDEAAYgAQYogQyCggEEAAYgAQYogTSAQgzNDM3ajBqOagCDrACAQ&client=ms-android-samsung-gs-rev1&sourceid=chrome-mobile&ie=UTF-8
×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.