Gå til innhold

borgern

Aktiv medlem
 • Innholdsteller

  3 404
 • Ble med

 • Besøkte siden sist

 • Dager vunnet

  5

borgern vant dagen sist August 6 2017

borgern hadde mest likt innhold!

Om borgern

Nylige profilbesøk

Blokken for nylige besøkende er slått av og vises ikke for andre medlemmer.

 1. borgern

  Gass eller drivstoff til primusen på tog.

  Det er vel egentlig litt lote definert. Er stort sett samme regler på,tbanen. F.eks ikke lov å ha med moped ombord selv om den trillee. Den er jo laget for forsvarlog oppbevaring av brennbar væske. Det er heller ikke lov å ta med f.eks en bensinkanne s3lv om den er godkjent. Husker det var noe prat om det en gang i og med at en del kommer med tursekker og sannsynligvis har gass eller drivstoff til primus i sekken. Det var egentlig ikke lov men det er vanskelig å kontrollere siden det ikke synes. Tror nok ikke det er noe problem med å ha med f.eks en gassboks når alt forløper normalt. Men regler er nok laget med tanke på nødsituasjoner. Ved f.eks en brann er det lite heldig under slukkearbeid hvis en gassboks eller 1 liter bensin går i lufta.
 2. borgern

  Hansker for de med store never

  Størrelser kan variere litt mellom merker og også innen et merke har jeg erfart. Sist jeg skulle kjøpe langrennshansker testet jeg to modeller fra swix. Det ene paret var akkurat store nok i xl som jeg vanligvis bruker men det andre paret så var de nesten litt romslige i L. Har et par votter fra Black Diamond som er store i størrelse så der mått jeg gå ned ett hakk kontra vanlig. De har hansker opp til Xxl, er et måleskjema inne på siden. De har ganske mange modeller også.
 3. Hadde en lignende opplevelse på en Optimus Hiker+ med Nova brenner. Brant fint i starten og så ble det bare tull. Skjedde med 2 eks så det endte med at jeg hevet kjøpet for jeg gadd ikke drive å rense, skifte deler etc på noe som var helt. Har også opplevd noe med Omnifuel til en kompis. Den var slik på gass. Brant fint med en gang men så fort den ble varm brant den dårlig. Feilen der var rett og slett dyse. Han prøvde gassdysa fra min brenner og da virket den fint. Så han kjøpte repkit med dyser og siden funket den. Du kan jo teste en annen bensindyse hvis du har. Det som dog er litt rart er at det tar så lang tid som 30 min før den brenner dårlig. Hvis det har med varme å gjøre burde den fått problemer tidligere. Vil ikke tro den er noe varmere etter 30 min enn etter 5-10min i dysa. Brenner den alltid fint første 30min uansett mengde drivstoff i flaska?
 4. borgern

  For stor sekk

  Begynne fore den ut med ting hadde jeg droppet. Blir bare masete å bruke. Vet ikke om du har fått justert den riktig. Dog høres det ut som sekken generelt er for stor til deg i konstruksjon. Vurder å bytte den inn igjen. Ta heller en titt på Osprey Xena 85. Litt mindre volum er det men den er damemodell.
 5. borgern

  Aktivitetsklokke som GPS-erstatter

  Garmin Fenix 5 serien.
 6. borgern

  Hvilket actionkamera til min bruk?

  Jeg kjøpte med Gopro Hero 3 for noen år siden men det blir ikke mye brukt. Nå er det modell som trenger vanntett hus, de nye modellene trenger jo ikke det. Men jeg så etterhvert at det ble lite brukt. Stillbilder var ikke gode da linse ikke var glad i mye lys og heller ikke lite lys. Video var grei nok men crap lyd, mest pga huset. Nå har jo nye modeller sikkert blitt bedre på alt dette. Men selv så jeg at jeg brukte Panasonic FT5 kamera mye mer. Det tok klart bedre bilder og video og det var langt enklere å bruke, kan også brukes med hansker så lenge de ikke er for store å klumpete. Med adapter så passeer det på festene til gopro så jeg kan feste det på brystsele f.eks.
 7. borgern

  Den ultimate turkniv finnes den

  Kjøpte ESEE 6 fra The Knife Connection. Der kan du sette sammen kniven slik du selv ønsker. Som farge på blad, type blad(plain, serratert, clippoint etc) farge på hådtak, sheath og evt tilbehør. Jeg kjøpte håndtak fra de som er litt mer avrundet enn de orginale.
 8. borgern

  Skisko SNS

  Får kjøpt støvler med Sns, Salomon og Atomic har. Fischer hadde også et par modeller før men vet ikke om de har lengre. Ta en ringerunde til noen butikker og hør om de har noen overliggere nå før sesongen starter.
 9. borgern

  Beste kameraet for friluftsliv?

  Har brukt litt forskjellig på tur. Et eldre speilrefleks, bra bildekvalitet men det er tungt så det er lenge siden det har værr med på tur. Panasonic ft5 bruker jeg mest. Det er vanntett og støtsikkert så det er praktisk å ha med. Bildekvelitet er bra men det sliter i lite lys pga sensorstørrelse. Så har jeg Panasonic GX80 systemkamera. Det tar bedre bilder og er klart bedre i lite lys. Det har også full opp med manuelle innstillinger. Det blir en del tyngre enn kompaktkamera men ikke så tungt som speilrefleksen. Litt erfaringer fra tur. Jeg har en del ganger hatt med begge Panasonic kameraene. Ser da at GX80 må passee mer på. Eks kan været fort gjøre det fuktig på kvelden og da pakkes det ned i vanntett pose. Med regn i lufta blir det også liggende i telt eller sekk. Vinterstid er det sjelden ute av huset. Så det mest praktiske kamera er FT5 siden det kan brukes hele tiden. Alternativer er som flere nevner Olympus sin Tg serie. Panasonic har kommet med Ft7 nå som har fått elektronisk søker selv om det er et vanntett kamera. Ellers er Sony RX serien nevnt, veldig bra kameraer men de nyeste modellene synes jeg har blitt vel dyre. Ingen av kameraene jeg har nevnt har noe særlig som unntat GX80 som har utskiftbar optikk. Panasonic har en utgående modell som heter TZ100 så nå har en mer levelig pris. Det har 10x zoom, 1 toms sensor, manuelle innstillinger, raw osv. Det er en lommekamera som er flott til turbruk, men da ikke vanntett. Så mest praktisk opplever jeg selv det som er vanntett. Er alltid i hoftelomme på sekkene og kan brukes uansett vær. Er også vanntett nok til å filme under vann.
 10. borgern

  Salomon Contagrip, like elendig på alle modeller?

  Hatt et par modeller. En halvhøy hikingsko som het wings esky eller noe. God og lett sko til turer i marka men brukte de sjelden hvis det var fuktig eller vått. Altfor glatte på våt stein. Klart dårligste grep jeg har hatt på slike sko. Beste støvler jeg har hatt for vått føre var fra Viking. Har et par Alfa halvhøye og et par fjellstøvler med vibramsåle og de sitter bra på vått føre, men ikke fult så rå som Vikingstøvlene. Også brukt opp et par Salomom Speedcross. Gode løpesko med godt grep på grus og terreng men var der fuktig var det best å holde seg på grusvei. Slapp veldog lett på våt stein. Har siden skaffet et par inov8 claw275. De er en del bedre men alikevel ikke nok til å gi full gass over våte steinheller. Eneste jeg har prøvd av joggesko som sitter skikkelig er VJ Irock2. Det sitter spiker. Disse har en gummiblandig laget for å løpe i skog, de slites fort hvis de brukes mye på grus.
 11. En kompis hadde en lignende sovepose før, den tok en vesentlig del av plassen i sekken. Turer vinterstid krever en del klær så det blir fort fylt opp i sekken. Vet ikke om du tenker å bruke pulk noe eller hvor langt du skal gå på en uke. Mat for en uke tar også plass selv om en pakker tørrvarer. I tillegg trenger en som regel mer drivstoff til primus om vinteren. Med 4 kg pose, downmat på litt over 1 kilo, sekk på 2,5-3 kilo og et telt på samme vekt så er du opp mot 11 kilo før du putter oppi mat, klær og annet utstyr. Greit da at sekk er god å bære med mye last også. Ta en titt på Osprey Xena 85. Mener den veier 2,4 kilo, så den er ikke lettpakking men ikke spes tung heller for å være stor sekk. Har selv herreversjon i 88liter og er veldig fornøyd med den. Mulig å komprimere en del så det får fint å bruke selv om den ikke blir stappa full.
 12. Jeg har delt opp lagringen stort sett. Har kjellerbod hvor jeg har større sekker, kano, teltene, liggeunderlag, kniver, sager og ting som er utenfor sesong. Klær og støvler oppbevares sammen med andre klær, turmat i skap på kjøkkenet, soveposer i klesskap. Så er ting som dagstursekker, en brenner, gassboks og litt på gjesterom. Om det blir så enkelt, tja, har da tingene der jeg har lignende ting. Unngår da også bokser stappa med ting jeg må lete gjennom hver stadig.
 13. borgern

  Praktisk sommertelt med god ventilasjon. Tips?

  Bruker type amerikansk telt. Mitt er Big Agnes Copper Spur UL2. Finnes også i 3 og 4 manns versjon og i det de kaller hotel versjon med ekstra stort fortelt på ene siden. Dette er kuppektelt med inngang på begge sider. Teltet har mye mesh og bratte vegger. Lufter godt så jeg våkner sjelden at det er varmt. Kun utpå morgenen på varme dager når det er varmt i lufta uansett. Tror jeg kjøpte mitt i 2010 eller 11. Dagens 2manns veier 1,45kilo. Har kan du bruke innertelt som myggtelt siden teltet er selvstående. Det teltet jeg bruker klart mest. Ikke noe feil etter disse årene. Heller ikke tatt skade av hund som har tråkket rundt i det.
 14. borgern

  Ny primus

  Bruker primært 2 forskjellige brenner. Optimus Vega til sommer og lett 3 sesong. Primus Omnifuel med demper eller. Vega er en lett og fin brenner. Helt fin varmespreding til mine kjeler og panner. Har sammenlignet den med en Primus Easyfuel som en kompis har og den har mindre effekt i normalmodus. Så det tar lengre tid å koke opp vann med den. Dog kan en snu boksen på hodet og få en høyere effekt. Min er lett å justere effekten på. Har prøvd den litt om vinteren både vanlige bokser og vintergass. Synes effekt blir en del dårligere når det er brukt en del av boksen, også på vintergass. Omnifuel har jeg hatt i mange år. En klart tyngre brenner men driftsikker og minimalt med vedlikehold. Høy maxeffekt og justering både på flaske og brennerhode gjør det lett å regulere. Har satt demper på min ettersom den lager mye lyd orginalt. Gir høy effekt hele året og den jeg foretrekker når det begynner bli en 5-6 grader eller kjøligere.
 15. borgern

  Valg av størrelse på ryggsekk

  vanskelig å gi eksakte tips. Kommer an på utstyret bl.a. stort telt eller lite telt, volum på sovepose, underlag, hvor mye varme klær. Selv bruker jeg primært 2 sekker. En Osprey Xenith 88 og en Norrøna Recon Pack. På få dager og der jeg ikke trenger største pose, masse klær så bruker jeg Osprey sekken. Er det snakk om ukestur så blir det som regel Recon selv på sommeren. Har også sekker på 50, 33, 11 liter. De 2 siste mest til dagsturer. 50 l er vanntett og brukes der det trengs.
×

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.