Gå til innhold

REs

Aktiv medlem
 • Innholdsteller

  4 822
 • Ble med

 • Besøkte siden sist

 • Dager vunnet

  76

REs vant dagen sist Februar 9

REs hadde mest likt innhold!

3 følgere

Om REs

Profile Information

 • Gender
  Not Telling

Nylige profilbesøk

Blokken for nylige besøkende er slått av og vises ikke for andre medlemmer.

 1. Man står helt fritt i å handle hva man vil og hvor man vil og at man ikke handler varer eller på steder som gir dårlig samvittighet er vel bare flott. Personlig har jeg betraktet XXL som en REMA 1000 butikk hvor du vet på forhånd hva du skal ha og så går du inn og kjøper det. Ikke forvent at betjeningen kan hjelpe deg hvis du trenger råd og veiledning. Selvfølgelig bør man ikke handle på XXL hvis de har en uakseptabel personalpolitikk. Jeg sa nettopp opp min egen jobb i protest mot ledelsens holdning til og oppførsel overfor ansatte. Jeg bruker ikke en krone hos MC Donalds på grunn av deres personal- og markedsføringspolitikk. Det samme gjelder blant annet for Coca Cola Company, importerte varer fra Israel og Tyrkia etc. Hvis noen sliter med å kalle det boycott så er det bare å si at du velger noe annet som frister mer. Det kalles valgfrihet.
 2. Dette er diskutert før under emnene "Løsning for barduner" og "Ryddige barduner".
 3. Dannelse av lyn foregår i flere trinn. Ved overslag til bakken oppstår først et elektronskred som går i en spiss ned fra skyen og stopper etter cirka 50 meter. Dette gir en svak lysning og foregår i løpet av cirka 1 μs (10−6 s). Etter en pause på omkring 50 μs oppstår et nytt lignende skred som fortsettelse av det første; dette gjentar seg til utladningen har nådd bakken. Hele banen kan da være et par km, og ofte sterkt forgrenet. Når bakken er nådd, oppstår det en utladning, vesentlig ved positive ioner som beveger seg motsatt vei, og dette skjer under utsendelse av et intenst lys, det egentlige lyn. For at du skal få strøm i deg, eller strøm gjennom deg som vel er en mer korrekt betegnelse, så må det gå strøm fra et punkt til et annet punkt og du må stå som en leder mellom disse punktene. Hvis et lyn slår ned i bakken like ved der du står så kan et område rundt nedslagspunktet bli elektrisk. Hvis du står på dette området så blir det som når en fugl sitter på en elektrisk ledning. Strømmen går alltid raskeste, eller minste motstands vei til jord og det er ingen grunn til at den skal ta omveien gjennom din kropp når den allerede har nådd bakken. Hvis du sitter i en bil som blir truffet av lynet så er det ikke hjulenes isolasjonsevne som beskytter deg, men effekten av et såkalt Faradays bur. Det samme gjelder hvis du sitter i et kar med vann og det f.eks. faller en lampe ned i vannet. Ferskvann leder ikke strøm, men hvis det er salter eller andre ledende ting løst opp i vannet så kan det lede strøm. En lampe som faller ned i et badekar vil kortslutte og da ryker sikringen, men hvis vi tenker oss at sikringen ikke ryker så vil strømmen gå minste motstands vei fra lampen til jord. Hvis det er et moderne badekar i plast, men avløpsrør i plast så har du ingen jording og da får du heller ingen strøm. Hvis karet er jordet så vil strømmen følge vannet eller annet materiale ned til jord og personen i karet vil da sannsynligvis ha mye større motstand og derved få veldig lite strøm. Strøm er som ordet sier, bevegelse eller en strøm av elektroner. Uten en slik strøm så får du heller ingen effekt av strømmen.
 4. Hvis du har anledning til det så er det aller beste å la posene ligge utrullet i sin fulle lengde, f.eks. under en seng eller som jeg hadde der jeg bodde før. Langs en vegg på et soverom på loftet var det et skap langs den ene veggen. Fire skapdører men ikke skillevegger inne i skapet. Der lå soveposene mine på gulvet ine i skapet. Men hvis dette ikke går så kan det gå greit å henge dem opp. Enten festet i den ene enden eller over en stang. Hvis de henger over en stang så bør du unngå at det henger flere poser over hverandre, da blir lett den underste klemt mer enn det som er bra. Men som tidligere nevnt, syntetiske poser tåler mer enn dunposer før de mister isolasjons evnen.
 5. Da er ny snelle bestilt fra XXL Okuma Citrix LP CI-364LXa (Left hand) Jeg antar at dette betyr sveiv på venstre side. Nå gjenstår det bare å flytte kanoen fra Lutsivannet og hjem i hagen min for så å bli med til Bråsteinvannet får å fiske gjedde. Det blir en ny og spennende opplevelse.
 6. Ja, jeg bruker voblere og store jerkbaits. 37 gr og opp til 64 gr. Jeg har noen av typen Buster jerk.
 7. Er det noen her som har litt peiling på, eller erfaring med jerkbait fiske etter gjedde? Jeg har en stang som jeg bruker til dette, men snella har sveiven på feil side, høyre side. Har derfor bestemt meg for å kjøpe en ny duplikator snelle med sveiv på venstre side som passer til dette fisket. Har satt prisen til ca. 1000,- + - Har sett litt på. Shimano Caius 141A Okuma ceymar low profile C-266WLX Ambassadeur Pro Max LH Er jeg på rett spor eller er det andre ting jeg bør se på? Jeg kunne kanskje lagt prisen litt høyere, men når beholdningen av fiskestenger har passert 20 og med en kommode full av enda flere sneller av diverse slag og størrelser så føler jeg at jeg kanskje bør bremse litt.
 8. Men det mange ikke tenker på i denne diskusjonen er at bensin og diesel ikke produseres fra ingenting inne i pumpa på bensinstasjonen. Jeg har jobbet mesteparten av mitt yrkesaktive liv i oljeindustrien og har mange ganger lurt på hvor mye det er igjen av en liter produsert råolje når du ser på hvilke resurser som brukes til leting, boring, produksjon, drift av produksjonsenheten, transport raffinering og ny transport ut til bensinstasjonen. Det er enorme mengder fossil energi som går med i denne prosessen og jeg tror elbilen kommer veldig godt ut her hvis vi sammenligner. (Se bare på et enkelt maskinrom på en gjennomsnitts produksjonsplattform. 4 - 6 enorme dieselmaskiner eller gassturbiner store som et lokomotiv som går på full pinne hele døgnet bare for å produsere strøm.)
 9. Nå begynner det å bli alt for lenge siden jeg har vert på tur og det kommer delvis av ny jobb med en ubeleilig arbeidstid, men nå innser jeg at fraværet av tur betyr mer enn jobben så nå går jeg og brygger på en oppsigelse. Vurderer så smått å stille meg i pensjonistenes rekker i stedet for å bruke masse tid på en jobb som ikke gir verken mye penger eller fritid. Jeg burde klare meg bra uten jobb slik jeg har slitt for oljeindustrien et langt liv. Det er fortsatt mange turer jeg skulle ha tatt og erfaringen er at hvis man venter for lenge så blir det aldri noe av. Bilder fra heiene rundt Hunnedalen og Sirdalen vekker så mange gode minner og det gjør det ikke bedre å se på at værgudene varter opp med perfekt turvær. Men i år blir det i hvert fall fjellferie på meg selv om kona og barna drar til Italia.
 10. De fleste steder hvor det er gjort store naturinngrep i form av kraftutbygging så er det anleggsveier som gjør at man kan komme seg ganske langt inn i fjellheimen med enkle midler. De fleste slike veier er sperret med bom, ikke en sånn bom hvor man trenger en bombrikke, men en sånn bom med hengelås. I slike tilfeller ar jeg ofte brukt sykkel. Da kan du sykle noen kilometer innover, parkere sykkelen og spasere ut i naturen. Tre svinger og en motbakke så ser du ikke lenger veien og da er du ute i villmarka. Faren for å bli spist er jo overhengende og allestedsnærværende, men mygg og knott spiser ikke så mye og de aller fleste overlever dette uten større problemer.
 11. Jeg har ikke merket noe til det, men det som kan være et problem med rustfrie skruer er at hvis du trekker dem kraftig til, eller trekker med anbefalt moment, så vil du ha problemer med å åpne dem igjen uten at gjengene blir ødelagt. (Hvis du da er så heldig at du klarer å åpne dem.) Dette gjelder alle rustfrie skruer, uansett leverandør. Jeg har jobbet mesteparten av livet mitt som ingeniør for oljeindustrien og de har svært strenge rav til bruk og gjenbruk av skruer og bolter. Men det er på grunn av at en bolt som feiler lett kan få katastrofale følger. Folk blir ofte skeptiske til Biltema på grunn av lav pris, men hvis du for eksempel sammenligner Tingstad og Bulten så vil du også finne store prisforskjeller. En gang trengte jeg noen spesialbestilte bolter til bruk ute på Ekofisk feltet og forskjellen i pris fra den ene leverandøren til den andre var 100%. Altså dobbel pris hos den ene i forhold til den andre. Produktet var det samme og sertifikatene var de samme. Men en ting man skal være oppmerksom på hos Biltema er at de ikke leverer varmgalvaniserte skruer og bolter i små dimensjoner. De er som regel el- forsinket og det holder til å bli brukt innendørs, men ikke ute. Det er ikke sikkert at prisen betyr så mye for kvaliteten, men hvis noe er veldig billig så er det nok fornuftig å være litt skeptisk. Det dyreste er ikke alltid det beste, men det billigste er som regel alltid dårligst.
 12. Dette er jeg ikke enig i. Jeg har kjøpt en del rustfrie skruer og muttere hos Biltema og hvis du kjøper A4 - 80 kvalitet så får du A4 - 80 kvalitet. Til ditt bruk kan du også godt bruke A2 - 70. (70 og 80 står for strekkfastheten i boltene og er ofte ikke oppgitt på Biltema sine skruer.) Den eneste forskjellen du vil merke i forhold til skruer fra en proff forhandler er at du ikke får med sertifikat. Til ditt bruk vil det ikke ha noen betydning. Jeg har brukt A4 skruer fra Biltema på både dykkerutstyr og sykler og har aldri hatt problemer. Men hvis du mikser rustfritt og svart, f.eks. rustfri skrue og svart skive eller mutter så vil det svarte stålet ruste ganske raskt. Delene i en Ally er vel laget av aluminium og da ville jeg være svært overrasket om skruer og bolter var av noe annet enn rustfritt stål. (Svart stål er betegnelsen på vanlig karbonstål som ruster. I bolter brukes som regel minst 8.8 kvalitet.) https://www.hunker.com/12389787/the-difference-between-a2-a4-stainless-bolts
 13. Ikke bruk klister andre steder enn under skiene. Klisteret kleber seg til absolutt alt og vil sitte på fingrene dine i timevis hvis du ikke har noe løsemiddel å vaske det av med. Gammelt klister kan bli hardt og da er det nesten umulig å fjerne, spesielt fra klær.
 14. Vanligvis kan du fjerne irr med vanlig håndvarmt såpevann og en litt stiv børste. (Tannbørste) Glidelåsen er sannsynligvis laget av en messing legering og hvis irret er grønt eller blågrønt så er det messingen som er oksidert. Når den har tørket så kan du smøre den med et stykke parafinvoks. Dette brukes også på glidelåsene på dykkerdrakter. Jeg har ikke brukt eddik, men jeg vil tro at hvis du bruker surt vann så vil du få ny irr ganske raskt. Vanlig såpe er alkalisk og nøytraliserer irr som er oksyd som er en reaksjon mellom metall og oksygen, eller surstoff som det også heter. I sure miljøer oksyderer metaller rasker enn i alkaliske miljøer.
 15. REs

  Lime sko

  Siden noen nevner Casco kontaktlim. Jeg hadde et par sykkelsko som solen løsnet på. De var så gamle at det nok var tidens tann og langvarig bruk som var årsaken. Sykkelsko er vel så syntetiske som det går an. Solen er av hard plast og resten er av en eller annen plast som er litt mykere. Jeg forsøkte å lime dem med Casco kontaktlim, og fulgte bruksanvisningen på boksen så nøye jeg kunne. Da skoene var limt og hadde stått og tørket noen dager tok jeg dem på og gikk ut for å sykle. De holdt ca 10 meter så var solen løs igjen. Jeg gjentar bare mitt første råd. Siden skoene er så lite brukt så ville jeg sjekket med butikken og hørt hva de sier før jeg begynner å eksperimentere med lim selv. Hvis du limer og det viser seg at det ikke er så vellykket som du skulle ønske så kan du risikere at du ikke får noen hjelp i butikken. Jeg jobber med elektriske sykler og reparerer Bosch elmotorer. Her er Bosch veldig klar. Har noen som ikke er kvalifisert (Sertifisert av Bosch) forsøkt seg på å mekke eller gjøre andre ting som f.eks. å koble motoren til en pc og manipulere elektronikken, så bortfaller alt garantiansvar.
×
×
 • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.