Gå til innhold

REs

Aktiv medlem
 • Innholdsteller

  4 749
 • Ble med

 • Besøkte siden sist

 • Dager vunnet

  74

REs vant dagen sist Juni 4

REs hadde mest likt innhold!

2 følgere

Om REs

Nylige profilbesøk

Blokken for nylige besøkende er slått av og vises ikke for andre medlemmer.

 1. REs

  Hvordan sette ørretgarn fra båt?

  Det står ingen ting om ferskvann i merkereglene. Jeg mener at det er godt nok med tillatelse fra grunneier og så kan du sette garn. https://www.fiskeridir.no/Yrkesfiske/Regelverk-og-reguleringer/J-meldinger/Utgaatte-J-meldinger/J-187-1989
 2. REs

  Hvordan sette ørretgarn fra båt?

  1. Ikke bruk noe som helst i den ytre enden av garnet. Ikke stein og ikke blåse. Et vanlig ørretgarn står helt fint i vannet uten. 2. Når jeg setter ørretgarn, og det har jeg lært av en lokal småbruker som hadde garnfiske som attåtnæring til gårdsdrifta, så bruker jeg en 3 - 4 meter lang line med en tom plastflaske eller en annen flottør i enden. Lengden på lina justeres etter hvor langgrunt det er i vannet. Garnet skal ikke stå så grunt at du ser det på overflaten. Lina festes til garnet og når det settes så kaster jeg flaska / flottøren inn på land, strekker ut lina og setter garnet fra en garntein / garnpinne. Når hele garnet er ute å lar jeg enden gå i vannet og synke ned. Når garnet står løst på denne måten så fisker det bedre enn hvis det er stramt og festet i endene. Auren /blystrengen i bunnen og flåen / flytelina på toppen av garnet gjør at det står riktig i vannet. Hvis vannstanden skulle stige før du får trukket garnet så vil flottøren inne på land flyte opp og du vil finne igjen garnet uten problemer. I dag er de fleste nye garn laget av monofilament /sengarn, men jeg liker best de gamle nylongarna som er laget av vanlig tråd. Disse kan jeg bøte hvis de skulle bli revet i stykker. Dette er vanskelig med de nye garna.
 3. Lystring er vel lov i saltvann bare man ikke tar edelfisk som laks og sjøørret etc. Ellers så er det mulig å bruke en vannkikkert og ha en gaffel (lyster) med et tungt lodd på i en snor. Kveite og annen flatfisk går inn på grunt vann om sommeren / høsten og da kan du slippe lysteret ned på fisken. Jeg så en gang en tysker som tok en kveite på ca. 12 kg på denne måten. Selv har jeg tatt både stor piggvar og andre flyndrefisker med kniv på grunt vann. Du kommer langt med svømmeføtter, dykkermaske og en snorkel. Og litt ferdigheter innen fridykking.
 4. REs

  Turmat som ikke må varmes

  Og så har du noen områder som for en "bygutt" kan se ut som utmark, men som kalles kulturbeite. Det er utmark som gjødsles og brukes som beite. Dette kan være innhegnet (innegjæret) eller bare en del av et utmarksområde. Her gjelder de samme reglene for ferdsel som innmark. Slike områder kjennetegnes lettest ved at det vokser mest gress og som regel ingen markblomster. De fleste markblomster forsvinner når jorda gjødsles med kunstgjødsel. Noen steder går det merket tursti over områder med kulturbeite og her har grunneier gitt tillatelse til å merke og bruke området, men det er forventet at de som går her holder seg til stien.
 5. REs

  Tabletter mot huggorm med på tur?

  https://www.hundehelse.no/huggormbitt/
 6. REs

  Valg av fluesnøre

  Det ligger ganske mange, mer eller mindre gode tips på nettet hvis du Googler. Eks.: https://www.nettavisen.no/nyheter/hvordan-velge-fluesnre/372741.html
 7. Ok, da ble nok mine antagelser innfridd. Da innslaget med Monsen & Co ble sendt i går kveld satt både jeg og min kone og så på. Kommentaren fra min kone var også som forventet: "Det var der du skulle ha vert med". 😀 Men det var nok ikke det. Hadde jeg brukt tid og penger på å komme dit så hadde det nok vert som å gå i på julehandel i byens største kjøpesenter, en belastning for sjel og sinn som man ikke oppsøker frivillig. Jag hadde nok gått min egen sti og satt opp telt et sted hvor jeg verken hadde hørt eller sett noe til dette sirkuset. Men det kan sikkert ha en viss underholdningsverdi og så trekker det kanskje en del folk til fjells som ellers hadde holdt seg hjemme, og det kan jo være bra, spesielt for folkehelsa.
 8. Alt vær har sin sjarm, og som du sier så er det lite vi kan gjøre med vind og vær når vi først er ute på tur. For min del er det ofte dagsformen som avgjør. Noen ganger lar jeg vær være vær og drar på tur rett og slett fordi det var tur som stod på planen, og spesielt hvis denne turen er sterkt etterlengtet. Men når det er sagt så har jeg opplevd å få ufrivillige overnattinger ute på grunn av dårlig vær og jeg har også opplevd å gjøre vendereis etter ca. en time, på en tur som var ment å vare i flere dager, på grunn av våt snø og vind rett i mot. Det finnes en grense for alt.
 9. I følge Beauforts vindskala så er lett bris 3.5 - 5.4 m/s, og laber bris er 5.5 - 7.9 m/s. Dette er vanligvis ikke noe å bry seg om sommerstid hvis vi kun snakker om vind. Frisk bris er 8.0 - 10.7 m/s og her begynner det å bli litt mer utrivelig, men fremdeles ikke noe stort problem bortsett fra hvis du telter på snaufjellet. Jeg pleier å avlyse tur hvis vinden som er meldt passerer 10 m/s. Da nærmer vi oss en liten kuling og hvis du i tillegg får noe regn så begynner det virkelig å bli utrivelig. I områder med mye vegetasjon vil vinden være mindre plagsom enn i "öppna landskap". https://om.yr.no/2006/09/01/vind/
 10. REs

  Ringstind Superlight 2

  De har i hvert fall ikke spurt meg.
 11. REs

  Negel/tåproblem

  Dette er nok det beste rådet til nå. Klipp bort alt som er løst og legg en stram tape eller plaster uten gasbind over så går det nok bra.
 12. REs

  Negel/tåproblem

  Har du forsøkt å lime sammen fingre eller lignende med superlim. Det verserer historier om folk som har gjort dette og som måtte inn på sykehuset for å få løsnet fingrene fra hverandre. Jeg har forsøkt dette og limet holder maks en halvtime hvis du ikke bruker fingrene til noe som helst. Altså er slike historier bare oppspinn og pølsevev. Jeg vil anta at hvis du limer fast en løs tånegl så vill den holde i ca 5 minutter hvis du begynner å gå. Grunnen er at det som er limt sammen ikke er sterkere enn det materialet som er limt og overflaten på huden er ikke særlig sterk. I tillegg så utsondrer vi som regel så mye fuktighet gjennom huden at heftet mellom hud og lim blir ødelagt. Men for all del, de som vil må gjerne forsøke dette. Det er helt ufarlig.
 13. REs

  Negel/tåproblem

  Ta en sytråd og en nål. Stikk nåla inn på den ene siden av blemma og ut på den andre side og trekk sytråden gjennom slik at det henger ut en del tråd på hver side. La det være sånn natten over så er sannsynligvis blemma borte og skinnet har festet seg til underlaget. Fjern tråden og legg så på et stramt plaster og turen kan fortsette.
 14. Ja hva har jeg IKKE kjøpt nå, eller enda er vel litt mer passende. I lengre tid har jeg sittet og ruget på en bunke pengesedler som jeg hadde tenk skulle brukes på en grei båt slik at jeg kunne komme meg ut på fjorden og fiske i stedet for bare å stå i vinduet med kikkert å se på at andre haler om bord dagens middag. Men for fire år siden så ble oljeprisen halvert og da ville arbeidsmarkedet at noen tusen ingeniører tilknyttet oljeindustrien ble satt på gaten. Siden jeg da var en av disse dyre konsulentene som forsynte seg litt grovt av firmaenes budsjetter, så ble også dette min skjebne. Uten videre gode utsikter til ny jobb så ble båtplanene satt på vent inn til videre, og for ikke så lenge siden kunne dagsrevyen melde at Norges Bank skulle skifte ut en del gamle sedler. Etter en viss dato ville de gamle sedlene være ugyldige, og da var det bare å gå til banken med en plastpose med pengesedler. I banken hadde de en sånn kjekk automat som spiste opp sedlene og sette beløpet inn på min konto, og selv om det ikke akkurat var det jeg hadde tent så trøstet jeg meg med at en slik maskin sikkert ikke stod i ledtog med kemneren og ville stille ubehagelige spørsmål angående disse pengenes opphav. Pengene ble derfor puttet inn i denne maskinen, men plutselig var det stopp. Var den full, eller var det rett og slett mulig at banken var fornøyd med innskuddet? Å nei, de som tar imot penger er vel ikke akkurat kjent for å være måteholdne, men det skulle vise seg at det var en øvre grense for engangs innskudd. Denne grensen var nådd og en høflig bankansatt kunne fortelle at jeg nok måtte komme tilbake etter noen dager hvis jeg ville sette inn mer. Ja ja, da får jeg bare tusle hjem igjen med posen min, litt lettere, men fremdeles ikke tom. Et par uker senere var jobben gjort, men på hjemveien etter siste innskudd så traff jeg tilfeldigvis min kusine. Hun og hennes to søsken eier i dag min barndoms ferieparadis, en hytte på en av øyene et stykke inne i Ryfylket. Men verken hun eller hennes søsken er i stand til å gjøre noe som helst angående vedlikehold, og derfor begynner stedet å preges av dette. Båt har de heller ikke lenger, og da jeg nevnte at jeg hadde planer om båt og at jeg ofte tenkte på de sommerferiene jeg hadde hatt der i barndommen så ble jeg høflig men bestemt bedt om å fortsette å tenke på dette, og hjerne også på min planlagte båt. Jeg var akkurat en slik handyman som de trengte og hytta kanne jeg benytte når som helst og så mye jeg bare orket. Dette var jo et flott tilbud, men jeg er ikke akkurat den typen "som rir den dagen jeg saler", og enda har jeg verken klart å somle meg til å kjøpe en båt eller benyttet hytta. Men minnene om barndommens ferieparadis kommer stadig oftere tilbake.
 15. REs

  Mygg, knott, klegg og fluer

  Sebraens striper er nok ment så forvirre større blodtørstige dyr enn mygg og klegg. Mange insekter ser også fargene på en annen måte enn oss. Mange av dem ser et litt annet fargespekter enn oss, f.eks. så kan bier og humler se ultrafiolett.
×

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.