REs

Aktiv medlem
 • Innholdsteller

  4 527
 • Ble med

 • Besøkte siden sist

 • Dager vunnet

  73

REs vant dagen sist Mars 15

REs hadde mest likt innhold!

2 følgere

Om REs

Profile Information

 • Gender
  Not Telling
 1. Forsvarets Gore-Tex jakke

  Tidligere fikk HV personell den ammunisjonen de måtte ønske hvis de var ivrige skyttere utenom tjenesten. Hvordan det er i dag vet jeg ikke. Slik jeg har forstått det så får de visst ikke ha våpen hjemme en gang, eller er dette bare noe som ble diskutert for en tid tilbake. Kanskje Bjørn skulle skaffe seg litt info om hva befal og andre med rang i forsvaret har anledning til å gjøre. En lørdag på skytebanen, med militære våpen og ammunisjon som er kvittert ut fra forsvarets våpenlager, ville ikke være mulig å gjennomføre hvis det ikke var i henhold til forsvarets regler og sikkerhetsprosedyrer.
 2. Forsvarets Gore-Tex jakke

  Dette er jakker som har kommet ut fra forsvaret på lovlig vis. De er brukt og har små skader eller mangler som f.eks. at det mangler en knapp i klaffen over glidelåsen. Forsvaret reparerer ikke slike ting og disse plaggene blir da enten destruert, eller hvis manglene er ubetydelige så blir de delt ut til de av forsvarets personell som måtte ha interesse ev det. Her er det ingen som " inte kan skilja på sin och försvarsmaktens egendom", alt er gjort på lovlig måte av personell som har myndighet til å gjøre slike ting. Hvis ikke jakken var ervervet på lovlig vis så hadde jeg nok ikke presentert saken her på forumet. Dessuten så selges det jo M75 feltjakker fra Forsvarsbrukt.no https://www.forsvarsbrukt.no/p-894-feltjakke-m75.aspx Jeg kan ikke tenke meg annet enn at også disse jakkene er kommet fra forsvaret på lovlig vis, eller er det noen som vet mer om dette?
 3. Etter at min yngste sønn på 17 år har planer om å skaffe seg teknisk utdanning i forsvaret, og utrolig nok har reist seg opp fra pc og spillkonsoll og meldt seg inn i Heimevernsungdommen, så har det dukket opp en del nytt utstyr som i en periode ble sluppet rett ned på gulvet, rett innenfor inngangsdøren, i stedet for å bli hengt opp på et dertil egnet sted. For å unngå påstander om masing om å rydde så utformet jeg mine kommentarer mer på en måte som appellerte til stolthet og samvittighet. F.eks. så lå bereten med kongens merke slengt på gulvet, og i stedet for å be gutten om å henge opp lua si så gjorde jeg meg litt overrasket og spurte om han ikke var stolt av uniformen og lua si. Det virket. Med en farfar som var med i Norges første kontingent i Tysklandsbrigaden i 1947 og en far som "var med i den kalde krigen", som grensejeger på grensen til Russland midt på 1970 tallet, så mente jeg at han hadde en liten arv å ta vare på hvis han hadde planer om å komme inn i forsvaret. I dag er det neste litt morsomt å se hvordan han forandrer holdning, blir rett i ryggen, fast i blikket og bestemt i bevegelsene når han får på seg uniformen. I tillegg har gutten klart å skaffe seg dame. Datter av en yrkesmilitær, eller hva man nå er når man jobber i Hærens intendantur, og dette har medført at det også av og til drypper noen små goder på en "gammel" far. F.eks. hyggelig tidsfordriv en lørdag, på skytebanen, med diverse pistol- og revolverskyting. I går ettermiddag tikket det inn en melding på telefonen, med bilde. "Interessert i en Gore-Tex jakke?" Jeg så ja, men min erfaring med forsvarets feltjakker er fra midt på 1970 tallet og da var jakkene laget av helt andre ting enn Gore-Tex. Nå lurer jeg på om det kanskje er noen der ute som har noen erfaring med disse jakkene. Er dette en jakke jeg vil bli glad i eller vil den tape i konkurranse med de sivile jakkene som henger i skapet mitt?
 4. Korriger meg hvis jeg tar feil, men den bøylen som er bøyd, skal ikke den sitte over tuppen på skien? Jeg har hatt flere typer feller og det er ganske vanlig at langfeller festes med en løkke / bøyle over tuppen på skien. Bøylen og naglene vil da nesten ikke ha kontakt med snøen og utsettes derfor ikke for slitasje som på bildet. Bøylen som skal tres over skituppen er ofte smalere enn skien og hvis denne presses lenger ned på skien så vil den bli spilt ut og ødelagt. Fellen skal holdes på plass under skien ved hjelp av klister / tape.
 5. Hvor har du vært på tur i dag?

  Turen i dag ble ikke så lang, bare inn til Stavanger Universitetsjukehus. Turen inn gikk bra, men det ble noen "bratte motbakker" før jeg til slutt fant en grei overnattingsplass i en krok ved et sydvendt vindu. Litt vanskelig å få lage bål, men det var mat på stedt som jeg ikke trengte å tilberede. Håper på en stille og behagelig natt selv om teltet rundt soveplassen er ganske skrøpelig. Så blir det forhåpentlig vis mulig å komme seg hjem i morgen uten for mange motbakker og gnagsår.
 6. Snakker vi her om Snowline brodder? Vet du i så fall hva som er forskjellen på Snowline Pro og Snowline Trail?
 7. Kuldegrop utenfor teltet?

  Enda en fordel ved ikke å være mer enn 172 cm.
 8. Kuldegrop utenfor teltet?

  Dette har du nok rett i. Ref mitt tidligere innlegg fra Oktober 20, 2012 i denne tråden.
 9. Blir man overrasket av kraftig vind så er det ikke tid til å lage en snøhule. Da blir det i beste fall en nødbivuakk, og det er som regel bare et enkelt ly for vinden. Skal du grave en hule til å sove i så tar det lang tid og faren for at du blir kliss gjennomvåt er stor. Å sette opp telt når vinden er så sterk at du finner det klokest å avbryte, er ikke så enkelt. I hvert fall ikke om du er alene. Og når teltet endelig står der så må du sikre deg mot at det ikke blir snødd ned eller lagt flatt av fokksnø. Ofte kan det være nødvendig å bygge en levegg av snøblokker, og det tar også tid. Et telt kan lett snø ned i løpet av kort tid og da er det ikke alltid like lett å komme seg ut. Her er mitt gamle iglotelt som har berget meg gjennom mang en storm på vinterfjellet. Hva var det Miyagi sa i filmen Karatekid II når Daniel spør hva som er den beste blokken? "The best block is not be there". I vårt tilfelle vil vel dette si å ikke havne i en nødsituasjon hvor du får behov for telt eller snøhule. Sjekke værmelding, hvis dette er mulig med dagens DAB+, være forberedt på at været kan skifte ganske raskt i fjellet, lære noen enkle værtegn og sette opp telt eller lage snøhule i god tid før uværet er et faktum. Fant et par bilder på nettet som viser hvordan det kan se ut når vinteren fester grepet i vinterfjellet. https://naturformidling.photoshelter.com/image/I0000poDC4d2w5fs https://naturformidling.photoshelter.com/image/I0000d3KOOaxeTFk
 10. Hvis dette fenomenet oppstår på en vandretur i fjellet så tror jeg at jeg ville søkt ly i litt lavereliggende terreng. Den ladningen som får håret til å reise seg kan godt være forløperen til et lyn, og det er det ikke særlig bra å få gjennom sveisen, uansett hvor åttitalls den er.
 11. En av mine bekjentskaper har endelig klart å ferdigstille to bøker om opplevelser langt nord. Jeg har ikke lest dem enda, men kanskje noen andre har interesse av å lese disse.
 12. Ski ønskes kjøpt

  Ut fra slik jeg forstår deg så er du ikke særlig erfaren verken i preparerte løyper eller i løssnøen, og uten at jeg vil påberope meg å være noen ekspert, men en som har lang erfaring, så kan du få noen tips. Det mange uten erfaring gjør feil når de kjøper ski er at de går inn i en butikk, og siden de bare skal gå litt på tur, eller på langrenn, så spør de etter langrennsski. Det blir om om du skulle kjøpe sykkel til bruk på småturer lang landeveien og går inn i en butikk og spør etter en landeveissykkel. Selgeren finner da f.eks. frem denne. En god landeveissykkel til ca. kr. 25 000,- Og så trenger du klær til noen tusenlapper og sko til et par tusen på toppen. Kanskje ikke akkurat det du hadde tenkt deg. Det blir lett samme situasjonen når du spør etter langrennsski. Selgeren finner da frem en båtformet smal ski med god forspenning som kun fungerer i godt preparerte løyper og mangler fullstendig styreegenskaper i utforkjøringene. Lette sko som nesten kan brukes til dansesko og som lett koster "en arm og et øye", mens det du skulle hatt er det som kalles en "back country" ski eller "marka ski". En ski som er så bred at den så vidt får plass i et ny-oppkjørt spor, har passe innsving på midten og så stor forspenning at når du står på begge skiene, på et flatt gulv, så kan du stikke et A4 ark inn under midten på skiene. Skoene bør ha god torsjonsstivhet, dvs. at de har god vridningsstivhet, og du bør velge en binding tilpasset vanlig turbruk. (Selvfølgelig må også sko og binding passe sammen.) Lengden på skiene kan variere noe etter hvor rutinert du er, men ikke velg for lange ski. I tidligere tider skulle skiene være så lange at du akkurat klarte å bøye håndleddet over tuppen på skien når du stod oppreist på et flatt gulv, men i dag sies det at skiene skal være 10 - 15 cm over kroppshøyden. (Uerfarne skiløpere bør velge litt kortere ski enn erfarne løpere.) En kort ski er lettere å styre enn en lang ski. http://www.klikk.no/helse/trening/tester/finn-riktig-lengde-pa-ski---langrennski-3447865 Hvis du bare skal ha ski, uansett kvalitet så er det noen Fretex butikker som har litt ski, men da er det lurt å ta med en person som har litt peiling, for det har de ikke på Fretex, og prisingen på slike ski kan lett avhenge mer av farge enn av kvalitet. Til vanlig skitur bør stavene nå deg opp til skulderen når du står på et gulv. For korte staver, som du ofte ser f.eks. på 71 grader nord, har du ingen nytte av og fungerer stort sett bare som en liten støtte hvis du holder på å miste ballansen. Staven bør ha en justerbar hempe på toppen slik at du kan bruke den både med og uten tykke votter, og til slutt bør den ha en god trinse slik at den ikke forsvinner ned i løssnøen. Ski varer i mange år og derfor er det kanskje ikke så nøye om du bruker litt penger på skiutstyr, men det velger du selvfølgelig selv.
 13. Hvis det fremdeles er noe som står på plass etter nattens kraftige vind, så ser det faktisk ut som at dette kan bli en fin dag. Skulle kanskje tatt en tur til fjells like vel, men nå er det for sent. Får prøve med en tur i nærområdet i stedet.
 14. Men nå friskner det skikkelig på her hjemme og søndagen skal vist bli ganske heisen hvis meteorologen får rett.