REs

Aktiv medlem
 • Innholdsteller

  4 138
 • Ble medlem

 • Besøkte siden sist

 • Days Won

  71

REs last won the day on October 5 2016

REs had the most liked content!

1 følger

Om REs

 • Bursdag

Profile Information

 • Gender
  Not Telling
 1. Jeg kjøpte også ski, Åsnes Nansen, etter at sesongen var over for noen år siden. Jeg husker hvor de er og jeg ser på dem nesten hver gang jeg er på loftet, men nå står den tredje vinteren for døren uten at jeg har fått brukt dem. Kanskje jeg får en mulighet i år. Jeg har andre ski også som brukes på turer i oppkjørte løyper og de har blitt ganske mye brukt. Det kan ofte være greit med flere par ski. Nå ligger det faktisk snø i hagen, kanskje dette blir året da jeg kan få prøvd de nye skiene.
 2. Jeg har en konto i "madrassen" som brukes til ting som dukker opp, og så betaler jeg heller tilbake til denne kontoen i ettertid fremfor å spare i forkant. Jeg er litt impulsiv og det er ikke alltid at jeg får tid til å spare opp i forkant. Selvfølgelig ligger ikke pengene i madrassen, da måtte jeg nok låst madrassen inn i en safe. Nei da er det enklere å legge pengene i en safe. Jeg liker å ha noe i bakhånd hvis det skulle dukke opp noe uforutsett. En fristende tur, noe utstyr, en skade på bilen etc. Jeg ser sjøen fra stuevinduet mitt og jeg hadde egentlig tenkt å kjøpe meg en brukbar båt for disse pengene, men da ryker nok det meste, og siden jeg er arbeidsledig og stort sett fyller opp denne kontoen med penger som jeg ikke ønsker å ha på selvangivelsen, så er det ikke rett tid til å tømme denne kontoen. (Jeg solgte en gang en campingvogn og han som kjøpte den betalte med penger fra en Rema 1000 plastpose. Helt greit for meg.)
 3. Mailen min mottar stadig tilbud på utstyr fra både butikker og nettbutikker, men nå har jeg sluttet å se på dem. Tidligere hendte det at jeg så ting som kunne settes på ønskelista til jul eller fødselsdag, men nå er det ingen ting som frister lenger. Min kone mener at det alltid vil finnes noe å kjøpe, det er bare å ta seg en tur i butikken og lete, men jeg er ikke sånn. Jeg er nok en lite ettertraktet kunde for jeg er av den typen som stort sett har bestemt meg for hva jeg skal ha før jeg går i butikken, og hvis de ikke har det jeg skulle kjøpe så går jeg uten å kjøpe noe annet. Det eneste som hadde vert litt artig å ha, i stedet for Primus stormleiter som ikke tåler verken storm eller kulde, er en elektrisk oppladbar lighter. Min yngste sønn kom en dag og viste meg et eksemplar og den så ganske interessant ut. Ingen flamme, bare et kryss som bestod at to lysbuer. Den hadde det vert interessant å prøve i det været vi har nå for tiden.
 4. Det ser ikke ut til at jeg lærer, men nå har jeg gjort det igjen og det er ikke første gangen. Jeg har kjøpt fiskesnelle på Biltema. For en del år tilbake var fiskesnellene fra Biltema nesten ikke verd å se på en gang, men like vel kjøpte jeg en trolling snelle for mange år siden. Den imponerte faktisk, men da plastdelen på sveiven begynte å bli litt løs viste det seg at det ikke var mulig å få tak i verken deler eller ny snelle. Den var utgått. Så kjøpte jeg en ny trollingsnelle fra Biltema. Ny modell. Denne var nesten ubrukelig. Bremsen var alt for slakk og lot seg ikke stramme og dette førte til at spolen ikke holdt seg i ro når jeg fisket. Det rant ut mer og mer snøre for hver gag jeg rykket i pilken, og når det kom fisk på så måtte jeg bremse med tommelen inn på spolen. Lærte jeg av dette? Nei! Neste snellekjøp på Biltema ble en lien haspelsnelle, Predator, og tro det eller ei, den var faktisk også en snelle som jeg lett anbefaler til de som er mer opptatt av fiske enn av utstyret. http://www.biltema.no/no/Fritid/Fiske/Stenger/Fiskesnelle-Predator-2000033772/ Siste Biltemakjøp ble en duplikatorsnelle, Jerkbait. Denne snella har jeg nettopp utstyrt med en passe mengde 0.20 monofilament snøre og førsteinntrykket er faktisk veldig positivt. Det eneste jeg merket meg er at den legger mer snøre på venstre side enn på høyre side av spolen. Nå har jeg liten erfaring med slike duplikator sneller og det kan tenkes at dette retter seg noe under bruk. Jeg ser frem til å få testet denne snella en gang ut på våren. http://www.biltema.no/no/Fritid/Fiske/Stenger/Fiskesnelle-Jerkbait-2000034803/ Men hvorfor kjøper jeg slike sneller når jeg bruker tusenlapper på det fiskeutstyret som brukes når jeg drar på fisketur for å fiske, ikke for å teste? Kanskje av samme grunn som når jeg kjøper sko. Jeg har flere dresser og bukser og enda flere sko. Forskjellige klær krever forskjellige sko og forskjellig fiske krever forskjellig utstyr. Kanskje derfor at jeg har over 20 fiskestenger og , ved siste opptelling, 18 par finsko.
 5. Lage bål i granskogen ! Liten video

  Nå har jeg ikke lest alle kommentarene, men jeg har drevet en del med undervisning av barn og ungdom både i speideren og i Røde Kors og det er et prinsipp som jeg alltid bruker, det virker også veldig bra på voksne. Skal du gi kritikk så pass på at du gir minst to positive kommentarer for hver negativ. Det er alltid lett å kritisere, men resultatet kan da like lett bli at du dreper initiativet i stedet for å oppnå forbedring. Jeg synes det er flott når noen er så opptatt av noe at de lager små filmsnutter og legger dem ut f.eks. på YouTube. Det er ikke alltid at kvaliteten betyr så mye til å begynne med. Jeg husker hvor vanskelig det var å lære å sykle, og den samme opplevelsen har sikkert både Dag Otto Lauritsen, Thor Hushovd og Aleksander Kristoff hatt, men hvor hadde disse syklistene vert i dag hvis de bare skulle fått kritikk når de ikke lyktes. Veien frem til å bli best er ofte både lang og vanskelig. Nei stå på, jeg liket filmen og kunne sikkert sagt både positive og negative ting om den, men det er ikke det som er poenget. Lag flere slike små filmer så vil du helt sikkert se at de blir mer og mer proff etter hvert.
 6. 2017 - hva skal du ?

  "Det har ikke vert en bra tur hvis det ikke lukter røyk av klærne". "En gang speider, alltid pyroman". Etter mer enn to år uten jobb så skulle man tro at jeg hadde fått brukt mye tid ute, men det har faktisk blitt alt for lite, både i fjellet og på sykkelen. Det tar faktisk ganske mye tid å sitte, helst hver dag hvis mulig, og lete etter ledige jobber, skrive søknader, ja jeg har til og med søkt på ganske mange jobber som ikke finnes ? ? ?. Det er bare å finne et firma eller en virksomhet som ser interessant ut, skrive en god søknad og så oppsøke "sjefen" for å slå av en prat. "Du får ikke napp hvis du ikke har en krok i vannet." Jeg har også litt rusk i maskineriet og det setter litt begrensninger på aktiviteten. Det lokale sykehuset har gitt meg opp og har sendt meg videre til Rikshospitalet, så får vi se om de klarer å få "justert tenning, skiftet olje", eller hva det nå er som må gjøres, men så lenge jeg er oppegående og holder maten så får jeg vel være fornøyd. Men i år har jeg faktisk planer om å få litt mer friluft i lungene. (Skal faktisk på jobb intervju i neste uke. 😀) Hvis jeg ender opp med jobb så kan det tenkes at det blir lettere å planlegge mer turer, både på grunn av pengene og på grunn av at fritiden vil være fritid. Nå, det er vel ikke helt riktig å skylde på pengene etter et langt yrkesaktivt liv i oljebransjen, men jeg ville helst slippe å "knuse sparegrisen enda". Etter en til dels mislykket sommerferie i fjord, den gikk til et fint, men kjedelig hotell på vestkysten av Kroatia, så må det bli noe bedre i år. Det var alle enige om. (Kanskje kona ikke var helt like enig som oss andre.) Mitt håp er å komme tilbake å ta en tur i Øvre Pasvik nasjonalpark. Det hadde vert litt kjekt å se igjen stedet hvor jeg voktet grensa mot Russland en gang midt i den kalde krigen. Dette var et fantastisk fint område. Ellers så har jeg et par turer som jeg absolutt skulle ha gjennomført. Den ene turen er en ukestur og den andre er en 3 - 4 dagers tur. Og så var jeg en gang og besøkte en arbeidskollega, Svein, på hytta hans og der var det et fantastisk ørretfiske. Dette er ikke så langt fra der min søster har hytte så planen er å starte ved min søsters hytte og gå over i terrenget innenfor hytta til Svein. Dette vil antagelig ta et par dager, men så kan jeg kanskje få med meg noen fine fisker hjem pluss at det hadde vert hyggelig å treffe igjen Svein. Jeg blir faktisk i litt godt humør når jeg sitter og planlegger slike turer. Jeg burde kanskje gjøre dette litt oftere.
 7. Vann på tur

  Jeg leste denne artikkelen om skolebarna som ble syke og stiller et stort spørsmål ved om det var vannet i bekken som var synderen. Hvis alle drakk vann av bekken på samme tid så ville alle blitt syke på ca. samme tid. Hvis det var beitende husdyr som var årsaken så er det nok e coli bakterier som kan komme fra dyrenes avføring. Denne bakterien trenger en viss tid før den gjør deg syk og denne tiden varierer lite fra person til person. " Ifølge en av elevene ble fem elever syke natt til søndag. Under et tokt på havfiske ble ytterligere fem elever syke. Da de skulle pakke sammen og reise hjem ble ytterligere én elev syk, mens enda en elev ble syk på bussen". (Har de tatt høyde for at barn både blir sjøsyke og bilsyke?) Med så stor forskjell i sykdomsutbruddet så har jeg en annen teori, men det er basert kun på de opplysningene jeg fikk ved å lese artikkelen fra NRK Trøndelag. Siden elevene ble syke på forskjellig tidspunkt så må de sannlynligvis ha blitt smittet på forskjellig tidspunkt. Da utelukker jeg sjøsyke og bilsyke. Den smittekilden som jeg først og fremst tenker på da er "dobesøk" med dårlig håndhygiene. Dette smitter lett fra person til person gjennom håndkontakt, deling av godteri, mat etc. Dett er selvopplevd: Jeg og mine to sønner var på en T-hytte og første mann som besøkte toalettet (utedassen) var min sønn. Da han kom inn på hytta vasket han hendene i et vaskefat som stod ved utslagsvasken. Ca. to timer senere var jeg gjennom samme prosedyren. (Jeg burde selvfølgelig tenkt så langt, men det gjorde jeg altså ikke da.) Min sønn ble syk og kastet opp i bilen på vei hjem noen timer senere og jeg ble syk hjemme, et par timer senere. Her lå nok smittekilden i vaskefatet. Et annet eksempel: En sommer for en del år siden besøkte vi et sted som heter High Chaparral http://www.highchaparral.se/en/ og ligger i Småland i Sverige. Planen var å leie en campinghytte, men det var kun laveste standard som var ledige da vi kom frem. (Vi hadde selvfølgelig ikke forhåndsbestilt.)Dette var noen enkle "ufyselige" hytter uten annet enn fire senger uten sengetøy (sovepose), et lite bord og fire stoler. Ute på campingområdet var det et naturlig vannbasseng som en mengde barn drev og badet i. det så ganske fint ut, men hadde verken inn eller utløp.http://www.highchaparral.se/en/accommodation/terms-conditions/ det var et par små broer som barna hoppet fra, og mine barn ville selvfølgelig også bade her. Det var til og med satt opp et skilt som sa at de hadde Sveriges reneste badevann. (Jeg vet ikke hvor gammelt dette skiltet var.) Men denne gangen tenkte jeg som en far bør. "Nei, ingen bading her, det tør jeg ikke hvis vi skal ha en hel dag i Westernbyen i morgen. Hvis bare en av de som bader her har diaré så får vi et hel. . . . . i natt eller i morgen". Minstemann ble selvfølgelig sur, men med lovnad om et badeland en av de neste dagene så var avtalen i boks. Det var ingen lydisolering i disse hyttene og vi våknet midt på natten av den første ungen som skrek og kastet opp. Sånn fortsatte det hele natten og litt ut på morgenen og det var dette som var samtaleemnet i køen for å kjøpe ferskt brød neste morgen. Vi fikke en fin dag i "Cowboyland", men neste natt ble tilbrakt i en skikkelig hytte med stue, to soverom, kjøkken og bad. På vei nordover neste dag hørte vi på radioen at svenske helsemyndigheter hadde vert og tatt vannprøver på campingplassen og at all bading var stoppet på grunn av alt for mye e coli bakterier i vannet. Men tilbake til trådstarter sitt spørsmål. Vannet i bekker, myrer og tjern kan vanligvis drikkes uten problemer. Myrvann og vann fra skogstjern smaker vanligvis ikke særlig godt siden det ofte er veldig surt og ofte inneholder en del humus. (Døde planterester,) Men det er ikke farlig å drikke dette vannet. Det kan også ofte forekomme små svømmende dyr i vannet, men dette er som regel små krepsdyr som bare tilfører kroppen mer næring. Surt vann inneholder vanligvis mindre bakterier enn Ph-nøytralt vann. Vikingene tok ofte vann fra sure myrhull når de skulle ut på tokt. Dette vannet holdt seg godt i skinnsekker (magesekker) og råtnet ikke selv om turen var lang og temperaturen høy. Senere når folk i Europa begynte å seile til India og andre varme steder med sine seilskuter så var råttent ferskvann et stort problem når de seilte i tropiske farvann. De skulle nok lært litt av vikingene.
 8. Noen lærer aldri

  Det selges klisterfjerner på sprayboks, men den koster mer enn papir og smørejern. Ellers så kan du bruke whitespirit, men den legger igjen et fettlag på solen som gjør at du ikke får lagt på ny smøring, spesielt voks. Dette fettlaget fjernes lett med rødsprit eller renset bensin (Heptan). I nøden så kan du bruke nesten hva som helst av fettløselige stoffer fra f.eks. Biltema. Kaldavfetting, tjære og asfaltfjerner, motorvask, felgrens, bremserengjøring, Tec7 cleaner etc. etc. Noen av disse stoffene er whitespirit basert og legger igjen et fettbelegg som må fjernes med f.eks. rødsprit eller Heptan. Ikke bruk tynnere som Lynol, Tricloretan etc. Disse stoffene løser opp plastbelegget på skiene også. (Ttrikloretan ble forbudt i 1996, men det står kanskje fremdeles noen skvetter igjen et eller annet sted i vårt langstrakte land.)
 9. Fjellsko

  Gammel tråd, men er det bare meg som liker Lundhags? For noen år siden skulle jeg skifte ut et par høye jaktstøvler fra Lundhags. Jeg kjøpte da et par lave Salomon sko for å prøve noe nytt. De var ok i noen timer, men ikke i flere dager. For smal lest og så fikk jeg gnagsår rundt ankelen der skoen sluttet. Så fikk jeg et godt tilbud på et par Alfa Hjerkin Pro. Solide og varme sko, men jeg synes de virket litt klumpete og tunge. Etter å ha gått og tittet litt i forskjellige butikker så hadde XXL salg på sko og da ble savnet etter mine gamle Lundhags støvler for stort og det ble et par nye Lundhags syncro high. De sitter som støpt på foten, er stive nok til det meste og virker ganske lette selv om de ikke er mer enn 170 gr. lettere pr. sko enn Alfa Hjerkin. Det eneste som kanskje kan være et minus er at de er ganske kalde vinterstid hvis du ikke har plass til et par ekstra tykke ullsokker. (En Lundhags syncro veier 915 gr. En Alfa Hjerkin Pro veier 1085 gr. Veid på digital kjøkkenvekt.) Folk må kjøpe hva de vil og det viktigste er nok at skoene passer, men jeg sverger til Lundhags.
 10. Jeg har også Bergans dermizax gamasjer og bruker dem sikkert mer om sommeren enn om vinteren. Ja, borrelåsen er ganske kraftig, men jeg synes også at stoffet er litt tynt. Det går lett hull på stoffet når de brukes på sommerføre og spesielt på steder der de strammer over en hempe eller lignende på skoen under. Slike hull pleier jeg å tape med Spinnakertape. Jeg kjøpte en gang et par gamasjer i Skottland. De var av merket Dailsman og var laget av tykk nylon. De hadde snøring øverst, men stoffet var så stivt at de holdt seg oppe selv om ikke snøringen øverst var strammet til. Jeg ble veldig glad i disse gamasjene, men ingen ting lever evig og etter diverse sy- og reparasjonsjobber måtte jeg bare innse at de var utslitt. Disse gamasjene har vert med meg på så mange turer at jeg ikke husker alle, men jeg husker den første. Den gikk til Ben Nevis og det var derfor de ble kjøpt inn.
 11. Hvordan fiske sjøørret

  Fra nå og utover våren kan du fiske sjøørret langs land, gjerne på grunt vann med steinete bunn. Den beiter på tobis og annen blank fisk og kan da fiskes med en slank sildelignende sluk. Den går også på flue, vanlige sjøørretfluer eller imitasjoner av reker eller børstemark. Ut på våren, i mars - april og helst ved fullmåne svermer børstemarken. Haugevis av børstemark kommer opp i vannmassene og innover på grunt vann for å gyte. Da er det fest for både torsk og sei, men spesielt så er det bra å fiske etter sjøørret på denne tiden. Da kan du bruke en børstemark av gummi (Berkly børstemark), eller en sluk med en liten børstemark som opphenger. Jeg foretrekker fiskestang med snelle som du kan kaste med, ikke trolling. Da kan du fiske et større område og du har også bedre muligheter til å kjøre fisken hvis du får en med litt størrelse. Fluestang brukes også mye spesielt av folk som liker å vade litt ut i vannet og stå og kaste etter ørreten. Her er noen linker som kanskje kan gi deg noen tips: http://www.rosareke.no/?p=716 http://www.skittfiske.no/avdelinger/temaside/sjøørretfiske http://blogg.vm.ntnu.no/polychaeta/2013/05/09/svermende-borstemark/ http://www.eu.purefishing.com/blogs/no/asgeir-alvestad/2016/02/20/slik-fisker-du-sjoorret/ http://www.eu.purefishing.com/blogs/no/asgeir-alvestad/2015/03/21/slik-fisker-du-sjoorret-del-1/ http://www.eu.purefishing.com/blogs/no/asgeir-alvestad/2015/03/22/slik-fisker-du-sjoorret-del-2/ http://pikewallis.hooked.no/2014/04/pa-so-jakt-med-gummi-i-pasken-2014/
 12. Du kan sikkert bruke hva du vil så lenge de er store nok rundt ankelen og leggen. En del gamasjer er for smale rundt ankelen til å brukes på en så kraftig skisko. Både Bergans Dermizax og Norrøna Trollveggen Dri3 burde passe bra. Det eneste problemet med disse er at det er strikk under skoen. Denne har veldig kort levetid og jeg har gått over til å bruke en lang skolisse i stedet for strikk. Det finnes noen gamasjer med rem under skoen, men jeg har ingen erfaring med disse.
 13. Hva er dette? Funnet i øde 900 moh

  Jeg sendte like godt spørsmålet videre til Meteorologisk institutt og her er svaret: Meteorologisk institutt (Yr) 2. jan., 09.26 CET Hei. Det er rester etter en værballong/radiosonde; https://metlex.met.no/wiki/V%C3%A6rballong Mvh Odd Ivar, yr.no
 14. Nye vindvotter

  Du trenger bare en bomullsvott, men den bør være så lang at den går godt opp over underarmen og laget av et tettvevd stoff som holder vinden ute. Så bør den være så vid i "ifaret" at du klarer å trekke på den siste når du har tatt på den første. Strikk eller straming øverst er en fordel. Noen har også stramming rundt håndleddet, noe jeg personlig ikke finner nødvendig. Jeg legger ikke så stor vekt på vanntetthet siden de stort sett bare brukes når det er ekstra kaldt og i sterk vind. Det eneste stedet du sliter på disse vottene er på innsiden når du går på ski. Stavene sliter en del på stoffet og det kan være en fordel at de er litt forsterket akkurat der stavene gnager. Et par tova ullvotter holder vanligvis flere par med vindvotter hvis du bare bruker dem inne i vindvottene. Her er en tidligere tråd om dette temaet.
 15. Rogaland vinterstid

  Turen fra parkeringsplassen på Nes og inn til Viglesdalen går vanligvis greit på 2.5 - 3 timer. Turen går stort sett på gammel driftevei og er ganske lett å gå. Det er ei populær hytte å besøke for barnefamilier, både på dagstur og overnatting. Det kan være trangt om plassen hvis du skal overnatte, men det går å forhåndsbestille senger. http://www.fjell-vandring.net/fjelltopper-250-500moh/viglesdalen-turisthytte-på-driftevei-inn-i-fjellheimen-238.html http://www.lommekjent.no/turer/951584 https://www.ut.no/tur/2.6094/ Hvis du har noen dager til rådighet så kan du også ta turen fra Viglesdalen og inn til Stakken. 8 - 9 km over fjellet. Hvis du går opp fra Viglesdalen så må du nok beregne noe mer tid enn det som er oppgitt for turen hvis du går fra Stakken og ned til Viglesdalen. Det er en ganske god oppstigning fra Viglesdalen og opp over Klinkehorten, men det er en fin tur. Beregn en dag, 4 - 5 timer + hver vei. Denne turen passer kanskje ikke for de minste barna, men du vet sikkert best selv hvor spreke dere er. Olalia er også er grei hytte å besøke. Selv om du parkerer ved et skianlegg, hvis jeg ikke husker feil, så er det vel ikke så ofte det er snø her. https://www.vindafjord.kommune.no/kultur-og-fritid/friluftsliv/olalia-467-m-o-h.453083.aspx Jeg gikk en gang fra parkeringsplassen, inn til Olalia og videre ned til Vikedal, hvor jeg hadde en hytte en gang i tiden, og det var en passe dagstur. Turen inn til Olalia er ikke lang og passer ganske bra for de fleste. Hytta er oppgradert betraktelig siden jeg var der og jeg ser nå at kommunen eller Turistforeningen har drevet "hærverk" også her, som så mange andre steder. Stien er tilrettelagt for rullestol og barnevogn og turen fremstår nå sikkert som "A walk in the park". Men det er et fint sted i godt vær.