Gå til innhold

REs

Aktiv medlem
  • Innholdsteller

    4 625
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

  • Dager vunnet

    73

REs vant dagen sist Mars 15 2017

REs hadde mest likt innhold!

2 følgere

Om REs

Profile Information

  • Gender
    Not Telling
  1. 126 cm bred foldbar paraply (sort)

    Hva med en sånn? Mye enklere å ta med på tur enn en vanlig paraply.
  2. Det har sikkert minimal praktisk betydning, men forskjellen er, for en masse som ikke produserer egen varme, om den befinner seg inne i eller utenfor kroppen. Hvis massen befinner seg inne i kroppen så vil den ikke avgi varme til omgivelsene siden omgivelsene har samme temperatur, og den trenger da ikke å få tilført ny varme. Men hvis denne massen befinner seg utenfor kroppen så vil den avgi varme til omgivelsene som er kaldere og må derfor få tilført varme fra kroppen eller et annet sted for å opprettholde 37 grader. Men den eneste praktiske fordelen jeg kan se ved å holde disse stoffene inne i kroppen er at du etter hvert vil bruke ganske mye muskelaktivitet for å holde dette inne, og muskelaktivitet produserer varme. Men da trenger du også tilførsel av ny energi for å produsere denne varmen.
  3. Er du nå så sikker på det? Jeg antar at du med "døde avfallsprodukter" mener det som ikke blir fordøyd etter de siste måltidene og som er på vei ut. Disse stoffene har allerede kroppstemperatur og er en del av kroppens totale masse. Jo mer masse du har jo lenger tid tar det å kjøle deg ned. Hvis du kvitter deg med overskuddet av vann og tørrstoff, sånn cirka 0,5 - 1,0 kg, så taper du den varmemengden som disse stoffene inneholder. Fra min tid i Røde Kors Hjelpekorps så husker jeg at et av rådene mot varmetap i en kritisk situasjon var at du ikke skulle kvitte deg med verken urin eller avføring, hvis mulig selvfølgelig. En annen observasjon fra min egen tid som infanterist i forsvaret er at hvis du fryser så øker trangen til å slå lens ganske betraktelig. Kanskje dette kommer av at økt forbrenning, i den hensikt å produsere mer varme, også produserer mer avfallsstoffer.
  4. øks til bålsesongen

    Med så kort skaft er vel bruksområdet noe begrenset? Jo lengre skaft jo mer kraft i slaget.
  5. Knivsliping for nesten-begynnere

    Et kjøkkenstål/skjerpestål av stål eller også av porselen fjerner faktisk en del stål fra kniven. Jeg har en kjøkkenkniv som det ble et ganske bra hakk i, men etter et par år med slik skjerping så var hakket borte. Jeg har også et slikt redskap av porselen og det blir helt svart etter kun kort tids bruk. Men en sånn lærreim som barbereren bruker på barberkniven fjerner nok ikke stål.
  6. Knivsliping for nesten-begynnere

    Ikke slip knivene på noe som det ikke er vann på. Smergelskive eller smergelpapir, båndsliper eller masin med skive vil ødeleggekniven på sekunder. Bruk kun roterende slipestein med vann eller bryne med vann på. Hvis du bruker roterende slipestein så pass på at du ikke har for høy fart. Da kan du få varmgang og da ryker herdingen i stålet. Gammel eller ny type spiller ingen rolle så lenge det er godt med vann på. https://www.tormek.com/uk/en/grinding-jigs/svm-45-knife-jig/ Men det finnes noen enkle innretninger som hjelper oss som ikke har dette som fag. https://www.bazaargadgets.com/no/knife-sharpener-med-kniv-sliping-stones-blade-slipe-verktoy.html Til sliping av øks kan du bruke en fil for å fjerne små hakk og så et bryne til slutt. Det ligger mange gode råd på YouTube. Både for sliping av kniver og økser. Her er et par tips for øks fra YouTube
  7. Og så var det prisen da?
  8. Det er vel ingen birøktere som varmer honningen før den slynges. Da hadde nok tavlene, i hvert fall de som det ikke har vert yngel i, røket filleveien i slynga. Noen birøktere som ikke har roterende sil varmer kanskje honningen før den siles, men jeg vil anta at ca. 30 grader er nok til at den renner greit gjennom silen. Honning tåler å bli varmet opp til ca. 70 grader uten at den forandrer seg nevneverdig. Mye av den utenlandske honningen som selges her i landet blir importert på store 200 liters fat. Så blir den kjørt gjennom et anlegg hvor den blir varmet opp til ca. 70 grader før den presses gjennom en trang dyse og over i pakkeanlegget. Dette gjøres for å fjerne eventuelle sukkerkrystaller som dannes når honningen lagres kaldt. Vanlig norsk honning blir krystallisert før den blir solgt. Dette gjør birøkteren selv når honningen ikke leveres til honningcentralen. Krystalliseringen består i at fersk honning, som er veldig flytende, settes i et kjølig rom og så blir den rørt, for hånd eller med maskin, hjerne et par ganger per dag, helt til den er passe stiv. Hvis ikke dette gjøres så dannes det sukkerkrystaller i honningen og da er det ikke så mange som vil ha den. Til de som liker honning: Ikke kjøp importert honning. Det undergraver birøkternæringen i Norge som driver med veldig små marginer. Det hender også at det kommer ut honning i butikkene med kilopris ca. kr. 30,- eller deromkring. Dette er ofte en lys og hard honning som etter min mening skulle ha blitt brukt til dyrefôr eller til brygging av honningmjød. Denne honningen er ofte fra birøktere som leier ut bier til de store gule rapsåkrene på Østlandet, og denne rapshonningen er noe boss. Kjøp norsk lynghonning, og gjerne rett fra birøkteren. Da vet du hva du får.
  9. Ark og snøskred

    Da er kanskje denne litt mer aktuell. Kan anbefales.
  10. trolltunga i midten av mai

    Ta kontakt med Odda Røde Kors Hjelpekorps. Jeg mener det er de som må bære deg ned igjen hvis det går galt. https://www.facebook.com/OddaRKH/
  11. Sikkert lurt å kutte ut hvitt sukker, men den honningen du bruker i stedet for sukker inneholder mellom 70 og 80% sukker så forskjellen er kanskje ikke så stor. MEN, og det er et stort MEN, honning har ca. 10 % høyere søtningsgrad enn sukker. Det betyr at man kan bruke en mindre mengde honning for å oppnå samme søtsmak enn om man bruker vanlig raffinert sukker. Honning inneholder i hovedsak de to monosakkaridene glukose og fruktose, i tillegg til sukrose, maltose og melizitose. Det høye innholdet av fruktose gjør at man får et jevnere og mer stabilt blodsukkerinnhold ved inntak av honning enn ved inntak av sukker. "Honning er sunt året rundt". https://www.honning.no/naringsinnhold
  12. Svaret er enkelt. De skiene som ikke blir brukt er for mye.
  13. Nettbrett til turbruk

    For ca. et halvt år siden trengte jeg et nettbrett til å bruke på jobb, sammen med verktøykassa skulle det dras med rundt på forskjellige steder, og da hadde jeg ikke annet valg enn å spørre "datahjelpen" hjemme. Min private "IT avdeling" som består av min sønn på 23 år som har dette som fag. Han har nesten firkanta øyne, jobber med IT og er både brukerstøtte, teknisk support og mekaniker på datautstyr. Jeg endte opp med en Lenovo TB-X304L. https://www.netonnet.no/art/data-og-nettbrett/nettbrett/9-tommer-skjerm-og-storre/lenovo-tab-4-10ltetb-x304l/248798.11516/ Den har eget simkort så da slipper du å bruke mobiltelefonen for å komme på nett. Den har god kapasitet, både batteri og prosessor,og fungerer helt perfekt bortsett fra at jeg noen ganger kunne tenke meg et eksternt tastatur. Jeg synes at tastaturet på skjermen er litt kronglete å bruke hvis du skal skrive mye, men det er nok felles for de fleste nettbrett. Min sønn er ikke særlig glad i Apple produkter siden han mener at de bevisst lager produkter med høy pris, tilmålt levetid og som ikke kan fikses. En iPhone koster vel i dag mellom 7- og 10 000 kroner, men når vi ser på tv at folk andre steder i verden, som nesten ikke har penger til verken mat og klær, går rund med iPhone, så har nok ikke de betalt denne prisen for dette produktet.
  14. På en helgetur, 2 -3 netter så er nok komfort og isolasjon viktigere enn å holde difusjon, svette og damp, inne i posen. På så kort tid blir nok ikke posen så fuktig at det vil være noe å bry seg med. Hvis du i tillegg bruker trekk utenpå posen, f.eks. Mammut grevling, så flytter du kanskje litt av fuktigheten over fra soveposen til dette trekket. Det finnes jo både sengetøy og lakenposer av flanell. Disse er veldig behagelige å ligge i. Ellers har jeg, på så korte turer, brukt en gammel vanlig tre sesongers sovepose, Ajungilak Iglo, med en vanlig tynn sommersovepose, Helsport Lom, inni. (Helsport lom, mitt dårligste soveposekjøp. Den er så tynn at den holder til å ligge inne med, men da bør helst ikke vinduet være åpent.) Denne kombinasjonen har jeg brukt ute under åpen himmel i temperaturer ned til -10o C, og det fungerer helt fint. Ellers husker jeg fra min barndom at vi hadde ulltepper til bruk i senga om vinteren. Når jeg overnattet hos mine besteforeldre om vinteren, i et hus bygget tidlig på 1900 tallet som kun hadde vedovn i stua, så var det alltid slike tepper i senga, og i tillegg til en dundyne som ble varmet foran en sprakende vedovn før leggetid så kunne ikke en konge legge seg i en bedre seng. Snakk med noen som har levd en stund, kanskje de har noen slike gamle ulltepper liggende som du kan få og sy innerpose av. Disse teppene er nok litt tunge, men sannsynligvis litt tova etter lang tids bruk, og sikkert noe av det beste du kan få tak i. Jeg fant et bilde av et teppe av denne typen og en side på nettet som viser slike tepper. http://langmyra.blogspot.no/2012/02/pledd.html
  15. Hvorfor må innerposen i en vintersovepose være pustende? Etter min mening så bør en god innerpose i vintersoveposen være så difusjonstett som mulig. Altså ikke slippe ut fuktighet. Damp eller fuktighet som slipper ut i fyllet på en vinterpose vil kondensere på utsiden og etter noen netter så har du en fuktig og også gjerne en stivfrosset sovepose. Folk som drar på ekspedisjoner i f.eks. polare strøk bruker en plastsekk eller lignende inne i soveposen for å hindre at selve soveposen blir våt og fryser. Inne i denne plastsekken kan du ha en tynn innerpose som tørker lett mellom hver natt. Dette er det samme prinsippet som brukes når vi bygger hus med isolasjon i veggene. Da må du bruke en difusjonstett film, plast eller lignende, på innsiden, altså på varm side, av isolasjonen for å hindre at difusjon beveger seg gjennom isolasjonen og kondenserer på utsiden. Kondensen vil da trekke inn i isolasjonen og gjøre den våt og da lever verken isolasjonen eller huset lenge.
×