Gå til innhold

REs

Aktiv medlem
 • Innholdsteller

  4 675
 • Ble med

 • Besøkte siden sist

 • Dager vunnet

  73

REs vant dagen sist Mars 15 2017

REs hadde mest likt innhold!

2 følgere

Om REs

Nylige profilbesøk

Blokken for nylige besøkende er slått av og vises ikke for andre medlemmer.

Enable?
 1. REs

  Hasle kano eller....???

  Hasle kanoen flyter selv om den ikke har tette luftlommer foran og bak. Det er bare de nyeste modellene som har dette. Det er materialet som den er laget av som teller. Det plastmaterialet som Hasle kanoen er laget av flyter, men en del kompositt materialer som f.eks. glassfiber er tyngre enn vann og synker. Men flyteevnen er ikke bedre enn at den synker hvis den er full av vann og du forsøker å komme opp i den. Ved kantring så må du øse ut ganske mye vann før du kan entre den uten at den synker. Det er ikke så lett å tømme en kano for vann hvis du er alene, men hvis det er flere i følge så kan du trekke den kantrede kanoen, med bunnen opp, på tvers over en flytende kano og da renner vannet ut. Så er det bare å sette kanoen på vannet og holde den fast inn til en av de andre kanoene mens "svømmeren" entrer kanoen sin. Det kan være lurt å øve på slike ting under kontrollerte forhold.
 2. REs

  Sinte skigåere på fjellet.

  Hva så med småbåttrafikken langs kysten vår om sommeren. Mesteparten av denne kjøringen er ikke nyttekjøring, men kun for å ha det gøy eller for å forflytte seg og sin familie fra sted til sted i sommerferien. Det er nok ikke mange som plages av å høre en og annen båt passere, men når leia blir som en motorvei og smårollinger ligger og freser rundt i små hurtiggående joller, time etter time, bare for å ha det gøy. Det skal visst være ekstra fint å ha hytte ved Blindleia, men er ikke dette nesten som å ha hytte ved motorveien?
 3. REs

  Hasle kano eller....???

  Mine Hasle kanoer er av den gamle typen uten tette rom foran og bak, men når det gjelder holdbarhet så er jeg veldig fornøyd med dem. De er nå mellom 20 og 30 år gamle og er fremdeles helt uten alvorlige skader. Litt oppskrapt under bunnen, men det tåler de helt fint. Mine kanoer har bare to seter og da er det ingen problemer med å pakke til en helgetur med en eller to små barn, men med et tredje sete i midten så må du nok tenke både vekt og kanskje mest volum. Når mine barn var små så satt de bare på bagasjen når vi skulle på tur. Kanoene mine er for tunge til at en person legger dem på biltaket, men med to voksne personer så går dette uten problemer. De veier i overkant av 30 kilo, den nye modeller på 5.3 meter veier vel 38 kilo, men problemet med å løfte dem er ikke vekta, men formen, vanskelig å få et godt og stabilt grep. Til en barnefamilie ville jeg ikke nøle med å anbefale denne kanoen. Når barna blir større og tar seg ut på vannet alene så trenger du ikke være redd for at de skal skade kanoen på steiner og berg. Dette tåler den uten problemer. Den verste fienden er nok kulde. I streng kulde blir plasten sprø og da tåler de mye mindre før de sprekker. Men vinteren er vel ikke akkurat høysesong for kanoturer. Ved velt vil det nok være like vanskelig å entre denne typen kano som en hvilken som helst annen kanotype. Dette handler om teknikk og det bør du trene på, enten i et basseng eller om sommeren med behagelig badetemperatur.
 4. REs

  Hvor har du vært på tur i dag?

  I går, søndag, ble det årets første kanotur. I et strålende vår vær ble det god sving på Lutsivannet med både bål, kaffe og pølser, men dessverre ingen andre bilder enn de som sitter igjen inne i hodet og den gode følelsen av endelig å komme seg ut for å nyte våren. Jeg får prøve å få tatt noen bilder neste gang, og det blir det nok ikke lenge til.
 5. Både fisk og kjøtt kan stekes ved bruk av strålevarmen fra bålet. Maten trenger ikke nødvendigvis stekes over bålet, men på siden. Fisk eller kjøtt kan festes på en trefjøl, plankebit, en delt vedkubbe eller en Y formet kvist. Så settes den vertikalt på siden av bålet og da vil strålevarmen fra bålet steke maten. Det fine med denne metoden er at du kan fyre bål med høye flammer uten at maten blir brent.
 6. REs

  Se hva vi fant i boden

  Rettelse, ny feil følger: Teltet fra Fjellreven heter ikke Børgefjell, men Everest III. Hvorfor jeg har gått rundt og trodd at dette gamle teltet heter Børgefjell vet jeg ikke, kanskje på grunn av utseende.
 7. REs

  Se hva vi fant i boden

  I 1972 hadde jeg min første sommerjobb og første lønnsutbetalingen gikk med til å kjøpe fjelltelt. Mitt første ønske var et telt jeg bare hadde hørt om og det hette Børgefjell. Butikken var utsolgt for dette teltet og en ivrig selger klarte å selge meg et annet telt som jeg ikke husker navnet på, men poenget er at allerede så tidlig som tidlig på 1970 tallet eksisterte det et telt som hette Børgefjell. Hvis jeg ikke tar alt for mye feil så har jeg et gammelt Fjellreven telt på loftet som også heter Børgefjell. Jeg får ta en tur på loftet og sjekke i morgen.
 8. REs

  Pulk i skispor

  Selvfølgelig forstod jeg at det var ironisk ment, det var derfor jeg skrev at det ikke var din mening, men det er ikke tvil om at noen ser på nødvendig nyttekjøring som villmannskjøring og da ofte fordi de misliker all motorisert ferdsel i utmark og karakteriserer all kjøring på samme måte.
 9. REs

  Pulk i skispor

  Nå har jeg noen års erfaring med barn i pulk og det har aldri vert noe problem, men nå var det stort sett vanlige turløyper som ble benyttet og der var det alltid kjøtt opp mer enn et spor. Disse sporene ble ikke kjøtt opp hver dag så etter noen dager så var de sterkt preg av at de ble brukt av alle typer skiløpere. Jeg har også mer enn 20 års erfaring fra Råde Kors Hjelpekorps og jeg har hørt at folk ytrer sin vrede på mange vis når Hjelpekorpsets scootere fyker gjennom terrenget, men dette har jeg aldri opplevd selv. Min erfaring er at folk flytter seg og vinker når vi kommer, men det kan kanskje skylles at hyttefolkene der vi hadde vår aktivitet har vert med og finansiert våre snøscooter og så kommer det sikkert også litt an på hvordan hjelpekorpsene oppfører seg når de er ute og kjøret. Vi øvelseskjørte aldri i nærheten av hytter og turløyper og når vi kjøpte i disse områdene så var det som regel utrykning eller andre nødvendige ærender. De fleste normale mennesker ser sikkert verdien av å ha denne tjenesten i området hvor de har hytte eller går på tur og da er det bare opp til Hjelpekorpset å vise at de er seriøse og at de tar hensyn til sine omgivelser når de er ute og kjøret. PS. Jeg velger å forstå uttrykket "råskinn fra Råde kors" som et uttrykk for hvordan andre enn KimH oppfatter disse kjøretøyene.
 10. REs

  Fuglekasser

  Jeg ser at denne tegningen viser at alle sidene i kassen er like brede. Ved å montere kassen som vist på tegningen vil bunnen bli rektangulær og ikke kvadratisk, men hvis du monterer sidene slik som vist på denne skissen så får du en kvadratisk bunn. Bunnen må uansett tilpasses den ferdige kassen. Jeg er tilhenger av å lage kassene med frontplate som kan vippes ut, ref. opprinnelig tegning. Dette krever at to av veggplatene, front- og bakplate, lages noe smalere enn de andre (Bredde - 2 x materialtykkelsen) hvis bunnen skal være kvadratisk. En slik løsning gjør det mye enklere å rengjøre kassene, spesielt de små kassene som er beregnet på blåmeis, svartmeis, løvmeis etc.
 11. REs

  Fuglekasser

  Fargen er mest for at kassen skal gå så mye som mulig i ett med omgivelsene, og så prøver jeg alltid å henge kassene slik at solen ikke skinner direkte på dem når den er på det sterkeste. På nord og østsiden av hus eller tykke tre eller inne mellom grenene slik at løvet skjuler for direkte sollys. Men ellers så betyr det ingen ting hvilken farge fuglekassen har. På husvegg så kan den godt ha samme farge som veggen eller hvilken som helst farge. Hvis kassen henger på sørsiden av en husvegg så kan det bli veldig varmt inne i kassen når solen er på det sterkeste, uansett hvilken farge den har, men da vil selvfølgelig mørk farge gjøre vont verre.
 12. Det er ikke generelt forbud mot hund på kirkegårder, men det er båndtvang og mange steder også skilt med oppfordring om å bruke pose. Nå er det lenge siden jeg hadde barn i barnehage, men der det er sandkasser, enten i barnehagen eller på offentlige lekeplasser så er katt et større problem. Kattene graver etterlatenskapene ned i sanden og små barn skal, i følge diverse litteratur, spise i gjennomsnitt ca. 2 kg sand og jord per år. Her er det nok kanskje bendelorm som smitter mest, men med katter kan man aldri vite. Jeg leste et sted at frykten for at katt kan smitte gravide med toksoplasmose er sterkt overdrevet. I Norge skal smitterisikoen fra sau være mye større.
 13. Dette temaet har sikkert vert diskutert i flere tiår og flertallet av hundeeierne har etter hvert blitt så dresserte at de vet hvordan man forholder seg til denne problematikken, men det er fremdeles en oppfatning i hundemiljøene at når hunden legger igjen en ladning, på snøen, utenfor stien, så vil denne forsvinne når snøen smelter. DETTE ER IKKE RIKTIG. Når snøen smelter så ligger det massevis av dritt både på og langs stier og veier. Der jeg bor er vi ikke plaget, eller velsignet, med for mye snø, (velg det som passer), og flertallet av de som lufter hunden sin i turområdene nær bebyggelsen oppfører seg stort sett bra. Selv om det av og til begås noen overtramp så vil jeg ikke si at det er noe stort problem. Men for et par dager siden, på en av mine turer langs Store Stokkavann for å rengjøre fuglekasser, så passerte jeg et stort skilt som tydelig informerer om at ridning og kjøring med hest er forbudt. Et par småjenter var like vel ute og luftet kjæledyrene sine, noe som ikke plager meg i det hele tatt, men hvorfor kan ikke disse jentene, som er så flinke til å skuffe møkk i stallen, også fjerne hestemøkk som disse dyrene legger igjen på veien? Det skal ikke mer til enn at de stopper og sparker svineriet ut i vei grøfta. De er vanligvis iført høye ridestøvler av gummi så dette burde ikke være noe problem. Før i tiden da bonden kom til byen med hest og kjerre så hadde han vanligvis en bøtte hengen bak på kjerra til å samle opp hestemøkka i, men i dag ser det ut til at det bare er hundeeierne som har forstått at "Vi kondisjonerte fra Egenes ikke lige å tråkke i disse greiene når vi er ude og spasere rundt Stokkevannet eller hvor vi nå måtte velge å ta vår daglie promenade. Det er nok at vi må akseptere at også vanlige arbeidere nå har så mye fritid at de kan oppholde seg i disse områdene og at vi derfor må omgås slike mennesker på en helt vanli formiddag".
 14. Jeg har også en fiskestang hvor det bare er stålet som står igjen på et par av ringene. Det hadde vert fint med et tips om hvor de selger slike ringer i løsvekt.
 15. REs

  Fuglekasser

  Som jeg skrev i første innlegg så skulle fuglekassene mine ha vert rengjort sist høst eller i vinter når det var frost, men dette ble altså ikke gjort og nå kom straffen for somlingen min. Eldste sønn begynte å klage på at det var noe som spiste på ham når han sov og dette ga seg utslag i klynger og striper med røde stikk, hovedsaklig på beina. Mine tanker gikk da til fuglelopper. Stikkene så akkurat ut som fuglelopper, noe jeg ikke er ukjent med. Dvs. jeg blir ikke bitt av disse små krypene, men min kone har virkelig fått erfare hva disse krypene kan utrette. Inngangen til min sønns soverom er like ved inngangen til min "Fix it shop", snekkerboden, og etter første tur med rengjøring av fuglekassene så hengte jeg opp klærne i den lille gangen utenfor snekkerboden, der fryseboksen og diverse arbeidstøy, grillutstyr og yngstemanns HV-GRU har sin plass. Min eldste sønn er også bestevenn med en av husets to katter som ofte ligger og drar seg i sengen hans, og nå var altså denne sengen infisert av fuglelopper. Jeg kan jo forsøke å skylde på katten, men sjansen er nok større for at loppene kommer fra fuglekassene mine, via arbeidstøyet og til sengen hans, så i går ble det full skift på sengen med etterfølgende grundig støvsuging og vask av både klær og sengetøy. Nå får vi bare håpe at problemet er løst, og de resterende fuglekassene som ikke er rengjort blir ikke rørt før jeg har fått kjøpt inn egnet insektgift slik at kassene kan bli desinfisert og klar for årets hekkesesong uten at huset blir fullt av kravlende, hoppende og bitende småkryp. Slike småkryp som finnes ute i naturen kan ofte være ganske kule, men helst når de befinner seg i sitt rette miljø. https://tv.nrk.no/program/koif25002816/kule-kryp
×