REs

Aktiv medlem
 • Innholdsteller

  4 191
 • Ble med

 • Besøkte siden sist

 • Days Won

  72

REs last won the day on Februar 23

REs had the most liked content!

1 følger

Om REs

 • Bursdag

Profile Information

 • Gender
  Not Telling
 1. Hvordan fiske sjøørret

  Etter en Oslotur med mye venting på Gardermoen så plukker jeg opp igjen denne tråden. Ikke fordi det er spesielt godt sjøørretfiske på Gardermoen, men fordi jeg kjøpte litt lesestoff til å korte ned ventetiden med. Lesestoffet var en spesialutgave av bladet Villmarksliv som i sin helhet omhandlet sjøørretfiske. Her var det mange gode tips både for nybegynnere og de litt viderekomne. Så hvis noen fremdeles trenger noen tips og har en hundrings å avse så er det bare å stikke innom Narvesen eller en annen velassortert bladkiosk eller butikk.
 2. Bål på kjøkkenet

  Jeg bør kanskje skaffe meg en sånn, men jeg har fritthengende kjøkkenvifte så jeg er litt usikker på hvor jeg skal montere den.
 3. Bål på kjøkkenet

  Vi friluftsfolk liker å lage mat over åpen flamme, bål, primus eller lignende, men hva når bålet flytter inn på kjøkkenet. Jeg skriver dette bare som en liten advarsel til de som måtte gå rundt og tro det samme som meg. For noen år siden bygget jeg om kjøkkenet mitt og da installerte jeg en sånn induksjonskomfyr. Dette var det siste nye og i følge selgeren så var den så smart at hvis en gryte ble glemt og ble for varm så skulle komfyren slå seg av før det var fare for brann. Men i går holdt jeg på å lage middag og hadde akkurat satt på en gryte med noe margarin som skulle smeltes. Så var jeg en kjapp tur i underetasjen for å hente noe og på veien ble jeg stoppet et par minutter av min sønn som var midt oppe i en fiksejobb med tynne ledninger og loddebolt. Da jeg kom tilbake på kjøkkenet var det full fyr i gryta og flammene slikket opp rundt ventilatoren over. "Jammen sa jeg smør". Induksjonskomfyren stod fremdeles og kokte som om ingen ting var skjedd. Jeg har brannalarm som går rett til brannvesenet og etter å ha kvalt flammene, måtte jeg stoppe brannalarmen og ringe vaktselskapet for å få dem til å stoppe brannvesenet som sikkert allerede var i full gang med å starte opp bilene. Nei bål passer best ute, og hvis noen der ute fremdeles går rundt og tror at de har en komfyr som passer på grytene for dem så er det bare å begynne å tro noe annet før det er for sent.
 4. Brodder, hvilke skal man kjøpe?

  Jeg kjøpte nylig et par av denne typen. Sitter bra på skoen, men var ikke særlig effektive på blank is. Jeg har ikke brukt dem lenge nok til å kunne si om de holder over tid, men vi har mye føre for brodder her vest så vi får se. http://truemen.no/helse-trening/slik-unngar-du-falle-aldri-ga-pa-trynet-igjen/
 5. Bare en liten digresjon: Husk at hvis du leter etter noen som ligger under snøen så skal du ikke bruke kraft på stangen, bare løfte den opp og slippe den og la vekten av stangen bidra til at den forsvinner ned i snøen. Hvis du bruker mer kraft enn dette så skal du ideelt sett ikke bruke mer kraft enn det du får ved å holde stangen mellom f.eks. tommel og pekefinger. Så finnes det selvfølgelig unntak avhengig av snøens beskaffenhet, men dette lærer du hvis du går på et skredredningskurs eller blir medlem av et hjelpekorps.
 6. Erfaringer Arc'teryx zeta ar?

  Er ikke disse jakkene ganske like rent teknisk. Litt forskjell i plassering av glidelåser etc., men ellers er de vel ganske like. En skalljakke som påstås å være både vanntett og pustende, i likhet med min Θ (thita) SV jakke. Den holder vind og regn ute, har god passform og en godt tilpasset hette, men det blir ofte mye kondens i kalt vær med litt mye motbakker. Kombinasjonen mellom vanntett og pustende som Goretex plagg påstås å ha, funker sikkert inne i et laboratorium, men ute i Guds frie natur gjelder de fysiske lovene og da blir det mye kondens. Jeg kontaktet en gang Arcteryx og spurte om dette og fikk da til svar at jeg bare måtte bruke luftemulighetene for å unngå kondens. Jeg har skrevet mye om disse tingene i andre tråder her på forumet så det trenger jeg ikke å gjøre igjen, men mitt råd er: Ta en tur i butikken og prøv jakkene. Kjøp den som passer best eller den som er billigst. (Eller finn en tilsvarende jakke til halve prisen, du blir sikkert like fornøyd med den.) https://andy-kirkpatrick.com/articles/view/the_truth_about_breathable_waterproofs
 7. Og hvis du glemmer å sette på denne plata og forsøker å åpne for drivstoffet for å forvarme så får du lett en tynn stråle parafin rett i øyet. (Egen erfaring.)
 8. Du kan også sjekke om det er noe i veien med beslaget som skal forstøve brennstoffet. Se at det ikke er bøyd eller ødelagt på noen måte.
 9. Det var et merkelig problem. Som mangeårig Omnifuel bruker så har jeg aldri opplevd dette. Jeg brenner bare gass eller parafin og når "bråkebøtta" først har fått opp dampen så brenner den enten det blåser eller regner. Hvis dette er et problem som hovedsaklig opptrer når det fyres med bensin så kan jeg prøve meg på et lite tankeeksperiment. Prinsippet ved fyring med flytende brennstoff er at dysa gir ut en tynn stråle med drivstoff som treffer beslaget på toppen av brenneren hvor det blir forstøvet. Hvis forstøvingen her er for dårlig, noe som skjer hvis det brukes feil dyse, eller at brenneren ikke er varm nok. så blir forholdet mellom luft og brennstoff feil og det blir for dårlig forbrenning. En teori kan være at, av en eller annen grunn, så skjer ikke forbrenningen i brenneren på primusen, men et sted mellom gryta og brenneren. Når da gryta fjernes så er forutsetningene for forbrenningen borte og da slukker den. Hvorfor forbrenningen skulle skje litt høyere oppe enn det som er vanlig kan komme av at det enten er for lite luft ved brenneren eller at blandingen luft - brennstoff er for fet og at den tynnes noe ut når området hvor forbrenningen skjer blir åpnere. Sjekk om du bruker riktig dyse, og evt. kjøp en ny dyse og se om det hjelper. Jeg har montert mine dyser på en liten plastbit for at jeg ikke skal risikere å ta feil eller ha problemer med å lese de talla som står på dysa når jeg er ute. Uansett så klarer jeg ikke lese hva som står på dysene uten briller og det er ikke alltid jeg gidder å grave frem brillene bare for å fyre opp primusen.
 10. Posten - en vits!

  Bare et lite tips til de som fortsatt satser på posten: Hvis du skal hente en pakke og det er noe som ikke stemmer, som f.eks. at det er beregnet toll eller moms på noe som det ikke skulle betales toll eller moms for. Ikke hent ut pakken og for all del ikke betal noe. Har du først hentet ut pakken så lukkes alle dører. Jeg fikk en fiskestang fra Danmark. Sendt som gave, men det var oppgitt verdi på innholdet. Da beregnet posten moms på beløpet som jeg måtte betale når jeg hentet den i butikken. Protester nyttet ikke. "Det må du ta opp med posten" var svaret, og det gjorde jeg, men etter at pakken var kommet hjem. Det gikk mailer frem og tilbake mellom meg og postens kundeservice i nesten to uker og selv om de innrømmet at de hadde gjort feil, og jeg mente at den som var årsak til feilen burde ta ansvar og rette denne opp, så var det helt umulig å tilbakebetale pengene til meg. Ja dvs. det var helt umulig helt til jeg gikk inn på posten sine nettsider og fant ut hvem som var øverste sjef. Så ga jeg kundeservice beskjed om at jeg var ferdig med å diskutere med dem og at jeg ville sende saken videre til, og så oppga jeg navnet på toppsjefen, for å høre hva han mente. Og tro det eller ei, plutselig var det noen som husket at de hette "kundeservice" og siden de ikke hadde informert meg tilstrekkelig da jeg hentet pakken så kunne de betale ut pengene uten problemer. Det er litt kjekt når problemer løser seg, men det er mye kjekkere hvis problemene kan unngås.
 11. Det skal nok mer enn dette til for å fornærme meg, jeg tåler en støyt, men når du sover ute så er litt av vitsen at soveposen skal holde deg varm. Akkurat på samme måte som når du sover hjemme så er det dyna som skal holde deg varm. Du legger deg vanligvis ikke med de samme klærne som du bruker om dagen. Du føler deg skjeden helt bra hvis du våkner om morgenen med de samme klærne som du hadde på dagen før, for ikke å snakke om å våkne med skoene på. Hvis du kan ta av mesteparten av dagens klær og f.eks. legge deg med et sett ull undertøy og kanskje en ullgenser hvis ikke undertøyet er nok, så våkner du nok mye friskere enn hvis du legger deg "rund". Så tar du på rent undertøy og tørre klær om morgenen før du fyrer primus og lager frokost.
 12. Jeg har mange døgn både i telt og snøhule og da jeg var aktiv i Røde Kors Hjelpekorps så både laget jeg og var instruktør på kurs vinterstid. Vi begynte med å bruke snøhuler på disse kursene, men etter hvert gikk vi over til å bruke telt for å spare tid. Det var mye annet også som skulle læres på disse kursene. Det tar alt for mye tid å lage en snøhule i forhold til å bruke telt. Disse kursene ble avholdt i Sirdalsheiene februar måned og her på vestlandet kan vi oppleve alt fra -20o til + grader i fjellet på denne tiden, og jeg har stort sett opplevd det meste av vær og temperatur. Det jeg beskriver er erfaringsbasert og min mening er at hvis du har for mye klær på deg når du legger deg så blir du varm og svett og når du står opp om morgenen så er klærne fuktige og klamme av svette og du bruker uendelig mye tid og energi på å få tilbake en grei arbeidstemperatur. Fuktige klær tørker du lett i soveposen hvis du følger min oppskrift. Vanligvis så sover du ikke like godt i en sovepose vinterstid som i senga di hjemme og at klærne skulle havne i en klump et eller annet sted i soveposen har jeg ingen forståelse for. Det er ikke særlig vanskelig å holde styr på det som er i posen. Mitt system har funket, både for meg og andre, både i militæret og i det sivile, i mange år, men selvfølgelig må du gjøre som du vil, det plager ikke meg, så lenge du får en fin tur.
 13. Ødelagt stålkant på fjellski

  Kanskje gamle ski har mer sjel enn mye? De har i hvert fall vert med på mye og vekker sikkert flere minner enn de blanke nye skiene. Og så er det kanskje noe med de gamle Atomic skiene. Jeg har et par røde Atomic CCS ski som ble kjøpt i Brgen i 1985 eller 86. De heter faktisk Ulriken utfor. De har til og med vert med til Østerrike på sommerskitur i Kaprun, og der vakte det litt oppsikt at vi rant i alpinbakkene med utstyr som de lokale betegnet som langrennsutstyr. Men vi hadde øvd oss en del på telemarkteknikken før vi dro så vi kjørte fra både franskmenn og svensker. Selv om disse skiene er skiftet ut for noen år siden så ligger de fremdeles på loftet klare for en ny sesong hvis det skulle bli aktuelt. Annonse fra 1985.
 14. Island i februar

  Og en liten ting til. Når du er i Reykjavik så ta deg en tur i kirken, https://no.wikipedia.org/wiki/Hallgrímskirkja. Jeg går ikke i kirken uten å være innvitert, men ble tatt med inn i kirken i Reykjavik bare for å se. Jeg tror den er åpen 24 - 7. Et gedigent betongbygg, men når du kommer inn så er det en helt spesiell atmosfære. Det er som å komme inn i et "dødt rom", hvis du vet hva det er. Et rom uten etterkang. Det var utrolig spesielt å oppleve den stillheten. Akkurat som om vinteren "når alle lyder pakkes inn i vatt". P.S. Fronten på kirka ser faktisk nesten ut som en Torshammer. En liten kuriositet hvis du kommer til Akureyri: Under andre verdenskrig stod det noen fine glassmalerier i en kirke i England, Coventry Cathedral i Coventry, West Midlands. Disse ble ødelagt under tyskernes bombing og ble tatt ut og pakket bort for at de ikke skulle gå tapt. Etter krigen så manglet noen av glassene og de ble da regnet for å være tapt. Noen år år senere, etter krigen, under byggingen av kirken i Akureyri på Island, så dukket de plutselig opp på Island og de ble da gitt i gave til kirken. De ble montert i veggen over alteret og der står de den dag i dag. UK er informert, men har gått med på at glassene nå kan få stå der de står.
 15. Nå har jeg ikke studert alle svarene over, men det er noen triks som jeg ser at f.eks. deltagere i 71o nord ikke har fått med seg. Ikke legg deg med for mye klær på. ofte er det ikke så mye kaldere å legge seg i en sovepose ute enn å legge seg i senga hjemme hvis du gjør som meg og sover med åpent vindu hele året. Om vinteren kan det nok ofte bli kaldere på tur enn hjemme, men som sagt, ikke for mye klær, gjerne bare ullundertøy og gode ullsokker. Legg overflødige klær i soveposen. Ullgensere og andre ting som isolerer legger du under deg og så kan du plukke av disse klærne i løpet av natten hvis det skulle bli litt kaldt. Skalljakken eller dunjakken legger du over deg, gjerne på utsiden av lakenposen hvis du bruker det. Jeg pleier også å ta skoene med i posen, men det vet jeg at mange ikke mener er nødvendig. Men jeg liker ikke å ta på meg dypfrosne sko om morgenen. Jeg har også et eksemplar av forsvarets balaklava. Den som er grønn på ene siden og hvit på den andre. Den er fin å ha på om natten. Ellers så kan en ulltrøye av typen Aclima, den med hette, være bra. Den tetter rundt nakke og hals og så slipper du en ekstra lue om natten. Ellers er underlaget viktig, men det har vel vert nevnt tidligere. Reinskinn er bra, men litt uhamslig å dra med seg. Hvis du synes at soveposen ikke er varm nok så kan du gjøre som meg. Jeg kjøpte en dyr ekstrempose for mange mange år siden, en Halti Pamir. Den har jeg aldri vert fornøyd med. Nå bruker jeg en vanlig tre sesongers sovepose, en ajungilak igloo, med en tynn "hyttesovepose", Helsport Lom, inni. Dette funker helt perfekt, og så har jeg en tynn lakenpose inni og et grevlingtrekk utenpå. Teltet gir ingen varme om vinteren, men det stopper vinden og hjelper på den måten til med å redusere varmetapet. Hvis du skal ligge i snøhule så husk at det sjelden blir kaldere enn -4 inne i enn riktig bygget hule, uansett hvor kaldt det er ute, men her er også liggeunderlaget viktig. Det største varmetapet har du nok mot snøen / bakken under deg.