Gå til innhold

REs

Aktiv medlem
 • Innholdsteller

  4 770
 • Ble med

 • Besøkte siden sist

 • Dager vunnet

  74

REs vant dagen sist Juni 4

REs hadde mest likt innhold!

2 følgere

Om REs

Nylige profilbesøk

Blokken for nylige besøkende er slått av og vises ikke for andre medlemmer.

 1. Jeg tar ferie neste uke. Vet du hvor høyt man kan gå før det blir snø. Lenge siden jeg har vert innover til Taumevatn og Heibergtunet ved Storevatn. Eller kanskje jeg bare skulle ta en tur til Blåfjellenden?
 2. Dette har jeg vert med på å gjøre, under kontrollerte forhold, på et av oljeindustriens sikkerhetskurs. Ikke så veldig skremmende når det foregikk utendørs, men inne i et lukket rom ville jeg vert litt mer skeptisk. Jeg husker fra min barndom en nyhet om at en person ble alvorlig skadet eller drept, (husker ikke sikkert utfallet), etter å ha satt en sprayboks med kunstig snø i varmt vann for å øke trykket. Denne boksen eksploderte i ansiktet på personen da han skulle hente den.
 3. REs

  vannflaska - en bakteriebombe!

  Jeg har hørt at f.eks. E. koli bakterier fra dyr ikke er farlige for mennesker, men kommer de fra mennesker så kan det bli ganske ubehagelig. Slike bakterier er vanligvis nyttige tarmbakterier men over tid har det blitt dannet noen varianter av E. coli med sykdomsfremkallende egenskaper, såkalte tarmpatogene E. coli varianter. Det var nok slike bakterier jeg fikk i meg da jeg drakk fra bekken nedenfor Turistforeningens hytte på Sansa. Biodassen hadde frosset i stykker i løpet av vinteren og den lå like ovenfor bekken, og da jeg drakk lenger nede så var det verken skilt eller mennesker som informerte om risikoen. Da jeg lå i sengen med kraftige magesmerter noen timer senere så kunne noen fortelle hva det sannsynligvis kunne komme av. Heldig vis gikk det ganske raskt over. Det eneste jeg har litt respekt for er hestemøkk. Den kan inneholde stivkrampebakterier, og risikoen her skal visst være mye større enn ellers, og det kan jeg godt klare meg uten.
 4. REs

  vannflaska - en bakteriebombe!

  Min tante hadde tuberkulose da hun var ung, en sykdom som den gang tok livet av mange mennesker her i landet. Hun ble angrepet i ryggen, overlevde og levde resten av sitt liv med deformert rygg. Etter å ha passert 50 år så ble hun syk på ny. Tuberkulose denne gangen også, men denne gang spiste bakteriene opp store deler av det ene hofteleddet og øverste del av lårbeinet. Hun ble frisk denne gangen også, men da hun lå på sykehuset måtte de besøkende kle seg i slike heldekkende drakter for å unngå spredning av smittestoffer. Det som er litt rart er at betjeningen på sykehuset spaserte inn og ut på rommet hennes uten noen form for beskyttelse. Det samme opplevde jeg da min første sønn lå på nyfødtavdelingen på det lokale sykehuset. Her lå det barn med en fødselsvekt på ned mot et halvt kilo og vi som skulle inn her måtte skifte og vaske oss før vi slapp inn. Men betjeningen valset inn og ut uten å måtte skifte klær eller vaske hender. Selv ikke når de hadde vert i kantina og spist. Hva er det som er feil her? Er vi mer engstelige enn det er grunn til eller lever vi hver dag i fare for å dø av bakterier eller virus hvor enn vi går? Jeg holder en knapp på sunn fornuft og det har jeg praktisert hele livet. Mine barn har ikke vert skjermet for noe, verken husdyr med pels, blomster med pollen eller å spise niste med skitne fingre, og de feiler, så vit jeg vet, ingen ting.
 5. REs

  Hvor har du vært på tur i dag?

  Endelig en dag med et vær man kunne være ute i uten spesialbekledning og solid ulykkes- og livsforsikring. Dagen begynte med en melding fra en nabo: "Klar for en spasertur rundt Store Stokkavann?" En 8 km spasertur blant familier med barnevogner, sykler, joggere, pensjonister etc. etc frister ikke meg så mye så jeg foreslo heller en tur i kanoen for å sjekke om det kanskje var noe sopp å finne et eller annet sted, og sånn ble det. Noen timer på vannet i et flott høstvær, primus og kaffekjele og faktisk så var det litt sopp også her og der. Ikke akkurat noen langtur, men det ble i hvert fall tur nok til at naboen sovnet i bilen på vei hjem. Takk for turen.
 6. REs

  Hva har du kjøpt nå!

  Ja ja, så var jeg i gang igjen. Min yngste sønn har tatt opp arven etter far og sykler 16 - 17 km, i all slags vær, til og fra jobb. Vell, all slags vær er vel litt overdrevet. Stort sett så er det bare drittvær, både høst, vinter og vår, og skal vi tro på statistikken så blir sommeren akkurat lik. Og for å sykle så trenger gutten sykkelklær og det fant han i farens sykelgarderobe. Problemet er bare det jeg også sykler til jobb. Ikke så langt som jeg pleide, men langt nok til å trenge gode sykkelklær, noe jeg altså ikke har lenger. Fordelen min er at jeg har litt bedre økonomi enn min sønn som er lærling, og derfor er jeg altså begynt å surfe på nettet igjen. Denne gangen ble det ny jakke. Nedsatt fra 1279,- til 799,- og ser ganske fin ut. Hentet pakken i dag og ble alt annet enn skuffet. Den passet veldig bra og nå gjenstår bare testen neste regnværsdag.
 7. REs

  vannflaska - en bakteriebombe!

  Jeg har vokst opp på landet, hadde mine første sommerjobber på en bondegård som i tillegg til ku, gris og sau også importerte og hadde karantenestasjon for hester fra Island. Faktisk så ga bonden av og til små grisunger en spade hestemøkk til å rote i for å gi dem riktig bakteriekultur i magen. Noe mange griser slet litt med siden de bare fikk kraftfôr. Senere har bymiljø vert arena både for bolig og jobb, men jeg blir nesten aldri syk. Influensa, spysyke, diare etc. ser ikke ut til å bite på meg. Men det er kanskje bedre å være litt syk en gang i blant enn å gjøre som meg. Da jeg "endelig" ble syk så måtte jeg på Radiumhospitalet for å bli frisk. Nå er det vel ikke hovedsaklig parfymen i vaskemidler som gir barn astma, men mange med astma og allergi reagerer på parfyme og andre sterke lukter. I Panama city er det så mye forurensning i luften at en hvit skjorte blir grå i løpet av en dag. Her lever ca. 80% av alle barn med astma eller en eller annen kronisk luftveissykdom. Jeg tror ikke akkurat at parfyme er det store problemet her.
 8. REs

  vannflaska - en bakteriebombe!

  Antibiotika resistente bakterier er noe helt annet enn de bakteriene vi omgir oss med til daglig. Problemet er at noen etter hvert lever så sterilt at de ikke tåler vanlige bakterier en gang. Kroppen får ikke vendt seg til noen slags bakterier og da vet den ikke hva som er farlig og må bekjempes og hva som ikke er farlig. Undersøkelser har vist at barn som utvikler allergier mot alt mulig som burde være ok, mangler en del bakterier i tarmens bakteriekultur. Dett er bakterier som de skulle ha fått i seg når de var små, men som ikke fantes i de sterile miljøene de vokste opp i. Barn som vokser opp i landlige omgivelser og som eksponeres for både flora og fauna fra de er små, får ofte mindre allergier og intoleranse enn barn som vokser opp i sterile bymiljøer og som ofte blir eksponert for både luftforurensning, kjemiske og syntetiske stoffer i stedet for stoffer fra planter og dyr.
 9. REs

  vannflaska - en bakteriebombe!

  Vi spiser jo villig vekk mat som er fullstappet med bakterier. Yoghurt, ost, rakfisk etc. etc. For ikke å snakke om vin. Det drikkes enorme mengder vin i dette landet som skulle ha vert returnert til Vinmonopolet på grunn av dårlig kvalitet, noe som ofte skylles lekkasje i korken og økt bakterievekst i vinen. Men de aller fleste av oss har verken nese, smaksløker eller kunnskap nok til å oppdage dette. De bakteriene vi utsettes for til daglig, enten hjemme eller på tur, er vanligvis bakterier som ikke skader oss uten at vi får dem inn i et åpent sår. Men selv da klarer kroppen som regel å ta knekken på disse bakteriene uten større problemer. At et tv program forsøker å skremme oss med et innslag om bakterier i vannflasker tar jeg med stor ro. Noe må de finne på for å få opp seertallene. For en tid tilbake viste samme tv program at vannflaskene i butikken inneholder mye mer bakterier enn vannet i springen hjemme på kjøkkenet vårt, men hva betyr vel det. Vannet i bekken som vi drikker når vi er på tur er vel ikke direkte bakteriefritt det heller. Da min sønn gikk på ungdomsskolen gjorde de et forsøk hvor de sjekket skolemiljøet for bakterier. Den som kom dårligst ut, altså en bakteriebombe, var svampen som læreren brukte på tavla. Selv om den var full av kritt, altså ganske alkalisk, så var den stapp full av de fleste bakterier man kunne tenke seg å finne på skolen. Til sammenligning så var toalettene et av de stedene hvor de fant minst bakterier. Noen ganger tror jeg vi er litt hysteriske. For en tid siden hørte jeg på nyhetene at en jordbærdyrker måtte kaste flere hundre kilo jordbær p.g.a. at en jordbærplukker hadde "slått lens" uten å vaske hendene etterpå. Dette ble oppdaget av mat tilsynet på et tilfeldig besøk. Hvem av oss gutta er det vel som ikke har slengt ut snabelen, enten i fjellet, på en bondegård eller lignende uten å gå i gang med vann og såpe etterpå. Selvfølgelig må vi ha strenge grenser for hva som tillates av folk som håndterer mat som skal serveres eller selges til andre, men litt rund i kanten må man kunne være uten at det trenger å gå på sikkerheten og helsa løs.
 10. REs

  Duppfiske med 1000-snelle?

  Det kommer vel litt an på duppen. Vekta på duppen bør passe til vektangivelsen på stanga og så må du som regel ha et litt tykkere snøre. Tykkere snøre krever ofte litt større snelle, eller i hvert fall en spole som kan ta snøret. Min erfaring fra fiske med mark og dupp går mange år tilbake, til da jeg var gutt og gikk i vannet nedenfor der jeg vokste opp for å fiske. Jeg hadde en fast plass i osen der elven rant ut fra vannet. Her var det en smal renne som var noe dypere enn resten av vannet i området og der fikk jeg alltid fin fisk. I dag er dette stedet ødelagt av en tursti og folk som mater ender og måker, og osen er helt gjengrodd av gress og siv. Den gang fisket jeg med den stanga jeg hadde og den brukte jeg både på ferskvannsfiske og sjøfiske. Den var litt for stiv til å kaste små sluker og spinnere med, men det fikset jeg ved å bruke en grønn dupp, et par meter fortom og en spinner i enden. Samme teknikk ble brukt ved fluefiske. Jeg husker ikke hvilken stang jeg hadde, men jeg mener at snella var en Mitchell 320. Senere kjøpte jeg en 9.5 fots Tjøsthem stang og en Mitchell 306. Det må vel ha vert ca. 1970. Dette utstyret står fremdeles i kjelleren. Velbrukt men fremdeles fullt brukbart. Men dette har ingen ting med trådstarters spørsmål å gjøre, så jeg får vel holde meg til saken. Så lenge stanga tåler vekta av duppen og en kyse med mark, og snella takler snøret så burde det vel gå greit. Men det finnes jo flere typer dupp. Jeg har stort sett bare brukt en sånn grønn standard dupp av tre.
 11. REs

  Nå er fjellsko blitt trendy

  Jeg husker tilbake til en gang på 1970 tallet da var det på moten å bruke noen sko som så ut som fjellsko. Ankelhøye sko med kraftig gummisole og overlær av grovt kanvas stoff. De var enten grønne, brune eller sandfarget, og ble kalt for fjellsko, selv om de ikke egnet seg for turer utenfor opparbeidet vei. Det var også i denne perioden at det var moderne med noe som ble kaldt for ørkensko, men dette var ikke fjellsko.
 12. REs

  Skoleturer og rødsprit brennere

  Det er ikke min erfaring, men så bruker jeg stort sett bare nyere multifuel modeller hvor man kun skifter parafinbeholder. Da slipper du etterfylling med trakt, eller mye søl dersom du har glemt trakten.
 13. REs

  Om at koge kaffe.

  Mange liker å lage kaffe når de er på tur og noen har også sin egen mening om hvordan dette skal gjøres. Jeg har derfor sakset en kaffeoppskrift fra boken "Kogebog for folkeskolen og hjemmet", trykket 1894 og skrevet av Fru dr. Christensen, Sandefjord og Frk. H. Helgesen, Lærerinde ved Chr.a folkeskole. Boken er: Gjennemseet af stadskemiker Schmelek, og da må den vel være til å stole på.
 14. REs

  skifting av krank på hybrid

  Nå ble det nytt kranksett og nytt kranklager og nå håper jeg at sykkelen blir i stand til å takle en ny vinter med et vær som ofte presenterer alle fire årstidene på samme dag. Det er i så fall vinter nr. 17 for denne sykelen. Jeg bruker vanligvis hybrid sykkel om vinteren og en cyklocross sykkel om sommeren, men selv om sommeren ikke helt har sluppet taket er vest så tilsier all erfaring at høsten og vinteren er like om hjørnet og kan dukke opp med nordvest vind, regn og sludd uten forvarsel.
 15. REs

  Skoleturer og rødsprit brennere

  Jeg var en gang leder for en gruppe URK (Ungdommens Røde Kors) og vi skulle reise på landsleir til et sted nord for Oslo som hette Evenstad. I invitasjonen stod det at alle skulle bruke gassbrennere til matlaging, men siden vår gruppe kun hadde parafinbrennere, primus, så ga vi blaffen i denne beskjeden og tok med det utstyret som medlemmene var vandt til å bruke. Inne på leirområdet var det satt opp et felles kjøkken med gassbrennere av den typen som brukes på hytter etc, og over kjøkkenet var det laget et halvtak med tre vegger av presenning. Jeg tror det var tredje eller fjerde dagen så smalt det på kjøkkenet. Noen med manglende erfaring og kvalifikasjoner hadde skiftet gassbeholder og da blusset skulle tennes så smalt det. De som hadde skiftet gassbeholder hadde tydeligvis sluppet ut så mye gass at det hadde dannet seg en gassky inne på kjøkkenet. Denne tok fyr og resultatet ble en person til sykehus med lettere brannskader. Det kan virke som om den gamle gode primusen med parafin er litt plundrete å fyre med, men den er i hvert fall mye sikrere enn både gass og rødsprit, og så brenner den under alle forhold.
×

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.