Gå til innhold

REs

Aktiv medlem
 • Innholdsteller

  4 859
 • Ble med

 • Besøkte siden sist

 • Dager vunnet

  77

REs vant dagen sist 29. august 2019

REs hadde mest likt innhold!

3 følgere

Om REs

Profile Information

 • Gender
  Not Telling

Nylige profilbesøk

Blokken for nylige besøkende er slått av og vises ikke for andre medlemmer.

 1. REs

  Øks til barn

  Øyo har laget to versjoner av denne øksen, jeg har begge. Jeg kjøpte den første og likte den så dårlig at jeg sendte en kommentar til Øyo. Det resulterte i at jeg fikk tilsendt en ny øks av den nye typen helt gratis. Ja, øksen er lett og sikkert ikke laget for å være en solid bruksgjenstand for friluftsfolk, kanskje mer som en suvenir. Men jeg liker den lette øksen med det gode skaftet. Den holder godt til mitt turbruk og blir ofte med på tur. Jeg har flere andre økser også, faktisk flere enn jeg trenger, men det kommer av at jeg samlet sammen noen økser etter foreldre og besteforeldre og så satte jeg nytt skaft på de som var i god forfatning, slipte dem og satte dem opp igjen. Et par av de litt mindre modellene ble riktig gode, men de er litt for store til at jeg tar dem med på tur. Jeg synes at en turøks på 500 eller 600 gr. er passe størrelse og her har både Hultafors og Øyo brukbare modeller. Større enn 600 gr. blir for stort for mitt bruk. Men trådstarter spurte etter øks til en 7 år gammel gutt, og da er det viktigere med en øks gutten kan klare å behandle på en sikker måte enn en øks som skal være med i skogen på ved hogst.
 2. REs

  Øks til barn

  Fiskars lager gode økser og de har noen med litt kort skaft, X5. Jo lengre skaft jo mer kraft når han hugger. Men det er ingen problem med en øks med lengre skaft, men alt kommer an på hvor vandt han er med å bruke slikt redskap. Uhell med øks er ofte mye mer alvorlig enn uhell med kniv. https://www.outnorth.no/fiskars/x5?gclid=EAIaIQobChMIqv-ztZnP6AIVCrYYCh0Ffg-gEAQYAiABEgJfDfD_BwE#OneColour En vanlig turøks med rimelig god kvalitet og fin balanse er Øyo sin turøks. https://www.outnorth.no/oyo/leisure-axe#Brown Ellers så er ØYO sin viking øks en fin liten turøks for de som vil ha noe litt spesielt. https://www.xxl.no/oyo-viking-2000-oks/p/9002649_1_style
 3. REs

  Valg av sete

  Jo mer oppreist du sitter på sykkelen jo bredere sete skal du velge. Dette kommer av vektfordelingen mellom sete og styre. På den sykkelen som vises på bildet skal du ikke velge bredt sete, men jeg ville heller valgt et som var litt mykere. Setene varierer fra harde plastseter til mykere polstret sete, men på din sykkel bør det være smalt. Jeg har god erfaring med seter fra Vitesse. Siste gang jeg kjøpte nytt sete så ble et Vitesse skiftet ut. Det var til min sønns hybrid sykkel og han ville ha tilbake samme type som han hadde hatt før. Jeg søkte på nettet og fant et i en sykkelbutikk i Hellas, men det gikk helt fint å kjøpe dette setet fra Hellas. (Se bildet.) Det er ikke sikkert at du finner akkurat dette setet, men det finnes en del andre modeller som sikkert passer på din sykkel. Bare pass på at det er riktig innstilt. Innstillingen av sete, både høyde og avstand fra styre og krank har betydning for vektfordelingen mellom sete og styre. Det finnes en del tips på nettet og så hender det faktisk at noen sykkelbutikker har folk som kan, men det er ingen selvfølge. Og husk at det er forskjell på seter til menn og kvinner. De er visst ikke helt like mellom beina. https://www.klubbinfo.no/bckto/sykkelinnstilling.html Her er noen setealternativer fra Vitesse. https://neloscycles.com/Saddles-Seats-Fizik-Vitesse-Hp/ Et annet alternativ er et smalt sete av lær fra Brooks i England. Disse setene former seg etter brukeren, men de koster fra ca. 1200 kroner og oppover. Jeg har jobbet i en sykkelbutikk som solgte elsykler og vanlige sykler med "gammeldags" oppreist og til dels lett tilbakelent sittestilling og disse syklene hadde brede myke seter. Vi hadde kunder som ville ha bredere seter på sykler med fremoverbøyd sittestilling, men hvis de ikke hørte på rådene vi ga dem, så kom de tilbake etter en dag eller to og byttet det brede setet.
 4. Å "sprite" hendene før du går inn i butikken kan hindre at du legger igjen smitte fra hendene dine i butikken, men det hindrer ikke at du plukker opp smitte som andre har lagt igjen. Da er det like viktig med sprit etter et butikkbesøk. Men butikkene har som regel bare sprit ved inngangen. Ekspeditøren på apoteket var mer nøye. Han bruket sprit mellom hver kunde.
 5. Å reise innenfor egen kommune gjelder kun for folk som kan risikere å bli syke og som da vil bli en belastning for helsevesenet i en annen kommune enn den du bor i. Om man krysser en kommunegrense, ute i skogen, med sekk på ryggen så kan jeg ikke se at dette skulle ha noe å si. Jeg bor i Stavanger kommune, men må kjøre til nabokommunen Sandnes for å komme meg ut på tur naturen. Sandnes har store turområder som passer ypperlig for dagsturer, men i Stavanger så er man stort sett henvist til parker og turveier hvor det vrimler av folk. Husk det er fremdeles lov å "tenke sjæl".
 6. Stort fokus på håndvask er nok både overdrevet og virker nok litt mot sin hensikt. Jeg var en tur innom butikken og der stod pensjonistene i kø foran det lille bordet med Antibac, som var satt frem, for å vake hendene sine. Etterpå stimlet de sammen foran fiskedisken, kjøttdisken, reoler med frukt og grønt og foran tilbudsvarene. Der stod de og pustet og peste, hostet og harket. Men de hadde jo vasket hendene i Antibac så da var de nok trygge. "Mot dumskapen kjemper selv guder forgjeves". Dråpesmitte er en større fare enn kontaktsmitte, det er derfor at folk oppfordres til å unngå større folke ansamlinger. Dråper fra pust, hosting og nysing kan sveve i luften ganske lenge, og hvis slike dråper inneholder smitte så hjelper det lite med Antivac på hendene.
 7. Jeg tror ikke at en telttur i Nordmarka kommer inn under dette. Det måtte i så fall være reisen med T-banen. Jeg ville heller sette en slik tur under betegnelsen "isolasjon". Ikke så stor fare for å møte andre på tur i Nordmarka i disse dager, og hvis noen er ute så burde det ikke være noe problem å holde avstand.
 8. Noen har kanskje reagert på at kniven henger på venstre side, men det gjør den ikke. Bildene er tatt i et speil og derfor ble det som det ble.
 9. Arc'teryx Bora 80L er en god sekk, men det eneste som kan være litt negativt er at hoftebeltet har en tendens til å vippe litt opp foran. Men dette kan godt komme av at jeg er av den slanke typen og da er det ikke så mye masse rundt hoftene for hoftebeltet å holde fast i.
 10. Som regel kommer kniven i konflikt med hoftebeltet på sekken og for meg som stort sett bare bruker seler på buksene så trengs det en alternativ måte å henge opp kniven på. Å legge den i sekken er ikke et alternativ. Jeg har derfor sydd en knapp på buksa, like under der hvor kniven normalt henger i beltet, og så bruker jeg en tynn snor som sikkerhetsline hvis knappen skulle ryke, for det kommer den nok til å gjøre etter en tids bruk. Denne måten å henge opp kniven på er gammel og fremdeles i bruk på de fleste bunader.
 11. Det er alltid kjekt å gi barna det de ønsker seg til fødselsdagen sin, og i år ønsket minstemann, som ble 20 og ikke lenger er minst, seg en Jerven duk.Ok, en Jerven duk ble kjøpt inn og da ble gutten selvfølgelig glad, men, og det er alltid et men. Få dager etter at feiringen var unnagjort så kom beskjeden om at denne helgen hadde han ingen andre ting på timeplanen så da regnet han med at far ble med ut for å prøve den nye jerven duken. Far som har lang fartstid som friluftsmann stilte selvfølgelig opp, selv om gutten for lengst har begynt å bære langt større sekk og går de bratteste bakkene mye fortere enn meg. Værmeldingen for lørdag og søndag var elendig så turen ble ikke lang. Brekko i Gjesdal kommune er en fin plass for småturer og der er det også satt opp noen solide gapa huker i tilfelle været skulle bli dårlig, og det ble det. Lørdagskvelden var fin og middagen som bestod av Entrecote og poteter stekt med løk og hvitløk pluss en god porsjon peppersaus, og med en god og kald bayerøl fra Aass bryggeri. Jeg valgte å ligge i den ene gapa huken, men Jerven duken ble hengt opp mellom to tre og ble en utmerket bolig for natten. Ca. midt på natten forsvant fullmånen og det kom både sludd og mye vind. Jeg ble nødt til å krype helt inn til veggen innerst i gapa huken for å unngå å bli våt, men han som kamperte i Jerven duken så ut til å tåle været svært bra. Søndag morgen var bakken hvit, men etter at vi hadde fått i oss noe egg og litt bacon så regnet det så kraftig at det eneste fornuftige var å pakke sammen og vende nesen hjemover. Vel hjemme konstaterte jeg at absolutt alt jeg hadde på meg var gjennomvått, nok et bevis på at Gore-tex jakken fra Arc'teryx til over 6000 kroner ikke er noe annet enn en dyr regnjakke som verken puster eller holder vannet ute. (Kanskje jeg skulle forsøke å vrenge den neste gang.) "Men alle var enige om at det hadde vert en fin tur".
 12. Dette har jeg også vert med på å gjøre i forbindelse med et sikkerhetskurs for personell som skal jobbe på installasjonene i Nordsjøen. Smellet som kommer når boksen eksploderer er ikke så veldig skremmende siden dette skjer ute i friluft, men inne i et lukket rom så blir situasjonen en helt annen. Det kan kanskje sammenlignes med å tømme ut og sette fyr på krutt fra en riflepatron. Dette kruttet brenner da med en fin gul flamme og ser ikke farlig ut på noen måte, men når det antennes inne i patronen og denne patronen ligger i kammeret på et skytevåpen så vet vi hvilke krefter som frigjøres.
 13. Da antar jeg at gassen ikke antente, for hvis gassen hadde antent så hadde nok både lua og mye mer blitt ødelagt. https://www.budstikka.no/nyheter/brannvesenet-bare-en-liten-gassbeholder-er-nok-til-a-blase-ut-dorer-og-vinduer/465256!/
 14. Man dør ikke av et knivstikk uten at indre organer eller store blodårer skades slik at man blør ihjel. På amerikansk film dør "the bad guy" av at en kniv kastes og står i ryggen på offeret, mens helten tåler både å bli skutt og stukket med kniv. Enten du blir skutt eller stukket med kniv i kroppen, armer eller bein så inntrer døden som følge av at du blør ihjel. Lever, nyrer, milt, lunger og hjerte er organer som blør mye og så har vi store pulsårer som kan punkteres og da dør du ganske raskt på grunn av blodtap. Du kan blø ihjel uten at blodet kommer ut fra kroppen. Bare i låret man man blø et par liter uten at det kommer blod ut, og i bukhulen er det også plass til flere liter blod. Da er man faretruende nær sirkulasjons svikt (sjokk). Jeg har selv vert med på å redde livet på en ung mann som hadde sprukket milt etter et fall i en skiløype, og hadde det ikke vert for Norsk Luftambulanse så hadde denne mannen vert død i dag. Blir man stukket med kniv i mageregionen så vil nok både lengden og bredden på bladet være avgjørende for hvor mye skade som påføres indre organer og store blodårer (pulsårer).
 15. REs

  Pressening vs tarp

  Her er et bilde av min HelSport tarp satt opp som et spisstelt. Jeg fikk satt i noen ekstra huller langs kanten på den slik at jeg kunne sette den opp på denne måten med flere plugger. Dette gjorde HelSport helt gratis. (Her var det bare fjell så det ble stein i stedet for plugger.) Her brukte jeg en av stengene som følger med, men du kan like gjerne bruke en pinne eller en teleskopisk skistav / gåstav. Sett stangen litt på skrå inn i teltet og lag åpningen litt mindre så står den uten bardun i front.
Kommersielt samarbeid: Rabattkoder og sporingslenker

Fjellsport Fjellsport

Milrab Milrab

Skitt Fiske

×
×
 • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.