Jump to content

REs

Aktiv medlem
 • Posts

  4,900
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  78

REs last won the day on March 23

REs had the most liked content!

Reputation

4,263 Excellent

About REs

Profile Information

 • Gender
  Not Telling

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. REs

  Skalljakke til dame

  Du kan også spare mye penger på å se etter fjorårets modell. De selges som regel til ca. halv pris. Jeg har til og med opplevd å kjøpe en jakke som var nedsatt 75% på grunn av at det var fjorårets modell. Jakken på bildet var fjorårets modell til halv pris, men jeg ble ikke vist denne jakken før jeg hadde prøvd årets modell to ganger, men like vel ikke var sikker på om jeg ville kjøpe den. Da jeg hang jakken tilbake på stativet og sa at jeg måtte tenke meg om litt mer, for strengt tatt så trengte jeg ikke en ny jakke, så kom plutselig ekspeditøren på at de hadde en eller to igjen av fjorårets modell til nedsatt pris.
 2. Jeg har alltid med en fiskestang på fjelltur, men holder meg helst til litt lettere utsyr. Utstyr som passer til lette spinnere og små sluker, eller en fluestang. Men det jeg prioriteter er at stengene kan deles i mange deler og at de sammenpakket ikke er lenger enn sekken. F.eks. en Shimano BeastMaster BX S.T.C. Jeg går ikke i skog og kratt med sammensatt stang slik f.eks. Lars Monsen har gjort ved flere anledninger, noe som ergrer meg en smule. Jeg har opplevd å starte på en ukestur, og ved første fiskemulighet så var fiskestangen knekt og det er ikke så kjekt. Derfor alltid fiskestang i en tube som beskytter dem.
 3. REs

  Skalljakke til dame

  Hva som er en god jakke er helt individuelt. "Noen liker mora og noen liker dattera". Det viktigste er at jakken passer deg og har de lommene og luftemulighetene som du mener at du tenger. De fleste jakkene er av bra kvalitet hvis vi bare snakker om dagsturer eller kortere overnattingsturer i godt vær. Det du bør være obs på er at, uansett hva ekspeditøren i butikken sier, skalljakker kondenserer på innsiden i kaldt vær. Dette skjer på grunn av fysiske lover som man ikke kommer utenom, og derfor er det viktig med gode luftemuligheter. Mange friluftsklær lages med sterke farger, noe som kan være greit hvis du kommer ut for et uhell eller en ulykke og må ha hjelp i fjellet. Jeg hadde med en lite fjellvant kammerat på fjelltur, og i mangel av fjellklær så brukte han en gul sykkeljakke som ytterbekledning. På veien hjem møtte vi noen som kom mot oss, og de hadde sett oss, dvs. han i sykkeljakke i nesten en time før vi møtte dem, men meg, som gikk med grå jakke grønn bukse og svart sekk så de først da de nesten kunne høre oss. Noen ganger ønsker man kanskje å være litt anonym, men det kan være greit å ha muligheten til bli synlig hvis uhellet skulle være ute.
 4. REs

  Dyre friluftsklær

  Nå er det lenge siden jeg har bidratt med noe her på dette forumet, men siden vi nå har passert vårjevndøgn og det går mot lysere tider så tenkte jeg at jeg ville komme med et lite tips og fortelle om en opplevelse jeg hadde like før fjorårets sesong startet. Jeg hadde lenge gått og ønsket meg en ny skalljakke. Men prisene er høye og utvalget kan sammenlignes med en jungel, så det er ikke så lett. Men en lørdag kjørte jeg en venn og hans familie, som ikke har bil, til Ålgård hvor det er en stor outlet butikk som selger mange kjente merkeklær til en overkommelig pris. Jeg hadde ikke planer om å kjøpe noe som helst, men står man foran en Norrøna butikk uten å ha noe spesielt annet å gjøre, så kan man like godt gå inn. For å gjøre en lang historie, med tre besøk i samme butikk, kort, så ble det faktisk ny jakke. En Norrøna Lofoten Gore-Tex pro anorakk. Den hadde det meste av de tingene jeg har savnet på andre tilsvarende plagg som f.eks. ekstra lengde, men det beste var at den hadde fjorårets farge og var på tilbud med ca. 70% rabatt. Veiledende utsalgspris 8499,- Dagens pris 2499,- Jeg hadde prøvd en av årets modeller to ganger, men da jeg like vel sa nei takk så ble jeg vist bort til et stativ med tilbudsvarer, innerst i butikken, som jeg ikke hadde registrert. Jeg forstår at butikken helst selger varer til full pris, men ofte kan det være lurt å spørre etter tilbud eller modeller fra fjorårets kolleksjon. Det kan være penger å spare. Stort sett alt jeg har av dyre sko og klær er kjøpt på tilbud og det kan sikkert komme godt med for mange i dagens situasjon.
 5. Det ble ikke flere turer med jerven duken for meg, men det ga tydelig vis guttungen mersmak på feltlivet. Nå har han flyttet hjemmefra, skrevet kontrakt med forsvaret, har fått vinrød beret og har tjenestegjort i både Mali og Irak. Man bør nok tenke litt over hva man kjøper til barna, det kan få uante følger.
 6. REs

  Sirdal-Lysebotn

  Jeg tror ikke at du trenger fiskekort. Jeg mener at medlemskap i Stavanger Turistforening er nok, men det vet de sikkert mer om hvis du kontakter Turistforeningen eller Turistinformasjonen v/ Sirdal Fjellmuseum på Kvæven. https://listerfriluft.no/friluftsaktiviteter/sirdal/fiske/
 7. Det går mot ny utesesong og jeg har lenge gått og ønsket meg en ny skalljakke. Men prisene er høye og utvalget kan sammenlignes med en jungel, så det er ikke så lett. Men på lørdag kjørte jeg en venn og hans familie, som ikke har bil, til Ålgård hvor det er en stor outlet butikk som selger mange kjente merkeklær til en overkommelig pris. Jeg hadde ikke planer om å kjøpe noe som helst, men står man foran en Norrøna butikk uten å ha noe spesielt annet å gjøre, så kan man like godt gå inn. For å gjøre en lang historie, med tre besøk i samme butikk, kort, så ble det faktisk ny jakke. En Norrøna Lofoten Gore-Tex pro anorakk. Den hadde det meste av de tingene jeg har savnet på andre tilsvarende plagg, men det beste var at den hadde fjorårets farge og var på tilbud med ca. 70% rabatt. Veiledende utsalgspris 8499,- Dagens pris 2499,- Poenget mitt er at hvis man har litt is i magen og utnytter gode tilbud så trenger ikke friluftsklær og utstyr koste en arm og et øye. Stort sett alt jeg har av dyre sko og klær er kjøpt på tilbud og det kan sikkert komme godt med for mange i dagens situasjon.
 8. Det er ikke så enkelt å anbefale et telt foran et annet, det kommer helt an på hva du skal bruke teltet til. Noen foretrekker tunelltelt siden disse ofte har god plass i forteltet, men da blir de også ofte litt tynge. Jeg har en Hilleberg akto som jeg bruker hvis jeg er på tur alene, eller også som sikring på hytte til hytte turer hvis jeg ikke skulle nå frem til hytta. Det har skjedd og jeg har både overnattet ute uten telt og med telt i slike situasjoner. Jeg har også en Helsport ringstind light 2 som brukes hvis jeg trenger litt mer plass eller at vi er to. Dette teltet er jeg veldig godt fornøyd med. Men i dag finnes det veldig mange gode telt og ofte er prisen omvendt proporsjonal med vekta. Jo lettere telt jo høyere pris. Men det finnes også gode billige telt. Jeg har f.eks. et firemanns telt fra Jysk som ble kjøpt på en biltur i Danmark da det plutselig var umulig å oppdrive et hotellrom til en familie på 4. Da gikk vi en tur på Jysk og kjøpte telt, soveposer og liggeunderlag til ca. samme prisen som et hotellrom. Dette teltet har vert med meg både på kanotur og med mine to sønner på Tons of rock festival i Halden, og har også vert lånt ut til andre flere ganger. (Jeg låner vanlig vis ikke ut de dyre lette teltene.) Et praktisk og greit telt, men ikke til å ta på ryggen og dra på fjelltur. Da blir det nok litt for tungt. Jeg har også et gammelt kuppeltelt som akkurat har plass til 4 om sommeren, men vinterstid har jeg aldri vert mer enn 3 i dette teltet. Det ble kjøpt hos Ellos for ca. 30 år siden, og har vert med på mange kjekke turer både sommer og vinter, men det er litt for tungt og brukes ikke hvis det må bæres på ryggen. Hvis du skal bruke teltet om vinteren så bør du beregne et telt med plass til en mer en de som skal sove i teltet. For to personer, et tremannstelt. Da jeg kjøpte min Hilleberg akto så surfet jeg rundt på nettet og endte opp med å kjøpe det brukt fra UK. Ferdig levert på døren kostet det kr. 1700,- Du kan gjøre gode bruktkjøp hvis du vet hva du vil ha og er litt tålmodig.
 9. REs

  Førstehjelp

  Den så ut som en stor orange sovepose uten glidelås, men med borrelås. Varmeaggregatet var en grønn boks med en liten batteridrevet vifte og plass til en kubbe med kull som ble satt fyr på og som produserte varmen. Jeg husker ikke hvordan den var foret, men når man skal pakke inn en person med våte klær så er det en fordel at innertrekket er vann- og diffusjonstett slik at man hindrer fordamping av vann/tørking av klær. Våte klær trekker varme ut av kroppen for å fordampe vannet, men hvis man hindrer vann i å fordampe så får man det som kalles en "våtdraktseffekt". Derfor ligger det ofte regntøy i redningsflåter for at mennesker som har vert i sjøen kan ta på dette regntøyet for å hindre at klærne tørker, og at personen fryser i hjel.
 10. REs

  Førstehjelp

  For en del år siden var jeg medlem av en skredrednings gruppe under Rogaland Røde Kors. Vi ble flydd ut med redningshelikopteret til 330 skvadronen når det var behov for redning av skredtatte. Jeg husker fra den gang at vi hadde noe lignende som denne "banak modellen". Det var en stor isolert pose som kunne brettes helt ut, og som var beregnet på å pakke inn pasienter med hypotermi. I tillegg så hadde den et lite kullfyrt varmeaggregat med en liten batteridrevet vifte som sendte varmluft ned i posen gjennom lange fleksible rør som var sydd inn i posen. Jeg mener den het "Heat pack" eller noe lignende. Den var ikke beregnet på oppvarming av pasienten, men kun for å hindret videre nedkjøling. Det fantes også en kjeledress som ble varmet på samme måte, men som var beregnet på redningspersonell. Hvor disse er blitt av vet jeg ikke, men prinsippet var det samme som for "banak modellen". Unngå videre nedkjøling siden nedkjølingen går mye raskere når pasienten er brakt ut av snøen enn da han lå begravd.
 11. REs

  Førstehjelp

  Jeg ser at det noen steder i denne tråden etterlyses eller refereres til kommentarer fra lege eller annet helsepersonell, men er det virkelig alltid de som er best på førstehjelp. Akuttmedisin er jo et eget felt innenfor medisinen, og det er ikke alle som har lang erfaring med dette. Det viktigste er nok det man selv har i hodet, altså kunnskap, hvis noe går galt. Selv har jeg mer enn 20 års aktivt medlemskap i Røde Kors Hjelpekorps og har også undervist i førstehjelp i mange år. Mitt førstehjelpsskrin på tur inneholder ikke så veldig mye. En rull sportstape, en enkeltmannspakke (ligger i jakkelommen), en pakke mesoft kompresser, En støttebandasje, skylleglass og saltvann til å skylle øye, selvklebende tape/netting, og noen kompresser. Kompresser av typem "Melolin" kan anbefales til f.eks. skrubbsår. De har en plastbelagt side, som legges på såret, og som er slik at den ikke fester seg i væskende sår som f.eks. skrubbsår. Innholdet er ikke permanent og kan varieres litt avhengig av type tur. En tidligere arbeidskollega av meg fortalte at han hadde vert på campingtur, og en dag kommer det en guttunge løpende og spør om ikke han er speiderleder. Jo, han måtte innrømme at han hadde lang fartstid som speider og speiderleder. "Da må du komme, det er en gutt som ligger og blør!" Da han kom frem til gutten som trengte hjelp så han sin kone og hennes søster, begge med utdanning og lang praksis som sykepleiere, stå og se på gutten som hadde skadet seg. Skaden var i låret, gjort med kniv, og blødde kraftig. Han gjorde da det han hadde lært, rev i stykker t-skjorta si og laget en enkel trykkbandasje med en stein og fikk stoppet blødningen. Etterpå lurte han på hvorfor ikke de to som jobbet i helsevesenet hadde gjort noe, og svaret var at de jo ikke hadde noe å hjelpe seg med. Inne på sykehuset med en rikholdig "verktøykasse" kan de nok fikse det meste, men som kjent så er en spesialist en som kan alt om litt, mens en amatør ofte er en som kan litt om alt. Det hører også med til historien at guttens far kom til stedet og insisterte på å kjøre gutten til sykehus, selv om han nok hadde "drukket mer enn han hadde delt" som det heter i en skotsk vise. Han ville ikke høre på fornuft og endte opp med å rygge ned et telt med sin store amerikanske van. Resultatet ble at speideren kjørte gutten til sykehuset og guttens far fikk en alvorlig samtale med onkel politi. Selv la jeg en gang hånda ned på en sirkelsag som var i gang og endte opp med et kutt hvor blodet sprutet ut i takt med hjerteslagene. Tommelen hang på, men en cm lenger ut til siden så hadde tommelen vert av. (Anbefales ikke.) Hvordan behandler man så en slik skade? Hvis noen har lest boken "Øyne i Gaza" av Mads Gilbert og Erik Fosse, (anbefales), så har de sikkert plukket opp ordet "tamponering". Tamponering vil si at store blødende sår blir stappet fulle med absorberende materiale, som bandasjemateriell, håndklær etc. for å stoppe blødningen. I forhold til et "turniké" så kan dette bidra til at arm eller fot får nok blodsirkulasjon til at amputasjon kan unngås. Mitt kutt, gjort med sirkelsag, ble behandlet ved at en hel ny rull gasbind ble trykket ned i såret og så ble det hele surret fast med tape. Legen, på akuttmottaket på sykehuset, som åpnet bandasjen lurte på hvor jeg hadde lært dette, og svaret var som nevnt over. Det er vel her som i de fleste andre situasjoner i livet: "Det enkleste er ofte det beste".
 12. De fleste tomanns telt beregnet på sommerbruk har plass nok for to personer, men det som er en fordel er hvis du kan legge to ryggsekker i forteltet uten å måtte krabbe over sekkene når du skal inn og ut av teltet. Det kan også være en fordel om forteltet kan åpnes på begge sider, men det er ikke avgjørende. Det er også bra hvis teltduken på ytterteltet går godt ned mot bakken. Ellers kan du risikere at det blåser inn under duken og det kan bli ganske kaldt å ligge i den trekken hele natten. Et telt som skal bæres bør ikke veie mer enn ca. en kilo per person. Dvs. at et tomanns telt ikke bør veie mer enn 2 kilo. Det er også en fordel med god ventilasjon slik at det ikke blir fullt med kondens på innsiden av ytterduken som regner ned over deg og bagasjen hvis du kommer borti duken. Jeg er litt svak for tunnel telt siden de ofte har god plass både i forteltet og i sovedelen av teltet. Et minus med disse teltene er at de enten har høy vekt eller høy pris. Hvis du skal bruke teltet om vinteren så bør du beregne teltstørrelse med plass til en person mer enn de som skal sove i teltet. Da er det også en fordel om teltet har "stormmatter" slik at du får tettet godt langs teltets underside. Det er også en fordel om teltet har så stort fortelt at du kan grave en kuldegrop stor nok til at du kan stå i den og kle av og på deg. Men dette er ikke avgjørende, bare et pluss. Men de fleste telt fungerer bra. Det kommer helt an på ambisjonsnivået ditt og hvor mye komfort du krever. Jeg har flere telt, men det er stort sett bare et av dem som fungerer bra under alle forhold, og det ble kjøpt fra Ellos for snart 30 år siden. Bilde: 1 - Hjemmesydd telt fra ca. 1950, tilpasset to voksne og et barn på sykkeltur i Danmark. 2 - Telt fra Ellos brukt på vinterkurs for ca. 20 år siden.
 13. Jeg har alltid fiskestang med på litt lengre turer. Dvs. turer med overnatting. En 4 -5 delt lettspinn stang med rørfutteral. En fiskestang med snelle og diverse kroker veier lite og tar liten plass. Hvis jeg stopper for å spise litt midt på dagen så pleier jeg alltid, hvis mulig, kombinere dette med litt fisking. Dette har flere ganger endt med at jeg har berget dagens middag. En gang på en tur fra Haukeliseter til Lysebotn så stoppet jeg ved en liten elv i nordenden av Blåsjø, og der tok det meg ca. et kvarter å hente opp fem fine bekkerøyer. Da ble det både lunsj og middag den dagen. Jeg har alltid ment at man ikke burde trenge fiskekort for å hente opp en fisk eller to til middag i vann langt inne på fjellet. Vann på et fjell som en fjern slektning av dagens eier kanskje kjøpte for en flaske brennevin en gang i tiden. Her fisker man som regel på "gudegitte" gaver, og hvis eieren ikke har lagt to pinner i kors for å tilrettelegge eller kultivere vann og fiskemuligheter så hvorfor skal man da betale? Men det er min mening. Sikkert noen som ikke er enige, men det er lov.
 14. Hvis du fyrer i teltet så blir det varmt mens du fyrer, men varmen forsvinner med en gang du stenger av primusen. Det er viktig at du passer på at det kommer friskluft inn hvis du fyrer. primusen brenner opp oksygenet og produserer CO2 og senere CO når oksygennivået blir for lavt. Jeg har vert med og åpne en campingvogn hvor det lå to døde mennesker og en død hund. Her var det tette ventiler og den lille gassflammen i kjøleskapet som var årsaken. Alle var døde av CO forgiftning. Den eneste gangen jeg har fyrt primus i teltet var da jeg var i forsvaret. Da brukte vi 7 duks knappetelt, men sivilt så har jeg sovet i telt i temperaturer ned mor -20 og aldri fyrt unntatt når jeg laget mat og tørket klær. Men da stod primusen i kuldegropa i forteltet, ikke inne i teltet.
 15. Et lite spørsmål nå før jul. Min kone hadde en liten runde på julepresanger til barna, og da ble de som vanlig spurt om det var noe de trengte. Vi kjøper helst ikke ting vi ikke trenger og da pleier vi å stille spørsmålene: Har jeg lyst på det, og trenger jeg det? Hvis svaret er ja på begge så er det greit, men hvis svaret er nei på et av spørsmålene så blir det ikke kjøpt. Begge mine barn er voksne og har nylig "flydd ut av redet". Eldstemann som både er glad i, og flink til å lage mat ønsket seg en spesiell kokkekniv og det var jo greit. Ordinær pris ca. 1500,- og da var lita lagt for prisen. Yngstemann jobber i forsvaret og liker å dra på tur med jerven duk og ellers minst mulig utstyr. Han kunne godt tenke seg en fiskestang til å ta med i sekken når han var på tur, og da burde jeg være på hjemmebane. Selv har jeg bare ca. 20 forskjellige komplette sett med forskjellige typer fiskestenger og sneller, pluss en brukbar samling antikke stenger og sneller så dette burde gå greit. Problemet er gare at jeg alltid går for "high end" utstyr med god kvalitet og da sprenges lett et budsjett på ca. 1500,- Stangen skal nok primært brukes til innlandsfiske , vann og bekker/elver i områder med utgangspunkt Lillehammer. Selv om jeg stort sett styrer unna teleskopstenger så tenkte jeg at dette kanskje kunne passe til en som ikke har noe videre erfaring med fiske, og mine øyne falt på en "Shimano STC Mini Tele Travel", https://www.tradeinn.com/.../shimano.../136991551/p... ,men den må også ha en snelle. helst en haspelsnelle. Selv liker jeg godt Mitchell Avocet og sneller fra Shimano, men det trenger ikke å være en snelle av denne typen. Det er kanskje lurt å gå for noe som tåler litt tøff behandling og derfor ville det være interessant å høre hvilke erfaringer og meninger andre enn meg sitter med, både når det gjelder stang og snelle. Ps. Jeg hater å se Lars Monsen på tur, gjennom busker og kratt, med ryggsekk og montert fiskestang i hånda eller som en antenne på ryggsekken. Lurer på hvor mange stenger han har ødelagt på denne måten.
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use, and privacy rules Privacy Policy