Gå til innhold

Prebb

+Blogger og sponsor
 • Innholdsteller

  731
 • Ble med

 • Besøkte siden sist

 • Dager vunnet

  1
 1. Hva har du kjøpt nå!

  Veldig gode støvler. Jeg er veldig bitter for at jeg kjøpte dem en str for liten....
 2. Jeg har ikke noe formening om hvor bra disse er, men hovedforskjellen er objektivdiameter 42mm vs 56mm, og vekt. 590g vs 1130g. Vekten har litt å si når du skal dra den med på tur, men jeg går ut i fra at opticron-en er mer lyssterk mtp objektivdiameteren.
 3. Tørke saft

  Fast inventar i sekken! Det er sikkert 100% unødvendig å ta sukkertilskudd selv om man yter hardt, men når man nærmer seg metning så gjør det noe med motivasjonen. Sunt eller ikke.
 4. Tørke saft

  Ikke prøvd selv, men det selges jo frysetørret saft/leskedrikker, så det er vel mulig. Er usikker på om det vil funke med vanlig varmetørking da det sannsynligvis bare vil ende opp som sirup. Det finnes jo pulversaft på markedet, men ofte er de søtet med søtningstoffer andre enn sukker siden disse er langt søtere per volum. Noe som i grunnen ødelegger hele poenget med å ha saft med på tur. Det finnes dog sportsdrikke i pulverform. REAL har noen som smaker ok+, og har innebygget flaske/blandepose i innpakningen.
 5. ØK: Hilleberg Keron 3/4

  Mitt Keron 3 har også en svært hissig pakksekk. Kunne sikkert fraktet gull i den med det håndtaket.
 6. Knivsliping for nesten-begynnere

  Ikke at det spiller noe rolle, men forskjellen på disse "rette" eggene er hvordan de er slip mtp primær- og sekunderegg. Og hvorvidt vinkelen er ensidig eller tosidig. Et greit illustrasjonsbilde: http://bushcraftknifeguide.com/wp-content/uploads/2014/09/Blade-Grind-Primary-secondary-Bevel-4.png (Primæregg er den eggen som faktisk kutter, sekundæreggen er den som går fra primæreggen til bladets rygg/tykkeste del) Generelt spiller det ikke så stor rolle hvordan du sliper, men at du faktisk gjør det, og skjerper ofte. Jeg skjerper kjøkkenknivene mine hver dag, men så bruker jeg dem kanskje litt mer enn snittet. Jeg kunne godt tenkt meg å bytte ut slipesteinene mine med en Worksharp ken onion, men jeg er litt skeptisk til korningene på standardbeltene. Jeg ville ikke slipt kniver som allerede har en egg med noe med grovere korning enn 800-1000. Alt under det er for å etablere en egg, eller reparere hakk. Å ta frem slipesteinene, fukte dem, og stå å slipe i 20 min per kniv blir så mye arbeid at jeg sjeldent gidder å gjøre det mer enn en gang i året. Ulempen er da at noen kniver blir nedprioriterte og lever et halvslapt liv i skuffen helt til jeg får ånden over meg.
 7. Knivsliping for nesten-begynnere

  Alle mine kjøkkenkniver har en konveks egge. På grunn av ergonomi får de en lett konveks når man sliper på våtstein og bruker lærstropp. Jeg kan kutte tomater i tynne skiver uten å holde i tomatene.
 8. Knivsliping for nesten-begynnere

  Båndsliper vil lage en konveks egge. Disse holder langt lengre og blir mer enn skarpe nok til kutting. Konveks egge egner seg ikke til like bra høvler (altså verktøyet) eller barberkniver. Har tenkt på en sånn work sharp selv, men det finnes mye annet fint på markedet. Om du skal kjøpe skikkelige (japanske) slipestener kommer du opp i rundt 2000 uansett. Jeg sliper nå med japanske stener og har korning 300, 1000, 3000, 5000 og 10000. I tillegg bruker jeg lærstropp etterpå, eller i stedet for 10 000korning (den er unødvendig på turkniver i hvert fall!) Ulempen med dette er at det tar fryktelig lang tid om du har mange kniver som skal slipes. Prossessen er tålelig enkel. Hold jevn vinkel hele tiden, litt ujevn blir den og eggen blir noe konveks. Hold på til du får en kant (burr på engelsk) på motsatt side (sjekk jevnlig), snu og slip til kanten er borte. Sjekk andre siden. Gå så over til finere korning og gjenta. Poleringsteinene (5000+) gir veldig fin kant, og jo hardere stålet er jo mer arbeid er det. Ståls hardhet måles i HRC. 60-62 er blant det hardeste en bør ha før det blir sprøtt og sprekker lett. Et herk å slipe. Knivene til opinel er bra, men unngå karbonstål på friluftskniver. De ruster fort! Ja, de er hardere og holder seg skarpe lenger. Men rust setter flekker overalt og er mye mer arbeid å holde enn en rustfri kniv. (Har forresten en Opinel no 7 i karbon, så jeg vet hva jeg snakker om med denne kniven. VELDIG fin kiv.)
 9. Pil opp

  Jeg bruker Chrome. Og pilen er kun synlig dersom du skroller ned litt først. Skroller du helt opp forsvinner den.
 10. Ark og snøskred

  Brattlien-boken ble anbefalt på skredkurs med DnT.
 11. Kokekar vs. kaffekjele

  Jeg bruker GSI Ultralight Javadrip som er en plastholder med et slags gjenbrukbart mesh-filter. Kjøpte det på XXL i sin tid til en mager hundrings. Man må ikke bruke papirfilter i, men jeg gjør stort sett alltid det siden kaffen blir minst dobbelt så smooth med det. Om du ikke tar med kvern og vekt på tur, så kan det være greit å ta med en liten kaffeskje (f.eks. de du får gratis i butikken) og veie hvor mye en strøken skje med din kaffe er. Normalt er det rundt 10g. 2 skjeer blir derfor ca 3dl kaffe. Ute i skogen pleier ikke jeg å dille med samme presisjonen som jeg gjør hjemme. Kaffen kan bli like god, men siden man ikke alltid har helt kontroll på alt så kan det svinge begge veier. Jeg bruker ofte kaffekjele til å varme/koke. Har en Eagle products stålkjele med kobberbunn og den tåler alt. Og så ser den veldig fin ut på bålet. Om jeg kun skal bruke gass- eller bensinbrenner så kunne jeg tatt med en alu-kjele, men jeg har bare en liten en som har hellekant/tut. Da er det like greit å ta med kaffekjelen som gjør det vesentlig lettere å helle vann på kaffe, tørrmat, havregryn, vannflaske, etc. Stekepanne og kaffekjele er det vanlige oppsettet mitt.e
 12. Aclima vs Brynje ullnetting

  Takk for innspill. Dristigheten er ikke noe problem. Skal være i veldig kalde omgivelser med trøye over. Er veldig glad i 2-lagssystemet med brynje under trøye. Varmt og god fukttransport.
 13. Aclima vs Brynje ullnetting

  Har blant annet fått hull rett ved "mansjetten" på buksen når jeg har skulle tatt på meg buksen, satt fast en tå for så å falle og tråkke gjennom. Edru vil jeg påpeke. Selv om det ikke høres slik ut. På trøyene så er det fingrene som har laget hull, eller at det har hektet seg i noe annet. Feks beltespenne eller rem når jeg må ha "full" lufting. Endte opp med å bestille meg to trøyer i ull fra Brynje med fornyet rabattkode og fjellsport-link. Grundig og utfyllende rapport kommer aldri. Takk for hjelpen!
 14. Aclima vs Brynje ullnetting

  Jeg har flere syntetiske, men som sagt ønsket jeg å prøve noe med ull i for å forhåpentligvis redusere lukt. De syntetiske lukter rimelig dårlig etter et par dager. Når det gjelder holdbarhet så får jeg lett hull i brynjene jeg har. Spesielt buksene revner lett.
 15. Optimus, Primus eller MSR?

  Har brukt min i - 20 med bensin. Virket den. Har ikke noe å sammenligne med da. Har to novaer
×