Gå til innhold

Prebb

+Blogger og sponsor
 • Innholdsteller

  822
 • Ble med

 • Besøkte siden sist

 • Dager vunnet

  1

Prebb vant dagen sist Mars 29 2016

Prebb hadde mest likt innhold!

Om Prebb

Nylige profilbesøk

Blokken for nylige besøkende er slått av og vises ikke for andre medlemmer.

 1. Prebb

  Pass på hvor du har kniven!

  Reglene er, tro det eller ei, slik at lommekniver av alle størrelser er forbudt, mens kniver/sakser med fast blad under 6 cm er tillatt. Det er heller ikke tillatt å medbringe skrujern med lengde over 6cm, noen som helst form for tenger. Utrolig nok er det heller ikke lov å medbringe lommelykter (!!!!), men jeg er sikker på at det er ment disse store maglite-typene som politi osv benytter. Hvor strengt ting tolkes er dessverre varierende. Jeg har hørt om personer som har blitt stoppet med blåbær i sikkerhetskontrollen fordi blåbær inneholder væske. Og det er kun lov å medbringe 10 beholdere med væske (maks 100ml per beholder). Derfor kunne vedkommende ikke bringe mer enn 10 blåbær gjennom sikkerhetskontrollen. Jeg er dog sikker på at Avinor har ganske spesifikke retningslinjer som de kommuniserer til dem som driver sikkerhetskontrollen.
 2. Prebb

  Pass på hvor du har kniven!

  I disse tilfellene tipper jeg det er forhold som ikke taler bøtelagte tilgode. Det er (dessverre) slik at dersom man tilhører feil miljø, har en viss type omgangskrets, eller et visst type utseende, eller blir stoppet i visse situasjoner og settinger, så er det større sannsynlighet for at man både blir ransaket og ikke trodd at man har et aktverdig formål med kniven. Hvordan man også oppfører seg i forbindelse med funnet kan ha noe å si. Jeg sier ikke at jeg kjenner til noen slike opplysninger i disse sakene. Og jeg sier heller ikke at det er greit at enkelte blir singlet ut av politiet for å tas. Jeg har selv alltid en foldekniv i tursekken som ligger sammen med gnagsårteip, plaster, osv. Jeg hadde blitt rimelig paff om politiet skulle kriminalisere meg dersom de fant denne i sekken under et tilfeldig stopp. Det nevnes at det må være skjellig grunn til mistanke. Jeg tror ikke det er slik at rettsvesenet dømmer i politiets favør dersom denne grunnen var tynn. Det kan jo også nevnes at i sikkerhetskontroll på flyplass tillates det kniver med blad under 6 cm. Det er jo pussig at politiet ikke står og hanker inn folk der da. Jeg kan ikke se at å bære kniv på fly er et spesielt aktverdig formål. Kan disse knivfunnene nevnt i avisene være spesielle kniver? Friluftskniv kan jo være en samekniv eller machete.
 3. Jeg jobber og studerer selv. Først og fremst må du bestemme deg hva som har høyest prioritet. Du kan ikke få til alt. Det er viktig å erkjenne dette. Aksepter at du kan ikke få til alt, men du kan kanskje sette av tid til noe. 1 overnatting i naturen hver måned er faktisk ganske mye. Du skriver fjellturer. Jeg går mest dagsturer på fjell. Ikke fordi jeg ikke liker å overnatte, men tiden strekker ikke alltid til. Selv bor jeg nært fjell (Bergen) og det er nok av små topper å plukke om jeg får lyst på utsikt. Det er heller ikke langt til overnattingsturer fredag-søndag hvis jeg skulle få mulighet og lyst til dette. Prøv å se muligheter i situasjonen du er i. Alle trenger ferie, og du kan ikke jobbe 100% hele året, og studiesemesterne er relativt korte. Da er det mulig å bruke 1 eller 2 av de lovpålagte 4 ukene (+1 dag) til en lengre tur hvis det er dette du absolutt vil. Eventuelt kan du nøye deg med 1, 2 og 3 dagers turer til du er ferdig å studere.
 4. Prebb

  Vil oppleve Norge

  Det første jeg ville gjort var å plotte ned de tingene dere har lyst å se på et kart. Da ser du at Preikestolen og Lofoten er rimelig langt fra hverandre. Velg heller ett område dere vil dra til og opplev det. Skal dere farte mellom Preikestolen, Hardangervidda, Jotunheimen, Rondane, Geiranger og Lofoten så blir dere sittende veldig mye i bilen. Hvis det er spektakulære fjell og fjorder dere vil se så er nok vestlandet eller Nord-Norge bedre enn f.eks. Hardangervidda. Tilgjengelighet med bil og spektakulær utsikt gjør at spesielt fylkene Sogn & Fjordane, og Møre og Romsdal peker seg ut. Det er også betraktelig kortere å kjøre til enn Lofoten. Områdene rundt Nordfjord, Sunnmørsalpene, og Hurrungane er forholdsvis nære, eller dere kan kjøre lengre opp i M&R.
 5. Prebb

  Bruke gass på vinteren

  Ikke prøvd den løsningen, men har prøvd å ha en høy vindskjerm rundt begge deler. Det funker etter en stund. Har også sett det bli brukt med en Svea123. Funker veldig bra, men det kan bli for varmt. Er gassen for kald før du begynner er det vanskelig å få gang på systemet. Det vil sannsynligvis gjelde for løsningen over også.
 6. Prebb

  Allemannsplikt og nudging

  Jeg er veldig fan av "nudging". Spesielt interesserte kan jo ta en titt på boken til R. Thaler, & C. Sunstein: "Nudge - Improving Decisions About Health, Wealth and Happiness", (2008). Det er en kunst å finne riktig "nudge". Skilt som på Trolltunga er bra, men ikke hvis dem som leser dem tenker at det ikke gjelder for dem. Jeg kjenner meg godt igjen i det. Spesielt etter å ha sett slike forsøk på nudge i utlandet hvor de går ut i fra at alle er i dårlig form og idioter. F.eks. ved at de mener at en 8km tur tar 4-5t i enkelt terreng. Da kan de heller skrive hvor langt det er, slik som de gjør på Trolltunga. Det er også lurt å legge med enkle begrunnelser for hvorfor en bør ha med ekstra klær osv: "Fog may drift in from the sea", "Temperature can suddenly drop by 10 degrees Celsius", osv. En annen ting er å legge til rette for bruk av guide. God tilgjengelighet, og ev prissponsing fra myndigheter vil kanskje bidra til reduserte SAR-kostnader, slik at det ikke nødvendigvis er subsidiering av turisme (på bekostning av støtte lokalbefolkning). Nettsider med gode beskrivelser for turister (ut.no er ikke en slik side). Her kan passende myndighet gjerne sørge for at sidene kommer høyt på treff i google.
 7. Prebb

  Exped delaminering - Igjen 😤

  Jeg var og redd knitrelyden, men mine to xtherm lager omtrent like lite (ev mye) lyd som exped-underlagene jeg har. Jeg beveger meg mye om natten, men jeg har aldri våknet av knitring fra eget underlag. Mulig jeg har holdt andre i leiren våken da. Det jeg heller våkner av er ryper, eller andre bråkete fugler som skal gaule utenfor teltet om natten/kvelden.
 8. Prebb

  Exped delaminering - Igjen 😤

  Synes at diskusjonen ikke er fullkommen før man har laget en stråmann. Man ruller ikke av underlaget fordi det har tverrgående kanaler. Det er det dummeste jeg har hørt! Da ligger du gal vei! Snu teltet eller gå hjem! Lik og del.
 9. Prebb

  Exped delaminering - Igjen 😤

  Jeg kan slå et slag for TaR neoair xtherm. Verdt prisen. Kjøp Large.
 10. Prebb

  Lite eller stort, foto i forandring

  Nå er ikke jeg noen ekspert akkurat, men RAW-filer er jo helt overlegne å redigere i lightroom da. Du har ikke i nærheten av det samme spillerommet i komprimerte format. Har et RX100mk3, og det jeg kanskje savner på det er støtte for automatisk overføring av filene via wifi. Det går på nyere modeller, men såvidt jeg ser får jeg ikke lagt inn den appen i kamera. Og jeg vil påstå at selv om mobiltelefoner duger til å ta greie bilder, så er det stor forskjell på bildene tatt med et kamera og en mobil. Spesielt når det er snakk om bilder som er kjørt gjennom etterbehandling. Så lenge det meste annet er riktig (komposisjon, osv) så kan man justere eksponering, farger, og liv i bildet i ettertid. Med mobiltelefon er dette ofte begrenset. Jeg merker selv at etter jeg byttet til en billigmobil har bildekvaliteten gått vesentlig ned, og jeg har derfor børstet støv av lightroom-abonnementet og funnet frem kompaktkamera. Nå skal det nevnes at noen mobiltelefoner er langt bedre enn andre til å ta bilder i utfordrende situasjoner som dårlig lys, motlys, eller med lang eksponering. Kanskje bedre enn noen dårlige kompaktkamera.
 11. Prebb

  Ryggsekkmerket Fjellsport

  Må det være en originalspenne? XXL har et utvalg av løse hurtigspenner i forskjellige størrelser. Mener det er sea to summit, men er ikke sikker. Fant bare 50mm på nettsiden til XXL.
 12. Prebb

  VG.no, En natt i hengekøya

  Hadde de tatt med tarp hadde de nok fått en koseligere tur tilbake til bussen dagen etter. Jeg tror kanskje de blir lurt av alle hengekøyebildene på insta hvor ingen tar bilde av køye med tarpen godt snurpet rundt køya. Isolasjon under hadde nok fjernet tipset deres om å "ta mer med klær enn du tror..." Nei, som oftest blir ekstra klær værende i sekken dersom du har med deg tilstrekkelig utstyr. Hadde de gjort litt bedre research hadde de nok fått med seg at en alltid må ha isolasjon under seg, enten det er i køye eller i telt. Jeg liker å sove i hengekøye selv, men det er ofte snaut med trær på fjellet. Og det er ca 20x mer knot å tisse om natten. Spesielt om en skal inn og ut av en amok (som jeg har).
 13. Prebb

  Tips om gode solbriller?

  Det du nevner der er faktisk et godt poeng, @Tor-Erik-L-77! Sportsbrille til hard aktivitet med blålig glass gjør ikke så mye, men når en skal ha det på veldig lenge så foretrekker jeg selv gul-bruning av lyset (altså fjerne mye av det blå spekteret). Selv føler jeg at jeg blir gladere av å se i en varmere kontrast. Ulempen er at blått lys (i øynene) er det som hemmer produksjon av melotonin, og justerer den interne klokken. Som en kuriositet kan det nevnes at briller med oransje glass (som blokkerer blått lys) brukes i behandling av blant annet døgnrytmeforstyrrelser, demens, og bipolar lidelse. Skal brillene brukes på bre, eller sne, så kan det fort bli mye lys og en må ta det med i regnestykket. Ble hissig solbrent på nesetippen en dag i mai da jeg var på topptur i tåke. Så ikke solen et øyeblikk en gang. Uten solbriller hadde jeg nok blitt snøblind.
 14. Prebb

  Tips om gode solbriller?

  Jeg bruker Julbo Explorer 2.0. De har sideflapper i plast, men disse fjernes med enkelhet. Brillene har store linser og det følger med snor til å stramme dem fast tilfelle du ferdes et sted du ikke vil miste dem. Jeg har "chameleon"-linsene som er fotokromatiske. De skal justere lysinnslippet mellom kategori 2 og 4. Linsene er også er polariserte. De er laget for fjellferdsel, og egner seg ikke til kjøring med bil. Med linsene jeg har er de i samme prisklasse som Oakley, men du kan velge linser som ikke er fotokromatiske til en lavere pris.
 15. Prebb

  Allemannsretten for fall?

  Problemet med slike skilt er at mange ignorerer dem fordi de vet bedre. Av erfaring fra turer i utlandet har jeg lagt merke til at mange steder roper ulv ulv. Var på en tur i Italia for et par år siden som var skiltet som krevende, og beregnet tid var 4t+ Ruten var under 10km så jeg reagerte litt på dette, men jeg ville ikke drite meg ut så jeg pakket ned 2L væske per person, sitteunderlag, stor matpakke, osv. Vi brukte 1,5t og terrenget var omtrent like krevende som å gå oppå østre del av Hardangervidda. Hvis mange går ut i fra at skiltene overdriver så får de seg en massiv overraskelse. Det deles også flittig bilder fra fjellet. Spesielt når det viser seg fra sin beste side. Dessverre er det slik at det man lett klarer å huske går man ut i fra skjer oftere (tilgjengelighetsheuristikken). Da er det lett å tro at fjellet alltid er snilt og at man ikke er tilstrekkelig utrustet eller kledd for en 20km+ tur i utsatt terreng. Turisme i fjellet trenger ikke være noe problem samtidig som allemannsretten ivaretas. Det går an å være proaktiv å sørge for at forsøpling straffes, eller at opprydning belønnes. En kan f.eks. bruke varianter av det som brukes i blant annet Nepal: Søppeldepositum som betales tilbake dersom en leverer tilbake en gitt mengde søppel når en returnerer. Selv om en kan ferdes hvor en vil kan informasjon om at ferdsel bør skje i led/sti anbefales for å ta vare på naturen. Det kan opprettes veldedige fond som reisende oppfordres til å donere penger til (via vipps/paypal/etc) for å utruste/trygge områdene. Å legge til rette parkeringsplasser for innfartsårer kan også være fornuftig. Da styrer man strømmen av folk der man vil, og samtidig kan man ilegge et fornuftig, men godt, gebyr for å parkere. Det kan også gjøres tydelig og kreves at SAR må bekostes den enkelte dersom de ikke er forsikret eller er medlem av folketrygden.
×

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.