Prebb

+Blogger og sponsor
 • Innholdsteller

  418
 • Ble med

 • Besøkte siden sist

 • Days Won

  1

Prebb last won the day on Mars 29 2016

Prebb had the most liked content!

Om Prebb

 • Bursdag

Profile Information

 • Gender
 1. Bål på kjøkkenet

  Er ikke komfyrvakt påbudt? Det er i hvert fall det på alt som er bygget og renovert etter 2010 tror jeg? Jeg vil også tippe at sensor i induksjonstoppen kun tar høyde for tørrkokingstemperaturer. Putter du fett eller vann i gryten vil den sikkert ikke bli varm nok, og fett trenger ikke bli så ekstremt varmt før det kan ta fyr.
 2. Oppvask

  Sea to Summit har en grei såpe som kan brukes til alt fra kroppsvask til håndvask og oppvask. Tror du kan vaske klær med den og. Selges i stor og liten flaske. https://www.xxl.no/sea-to-summit-wilderness-wash-tursape-89ml/p/1115056_1_style
 3. Det er nok et par her som driver med toppturer, men når du spør om spesifikke områder og fjell så får du ikke like lett svar. Mulig dette burde være kjente fjell og områder for en vestlending, men det eneste navnet jeg drar kjensel på er Mjølfjell. Og når det gjelder farbart terreng på ski så er det omtrent umulig å gi et bra svar på med mindre det er snakk om stup. Det meste er kjørbart om du er tøff nok og det er snø nok. Siden du er lei av Mjølfjell hva med å prøve et par stopp lengre? Myrdal/Vatnahalsen-området har mange bra fjell å stå på ski i, men snøgrensen var i helgen noe høy. Er forsåvidt meldt godt med dryss fremover.
 4. Gå etter vekt på sovepose?!

  Det er de samme dataene som brukes til å beregne været frem i tid uansett om du velger å bruke yr eller en annen kilde. Dette er offentlig tilgjengelige data basert på blant annet observasjoner og satellittbilder. Det viktige når en bruker f.eks. yr er at man leser tekstvarselet som er skrevet av meteorologen og ikke ser på bildene som er autogenerert. Lokal topografi vil også påvirke retning og styrke på vind, men det er ikke slik at det blir meldt vindstille og ender opp med sterk kuling. Da vil i så fall usikkerhetsvarselen være ganske tydelig. Spesielt i tekstvarselet. Jeg er ganske uenig at en alltid skal planlegge for verst tenkelige scenario. For da er jo det fornuftige å la være å dra på tur i det hele tatt. Strengt tatt kan jo lynet slå ned i teltet også. Da hjelper det ikke om duken er 1kg tyngre. En må rett og slett bruke sunn fornuft og planlegge etter sesongen. Om vinteren er været som oftest mer ustabilt når det er halvdårlig fra før, og vind varierer stort med høyden. Vinden som er ved havoverflaten er ofte titalls knop forskjellig et par tusen fot høyere. Det vil derfor være tullete å slå opp teltet på toppen av fjellet, fremfor å slå det opp i naturlig geografisk le. Uansett om teltet tåler det eller ikke.
 5. Var det det spørsmålet du siktet til? Ut i fra hva som er skrevet i tråden er jo det lett å utlede et svar på det. 1. I utgangspunktet er det ingen forskjell på klær eller sovepose. Isolasjon er isolasjon dersom en ikke komprimerer det for mye (pga manglende plass). 2. Ekstra klær kontra ekstra sovepose gjør det vanskelig å regulere temperaturen som lettere fører til mer svetting. Og blir man våt er det lettere å fryse. Spesielt når en skal ut av posen. 3. Å gå i klærne man har sovet i (altså ikke skifte om morgenen) kan oppleves som mindre komfortabelt og kan føles mer skittent. Jeg vil tro at kroppslukten blir litt mer intens også. Men dette er ikke et problem hvis man skifter til nattklær med ekstra isolasjon. Kroppstemperaturen synker når fukt på huden fordamper (fordi prosessen "stjeler" energi fra omgivelsene/huden), så er man våt inne i posen, men fukten ikke fordamper (f.eks. ved en dampsperre) så blir man ikke nødvendigvis kaldere fra fordampning, men det er ubehagelig å sove våt. Jeg har flere ganger sovet med isolasjonsbukse og jakke, men de har nesten alltid endt opp nederst i posen i løpet av natten.
 6. Skredsekk til topptur?

  Nei egentlig ikke. Det kan være store krefter i sving, og det må nesten være et dedikert system som gjør at ballongen henger fast i sekken, og at stekken henger fast i deg. De fleste slike sekker har en stropp man har i skrittet, samt svært solid hoftespenne og skulderstropper. De ville ikke kunne klart å kvalitetssikre ballongsystemet på tredjepartssekker. Det finnes dog sekker med avtagbar ballongmodul, men da må du ha samme produsent i ballong og i sekk.
 7. Mission Critical Designs CAT

  Dette er egentlig en slags bivvybag. Hvis formålet er liten varmesignatur og lett å kamuflere mens du ligger på snikskytterpost så er det sikkert greit, men du får LANGT mer telt til 3kg hvis du vil. Hva er det du har tenkt å bruke det til?
 8. Skredsekk til topptur?

  Frisker opp denne her etter en helg med toppturer. Sekken blir for liten for de lengste turene og jeg måtte ofre den gode dunjakken for en lettere, og droppe ekstra varmeplagg som jeg kunne gå med underveis. Opplevelsen ble våtere og kaldere enn planlagt. Planen er derfor å selge min Mammut 22L og kjøpe en større sekk. Jeg føler fortsatt at det er dumt å kjøpe en uten ballong, men det er neimen ikke lett å finne en med som samtidig er god å bære. I tillegg er det vanvittig dyrt.
 9. Erfaringer og tips til skall med goretex

  Jeg brukte bomullsjakke (Norrøna Svalbard) sist vintertur. Etter dag 1 var det så mye is på den at den veide minst 1kg mer enn den burde. Den var også så stiv at jeg hadde vanskeligheter for å bevege meg, og når det begynte så smått å smelte ble jeg kliss våt på ryggen. Temperaturen lå på mellom -6 til -16, så det var ikke hverken mildvær eller regn. Jeg synes faktisk at Dermizax som Bergans bruker er bedre til tåle nedbør i form av regn. Har ikke brukt det på vinteren, men har mye erfaring med gore-tex i regn på sommeren. Det fungerer dårlig.
 10. Rab Expedition soveposer?

  Det er bedre å være varm og bære tungt, enn kald og bære lett? Hvis du velger den kaldeste: får du plass til ekstra klær, ekstra forsterkende pose? Har du mulighet til å å ha bivvy eller fjellduk rundt? Nei? Velg varmeste.
 11. Downmat 7LW eller UL 7 LW?

  Hadde en synmat UL 7 som ikke delaminerte, men den lakk luft og badekartesten klarte ikke å avsløre kilden. Likevel våknet jeg på flatt underlag natt etter natt. Fikk godkjent reklamasjon og er nå eier av et UL, dowmat, og en xtherm. Noe for enhver smak altså. Om du vil ha vekt og r-verdi så er nok xthermen hakket bedre, men pris og lyd trekker ned. Knitre knitre. Husk ørepropper!
 12. Valg av nye fjellsko

  Jeg har flere par med fjellsko og har hatt andre sko tidligere. Min erfaring med Salomon er at sålene deres generelt er glattere enn andre sine. Til fjellstøvler så foretrekker jeg vibram sine såler. De har jeg best erfaring med. Nå er selvsagt Vibram bare produsenten, og de har flere varianter, men her er det som med mye annet. Betaler du mer får du stort sett et bedre produkt. De støvlene jeg bruker nå er Arc'teryx Bora 2 i lær. Veldig praktisk sko, spesielt for toppturer hvor du aksepterer at du ikke har de aller letteste skoene på markedet. Disse er mellomhøye og har uttakbar innersko. Veldig praktisk når du trenger å lufte/tørke skoen. Ulempen med disse skoene er at de lett fylles med vann og smuss i ytterskoen. Du blir nødvendigvis ikke våt pga membranen til innerskoen, men det føles litt ekkelt å gå i en konstant myr, og småstein kommer lett mellom inner og yttersko. Om du ikke ferdes i svært myrete terreng er disse å anbefale. Plastvarianten blir tørr når du heller ut vannet, men de er stivere og gir lettere gnagsår. Skinnvarianten er myk og behagelig, men ytterskoen bruker lang tid på å tørke. Det andre paret jeg har er Crispi Hunter. Høy og tung jævel. Bra holdbarhet og tett. Mine er fremdeles stive etter 7 år og man skulle tro de er satt inn med viagra. Dette er en flott jaktstøvel om du bærer tungt og liker å være varm på beina. For varme er det. SYKT varme. Den eneste fuktigheten jeg har opplevd i dem kommer innenfra. De er dog ikke egnet for topptur. Å gå ned bratte bakker med slike sko er vondt. Det er som å klatre i stige med slalomstøvler. Dog er grepet godt, men ankelfleksjonen er sterkt hemmet. Det er selvfølgelig mulig at det er meg det er noe i veien med, men dette er støvler jeg primært bruker høst og vår når det er vått og jeg beregner at jeg må vasse etc. Prisen er også rimelig avskrekkende.
 13. Enig. Det er ingen grunn til at det ikke skal gå fint. Jeg har sovet med alle klærne på flere ganger. Praktisk om du risikerer å måtte kommet deg ut om natten.
 14. Reisetips Chamonix

  Det er alltid verdt pengene med guide om man skal kjøre backcountry på et fremmed sted.
 15. Sannsynligvis kommer det av at mange klær i trang sovepose fører til at en komprimerer fibrene både i klær og sovepose slik at de holder på mindre luft. Det som isolerer deg fra varmetap er luft, og manglende transport av denne luften og fuktigheten til kroppen. Men dersom en har god plass i soveposen, får på seg klærne på en behagelig måte (ja, det går an å kle på seg for mye og for stramt!), så er det ikke noe i veien for å sove med klær. De viktigste stedene å beskytte mot varmetap om natten er hodet og beina. Dersom man er for kald på hode og bein vil man sove dårligere eller ikke i det hele tatt. Det største varmetapet er som tidligere nevnt i tråden: mot bakken. Som mange andre har jeg god erfaring med å bruke duntøfler eller tilsv. supplert med en fotpose som kan tas over disse om du skal vandre i leiren eller ut på toalettet. I tillegg kan jeg anbefale tisseflaske. Ikke så lett for jenter, men det finnes innretninger som gjør det enklere. Man blir fort kald av å være tissetrengt, og det er ofte veldig kaldt å gå ut av teltet. Skal man kle på seg masse klær ender man opp med å bli lys våken.