Gå til innhold
KariN.

Bruksområde for Fjellreven jakke (G-1000)

Anbefalte innlegg

Hei.

Hva vil dere si er typisk bruksområde for Fjellrevens jakker(G-1000)? Er det ment som 3 sesongs-plagg og til dagstur? Tenker på det med at de ikke er vanntett og hvis man skal på flere dagers tur. Holder det med en jakke fra Fjellreven da, eller bør skalljakke også med? Da er det vel fort at bare skalljakka blir med, så man får mindre å bære på? Kan man bruke de i kulde også , så lenge man har ull under ,eller varmer de ikke noe særlig? 

Spør fordi jeg ikke er så glad i støyende gore-tex jakker, og kunne tenke meg en alternativ turjakke, men så får jeg ikke helt tak på hvilken bruk disse jakkene er ment til.  Jeg trenge jakke for bruk på daglige turer med hund, som også kan brukes på fisketurer, telttur, hytte til hytte tur o.l Mulig at feks Keb, Kaipak eller en av de andre jakkene til Fjellreven kunne dekket dette behovet når det ikke regner ihvertfall?

 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Fjällrävens såkalte G-1000 stoff er ikke annet enn den klassiske blandingen av bomull og polyester, brukt av mange produsenter opp gjennom årene. Det er på de fleste områder mye mer behagelig og mer slitesterkt (og lett å reparere) til turbruk enn skalljakker - men kun så lenge det er tørt. Impregnering hjelper fint lite. Og hvis klær med mye bomull først blir våte, tørker de seint. Derfor har mange lagd såkalt soft-shell klær. De er heller ikke vanntette, men puster mye bedre enn skallklær og er ofte mer behagelige. Og de tørker kjapt.
Uansett om du foretrekker syntetisk softshell eller halvsyntetisk bomull/polyester må du ha med et eller annet vanntett du kan ta utenpå når regnet kommer. En lett regnjakke, eller gjerne en poncho som mange foretrekker. Den veier ingenting og tar nesten ikke plass i sekken.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Har en Fjellreven Keb i G-1000 som jeg må være så ærlig å si blir brukt altfor lite da det er umulig å spå når det begynner å regne på kysten hvor jeg ferdes. Hvis jeg uansett må ha med meg en skalljakke så blir det til at jeg kun tar med meg skalljakken (jeg har en Keb Eco-Shell som jeg bruker til alt).

Men jeg føler med deg i forhold til Gore-Tex og støy. Det er rett og slett noe herk med den støyen, med mindre du vil holde dyr på avstand, men heldigvis så er ikke alle skalljakker like. Arcteryx med GoreTex er vel kjent for å støye mye, mens Fjellrevene sin Eco-Shell støyer mindre. Kanskje andre her har erfaringer med flere jakker og kan gi en bedre sammenligning. Hvis du har mulighet til å oppsøke en butikk så er det verdt å gå rundt og kjenne og høre på materialene. Personlig har jeg vært fornøyd med støynivå på min Fjellreven Keb Eco-Shell.

Men må samtidig si at jeg synes skalljakker er litt vel oppskrytt. De puster sjeldent nok til at det har så stor effekt, og vanntett er de heller ikke når det regner lenge nok. På noen jakker varer impregneringen lenge, mens på andre forsvinner den fort og du må stadig vekk impregnere på nytt. Går du med sekk så tar det ikke lange tiden før vannet legger seg på stoffet, og når det først gjør det så slutter jakken å puste, og om du da ikke blir våt utenfra så blir du i hvert fall våt innenfra.

Har brukt utallige timer på å undersøke forskjellige alternativer. The North Face har et nytt materiale kalt Futurelight som puster mange ganger bedre enn GoreTex, og som støyer lite, men tåler mindre vann og impregneringen forsvinner fort. Er enkelte som har testet å putte membranen på utsiden, f.eks. Columbia Outdry. Da preller vannet naturlig av utsiden, og det er ikke behov for impregnering, men disse jakkene virker å være tunge, stive og puster mindre. Ser også litt rart ut, om det skulle være av betydning (gummi-aktig materiale på utsiden og utvendig teipede sømmer). Det er nok kanskje litt mye å be om, et materiale som ikke tar inn noe vann og som samtidig skal puste.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Sympatex puster bedre og bråker mindre enn andre membraner er min erfaring, men det veier noe mere.

Fjellrevenjakka eller tilsvarende er hva jeg bruker året rundt med mindre det regner når jeg går ut døra.

Regnponcho puttes i lomma om det er overskyet.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Stuffet er ganske "fleksibelt" da du kan regulere hvor vannavvisende det skal være etter hvor mye voks du setter det inn med, men da på bekostning av pusteevne. Største fordelene etter mitt syn er dette i kombinasjon med slitestyrke, du trenger ikke være særlig redd for skader mht. glør fra bål, slitasje ved bæring av sekk, rifter fra vegetasjon ol.

Poncho som nevnt er en grei sikkerhet mot uventet nedbør, relativt få gram å bære ekstra sett i forhold til tiden det tar å tørke om du blir skikkelig våt.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Fjellrevens G1000 er topp i kaldt, tørt vær, men det er nødvendig med vanntett bekledning ved våt vær.

Skallklær lager en del lyd. Vil du unngå det, så finnes det tettvevd bomull som sveller ved kontakt med vann.

Det finnes noen produsenter av slike klær, som eksempel Amundsen sport, Sasta, Klattermusen og Hilltrek. Blant annet Hilltrek bruker dobbelt lag med Ventilebomull. De andre stort sett enkelt lag. Da holder det for noen timers regn, men en hel dag vil nok ikke gå. Tar lang tid å tørke. Ulemper ellers er høy pris, farge kan falme fort, og ikke så slitesterkt som G1000, men mye mer slitesterkt enn membranklær.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

G1000 er en ganske tung jakke så vidt jeg husker, ikke kjøpt den selv siden den og koster en del. Men fin til bruk når det er kjølig/vind men ikke regner. Erfaring med lignende plagg er at de er fine i tørr snø så lenge man ikke fyrer bål. Da smelter snøen på jakka og den blir våt.

Jaktklær som en foreslår er et alternativ. Har selv Dovrefjell Jegern fra Magasinet. God dress med membran som ikke bråker. Føles og lunere enn vanlig skalltøy. Ytterstoff blir lettere vått enn på vanlig skalljakke. Bruker den en del på høstcamp når det er kjølig siden den gir litt varme og er vanntett hvis det kommer regn. Bra pris på den (pr nå 2195 for bukse og jakke) og den har fått mange lovord i tester gjennom årene. Også vært best i test. 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

De er ikke så veldig tunge, i forhold til slitestyrken. Men det kommer selvsagt an på modell. Jeg har ei gammel Grönlandsjakke. Den oppgis til 750g på hjemmesiden til Fjällräven. Det er ikke lettvekt, men det er heller ikke spesielt tungt. Og jeg opplever den ikke som tung. Som andre her har vært inne på, så er ikke G-1000 førstevalget i forhold til nedbør, selv om de er akaeptable om de impregneres tilstrekkelig. Bortsett fra det så er det et stoff med bra all-roundegenskaper.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
KariN. skrev (På 5.9.2020 den 16.22):

Hva vil dere si er typisk bruksområde for Fjellrevens jakker(G-1000)? Er det ment som 3 sesongs-plagg og til dagstur?

Det er avhengig av hvor du ønsker å gå. Snakker du med folk fra østlandet, vil jakka antakelig være god nok til det meste. For oss som bor - og går tur  - på vestlandet, MÅ det være vanntett.

2 grader, vind og regn er en mulighet omtrent hele året - uavhengig av værmeldingen. Da holder det ikke med bomull. (om du ikke ønsker moen skikkelig ubehagelige og muligens farlige, timer.)

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
REJOHN skrev (9 minutter siden):

Det er avhengig av hvor du ønsker å gå. Snakker du med folk fra østlandet, vil jakka antakelig være god nok til det meste. For oss som bor - og går tur  - på vestlandet, MÅ det være vanntett.

2 grader, vind og regn er en mulighet omtrent hele året - uavhengig av værmeldingen. Da holder det ikke med bomull. (om du ikke ønsker moen skikkelig ubehagelige og muligens farlige, timer.)

Hva med Trøndelag? Er en del regn her. Hadde skalljakke med fraværende membran i starten av studietida. Blei blaut en del. Tok med oljehyre i tillegg etter et par år, da jeg innså at jeg faktisk kan holde meg tørr. 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Har sett litt på hva som finnes i mitt områpde; er selv på leting etter et suppplement til den gamle Anojakka mi. Den er fin på vinteren, men litt voldsom ellers ( den gamle versjonen med dunlerret for). Har sett og prøvd Svalbard bomullsjakka til Norrøna - den er egentlig litt kjip - tynne greier med glidelåser uten klaffer - samt at lommene er for små til.feks å stappe hanskene inni - skal ikke gå videre inn for fargeutvalget, men det er noen greier der altså, Norrøna.... Dessuten en utrolig dårlig brystlomme-løsning. Så, nei takk. Så fikk jeg prøvd Fjällrävens Kaipak og Keb jakker. Keb har stretch i ryggen og jeg har en mistanke om at den ikke er videre vindtett. Kaipak falt mer i smak, med G-1000 stort sett hele veien og med stretch under armene. Kunne tenke meg å prøve Skogsö i G1000 Lite, men ingen i områpdet som har den. Vidda Pro har litt mye trykknapper, men er ellers en klassisk modell. Så var det det med størrelser, da. L er *akkurat* passe - ikke rom for mye ekstra under om det skulle knipe, mens XL bare ble for stort. Slike jakker burde kanskje hatt snøring i livet?

Så da leter jeg etter alternativer. Er ikke ute etter skalljakke - det har jeg, men noe som er vindtett over tregrensa, kan brukes sommer som vinter og som har skikkelig stoffkvalitet og fast hette. Borrelås istedet for knapper ved armene er bra også. G-1000 jser ut til å fylle alle de kriteriene jeg har for stoffkvalieteter. Men hva annet finnes? Har Bergans noe jeg burde se på? Ser andre nevner blk.a. Klättermusen, men det tror jeg ikke noen fører i Grenlansområdet. Haglöfs? Andre?

Endret av DFM62

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
borgern skrev (1 time siden):

Bergans har noen anorakker i bra stoff men de må du jo tre over hode. Ellers er det vel mest goretex, softshell og tynne vindjakker.

Anorakk syns jeg er tungvint. Ellers ser jeg vel det samme når det gjelder utvalg.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Jeg liker fjellrevenjakka mi. Den er helt super som vindjakke på sommerfjellet og, avhengig av sesongens fedmenivå, som ytterlag på tørre vinterdager. Noen regnjakke er den ikke. 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.


  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder og sporingslenker

Fjellsport Fjellsport

Skitt Fiske
×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.