Gå til innhold

ingen87

Aktiv medlem
 • Innholdsteller

  69
 • Ble med

 • Besøkte siden sist

 • Dager vunnet

  1

ingen87 vant dagen sist 5. januar 2019

ingen87 hadde mest likt innhold!

Om ingen87

Profile Information

 • Gender
  Male
 • Interests
  Hengekøyeåret 2019
 • Sted
  Evenesdal

Nylige profilbesøk

Blokken for nylige besøkende er slått av og vises ikke for andre medlemmer.

 1. Okei, takk! Det var egentlig det svaret jeg hadde forventet meg, men hadde håpet på noen spennende løsninger
 2. Begynner å bli noen år siden nå, men hvilke erfaringer har du gjort deg? Vi har også barnepulk og kommer til å ha den ei stund til (får nr 2 rundt påske). Så lite jeg får dratt på tur for tida, især lengre turer, er ikke dette tidspunktet for å investere i en rein transportpulk. Det kan kanskje være aktuelt med Fjellpulken Transporter, til nød. På sikt ser jeg for meg at jeg selger barnepulken og betaler et mellomlegg for transportpulk, men dette blir først når barna har vokst ut av pulken. Jeg er mest spent på om du har noen råd, tips, enkle ombygginger, e.l?
 3. Tannlegen! Alt var pakket og klart for ny hengekøyetur på lørdag. Med 50 cm løssnø tråkke jeg ei løype på formiddagen som jeg skulle bruke på kvelden (etter guttungen var lagt). Løypa ledet til de perfekte bjørkene med nydelig utsikt over hele dalen. Det var meldt klårvær, fullmåne og stjernehimmel, og alt lå til rette for et ultimat heng. Kvelden kom, og mens fruen var på badet med lillegutt, skulle jeg bare spise opp siste rest av smågodt og potetgull før jeg la av sted. Siste tygga, *KNAS*, det var da voldsomt for et hardt potetgull? Halve jekselen knakk og fyllte munnen min med smerte og fortvilelse. Hengekøya ble bytta ut med rammemadrass og tannlegestol
 4. Spørs om jeg ikke heller skulle lete frem pudderplankene.. Målet av bordet igår formiddag. Alt oppå har kommet natt til idag og iløpet av dagen. Pur pudder...
 5. Snart helg og nye muligheter! Idag kom den nye soveposen Mountain Hardwear Lamina Z Blaze. Hele uka har det ligget mellom -20 og -25°C her hjemme, men selvfølgelig har det blitt mildere og idag er det kun -9°C og det er det meldt i mårra og. Det skulle vel ikke en gang være nødvendig med denne posen da, spesielt ikke ettersom jeg fant den gamle Ajungilak Beito (liner) posen min- Det meldes klarvær fra lørdag til søndag, og da får jeg kanskje testa den i litt røffere temperaturer. De to prøveturene jeg har skrevet om her inne har vært hhv 30 og 50 meter unna huset, men tenker at jeg nå skal prøve å dra så jeg får litt mer "turfølelse". Føler meg litt tryggere på dette nå når jeg har en god sovepose til vinterbruk, og føler jeg får greit til å henge opp både tarp og hengekøye 😂 Når det gjelder underlag var reinskinn og bamse en god kombinasjon sist, men hvis det blir under -20°C er jeg usikker på om dette isolerer nok? Burde jeg prøve Downmat og reinskinn istedenfor da?
 6. ingen87

  Ajungilak Beito

  Det er nok et poeng. Med såpass god pose vil det kanskje være mer avgjørende hva jeg har under. Selv om bamse + reinskinn holdt meg komfortabelt varm i -7°C er det ikke sikkert at det duger i -20°C.
 7. At du fester selve hengekøyeendende til prusik? Lager du mønesnor som går over hele lengden (fra tre til tre) og fester hengekøya til denne med prusik? Vet ikke helt om jeg skjønte 😛
 8. ingen87

  Ajungilak Beito

  Nei bunnisoleringa må være på plass uansett tenker jeg, for at soveposen skal kunne rekke ned mot T-limit på -26°C. Tror du isolasjon nedenfra vil være "begrensende faktor" uansett? Slik at det ikke er noe poeng å bruke innerpose? Som sagt vil jo soveposen i seg selv kunne gå ned mot -26°C så da er det kanskje liggeunderlagene som begrenser dette?
 9. Det er sjeldent hele skogsområder defineres som kulturminne. Kulturminnet er det fysiske beviset i område som tilsier at det var i bruk under jernalderen. Du skriver bo og aktiivtetsplass, da er det bo og aktivitetsplassen i form av tufter etter dette som er kulturminne, og normalt sett har disse en 5 meter bred sikringssone. Sjekk kartet selv for ditt område: https://www.kulturminnesok.no 😀 Aktivitetsområdet er området rundt tuftene hvor man antar aktiviteten har funnet sted. Det er som regel ikke synlige kulturminner, men innenfor dette området er det funnet gjenstander som tyder på at det har vært aktivitet i dette området. Litt usikker på hvor strengt det er å evt. fyre bål innenfor det som er avsatt som aktivitetsområde. Som du skriver er det ingen skilt og det er ingen synlige indikatorer på at man ikke kan fyre bål. De synlige kulturminnene skal man selvfølgelig styre unna. Unngår du tuftene og den fem meter brede sikringssona rundt disse så vil jeg tro du er på rimelig trygg grunn om du fyrer opp et bål, med mindre det er et områdevern i form av et landskapsvernområde eller naturreservat? Da kan det gjelde andre regler enn det som er direkte hjemla i kulturminneloven.
 10. ingen87

  Ajungilak Beito

  Fant plutselig denne fleece-lineren som jeg kjøpte på 70% salg på Sportshuset for mange mange år siden. Jeg har brukt den litt som lakenpose en sommer for mange år siden men dukket plutselig frem fra glemselen. Tenkte kanskje å ha den i bakhånd om MH Lamina Blaze blir for kjølig i hengekøya. Det er -24 her nå, og Blaze har oppgitt "t-limit" (har forstått dette ikke er helt riktig) til -26, men kjenner jeg har mine tvil. Er det noen som har en tilsvarende pose? Har dere prøvd den i kaldt vintervær? Hvor mange grader tror dere jeg kan senke komforttemperaturen til?
 11. 1. Absolutt, spesielt når ATV er alternativet. Reindrifta har som regel særregler i forskriftene. 2. Diskusjon dette, men så lenge det er antall ynglinger som er satt som bestandsmål og kvotene i lisensjakta settes ut fra hvor mange ynlinger som registreres så er det vel et poeng å få det så presist som mulig. Uten at jeg orker å gå inn på noen rovdyrdiskusjon 😛 3. I mine øyne, nei, men det er nok en del som vil være uenig i dette. Man kan lage gode filmer/bilder fra bakken og.
 12. E6 over Saltfjellet ligger inne i Saltfjellet landskapsvernområde. Selv om du står midt på asfalten på E6 står du fremdeles i landskapsvernområdet. Her er det ikke forbud mot droneflyging idag, men det er foreslått å lage en korridor på begge siden av E6 og jernbane, som ikke er vernet, i den reviderte forskrifta. Det er da foreslått at for øvrige deler av dette landskapsvernområdet at det ikke skal være tillatt med droneflyging (uten gyldig dispensasjon). Jeg sitter med en sak nå, om akkurat droneflyging. Det er et vanskelig tema, og det dukker stadig opp nye bruksområder (kommersielt) for dronene. Her er saker vi har hatt bare de siste månedene: Reindrifta ønsker å bruke det til å drive tilsyn av rein (bedre enn skuter og atv!), SNO ønsker å bruke drone til å fly i rasfarlig terreng for å registrere jerveynglinger, turistforeningene ønsker å ta bilder av hyttene sine og fotografer som ønsker å ta 360° panoramabilder. I tillegg dukker det stadig opp henvendelser fra privatpersoner som ønsker å benytte drone til å ta bilder/filmer av områdene. Som feks min gode venn Zdenek Dvorak sin film fra Rago, som er helt innenfor regelverket for nasjonalparken:
 13. Flott video @Friluftsamatørene ! Informativt og riktig beskrevet! Kan kanskje legge til at jeg er nasjonalparkforvalter selv, og skjønner godt at dette er uklart for mange all den tid ikke droner er eksplisitt nevnt i forskriftene. Det er sagt at de verneplanene som har bestemmelser om støy som f.eks. "7.3 Støy. Unødig støy skal unngås. Bruk av motordrevet modellfly, modellbåt, isborr o.l. er forbudt" går droner under dette og sidestilles med modellfly. Et viktig poeng her er å legge merke til "også liknende". Det er verdt og merke seg at ikke alle nasjonalparker har dette støy-kapitelet. Det gjelder ofte nasjonalparker med eldre verneforskrift, f.eks Saltfjellet-Svartisen eller Rago. Børgefjell er selvfølgelig nevnt siden det var her uhellet skjedde. Det er en gammel nasjonalpark, men forskriftene ble revidert i 2013. I forskrifta er det en fotnote under 7.3 (endret ved forskrift 15. mars 2013 i kraft 1. juli 2013). Før denne datoen var det ikke noe i forskriften som regulerte støy (utenom motorferdsel) i Børgefjell. Likevel her kommer noe som gjør dette vanskeligere igjen; i alle nasjonalparker er det en særskilt aktsomhetsplikt: "All ferdsel og aktivitet skal skje hensynsfullt og varsomt slik at en ikke skader natur- og kulturverdier, forstyrrer vilt, tamrein og bufe, eller er til ulempe for andre". Det er veldig fort å havne inn under denne dersom man flyr drone i nasjonalparker. Det blir ei vurdering fra gang til gang, og vanskelig "målbar" bestemmelse. Når opptrer man hensynsløst? Dette gjelder generelt for all ferdsel (ikke bare droner). Det kan være en fotograf som sniker seg inn på en reinflokk eller et fjellrevhi. Hvis dere er i verneområder hvor det ikke er en gjeldende støy-bestemmelse, og ikke ser tamme eller ville dyr i nærheten, så vil jeg tro at dere er på trygg grunn. Jeg vil tro at i nye verneforskrifter så er droner spesifisert. Verneforskrifta for Saltfjellet-Svartisen er til revisjon og her er det foreslått å skrive: "Bruk av droner, motordrevet modellfly, modellbåt og liknende er forbudt". Det kan likevel søkes om å bruke droner. Det er enormt ressurskrevende å revidere verneforskriftene, og grunnen til at dette ble gjort i Børgefjell og nå på Saltfjellet er fordi det var/er foreslått å innlemme nye områder i nasjonalparkene. Det vil være lite hensiktsmessig å gjøre dette for alle verneforskriftene, med mindre det lages en generell forskriftsendring som gjelder for alle (tror det kommer til å skje). Dette ble vanskelig forvalterspråk, men vil dere ha den enkle versjonen så anbefales filmen til @Friluftsamatørene på det varmeste!
 14. Enig med siste taler. Ville ikke kjøpt reinskinn for kun den ene turen. Ihvertfall ikke hvis (?) du har to Exped Synmat. Med dundyne og sauefell så bør det være tilstrekkelig. Jeg var og skeptisk til punktering når jeg først tok i bruk Exped Downmat. En kompis av meg hadde kun brukt dette underlaget i få uker før det gikk hull på det. Jeg har nå hatt underlaget i snart 10 år, og har enda ikke opplevd punktering. Har du hund bør du være nøye med hundeklør (det som skjedde med min kompis). Bikkja mi får kun ligge på underlaget hvis det er dekt til. Bruker å legge jervenduken oppå så hun også kan dele Downmat-opplevelsen! 😂 Regner med dette også gjelder Synmat? Selv om jeg har lite erfaring med dette underlaget. For meg så er er det stor forskjell på vinterturer. Jeg kan dra på snøhuletur med kun Ajungilak Bamse, jeg kan dra på telttur med Downmat og Bamse (lengre turer), og jeg kan dra på telttur med reinskinn og Downmat (kortere turer). Alt til sin bruk. I 2019 har jeg dessuten begynt å bruke hengekøye. Den beste kombinasjonen jeg har brukt i denne er reinskinn og bamse. Hvor langt jeg skal gå og om jeg skal bære sekk eller dra pulk avgjør mitt valg av underlag (og forsåvidt utstyr ellers).
 15. Favorittskinnet mitt er et stort bukkeskinn, og om den var kastrert eller ikke vet jeg ikke 😛 Men det kan stemme? De andre er simler/kalver, og de røyter betydelig mer.
Kommersielt samarbeid: Rabattkoder og sporingslenker

Fjellsport Fjellsport sporing

Outnorth.no Skittfiske
×
×
 • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.