Gå til innhold

ingen87

Aktiv medlem
 • Innholdsteller

  61
 • Ble med

 • Besøkte siden sist

 • Dager vunnet

  1

ingen87 vant dagen sist Januar 5

ingen87 hadde mest likt innhold!

Om ingen87

Nylige profilbesøk

Blokken for nylige besøkende er slått av og vises ikke for andre medlemmer.

 1. ingen87

  Bål

  Det er sjeldent hele skogsområder defineres som kulturminne. Kulturminnet er det fysiske beviset i område som tilsier at det var i bruk under jernalderen. Du skriver bo og aktiivtetsplass, da er det bo og aktivitetsplassen i form av tufter etter dette som er kulturminne, og normalt sett har disse en 5 meter bred sikringssone. Sjekk kartet selv for ditt område: https://www.kulturminnesok.no 😀 Aktivitetsområdet er området rundt tuftene hvor man antar aktiviteten har funnet sted. Det er som regel ikke synlige kulturminner, men innenfor dette området er det funnet gjenstander som tyder på at det har vært aktivitet i dette området. Litt usikker på hvor strengt det er å evt. fyre bål innenfor det som er avsatt som aktivitetsområde. Som du skriver er det ingen skilt og det er ingen synlige indikatorer på at man ikke kan fyre bål. De synlige kulturminnene skal man selvfølgelig styre unna. Unngår du tuftene og den fem meter brede sikringssona rundt disse så vil jeg tro du er på rimelig trygg grunn om du fyrer opp et bål, med mindre det er et områdevern i form av et landskapsvernområde eller naturreservat? Da kan det gjelde andre regler enn det som er direkte hjemla i kulturminneloven.
 2. ingen87

  Ajungilak Beito

  Fant plutselig denne fleece-lineren som jeg kjøpte på 70% salg på Sportshuset for mange mange år siden. Jeg har brukt den litt som lakenpose en sommer for mange år siden men dukket plutselig frem fra glemselen. Tenkte kanskje å ha den i bakhånd om MH Lamina Blaze blir for kjølig i hengekøya. Det er -24 her nå, og Blaze har oppgitt "t-limit" (har forstått dette ikke er helt riktig) til -26, men kjenner jeg har mine tvil. Er det noen som har en tilsvarende pose? Har dere prøvd den i kaldt vintervær? Hvor mange grader tror dere jeg kan senke komforttemperaturen til?
 3. ingen87

  Droneflyving for enhver pris?

  1. Absolutt, spesielt når ATV er alternativet. Reindrifta har som regel særregler i forskriftene. 2. Diskusjon dette, men så lenge det er antall ynglinger som er satt som bestandsmål og kvotene i lisensjakta settes ut fra hvor mange ynlinger som registreres så er det vel et poeng å få det så presist som mulig. Uten at jeg orker å gå inn på noen rovdyrdiskusjon 😛 3. I mine øyne, nei, men det er nok en del som vil være uenig i dette. Man kan lage gode filmer/bilder fra bakken og.
 4. ingen87

  Droneflyving for enhver pris?

  E6 over Saltfjellet ligger inne i Saltfjellet landskapsvernområde. Selv om du står midt på asfalten på E6 står du fremdeles i landskapsvernområdet. Her er det ikke forbud mot droneflyging idag, men det er foreslått å lage en korridor på begge siden av E6 og jernbane, som ikke er vernet, i den reviderte forskrifta. Det er da foreslått at for øvrige deler av dette landskapsvernområdet at det ikke skal være tillatt med droneflyging (uten gyldig dispensasjon). Jeg sitter med en sak nå, om akkurat droneflyging. Det er et vanskelig tema, og det dukker stadig opp nye bruksområder (kommersielt) for dronene. Her er saker vi har hatt bare de siste månedene: Reindrifta ønsker å bruke det til å drive tilsyn av rein (bedre enn skuter og atv!), SNO ønsker å bruke drone til å fly i rasfarlig terreng for å registrere jerveynglinger, turistforeningene ønsker å ta bilder av hyttene sine og fotografer som ønsker å ta 360° panoramabilder. I tillegg dukker det stadig opp henvendelser fra privatpersoner som ønsker å benytte drone til å ta bilder/filmer av områdene. Som feks min gode venn Zdenek Dvorak sin film fra Rago, som er helt innenfor regelverket for nasjonalparken:
 5. ingen87

  Droneflyving for enhver pris?

  Flott video @Friluftsamatørene ! Informativt og riktig beskrevet! Kan kanskje legge til at jeg er nasjonalparkforvalter selv, og skjønner godt at dette er uklart for mange all den tid ikke droner er eksplisitt nevnt i forskriftene. Det er sagt at de verneplanene som har bestemmelser om støy som f.eks. "7.3 Støy. Unødig støy skal unngås. Bruk av motordrevet modellfly, modellbåt, isborr o.l. er forbudt" går droner under dette og sidestilles med modellfly. Et viktig poeng her er å legge merke til "også liknende". Det er verdt og merke seg at ikke alle nasjonalparker har dette støy-kapitelet. Det gjelder ofte nasjonalparker med eldre verneforskrift, f.eks Saltfjellet-Svartisen eller Rago. Børgefjell er selvfølgelig nevnt siden det var her uhellet skjedde. Det er en gammel nasjonalpark, men forskriftene ble revidert i 2013. I forskrifta er det en fotnote under 7.3 (endret ved forskrift 15. mars 2013 i kraft 1. juli 2013). Før denne datoen var det ikke noe i forskriften som regulerte støy (utenom motorferdsel) i Børgefjell. Likevel her kommer noe som gjør dette vanskeligere igjen; i alle nasjonalparker er det en særskilt aktsomhetsplikt: "All ferdsel og aktivitet skal skje hensynsfullt og varsomt slik at en ikke skader natur- og kulturverdier, forstyrrer vilt, tamrein og bufe, eller er til ulempe for andre". Det er veldig fort å havne inn under denne dersom man flyr drone i nasjonalparker. Det blir ei vurdering fra gang til gang, og vanskelig "målbar" bestemmelse. Når opptrer man hensynsløst? Dette gjelder generelt for all ferdsel (ikke bare droner). Det kan være en fotograf som sniker seg inn på en reinflokk eller et fjellrevhi. Hvis dere er i verneområder hvor det ikke er en gjeldende støy-bestemmelse, og ikke ser tamme eller ville dyr i nærheten, så vil jeg tro at dere er på trygg grunn. Jeg vil tro at i nye verneforskrifter så er droner spesifisert. Verneforskrifta for Saltfjellet-Svartisen er til revisjon og her er det foreslått å skrive: "Bruk av droner, motordrevet modellfly, modellbåt og liknende er forbudt". Det kan likevel søkes om å bruke droner. Det er enormt ressurskrevende å revidere verneforskriftene, og grunnen til at dette ble gjort i Børgefjell og nå på Saltfjellet er fordi det var/er foreslått å innlemme nye områder i nasjonalparkene. Det vil være lite hensiktsmessig å gjøre dette for alle verneforskriftene, med mindre det lages en generell forskriftsendring som gjelder for alle (tror det kommer til å skje). Dette ble vanskelig forvalterspråk, men vil dere ha den enkle versjonen så anbefales filmen til @Friluftsamatørene på det varmeste!
 6. Enig med siste taler. Ville ikke kjøpt reinskinn for kun den ene turen. Ihvertfall ikke hvis (?) du har to Exped Synmat. Med dundyne og sauefell så bør det være tilstrekkelig. Jeg var og skeptisk til punktering når jeg først tok i bruk Exped Downmat. En kompis av meg hadde kun brukt dette underlaget i få uker før det gikk hull på det. Jeg har nå hatt underlaget i snart 10 år, og har enda ikke opplevd punktering. Har du hund bør du være nøye med hundeklør (det som skjedde med min kompis). Bikkja mi får kun ligge på underlaget hvis det er dekt til. Bruker å legge jervenduken oppå så hun også kan dele Downmat-opplevelsen! 😂 Regner med dette også gjelder Synmat? Selv om jeg har lite erfaring med dette underlaget. For meg så er er det stor forskjell på vinterturer. Jeg kan dra på snøhuletur med kun Ajungilak Bamse, jeg kan dra på telttur med Downmat og Bamse (lengre turer), og jeg kan dra på telttur med reinskinn og Downmat (kortere turer). Alt til sin bruk. I 2019 har jeg dessuten begynt å bruke hengekøye. Den beste kombinasjonen jeg har brukt i denne er reinskinn og bamse. Hvor langt jeg skal gå og om jeg skal bære sekk eller dra pulk avgjør mitt valg av underlag (og forsåvidt utstyr ellers).
 7. Favorittskinnet mitt er et stort bukkeskinn, og om den var kastrert eller ikke vet jeg ikke 😛 Men det kan stemme? De andre er simler/kalver, og de røyter betydelig mer.
 8. Jeg har brukt reinskinn i mange år til vinterturer, og har mange ganger vurdert å gjøre det samme, men nå har jeg to overnattinger i hengekøye med reinskinnet, og det jeg ser er at utstikkerne har en veldig nyttig funksjon. Feks så vil den bredeste delen av skinnet, og dens utstikkere gi god isolasjon rundt mine skuldre. Jeg kommer ikke i kontakt med noe hengekøyeduk. Den smalere delen av skinnet og dens utstikkere gjør det mulig for meg å ligge litt ut med kneet uten å ligge rett på hengekøyeduken. Når det kom til denne bruken er jeg veldig glad for at jeg beholdt skinnet originalt. Et fantastisk skinn, noe stort, men varmer godt og røyter lite. Sammen med Bamse holdt det meg varm og god gjennom hele natten (-5°C og en del vind). Har flere skinn av den typen man trenger 2-3 støvsugerposer på. Disse bruker jeg utelukkende til "hygge" ved bålet hjemme på gården. Et par turer i akebakken så er hårene borte.
 9. ingen87

  Hvor har du vært på tur i dag?

  Jeg har skrevet litt om nattens overnattingstur på bloggen min: http://sandbakken.blog/2019/01/13/andre-forsok/
 10. ingen87

  Ticket to the moon, hvilken størrelse?

  Og da har jeg testa dobbelt. Og ja "alt" ble enklere/bedre med den doble. - Bedre liggestilling. - Mer plass på siden av der du skal ligge. Feks til en ekstra sovepose. - Liggeunderlag kunne legges perfekt før man la seg oppi. Vanskeligere i enkeltkøya. For å nevne noen helt opplagte forskjeller jeg merket etter ei natt i hver. Prisforskjellen for øyeblikket forsvarer ikke å kjøpe den enkle. Størrelsesforskjellen pakket er også minimal. Ticket to the moon sin borske side har oppgitt begge til 500 gram. Dette stemmer ikke, for det er forskjell uten at jeg har ikke veid disse, men XXL oppgir 500g vs 600g. Tror dette stemmer bedre. Det er de 100g verdt.
 11. ingen87

  Sulitjelma - Bolna svensk eller norsk side?

  På svensk side er det greit. På norsk side er det er terreng med relativt bratte fjell sør for Balvatn. Skaitidalen er rasfarlig under særlige forhold der ras kan selvutløser, men du går aldri i rasfarlig terreng.
 12. ingen87

  Vintertur med hengekøye - nybegynner

  Slik laga jeg mønesnor. Kom gjerne med korrigeringer/anbefalinger! 😄 Tok lengde mellom s-krok til s-krok og ganga dette med 0,83. Fikk da lengden på mønesnora. Jeg knøt en enkel knute i den ene S-kroken og en bardunknute i den andre slik at jeg skulle ha mulighet til å justere lengden. Jeg har laget et merke som viser hvor mønesnora er 83% så kan jeg justere frem og tilbake med bardunknuten, og samtidig finne tilbake til utgangspunktet.
 13. ingen87

  Hvor har du vært på tur i dag?

  I skogen bak huset på søken etter det perfekte heng. Kommer litt nærmere for hver gang!
 14. ingen87

  Vintertur med hengekøye - nybegynner

  Andre forsøk: Dette ble andre boller. Har byttet ut TTTM enkel med dobbel, og montert mønesnor. Jeg kutta dessuten ut downmat, og hadde bare reinskinn og bamse. Det ga en mindre "tårn" følelse. Og alt lå veldig stabilt gjennom natta. Det doble sovepose-opplegget fungerte bra sist og ble brukt denne gang og. Til neste tur har forhåpentligvis den nye soveposen kommet (Mountain Hardware Lamima Z Blaze). Våknet i natt av at jeg frøs på skuldrene, men pakka 3-sesongeren godt rundt og det ble bedre. Sov sammenhengende i syv timer, og det kunne blitt lengre om jeg ikke hadde blitt vekt.
 15. My bad!😣Sendte spørsmålet på melding og, for å prøve å få et raskt svar før det ble tomt på Fjellsport.
×

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.