Jump to content

Veidemannsblod

Aktiv medlem
 • Posts

  956
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  44

Everything posted by Veidemannsblod

 1. Historien om et intenst møte med vårt største rovdyr i indre Troms.
 2. I beste fall særdeles upresis journalistikk... På lik linje med at journalister omtaler alle kjøretøy med belter som "tanks".
 3. Det er ikke riktig. Kan heller ikke se at det står noe om propanflaske på artikkelen om Fjeldstad (han som opplevde Omnifuel-eksplosjonen). Her brukes kun benevnelsen "primus". Hendelsen du kanskje tenker på med propanflaska, er knyttet til en DNT-hytte på fjellet like utenfor Tromsø by. En hytte utstyrt med tradisjonelt gassbluss som man finner overalt på tilsvarende hytter. Dette skjedde vel 1-2 døgn før Omnifuel-hendelsen i Målselv. En lærer og tre elever ble skadd. Skoleklassen ble evakuert ned fra DNT-hytta etter eksplosjonen. Ganske omtalt i ulike media. Blant annet NRK. Sistnevnte hendelse minner for øvrig mye om propaneksplosjonen på den såkalte "Fjellhytten" ved Fløyen i Bergen for et par år siden.
 4. Hva mener du? Målselv kommune eller den nordlige landsdelen i sin helhet? Og hvilke andre hendelser refererer du til annet enn gasseksplosjonen på DNT-hytta i Tromsø? Virker som du kjenner til flere.
 5. Bladet Nordlys forteller her (krever abonnement) historien om en kar fra Målselv som relativt nylig ble utsatt for en ulykke under oppfyring av en bensinbrenner. Utdrag: "Jeg hadde fylt bensin på flaska, pumpet opp trykk og forvarmet primusen. Fra jeg tente den til det eksploderte gikk det bare noen sekunder. Flammene treffer småbarnsfaren i overkroppen. Hele brystkassa står i brann. Ansiktet blir truffet. Alle ansiktshår brennes bort. – Jeg må ha hatt flammer inn i munnen også, for tunga var hoven etterpå, fortalte legene meg." Det hele endte med tre dager i koma og tre uker på Haukeland hvor de måtte flytte hud fra andre deler av kroppen for å fikse skadene. Politiet etterforsker saken, og verken Fjeldstad eller politiet har foreløpig konkludert med hva som kan ha hendt. Her er bilde tatt av primusen da politiet beslagla den. Det hvite pulveret er fra da mannen tømte et pulverapparat for å slukke flammene etter eksplosjonen. Uten at jeg er 100% sikker kan det se ut som en Primus Omnifuel. Her får andre korrigere dersom det er feil. Uansett er det en påminnelse om at ting kan skje. Sånn sett var det "hell i uhell" at dette skjedde ved hjemmet hans, og ikke 20 km innpå fjellvidda.
 6. En beretning fra en tur hvor det klaffet med fangst av stor, arktisk fjellrøye i Troms. Kvænangens brutale fjellrøyer.
 7. Kommer et stykke på vei med fiskeutstyr, 10 kilo hurtigris og en boks gastromat.
 8. For det første: Invester i fjellski og feller. Det øker aksjonsradius betraktelig. Det vrimler av kortreiste steder å etablere en relativt fredelig vinterleir på rundt Ishavsbyen. Eksempler kan være Movikdalen, Tønsvikdalen, Skittenelvdalen, Håkøybotn, Skulsfjordeidet, Ramfjordmoen. Ellers er det jo bare å parkere hvor det måtte være, og plante teltet i fjærsteinene. Lenge leve allemannsretten.
 9. En beretning om isfiske, sesongens siste jakt, fjelliv, kaffedrikking og mektig fjellviddenatur i Skibotn i Troms. "Kaffe, kruttrøyk og trege røyer".
 10. Andre og tredje publikasjon i en kort serie om leirplasser på fjell og vidde i Nord-Norge. Høst og vinter. [Hidden Content] [Hidden Content]
 11. Første publikasjon i en liten serie med tekst (og mest bilder) om leirplasser gjennom de fire årstider i Troms og Finnmark. Først ut er sommeren. [Hidden Content]
 12. Om solid røyefiske på vidda mellom Kautokeino og Kvænangen. På loffen gjennom røyeland. [Hidden Content]
 13. En drøy ukes vandring, bålfyring og fjellfiske i Børselvfjellet, Finnmark. [Hidden Content]
 14. Ikke uventet respons derfra nei. Hun tør vel ikke legge seg ut med skuterfolket, da hun vet at de vel utgjør omtrent 50% av velgermassen i Nordreisa Kommune 😅
 15. NRK kjører sak: [Hidden Content] Dessverre ikke unikt. Har selv gjort samme "oppdagelser" sommerstid langs snøskuterløyper andre steder både i Troms og Finnmark. Det ser tidvis for jævlig ut. Og jeg er helt enig. Dersom ikke skuterfolket evner å ta med seg søpla si tilbake, har de ingenting ute i naturen å gjøre. Da er det bare å stenge ned løypene. Det er ingen menneskerett å ta seg motorisert ut på vidda. I allefall ikke om du ikke evner å te deg en smule i pakt med naturen du er så heldig å få kjøre ut i med dagens regelverk.
 16. Helsport sin serviceavdeling er oppe og går. Hadde nylig mitt Ringstind 2 Light inne til reparasjon etter en ganske heftig skade etter uvær. Meget bra arbeid og super kundeservice (noe jeg var bekymret for ville forvitre etter at de ble kjøpt opp). Jeg vil anbefale deg å kontakte de for råd og veiledning om det finnes håp for teltet ditt. Kan hende de kan bytte bunnen i teltet for deg, men de må nok bare ta en vurdering på det. [Hidden Content]
 17. En beretning om å være oppmerksom på momenter i naturen som i verste fall kan medføre uønskede situasjoner.
 18. Dersom noen er i tvil om snømur/levegg faktisk fungerer (ref spørsmålet i introduksjonsposten), så er mitt svar på det et rungende ja. Personlig heller jeg mot hesteskoformede murer. Gjerne dobbel, med god avstand mellom første og andre mur og teltet. Et viktig poeng med mur er at det luner mht å redusere trekk/ opprettholde temperatur i teltet ved primusfyring. Især gjelder dette dersom du bruker telt uten stormmatter hvor snøforholdene kanskje ikke alltid er gode nok til at du får tettet helt igjen langs/under teltveggene. Bildene her er fra Kvænangen i desember 2015, hvor det var tørt vær, streng kulde og blåste sterk vind. En lumsk kombinasjon. Ikke så mye for snøføyka sin del, da snøen stort sett var fast og hard. Men det var utfordrende å holde temperaturen. Bygging av snømur er fint for å få temperaturen i kroppen, og effekten på lunhetsgraden inne i teltet var betydelig. At det ble en god turbulens og svært tårevått i bålgropa er en annen sak. Bål ble det uansett.
 19. Del 1 skildring av en værmessig etterhvert noget utfordrende kryssing av fjelldalspartiet mellom Dividalen og Rostadalen i indre Troms. [Hidden Content]
 20. 1. Helsport Ringstind 2 Light - 2011 modell. Modifisert/forbedret med ekstra pluggfester og bardunfester etter en runde på Melhus. Soloturer gjennom 3 av 4 sesonger. 2. Helsport Stetind 2 X-trem fra 90-tallet en gang. Soloturer vinter. 3. Helsport Dovrefjell 3 Light - 2014. Helsports beste tunneltelt, spør du meg. Brukes gjennom alle 4 sesonger når man er 2. 4. Forsvarets Lagstelt med vedovn. Luksusturer hvor man kjører seg fram med bil, baseleirtelt på jakt o.l.
 21. Bra og viktig påminnelse. Minner meg ikke rent lite om en lignende episode med meg selv i hovedrollen for en 15 års tid tilbake. Mye god lærdom der for en relativt ung rypejeger den gang. Det kan skje selv den beste at man får i seg litt for mye - også til fjells eller langt ute i skauen. Man skal vokte seg vel - og ta høyde for at man er utendørs, at kroppen kanskje er sliten, og mer mottakelig for prosentene. Og da kan konsekvensene nødvendigvis bli større. Finnes nok mange eksempler på det. Dette kunne ha endt dårlig for gutten om omstendighetene bare hadde vært litt annerledes. Bra håndtert av dere. Forhåpentligvis har han vokst litt etter denne opplevelsen.
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use, and privacy rules Privacy Policy