Gå til innhold

aico

+Støttemedlem
 • Innholdsteller

  41
 • Ble med

 • Besøkte siden sist

Om aico

Profile Information

 • Gender
  Male
 • Sted
  Trondheim

Nylige profilbesøk

398 profilvisninger
 1. Virker som vinterturer og langturer er de dominerende bruksområdene, og det stemmer bra med min egen praksis. For min del er multitool litt latskap. Hadde man brukt litt tid på å tenke ut hva som kan dukke opp av behov på ulike turer så kan man ende opp med mer egnede og i noen tilfeller lettere verktøy, men det er lettvint å bare slenge en Leatherman i sekken og satse på at den duger til det som måtte dukke opp. Skeletool er f.eks ikke egnet til pygmeskruene som holder fast dekselet over mikrofonkontakten på iCom jaktradio.
 2. Enig med @Kristian J. Vabø Homemade Wanderlust er inspirerende YouTube-kanal med merkbar stigning både i video og produksjonsteknikk utover i episodene. Og selvsagt også kompetanse på turlivet generelt. Anbefales.
 3. Jeg er såpass lavfrekvent Fjellforumer at jeg ikke får med meg ting som blir klippet av mods. Derfor er det også litt vanskelig å vite hva som var kjerneproblemet. Men om diskusjonen gikk ut på økonomi vs sikkerhet, så ser jeg ikke helt problemet. Ulykker og redningsaksjoner koster samfunnet enorme beløp. Hvis litt mer informasjon kan spare oss for bare noen få redningsaksjoner eller ulykker så skulle det økonomisk sett være ett pluss-prosjekt. Når vi tar med i betraktningen at sikkerhet i fjellet stort sett er dugnad (Røde kors, Norske redningshunder osv.) så er det ikke urimelig at samfunnet bruker noen kroner slik at de frivillige kanskje kan få noen færre dugnadstimer pr. år. Vi som er en del av den frivillige redningstjenesten ofrer arbeidstid (økonomi) og familietid hver gang noen blir savnet eller trenger hjelp i den norske fjellheimen. Om ikke så lett å måle, så er det nok samfunnsøkonomisk positivt hvis vi kan være på jobb istedenfor å lete etter dårlig informerte turister i fjellheimen. Om statisk vs digital varsling: Fordelen med digital varsling er at skjermene allerede er der, og det er større sannsynlighet for at informasjonen er oppdatert og relevant. Klarer man å få til et samarbeid med etablerte plattformer som YR.no, Varsom.no, DSB osv kan det være mulig å drifte slike tjenester med minimale driftskostnader. Vi bør selvsagt ha statisk varsling i tillegg, men dette bør være av mer generell art, som ikke går ut på dato. Ett mulig problem med statisk varsling er at vedkommende turist som ser dette skiltet allerede har kommet så langt mot målet og det blir tungvint å gjøre om på opprinnelige planene. Får man informasjon tidlig, f.eks. fra reisebyrå, flyselskap, hotell e.l. kanskje man legger opp til en plan B allerede før avgang, da er det også lettere å gjøre de riktige beslutningene når det popper opp ett stormvarsel på telefonen.
 4. Graham (som ble intervjuet i artikkelen) er en vanvittig erfaren fjellmann. Jeg trur han er inne på riktig spor med å anbefale bruk av digital varsling. Alle knutepunkt (tog/ferjer/flyplasser o.l.) i relevante områder kan ta inn dette på informasjonsskjermer. I tillegg kan mobilteknologien utnyttes bedre. Det er ikke noe problem å pushe ut informasjon til telefoner i ett bestemt område f.eks. Men en kan bare sy en viss mengde puter under armene på folk, til syvende og sist må de ta ansvar selv.
 5. Synes ikke den artikkelen tilførte så mye. Ser ut som de fleste landene praktiserer forholdsvis fri ferdsel i naturen, og at utøveren selv er ansvarlig for at sikkerhet og ferdighetsnivå er tilstrekkelig. Den friheten vi har til å bruke naturen når vi vil på eget ansvar er utrolig verdifull. Bare det å lese at EU kan ha interesse av å regulere dette gjør meg mye mer bekymret enn noe som helst mangel på regulering.
 6. aico

  Forsikring på hund?

  Lenge siden jeg har hatt noe annet enn Gjensidige. Aldri vært trøbbel med oppgjør, så blir mest sannsynlig der jeg forsikrer neste hund også.
 7. Jeg grenser mot trygghetsnarkoman, og har ofte prioritert økonomisk trygghet foran opplevelser. Dette er personlighetstrekk som ikke er så lett å endre på, men skulle ønske jeg jobbet mer med dette i ung alder. I din situasjon er jeg ganske sikker på hva som er riktig, men det er selvsagt enklere for en utenforstående å si dette, enn for den som faktisk skal gjennomføre. Hovedargumentet er helse. Vi er i en alder der alt kan skje. Du kan ha helse til å gjøre dette om 20 år, men det kan også være for sent om 3, så gjør det du har lyst til mens du vet at du har mulighet. Samtidig er det viktig å legge en plan for økonomien. Begrens alle faste utgifter, forsikre deg mot overraskelser, og selv om du bruker lite, så er det fint om det drypper en liten slant inn på konto en gang i blandt. Det er gjort en del forskning på det du holder på med nå. Resultatene er ganske entydige, du vil sannsynligvis være lykkligere om 1-2 år hvis du sier opp jobben og prøver lykken.
 8. Skjønner ikke hva som er drastisk med å fylle skoene. Det er en ganske sikker test som også er lettvint å gjennomføre. Hadde selv mistanke når jeg kjøpte ett par nye Crispi Titan til elgjakta i år. Allerede etter å ha passert første myr føltes høyre sko annerledes/kaldere enn venstre. Dette fortsatte hele uka, da jeg hver dag var vesentlig kaldere på høyre fot. Når jeg kom hjem lot jeg begge skoene stå til de var helt tørre, deretter fylte jeg de med vann og lot de stå på badet. Da jeg kom tilbake etter 10 min. var det en dam rundt høre sko, med tydelig vannspor til der feilen var (nederste del av snøring). Den andre var knusktørr utenpå, uten antydning til lekkasje. Tok bilde og sendte til butikken. Med den dokumentasjonen var det null stress å få medhold i reklamasjon. Klart skoene måtte tørke ett par dager før de kunne sendes tilbake, men det gjør meg ingenting, det viktigste for meg er å ha gode håndfaste bevis på at det er noe galt med produktet.
 9. Artig lesing @Heriks Jeg har alltid vært glad i vinterturer, fordi jeg liker ski og vinterstemning, men er en skikkelig frysepinne, så de siste årene har jeg vært litt sløv med å tvinge meg selv ut i kulda (alder? neh..) Kan ikke stikke under en stol at jeg kjenner litt på suget, så ser ikke helt bort fra at jeg kanskje kan la meg friste igjen
 10. Dette må du gjerne begrunne med en link eller noe. Hvis de prøver å selge noe mer enn enkle betalingsløsninger og finansiering, så er det ikke noe de formidler veldig godt på hjemmesiden sin.
 11. Trur ikke du kan sammenligne med T-bane da denne i stor grad går under bakkenivå. Ser vi på reglene for oppbevaring av brensel i privat bolig er det ikke lov å oppbevare noen mengde gass under bakkenivå. Mopeden gir heller ingen pekepinn da den er over vektbegrensningen for bagasje, og ikke er godkjent oppbevaring (forsikringsselskapet liker ikke at du oppbevarer bensindrevne motorkjøretøy inne i huset ditt). De tiltakene som er beskrevet i pkt. D om skytevåpen er omtrent sakset ut av Våpenforskriften, så jeg anser det sannsynlig at også brann- og eksplosjonsfarlige artikler ønskes regulert på en måte som står ifht. gjeldende forskrifter. Litt satt på spissen blir tog nesten som ett borettslag, ettersom ingen har full kontroll på total mengde brensel så bør hver enkelt holde seg godt under maksimal mengde. Hvis du ser på den totale mengden gass, bensin, kjemikalier og krutt du lovlig kan oppbevare hjemme, så trur jeg ikke gass og bensin til turbruk er noe som utgjør ett vesentlig problem.
 12. Tanken har aldri slått meg. NSB og natur-turisme har ganske lange tradisjoner, noe NSB gjerne fremhever i sin markedsføring. Pkt. C. Hadde nok vært vesentlig mer spesifikt om bensin/parafin/gass til primus var ett problem. Noterer meg at jeg har bitte-litt forbedringspotensiale ifht. pkt. D. Leser alle punktene B, C og D som at disse tingene stort sett går greit, men de må kunne ha muligheten til å avvise personer / bagasje som ser åpenbart usikker ut.
 13. Jeg er ikke økonom, så mulig det er derfor dette ikke gir noen mening for meg. Klarna selger en betalings- og finansieringsløsning. De lever av dette, så selvfølgelig tar de betalt betalt for dette, og sannsynligvis har de fortjeneste også. Men det betyr jo ikke at sluttkunden (vi) taper eller må betale mer. Som driver av en butikk ønsker du å fokusere på varer og varesalg, da er det hensiktsmessig og sannsynligvis kostnadseffektivt å sette ut betalingsformidling til noen som har dette som kjernevirksomhet. Klarna har fått en stor markedsandel, noe som tyder på at de leverer ett konkurransedyktig produkt. Det er selvfølgelig også en mulighet for at de underpriser med en langsiktig plan om monopol og salg av personopplysninger. Man kan aldri være sikker på noe som helst, egentlig Dette er en reel risiko, og det som bekymrer meg mest med Klarna og den markedsposisjonen de har. I Sverige har det vært noen saker i sosiale media der Klarna uten forvarsel har sagt opp avtaler med jakt- og friluftsbutikker som selger våpen via nettbutikken sin. Dette er lovlig virksomhet, der Klarnas handlinger virker å kun være politisk motivert. Akkurat som Google og Facebook med sin markedsmakt i sosiale media kan styre den politiske opinionen, kan vi faktisk oppleve at noen store aktører innen betalingsformidling får makt til å styre vårt vareutvalg. Disse sakene viser jo at også butikkene sannsynligvis må signere på ganske råtne vilkår med Klarna.
 14. Jeg har hatt noen Benchmade, akkurat nå kun en 550-1 mini-griptilian i CPM-20CV. Jeg har vært heldig med kvaliteten på alle. Denne mini-grip´en er favoritten så langt, men angrer av og til på at jeg solgte ett helt perfekt eksemplar av 940-2. Den nye Spyderco Chapparalen kom i går. Selv om jeg bare har hatt den i litt mer enn ett døgn har jeg en følelse av at jeg kommer til å ha denne en god stund. Det er ingenting jeg vet om som ligner. Plettfri kvalitet, vanvittig tynt blad som skjærer noe vanvittig, forsvinner i lomma og sitter overraskende greit i hånda. Uff dette ble nerdete, men men, små gleder Ingen hemlighet at WM-1 ble laget for å passe kvinner, men jeg trur det er en tabbe å omtale den som det. Dette er en utrolig god allround kniv. Den funker dårlig som øks, men til jakt, fiske og generelt friluftsliv har jeg aldri savnet noe. Nå har jeg ganske smal hånd, så den passer perfekt, men jeg trur flere hadde blitt veldig fornøyd med denne , men overser den kanskje pga. "dame-vinklingen".
 15. Mange store kniver her. Smak og behag det der. Selv heller jeg mer mot mindre kniver og har brukt en Fällkniven WM1 til nesten alt av friluftsliv siden den ble kjøpt i 2000. Har etterhvert havnet ett par både større og dyrere kniver i skuffen, men WM1 er fortsatt favoritten. Det har også vært lite snakk om foldekniver i denne tråden. Kanskje ikke så rart, da vanlige kniver stort sett er bedre på det meste, men det er sikkert vel så mage fjellgeiter her som det er skogfolk, så noen burde ha interesse av litt lettere alternativ. Jeg har hatt litt problem med å finne en foldekniv som kan fungere som den "ultimate lettvektskniven", men kniv er jo gøy, så eksperimentet fortsetter. Jeg burde kanskje prøvd Benchmade Bugout først som sist, de ser jo nesten ut til å være skreddersydd for oppgaven, men siden den også ser litt kjedelig ut så tar jeg omveien via ett par andre alternativ. I dag ble det bestilt en Spyderco Chapparal FRN, som jeg har trua på at skal bli ett riktig så trivelig bomkjøp
×
×
 • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.