Jump to content

Ikigai

+Sponsor
 • Posts

  179
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  8

Everything posted by Ikigai

 1. Uten å ha testet dem så blir det vanskelig å gi en god sammenligning. Hvis Fischer Jakt er helt lik S-bound 98, bare uten stålkant, og hvis Åsnes Breidablikk er tilnærmet lik Åsnes Ingstad, bare uten stålkant, så er det potensielt flere her inne som kan ha testet begge og kan ha noen innspill. Fischer Jakt er bredere og har noe mer innsving, så generelt så vil den flyte noe bedre på snøen og være noe mer svingvillig, hvor Breidablikk også vil være svingvillig, men kanskje også noe mer retningsstabil, f.eks. hvis du går på hardpakket snø eller langs et skuterspor eller lignende. Men spennet påvirker også svingegenskapene, så uten å testet begge skiene side om side i samme forhold så er det vanskelig å gi en god sammenligning. Begge skiene virker å passe til ditt bruk, men jeg tenker den smørefrie-delen er der du i praksis ville merket størst forskjell. En annen forskjell som er verdt å bemerke seg er vekt. Det jeg liker med Åsnes er at de lager svært lette ski, og det gjelder også i denne sammenligningen her (Fischer Jakt er 2390 gram i 179cm lengde hvor Åsnes Breidablikk er 1850 gram i 190cm lengde).
 2. Hei! Jeg har ikke erfaring med noen av dem, men har selv bestemt meg for å gå for smørefrie ski ved neste anledning og har dermed undersøkt en god del. Mitt inntrykk etter å ha lest andres erfaringer er at den største forskjellen mellom Åsnes og Fischer i kategorien smørefrie ski er at Fischer sitt Crown-mønster gir mye bedre grep enn Åsnes sitt. Fischer Crown-mønsteret ble utviklet før Fischer-kortfellen ble introdusert, og som en smørefri ski var da mønsteret designet for å gi godt grep i de fleste sammenhenger med unntak av bratt terreng hvor en langfell blir overlegen. Mitt inntrykk er at Åsnes som introduserte smørefrie-ski etter suksessen med kortfellen har valgt et kortere og mindre aggressivt mønster, noe som visstnok resulterer i at man må benytte kortfell med mindre man går i nokså flatt terreng. For meg som har tenkt å bruke skiene utenfor løypene og i variert terreng så var det nok til å utelukke Åsnes sine smørefrie ski, selv om de virker som fantastisk gode ski ellers. Men om du ikke har noe i mot å bruke kortfell til enhver tid så er vel valget fortsatt åpent, men da er det kanskje like greit å også vurdere ski som ikke er smørefrie. Forøvrig trodde jeg at Fischer Traverse 78 kun kom med stålkant? Du kan få E109 uten stålkant, men da tror jeg den heller ikke er smørefrie. Fischer har også en ski som heter Jakt, som er smørefrie og uten stålkant. Jeg hadde nok gått for den skien til ditt bruk. Det virker å være samme skien som S-bound 98, bare uten stålkanten, som er den skien jeg vurderer å kjøpe til det samme bruket du nevner (bare uten hund). https://www.oslosportslager.no/produkt/fischer-jakt-crown-easy-skin-smorefrie-jaktski-turski-uten-stalkanter-2021-51525.aspx
 3. Hei! Jeg har ikke vært på Dyranut i det siste, men tenkte bare å dele et par tjenester jeg pleier å bruke når jeg planlegger egne turer som kan være nyttig for å vurdere forholdene, i tilfelle du ikke kjenner til de tjeneste fra før, og du ikke får noe førstehåndsinfo. Statens Vegvesen har webkamera på Dyranut, men viser for det meste kun siste oppdaterte bilde. Hvis du går inn på Windy.com så kan du se et webkamera hvor du kan spole tilbake og se bilde fra tidligere på dagen når det er lyst eller tåkefritt osv. https://www.windy.com/nb/-Nettkamera/Norway/Vestland/R-Dyranut-(-moh)/webcams/1308217779?60.368,7.300,11 Her et bilde fra i går og ett fra i dag (vært nokså tåkete). En annen god tjeneste er senorge.no som viser snødybder, mengde nysnø, snøtilstand osv. På Dyranut og området i nærheten er det nå ca 1-2 meter med snø, og snøen skal være tørr, spesielt fra Dyranut og retning nord-øst. Det første kartet her viser snødybde, og det andre viser snøtilstand (tørr, fuktig, våt).
 4. Jeg har brukt tarp slik en tarp er ment til å brukes, i sterk vind, og det er ikke anbefalt. En tarp blir som et seil så lenge vinden får tak i det. Eneste unntaket tenker jeg er om du setter opp tarpen som en lukket pyramide, men da har du i prinsippet et telt, bare med en tarp som kanskje ikke har de riktige festepunktene. Da ville jeg kanskje heller vurdert å sett på pyramide-telt som f.eks. Hyperlite Mountain Gear Ultamid. Men kalkulerer du med vekten av gåstaver, plugger, stropper, evt. innertelt osv så kommer du fort opp i vekt med vanlige lettvektstelt. Men jeg har fått inntrykk av at slike pyramidetelt er nokså stabile i vind, uten at jeg har noe personlig erfaring med det.
 5. Jeg har Petzl Lynx, og så vidt jeg har forstått så er de fleste (om ikke alle) Petzl-stegjernene laget på samme plattform slik at man kan bytte ut deler for å tilpasse ulike støvler og ulike bruksformål. Jeg har Petzl Lynx med hendel bak til bruk på Scarpa T4. Men så har jeg kjøpt separat Back Flex (og mer fleksible linking bars) som gjør at jeg kan bruke de samme stegjernene på Crispi Stetind og fjellsko ellers. På produktsiden til Back Flex-delen så står det hvilke stegjern den passer til: Compatible with LEOPARD, IRVIS HYBRID, IRVIS, VASAK, SARKEN, LYNX, DART and DARTWIN crampons https://www.petzl.com/US/en/Sport/Crampons/BACK-FLEX Så hvis du kjøper Petzl Irvis Hybrid så kan du bare bestille Back Flex i tillegg.
 6. Jeg stusset også litt på hva utfordringen var ettersom jeg har satt opp Hilleberg Staika i omtrent alle former for storm uten problemer, men så oppdaget jeg det samme som deg at Abisko Dome 2 har hele stangkanaler, og da ser jeg utfordringen. Har grublet litt på det og ser ikke at der så mye man kan gjøre med belastningen før alle stengene er kommet på plass, annet enn å variere hvilke stenger man begynner med i forhold til vindretningen. Man kan selvsagt løse problemet med å holde stengene fast i hylsen med klemmer osv, men ser verre ut for belastningen. Belastningen fra vind er betydelig høyere enn vekten av selve teltet, så å fjerne innerteltet tror jeg ikke er noe løsning. Her er noe du kunne forsøkt: 1: Klipse fast en bardun til pulk eller sekk slik at du forsikrer deg om at teltet ikke flyr avgårde (grei ting å gjøre uansett). La teltet ligge nedstrøms av vindretningen fra sekken/pulken. 2: Tre gjennom stang nummer 1 fra den bardunen som er festet til pulken/sekken, men hold teltet flatt ned til bakken slik at stangen går i en bue langs bakken og ikke opp i luften. 3: Tre gjennom stang nummer to i én av de to nærmeste stangkanalene til bardunen som er festet til pulken/sekken, og gjør det samme som i steg 2, at du holder teltet nede på bakken, og du lar da stangen gå i sin egen stangkanal, men at den ligger helt parallelt med den første stangen du satt inn, også langs bakken. 4: Når du har lagt inn to stenger i to stangkanaler som går med vinden så kan du løfte opp teltet og spre stengene slik at du får en kuppel der du mangler en stang på tvers av vindretningen. 5: Sett inn siste stang på tvers av vindretningen. Gjør du det på den måten så unngår du at teltet får noe belastning før du har fått satt inn to stenger som går med vindretningen og kan dele på belastningen. Og selvfølgelig, har du mulighet til det så bygg en levegg og søk ly for vinden så unngår du problemet. Hvis det blir et vedvarende problem så ville jeg undersøkt om det lar seg gjøre å ha et dobbelt sett stenger i stangkanalene.
 7. Takk for deling! Det var egentlig som jeg fryktet, at de ikke trenger å konkurrere på pris når de kan konkurrere på tilgjengelighet. Et siste håp er at det kan være prisvariasjon fra butikk til butikk, men blir vel sikkert ikke store forskjellen.
 8. Mye spennende informasjon her, takk! Jeg har enda ikke kommet i gang med dette selv, men har begynt å vurdere ulike oppskrifter og sett etter hva som er tilgjengelig i butikkene. Har sett meg ut potetmos som et fint grunnlag for karbohydrater, men har også lurt på om Toro Hurtigris kunne vært et alternativ for variasjon. Har du prøvd det eller har du noen erfaringer med det? Hurtigrisen er allerede kokt og tørket, så den skal kun trekke inn vann.
 9. Fy flate. Sikker på at du ikke tok feil av skjermdumpene og det egentlig var prisene til Avinors flyplassparkering?
 10. Fordelen med mummiformet er lavere vekt, mindre pakkvolum, mindre fotavtrykk i teltet (hvis du f.eks. har et lite telt), og det er mindre å blåse opp. Forskjellene i underlagene du vurderer er ikke så stor, så man kan jo diskutere om det er verdt det. Fordelen med rektangulært er hovedsakelig at du har et bredere underlag, så hvis du er av typen som ligger på siden, eller er snur mye på deg i løpet av natten så er det mindre sannsynlig at du ruller armer og ben utenfor. Er du på telttur med en partner og begge har rektangulære underlag så blir det mer som en dobbelseng enn to separate underlag med en kald sprekk i midten. Da kan underlagene fylle ut teltet og det blir mer komfortabelt å flytte seg rundt uten å dette av mattene. Når det er sagt så er selv det mummiformede underlaget du linker til allerede ganske bredt, med 64cm bredde. Jeg hadde tidligere et Exped Hyperlite i størrelse Medium som var 52 cm på det bredeste, men etter gjentatte reklamasjoner og hevet kjøp så har jeg heller gått for et liggeunderlag fra Thermarest (Neoair Xlite). Siden underlaget er nokså lett så valgte jeg å gå for en Large, som er 64cm i bredden. For meg føles dette underlaget mer enn stort nok. Med Exped-underlaget var den største utfordringen bredden under overkroppen og lengden. Bredden i bunn følte jeg ikke det var noe jeg savnet, men her tror jeg folk kan ha forskjellig oppfatning alt etter hvordan man sover på natten. Så langt er jeg superfornøyd med Thermarest-underlaget. Den er ikke så langt unna disse to i pris (2.395 på Widforss), så det er noe du kan vurdere. Sea to Summit Aircell Mat Etherlight Xt Insulated Pewter LONG (litt av et navn 😄) er 625 gram og har en R-verdi på 3,2. Therm-A-Rest Neoair Xlite i Large er 460 gram og har en R-verdi på 4,2. Begge er 64 cm bred, og Sea to Summit er to cm lengre.
 11. Jeg holder til i Lofoten og kjenner meg igjen i problematikken. Her er det selvfølgelig ekstra spesielt på sommerstid med alle turistene og parkering forbudt-skilt på hver minste plass. Heldigvis har en del ulovlige private skilt blitt klaget inn og fjernet. Så lenge det ikke er snø, og man har en bil med litt bakkeklaring så lar det seg gjøre å finne gode nok parkeringer langs veien der det trengs, men på vinterstid merker jeg at det er en utfordring og har flere ganger måttet endre planlagt tur på sparket fordi det ikke har vært mulig å sette fra seg bilen i området. Enkelte steder er en stor plass bare såvidt brøytet slik at det er plass til én bil, men det er lite fristende å sette fra seg bilen helt kloss inntil veien og få den pepret med is og grus fra brøytebilene. Jeg har inntrykk av at de mest populære utfartsstedene er brøytet, mens mindre kjente steder ikke er prioritert. Jeg ferdes som regel kun på sistnevnte, og er nokså alene om å gjøre det, så jeg har vel egentlig ikke noen store forhåpninger om at det skal endres. Hvis det er snakk om spesifikke steder du skulle ønske var brøytet så vil jeg tro den raskeste løsningen for din del er å kontakte Statens Vegvesen, Fylkeskommunen eller Kommunen, alt etter hvem som har ansvaret for veien. Statens Vegvesen har ansvaret for europa- og riksveiene, fylkeskommunene for fylkesveiene og kommunen for kommunale veier. Alternativt forsøkt å fått til et oppslag i en avis, kanskje med hjelp fra DNT lokalt.
 12. Velkommen til forumet! Hvis turen er på sommerstid så hadde jeg benyttet meg av en dagstursekk på under 45 liter, og jeg ville forsøkt å fått vekten så lav som mulig uten at det går utover sikkerhet. Jeg bruker en 45 liters sekk til enkle overnattingsturer, og da med telt, sovepose, liggeunderlag, kokeutstyr, mat, fotoutstyr osv, så hvis du ikke skal ha med deg slikt så vil du ha god plass til det som kreves for en hytte-til-hytte tur. Men folk har litt forskjellige tilnærming til det med utstyr og ikke minst vekt, så det er svært individuelt. Det kommer kanskje an på hvilken tilnærming du velger å ha og evt. hvilket utstyr du har eller velger å ta med deg. Her har du DNT sin pakkeliste for sommerturer i fjellet, som kan gi en grei oversikt: https://inspirasjon.ut.no/fjellvett-sikkerhet-utstyr/pakkeliste-for-sommerturen/100776
 13. Hvor høy er du? Hva slags type skiturer er det snakk om? Hvis du kunne akseptert en høyde på 140cm så er Black Diamond Expedition 3 helt fantastisk staver. Jeg bruker dem ikke som gåstaver på sommeren, men jeg bruker dem som tarpstenger på sommeren og har dem festet på sekken. De er egentlig noe for kort for meg hvis man skal se på anbefalt stavhøyde til klassisk (jeg er ca 178cm høy), men jeg går i såpass variert terreng at jeg ikke har savnet den ekstra lengden. Jeg har lengre staver, men de har jeg ikke brukt siden jeg anskaffet Expedition 3. Jeg setter mer pris på fleksibiliteten med at stavene blir så korte under transport. Expedition 3 blir vel 63cm når de er på sitt minste, som er ca samme høyde som en standard dagstursekk. Mulig det finnes tredelte staver som går opp til 145, men når jeg undersøkte så fikk jeg inntrykk av at mange av dem stoppet på 140cm uten at jeg helt vet hvorfor. De hadde ikke blitt så mye lengre i sammenleggbar lengde om de gikk opp til 145cm.
 14. Ikigai

  Reparere telt?

  Enig med Marius. Jeg ville nok byttet ut vindusplasten med duk. Vindusplast brukt til båtkalesjer er ganske tykk, og er ikke så lett å krølle samme, så duk er nok et bedre alternativ. Og jeg ville heller ikke bøyd stangen tilbake. Da blir den nok mer svekket. Ville byttet ut enten de delene som er bøyd eller hele stangen.
 15. Da har vi vel svaret folkens takket være @Blaser. Robens Red Rock UL for serien Nordland på langs. Vært for salg på KomplettFritid.
 16. Du er ikke alene om å ønske lengre episoder og mer Monsen på TV. Samtidig prøver jeg å være så takknemlig som mulig for det lille vi får. Kanskje vi er et lite marked i forhold til NRK sin totale målgruppe for slike programmer, men det hadde vært interessant med langversjoner av slike turer og ikke minst av andre turer Monsen har vært på tidligere, hvis det er råmateriale til noe sånt naturligvis. Vi har ikke TV i heimen, så jeg ser disse seriene på nett. Skulle ønske kvaliteten på streamingen var høyere, for nå er det også en del av kvaliteten og naturformidlingen i slike serier jeg føler forsvinner gjennom dårlig streamingkvalitet. Angående fire personer i bildet så må jeg si du er observant! Mulig @Friluftsnoob har rett. Våtdrakt og et grønt liggeunderlag som henger til tørk. Godt mulig de fikk besøk også, men at vedkommende ikke ville bli filmet eller at det ikke passet inn i klippingen å inkludere det.
 17. Vi hadde det på hele tiden. På vinteren og hvis vi ikke skulle bruke det for en periode så tok vi ut madrass, puter og soveposer slik at det var helt tomt.
 18. Hei! Vi kjøpte taktelt til en langtur vi hadde i 2018, og vi var begge strålende fornøyd med løsningen. Vi hadde ca 100 netter i teltet i Norge og utlandet og hadde en lang prosess med å undersøke ulike varianter for vi gikk til innkjøp. Du har i hovedsak to typer taktelt: stofftelt og hard-shell. Stofftelt ser ut som typiske safari-telt, mens hard-shell ser ut som en bred takboks. Etter mye undersøking landet vi på at et hard-shell taktelt er beste løsningen fordi det går raskest å sette opp og slå ned, det kan holde seg fullstendig tørt innvendig over flere dager med regn og det tåler vind bedre. Sistnevnte er kanskje et poeng dersom din bedre halvdel ikke er så glad i telt. Et stofftelt føles mer som et telt, og høres mer ut som et telt i vind, mens et hard-shell telt kan være tilnærmet lydløst (blåser det mye er det mer lyd fra takgrind, takbøyler osv). Teltet vi kjøpte var et James Baroud Space. Vi kjøpte det nytt, og solgte det med bilen uten å tape særlig på det (ny bil, flytting og plassmangel var årsaken, skulle gjerne beholdt det). Det er stor etterspørsel etter taktelt, og det har nok vært ekstra stor etterspørsel det siste året, så det kan være vanskelig å få tak i. Hadde jeg vært deg ville jeg lest meg opp på ulike varianter og enten lånt et telt eller kjøpt et brukt. Jeg tror du får mest for pengene hvis du kjøper et telt brukt, for da kan du mest sannsynlig selge det etter turen til samme pris hvis du ikke ønsker eller har plass til å beholde det. Beste kjøpet gjør du nok om du har funnet ut hva ulike telt pleier å koste, og så legge inn søk på Finn og slå til når det kommer et for salg til en god pris, evt. legge inn en ønskes kjøpt-annonse.
 19. Hei Georg! Jeg er like nysgjerrig som deg på dette området og venter spent på om noen har noen gode erfaringer. Selv om det ikke er direkte erfaring så kan jeg anbefale å sjekke ut snøkartet til NVE på www.senorge.no. Hvis man til venstre der velger "snødybde" så kan du både se snødybden akkurat nå, og også bla deg tilbake i tid. Så vidt jeg kan se gikk Øvre Pasvik fra snødekke til barmark rundt 23. mai i fjor. Her er fra tidligere år: 2019: 23. april 2018: 9. mai 2017: 28. mai 2016: 28. april 2015: 2. mai 2014: 20. april Da er det snakk om barmark, men ville heller lyttet til direkte erfaring hvis du ønsker å finne ut når det er mulig å ferdes uten ski. Monsen var vel der på andre siden av sesongen, i november når snøen akkurat var begynt å legge seg. Virker som det var greit å komme seg rundt selv om det var en del snø, men kanskje annerledes på andre siden av sesongen når snøen smelter. Når det kommer til vær så kan du også sjekke historisk data på Yr for å få et bilde av hva du kan forvente deg. For mai i fjor var det registrert alt fra -6 til 20,9. I 2019 var det fra -9,1 til 17,6 grader, men med stor forskjell på starten og slutten av mai. Beregner du å være der mot slutten av mai kan det hende du unngår minusugrader om natten. https://www.yr.no/nb/historikk/graf/1-544825/Norge/Troms og Finnmark/Sør-Varanger/Øvre Pasvik nasjonalpark I forhold til bål så har du det generelle bålforbudet fra 15. april til 15. september. Det er likevel tillatt å gjøre opp ild der det åpenbart ikke kan medføre brann. Fra Lovdata fant jeg følgende om spesifikt Øvre Pasvik Nasjonalpark: "Vegetasjon, herunder døde trær og busker, skal vernes mot all skade og ødelegging. Bestemmelsene er ikke til hinder for bruk av nedfalt virke og tørre kvister til bål, med unntak av tørrfuruer." https://lovdata.no/dokument/LF/forskrift/2003-08-29-1104
 20. Ikke godt å si, men skal prøve å legge merke til det fremover.
 21. Ta deg en permisjon, kort eller lang, og gjør det du føler for. Fornuften vil at du skal gjøre det samfunnet forventer av deg; jobbe kontinuerlig, spare penger, spare pensjon osv. Men innimellom er det fornuftig å følge følelsene. Jeg tror at når du blir gammel (hvis du blir gammel, hvem vet?) så vil du angre mer på de tingene du ikke gjorde, enn å være fornøyd med hvor mye penger du har på kontoen. Dette har i hvert fall vært min filosofi, og jeg har flere ganger valgt å følge følelsene og gjøre noe utradisjonelt, og hittil har jeg ikke angret et sekund. Velger du å ta en permisjon så kan det enten hende at du oppdager at det å traske alene i marka over mange uker ikke var helt det du forventet deg, og det er helt greit og du vil kanskje være enda mer tilfreds med hverdagen i fast jobb med helgene fri til utflukter. Alternativt kan det hende du synes det er helt topp og du kan i fremtiden sette av tid til flere lange utflukter. Ønsker deg uansett lykke til! Er forøvrig ikke kjent i de traktene, men tenker selv å utforske området nå til sommeren. Lomsdal-Visten og Børgefjell står høyt på min liste.
 22. Mine er nok før Intuition-liner da jeg kjøpte dem i 2015-ish. På hælen er det bakpå i et relativt stort område, men som med @Omnilite er det foran på leggen som er det verste, selv med teiping og varierende grader av åpne støvler i toppen. Har vanligvis ingen problemer med gnagsår i andre sko (med teiping og riktige sokker). Men så er det heller ikke hver gang det skjer, så er litt lost på hva som forårsaker det. Men støvlene er storveis å kjøre nedover med! Ikke dumt med en liten metallkrok på trinsen.
 23. Takk for innspill! Greit å vite at lærstøvler ikke er beste kombinasjonen med Switchback. Har nemlig vurdert det. Det er gnagsår jeg har hatt utfordringer med med T4, både på hæl og frempå leggen, og som du sier så virker jo støvlene svært behagelige, og jeg har stått fulle dager i skibakken med dem uten problemer, så mulig det er noe med gåkomforten i flatt/kupert terreng. Her kan det godt hende at jeg ikke har særlig god teknikk siden jeg ikke har brukt randoutstyr før og kun gått med fjellski, eller at det bare er en tilvenningssak. Hehe, du har et poeng der. Tveitakvitingen kan være lunefull. Heller ikke så enkelt å smøre for så varierende temperatur som det er på den turen om man skulle være så godtroende å ta vanlige fjellski. 😄
 24. Hehe, ja. Må vel nesten bare anta at det er en prototype eller demovare. Den ene flex-platen klikkes på plass, så mulig det er slik den skal være. De viste heller ikke den rosa flex-platen med mest motstand. Og bindingen så ikke ut til å være tilpasset lengden på skoen.
 25. Jeg har T4 og Switchback på mine Åsnes Storetind, og kan skrive under på at det er en fin kombo, spesielt for nedkjøringer. Men jeg får meg sjeldent til å velge dem fremfor en lettere fjellski med BC-binding når jeg vet jeg også skal gå en del i kupert terreng. Det er nok hovedgrunnen til at jeg ble så nysgjerrig på denne nye bindingen. Har fått med meg at du bruker T4-støvlene en del steder hvor jeg har prøvd T4 men kanskje heller ville foretrukket lærstøvler (f.eks. Tveitakvitingen). Har du også lærstøvler som du bruker innimellom? Og når velger du evt. å bruke dem i stedet for T4? Det er godt mulig jeg bare ikke har knekt koden for gåkomfort med T4-støvlene. Har du noen tips? Men så er mitt sammenligningsgrunnlag en behagelig BC-støvel og ikke rando-utstyr. Alle erfaringen her blir vel relativt til hva man sammenligner med, spesielt når det kommer til slike oppsett som skal være en mellomting.
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use, and privacy rules Privacy Policy