Jump to content

Bokhylla

Aktiv medlem
 • Posts

  146
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by Bokhylla

 1. Takk for tilbakemelding @Fenrisfrøya😄 Måtte le litt av beskrivelsen din som tynn og elendig😂
 2. Takk for svar @Fenrisfrøya😄 Det lover godt! Bruker du L til vanlig i fritidsklær? Har lest en del opplever Klattermusen som litt små i størrelsen ut i fra tiltenkt bruk, og har delvis samme erfaring selv med Brage jakken.
 3. Jeg er på utkikk etter en vanntett overtrekksbukse som skaø brukes både til sykling, fjelltur og hverdags. Så Fjellsport hadde tilbud på Klattermusen Asynja nå. Er det noen som har noen erfaring med denne, og vil si hva de er fornøyd/ikke fornøyd med? Ønsker ikke en altfor vid modell pga syklingen.
 4. Litt avhengig av hvor langt dere vil reise, men Lønsdal stasjon på Nordlandsbanen er verdt å sjekke ut.
 5. Ikke gått den veien selv, men vet mange gikk fra Saltdal til Sulis før i forbindelse med gruvedrifta der, , det kan være et alternativ? Gikk deler av ruten i min ungdom, men ikke helt til Sulis. Du kan eventuelt høre med Bodø og omegn turistforening og. Ser det ligger et turforslag på ut.no som går over 8 dager om planen er å ta det hele som en lang tur 😃
 6. Saltfjellet/Svartisen nasjonalpark i Nordland.Muligheter for både rundttur og A-B tur i vakkert landskap, flere mulige startpunkter i ulike kommuner, og mulighet til å oppleve både samisk og nordnorsk kulturhistorie.
 7. Kjemåvasshytta e lett tilgjengelig om dere kommer med tog, og er ganske lett tilgjengelig. Tror den nå er tilgjengelig via inatur.no. Bjellvasstua er og fin om du vil gå deler av Telegrafruten.
 8. @Bloubergjeg har aldri sagt det er regelen, og har absolutt ikke noe i mot blandingshunder (er vokst opp med diverse mikser selv). Jeg har heller aldri påstått at rasehunder er mye bedre eller at folk i trekkhundmiljøet gir blaffen i dyrehelse så vidt jeg kan se? Ei heller at alle rasehunder automatisk er friske/at alle renrasede hunder er "bedre". Tror det var NOAH som nettopp gikk til anmeldelse av noen raseklubber for å ha en standard på avl som ikke er "helsefremmende". Men, kjøper man en renraset hund er det lettere å spore opphav, og det er gjerne testet for enkelte genetiske sykdommer etc, samt at man har oversikt over hvor mange kull tispen har fått. Jeg skriver at det er viktig å gjøre undersøkelser om den man kjøper hund hos, og sette seg inn i egenskapene til rasene hunden er en blanding av (det gjelder uansett om det er blanding eller ei). Det er I følge media et økende problem med hunder som smugles inn i landet (spesielt da små hunder som jeg skriver) hvor man vet lite om helsetilstand eller bakgrunn, men en del kan spores tilbake til såkalte valpefabrikker. Om man bare "kjøper en hund" uten å gjøre noe som helst undersøkelser om bakgrunn, rase etc, risikerer man både å støtte opp om dårlig dyrevelferd og støtte et kriminelt nettverk (små hunder kan fort selges for over 30 000 per stykk). Jeg føler du legger ord i munnen på meg slik du holder på, og at alt blir veldig sort-hvitt for deg. Jeg har som sagt både hatt renrasede og blandinghunder, og har ikke problem med noen av dem.
 9. @Bloubergjeg er litt usikker hva du mener med gamle fordommer mot blandingsavl er i innlegget mitt er? Jeg skriver at det er viktig å undersøke hvem man kjøper hund av og hva slags egenskaper/mentalitet de ulike hundene opprinnelig har. Og at man ikke kan si at renrasede eller blandingshunder er "friskere" enn den andre generelt. Tollvesenet og mattilsynet har sett en jevn økning av hunder som blir beslaglagt på grensen, som blir forsøkt smuglet inn eller importert ulovlig, og mange av de hundene kommer fra ganske dårlige forhold.
 10. Så bra du ble fornøyd @Fenrisfrøya! Har som sagt veldig god erfaring med merket ift kvalitet og funskjon, mem skulle nok gått en størrelse opp på Bragejakken. Eventuelt gått for Brede, hehe! Hvordan opplever du den i størrelsen?
 11. Jeg har selv vurdert FInsk Lapphund som hund nummer to etterhvert, og snakket med diverse oppdrettere og eiere. En ting som kan være greit å være klar over, er at det varierer veldig hvor stort gjeter og jaktinnstinkt individer fra rasen har. Det er opprinnelig en brukshund, så enkelte linjer og individer har sterkere driv enn andre. Noen jeg har snakket med har hunder som aldri kan være løse, mens andre motsatt. Her spiller selvfølgelig trening og en del inn, men det kan være greit kontakte litt ulike oppdrettere, og også ta med i vurderingen at det kan være en hund som kan være vanskelig å ha løs, og bli trigget ift gjeting i enkelte situasjoner. (ikke erfaring med dette selv, men det er tilbakemeldinger som går igjen fra flere oppdrettere og eiere jeg har snakket med). jeg tenker at det er mange raser som kan passe ut i fra deres bruk, men at om dere er mye ute i kaldt/vått vær, er det greit å velge en rase med litt pels.Selv om det fins masse hundeklær og tiltak man kan sette inn, er det vanskelig å holde en liten våt hund varm over lengre perioder. Bruk litt tid på å snakke med oppdrettere og les om hva rasen opprinnelig er blitt brukt til. En Lapphund vil ofte ha mer lyd i seg enn en Spaniel da de tradisjonelt har blitt brukt til ulike oppgaver. Blandingshunder er generelt sett ikke friskere eller sykere enn renrasede; i verste fall kan man få de "negative" sidene av begge rasene. Velger dere blandingshund, så tenk og over hvilken raser den er blandet av, og ikke minst gjør litt research på kjøper og. Ufattelig mange som driver råavel på blandingshunder, hvor tispene får flere kull enn anbefalt, og ofte veldig unge (og sjelden testet for arvelige sykdommer). Det siste avsnittet er kanskje ekstra viktig om dere velger en hund av mindre rase.
 12. Jeg har en Greenland jakke som er kjøpt på finn.no og er kanskje 4 år, den opplever jeg som ganske romslig i størrelsen ( er den lange modellen med lommer på brystet og). I den nye versjonen for dame, har de fjernet lommene på brystet, og den er mer "smal i størrelsen". Jeg tror kanskje det @Diger Jotne stemmer (eller i allefall har stemt frem til nå nylig)- det er en jakke det er beregnet at du skal kunne kjøpe "din" størrelse, men samtidig ha plass til et lag under. Opplevde det motsatte med en Brage Klattermusen jakke jeg kjøpte- i følge beskrivelsen skulle den være beregnet for tøffe turer på vinteren. Jeg kjøpte min vanlige størrelse, men måtte sende den i retur, da det bare var plass til en vanlig genser under.
 13. @Fenrisfrøya jeg er usikker, da jeg overtok den fra en bekjent som ikke brukte den lengre. Den er i noe bomullsaktig/softshell aktig stoff, så mye mykere modell og ikke vanntatt, men vannavvisende. Men er blitt veldig mye brukt og ser fortsatt nesten "ny ut", så kvalitet er det ingen tvil om at det er! Men hadde nok forsøkt å prøve den modellen du vurderer først ja. Er ellers ganske bankers med størrelse M her 😃
 14. Jeg kjøpte meg en Brage jakke på januarsalget i fjor, men måtte returnere den pga feil størrelse/passform dessverre (var utsolgt for min størrelse innen den tid). Første inntrykket jeg fikk av jakken av kun å ha prøvd den på, er at det definitivt er en veldig solid og kraftig jakke. Da den er såpass kraftig/tar mye plass, er det kanskje ikke den beste jakken å ha med i sekken som et ekstra lag. For meg passet egentlig M perfekt, og det er størrelsen jeg bruker i de fleste klær, men syntes den gikk for langt opp i armhulen/ble litt trang der. Beskrivelsen sier at det er en jakke som skal passe til skiturer på fjellet under harde forhold; for min del gnagde lufteglidelåsen under ermene for mye til at det hadde funket å gå på ski med den. En størrelse større hadde sikkert gjort susen, men synes det er litt rart at en jakke som er beregnet for skiturer under harde forhold ikke har mer bevegelsesrom i ermene, eller er sydd slik at at man får et ekstra lag under (i og med at det er en "skijakke" er den jo beregnet for vinterbruk). Jeg tenkte at siden det var en vinterjakke og den i følge sidene deres har normal passform, at det var tatt hensyn til at man gjerne har mer klær på seg på vinterstid, men den gang ei.. Jeg har en annen jakke fra Klattermusen som jeg har hatt i snart ti år (størrelse M ) som jeg er utrolig fornøyd med i et mykere materiale. Så absolutt god kvalitet!
 15. Etter å ha lest gjennom tråden her, håper jeg da alle tips om eventuell mer "miljøvennlig" bekledning eller impregnering og blir rapprotert til moderator @Walle,,,,, (advarsel om ironi her). Veldig mange poster her handler om at noen spør om råd om et spesifikt produkt, så får de i tillegg tips om andre produkter og hvorfor de eventuelt er bedre. Jeg har lest flere poster om bekledning, hvor andre brukere har tipset om at de for eksempel foretrekker bomullsplagg i stedet for membramklær grunnet miljøfaktor, uten at trådstarter opprinnelig har spurt om dette. At @Fenrisfrøya kommer med et innspill om etiske perspektiver rundt det å velge "rett" dun om man ønsker det, synes jeg er helt innenfor. Hadde hun/han skrevet "du er en j.... idiot som velger dun" og så videre, hadde jeg vært tilbøyelig til å skjønne det. Som lest ovenfor her, har og trådstarter også kjøpt en syntetisk Anna bukse. Jeg har selv lært mye her inne og gått mange "aha" opplevelser om ting jeg kanskje ikke har tenkt på, som har vært med på å gjøre rett valg. Mulig det traff et ømt punkt siden du elsker dun som du selv sier over her, men jeg tenker at å rapportere innlegget pga det blir helt feil. Takk for meg, og god mandag!
 16. ...og har du noen anbefalinger ift sko om man ønsker 75mm binding @Tessatroll? 😄
 17. Takk for svar @Tessatroll😃 Ja har kikket litt på både Finnmark og Breidabiikk fra Åsnes, uten at jeg har blitt så veldig mye klokere, hehe! Når du sier at de fleste jaktmodellene blir trasige, hva nnebærer egentlig det (for glatte, vanskelig å bremse med etc)?
 18. Heisann! Jeg har lyst å kjøpe et par fjellski, og lurer på om noen har noen innspill å komme meg. Primært bruk er områdene rundt Saltfjellet i Nordland, både for å komme seg opp/ned på fjell når det er mye snø og en del fjellbjørk på veien, og oppe på selve fjellet hvor det i liten grad er trær. Området er ikke "Lofoten bratt", men en del stigning enkelte områder, spesielt når jeg skal opp på hytten hjemme på vinterstid. Det er ikke oppkjørte løyper i området, så de vil bli brukt til å tråkke opp sporene selv, og gå i scooterspor hvor det er tilgjengelig. Erfaringsvis vil det variere mellom hard skareføre, masse løssnø og en god blanding av dette. Jeg har hund, så ønsker ski uten stålkant. Jeg tror jeg ønsker smørefrie ski, som igjen begrenser utvalget noe (det er dette jeg er vant med fra tidligere). Det er hovedsakelig snakk om enten dagsturer, eller maks to-tre dagers turer (med mulighet for å hvile i hytter underveis). Jeg har ikke gått med pulk frem til nå, men skal aldri si aldri. Jeg "kan" ikke gå på langrenn ift skøyting og teknikk, men er vokst opp i denne type landkap, og gått mye på ski på fjellet, men det er noen år siden sist og hadde da vanlige langrennski. Har mange minner som ung av å nesten kræsje i fjellbjørker som stikker opp fordi det er vanskelig å styre, samt at det alltid gikk litt for fort på skareføre =P Jeg er dame, ca 167 høy og veier vell mellom 65-70 kg vil jeg tro. Jeg vil nok veksle mellom å gå uten sekk og med, så usikker på om jeg bør velge en vektklasse over eller ei. Jeg lurer og på om det er slik at man skulle være så heldig å finne et par brukt på finn.no med BC bindinger, vil være mulig å bytte bindingstype til 75mm binding uten at det "ødelegger" skiene på noe vis. Jeg er fult klar over at det ikke er mulig å finne en ski som er "den beste" for alt jeg har skrevet over, men håper noen har noen innspill for valg av modell/merke.
 19. Er det noen her inne som har erfaring med hybrid buksen fra nevnte kolleksjon? Det er tilbud nå på adventskalenderen på Bergans.no, og høres veldig fristende ut med ull på innsiden. Men fortsatt litt dyrt, hehe!
 20. Saltfjellet/svartisen og Sjunkhatten omrdådene gir meg alltid en følelse av å være langt. langt borte fra sivilisasjonen. Ikke vært i Finnmark enda, men ser for meg det er mange fine plasser der og.
 21. Bokhylla

  Finsk Lapphund

  Takk for svar @aleks 😃 Veldig fin hund dere har! Hehe, ja har lest de er ganske smarte, så skjønner godt hun har gjort koblingen mellom middag og deg som snart kommer hjem. Det med barn er nok veldig individuelt ja, i tillegg til at det sikkert er en stor omveltning for henne om hun har vært vant til å være alene med dere frem til nå. Hunden jeg har nå er null interessert i barn hun ikke kjenner, men liker de hun kjenner godt. Samtidig er hun ikke interessert i dem (annet enn når de spiser og det kan falle litt mat ned, hehe).
 22. Er det noen som enten har noen erfaring med disse posene, eller kan si meg hva forskjellen i de egentlig går ut på bortsett fra at den ene såvidt er litt tyngre (er dame versjonen jeg ser på)? Ser den ene skal ha shingel konstruksjon, uten at det sier meg så veldig mye.
 23. Jeg har både Fjellreven Singi jakke og Anorakk, veldig fornøyd med begge to. Liker spesielt hetten på Singijakken, da den kan brettes ut slik at den gir veldig god vindbeskyttelse. Som nevnt over her er det ikke verdens letteste jakker og heller ikke helt vanntette, så bruksområdene vil nok variere litt ut i fra hvor man bor og ferdes. Da jeg bodde i Bergen ble de mindre brukt (funker greit med en regnponcho), nå på Østlandet brukes de veldig mye. Er det varmt i været og jeg skal ha med meg en jakke "for sikkerhetsskyld" er det en lettere Bergansjakke som stort sett blir pakket med.
 24. Jeg kan ikke svare helt på det du spør om, da jeg har en hund på bare 6 kg. Men det som har funket for meg når jeg har måttet ha henne i sekken (skiturer i dyp sne etc), er rett og slett "stive av sekken" med et sitteunderlag (jeg har et av den sammenfoldbare typen som koster kanskje 20 kr). Jeg bruker selv gjerne et sitteunderlag av reinskinn, men alltid kjekt med et ekstra i sekken om turfølget har glemt. Siden du har en litt større hund og skal ha en større sekken, er det kanskje mulig å lage en løsning med et liggeunderlag; enten at du kapper det til og får et ekstra (litt stort) sitteunderlag, eller legger det dobbelt.
 25. Bokhylla

  Finsk Lapphund

  Takk for svar @Lavvosolberg. Ja det er deilig å ha en hund som ikke må stikke av på egne eventyr hele tide, hehe! Er den fra oppdretter her i Norge?
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use, and privacy rules Privacy Policy