Gå til innhold

Bjørn J

+Støttemedlem
 • Innholdsteller

  1 345
 • Ble med

 • Besøkte siden sist

 • Dager vunnet

  12

Bjørn J vant dagen sist April 21

Bjørn J hadde mest likt innhold!

Om Bjørn J

Nylige profilbesøk

2 761 profilvisninger
 1. Bjørn J

  Farge på telt

  Fargen på innerteltet er viktigere for hvordan fargen oppfattes innvendig. Nå er mange telt varmgule innvendig - med god grunn., de fleste oppfatter det som varmt og lunt. Jeg har et telt med lyseblått innertelt, det gjør at eventuelle samboere i teltet ser bleke og alvorlig syke ut :) Noen amerikanske telt har grå eller sølvfargete innertelt, og Helsport har noen telt med blek lys gul farge. Trist i mine øyne, men det er helt klart en subjektiv oppfatning. Fargen utvendig velger du ut fra hva du synes er mest tiltalende, men røde telt vises godt i terrenget, noe som kan være fordel og ulempe, alt ettersom. Mørkegrønne og sandfargede telt går mer i ett med terrenget og er vanskeligere å få øye på, både for deg selv og andre. Og det er et poeng at røde telt absolutt gjør seg best på bilder!
 2. Bjørn J

  Spole FireLine på Cardinal STX 40 for første gang

  Jo, dette er en gammel "sannhet", men er det nå så sikkert at alle produsenter av fiskesnøre limer etikken på samme side i forhold til retningen snøret er spolt på?
 3. Bjørn J

  Hva har du IKKE kjøpt nå?

  Jeg prøvde, men kjøpte ikke Norrøna Lofoten Ace jakke, til tross for at jeg kunne fått 40% rabatt. Prisen ble likevel over 7000.- Men hvis jeg skulle hatt meg ny allværsjakke ville jeg kjøpt den - kvalitetsfølelsen var overveldende. Mitt inntrykk fra den korte tiden jeg hadde den på var at det var den beste membranjakken jeg har prøvd.
 4. Bjørn J

  Spole FireLine på Cardinal STX 40 for første gang

  Dette er nok den beste metoden å spole snøre på snella. Man kan også gjøre det i ferskvann fra en båt eller noe annet som flyter sånn noenlunde :)
 5. Bjørn J

  Den norske fauna

  Det kan man si. 1230 sider, vekt 1,4 kg! Interessant at det er den eneste floraen uten farger, alle tegningene er i sort-hvitt. Likevel er det enklere å artsbestemme planter med den, enn i andre floraer. Men det skyldes at de fantastiske tegningene er laget av blomstertegneren Dagny Tande Lid - kona til Johannes Lid, som skrev boka. En mer feltvennlig flora for fjellfanter er den lille boka "Fjellflora" av Olav Gjærvoll, også illustrert av Dagny Tande Lid. Den har solgt 325000 siden den kom ut i 1952. Den er fin å ha i jakkelomma.
 6. Bjørn J

  Den norske fauna

  Lids flora er selve Floraen med stor F. Jeg var helt oppslukt av den i ungdommen, kunne den nesten utenat.... Men den er ikke spesielt egnet for de som ikke har en over gjennomsnittet interesse for planter. Av soppbøker er det to som skiller seg ut: Norsk Sopper, og Sikre Sopper. Begge er grundige og med godt presentert informasjon, og svært gode bilder. Førstnevnte er omfattende med et stort utvalg sopper, mens "Sikre Sopper" er best egnet for de fleste. Forvekslingsmulighetene med giftige/uspiselige sopper er grundig beskrevet.
 7. Bjørn J

  Hvilken dehydrator bruker dere?

  Jeg har en Menuett fra Jula og en dyrere, svenskprodusert tørker med navn Evermat. Sistnevnte har bakker med finmasket metallnetting, og presis og pålitelig termostat, dessuten en mekanisk timer opp til 12 timer. Varmefordelingen er svært god, og den tørker jevnt. Julatørkeren har plastbakker med alt for store hull, og termostaten er høyst unøyaktig - den går opp til 50 grader, men er ikke i nærheten. Den har også dårligere varmefordeling siden varmlufta kommer opp i midten av viftehuset. En av de beste tørkerne er antakelig Excalibur, den har rektangulære bakker med fin metallnetting, og omtaler tyder på at den er svært god. Men det skulle bare mangle til den prisen...
 8. Bjørn J

  Holdbarhet fjellsko

  De som har suverent lengst levetid, og tåler hård bruk over tid, er kraftige, godt vedlikeholdte lærsko/støvler uten Goretex-membran. Alle fjellsko med membran har kortere levetid fordi membranen ryker, og da lekker de som en sil.
 9. Bjørn J

  Laste inn kart på en gammel GPS

  Mapsource skal i hvert fall støtte Colorado 300, og jeg er bra sikker på at Basecamp også fungerer. Jeg støtter Kjell Iver sin beskrivelse.
 10. Bjørn J

  Reklamasjon - har jeg noen sjanse?

  Du har neppe rett til å heve kjøpet. Du reklamerte på teltet, og slik du fremstiller det gjorde butikken det de skulle gjøre - reparere teltet innen rimelig tid. Hvis du kan påvise at det er en feilproduksjon på ditt telt får du antakelig et nytt telt, ikke penger tilbake. Angreretten kan du heller ikke bruke, så jeg kan ikke se noen måte du kan få pengene tilbake.
 11. Det er en del merkelige regler vi ikke er klar over. Vi bestiller dyremat fra Tyskland av og til, og har spurt om det ikke er mulig å få den levert til postkontoret i stedet for at de kommer på døra. Nei, var svaret. Det regnes som næringsmidler (mat), og de er derfor pliktig å levere den hjemme hos mottaker. Generelt har vi ikke hatt noen problemer med hverken Postnord, Bring eller Posten. Alt har fungert fint i flere år.
 12. Bjørn J

  Heat Pal i bilen?

  Det er fullt mulig å koke på Fireball. 1 liter koker opp på drøyt 9 minutter i følge han her: https://www.youtube.com/watch?v=j2PuVER-fTI Med hund i bilen ville jeg vært mer skeptisk. Kanskje best å ha bikkja ute når du fyrer?
 13. Bjørn J

  Heat Pal i bilen?

  Tror det går helt fint så lenge du utviser alminnelig forsiktighet og ikke sovner :) Jeg har omtrent like stor bil, og bruker en Kowea Fireball (gassvarmer) for å få varme før jeg legger meg, den tar mindre plass enn en heatpal.
 14. Bjørn J

  Femte gang noen «stjeler» bildet mitt.

  I utgangspunktet er regelen at du ikke har lov til å dele eller republisere bilder du finner på nett. Og det har ingen betydning om bildene er merket med copyright eller ikke. Kun dersom det spesifikt er gitt slik tillatelse kan du dele dem. Du kan søke etter bilder på images.google.com - nederst på den siden finner du innstillinger, der du kan velge å begrense søket til bilder for fri, ikke-kommersiell bruk, og også bilder til kommersiell bruk. Det finnes også noen bildebyråer som tilbyr et begrenset utvalg bilder til fri, ikke-kommersiell bruk.
 15. Bjørn J

  Femte gang noen «stjeler» bildet mitt.

  Du referer til paragraf 22 i åndsverksloven, det er delte meninger om den også gjelder fotografier, bilder, kunstverk o.l. Her er et sitat fra Norsk Redaktørforening (jeg påberoper meg sitatretten her ) " Det er delte meninger om §22 gir rett til å sitere fra billedkunst, fotografi og musikk (se f eks Høyesteretts avgjørelse i Fiskescenesaken). Det er derimot en utbredt oppfatning at slike kunstsitater kan gjøres med hjemmel i §§ 23, 23a, 24 og 25. " Link: https://www.nored.no/Juss/Opphavsrett/Tekst-og-tale At bildene er gjengitt i liten størrelse tror jeg ikke har betydning, jeg har ikke funnet noe som omhandler det. Lovverket er tydeligvis ikke helt klart når det gjelder sitatrett av bilder, foto og andre kunstverk. Den siste setningen din - ja, jeg mener man kan nekte folk å publisere slike bilder dersom utstillingsbildene er hovedmotivet i bildet, eksempelvis et nærbilde av ett eller to av bildene. Et oversiktsbilde av utstillingen er innafor dersom galleriet tillater fotografering inne i lokalet. Jeg var på Hamsunsenteret i Hamarøy, og spurte om det var greit at jeg tok bilder der. "Javisst", svarte de, men hvis du publiserer bildene kommer vi etter deg!" Det var et greit og klart svar, og jeg støtter det.
×

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.