Bjørn J

+Støttemedlem
 • Innholdsteller

  790
 • Ble med

 • Besøkte siden sist

 • Days Won

  6

Bjørn J last won the day on Juni 13 2015

Bjørn J had the most liked content!

Om Bjørn J

Profile Information

 • Gender
  Male
 • Sted
  Nordaførr

Nylige profilbesøk

1 510 profilvisninger
 1. Turtips til Lofoten?

  Flakstadøya og Moskenesøya er eldorado for fjellturer og toppturer, valgmulighetene er enorme. Mange muligheter på Vestvågøya også. Du trenger ikke guide for å gå opp til Svolværgeita, men skal du på toppen (hornene) må du klatre i tau, så da skal du ha med noen med erfaring. Kjøp boka "På tur i Lofoten", utgitt av Lofoten turlag, der får du masse gode turforslag til både lette og mer krevende turer.
 2. Syklister fritt vilt?

  Eller du kunne stoppet og tatt en pause Når jeg kjører av ferger stopper jeg på fergeleiet og slipper alle forbi. Så tar jeg gjerne en kaffe og slapper av litt. Etter et kvarters tid kjører jeg, og har veien helt for meg selv - ingen foran og ingen bak. Null stress og lavt blodtrykk
 3. Missvisning: Rutenett nord, sann nord og magnetisk nord

  Men margene på kartet viser til geografisk nord. Så ved hjelp av kompasset kan du måle vinkelen (i grader) mellom rutenett og geografisk nord. Når du så tar ut kurs etter rutenettet, kompenserer du ved å vri kompasshuset samme antall grader så du stiller det inn etter geografisk nord. Men som Humle sier er forskjellen vanligvis veldig liten, og det er smart å ta ut ny kurs ofte.
 4. Missvisning: Rutenett nord, sann nord og magnetisk nord

  Det er et kjent problem, og kartprodusentene burde definitivt skjerpe seg. Kartverket sier at på deres kart er geografisk nord linjene (avgrensingen) på øst- og vestkanten av kartet. Det blå rutenettet (rutenettnord) er ofte i vinkel i forhold til linjene for geografisk nord (meridianen). Så egentlig skal du bruke kartets meridianlinjer (høyre og venstre kant) når du skal ta ut kurs - det er de som viser sant nord. Altså ikke bruke rutenettet. Normalt går det greit å bruke øyemål for å kompensere.
 5. Missvisning: Rutenett nord, sann nord og magnetisk nord

  Sakset fra DNT: "Misvisningen stilles inn på kompasset etter at du har tatt ut kursen. Er misvisningen østlig, trekkes den fra gradetallet på kompasset. Er den vestlig, legges den til. På kartet er det vanligvis oppgitt hvor stor misvisningen er i det området kartbladet dekker. " Her er linken:https://www.dnt.no/nyhetsarkiv/436-slik-bruker-du-kart-og-kompass/
 6. Misvisning - kort og greit

  Her finner du nøyaktig misvisning på det stedet du ønsker: http://www.magnetic-declination.com/ Det finnes også kart som viser omtrentlig misvisning i hele Norge. Men husk at misvisningen endrer seg - de siste 9 år har misvisningen i f.eks. Kirkenes økt med 4 grader.
 7. Misvisning - kort og greit

  Det kan du si, men alle som skal orientere seg etter kart og kompass må vite om misvisning, og før man legger av gårde er det enkelt å finne ut hvor stor misvisningen er i det aktuelle området. Noen kompass har mulighet for fast justering av misvisning slik at man slipper å regne om hver gang man skal ta ut kurs. Det er praktisk - hvis jeg skal gå tur i området med 11 grader misvisning stiller jeg inn kompasset etter det, så tenker jeg ikke mer på det. Men jeg er helt enig, et hvert turkart bør ha informasjon om misvisning.
 8. 4T alkylatbensin

  Jeg har ikke selv prøvd alkylatbensin på 111T, men det er flere som sier det samme som deg, at det soter mye under forvarming. Har du lagt merke til om bensin gir større eller mindre effekt enn parafin på full guffe? Når du først er i testmodus kunne du kanskje prøvd Coleman fuel og se om den soter mindre under forvarming enn alkylat, og hvordan effekten er? (Men Coleman er dyrt, tror den koster 70-80 kroner pr liter på xxl.)
 9. Takk for denne. Jeg ser det står svart på hvitt at den koniske siden skal vende mot grafittpakningen, men jeg synes fortsatt det virker ulogisk. Likevel, jeg får anta at Optimus vet best, og at det er en mening bak det, så heretter skal jeg gjøre som de sier
 10. Jeg brukte 4 knepp, skal åpne den og remontere den med 5 knepp
 11. Jeg sjekket nettopp, og beskrivelsen din stemmer med det jeg så. Den kone delen av spindelen passer mot den kone delen på messingskiva. Grafittpakninga er flat i enden, og den setter jeg mot den flate enden av messingskiva.
 12. Stemmer, det er grafitt . Da jeg monterte syntes jeg det så mest naturlig ut å ha den flate siden mot pakningen, men jeg skal undersøke det litt mer. Første oppfyring etter montering gikk fint, men regulering av flammen ble mer følsom enn normalt. Fra full guffe til laveste nivå krever en nennsom hånd for at den ikke slukker. Jeg har et par ubrukte 111, kanskje jeg åpner en av dem og ser hvordan det er montert fra fabrikken.
 13. Alternativ brenner til triangia

  Jeg bruker bare underdelen av Trangiasettet, plassert over en Primus Easyfuel gassbrenner. Da får jeg en uhyre effektiv vindskjerm, og siden jeg bruker gassbrennerens kjelestøtter er det mer fleksibelt med tanke på kjelestørrelser, og det er litt kortere avstand fra kjelen til flammen. Steiking går fint dersom steikepanna er stor nok til å stå på toppen av Trangiaskjermen.
 14. Jeg hadde vårpuss på en 111 her om dagen, byttet dyse, blypakning, spindel, rensenål osv. Og etter å ha lest denne tråden kom jeg på at jeg hadde glemt å montere den messingskiven (390) som er inntil blypakningen. Rart hvordan hodet fungerer Jeg monterer messingskiven med den flate delen mot blypakningen.
 15. Optimus 111 (hvor mange eier denne?)

  Men "tennvæske" er et ullent begrep, og innholdet varierer ganske sikkert fra produsent til produsent. All tennvæske inneholder en variant av parafin, men hvor ren er parafinen, og hvilke andre stoffer har de tilsatt, som kanskje kan forårsake soting? Jeg har lagt merke til at Jula selger Kemetyl tennvæske der de presiserer at den inneholder ekstra ren, avaromatisert parafin, og soter minimalt. Det kan tolkes som at andre produsenter ikke er så nøye med hva tennvæsken inneholder, den skal jo bare brukes til å fyre opp grillen likevel. Mulig jeg er i overkant skeptisk, men jeg er glad i primusene mine og foretrekker å bruke parafin som er beregnet nettopp til fyring av primuser. Noen postet et innlegg her med et svar fra Kemetyl at fritidsparafin var det riktige brennstoffet til parafinkokeapparater, det rådet velger jeg å følge,