Bjørn J

Aktiv medlem
 • Innholdsteller

  950
 • Ble med

 • Besøkte siden sist

 • Dager vunnet

  10

Bjørn J vant dagen sist Juni 27

Bjørn J hadde mest likt innhold!

Om Bjørn J

Profile Information

 • Gender
  Male
 • Sted
  Nordaførr

Nylige profilbesøk

1 822 profilvisninger
 1. Optimus 11

  Det er en klassisk 111 av eldre type - den beste primusen i verden Hvis det lekker parafin inn i pumperøret er det nok en ødelagt tilbakeslagsventil (NRV). Den kan byttes, men det kan være krøkkete å få ut ventilen uten riktig verktøy. Ventilen skal sørge for at du får pumpet luft inn i tanken, men skal stoppe parafin fra å komme inn i røret. Altså en slags enveis-ventil. Selve pakningen på pumpa er enten av lær eller en vanlig o-ring. Lærpakning er det beste, men den kan tørke ut med tiden. Legg den i parafin eller olje over natta. Er det en o-ring må du bytte den. Fås billig på Biltema. Hvis det lekker parafin ut av dysa i brenneren, eller rundt reguleringsskruen, må du antakelig bytte litt deler inni der også. Eller du kan unngå videre problemer ved å selge den til meg for en billig penge!
 2. Akrylat bensin

  Så du har oppdaget på den harde måten at bensin er et løsemiddel. Og tydeligvis gjelder det også "miljøbensin" (alkylatbensin). Du får ta med vernebriller på neste tur
 3. Trenger jeg regntett jakke?

  Regnsettet ditt er tett, så du blir ikke gjennomvåt hvis det regner. Men settet ditt er også så tett at det ikke slipper ut noe av den fuktigheten du selv produserer når du er i aktivitet. Altså kan du bli våt innenfra. En skalljakke med membran puster til en viss grad, og slipper ut en del av fuktigheten. Siden det er en høsttur er det viktigere med varme og tørre plagg som du kan ta på deg når du slår leir hvis du er blitt våt av svette. Å krype i soveposen med tørt ullundertøy er som å komme til himmelen
 4. Optimus 5F primus

  Et vakkert skue! Skulle gjerne kjøpt den, men jeg holder meg til 111 Håper den får et godt hjem.
 5. Hva vil et dyrere telt gi meg?

  Ja, en hel neve salt bør man ta. Den linken du gir viser nettopp det: En av de som omtaler teltet mener det har dårlig ventilasjon, og er ustabilt i sterk vind. En annen sier at en av fordelene med teltet er den gode ventilasjonen, og at det står godt i sterk vind. Hvem skal man tro på? Hvem har "rett"? Hvorfor har to personer så forskjellige oppfatninger av samme teltet?
 6. Exped Orion III Extreme eller Helsport Lofoten Pro Camp

  Den største praktiske forskjellen er vel at Orion har 2 innganger (og to fortelt). Det er også betydelig høyere innvendig. Men Lofoten har et større fortelt. For min del er det verste med Lofoten at det skrår veldig mye bakover, noe jeg personlig ikke kan fordra. Dermed også risiko for at soveposen kan bli fuktig i fotenden, i hvert fall for lange personer. Det gir også en trangere romfølelse.
 7. TV 2s nye realityserie «Alene»

  Tja. 10 stykker som får hver sin kvadratkilometer ved Altevann i Troms. Ser ut som at konseptet er å se hvem som klarer seg lengst, helt alene, før de blir for sultne eller for ensomme. Ingen intriger, splitt-og-hersk eller utstemning ser det ut for. Kanskje jeg skal ta en titt på det.
 8. Organisering av utstyrsbod

  Tohundre kroner!! 😧 Jeg tar en tur til Jysk i morgen og kjøper noen til 15.-. Om de virker litt tette kan man bare ta ut soveposen eller dunjakken av og til og henge den ut til lufting noen timer. Jeg bruker også å kjøre posen og jakken en runde på lav varme i tørketrommel med noen tennisballer - det fluffer dem opp.
 9. Norheim Rondane

  Ser ut som ei bra bukse. Men ut fra bilder kan det se ut som den ikke har vanlige stikklommer (håndlommer) - men det har den vel? Den har glidelås på lårene for lufting, men er det noe slags myggnett/mesh innenfor, eller er det helt åpent til naken hud? Vil unngå en stripe med myggstikk langs hvert lår!
 10. Organisering av utstyrsbod

  Kr 15.- på Jysk: https://jysk.no/soverom/dyner/diverse/oppbevaringsveske-til-dyner-og-puter Vet ikke hvor tett den er, men det står at "det lette materialet sørger for luftsirkulasjon i vesken".
 11. Mygg og knott å slikt...

  Jeg har prøvd opptil flere såkalte "naturlige" myggmidler, med sitronella, geranium, lavendel og ymse annet. Som en usedvanlig attraktiv person (for mygg altså), kan jeg bare si: Absolutt ingen effekt. Null. Zero. Men jeg lukter ikke så verst DEET virker og er effektivt, men jeg unngår å bruke den siden den er så giftig. Det er en grunn til at det er forbudt å selge DEET i høye konsentrasjoner i Norge. Jeg har god erfaring med Autan myggmiddel, det er svært effektivt på meg, og det meste av forskning viser at det er betydelig mindre skadelig enn DEET. Men jeg tar allergitabletter og gir i grunnen blaffen i om jeg får noen stikk - de plager meg ikke så mye. Blir det ille sprayer jeg litt Autan på hender og legger, og gnir litt på halsen.
 12. Canon EOS 700D

  Det finnes zoomobjektiver som er vel så gode som mye fastoptikk, men da snakker vi kostbare zoomer - 15-30.000 kanskje. Mange yrkesfotografer bruker dyre zoomobjektiver, enten fordi oppdragsgiver betaler, eller de regner med å tjene det inn etter hvert. Yrkesfotografer setter stor pris på fleksibiliten en zoom gir. Men innen samme prisklasse får du vanligvis bedre kvalitet med fast objektiv enn en zoom, fordi det er mye mer komplisert og dyrere å konstruere et zoomobjektiv av høy kvalitet. Tungt og stort blir det gjerne også. Poenget er at den gamle sannheten om at fastoptikk alltid er bedre enn zoomer ikke stemmer helt. Som de fleste andre sannheter...
 13. Gore tex spørsmål

  Det er slik jeg alltid har gjort det, og det fungerer utmerket. Impregnering som skal "vaskes" inn har en stor ulempe: det gjør at plagget puster dårligere. Det er kun ytterstoffet som har behov for impregnering, ikke innerstoffet mot kroppen. Jeg har ikke sett en eneste produsent som anbefaler å bruke "vask-inn" impregnering. Spray på ytterstoffet og sleng i tørketrommel på rundt 40 grader. Da reaktiverer du fabrikkimpregneringen (DWR).
 14. Helårstelt

  Kuppeltelt har mange fordeler, bl.a. at det står nesten uten plugger i godt vær, og den gode romfølelsen er nevnt. De er også vanligvis svært vindstabile. Orion er en blanding av tunnel- og kuppeltelt, og har sjeldent god takhøyde (130cm tror jeg), det setter i hvert fall jeg stor pris på. Personlig kan jeg ikke fordra telt som skrår og blir lavere og lavere innvendig, men andre plages kanskje ikke av det. Husk også at du får 20% fjellforumrabatt hos Fjellsport.no, så Orion III extreme koster 6079.-
 15. Mobilkmera vs kompaktkamera

  De siste par årene har kameraene på noen mobiler blitt imponerende bra. Enkelte kan til og med ta bilder i råformat (DNG) slik at man kan justere dem i ettertid på en mye bedre måte enn jpg-bilder. En svakhet med mobilkameraer er mangelen på tele - de aller fleste mobilkameraer har vel en bildevinkel tilsvarende vidvinkel- eller korte normalobjektiver. Om mobilkamera er "godt nok" kommer an på ambisjonsnivået, og om bildene skal skrives ut og henge på vegg, eller om de bare skal deles på nettet.