Gå til innhold

Bjørn J

+Støttemedlem
 • Innholdsteller

  1 383
 • Ble med

 • Besøkte siden sist

 • Dager vunnet

  13

Bjørn J vant dagen sist November 1

Bjørn J hadde mest likt innhold!

Om Bjørn J

Nylige profilbesøk

2 909 profilvisninger
 1. Bjørn J

  Den ultimate turkniv finnes den

  Som en svært solid brukskniv til allround bruk. Den har godt gummiert grep, og passer fint i min hånd. Bladet er passe langt for meg, og det er temmelig tykt, på godt og vondt. Det virker som kniven kan tåle mye, men jeg har ennå ikke utsatt eggen for de store belastningene. Spent på hvor lett det er å slipe stålet når den tid kommer. Dette er ikke kniven til å kløyve vedkubber med, der er sameknivene mye bedre egnet. Kniven sitter godt fast i slira, det skal godt gjøres å miste den. Slira er typisk amerikansk survival/militær design, jeg er ikke så begeistret for den (dette visste jeg jo før jeg kjøpte den. ) Men den er funksjonell og holder kniven godt på plass.
 2. Bjørn J

  Trenger hjelp med reinsdyrskinn

  Jeg bruker reinskinn bare om vinteren, så regn er ikke noe problem. Ruller sammen skinnet og henger det utenpå sekken. Men for god beskyttelse kan du sy deg en pose av noe tynt og vanntett nylonstoff, eller kjøpe en passe pakkpose. Søppelsekk blir ødelagt med en gang. Det høres ut som skinnet ditt er garvet, og hvis det ikke er behandlet etterpå suger det vann, og er i grunnen lite egnet til utebruk. Det finnes noe to-komponent stoff som holder lenge, eller du kan gjøre som jeg gjorde i ungdommen: Male det med vanlig oljemaling og la det tørke lenge. Det holdt i årevis med mye bruk. Men det var et tørket skinn, og de trekker i utgangspunktet mye mindre vann enn garvede skinn. Jeg kjøpte et garvet skinn på XXL i fjor som skulle være behandlet for å tåle vann. Så langt ser det ut for at det er riktig, men jeg har ikke brukt det så mye at jeg kan konkludere ennå.
 3. Bjørn J

  Optimus 111 (hvor mange eier denne?)

  Stemmer. På veien fordamper drivstoffet, så det er parafindamp som kommer ut av dysen.
 4. Bjørn J

  Optimus 111 (hvor mange eier denne?)

  Det der kan være en 111B - det er ikke så enkelt å se forskjell på dem uten å studere brenneren (ta av vindskjermen). Hvis primusen er original står det på lokket om det er en B eller en vanlig 111, men det er ikke uvanlig at det er byttet kasse eller brenner på slike primuser. Er det en vanlig 111 skal du kun bruke parafin. Er det en B skal du kun bruken bensin. En 111B brenner dårlig med parafin siden den mangler et fordampingsrør.
 5. Bjørn J

  Hvilken hodelykt mener du er best?

  Oj, tenk om du synes det er ei drittlykt - da får jeg skyldfølelse! Men jeg tror du kommer til å like den, jeg har flere, og bruker ei av dem hver dag nå når det er så mørkt her nord. Senest for en time siden da jeg hentet potet til middagen, den har vi lagret i et mørkt og kaldt rom. Den jeg har i bilen brukte jeg i går da jeg skiftet ei lyspære. Jeg er like fornøyd med HC30 hver gang jeg bruker dem.
 6. Bjørn J

  Optimus 111 (hvor mange eier denne?)

  Jeg har aldri brukt en 111C, og har aldri skjønt hvorfor de flyttet rattet til venstre side. For høyrehendte må det vel være mye lettere og mer naturlig med høyreratt? Men som sagt, jeg har ikke prøvd i praksis. Kanskje det er en vanesak? At du synes en simpel, svartlakkert ståltank er tøffere enn en messingtank med patina, kan jeg heller ikke forstå...
 7. Rwanda og Kenya har innført forbud mot plastposer - interessant at dette skjer i land som mange i vår rike del av verden fortsatt ser på som nærmest "underutviklede". Hvem som er mest utviklet kan saktens diskuteres... https://www.nrk.no/urix/flere-land-folger-rwandas-forbud-mot-plastposer-1.13648175
 8. Bjørn J

  Optimus 111 (hvor mange eier denne?)

  Dustete? Absolutt ikke, jeg skjønner presis hva du mener :) . Men for min egen del er det bare bråkebrennerne som har sjel, jeg fikk aldri de samme følelsene for 111T. Kanskje fordi den første primusen jeg kjøpte i ungdommen var en 111, og jeg har mange gode minner knyttet til den.
 9. Bjørn J

  Den ultimate turkniv finnes den

  Det gikk kjapt - min SRK lå i postkassen i dag. Den snek seg forbi fortollingen, så det ble en rimelig kniv. Den virker robust og velbygd, og ser ut for å tåle hård bruk. Slira er funksjonell, men jeg må si jeg foretrekker gode lærslirer.
 10. Bjørn J

  Optimus 111 (hvor mange eier denne?)

  Se bort fra hjertefølelsen??? Den er jo det viktigste! Men OK, bråkerne har mer effekt enn stillebrennerne, og forskjellen i vind er stor. Ellers er det vel ikke noen større praktiske forskjeller, men den flotte musikken (som noen ufølsomme og ignorante mennesker kaller støy) fra en bråkebrenner er så sbsolutt et pluss :)
 11. Bjørn J

  Optimus 111 (hvor mange eier denne?)

  Nå er jeg mer glad i de klassiske bråkebrennerne, men den du har her er helt klart et fint eksemplar. Den multinøkkelen/rattet er genial, den har jeg brukt til å få ut returventiler. Men du kan ikke bruke den til dyseskift på bråkebrennere - da må det brukes fastnøkkel og fingre :) Noen av primusene mine kommer fra forsvaret, og flere av dem er håndmalt med kost, tydeligvis i et travelt øyeblikk. Men et par av dem er så stygt malt at de er skikkelig tøffe, jeg har ingen planer om å omlakkere dem...
 12. Bjørn J

  Optimus 111 (hvor mange eier denne?)

  Kanskje de grønne kommer fra forsvaret? O-ringen på pumpestanga har erfaringsmessig kortere levetid enn lærpakninger, og de slutter plutselig å virke. Ei lærpakning kan du redde ved å legge den i olje. Ha alltid med reserveringer hvis du har pumpe med o-ringer. Biltema artikkelnr 86-823
 13. Bjørn J

  Hvilken hodelykt mener du er best?

  Ingen av dem lager spesielt mye lyd . Jeg har ikke sammenlignet direkte (min HC60 ligger i bilen eller i garasjen bakerst og innerst), så jeg skal ikke være like skråsikker nå - men jeg mener å huske at jeg liker lysbildet fra HC30 bedre. Sterkere i sentrum, men jevn og myk overgang til kantene. Ikke typisk hotspot som jeg har sett fra andre lykter.
 14. Bjørn J

  Kartmannen.no: alternative turkart til Garmin

  Jeg lastet den ned nå, den er blitt litt større, 1 329 823 744 bytes for å være presis. (Dette er .img-fila for direkte kopiering til GPS.)
 15. Bjørn J

  Hvilken hodelykt mener du er best?

  Min favoritt er Nitecore HC30. Mer enn nok lys, selve lykta er avtagbar og kan brukes som lommelykt, den har ikke batterikasse bak som gnager i bakhodet (og dermed heller ingen ledning som ryker), den bruker et 18650 oppladbart batteri eller to CR123 engangsbatterier, den har 5 lysnivåer hvorav det laveste er svært svakt, supert som leselys i teltet. Lysbildet er fantastisk, med jevne overganger fra sentrum til ut i kantene. Jeg har hatt masse hodelykter opp gjennom årene, både LED-lenser, Petzl, Black Diamond, Silva m.fl., men detter er den absolutt beste jeg har brukt. Og om jeg høres skråsikker og overbegeistret ut, så er det helt korrekt
×

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.