Jump to content

Bjørn J

+Sponsor
 • Posts

  2,449
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  37

Bjørn J last won the day on February 9 2021

Bjørn J had the most liked content!

About Bjørn J

Profile Information

 • Gender
  Not Telling

Recent Profile Visitors

6,249 profile views

Bjørn J's Achievements

 1. Dette er støvler med Gore-Tex membran, og de bør vedlikeholdes annerledes enn lærsko/støvler uten membran. De med best kunnskap og kompetanse om støvlene dine er antagelig de som har laget dem, altså Crispi selv. Se på nettsiden [Hidden Content] Under Vedlikehold finner du hva de mener er den beste måten å ta vare på støvlene. Bl.a. fraråder de bruk av voks, de anbefaler jevnlig smøring med skokrem. Det har jeg sett andre produsenter også gjøre, på lærsko med Gore-Tex membran
 2. De urealistiske og merkelige prisene er indikasjon god nok på at dette er svindel. Det er heller ingen informasjon om hvem som står bak butikken, ikke telefonnummer eller epostadresse, kun et kontaktskjema. Domenet scarpasko.no ble opprettet i august i fjor, og firmaet Scarlet AS som registrerte det står ikke i Brønnøysundregistrene. Der er oppgitt et telefonnummer som ikke gir oppslag hos 1881.no. Det er også oppgitt et navn og en adresse på en kvinne i Oslo som er riktig, men hun har et annet telefonnummer. Mulig det er ID-tyveri. Når man velger å handle hos ukjente eller tvilsomme nettbutikker er det viktig at man bruker kredittkort, ikke debetkort. Da er sjansen stor for at du får penger tilbake fra banken.
 3. Et vakkert syn. Jeg var med på å sjøsette en nybygd fembøring for noen år siden, det er en flott opplevelse. Hurra for entusiastene som arbeider for å ta vare på kystkulturen!
 4. En glimrende ide! Da skulle pinadø jeg også sett på! Men det vil selvølgelig sldri skje - slike mennesker er ikke kommersielt interessante for statskanalen.
 5. Dette gjelder "ekte ull", ikke ull som er behandlet med såkalt superwash. Der er hvert enkelt ullfiber belagt med et tynt lag plast, og dermed er mange av ullas unike egenskaper ødelagt. Dessverre er det tillatt å merke plastbelagt ull som 100% ull, så man må undersøke litt selv. Skremmende mye av ullplaggene og ullgarnet som selges i Norge er behandlet med superwash/plast.
 6. Dette visste fiskerne i Lofoten i gamle dager. Hvis de ble kalde på fingrene dyppet de ullvottene i sjøen.
 7. Plagg med membran (goretex, Dermizax m.fl.) skal ikke impregneres med wash-in. Det ødelegger pusteegenskapene,. Bruk sprayimpregnering på ytterstoffet. Det gjør ikke jakken mer vanntett, men vannet preller lettere av. Det er en misforståelse at membranplagg blir mer vanntette av impregnering - det er selve membranen som gjør plagget vanntett i større eller mindre grad, og den kan ikke impregneres. Men ytterstoffet har godt av en spray etter vask, og kjør gjerne i tørketrommel på lav varme etter sprayen.
 8. I denne diskusjonen synes jeg det passer å legge ut en film om en skomaker som lager fjellsko for hånd, fra bunnnen av, tilpasset hver enkelt kundes fot. Det er en en fornøyelse å se en dyktig håndverker utføre kvalitetsarbeid. Om tilfelighetene bringer meg til Korea en gang, vil jeg helt sikkert stikke innom og få laget et par eller to.
 9. Du kan ofte finne veldig gode tilbud på outlet-nettsidene til Norrøna. Gjerne med 40-60% rabatt. Du må abonnere på nyhetsbrevet for å få tilgang, men da får du også beskjed når de fyller nytt på outlet-siden.
 10. Strømeng i Karasjok har produsert kniver i flere generasjoner, og stålet de bruker i dag er selvfølgelig noe helt annet enn forfedrene brukte. Historien om at det ble brukt bladfjærer har sikkert noe for seg, jeg vet i hvert fall at andre knivsmeder i Finnmark brukte det før i tiden da tilgang på stål var vanskelig. Det har opp gjennom årene vært ganske mange knivsmeder som lagde kniver til samene, og jeg vil tro samene stilte høye krav til deres kanskje viktigste redskap - kniven.
 11. Dagens Strømengkniver har 20 graders egg på hver side (så 40 grader totalt). Såpass spiss bør den være, men andre samekniver kan ha annen eggvinkel.
 12. Steve Strømeng sier at det er et helt annet stål i dagens kniver enn det var "i tidligere tider". Og at det stålet de bruker nå, kombinert med herdeteknikken, gjør at knivene tåler hugging og hard belastning i sprengkulde.
 13. Sttålet de bruker er som andre har nevnt karbonstål, de importerer råstålet selv fra Tyskland. Men spesielt for Strømengkniver er at de herder stålet med en spesiell prosess som kalles induksjonsherding (de er visstnok de eneste i Europa som herder knivstål på den måten). Det gjør at de kan oppnå forskjellig hardhetsgrad på forskjellige deler av knivbladet.
 14. Begge de sidene er opprettet av samme svindlere, registrert på noen i Malaysia. Språket (oversettelsen til norsk) er så ubehjelpelig og latterlig at jeg ikke kan tenke meg at noen lar seg lure ttil å handle der.
 15. Jeg har en annen Viking fjellstøvel så jeg skal ikke si så mye om akkurat denne modellen, men generelt har Viking alltid hatt litt bredere lest (såkalt nordisk lest) enn f.eks. italienske produsenter. Men det som har imponert meg mest med mine Viking-sko er det fantastiske grepet man får med UGC-sålen, som også den modellen du ser på har. Jeg har aldri opplevd så godt grep på f.eks. våte steiner. Jeg føler meg tryggere med Viking-skoene enn f.eks. Alfa Walk King. Til og med vinterstid sitter de godt, jeg bruker dem når jeg skal måke snø og det er for glatt til mine vanlige vintersko.
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use, and privacy rules Privacy Policy