Gå til innhold

Bjørn J

+Støttemedlem
 • Innholdsteller

  1 191
 • Ble med

 • Besøkte siden sist

 • Dager vunnet

  11

Bjørn J vant dagen sist Januar 18

Bjørn J hadde mest likt innhold!

Om Bjørn J

Nylige profilbesøk

2 390 profilvisninger
 1. Kart mangler meridianlinjer

  Siden misvisningen endrer seg bør man undersøke hvor mange grader den er der man skal på tur, før turen starter. Hvis kartet er gammelt kan misvisningen være feil, ja nærmest...misvisende! (beklager ordspillet )
 2. Kart mangler meridianlinjer

  Misvisningen er ikke konstant, den endrer seg ganske mye fordi den magnetiske nordpolen flytter seg. I 2010 var den f.eks. i Kirkenes +11 grader, i 2017 var den +15.
 3. Kart mangler meridianlinjer

  Jeg skjønner ikke helt hvorfor du må ha sant nord-referansen. Ja, mange steder i Norge er misvisningen stor, og må tas hensyn til. Men enten regner man misvisningen inn når man tar ut kurs, eller man bruker et komapss som automatisk justerer seg for misvisningen (man stiller inn misvisningen i antall grader på kompasset). Jeg har aldri hatt behov for annet enn UTM-nettet på kartene, men man må vite hvor stor misvisningen er i området man ferdes i.
 4. R-verdi reinsdyrskinn

  Hvis du skjærer (ikke klipper) et reinskinn i en rektangulær form i omtrent samme størrlese som et vanlig liggeunderlag blir det ikke så mye tyngre enn et godt underlag. Man trenger jo heller ikke å ha det i full kroppslengde.
 5. R-verdi reinsdyrskinn

  Jeg kjøpte et garvet skinn på XXL, det var innsmurt (impregnert) med et tynt lag av et slags to-komponent stoff som gjør at det tåler fuktighet godt. Andre selger også slike garvete skinn for utebruk. Tørkede skinn kan forsåvidt trekke litt fukt, det er viktig å tørke det godt etter bruk. Fordelen med et garvet skinn er at det er mye mykere og lettere å rulle sammen enn et stivt tørket skinn.
 6. R-verdi reinsdyrskinn

  Er det ikke slik at R-verdi egentlig betyr Reinskinnverdi? Altså at reinskinn har R-verdi på 10, og er referansen. Alle andre underlag sammenlignes med det, men kommer aldri i nærheten.
 7. R-verdi reinsdyrskinn

  Ja, min subjektive vuredering er at reinskinn er varmere enn det meste. Og ikke minst er det særdeles punkteringssikkert, og det er heller ikke fare for delaminering eller kanalkollaps. Og det bryr seg ikke særlig om gnister fra bål heller.
 8. Basetelt

  God takhøyde får du på Exped Orion III (130 cm) og Svalbard 6 camp (150 cm tror jeg). For min del er takhøyde svært viktig i et basetelt, det har større betydning enn mange tror. Men det kommer selvsagt an på hvor lang man er selv
 9. White gas får du på XXL under navnet Coleman fuel. Sist jeg sjekket kostet det rundt 70 kroner literen.
 10. R-verdi reinsdyrskinn

  Les her: http://septentrio.uit.no/index.php/rangifer/article/download/1203/1143
 11. Haspelsnelle til allsidig bruk

  Om du får penger tilbake og skal ha ny snelle, er det aldri feil å kjøpe Shimano. Jeg har opptil flere, både rimelige og litt dyrere, og de har vært særdeles pålitelige. Litt enkelt vedlikehold som grundig skylling i ferskvann hvis du har brukt den i sjøen, og en skvett olje og fett av og til, så har du snelle i evigheter. Det er også en god idé å slakke bremsen helt når snella lagres.
 12. Norrøna Fjørå

  Har nå brukt Svalbard Heavy Duty litt, og må si at det virker som en svært robust bukse. Tykt stoff, og kraftig fleksibelt vannavstøtende stoff over knærne og baken. Forsterket på innsiden av anklene nederst - det er et sted som slites raskt. Flott passform, og god bevegelsesfrihet. Små håndlommer oppe, men store "cargolommer" på begge lårene. Tror den blir varm på sommerdager, men luftingen på lårene hjelper nok. Jeg var ute og måket snø i et par-tre minusgrader og ble ikke kald (hadde ikke longs under buksa), og brukte den også litt inne, men da ble det fort varmt. Den bråker mindre enn ei goretexbukse, men er ikke så stille som f.eks. ei bomullsbukse. Jeg tror dette blir en favoritt.
 13. Subtraktorkode på kartreferanse.

  Er ikke subtraktorkode en måte å "kode" kartreferanser på? Her er noe jeg fant: "Subtraktorkode er en enkel men genial måte å kode kartreferanser på når de sendes på åpent usikret nett. Metoden ble utviklet av tyske diplomater på midten av 1800- tallet.Subtraktorkodene er oppgitt i avdelingens SOI, og har som regel betegnelsene Alpha, Bravo, Charlie osv. SOI`en og kodene er selvsagt gradert. Når kartreferansen blir sendt kodet på radio blir betegnelsen, f.eks Alpha, lagt til foran sifferene. I dag brukes neppe dette systemet mye. Dagens moderne informasjonsteknologi har gjort dette overflødig."
 14. Alder på telt - noe å si?

  Det er riktig, selv om jeg ikke er sikker på at rødt faller, eller at det spesielt gjelder røde billån Men rødt er den fargen som blekes raskest, ja - det var vel det du mente. Det er ikke bare innbilning, men kan forklares. Og det er ingen tvil om at røde telt bleker fortere enn grønne. Men om det betyr at rød teltduk svekkes raskere enn grønn, er jeg ikke sikker på. Det er kanskje bare fargepigmentene som forsvinner uten at det skader stoffet mer enn andre farger.
 15. Sove ute uten yttertelt

  Jeg tok med bare yttertelt på en høsttur noen dager, det var ikke snø, men det var noen få minusgrader et par netter. Det ble mye ubehag med kondens og is på innsiden av duken, det var i det hele tatt en tabbe som jeg bestemte meg for å ikke gjenta. Å bruke bare innertelt er sikkert en kjempegod idé på varme, tørre sommerdager, men jeg ser ikke poenget om vinteren.
×