Gå til innhold

foroll

Aktiv medlem
 • Innholdsteller

  163
 • Ble med

 • Besøkte siden sist

 • Dager vunnet

  2

foroll vant dagen sist April 1

foroll hadde mest likt innhold!

Om foroll

Nylige profilbesøk

991 profilvisninger
 1. Det er også mange ting man ikke kan lese ut av "x-mannstelt". Det hjelper ikke med god liggeplass til to, om det ikke er plass til to sekker, to par fjellsko, bløte ytterklær til to mann, og matlaging i forteltet/-ene. Man må også vurdere hvem man er på tur med. Jeg er 173, samboeren er 10-12 cm lavere, og vi har sovet i Niak sammen. Da hadde vi bittelitt plass til klær og ting i hver vår fotende, og det var i kombinasjon med tarp for å la sekker og utstyr ligge ute. Om jeg skulle overnatte med en kamerat i Niak tror jeg det fort ville blitt litt for Brokeback Mountain-følelse for min smak. Hvis vi er to på tur ellers blir det alltid Keron 3. 160 liggebredde, 220 lengde, og med rette vegger til innerteltet kan man utnytte hele lengden. Med god takhøyde og to ålreite fortelt med hver sin inngang, så har vi virkelig et telt som to mann kan trives i. Ikke brukt med to mann på vinteren, men ser ikke sort på. På den annen side har jeg et Abisko Lite 3 fra Fjällräven. Det har samme bredde og på papiret, men skrår i både høyde og bredde i fotenden. I tillegg er forteltet lite. Passer best for én mann og en stor hund, eventuelt kjærestepar, i mine øyne. Til sommeren skal jeg til Børgefjell igjen, og da har jeg tenkt å breie meg i Abisko 3-mannsteltet.
 2. Hva slags farge andre folk har på teltene sine er rimelig langt nede på lista over ting jeg bryr meg om. Jeg har dog opplevd å nesten snuble over grønne telt i skogen, men jeg har selvfølgelig ikke peiling på hvor mange grønne telt jeg har gått forbi uten å ha lagt merke til. Vintertelt vil jeg ha røde eller i annen skarp farge. Sommertelt er ikke så farlig, men jeg synes rødt er fint da også. Spesielt i skogen, så det er greit å finne tilbake til om man har slått leir i litt tettere vegetasjon. Jeg har hatt grønt telt før selv, dog, og trivdes også fint med det bortsett fra én ting. Det ble varmt i sola. Veldig varmt. Sist jeg kjøpte telt var det Hilleberg, og Hilleberg sin grønnsortfarge er jeg redd blir i varmeste laget. Jeg er nysgjerrig på hvilke erfaringer folk har med disse amerikanske teltene i lysegrått eller Fjällräven sine lyseblå telt mtp sol og varme.
 3. Jeg lagde slike snøplugger selv med flagglinekroker. https://www.biltema.no/fritid/hage/hagedekorasjoner/flaggklips-2-pakning-2000042479 Jeg klippet bort litt materiale med avbitertang for å få større åpning. Plasten i greiene der er knallhard, så burde holde lenge. Ikke sett behovet for at de må kunne låses helt. Bardunene skal da strammes allikevel.
 4. I vinterhalvåret har jeg vært fornøyd med disse https://www.stihl.no/STIHL-produkter/Verneutstyr/Hansker-bukseseler-og-belter/21251-1496/Arbeidshanske-ADVANCE-Membran.aspx De koster halvparten av tilsvarende hansker markedsført for turbruk. Kan holde på mye i fuktig snø uten at jeg kjenner fukt komme gjennom. Godt grep. Topp til å ordne ved eller gå ski, og varmer godt. Går godt opp arma så lett å få tett med jakka rundt. Eneste jeg ikke liker er at de blir litt klamme av egen svette, og som alle andre formsydde hansker er de trasige å få på om morgenen etter overnattingsturer.
 5. Siden jeg skulle avslutte turen en annen plass hadde jeg skyss dit av mitt faderlige opphav. Han hjalp med bæreetappen, så vi hadde hver vår sekk på ryggen og bar kanoen mellom oss. Det lar seg selvsagt gjøre å bære i to vendinger alene, men det var utrolig godt å slippe. Det ble mer enn nok kanobæringer på turen som det var.
 6. 4-5 km skogsbilvei, litt over en time rask gange i allefall. Litt kjedelig, men utgjorde lite på en toukers tur. Innehaveren av gården på Käringsjön var ikke hjemme, så forståelig nok at han hadde stengt veien til tomta si.
 7. Jeg har også 15-fotern. Brukte den på en toukers tur i sommer. Jeg hadde med greit med luksus, men når matlagrene minket ble den litt lettere enn ideelt. Bør være perfekt størrelse for én mann og hund med stor oppakning. Den ekstra oppdriften i 16,5 DR er jeg redd gjør den verre å padle i vind for én person. At 15 DR veier en tanke mindre er vel også bare en fordel.
 8. Den beste vektbesparelsen er alt du ikke tar med. Hvis du kjeder deg en dag kan du hive forskjellige ting på kjøkkenvekta og la deg sjokkere. Trenger ikke huske alt, men du blir fort klar over hvor mye mer noen ting veier enn du tror. Typiske områder man har med altfor mye er klær, kokkeleringsutstyr, fiskeutstyr, og "kjekt å ha". Sistnevnte kan ofte droppes totalt. En Nalgene-flaske veier 100 g mer enn tom iste-flaske, et par raggsokker ekstra veier 170g, og en mellomtykk ulltrøye kan foet veie 300-350g. I slukboksen har du kanskje 10 sluker på 10g som aldri får en dråpe vann på seg på turen. Et ekstra kokekar veier kanskje 200g mer. Dropper du kompresjonstrekket på soveposen og bare hiver soveposen og leir-klærne i én og samme vanntette pakkpose (de bør jo uansett pakkes vanntett) så har du kanskje spart 100 g igjen. Nå er vi på kiloet spart totalt, og du har ikke brukt en eneste krone. Jeg er langt fra noen lettpakker. Utstyret mitt er bevisst ikke det letteste, da slitestyrke er vel så viktig for meg. Men jeg har eksperimentert med hvor lett jeg klarer å pakke, og tenker på det som defaulten, og så er jeg veldig bevisst på hvilke vektøkende valg jeg tar. Sekken varierer etter tur.
 9. At det er trasig sørover i Europa er ikke noen grunn til at det bør være slik her. Jeg er utrolig begeistret for måten Statskog håndterer jakt- og fiskerettigheter på sin eiendom. Folkelige priser og lik tilgang for alle. Med trekning av jaktkort i hardt beskattede områder har alle like stor sjanse til å få jaktkort, i stedet for at høyeste byder får. Nå er dog jakt en avsporing, men prinsippet er det samme. Jeg skulle ønske Statskog eide langt mer av naturen her til lands, for det er tross alt fellesskapet som eier Statskog.
 10. Dere kan eventuelt sette igjen en sykkel ved Håsjøen. Er 8 km til Synnervika omtrent. God tur!
 11. Du må nesten bare se på det interaktive kartet til kortet på inatur. Hvis du padler rett vest når du kommer til Feragen (gjennom Feragshåen) så havner du tilslutt i Feragselva. Den renner ut i Håsjøen. Du kan dog ikke padle den oppstrøms, så da må du avslutte der eller padle videre mot Røros. Dere har god tid så det er jo mulig med en rundtur i Feragen og så Feragselva. Jeg har ikke padlet nordover i Feragen så kjenner ikke området. Antallet bæringee fra Käringsjön til Femunden avhenger mye av ruten, men noen blir det nok. Jeg padlet labyrinten til Öster-Rödsjön og bar derfra til Rogen, det ble en del bæringer. Derfra tok jeg meg opp Reva ril Revsjøen, over Styggsjøan til Litlsjøen, over Øvre Roasten, opp til Røvoltjønnan og ned ril Storvika i Femunden. Det ble omtrent 20 bæringer. Noen korte og greie, noen lange og slitsomme, men fortsatt greie, og noen satan helvete perkele til bæringer på 1 km gjennom steinrøyshelvete. Jeg brukte 11 dager på stykket til jeg nådde Femunden, men jeg tok meg god tid med dagsturer og overnattingsturer vekk fra vassdragene. Det var også mye dårlig vær og noen runder med snøbyger sent mai i år. Å følge Røa er nok raskeste vei ned til Femunden, men uansett blir det en del kilometer bæring fra Nedre Roasten og til Femunden. Jeg fisket med 0.23 mono i Femunden men fikk ingenting. Tar dog fint gjedde på en del kg med 0.23 mono.
 12. https://www.inatur.no/fiske/510a85d2e4b08594c88ee506 Dette fiskekortet dekker alt du trenger. Merk at det også er inkludert i Statskog sitt Norgeskort, hvis det er aktuelt å besøke andre områder inkludert i kortet senere i år. Jeg padlet fra Käringsjön i Sverige, ned til Femunden, opp til Feragen gjennom ruta du, og videre nesten til Røros tidligere i år. Det er kjempeflott det stykket dere skal padle, nyt det og ta god tid. Det er fire tømmerrenner dere skal ned gjennom. Bare den første, og korteste kan padles. De tre neste må dere bære, men det er god sti! Hvis dere vil forlenge turen litt er Feragselva fantastisk vakker, og for det meste padlebar. Jeg er ingen dreven elvepadler, så jeg bar forbi to av strøkene. Seks dager er masser av tid, selv med avslappet opplegg. Vær ytterst forsiktig på selve Femunden. Pass godt på vindretningen (greit å ikke bli blåst vekk fra land hvis det blåser opp). Hold dere nærme land. Femunden går fra rolig til livsfarlig høye bølger på utrolig kort tid ved vind. Stykket mellom Femunden og Feragen kan padles nesten uansett vær.
 13. Jeg skriver en liten turdagbok for meg selv underveis, fordi det gir meg glede både under og etter tur. Jeg fikk et gratis kompaktkamera i vinter, så på årets langturer har det fakrisk blitt noen forsøk på bilder. De har dog bare blitt vist til samboeren min og min far som spurte etter å få se bilder fra en tur. Jeg har ikke ett eneste turbilde eller noen turrapport ute på noe sted. Rett og slett fordi jeg ikke har lyst eller føler noe behov for. Samtidig er jeg glad vi mennesker er ulike, for jeg har kost meg masse med bøker fra ulike turer, av for eksempel Randulf Valle og Lars Monsen, og jeg har fått tips og inspirasjon til destinasjoner og utstyrsløsninger av folk her inne på fjellforum. Det koker igrunn ned til hva en kar skrev over her, hike your own hike. Selv om alle her går tur skjer det på ulike måter, med ulikt utstyr og ulike mål. Mangfoldet bør settes pris på, for vi kan lære av hverandre. Det hadde fort blitt for mye av det gode hvis hver eneste nisse som eier et par fjellsko skal skrive blogg, men det er flott at noen gjør det.
 14. Nei, og spesielt telt kan være vanskelig. Telt blir kompromiss uansett, og det er vanskelig å vite hvilke kompromiss en beat trives med. Jeg har solgt to telt siste året, og begge to var gode telt, men jeg byttet kompromissene mot andre. Selv om det kanskje er overilt å kjøpe masse dyrt og nytt utstyr når man er helt ny i en hobby, så er det i allefall fint at utstyret selges brukt i stedet for at det støver ned i en bod. Det er sikkert også bedre for miljøet og bruk-og-kast-kulturen vår at man kjøper ordentlige ting med én gang og heller selger brukt, enn å kjøpe billigræl som må hives etter én sesong. Hvor stor prosentandel av denne forumstereotypen om "instagram-teltere i Helsport SL-telt" som faktisk blir aktive teltere vet man heller ikke noe om. Kanskje de aller fleste ender med å bruke utstyret ofte? Jeg synes i allefall det går an å holde seg for god for å gjøre narr av folk. Men det var vel heller ikke det du mente @Memento mori, om jeg forstår deg rett. Det var forresten tipsene dine fra en gammel tråd som gjorde at jeg fikk has på multifuelbrenneren min da jeg var ny til slik apparatur, så all takk for det!
 15. Jeg har eid Fjellheimen X-trem 3 camp som er veldig likt pro-versjonen. Det er et godt telt, men jeg solgte til fordel fot et Keron 3. Det er like tungt, og har omtrent samme totalareal, men takhøyden er generelt bedre pga. like lange teltstenger. Med to mindre fortelt har jeg ikke savnet camp-fortelt. Men nå foretrekker jeg å ha det meste i innerteltet. Slik er telt vanskelig, man har ulike preferanser og det blir kompromiss uansett. Hvis økonomi ikke er noe stort problem, og du vil slippe skrånende fotender (det jeg mislikte på Fjellheimen) så hadde jeg absolutt vurdert Keron 3. Jeg ga 8100 for mitt på Fjellsport tidligere i år.
×
×
 • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.