Gå til innhold

foroll

+Støttemedlem
 • Innholdsteller

  255
 • Ble med

 • Besøkte siden sist

 • Dager vunnet

  2

foroll vant dagen sist 1. april 2019

foroll hadde mest likt innhold!

Om foroll

Nylige profilbesøk

1 170 profilvisninger
 1. Da spørs det litt hva slags temperaturer du var i. Breidablikk er ei myk ski uten særlig smørelomme, så da vil festesmurningen alltid være nedi (ihvertfall hvis du har tung sekk og/eller er tung sjøl), noe som kan gi dårligere glid. Noen typer snøforhold er også bare vanskelige.
 2. Bruker du feller? Isåfall hva slags? Hurtigglider virker ikke lenge. Hva skags glider brukte du hjemme? Jeg bruker gul glider (for mildvær) og smelter inn den samme glideren mange ganger, før jeg gjerner/sikler. Da er jeg sikker på at sålen er mettet. Så har jeg på aktuell glider tilpasset sesongen.
 3. Fra hva jeg har forstått: Power gas: Butan/propan miks. Summer gas: Butan, lavere effekt i forhold til temp. Winter gas: Power gas med veldig dyr papp
 4. Forskjellen i selve enden er ikke så stor men du har mye bedre plass ved siden av deg om du ligger med hodet i hodeenden. Plass ved siden av deg i innerteltet altså. Jeg synes som sagt det beste er å veksle mellom alt ettersom, og ser for meg at jeg ville gjort det samme i Allak. Det er jo ikke akkurat en permanent beslutning.... Kan prøve brgge deler uten å forplikte seg ut livet.
 5. "Det gir mye større overflate for overgang fra væske- til gassfase enn i en boks uten papirinnlegg. Større overlate gir raskere fordamping, raskere fordamping gir større trykk i boksen og større trykk gir høyere effekt. Dette er faktisk hele hemmeligheten med Primus Winter gas." Står sort på hvitt forklart i linken du fikk, av en profesjonell skribent og tester av friluftsutstyr, med doktorgrad i realfaglig retning fra NTNU.
 6. Si fra hvis du vil ha assistanse i forsøket, jeg sitter i elektrobygget og kjeder meg om dagene 😃
 7. Vintergass funker helt ok til kaffekok i -10, også med toppmontert brenner. Bedre enn vanlig gass (gassen er vel strengt tatt samme, det er utformingen på boksen innvendig som er ulik, mener jeg). Er man sjeldent på tur på vinteren eller kun skal ha gass til et kaffeoppkok nå og da er vintergass supert. Jeg foretrekker imidlertid sprit (Trangia 27/triangle med bioetanol) eller flytende brensel (Primus omnifuel med 4-takts alkylatbensin) på vinteren. Førstnevnte hvis jeg vil ha noe enkelt og greit til matlaging og kaffe; sistnevnte hvis jeg er nødt til å smelte en del snø eller vil ha mulighet til kosefyring i teltet. Bruker uansett sprit til forvarming av primus, så da tar jeg med spritbrenner som reservebrenner - om ikke annet for å ha litt varme til fingrene mens man feilsøker primusen. Med sprit har jeg aldri med reserveløsning. Før brukte jeg gass som reserve, og det funker som sagt, men er dyrt for de vinterboksene.
 8. Min erfaring med både Fjellheimen Xtrem og Hilleberg Soulo (lillebroren til Allak) er at Soulo presses ned minimalt. Kanskje går det bort 7-8 cm av snø og vind som legger seg der. Soulo er forøvrig som Allak smalere i fotenden enn hodeenden, men jeg har mange ganger sovet med hodet i fotenden. Enten fordi jeg oppdaget etter å ha slått opp teltet at det skrår ned mot hodeenden, eller fordi jeg har med hund som sover på beina mine og da er det fint om det er litt bedre plass der. Føles også litt lundere i fotenden på teltet. Kanskje det skyldes at trekk kommer inn under døra fordi man ikke kaster snø over på samme vis der. Uansett, jeg setter alltid opp teltet slik at jeg kan åpne døren uten at det blåser rett inn. Ser Allak er likt konstruert og hadde gjort det samme der. Blåser det rett inn kan man få snø på alt og det er generelt ubehagelig. Virker mye smartere med Staika sine diagonale dører.
 9. Lundhags har en del sko som er 3-lags (lær utenpå, lær inni og noe neopren i mellom for å gjøre de stivere), og en del sko som er 1-lags. Da er det kun ett lag lær. 1-lags lærsko er ikke like stive som "tradisjonelle" fjellsko a la Alfa Walk King. De er også mindre varme. På den positive siden tørker de utrolig fort. Bare å ta ut sålen på natta så er de tørr neste dag. Kjøp så du har plass til 2 par sokker. Lundhags-sko har gummi nederst, som former seg i liten grad etter foten, så sørg for å finne en modell som passer godt. Du vil streve med å "gå inn" fot-delen. Jeg har Lundhags Vandra høy modell, men har sett på Lundhags Park som lettere alternativ. Ellers kjenner jeg flere som bruker Alfa M77 (forsvaret sine standard marsjstøvler) og er fornøyde med dem. Mykere såle enn Lundhags, mener jeg.
 10. Det er nok det ja. Interessant nok blir ikke fyrstikken til støv heller, ligger en sort pinne igjen etterpå når all spriten er oppbrent. Jeg bruker bare fyrstikk ned til kanskje 5 blå, før jeg eventuelt forvarmer med vintertilsatsen. Den gir virkelig høy effekt. @Tom42 lager en colaboksovn jeg har testet denne uken, hvor man heller litt sprit i et syltetøylokk før man setter brenneren oppå. Antenningen skjer ved å tenne spriten i lokket, ikke selve brenneren, som så gjør at spriten i brenneren fordamper og antennes av flammene fra syltetøylokket fordamper. Denne patenten vil nok ikke trenge forvarming på samme måte, siden man teknisk sett alltid forvarmer i opptenningsstadiet. Jeg har ikke fått testet den på tur ennå, kun i hagen, men har trua på at den vil klare kulden bra, så lenge spriten ikke er så kald at den ikke antenner. Men da må den virkelig være kald. Husker jeg rett gikk Lars Monsen og Trond Strømdahl Norge på langs med kun spritbrenner og bålfyring, uten noen problemer med at spriten ikke fungerte på vinteren. Men jeg hadde nok foretrukket et multifuelapparat til en slik tur. Kvistbrenner er supert 😀
 11. Har selv brukt sprit mest i vinter, både i Trangia 27 og triangle, til alle turer hvor jeg ikke trenger å smelte mye snø. Forvarming er nødvendig under 2-3 grader, men ikke hatt noen problemer med å bruke sprit ned til -10 (kaldere enn det har det vel knapt vært i vinter der jeg farter). Trangia sin vintertilsats er fin, hvis du har lange fyrstikker. Kan også bare bruke en lang fyrstikk og la den ligge igjen i spritbrenneren. Den brenner en liten stund, og det funker ok som forvarming. Når spriten er brent opp er det bare å riste ut resten av fyrstikken. Bruker Jernia sin bioetanol. Sprit er jo selvfølgelig tregt, men når jeg kun skal koke kaffe, pastagryte eller risgrøt og lignende, og ikke smelte snø, funker sprit utmerket Merker lite effektforskjell på -10 og +10 i grunn. Tid har jeg nok av. Jamfør tråden her.
 12. Jeg beregner at ca 230 g gass per pers varer 5-6 dager. Innebærer 1-2 kaffeoppkok på 0.5 L, middag som gjerne er stekt fisk pluss potetmos, eller koking av noe gryterettlignende. Aldri real. Med trangia har du vindskjerming som gir effektivt bruk.
 13. Det gikk fort med lesingen der. Støtter opp under gass til Trangia på sommeren.
 14. Min erfaring er at sprit funker bedre vinterstid, hvis du kan å forvarme. Effekten i en gassboks taper seg fort etterhvert som du tapper.
 15. Høres ut som et kanonkjøp som bør funke til vinterturer i mange år.
Kommersielt samarbeid: Rabattkoder og sporingslenker

Fjellsport Fjellsport sporing

Outnorth.no Skittfiske
×
×
 • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.