Gå til innhold

foroll

+Støttemedlem
 • Innholdsteller

  284
 • Ble med

 • Besøkte siden sist

 • Dager vunnet

  3

foroll vant dagen sist 2. mars

foroll hadde mest likt innhold!

Om foroll

Nylige profilbesøk

1 425 profilvisninger
 1. Snøplugger er også topp i litt sand-preget jordsmonn i stedet for vanlige plugger.
 2. Hele prinsippet bak allemannsretten er at naturen og opplevelsene den tilbyt tilhører oss alle. Å måtte betale er stikk i strid med dette. Jeg ser ikke hvilket problem dette hadde løst heller. Man kunne jo betalt og så herpet naturen. Jeg tror den mest hensiktsmessige løsningen hadde vært å i særlig slitasjeutsatte områder kun tillate telting og bålfyring ved bestemte plasser, og kjøre ut ved dit. Da hadde man kanalisert 3/4 av folket på telttur i samme område, hvor man lettere kunne utført oppsyn ved regelverk, og hvor tilretteleggingen forhindrer slitasje. Hvem gidder å sage ned et tre der det ligger ferdig ved? Og da står 90% av nasjonalparkene igjen til de som vil oppsøke de mindre populære områdene, hvor det er fri camping og normale bålregler. Ingen trenger å betale noe.
 3. Totalforbud mot å ta noe annet enn småkvist fra bakken i Femundsmarka, så dette var fælt å se. Fint å se at de er flinke til å dokumentere lovbruddene selv, og at det blir anmeldt av @Bjarne H.S. Jeg kom nettopp hjem fra en femdagers-tur rundt Muggavassdraget selv, og kontrasten mellom bålplassene langs nedre deler av elva og den totale mangelen på menneskelige spor høyt oppe i vassdraget nærme svenskegrensa er stor. Jeg har lekt med tanken på om Femundsmarka burde vært delt inn i soner à la Lemmenjoen i Finland, med én del der det kun er lov å fyre bål langs faste bålplasser med utkjørt ved, og ellers gjelder normale regler. Rundt Røa-vassdraget og nedre Mugga og Grøtådalen kunne dette vært positivt, men jeg kjenner ærlig at det byr meg imot.
 4. Har selv Niak og Soulo. Det skumleste med Niak er hvor lite Soulo blir brukt etterpå. Niak er veldig romslig og behagelig til én person, utrolig raskt å sette opp, tåler overraskende mye, og du blir fort glad i å kunne velge hvilken side av teltet du åpner som dør, så du alltid kan velge å vende teltet mot finest utsikt, uten å tenke på vindretningen. 700 g lettere kjenner du i sekken. Jeg bruker Niak fra snøen forsvinner til utpå høsten, før Soulo tar over senhøst og vinteren. Har forøvrig også større tunneltelt.
 5. Helags blir vel som Yellow Label Kaitum. Perfekt for folk som vil ha lett telt men har fobi mot skrående telt (også kjent som @Bjørn J syndrom). Jeg strever genuint med å se bruksområdet til Soulo i black label. Min erfaring er at fordi Soulo har så liten profil mot vinden, og har tre kryssende teltstenger over et veldig lite teltareal, så tåler det omtrent alt av vær sånn som det er. Det rikker seg jo knapt i vindkast sånn som det er. Black label soulo blir jo for virkelig, virkelig ekstreme forhold, og det er jo kanskje forhold hvor man vil ha litt mer tumleplass inne. Samtidig blir jo teltet drøyt tungt for folk på vertikal tur opp Himalaya også. Til slik bruk har jeg inntrykk av at éndukstelt er vanlige.
 6. Støtter oppunder Lundhags. Har selv Vandra II high (finnes i mid-versjon som er lavere) og har testet Forest II. Begge er suverende til bruket du beskriver, men Forest II er lagd for litt ekstra høy vrist, og passet meg dårlig. Vasser mye i myr uten å bli bløt, og om de blir bløt tørker de på en brøkdel av tiden. Min erfaring med forede gore-tex-støvler er at de er vanntette til vannet går over ved f.eks. bekke-kryssing eller myr, og deretter er de søkkbløte resten av turen.
 7. Om man kjøper norsk eller ikke er det jo uansett fint om man kjøper noe i Norge. Det betyr at en norsk butikk får noen kroner og det hjelper å hodle arbeidsliv i gang. Man kan aldri ta for gitt at man har det butikktilbudet man har, for når folk slutter å bruke dem så forsvinner de. Til trådstarter: Har du vurdert tunneltelt? De byr gjerne på mer plass i forhold til vekten, og man får gjerne solid fortelt som kan være nyttig med sko og sekk til 2 voksne. Eksempelvis Kaitum 2/3 gir lav vekt for god liggeplass, rette endevegger (det gir helt annen romfølelse. Jeg har slev keron 3, vinterversjonen av Kaitum, og romfølelsen med rette endevegger er fantastisk) og utgang og fortelt i hver ende. Finnes også i GT-versjon som har ekstra stort fortelt. Helsport og Fjällräven har jo også gode tunneltelt.
 8. Jeg har ikke kjøpt noe turutstyr på månedsvis, men nå har jeg signert ny jobbkontrakt og flytter til Nordland. Da ble det åpenbart at bil trengtes, og valget falt på en pent brukt VW Caddy maxi. Det blir kjekt når en vil ha plass til pulk eller allykano, og gjerne vil sove baki bilen på ferd gjennom vårt flotte land.
 9. Å bruke masse tid på å gjøre modifikasjoner på telt er ikke i seg selv lønnsomt. Smarte forretningsfolk hadde skjønt at det er sånt som gjør at flere kunder velger merket, men når det kreves "lønnsomhet i alle ledd" er slik service det første som ryker.
 10. Det varierer fra år til år. Jeg var der to uker i fjor og startet ca. 25. mai fra Käringsjön i Sverige, som ligger høyere oppe enn Femunden. Snødde hver dag første uka, men absolutt all is var gått. Deilig å ha Femundsmarka nesten for seg sjøl. Hadde vel alt fra -5 C og snø til nesten +25 og knallsol og tordenvær på den turen. Ingen andre tips enn å følge med på f.eks. senorge.no og ha en plan B.
 11. Jeg er fra Melhus selv, og dette har det vært skrevet om i Trønderbladet i en god stund nå. Det er den samme dama som har sydd og gjort modifiseringer på telt i 20+ år. Jeg vet mange teltnerder her inne med egne tanker og idéer om hvordan telt skal være har hatt stor glede av syferdighetene hennes. Flink og trivelig dame, og serviceinnstilt gjeng ellers også. Selv har jeg hatt en preferanse for Hillebergtelt, men har hatt flere fra Helsport. Nå er jeg redd at teltavdelingen til Helsport aldri blir den samme, og hvis servicen forsvinner og de begynner med Norrønapriser, så ser jeg ikke hvordan de skal konkurrere mot andre store teltprodusenter.
 12. I små fjellvann vil jeg si 3-15 er ypperlig. 14-40 er jo mer typisk stang til sjøfiske fra land, smålaks, og gjeddefiske. De fiskene man typisk får i små fjellvann er ikke mye moro med så stiv stang. Støtter Shimano-snelle med mono. Mono er billig, og fint å begynne med, og er du ikke fornøyd kan du alltids bytte til fireline senere. Jeg har prøvd mange multifilamentsnører, men bruker kun mono selv. Kaster ikke fullt så langt, men langt mindre sjanse for kluss og rot og fuglerede. Dette er dog veldig en smaksak, hvor ingen av delene er objektivt bedre, selv om noen liker å si det. Det er fordeler og ulemper med begge, og i smaksak-spørsmål tror jeg mange er tjent med å velge det som koster 1/3 av det andre første gang de kjøper noe ordentlig. Hvis du ikke liker det har du tapt 100 kr. Støtter også @Bjørn J om hakket kortere stang. Skal du ha en ordentlig stang kan en litt kortere være mer håndterlig til fiske i bekk, elv, eller skogsvann med vegetasjon rundt. Men 9,6' er ikke feil. Jeg har som regel med to stenger på tur: en 5,5' på 1-11g og enten en 6'på 3-14g eller en 9' på 3-14g, avhengig av om jeg ferdes i skog eller til fjells. Til 6'-ern bruker jeg en 1000-snelle, til 9'-ern bruker jeg en 2500-snelle, da jeg føler det gir bedre balanse. Om du går for 9,6' ville jeg vurdert 2500-snelle for balansens skyld.
 13. Termoser isolerer til stållagene blir sammenklemt så det fungerer som en varmebro. Det varierer selvsagt mellom modeller, men de tåler en del støt før de slutter å holde på varmen. Spenstige lukkemekanismer i korken er vanligste årsak til at de ryker. Kjøp noe med kun en enkel kork man skrur igjen med gjenger, som f. eks. Thermos Work. Mye enklere å manøvrere i kulda med votter også.
 14. Jeg har en ally 15. Veier ca. 75 kg selv, og med rundt 30 kg i baugen er den perfekt å padle. Langt større forskjell på 0-10 kg i baugen kontra 10-30 dog, så når jeg ikke har med sekk for overnatting hiver jeg bare hva enn jeg finner av ræl i bilen i en bag og legger frami. For å padle alene, spesielt en kano med spring som Ally 15, er det essensielt at man mestrer J-tak så man kan korrigere kursen under taket uten å bremse. Da er også viktig med passe lang åre, noe jeg ser utrolig mange som ikke har. Blir årene for lange får man ikke riktig teknikk. Antar det er noe mannlig gen som gjør at vi tenker "jo større verktøy jo bedre", for jeg ser også folk skyte rev med kaliber som kunne tatt livet av en flodhest, sage småbjørk med motorsag som kunne felt redwoodtrær i California og klyve nevnte småved med økser man knapt kan løfte.
 15. Hjemme. Med flatfil og en liten brynestein.
Kommersielt samarbeid: Rabattkoder og sporingslenker

Fjellsport Fjellsport

Milrab Milrab

Skitt Fiske

×
×
 • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.