Jump to content

Truant76

+Sponsor
 • Posts

  628
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  3

Everything posted by Truant76

 1. Støtter forslaget om Käringsjön, men der er det ikke noe transport som tar deg til ett sted slik at du kan bruke 2-3 dager tilbake til bilen, så det blir i såfall en liten rundtur. Det er jo teknisk sett ikke i Femundsmarka heller, men Rogen naturreservat på svensk side som grenser til Femundsmarka. Et annet alternativ er å ta Femund II fra Synnervika i nord og ta med kano til første stopp, utløpet av Røa, og så padle langs land på østsiden av Femunden tilbake til Synnervika, da er du ikke i selve nasjonalparken, men etter 3 turer i området så har jeg kommet fram til at det egentlig bare er av akademisk betydning om man befinner seg innenfor grensen til parken eller ikke, det er ikke rare forskjellene på terreng ol. Dette blir ikke mer enn ca. 14 km om du krysser over mot vest ved Storholmen i nordøst, ev. kan turen forlenges med en runde oppom Muggas utløp, da får du noen km ekstra. Ellers vil jeg varmt anbefale nordre del av Isteren, nabosjøen i sørvest for Femunden, hvis man parkerer nedenfor for Rønningen camping, rett sør for Nøstenfossen så kan man følge en elv (som er med som en flod å regne da den ikke har noen stryk og renner veldig sakte) ned til selve Isteren og så dreie nordøst ved utløpet og opp i Bjørnfjorden, det er et veldig fint område som jeg har vært i 2 ganger. Parkeringen er tilgjengelig for alle og man betaler ikke rare summen for å stå der heller. Hvis du ikke tar med kano selv kan man leie av Rønningen camping, var vel Hasle 530 classic de hadde da vi leide i 2015. Ligger man på nordøstsiden i Isteren er det heller ikke mer enn ca. 3 km å gå over til Femunden mellom Nordre og Søndre Bjørnberget, via Bergatjønna. Forøvrig fantastisk utsikt fra Nordre Bjørnberget og er du heldig treffer du på tamrein også. God tur
 2. Hvis kriteriet er å bare tilsette (varmt) vann og vente litt så er det jo noen begrensninger. Jeg synes gyterett poser er ganske ok, veier lite og kommer i varianter med pasta/ris mm. Som oftest kutter jeg opp biter av en spekepølse (rødvin, elg, får ol.) og tilsetter. Slik pølse spiser jeg også som snacks så den har flere formål. Gryterettene havner gjerne i samme "kategori" som Real osv. det er ikke akkurat luksusmat, men det funker, og jeg synes de generelt er bedre enn Real. Kan bli litt mye gryterett om man er alene og lager en hel pose, men det passer bra hvis man er 2.
 3. Jeg vet det er en uting å svare på annet enn det som det spesifikt blir spurt om, men har du vurdert kvistbrenner? Alle alternativene dine innebærer jo at du må bære med deg drivstoff, med en kvistbrenner kan du bruke brennstoff som du finner langs veien, aka slipper å bære, og kan prioritere dette på godværsdager der ting er tørt og spare på gassen til de mer utfordrende dagene. Men hvis jeg skal svare på akkurat det du spør om så ville vel valget mellom rødsprit eller bensin avhenge av hva mesteparten av bruken blir, for det meste koke vann til Real turmat el. så hadde jeg vel gått for rødspriten, lage ting som skal koke eller steke matvarer så hadde jeg sikker gått for bensin. Smak og behag, andre ville sikkert prioritert annerledes.
 4. Jeg har en Kipara Char XXL 310, men ingen hund... Denne er så stor at jeg kan ha tursekken under dekk, og vi har vært 2 voksne + en 3-åring i den, så bæreevnen er veldig god. Var på en dagstur for et par uker siden med fruen i baugen og meg bak, ingen barn på den turen. Hadde også plass til 2 dagstursekker. En utfordring å tenke på er å få på spruttrekket når man er flere i båten, jeg fikk det kun tilstrekkelig på når hun satt med ryggen mot baugen, når hun satt andre veien ble det åpning på ene siden som slapp inn åredrypp. På mindre modeller tror jeg du vil få problemer med å bruke trekket med hund. Packraftene er ikke særlig retningsstabile med lite vekt i baugen, så en slik stor modell er nok krevende i vind om du er alene og ikke har med sekk eller annet som veier. Med en person i baugen var min ganske kurant å padle selv i relativt kraftig motvind/sidevind. Skal du ligge utpå og fiske i vind kan du kanskje vurdere å kjøpe en ripstop pakkpose som du kan fylle med stein og bruke som dregg med tau i, med mindre planen er å drive med vinden, for det er greit vindfang i en slik båt. Siden de er lette av natur tåler de også mindre enn andre tyngre farkoster så man bør i det aller minste ha med noen meter med solid gaffa til nødreparasjoner, men sikkert best å ha med lappesaker også. Blir båten liggende i solsteiken når du er på land så slipp ut litt luft så trykket ikke blir for høyt.
 5. Padle opp Mugga tror jeg blir vanskelig. Svein Fiskeset (youtube) prøvde med ally men snudde og dro opp røa i stedet. Tror videoen er fra 20!9 eller 2020. Får et visst inntrykk om du ser starten på turen hans. God tur
 6. Hva innebærer "tull"? Har du prøvd å feilsøke, prøvd flere gasstyper/produsenter ol? Har lest flere steder at enkelte brennere, mulig det gjelder merker, har litt problemer med å fungere optimalt med Coleman gassbokser, det er visstnok noe med ventilene på disse som ikke er helt som andre bokser. Jeg har en GSI Pinnacle 4 Season som pakker veldig kompakt, veier lite og som etter min erfaring (begrenset da den er relativt ny i mitt eie) fungerer utmerket og har gode simmer egenskaper, veldig fornøyd med den da den også har forvarmingsrør, men den har dessverre ikke stort brennehode så du får nok ikke den beste varmefordelingen.
 7. Har vært der en gang, da leide vi kano på Tjørull Camping. I løpet av 2 uker kom vi ikke lenger enn til Bjønndalsbukta ( 😆 ) så har ikke padlet hele vannet, men med rolig padling på returen så brukte vi vel ikke mer enn ca. 2 timer. Ruten du nevner ser ut til å være ca. 17 km, så hvis dere klarer å holde 3 km/t så er det under 6 timer med effektiv padling. Det burde jo absolutt la seg gjøre hvis dere har hele lørdagen til rådighet. I Bjønndalsbukta er det en fin flat plass helt nede ved vannet med plass til flere telt, om dere vil ha en kort etappe første dagen, der kommer det også ut en liten elv rett ved siden av så dere har tilgang til drikkevann og det er også en liten kulp der som det er mulig å legge seg ned i om dere skulle finne på å komme tilbake en gang når det er litt varmere i været. Den flate plassen har underlag av hardpakket sand el. så det er en fordel med et godt liggeunderlag da det er null demping. Plassen er også godt skjermet for vind. Så ligger det også en stor kampestein på neset utenfor der dere kan ha klatrekonkurranse (det er ikke veldig enkelt å komme seg opp på den). Bjønndalsbukta:
 8. Det er litt både og med takhøyden, det er nok til å kle av/på seg, gjerne sitte og lese litt osv, men jeg vil si at det blir for lite om man får en lang dag i teltet der man sitter inne mesteparten av tiden f.eks grunnet dårlig vær. Blir vanskelig å strekke skikkelig på seg. Nå bør det tas med i beregningen at dette ikke er et telt jeg har kjøpt for å dra på turer over flere dager der jeg skal kose meg, i hovedsak er det tiltenkt bruk der jeg kommer meg ut på tur uten samboer, ev. samboer + barn, for alle de andre teltene jeg har er store og krever en del plass der se settes opp. Det har blitt slik fordi vi, før vi fikk barn, har hatt 1-3 ukers turer som sommerferie hvert år og da er det greit med god plass når vi er 2 stk. som bor sammen over så lang tid. Det blir ikke tid til lengre turer alene, ser ikke for meg at jeg vil få til noe særlig mer enn en helg på solotur i overskuelig framtid, og da ofrer jeg gjerne litt plasskomfort i bytte mot å kunne slå opp teltet på langt flere plasser enn jeg kan med f.eks mitt Nigor Wickiup 4. Eneste langtur jeg kan se for meg at jeg hadde brukt Urberg teltet på er hvis jeg får en mulighet til å gå Hardangervidden på langs som jeg har lyst til å prøve meg på om anledningen skulle by seg, men det er jo en type tur der mesteparten av tiden vil bli brukt til å gå, hvor jeg ikke har planer om å bruke telt til noe særlig mer enn å få seg en natts søvn, og da blir ikke komfortabel takhøyde så veldig viktig. Jeg vil jo tro at du med 184 cm ville fått en mer komfortabel opplevelse av takhøyden enn meg. Ikke at jeg begynner å bli skrøpelig, men når jeg nå har passert 45 så har jeg skaffet meg noen gåstaver som jeg har med når jeg går med tyngre sekk, som brukes ved behov om det f.eks er glatt eller jeg skal opp brattere partier, og de gir også en god fleksibilitet når man setter opp tarpen. Jeg kan f.eks sette opp en A-tarp med dem og de bardunene jeg har med meg, over teltet, selv om det ikke er et eneste tre tilgjengelig. Vektmessig sparer jeg egentlig ikke noe kontra Wikiup'en med Urberg + tarp men med så mye fleksibilitet og betraktelig flere steder å kunne slå opp så er det en god løsning for meg.
 9. Ja, fikk tatt noen bilder men tenkte ikke på å poste her om første-testen da jeg tok dem så alle er bare varianter av bildet under. Det er nok fullt mulig med en slik modifisering, men da må jeg sikket lage en patent som er fleksibel for jeg har uansett en plugg i nederste feste hvis jeg bruker footprint for da vil det og teltet dele denne pluggen. Absolutt noe å vurdere, jeg har mengder med små klips ol. som jeg kan bruke.
 10. Da ble det endelig anledning til å ta første overnatting i dette teltet. Det aller viktigste for meg var at det var tilstrekkelig liggelengde for en på 197cm, og det var det så absolutt. Det var faktisk såpass langt at jeg kunne ha litt klaring til endeveggen i begge ender og slik unngikk det laveste punktet i innerteltet, noe som er ganske praktisk når man har skostørrelse 47. Ut ifra oppgitte mål skal det ikke være tilstrekkelig plass til Exped downmat'en min i endene av teltet så jeg brukte en kombinasjon av uisolert oppblåsbart Sea To Summit ultralight (mumieform) og Thermarest Z-Lite, og da var det god plass. Det kan hende det går med downmat også, men jeg liker den andre komboen pga. fleksibiliteten med å kunne bruke Z-Lite ute under tarpen. Jeg hadde tarp over hele teltet, men det var uansett bare lett regn så kan ikke si noe om hvor vanntett det er. Fikk derfor ikke testet ventilasjonen siden jeg sov hele natten med ytterdøren åpen og kun myggnetting lukket i innerteltet. Jeg ser for meg at jeg stort sett kommer til å bruke teltet i kombinasjon med tarp for å få litt uteområde da det ikke er noe særlig fortelt å snakke om her. Jeg fikk greit plass til 70L sekken og alfa WK støvlene, med litt annet oppå sekken, men den må legges litt inn mot innerteltet for ikke å ta borti ytterduken. Helt ok i forhold til forventningene. Det var akkurat plass til å sitte oppreist der innerteltet var høyest. Av ting som kan trekke litt ned er som jeg har lest andre steder, det er litt mer plugging enn man kanskje skulle forvente av et slikt telt. Det var også en liten akrobatisk øvelse å få bena først ut når man er så lang som meg uten å presse innerteltet mot ytterduken, men det gikk på et vis. Ingen av disse tingene er slik at jeg er misfornøyd med produktet, det viktigste for meg var å få et lite telt som er langt nok til meg og som kan settes opp der det er begrenset med plass for de gangene jeg kommer meg på tur alene, og det fikk jeg til en pris av 2600,- som var det det kostet da jeg bestilte det i fjor. Litt usikker på om det var med eller uten footprint inkludert. Så alt i alt fornøyd så langt, så får vi se hvordan det utvikler seg når det har fått prøvd seg i kraftig vind, styrtregn ol.
 11. Smak og behag det der, personlig tar jeg gjerne skjerming for morgensol på teltet og terrasse med tak for rundt en kilo.
 12. Muligheten for gass var grunnen til at jeg valgte Polaris framfor Nova. Antar det er en liten forskjell på dysen på de to modellene kanskje, for den eneste andre forskjellen jeg ellers kunne finne var at "vingene" i brennehodet på Polaris er høyere enn på Nova så de kan f.eks ikke bruke samme BernieDawg lyddemper. Nova bruker en som har spor som passer på vingene mens Polaris sin er flat under og ligger på toppen. Det brenner rent selv om man mikser typer drivstoff altså...ikke verst
 13. Takk for svar, skal prøve med utvidelse Jeg prøvde på et terrassebord så veldig langt unna vater var den nok ikke, men jeg hadde ikke problemer med tilførsel, når den først brant så brant den jevnt og fin og jeg kunne simre uten problemer, det var bare mangel på trøkk når jeg prøvde å åpne helt opp. Læret har antagelig bare satt seg av seg selv på et vis etter jeg avsluttet for det var en helt annen pumpemotstand da. Skal prøve den igjen så snart som mulig.
 14. Gikk nylig til anskaffelse av en Optimus Polaris brenner, og siden jeg ikke har noen erfaring med denne type brenner så har jeg noen spørsmål. Har sett en del videoer så jeg vet hvordan ting fungerer nå og har testet med både bensin og gass og føler jeg har grei kontroll på det. Men, da jeg pakket den opp og monterte pumpen i flasken (original Optimus 0.6L) og prøvde å pumpe litt trykk i den så var det akkurat som om det var null motstand uansett hvor mange pump jeg tok. Hadde ikke kjøpt drivstoff på det tidspunktet så jeg avfeide det med at jeg pumpet på tom flaske og at det antagelig ville ta en evighet å få noe nevneverdig trykk på den måten. Så en video om vedlikehold og demonterte så pumpen, læret var ikke tørt, og jeg fikk noe på fingrene som jeg må anta er silikon eller gease. Senere kjøpte jeg alkylatbensin og fylte flasken ca. 3/4 av maks mengde. Fikk samme problem, det var ikke motstand når jeg pumpet, men nå var det litt motstand helt i bunn på kanskje hvert 8-10 pump. Hold på en stund og fant ut at det faktisk kom noe trykk i flasken for det kom ut bensin når jeg åpnet forsiktig. Fikk forvarmet med rødsprit og fikk igang brenneren men det ble aldri noe skikkelig "trøkk" i den. Pumpet og pumpet og til slutt ble det litt mer liv. Fyrte en stund og avsluttet slik instruksjonen sider med å snu flasken. Da den slukket var det en hørbar luftstrøm ut av dysen. Pakket sammen, tok pumpen ut av flasken og ventet til den var tørr før jeg demonterte pumpestangen igjen. Kjente på læret, samme som sist, men når jeg nå skulle montere igjen var det merkbar motstand, og det fortsatte den med. Slik jeg tolket konstruksjonen så kommer jo aldri læret i kontakt med drivstoffet så det kan vel ikke ha påvirket noe? Så da er jo spørsmålet mitt; Kan jeg ha fått en med dårlig lær, selv om det tydelig er smurt, eller har disse lærene en eller annen form for "innkjøring" før de setter seg og virker skikkelig? En annen ting, når dere kjøper repkits/deler, kommer disse ferdig smurt, ev. smører dere dem selv når dere kjøper dem eller er det best å vente med grease til de skal brukes? P.S Ja, jeg har bestilt en BD silencer...
 15. Det har du helt sikkert rett i, jeg blander nok sammen en del av disse tingene. Sikkert derfor jeg ikke gir råd til andre om å utfordre seg selv på denne måten men presiserer at det er noe jeg gjør selv
 16. Å lære seg klassisk navigering med kart og kompass er noe som man fint kan gjøre i terreng man allerede kjenner, man trenger ikke dra til ukjente steder for å drive med slikt, man kan fint gjøre det på en 2-timers dagstur også, noe som betyr at man kan få regelmessig trening på det selv om man ikke har anledning til å pakke sekken for overnatting. Jeg har stort sett alltid med kompass på overnattingsturer (med mindre jeg er lokalkjent og er i nærområdet hvor jeg bor), men jeg har valgt en litt annen tilnærming til orientering/navigering for å utfordre meg selv, så jeg forsøker å unngå å bruke kompasset og heller klare meg med kun kartet. Det er mange tegn i naturen som kan gi deg hint om himmelretninger som at maurtuer (spesielt om de er på en trestamme) veldig ofte peker mot sør der det er mest lys, det er en tendens til at det er mer greiner og mose på trærne mot sør også, selv om man ikke kan basere seg på at det er slik overalt. Dessuten kan man bruke solens posisjon om man vet hva klokken er til å få en pekepinn om himmelretningene. I tillegg har jeg en tendens til å studere kartene før en tur slik at jeg ofte kan vite hvor jeg er ut ifra hvor jeg ser f.eks vann, fjelltopper ol. Det gir nok ikke på noen måte den mest effektive ruten til målet, men det er en viss tilfredsstillelse å komme fram dit jeg skal uten bruk av kompassnål. Hvordan fyre bål finnes det mengder av gode videoer om på youtube, det samme gjelder primus og da er det greit å se på noen som har samme modell som deg. Det er også greit å teste primus bruk hjemme før man drar og gjerne lage et måltid og to der, det er ikke helt det samme som å koke på komfyren. For min del er mat en viktig del av en tur så det er greit at jeg har en viss peiling på hvordan lage den på primus/bål før jeg drar avgårde. Det skal litt til at maten blir ødelagt, men jo bedre resultatet blir jo bedre blir turen etter min mening. Hvis man velger en gradvis tilnærming og øker lengden på turene stegvis så er det ikke dumt å overdrive litt med f.eks klær man tar med, man skal jo ikke bære så langt likevel i starten, så da ser man hva man fikk brukt for og hva som var overflødig og kan kutte bort noe til neste tur. Vi er veldig forskjellige når det gjelder å holde varmen så noen trenger mer varme klær enn andre. Jeg tror jeg snakker for flere hvis jeg sier at det er vanlig å pakke for mye og for tungt i starten, og så blir det mer effektivt etter hvert som man blir mer komfortabel, og det kan kanskje virke litt rart at så mange gjør den "feilen" når det er så mye erfaring tilgengelig, men på den andre siden så er det så stor variasjon i hva folk foretrekker/anser som "riktig" utstyr i sekken at det antagelig er et visst behov for at vi alle tar en tur innom denne prosessen for å finne den kombinasjonen av utstyr, mat osv som passer oss best.
 17. En gang kom jeg over en youtube kanal som heter Dutch Bushcraft Knives, som innledningsvis var ganske underholdende, men etter å ha sett noen videoer (som for øvrig kan være nyttige om man vil finne en metode å faktisk ødelegge kniven sin på) så slo det meg at disse tortur-testene var relativt meningsløse når det ble brukt murstein, stekepanner og annet diverse som jeg aldri noensinne ser for meg at jeg får behov for å destruere med kniv. Er det noen, selv de som havner i en seriøs overlevelsessituasjon, som kommer til å ha behov for at kniven tåler å maltraktere en hermetikkboks så til de grader at maten som er inni går til spille? Jeg vet ikke, På tur skal kniven brukes til lett ved som opptenning, ol, gjerne kappe noe tau, sløye en fisk, åpne noe seig plastemballasje og kanskje til spikking om den ikke er for stor. Den trenger ikke holde eggen etter gjentatt hamring mot en stein, og det vil heller ikke være en dårlig kniv om den ikke tåler slik behandling. Noen ganger får jeg følelsen av at det bygges opp en form for hype om hva en turkniv skal tåle av bank, mang en gang basert på ting man aldri utsetter den for på en tur, og at det noen ganger går så langt at man får et urealistisk forhold til forventninger. Opp med en hånd de som deler titanstekepannen sin i to med batonering når de er på tur...
 18. Jeg har aldri pakket etter lister, det blir mer å dra alt utstyret utover gulvet og så se hva som "snakker" til meg om kommende tur. Det fører til at relativt like turer kan få en del endringer i hva jeg tar med, og det eksperimenteres fra år til år. Fra 2012 til 2016 hadde jeg alltid med gassbrenner i tillegg til bål/kvistbrenner. I 2017 bestemte jeg meg for å kun ta med kvistbrenneren, hadde ingen backup og dro på min lengste tur noensinne hvor det på det lengste var 2 dager med padling og bæring til bilen og 14+ timer med kjøring hjem. Det skal innrømmes at det føltes som å sprenge en grense, men jeg lærte også at det går helt fint å være på tur i 19 dager og oppleve at man bare hadde en dag der men ikke fikk varm middag. Siden har det også blitt turer uten backup kniv, færre kokekar, mindre klær, kun ett par sko, ingen sammenleggbar stol å sitte i osv. Så jeg har ikke landet på noe optimalt oppsett, driver fortsatt å tester hva jeg kan klare meg uten eller med mindre av, og det er litt av det som gjør pakkingen interessant for min del. Men et visst minimum av varme klær, sovepose og telt/hengekøye + tarp el. samt mat og et kokekar i en eller annen form, som er de viktigste tingene er så innprentet i pakkeprosessen at det glemmer jeg aldri.
 19. Nei, har desverre ikke noe godt nok grunnlag for å uttale meg om det da bushbox'en er relativt ny mens solo stove har jeg brukt i flere år.
 20. Solo stove er ikke røykfri i alle situasjoner, det kommer f.eks omtrent like mye røyk som andre typer når man tenner opp, men etter min erfaring lager den veldig lite røyk når den er varm og brenner optimalt. Man må være litt påpasselig når man mater den for det er mulig å mate for mye og "kvele" gassifiseringseffekten eller hva det nå heter på norsk. Har bare erfaring med original og titan (størrelses modell...), altså liten og medium, og medium er lettere å mate uten å miste den beste effekten. Har ikke eksperimentert med vedtyper, brenner alt jeg kommer over uten å bevege for mye på meg 😀
 21. Åpne koier/nødbuer kan gi en mulighet til å tørke opp litt, muligens også noen DNT hytter osv. Har du et lite telt kan man også rigge opp en A-tarp mellom trær eller med vandrestaver og ha teltet under den. Ekstra vekt bli det jo.
 22. Hadde ikke vært dumt med en tur med @Randulf Valle heller, der det ble nerdet på høyt nivå om fysikken rundt alt som skjer på en tur. Veldig enig med siste punkt der, å ha med personer som tør å vise svakheter og mentale utfordringer ifm friluftsliv kan godt tenkes å motivere flere til å prøve.
 23. Jeg har WP viking 300 long/wide så i min er det en del luft å varme opp og holde varm, men den holdt meg for det meste varm på en tur med nattetemperaturer ned mot 5 grader. Var en natt og to der jeg tok på en tynn ull på overkroppen og ullsokker i de tidlige morgentimer, ellers ligger jeg bare i boxer. Den turen bruke jeg et uisolert oppblåsbart underlag sammen med et trekkspill skumunderlag. Posen er nok mer avhengig av et skikkelig underlag enn feks min Helsport Alta, så hvis jeg hadde hatt med Exped Down 7LW i stedet så tror jeg ikke at jeg hadde hatt behov for ekstra påkledning noen av nettene. Man skal ikke undervurdere betydningen av et godt underlag
 24. Jeg bruker også lange ullsokker i de skoene, faktisk de tykke selv på sommeren... har aldri hatt problemer med å være veldig varm på føttene Godt mulig du har rett i at det er så enkelt at fukten på skinnet ikke kommer seg noen vei som er problemet.
 25. 5-7cm fra toppen av skoen er vel den delen som har skinn på innsiden, hvertfall på mine WK i str. 47. Kan det tenkes at det finnes kjemikalierester fra produksjon her som du reagerer på? Kanskje en grundig rengjøring er verdt et forsøk.
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use, and privacy rules Privacy Policy