Jump to content

Truant76

Aktiv medlem
 • Posts

  572
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  2

Everything posted by Truant76

 1. Vi er avhengige av bakterier, men det må vel være de rette bakteriene. En litt artig sidenote er ideen om desinfisering, som tar knekken på det meste. Det som er litt dumt da er at det er danseplass for bakterier, og da spesielt leit hvis de feile bakteriene får fotfeste. Det er grunnen til at en del utenlandske sykehus vasker med bakterier, slik at overflater er mettet med snille/harmløse bakterier som gjør at de skumle har problemer med å få plass. Høres litt rart ut men gir jo mening.
 2. Det er sikkert ikke så lett å definere, men hadde vært interessant å vite hva de mener med 'i nærheten' og 'like i nærheten'. Begge formuleringene tyder på jo på at utvanning ned til akseptable nivåer av forurensing ikke nødvendigvis trenger store avstander.
 3. Ruixin Pro knivslipe-system. Og helt plutselig ble det skarpt, veldig skarpt.
 4. Det har blitt min nye favoritt.
 5. Hysj! Nå må du ikke kommer her og blande logikk inn i våre drømmer.
 6. Det har du nok rett i, men akkurat på dette området tror jeg du må lete lenge etter en som blir fornærmet av en slik påstand
 7. Noen som har flere Helle kniver her som husker hvor skarpe de var fra fabrikken? Kjøpte en Utvær for en tid tilbake som var OK skarp, men ikke noe å skrive hjem om, men da Mândra dukket opp i posten for ikke så lenge siden ble jeg nesten litt skremt over hvor skarp den var til sammenligning. Mândra var for øvrig en kniv jeg likte svært godt til tross for sin størrelse, den passer godt som supplement til Utvær/Garberg/F1xb.
 8. Det er mitt inntrykk også ut ifra andre vi har møtt/sett på turene våre gjennom årene. Jeg er sikkert i mindretall selv når det gjelder noen av aktivitetene, som å øve på feathersticks, tenning av bål/kvistbrenner med tennstål og noen ganger ta en oppfriskning på metoder å finne himmelretningene når man ikke har kompass, samt eksperimentere med forskjellige knuter ol. til tarp som gjør jobben lettere og raskere å både sette opp og ta ned igjen. Det mangler stort sett ikke på ting å ta seg til, selv på vår lengste tur på 19 dager var det ikke mange øyeblikk jeg faktisk kjedet meg.
 9. Hvis du er på vandring med behov for å gjøre unna x antall kilometer pr. dag for å holde tidsskjema og rekke fram til destinasjonen i tide så tenker jeg det er relativt meningsløst å ta med fiskestangen, med mindre du er på en tur ala Monsen på villspor med 3 knekkebrød i sekken hvor du prøver å komme deg gjennom distansen med mest mulig "survival" faktor, men hvem i all verden er det som ferierer slik? Jeg kjøper fiskekort for turen uansett, noen ganger ender jeg opp med å fiske de fleste dagene, andre ganger er jeg på tur i 12-14 dager uten å engang montere stangen, men jeg har lagt fra meg ideen om at jeg må få valuta for fiskekortet hjemme i stuen, ender jeg opp med å ikke fiske så har jeg hvertfall støttet en god sak. Jeg skjønner hva du mener, selv har jeg alltid med spikkekniver hvis jeg skulle få ånden over meg og spikke noe vettugt, noen ganger blir de ikke brukt i det heletatt, i år ble de kun brukt til å spikke en bonde som følget hadde mistet fra sjakk-settet. Har med skrivesaker også, for å føre turdagbok. I fjor skrev jeg hver dag, i år ble ikke det gjort fordi andre ting fikk oppmerksomhet, så da ble det skriving etter hukommelsen når vi kom hjem. Personlig tenker jeg at hvis turen var bra og jeg hadde det fint så ble den det fordi jeg prioriterte, der og da, de tingene jeg ville gjøre, ikke de tingene jeg planla jeg skulle gjøre når jeg satt hjemme i stuen før avreise. Noen ganger passer ikke turen til forventingene/tankene man hadde i forkant fordi man opplever ting som man ikke klarte å se for seg. Som f.eks i år da vi fant en nydelig liten dyp kulp i en liten foss hvor vi badet hver dag fordi det var så varmt, og det var jo nydelig, men det var umulig å se for seg det under planleggingen siden vi aldri hadde vært der vi dro på tur. Legg 5-10 planer for turen som kan gjøres, ikke må, og om du ender opp med å bruke mesteparten av tiden på 2 av dem og du har hatt det fint, ja da var jo det en god tur.
 10. Så rett i overkant av 7 liter da, kanskje så mye som 14 liter siden jeg klarer meg fint med bare litt smakstilsetning. og vekten skulle vel være relativt lik en Fun Light. Takk for info
 11. Hvor mange liter vil du anta en slik boks holder til med 3 skjeer, og har du noen idé om vekten på en full boks? Jeg bruker vanligvis Fun Light på padleturer hvor det er relativt lav fysisk aktivitet, men dette kan være et alternativ for vandreturer hvis det gir litt mengde og inneholder sukker.
 12. Om det er et bra telt vet jeg ikke, men jeg har kjøpt Urberg 1P UL til det samme formålet som deg. Det går litt opp og ned i pris, fra ca. 1900-2600 på outnorth i den perioden jeg vurderte før jeg kjøpte til 2000. Det er antagelig ikke et kvalitetstelt sammenlignet med mange andre 1 person telt, men for meg er ikke det så veldig nøye siden det pga familiesituasjonen ikke blir så ofte det blir muligheter for aleneturer. Teltet er oppgitt til 1.6 kg. Har kun slått det opp i stuen uten skikkelig bardunering så kan egentlig ikke si så mye om teltet ut over at jeg kommer til å få plass med mine 197cm i lengden, men det blir nok noe trangt i bredden for Exped LW7 underlaget, så her blir det nok en kombo av trekkspill skumunderlag + uisolert sea to summit mumieformet oppblåsbart. Vanligvis bruker vi WickiUp4 når vi er på tur, og der er det danseplass, og det veier ikke mer enn 2.6 kg så jeg kunne fint bære det på en alenetur, men opp gjennom årene så har jeg sett at det er en del fine plasser jeg ikke får satt opp teltet pga arealet det krever, hvor vi må legge oss lengre unna vannkilden/utsikten/etc. enn vi hadde ønsket, så for min del er det en av hovedgrunnene til å skaffe meg et mindre telt for alenetur.
 13. Truant76

  Tarp

  Ja, men ikke i alle tenkelige situasjoner f.eks kraftig vind. Fungerer bra som solskjerming og virker å være veldig solid, den blir jo markedsført til å tåle å bli brukt som hengekøye... Angrer definitivt ikke på kjøpet. Jeg har også Ly og har brukt den i mange år. Jeg er engi i at den er litt stor til å bruke som ekstra tak/le til 2-3 manns telt, men den skal nok fungere greit til gruppetelt ol. Det den derimot er velegnet til er å lage en felles sitteplass for dem som reiser flere på tur, slik jeg har gjort siden 2012 med 4-6 personer i følget. I år var vi 5 og med bruk av padleårene satte vi den opp slik at vi fikk ly for vind og regn med plass til 3 personer i hver sin stol og liggeplass til 2 med sjakkbrett mellom. Du får også veldig god plass under den hvis man strekker opp en mønesnor mellom to trær, legger tarpen over på langs og plugger hjørnene i bakken, ev. bruker litt bardun for å få lufting. Med mine 197cm så der det den som blir med hvis jeg skal sove under tarp.
 14. Hvis planen er å starte ved Kärringsjön så har du egentlig mer enn nok av plass å boltre deg på på svensk side etter min mening, som @borgern nevner så er det fine områder ved Bredåen og Lasjøen + søndre del av Vonsjøen, ev. kan du dra nordover fra Kärringsjön gjennom "fiskebein" vannene. Du får ikke med deg Larsholm hvis du drar i retning Vonsjøen siden den delen ligger på norsk side, men ellers er det ikke mye du går glipp av. Litt obs på Lasjøen, da vi tok ruten til Larsholm fra Kärringsjön i 2017 var det forbudt å fiske i akkurat det vannet. Kärringsjön til Larsholm nord i Vonsjøen er forresten en strekning på ca. 26 km hvis man kun regner en bæring og padler etter de korteste bæringene og krysser Rogen mellom Sandholmen og Bredåholmene. Hvis det er av interesse så finner du turrapporten her.
 15. Hvis du skal vandre og fiske, og i tillegg vil bytte camp relativt ofte så er det vel ikke så mange alternativer som er bedre enn å ta båten fra Synnervika til Røas utløp som er første stoppested på ruten. Mellom øvre Roasten og Rogen mot øst ligger vannene som perler på en snor. Om fisket er godt kan vel variere, opp gjennom årene har vi vel lest alt fra store mengder fisk til bortimot ingenting på kroken når folk har vært på tur der. Men du verden for et fint område. Det er egentlig bare en "negativ" ting med å ta båten, du må være der når den går fra Synnervika og ved utløpet av Røa på returen når du skal hjem igjen, ellers er du jo fri som fuglen til å gjøre hva du vil, når du vil mtp. tid. Båten har bare en rundtur for dagen. Hvis du absolutt ikke må inn i najsonalparken så kan Isteren, nabovannet til Femunden anbefales, terreng ol. er mer eller mindre identisk etter min erfaring, det føltes helt likt. Anbefaler da i såfall å leie kano hos Rønningen camping nord-vest for sjøen og padle ned det som minne rom en flod til Isteren og komme deg over på østsiden av vannet, i den nordre delen er det noen fine sandstrender. Det er også grei avstand til å gå dagsturer over land til Femundens vestbredde i de traktene. Fikk en del fisk i Isteren i 2015, men det var en del gjedde. Selve Femunden har jeg aldri fisket i. Topp-bildet på min profil er tatt fra Nordre Bjørnberget på østsiden av Isteren, mot sør (panorama med et dårlig kompaktkamera...) og viser sørenden av Femunden til venstre og nordlige delen av Isteren til høyre. P.S Det er ikke godt fiske i det lille vannet midt i bildet.
 16. Ja, på Cerro Torre brukte jeg den alltid. Der var det en klaff med glidelås som skilte av nederste ca. 1/4 av hovedrommet, hvor det også var egen glidelås på utsiden for adkomst til dette rommet. Det som måtte være tørt var i vanntette poser i hovedrommet og alt annet som tålte vann og som kunne tenkes å blit brukt ved pauser var i bunnrommet, som kokekar, gass + brenner, førstehjelps-kit, tarp, foldesag, kvistbrenner ol.
 17. Vet ikke om det er vanlig på sekker med frontåpning, men Cerro Torre kjøpt i 2012 (vet ikke hvilken årsmodell det faktisk er) har innvendige kompresjonsstropper som gjør det vanskelig å sprenge glidelåsene om de er justert rikitg før man pakker inn fra toppen, og kan strammes inn etter innpakking fra front slik at man ikke må gå helt fotballpøbel på glidelåsen for å få lukket sekken. Thunder 70 har ikke slike stropper så på den må jeg nok være litt mer forsiktig, men det går greit for min del siden tiden med å pakke sekken så full at det tyter ut overalt og vekten passerer 26 kg er over. Er 45 og 197 høy så må tenke litt på ryggen og framtiden, så løsningen er å pakke mer minimalistisk og med litt lettere utstyr som jeg har anskaffet. Skal jeg på en mer eller mindre ren padletur kan jeg bare pakke med 45 literen i tillegg om det skulle bli nødvendig.
 18. Har ikke konkret erfaring med noen av disse Osprey modellene, men har en eldre Talon 44 og Poco Plus bæremeis og kan ikke si jeg synes de blir mer ustabile i ujevnt terreng enn f. eks Lowe Alpine Cerro Torre som jeg har hatt som tursekk for lengre turer siden 2012. Personlig synes jeg Osprey bæresystemene er gode, komfortable og stabile. De framstår kanskje ikke like robuste som andre systemer når man ser på dem, men har ikke opplevd svikt i noen av dem. Kan ikke si jeg merker så mye til den ekstra luftingen de gir om jeg går med jakke som er vindtett, men om jeg går i tynn ulloverdel ala Icebreaker/IO merino som er det jeg ofte går med når jeg bærer tungt, spesielt hvis det er litt bevegelse i luften. så synes jeg det er merkbart mindre klamt på ryggen. Nå har jeg akkurat byttet storsekk fra Cerro Torre (75+20) til Exped Thunder 70 pga. egenvekt, begge har topp og frontåpning. Jeg har ikke brukt frontåpningen så veldig mye på turene mine, men litt har det blitt siden jeg enda ikke har klart å lære meg å pakke helt optimalt, det hender at ett eller annet jeg trenger til en matpause el. havner nede i sekken sammen med det som ikke skal fram før man slår leir. Hverken Cerro Torre eller Thunder 70 kan åpnes helt ned til bunnen av sekken med frontåpningen, men Cerro Torre har en egen luke i front for bunnen siden man kan skille bunnen fra hovedrommet med en klaff inne i sekken. Jeg ser at mange snakker om at er slikt bunnrom er perfekt for soveposen men jeg har aldri brukt det til det. Jeg har soveposen i en vanntett pakkpose i bunnen av sekken siden den ikke skal fram før jeg slår leir, så har jeg alle ting som tåler vann og ikke trenger å pakkes vanntett i bunnrommet, slikt som kokeapparater, tarp, foldesag, tau, gassbokser osv. Nå må jeg pakke litt annerledes enn jeg har vært vandt til med Thunder 70 siden den ikke har bunnåpning, men det blir en tilvenning jeg er villig til å akseptere for en egenvekt på sekken redusert til 1.6kg. Har forresten ikke opplevd at glidelåsen i fronten på Cerro Torre har vært et svakt punkt. Hvis jeg bytter/kjøper enda en sekk igjen i framtiden kommer jeg ganske sikker til å velge med frontåpning, med mindre jeg skal ha en slik helt vanntett sekk med rulleåpning i toppen, dedikert til packraft turer, men det blir nok bare om jeg finner ut jeg skal begi meg ut på elvepadling. Det får tiden vise.
 19. Telenor har dekningskart på siden sin. De forklarer dog at det er beregnet dekning og at du ikke kan stole blindt på den, men den skal i det minste gi en pekepinn.
 20. Det var en real tråd-necro Uansett, om ikke redd så var jeg også vært litt var på dette med bjørn da jeg begynte å telte ut over 500m fra huset til foreldrene mine på vestlandet. Men, så så jeg Monsen og andre i Alaska med haglen framme hele tiden...og Monsen i Norge, overalt, helt alene, og han nevner knapt problematikken. I tillegg sa vel statistikken at angrep ofte var relatert til jegere med hund. Nå har jeg vel hatt tilsammen vel 47 døgn i Femund/Rogen området mellom 2012 og 2017 og på siste turen var jeg kommet der at jeg faktisk ønsket å se den, dog på god avstand, gjerne med kikkert. Det kriblet litt da vi i 2014 gikk langs Røa til Grislehåen og møtte en dame med hund som hadde returnert til Røvollen fra stien opp mot Langeggtjønnan fordi hun hadde kommet over en bjørn der som "okkuperte" stien, og mener å huske hun også hadde snakket med andre som hadde møtt den samme bamsen i det området, så hun la ruten langs Roasten i stedet. God tur
 21. Vet ikke om jeg ble så mye klokere av at du presiserte når det står både at grensen er krysset og ikke krysset, hvertfall for punkt 1. Om sitatet som @Bjørn J kom med er korrekt så er det rimelig sikkert at man kan straffes om man krysser grensen på fjellet uten at man har vært i kontakt med mennesker, men om man blir det er en annen sak. Hvis det er innført midlertidig forbud mot kryssing av grensen på alle steder unntatt lovlige grenseoverganger, og der ikke finnes unntak til denne regelen, så er det forbudt uansett hvor lite hensiktsmessig den er for ditt tilfelle. Man kan jo alltids ta med en GPS tracker som beviser at man ikke har vært i nærheten av sivilisasjon el. men den dokumenterer jo samtidig at man har brutt loven... Så det sikreste, og antagelig lureste er å holde seg på Norsk side og heller krysse grensen når forbudet oppheves. Det skulle jo være nok fin natur på vår side til at det blir en bra tur uansett.
 22. Ja, jeg har lest OP så jeg er klar over det. Det kom kanskje ikke klart not fram at min kommentar i stor grad gjaldt det veldig konkrete sitatet fra politiet.
 23. Det sitatet der er nok på ingen måte tiltenkt en fjellvandrer som kunne tenkes å ta et døgn eller to i f. eks Sverige under en villmarkstur i grensetraktene, som ikke ville finne på å oppsøke sivilisasjonen der før han returnerte til Norge. Regelen er slik for at det ikke skal finnes ørten unntak som gjør det lett å misforstå den, den skal være kort og presis. Jeg er helt enig i at man skal følge lover og regler av prinsipp, men det må være lov å mene at enkelte av disse reglene under visse omstendigheter er særdeles tullete og komplett uten relevans og betydning. Hvis man f. eks går seg vill i grensetraktene og i en kortere periode befinner seg i Sverige eller Finland før man kommer inn i Norge igjen, og man ikke har vært i nærheten av mennesker eller sivilisasjon så har man på et akademisk nivå brutt en regel/lov, men handlingen din har null betydning for det regelen egentlig er ment å beskytte mot.
 24. 197cm/100kg. Bruker Warmpeace Viking 300 Long+Wide på sommeren. Veldig god plass i bredden, ok i lengden men kan bli noe knapp om det er skikkelig kaldt og man må snøre helt igjen. Posen har ingen varmekrage meg for meg spiller ikke disse tingene så stor rolle da jeg er veldig varm når jeg sover. Hadde noen netter i 2017 hvor det krøp ned til 5 grader på natten ved Vonsjøen og da måtte jeg på med en tynn ulloverdel, ellers er det kun boxer jeg sover i. Posen finnes også i en varmere 600 variant sist jeg sjekket. Vil/kan du bruke litt penger er Cumulus et merke å sjekke, de er fleksible med invividuelle tilpassninger av eksisterende modeller på forespørsel. Sover ikke ute i minus/vinter så vinterpose kan jeg ikke si noe om.
 25. Det er antagelig avhengig av situasjon. Hørte nylig på Paul Kirtley sin podcast med Bruce Zawalsky som gjest, der temaet dukket opp. Eksempelet der var om du var relativt nær land og på land/ved bredden var det skog. Skal du bli et stykke unna de høyeste objektene i nærheten, eller skal du bli på vannet/elven et lite stykke fra land? Bruce ville valgt det siste. Padler man på sjøen her i bergensregionen hvor jeg bor, og man vil på land hvis det kommer tordenvær, så er det relativt stor fare for at man blir et høyt objekt i landskapet siden man neppe kommer seg opp der det er veldig bratt og høye kanuser ol, eller så kommer man gjerne til land der det er trær. Var selv nær ved å bli tatt av lyn i Femunden i 2014, først en ettermiddag ved Roasten der det var nedslag i bøtter og spann og så ca. en uke senere på en dagstur fra camp hvor det slo ned rett ved oss. Vi kunne ikke finne det nøyaktige punktet hvor det traff, det var trær og små koller der vi gikk ved bredden på vestsiden. Et vanvittig brak og blendende lys som om man fikk en blitz i øynene fra 1m hold. Kameraten som stod bak meg og slo lens påstår han kjente et kort varmeblaff. Der og da fikk jeg inntrykk av at det ikke spilte noen rolle om vi stod i nærheten av trær eller små høydedrag, for på oss virket det som om lynet slo rett i bakken.
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use, and privacy rules Privacy Policy