Gå til innhold

Vinnerliste


Populært innhold

Viser innholdet med mest poeng fra 14. juni 2020 i alle områder

 1. Jeg burde jo aldri ha begynt å lese denne tråden. Nå har jeg også fått lyst på kvistbrenner.
 2. Sot? På kaffekjelen pleier jeg begynne å fjerne når det kan taes med ostehøvlen...
 3. Det blir sot, særlig på kjelene, men de putter jeg i en beskyttende pose etter at jeg har tørket av den løse soten på mose eller gress. Solostove får ikke sot på utsiden, og pakkes uansett i en egen pose før den puttes i tilhørende kjele som også har pose. De sammenleggbare brennerne gir litt mer sot på fingrene om du må inn med fingrene for å hjelpe til med å legge ned underplatene, men slikt finnes det hansker til. Eller såpe og vatten. Mitt problem i så henseende er at jeg så ofte glemmer at jeg har hansker i sekken, og at knott og mygg pleier å provosere meg til å ta meg i ansiktet med sotede fingre. Men det blir jeg heldigvis minnet på senere av blikkene jeg gjerne får fra folk jeg møter nede i bygda på vei heimatt. Så jeg synes ikke soten er noe problem, jeg. Den vitner jo bare om en vellykket tur i naturen.
 4. Nær-nærtur i dag, vel kanskje ikke så mye tur å snakke om når man går rundt jordet hjemme, men sesongens første 3 km i lårhøyt gress for å forhåpentligvis holde rådyrkjea unna kniven på slåmaskina. Får vel ta en runde i morgen også.
 5. Etter mange år i Femundsmarka med tyrived, så fjerner jeg ikke soten før den isolerer så mye at vannet ikke koker ....
 6. Det siste av de utpekte horisont-fjell - Møsnuken 639 moh - ble tatt i en ettermiddagstur i dag Ventet til formiddagens regn hadde tørket opp, før jeg kjørte fra Bergen mot Os i 14 tiden. Tok av mot Tøsdal like før rundkjøringen der E39 brekker av før Osøyro, og var igang med nyinnkjøpte Inov-8 roclite 370 og en hoftesekk bratteste vei oppover mot Linken ca 14:40. Brukte 40 minutter (og en del svette) opp, tok en liten pause og fortsatte så videre mot Møsnuken. Fylte på vann i et av de mange tjernene. Ble etterhvert en del skar som måtte krysses, mye opp og ned og "det der må da være toppen"-håp - og til slutt ble jo håpet belønnet med realitet Flott utsikt - kunne se nordover til Lyderhorn og Ulriken, inn Brekkadalen/Hausdalen, med Sveningen-massivet og Gullfjellmassivet litt lenger øst. Og i sør og søvest lå snødekte fjell på andre siden av Hardangerfjorden, og de andre fjellene i min horisont-utfordring. Spsite litt mat, og så bar det nedover igjen. Ved Linken tok jeg en alternativ sti nedover - Grytelia - litt ulendt terreng inntil man kom ned i dalen og fikk en fin sti. Faktisk såpass at jeg la inn litt jogging hist og pist Måtte også ha en stopp ved et idyllisk sted der det var satt ut benker ved en liten dam som det sildret en bekk med klart vann i, der fikk jeg slukket tørsten igjen. Da jeg kom ned til bilen, viste mobilen at turen hadde vært 9,04 km på total tid 3:05, hvorav drøye 40 minutter var pauser. En fin tur, passelig slitsom opp til Linken, i et vær som var nær ideelt for tur - ikke så steike varmt som det har vært de siste dagene før her. Og utfordringen min lever ennå - men jeg må finne en erstatning for 7-fjellsturen, den er corona-flyttet til september på et tidspunkt som ikke passer for meg. Mulig jeg prøver meg på en Bergen Triple Trek med Stoltzekleiven, 7-fjellsturen og Over vidden bakt sammen til en laaang dagstur 😬 Vi får se.
 7. Jeg pleier å bruke en gryteskrubb av stål som for eksempel denne: https://www.carlevensen.no/produkt/10383026/metallskrubb-store-60-g-10-stk Man får vel tak i sånne i stort sett enhver dagligvarebutikk over Brustadbua-størrelse. Jeg bruker gjerne litt oppvasksåpe samtidig. Jeg bruker den også til å rense stekepanna, og også kjeler inni etter bruk, særlig hvis noe har svidd seg fast.
 8. Det du ser er nok overgangen mellom UTM sone 32 og 33. Rutenettet i UTM-sonene er orientert slik at de viser sant nord i midten av den enkelte sonen og vil derfor vise forskjellig retninger i de forskjellige sonene. Se denne for nærmere forklaring av UTM-soner;: https://snl.no/UTM
 9. Ja kanon tråd, visste inta att det fanns nåt som kvistbrännare. Det är en så jag har saknad fast man hade ingen aning om det. Men snart kommer det en Firebox nano i titan i posten.☺️
 10. Ble nysgjerrig på denne tråden etter noen én-natts teltturer i nærmarka det siste året. Startet egentlig opp igjen i fjor sommer, etter alt for mange år uten særlig friluftsliv. Mye har endret seg og jeg fant ut at jeg trengte noe nytt utstyr. Det ble tremannstelt (for to med hund) og ny lett dunsovepose og liggeunderlag. Sekk på 65L hadde jeg kjøpt for ikke så mange år siden, men ennå ikke fått testet ut. Erfaring etter tre én-natts overnattinger var at sekken var stappfull av telt, sovepose og liggeunderlag. Fikk dyttet nedi noen "småting", men det var annereldes siden den gangen liggeunderlaget hang under sekken og soveposten på toppen. Kun sommerturer så jeg har ikke hatt med så mye klær utover et skift av undertøy og en lett isolasjonsjakke (som ikke tar noe plass). Kjæresten har tatt kokeutstyr og mat, mens jeg har bært telt. Etter årets første tur begynte jeg å undersøke ny sekk. Jeg ville ikke ha en for stor sekk, og tenkte at 75L med litt annen form enn den jeg hadde burde passe. I samme slengen kjøpte jeg også en lettere telt for kun 2-personer (og 2 kg), da tremannsteltet på 4+ kg hadde en tendens til å fylle hele sekken. Men fortsatt er sekken full og det uten så mye annet enn før. Min nye sekke er brede og "flatere profil",men høyere, mens gamle er smalere, stikker lengre ut og ikke så høy. Men å pakke dem synes jeg ikke er enkelt. Det må jo ligge en tanke eller plan bak?! Jeg legger merke til andre jeg møter på tur. Noen har kjempesekker på 95L eller mer, men svært mange kommer også med sekker som neppe er særlig mer enn 60 liter. Hva har de med og for hvor lenge? Konklusjonen min er at jeg fortsatt googler etter pakketips, sekktips, telttips og legger inn mine filtre/erfaringer for hva jeg kan tenke meg og ikke tenke meg å ha. Også derfor jeg gikk inn på denne tråden. Men jeg blir nok fortsatt en godværsfriluftsperson, men kunne tenke mg å komme litt lenger enn til nærmarka! Beklager lang post og håper det ikke ble for off topic!
 11. Må bare dele noen bilder fra dagens sykkeltur. Ble nesten 8 mil i fantastisk sommervær og nydelig landskap idag. Noe av det beste landskapet kommunen har å by på. (Bortsett fra fjellene såklart)
 12. Fordelen med stålulla di er at den har "innebygget" såpe (i hvert fall får du stålull med såpe i). 🙂
 13. Jeg holder på å pakke sekken for fisketur, og er jeg heldig skal jeg til et sted hvor isen er i ferd med å gå opp? Håper jeg. Og det får jeg greie på i kveld. Hvis ikke blir det en tur til et vann på skauen. Men så var det å feste stengene til sekken da. Rørene som stengene kom i er kastet for lenge siden - de var altfor tunge. I stedet kjøpte jeg isolasjonsrør hos Biltema. Tettet igjen ( limte med Karsons lim) begge ender, og forsterket disse med tape. Snittet en liten spalte langsgående i bunnen av røret, slik at det er letter å legge stengene nedi. Monterte strikk for å holde stengene på plass, og avsluttet med å spraylakke den ene enden med min yndlingsfarge - orange. (For ikke å se ut som et vandrende juletre er den orange enden skjult i posen? Og det er posen som er saken. For jeg synes det alltid der noe troublede greier og få festet stengene til sekken. Igjen ble symaskinen redningen. Sydde rett og slett en pose av et gammelt teltstoff. Sydde en løpegang (sikkert ikke nødvndig) øverst og i den tredde jeg en tynn aluminiumstråd. Varmet deretter opp en spiker og brant hull i bunnen, og ved hjelp av et tynt tau festet jeg posen i riktig høyde - tror jeg. Deretter bant jeg stengene på plass. Og til ære for meg selv heiste jeg flagget.
 14. Jeg har klart kunststykket å ødelegge et Olympus Tough TG-4 ved å miste det. Det skal jo være støtsikkert, men når man mister det akkurat når man tar ut kortet så luka er åpen, og den naturlivis ifølge tingenes iboende faenskap ramler akkurat på luka, så knekker den av. Kamera kan fortsatt brukes, men er neppe vanntett lenger. Så nå er det bestilt en Olympus Tough TG-6. Spent på hvor mye bedre det er, var ikke allverdens forbedring fra 2 til 4. (Men jeg har kriseberget noen få bilder ved å bruke raw-fila.)
 15. Basert på vannføringa i Lågen, har i alle fall snøsmeltinga kome ordentleg i gang no.
 16. Fiffig at vi er flere som ikke liker den lange skjea til STS😜 Jeg har kjøpt en plastskje fra STS som er litt kortere, men det går fint å spise Real med den også👍
 17. Jeg gikk fra Gavlesjå til Hollan nå i helgen og der var det helt supert. Snakket med noen som kom over Øysteinnatten og de hadde gått en del på snø. På vestsiden av fjella ligger det ganske store partier med dyp snø og svake snøbroer over smeltbekker under. Det var noen som hadde gått gjennom disse og havnet i vannet under. Ta forhåndsregler så går det nok veldig bra👍
 18. Jeg har denne, og det løste problemet for meg. Anbefales! https://www.toaksoutdoor.com/products/slv-11
 19. Dersom du drypper et par dråper med Zalo på undersiden av gryta/stekpanna, og smører utover og litt opp langs kanten før du setter gryta/panna over flammene, da slipper soten lettere når du er ferdig og skal tørke av med mose eller hva du nå har for hånden. En dedikert oppbevaringspose til gryte/panne med sot er også lurt å ha. Bare sørg for at gryte/panne er ordentlig kald først dersom posen er av plast.
 20. Siden Overskuddsmateriell var på Hellerudsletta og det passet, så ble det en tur. Primært for et verktøysett til en rimelig penge og kanskje en bedre kvalitet enn prisen skulle tilsi. Kom ut med verktøysettet, 4 oppblåsbare sitteunderlag, et 2 mannstelt til ungene (til hagebruk), 4 pakkposer, en 36 liters sekk og en 20 liters sekk. Neste gang blir samboer hjemme...
 21. Jeg var også enig med deg der, så jeg flyttet den
 22. Ellers finnes det jo wf snører med «long belly» eller designet for «presentasjon», som kanskje blir noe i mellom. En kort glassfiberstang i kl 4 står på ønskelista mi, men da snakker vi ikke akkurat noen kastemaskin .
 23. Sot vil det bli, men om du berre skal koke, så finnast det ei løysning og det er Silverfire Scout m/Dragonpot. Fungerar også supert med pellets. https://www.silverfire.us/304-ss-scout-mini-2-liter-dragon-pot-kit-for-2
 24. Sotdanning er vanskelig å unngå, om det er bål eller kvistbrenner. På min Bushbox fulgte det med et trekk til oppbevering, slik at den ikke soter til annet utstyr (kunne i stedet brukt en pose). Når det kommer til kjele (har en Trangia 0,9l) så passer jeg på å ikke ta så mye på der den nylig er sotet, og pakker den inn i en IKEA lynlåspose når jeg har den i sekken. Har kjøpt en egen Trangia-kjele (0,6l) til bruk med gassbrenner. Men folk er nok forskjellig. Jeg håndterer mye kamerautstyr mens jeg er på tur, så for meg er det viktig at jeg ikke har sotete fingre, og klarer å unngå dette helt. Ser for meg at andre ikke har noe imot litt sot her og der, og det kan også være en måte å håndtere det på. Kan i så tilfelle anbefale å lese om stoisisme.
 25. En del ting er hule, feks kaffekjeler og kokekar. Fyll disse med noe når du pakker. Feks brenner stapper jeg ned i kaffekjelen. Gassboks i en annen kjele, liten ttitankjele som gassboksen passer perfekt i . (Ja jeg trenger sikkert ikke både kjele og kaffekjele, men de er ofte med). Ikea selger pakker med ziplock poser i mange størrelser. 0.4 og 1L i samme pakke. Glimrende til småting, holder disse samlet og lette å pakke ned. Ziplock-posene er mer solide enn vanlige pose på rull. Bruker også ziplock til søppel, tåler bedre skarpe kanter fra flattråkkede ting. Førstehjelpssettet har ligger i en ziplock, trenger ikke slik minipute med glidelås som selges komplett. Dette får også lett plass i en ytterlomme på sekken, for tilgjenglighet.
 26. Registrerer at det er mange som bruker, og liker kvistbrenner. Jeg har selv hatt kvistbrenner, og brukt den noen ganger. Trivelig å se, og høre brenneren i drift. Det som gjør at jeg ikke lenger bruker kvistbrenner, er at jeg ble lei sot på brenner, kjeler, hender og ellers rundt om kring. Jeg skulle ønske jeg fikk det bedre til. Legger andre merke til sotdanning, og hvordan blir man komfortabel med det?
 27. Dette er innover Todalsfjorden og inn til Kårvatn på Nordøre. Surnadal kommune. På fjellgården Kårvatn ligger forøvrig Norges mest avsidesliggende sportsbutikk. Anbefales.
 28. Var en som la ut bilder fra 10/6 i samme gruppe som nevnt over, med enda mindre snø. Og nå er det vel enda mindre, nå som det har vært så varmt de siste dagene. I tillegg melder Yr.no masse flott vær og mer varme der oppe i uka som kommer.. Ble nesten frista til å ta turen selv..
 29. Vi valgte vårt telt, Exped Venus, nettopp av denne grunnen: alle åpninger til innertelt kan åpnes helt, lukkes med bare mesh eller lukkes helt med duk. Det var et godt valg for oss som har en del turer etter at nattefrosten kommer i august/september og vi har ingen problemer med å anbefale teltet til andre. http://www.exped.com/international/en/product-category/tents/venus-ii-extreme-terracotta
 30. Turen fra Spranget til Rondvassbu er lettgått. Og jeg tror turen inn til Peer Gynt-hytta heller ikke tar deg over de mest dramatiske toppene.
 31. Jeg bare kjører lue og så ferdig 😊
 32. ArveS

  Lang skje

  SEA to summit spork xl. Alternativt har jeg spist flere måltider med Toaks skjeen med polert hode, nå i helgen. Fungerer fint den!
 33. Liten overnattingstur i Østmarka.
 34. Ikke rare turen, men drøye 9km på gruset sti Sjusjøvannet rundt. Litt snø hist og pist, men det er vel stort sett der løypemaskiner har pakket den. Fjellelva med utløp fra Kroksjøen gikk passe stor. Dette er nesten nede ved Sjusjøvannet. Myrene på Østsiden av vannet var ganske våte og alle har avrenning mot Sjusjøvannet. Her fra stien mot Rømåsen med Sjusjøen sentrum på andre siden av vannet. Fortsatt noen snøklatter på Mostfjellet 974moh. Og siden jeg var alene var alle enige om at turen var fin.
 35. Følg Jotunheimstien så langt dere kommer mot Lygna. En flott skogstur. Jeg brukte 5 dager dit. Husk at dere ikke kan bruke DNT-hyttene uten å forhåndsbestille plass, men siden dere bruker telt/hengekøyer er ikke det noe problem. Jeg startet på taket av operaen kl 06:00. Husk å stikke oppom utsiktstårnet på Lushaugen like før Lygna. Formidabel utsikt. Avslutt med god middag i hotellkafeen på Lygna. Lunsjen på dag 1 kan tas i kafeen på Teknisk museum/Kjelsås hvis den ikke er korona stengt. Det er også en kafe på Aas gård like etter at man krysser over rv. 4 i Hakadal. Må selvfølgelig sjekkes om åpent.
 36. Hei. Jeg anskaffet meg nylig denne kvistbrenneren fra denne leverandøren: https://www.tobe.no/products/buschcraft-essentials-bushbox-lf Veldig fornøyd med både kvistbrenner og leveranse. Bushbox LF Titanium er perfekt størrelse for Trangia-kjeler og mindre stekepanner. Lav vekt, sammenleggbar, relativt stabil, og det jeg liker best med den er at den har en stor åpning for sidemating, slik at når kjelen/pannen står oppå så kan jeg fortsatt mate den. Har ikke prøvd andre kvistbrennere så kan ikke gi deg en direkte sammenligning, men følte jeg gjorde grundig research selv og mitt valg falt altså på denne. Finnes masse reviews på YouTube. Her er en 13-minutters video fra en tarp-tur jeg hadde tidligere denne uken hvor jeg brukte kvistbrenneren:
 37. Jeg har lært noe om rep-kit og selve sekken den harde veien: Jeg kjøper ALDRI en sekk uten å sjekke om stramming av hoftebeltet foregår uavhengig av spenna. Altså det skal være mulig å stramme hoftebeltet ute på sidene, enten på ene eller begge sider, ikke bare i spenna. Da er det mulig å bruke en karabin eller noe annet for å erstatte spenna om den ryker. Forøvrig har jeg nå også som regel en ekstra spenne med. Jeg skulle for noen år siden gå på ski over Hallingskarvet på langs og bo i telt. Spenna på sekken røk når jeg tok den på etter å ha gått av toget på Finse... På sekken var "alt" i spenna, så jeg sto der bokstavelig talt med to løse webbing ender festet i hver sin side på hoftebeltet. Å bare knyte de to endene sammen fungerte ikke så bra, så jeg lagde en løkke på reimene til hoftebeltet og festet en skireim mellom så jeg fikk en form for stramming. Men hoftebeltet satt aldri skikkelig, og strammingen gled sakte opp, og måtte hele tiden etterstrammes, det var heller ikke en enkel prosedyre for å få sekken av og på. Trenger kanskje ikke si at det var djevelsk tungt å bære en sekk som ikke satt skikkelig på ryggen, pakket med full vinterutrustning inkludert telt... Skulle da gitt mye for at noen av de andre dro opp en ekstra spenne fra sekken!
 38. Jeg ringte Hilleberg. De lager ikke spesialtilpasninger, og kan heller ikke stå inne for modifiseringer gjort av kunder, men han jeg snakket med mente det uoffisielt ikke burde være noe i veien for å gjøre en slik tilpasning. Sømhuset i Bærum er Hilleberg servicepartner i Norge og kan gjøre slikt. Tok en telefon til Sømhuset, og de mente dette var en kurant sak. Foruten glidelåser i ytter- og innertelt trenger de også å sy på en klaff over glidelåsen, og et bånd nederst for å avlaste presset på glidelåsen. Altså en "kopi" av hele oppsettet på dagens åpningsside. De anslo rundt 3000 inkl materialer. Hadde jo vært litt kult
 39. Mye dugnad på meg i det siste. I går monterte vi plank og diverse. Den lokale grunnskolen testet plankene og det var godkjent. På slutten sv denne varme dagen fikk vi servert is! Og kald brus. Kona til han jeg jobber med er sprek og kom opp med det i varmen. Det er en første gang for alt, og dette var første gang jeg spiste is i fjellet.
 40. 2,5 kg var jo mye da, men det skal jo være noe. Hvis man kommer hjem uten mat så har man ikke marginer, og det kan bli skjebnesvangert om et uhell er ute.
 41. Koronasituasjonen har satt turplanene litt på vent de siste måneder, men det har blitt noen hytteturer, samt fottur i Finnemarka. Imidlertid har vi nå solgt vårt hus og flytter snart til noe som er vesentlig mindre. Planen er å gjennoppta turlivet fra juli.
 42. Blir det hull på det oppblåsbare liggeunderlaget så tar det bare 30 min å fikse med repkitet, så selv om det kan være kjipt å våkne på et flatt underlag midt på natta så er det ikke verdens undergang heller. Lett jobb å lappe sammen. Har slutta å ha med skumunderlag, med mindre jeg vet det er fryktelig mye skarpe steiner der jeg skal.
 43. Hei Jeg hadde ikke tatt med meg to liggeunderlag for sommerbruk. Ett av de to du nevner burde være mer enn nok (det minste i volum siden der er volum som er problemet her). Har du komprimeringstrekk til soveposen? Det er også mulig å pakke soveposen vanntett og ha den utenpå når du har fjernet liggeunderlaget du har utenpå. Små myke ting (luer, votter, skjerf, ullundertøy, sokker osv) er det fint å pakke i små glatte plastposer hver for seg. disse blir da veldig enkelt å stue ned i de små rommene som det alltid blir rundt større pakker som telt, sovepose, kokeutstyr osv. Bruk litt kraftige poser så det ikke går hull på dem når du stapper. Jeg aner jo ikke hva du har prøvet å få opp i sekken, men 95 liter burde være mer enn nok hvis du har med deg stort sett vanlig turutstyr for sommertur i fjellet og ikke mye fiskeutstyr, fotoutstyr og lignende. På den annen side: Man fyller som regel opp det volumet man har. Det kan være en fordel å legge alt i to hauger. I den ene haugen skal kun det du ikke kan dra på tur uten å ha med (sovepose, telt, brenner, ett liggeunderlag, 1 kjele, gaffel, kopp, dagsrasjoner med mat...), altså bare det som er absolutt nødvendig, det du må ha med. I den andre haugen har du de tingene du mener at du trenger i tillegg (tallerken, skje, tarp, ekstra sokker, letherman, tannkrem, skosmurning, sjokolade, øl, øks, sag, ...), altså alt det du mener du bør ha med på tur. Når du har pakket alt fra den første haugen ned i sekken plukker du fra neste haug til du mener at sekken er tung nok eller den er full. Da gjelder det å prioritere slik at du plukker det viktigste først. Hvis du sitter igjen med noe vil du finne ut hav som er kjekt å ha i tilfelle musefelle-ting. De fleste, meg inkludert, tar veldig ofte med alt for mye skrammel på tur, ting som aldri blir brukt, hverken på denne turen eller tidligere turer. Tenk også på at det vil være en grense der alternativet er å avbryte turen og komme seg til folk. Man tar ikke med seg et ekstra telt i tilfelle teltet skulle brenne opp på en helgetur i Nordmarka, men kanskje hvis man skal krysse Grønnlandsisen. Man treger heller ikke å ta med seg et komplett skomakerverksted i tilfelle sålen ramler av en sko, men en taperull (som kan brukes til veldig mye) som man surrer fast sålen til så man kommer seg til bygds og får kjøppt et par nye sko. En brukken teltstang kan kanskje spjelkes med en pinne og tape? 200 m tau i tilfelle det er lagt mellom de to trærne der du skulle hatt ei klessnor? Nei! Heng tøyet i noen buker eller legg dem på steiner. Trenger du ei ekstra turbukse i tilfelle den ene blir våt, eller kan du bruke en tynn stillongs og regnbuksa i mellomtiden? God fornøyelse med pakkeplanlegginga! Og god tur. Hvor er det du skal hen? Og hvor lenge? 95 liter er en stor sekk. (på den annen side: jeg fyller lett storsekken min på 130 liter for en enkel overnatting fra kveld til morgen i gangavstand hjemmefra 😁) ;-) Hvis dette ikke gir mening, skriv det ut på papir, krøll det sammen og kast det i søpla papirinnsamlinga.
 44. Spørs litt hvilken komfort man ønsker på tur også. Ekstrem lettpaking er gjerne en minimalt telt, et veldig lett underlag, dyr og lett 3 sesongspose, packlite klær, sekk på rundt kiloen etc. Jeg kan også pakke ganske så lett men med dårlig vær må jeg da ligge i teltet og det gidder jeg ikke. Så jeg vil ha med tarp for å ha noe mer skydd, jeg har gjerne 2 sett fiskeutstyr, jeg ligger ikke på 1cm skum, da sover jeg så dårlig at jeg likegodt kan bli hjemme. Så har jeg tøy så jeg kan være ute å fiske i regn og uansett har nok varmt og tørt tøy etterpå. Også kunne sitte ute selv om det blir kjølig på kvelden og ikke ligge i posen fordi jeg har slanka klesposen vel mye. Crocs el.l skal og med til leirbruk. Det er så klart forskjell på hvor mye folk tar med, hva de gjør, hvor lett de fryser etc. Så ingen pakkliste blir like. Jeg bruker 125L sekk på lengre turer og 88 liter på kortere og når det er så varmt at det er minimalt med klær som trengs. Men jeg har og blitt flinkere til legge igjen ting hjemme, trenger ikke dobbelt av alt. Men jeg tar alikvel med noe kjekt å ha som powerbank, radio, 2 kameraer. Jeg har ikke 45 liter men en på 50. Kan fint ta meg en overnattingstur med den i marka men da blir ting minimalt, noe jeg ikke ønsker.
 45. Da har utfordringen min endelig begynt å trigge noen turer her! Tre stk "horisont-topper" er jaggu i boks! Ble noen små justeringer på planen skissert i forrige innlegg. For det første dro jeg ikke solo, slik jeg pleier, men sammen med en kompis og hans datter (som jeg er fadder til) og en bitteliten hardfør chihuahua-tispe. Så kuttet vi ned til én overnatting og endret rekkefølgen på toppturene for at det skulle passe for alle. Og så hadde vi fått et tips om en fin overnattingsplass for hengekøyer i nærheten av Siggjo Den nye planen ble da å først gå opp på Mehammarsåta, så overnatting og deretter Siggjo og Hovlandsnuten neste dag. På lørdag tok vi 9:00-ferga Halhjem-Sandvikvåg, kom fram til Heio i halvelleve-tiden og var på tur opp Sherpatrappene i god tid før klokka rundet elleve. Da vi hadde gått litt over halvveis var vi kommet ned i Store Tjørnadalen. Der tok vi en lang pause og spiste vi varme pølser før vi skulle begynne på oppstigningen til toppen. Vi valgte ut det som som kunne stå igjen der og slippe å tynge oss ned unødig på turen opp til toppen og ned igjen. Jeg hadde jo blant annet lange gamasjer og brodder i sekken... Fullstendig unyttig Hadde tatt med en lett hoftesekk i ryggsekken, og den holdt i lange baner til det nødvendigste. Turen gikk oppover i fint tempo, og vi gikk over noen få snøfonner som resulterte i opptil flere heftige snøballkriger. Det var så varmt at det faktisk bare var godt å bli truffet av litt snø. Vi nådde toppen, nøt utsikten, lokaliserte både Siggjo og Hovlandsnuten, og returnerte ned til "base camp" for å fyre i gang brenneren enda en gang og spise opp resten av pølsene. Deretter gjenstod det bare å traske tilbake til bilen. 13 km ble tilbakelagt på drøye fem og en halv time, og vi kjente det litt i beina da vi kom ned Vi kjørte deretter til Areiddalen på vestsiden av Siggjo, og fikk satt opp hengekøyene ved en fin elv, fikk i oss litt mer mat og livnet såpass til at vi dro ned til Areidvågen for å leke litt i packraften. Den er egentlig for stor for meg, og veeeldig for stor for fadder-barnet - men det spilte ingen rolle, vi holdt på til solen forsvant bak åsen. Så ble det en rask kjøretur som resulterte i noen gigantiske softiser hos en bensinstasjon på Svortland, før det ble retur til Areiddalen og møte med Hr. Lukkøye Etter en meget behagelig natt i hengekøyen, ble jeg neste morgen vekket av fuglekvitter, en klukkende elv og morgensol Litt frokost og kjapp rådslagning, så pakket vi sammen, og kjørte til parkeringsplassen på østsiden av Siggjo. Derfra går "standardløypa" opp. Siden datteren hadde sovet dårlig (hun hadde hatt chihuahuaen i køyen sin, og den vekket henne utallige ganger), fikk hun og bikkja sove ut i bilen mens jeg og kompisen dro til topps. Kort men artig sti med flere broer, fikk assosiasjoner til Reodor Felgens hjemvei i Flåklypa. En tur som er sammenliknbar med Løvstakken eller Lyderhorn her i Bergen, men kanskje med enda videre utsikt? Tok tre kvarter opp, ett kvarter på toppen og to kvarter ned. Flott tur, i alle fall Etter at vi var kommet ned igjen, var alle sammen klare for ny tur, men først måtte vi komme oss til Hovland. Det ble litt venting på fergeleiet i Jektevika, og en omvei med fergen til Nordhuglo, før vi kom til Hodnaneset og kunne kjøre nordover langs Onarheimsfjorden. Litt før klokken to var vi igang oppover mot Hovlandsnuten, alle sammen. Opp Sandlopedalen var nok de bratteste partiene denne helgen, med tendenser til klyving - og den knøttlille bikkja trengte en håndsrekning i ny og ne for å komme seg oppover. Da vi kom så høyt at vi møtte på snøfonner, ble det selvsagt atter snøballkriging i sommervarmen Utsikten da vi kom til topps, var den mest spektakulære på denne turen, var litt sånn "wow!"-stemning - blågrønn-alger gjorde havet skikkelig turkis, noe mobilkameraet hadde vanskelig for å få med seg, dessverre. Så ble det spist kalde pølser i lompe, appelsiner og sjokolade, før vi tok fatt på nedturen (der det ble mer snøballkriging, vi hadde jo fått ny energi av maten). Vi kom oss ned i god form (bikkja måtte opp i sekken det bratteste partiet nedover) etter å ha brukt tre og en halv time. Deretter vi kjørte mot Våge - der var vi 10 minutter for sein til ferga, og måtte vente i 1 time og 10 minutter på neste - jeg benyttet det til en fortreffelig liten blund. Etter en ladestopp på Os, var alle sammen kommet seg hjem i grei tid på søndagskvelden - med en fin opplevelse å huske i laaaaang tid Og jeg er slett ikke sikker på at denne turen hadde blitt noe av uten denne utfordringstråden. Etterskrift: Det viser seg at fargen i sjøen skyldes kalkalgen Emiliania huxleyi (kjælenavn E.Hux), og den kan sees fra verdensrommet iflg NRK Vestland
 46. Her bruker Vandrefalken en Solo Stove. Disse er laget slik at aske og glør havner i en "kopp" som hindrer at noe ramler ut i bunnen. Bunnen er faktisk så kald at man kan flytte brenneren med hendene mens den brenner bare man ikke tar på oversiden av de nederste hullene. Etter bruk er bakken bare så vidt lunken. Gnist fra toppen er en annen sak, men selv det blir begrenset med en kjele på plass. Jeg har flere typer kvistbrennere, men etter min oppfatning er Solo Stove den tryggeste på denne tiden. Men uansett, tenk før du tenner. Ikke etterpå. Åpen ild er det jo uansett, og gnister er nesten som virus. De kan slå til før du aner det.
 47. Det viktige er om du risikerer å starte en brann eller ikke. Hvis det ikke er fare for å starte en brann vil jeg holde det for å være lovlig, enten det er grill, bål, primus eller kvistbrenner. Er det fare for å starte en brann er det ikke lov. Tenk på det på en annen måte: Hvis man finner at du har opptrådt svært uaktsomt risikerer du i verste fall å bli erstatningspliktig, både for utgiftene til slokking og for de skadene du har forvoldt (eventuelt regress fra forsikringsselskapet). Se for eksempel denne: https://www.nationen.no/article/skogbrann-kan-bli-dyr-for-uforsiktig-griller/ Hvis du i et gitt tilfelle er usikker på om du risikerer å starte en brann eller ikke ligger det i kortene at du risikerer å starte en brann.
 48. Forsøkte meg på kvistbrenner, men karrieren ble kort. Har tilgode å finne god tørr ved uten å måtte ta den med selv, og med et lite vindpust fikk jeg ikke fyr i den tørre veden en gang. Krever mye sanking, og varm lunsj tar fort en time å få i gang. Da ble en lett gassbrenner enklere og raskere. I tillegg er det som oftest helt trygt å bruke en gassbrenner i disse skogbranntider bare man er litt bevisst på hvor man setter seg. Kvistbrenneren er avhengig av kvistene man finner og mange av disse er fuktig nok til å skape mye røyk, eller mye gnist. Da er det fort gjort å starte brann, eller gi inntrykk av at man har det. Med dertil egnet respons. Utgangspunktet er jo ganske bra, men hvis jeg likevel må ha med en backup-brenner så ser jeg ikke helt poenget. Hilsen ikke-frelst og røykhater.
Vinnerlisten er satt til Oslo/GMT+02:00
Kommersielt samarbeid: Rabattkoder og sporingslenker

Fjellsport Fjellsport

Milrab Milrab

Skitt Fiske

×
×
 • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.