Gå til innhold

Nils Einar Ljosland

+Støttemedlem
 • Innholdsteller

  90
 • Ble med

 • Besøkte siden sist

Om Nils Einar Ljosland

Nylige profilbesøk

Blokken for nylige besøkende er slått av og vises ikke for andre medlemmer.

 1. Gravity III har jeg fått til å gå på bensin. Fikk det ikke til med parafin, men det er mulig at Biltema Lampeparafin er litt vanskelig. En ting jeg har gjort med min Gravity, er å endre forvarmingsrørets plassering. Da måtte jeg skru av beina, og vri på røret. Slik at det står som på fig. 2 i bruksanvisningen. Det fører blant annet til at det ene beinet ikke foldes helt inn. Men jeg er fornøyd slik.
 2. Tidlige tennstål hadde dette problemet, i enda større grad enn det som er nevnt i denne tråden. Det er særlig billige tennstål fra østen som kan være utsatt i dag. Noen slike tennstål kommer med et rør med pakning forresten. Såvidt jeg forstår, skal ikke LMF tennstål ha dette problemet. Trådstarter har kanskje fått et mandagsprodukt?
 3. Har nettopp bestilt STS long spoon i plast og Kupilka 225 spork fra Fjellsport. Får se om det duger. Er ikke så glad i metall turbestikk.
 4. Hadde en Leatherman PST for mange år siden jeg også. Synes Victorinox boksåpner er bedre i bruk. Men da må man jo ha flaskeåpner i tillegg...
 5. Har sett litt rundt på nettet. Noen mener det ikke går an å bruke denne metoden for pasta. Andre bruker metoden for "Mac & cheese" blandinger. Tror First Price Pasta Formaggio er en mulig kandidat til metoden i Norge. Uten å ha prøvd selv. Det går forresten fint an å spise store havregryn som har vært dynket i vann. Men hvis du vil ha grøt konsistens, tror jeg du må kjøpe lettkokte havregryn.
 6. Jeg har lest om kaldgrøt, men aldri laget det. Det skal visstnok gå å lage kald havregrøt. Har tidligere mest lest om bløtlegging for å spare koketid på f.eks ris. Lagde en gang noen energi barer som bare skulle stå i kjøleskapet til de ble faste. Der var prinsippet at havregryn i blandingen trakk ut væske fra blandingen av hovedsakelig kakao, kokosmelk og peanøttsmør....
 7. På Norge 1:50000 er kartkanten lik rutenord. Geografisk nord er på nyere kart i denne serien en knapt synlig svart linje.
 8. M711 har misvisning oppgitt i forhold til rutenettet. Norge 1:50 000 har misvisning oppgitt i forhold til geografisk nord. En liten detalj kanskje, men det kan ha betydning hvis du må ta hensyn til misvisning.
 9. Min kniv har flatslip, og er produsert av GEC. Bladet er i karbonstål. Den har også flat skrutrekker og flaskeåpner. Jeg kjøpte den fordi den i motsetning til mange andre modeller, har plater i rustfritt stål. Mange amerikanske lommekniver har plater i messing, ikke nødvendigvis noe galt i det, men det krever mer vedlikehold. Kniven er noe kraftigere enn en vanlig Victorinox.
 10. Har eid en Fallkniven A1 som jeg kvittet meg med. Jeg har litt små hender, og hadde ikke noe problem med å gripe skaftet. Det er nok Fallkniven F1 av slireknivene til dette firmaet, som det er lagt ned mest omtanke i.... Selv foretrekker jeg lommekniv stort sett. Her er et par stykker, sammen med Lansky slipeutsyret. Sistnevnte sliper nok ikke LTC kniven da.
 11. En annen interessant ting er størrelsen på kokekaret til snøsmelting, dersom du skal få i deg nok væske over tid. Anbefalinger jeg har lest går på et kokekar på minst en liter. Hva er egentlig optimalt? Dersom du er på hytta, er det jo enkelt å ha ei stor gryte stående ved ildstedet. Men dersom du skal bruke brenner på tur, så er det jo litt anderledes....
 12. Jeg er skeptisk til at noen, ved å lese denne boken, blir i stand til å grave snøhuler i en nødssituasjon. Les gjerne "Friluftsliv" av Faarlund, som inneholder en historie fra virkeligheten om nødbiuakk i snøhule. Du skal eventuelt være en veldig erfaren vinterfriluftsentusiast, for å klare å ta beslutningen om å grave deg ned tidsnok. Har ikke noe tro på at Ola Dunk fra byen (inkludert meg selv), er i stand til å grave seg ned i tide. Dersom du skal grave deg rett ned, har Lars Monsen en bedre oppskrift enn denne boken. Les for eksempel Villmarksboka.
 13. Er enig i at hva forsvaret benytter ikke beviser noe som helst. Ser heller ikke for meg en masse fjellturister med tritium belyste grønne kompasser.
 14. Lars Monsen anbefalte friluftsliv ferskinger å bruke M711 kart. Disse er ikke i vanlig salg lenger.
Kommersielt samarbeid: Rabattkoder og sporingslenker

Fjellsport Fjellsport

Milrab Milrab

Skitt Fiske

×
×
 • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.