Gå til innhold

Nils Einar Ljosland

Aktiv medlem
 • Innholdsteller

  49
 • Ble med

 • Besøkte siden sist

Om Nils Einar Ljosland

Nylige profilbesøk

Blokken for nylige besøkende er slått av og vises ikke for andre medlemmer.

 1. http://www.ffi.no/no/Rapporter/2012-00404.pdf https://www.ffi.no/publikasjoner/arkiv/carbon-monoxide-co-emissions-from-camping-stoves
 2. Den Coleman brenneren som er nevnt tidligere i tråden har bredt brennerhode. Noe som skal være gunstig med tanke på lav CO utvikling. - Ved fyring. Coleman brenneren er visst ikke noe særlig å smelte snø med. FFI har uttrykt bekymring for CO verdier fra disse brennerene hvis de brukes til snøsmelting.
 3. Fyring i telt er for nokså erfarne friluftsfolk. Lars Monsen anbefaler ikke at folk flest fyrer i telt, selv om han gjør det selv. Ps, du kan fyre i telt med et passende kar med litt rødsprit i. Jeg måtte le når jeg så den dyre rødsprit ovnen til å fyre i telt med. Den er ikke særlig effektiv. Nesten litt ironisk....
 4. Testet Gravity III på alkylatbensin. Litt gule flammer i begynnelsen. Men klarte etter hvert å få blå flamme ved å pumpe litt og skru på justeringen. Den fungerer litt bedre på bensin for min del. Men, dette er nok primært en gassbrenner. Brukte 0,37 dyse. Forvarming med bensin sotet undersiden av brenneren litt.
 5. Hvis du bare skal bruke den i Norge, så holder det med nordlige halvkule. Global trenger du strengt tatt bare hvis du skal syd for ekvator. Det er dessuten enkelte som mener at global nål er mer stabil. Begge deler holder i massevis i Norge.
 6. De to siste kompassene jeg kjøpte var fra Kasper & Richter. Modellene K1L og March Special. Den førstnevnte virker solid, men det er en messing ring inne i kompasshuset som gjør at det er sjurt i bruk. Det kan fort bli verre hvis den irrer. Kom med en solid rød nakkestropp. Det andre kompasset virker tilforlatelig. Men tåler neppe hard bruk. Det er et fritidskompass heller enn et friluftskompass. 360 grader i fem graders inndeling. Dessuten maritim 64 skala. De andre platekompassene fra K&R virker utsatt for slitasje. Hvit eller selvlysende ring der skalaen sitter. Med konsistens som er bare litt hardere enn viskelær.
 7. Hvis du har en gammel Suunto MC2 Global har du et godt kompass. Men hvis du har den nyere typen, med Suunto logo inne i kompasshuset er jeg ikke like sikker.
 8. Silva har flyttet produksjonen til Kina. Og jeg har hørt dårlige ting om enkelte modeller fra Suunto. Hvis du bestemmer deg for et kompass, les anmeldelser av samme modell på Amazon først. Har en mistanke om at kompasser av speil og plate typen ikke holder samme kvalitet som på 1980- tallet.
 9. Det var vel særlig innerbark fra ask og alm som ble brukt i brød. Bjørk er litt annerledes. Du tygger innerbarken for å få i deg næring, og spytter ut etter å tygd en stund. Det smaker ikke godt. Og dessuten varierer det veldig hvor mye innerbark det er på det enkelte tre.
 10. Det var visst en del varmere i steinalderen enn i dag. Vil ta innholdet i mange overlevelsesbøker med en stor klype salt. De eneste vestlige ekspertene på primitiv teknologi som i moderne tid har "levd primitivt" over lengre tid er Larry Dean Olsen og Mc Pherson familien. Hvis du skal finne karbohydrater vinterstid så snakker vi innerbark av trær. Dette kan du ikke holde på med mindre du har tillatelse fra grunneier. Cambium fra bjørk er spiselig, men smaker ikke godt. Når det gjelder tang og tare, så inneholder det ofte for mye jod, til at du kan spise mye av det over tid.
 11. Skal få tak i noe alkylatbensin i løpet av uken da. Så får vi se.
 12. Testet Gravity III med multifuel kit og renset parafin fra Biltema. Forvarmet med Biltema peisbrensel. Det brant ikke rent. Masse gule flammer. Det er mulig det er en bruker feil. Men jeg tror dette apparatet med fordel kunne vært solgt bare som gassbrenner? Virker dessuten litt sensitiv for vind.
 13. Primus Gravity III er nevnt i tråden. Jeg har en slik brenner. Hvis du monterer multifuel kit, så vil ikke det ene beinet folde seg helt inn. Primus har fire dyser til denne brenneren. 0,42 dyse følger med brenneren. Mens 0,26 parafindyse og 0,37 bensin dyse følger med multifuel kit. Primus har imidlertid en 0,45 gassdyse til Gravity III i reservedel katalogen. Den er vel noen få hundredels millimeter videre enn dysen som følger med brenneren. Noen som har erfaring med denne? Du kan ikke bestille denne dysen i noe mindre enn fempakning.... Mer trykk på gassen?
 14. Takk for at du retter opp. Jeg har visst forlest meg på boken. "The Essential Wilderness Navigator".
 15. Norge er kanskje et unntaksland for sånne kompasser. Da misvisning er ganske liten mange steder. Dersom du skulle trenge å ta ut en mer nøyaktig kurs, er det en lett sak å printe ut en kompassrose med ditt valg av skala...
×
×
 • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.