Gå til innhold

Nils Einar Ljosland

Aktiv medlem
 • Innholdsteller

  15
 • Ble med

 • Besøkte siden sist

Om Nils Einar Ljosland

Nylige profilbesøk

Blokken for nylige besøkende er slått av og vises ikke for andre medlemmer.

 1. Tror den Maratac lighteren din er et bedre kjøp. Men den fantes ikke da jeg kjøpte titan lighter....
 2. I samme gate er vel sånn sysett/ reparasjonsett til å henge i beltet. Tror det har samisk opphav.
 3. Disse knivene lagde Gerber i USA før. Uten oransje BG merking. Case lager en kniv etter tilsvarende mønster i dag. Uff. Jeg forvekslet vel med BG Compact Scout. Den kniven som ligner på Gerber LST. Den er ihvertfall lett...
 4. Skal du bruke kniven til trearbeid, så trenger du en skarpere kniv, enn om du bare skal bruke den til matlaging eller sløying av fisk. En mye brukt kombinasjon blant treskjærere i Norge er DMT diamantbryne brukt i kombinasjon med "gjennomsiktig" hard Arkansas stein. F.eks et rødt DMT bryne. Jeg har selv et diamantbryne med en korning på 8000 fra DMT. Dette er etter enkeltes mening et "se hva vi kan lage produkt". Folk som faktisk bruker kniver mye foretrekker så vidt jeg vet naturlige eller kjeramiske steiner. Ihvertfall til den siste "finishen" på kniver som skal brukes til trearbeid. Den Arkansas steinen som ofte brukes av treskjærere har en korning på 1500- 1800. Tror jeg. Eze-Lap har etter enkeltes mening bedre diamantbryner enn DMT, men jeg er godt fornøyd med begge deler.
 5. Jeg har hatt en liknende kniv som denne. Den hadde ikke stempel, og var kjøpt på et loppemarked i Oslo. Min kniv ville ikke ta en ordentlig egg, derfor solgte jeg den for en slikk og ingenting sammen med noen andre kniver. Ser ut som en typisk jaktkniv. I Tyskland får man vel ikke bruke kniv av denne størrelsen til noe annet enn jakt, utenfor husets fire vegger.
 6. Av de billige kompassene til Brunton, så tror jeg bare Truarc 3 er noe å ha. Les gjerne kritiske anmeldelser på Amazon. Og merk at Truarc 3 er et utpreget "turistkompass" uten f.eks. selvlysende prikker. Det eneste dette kompasset har for seg, er at det er billigste kompass med global nål. De svinedyre modellene til Brunton skal være bra. De billige modellene vil jeg vurdere i hvert enkelt tilfelle...
 7. Bra glassplate tips! Men, det DC4 brynet synes jeg er litt merkelig. Det har grovt kjeramisk bryne, og fint diamant bryne...... Personlig ville jeg heller hatt et dianova bryne til 200 kr fra Claes Ohlson. Uten at jeg er noen ekspert.
 8. Naniwa er vel det mest anerkjente merket, når det gjelder slike steiner. Men jeg tviler på at de andre steinene er dårlige. Har selv vannstein fra King. Men foretrekker diamantbryne.
 9. Det eneste skjerpestålet jeg har er kanten på et Dianova bryne som jeg kjøpte på Claes. I instruksjonene til Dianova brynet blir en bla. anbefalt å renske eggen med skjerpestål før bryning. Vil vel kanskje tro at et "skjerpestål" av porselen eller kjeramikk egentlig er et slags bryne? Har blitt forklart at skjerping med stål kan rette opp en egg, uten nødvendigvis å fjerne så mye metall. Men en skal vel ikke tro alt en hører på internett?
 10. Den er ikke sjelden eller gammel eller til salgs. Men det er titan lighteren min....
 11. Å skjerpe en kniv er noe som gjøres med et skjerpestål. Det vil si å rette opp eggen. Skjerping fjerner ikke metall fra kniven sånn som sliping og bryning.
 12. Det enkle svaret er diamantbryne med finhet rundt 600 grit. F.eks. rød DMT eller tilsvarende Eze-Lap. Dette vil alene gi en egg som holder til matlaging og sløying av fisk. Det er noen som har mer greie på dette enn meg, som hevder at det ikke er noe vits med diamantbryne finere enn 1200 grit. Så kjøp gjerne kjeramiske eller naturlige steiner hvis en skarpere egg er ønskelig...
 13. Når det gjelder Silva, så har jeg et Expedition 54 kompass, som jeg bestilte i en utenlandsk nettbutikk. Virker solid. Ellers har jeg hatt et Expedition 4 kompass som virker solid. Men disse Silva kompassene selges ikke i Norge...
 14. Den ultimate turkniv til å gå i fjellet med om sommeren er kanskje Victorinox Duke of Edinburgh?
×
×
 • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.