Gå til innhold

Nils Einar Ljosland

+Støttemedlem
 • Innholdsteller

  65
 • Ble med

 • Besøkte siden sist

Om Nils Einar Ljosland

Nylige profilbesøk

Blokken for nylige besøkende er slått av og vises ikke for andre medlemmer.

 1. 25 cm er forskjellen på kniv og "sverd" ifølge enkelte autoriteter. Men internasjonalt kan det finnes andre autoriteter som har en kortere lengde. Ikke at jeg tror det har så mye å si i en drapssak, der bare morderen har våpen. Men for eksempel for politiet kan det ha mye å si. De er gjerne fysisk i stand til å forsvare seg, og har batong.
 2. Ser ikke noe poeng i å sende inn et høringssvar. Dersom vi får et nytt tall med tanke på bladlengde, vil jeg anta at det er et godt begrunnet tall. Dette er ganske politisk sensitivt i Norge.
 3. Kjøkkenkniv er nok mye brukt som drapsvåpen. Men jeg tror håndtverkerkniv også er høyt oppe på listen. De sistnevnte er ikke så vanlige i andre land, som de er i Norge og Sverige. De er riktignok relativt korte, men de har tynt stivt blad av forholdsvis høy kvalitet.
 4. Jeg tror ikke drap i Norge er den store driveren av innføring av restriksjoner på eierskap og bruk av kniv. Andre land i Europa har strenge regler for eierskap av kniv. For eksempel Danmark. Myndighetene i andre europeiske land, som ser seg lei på at deres innbyggere kjøper kniver på postordre eller på ferie, er nok en større driver. 25 cm bladlengde grense på kniv ble nevnt. Tyskland har 22.5 cm i en eller annen sammenheng. Det er visst basert på TUV standard, som i mange sammenhenger regnes som en viktig teknisk standard i Norge. Forresten, også i Tyskland regner de 12 cm som grense for en liten slirekniv i mange sammenhenger.
 5. Tror vi kan risikere å få bladlengde grenser i Norge også. Ihvertfall på alt som ikke er kjøkkenkniver. Da tenker jeg på hva som er tillatt å eie. 12 cm på slirekniver er mitt stalltips. Det har de i Danmark. Det kommer nok til å bli unntak fra forbudet, men for vanlig dødelige blir det kanskje 12 cm. - Når forskriften til den nye våpenloven kommer. Det finnes mange land i verden som har bladlengde grenser. Noen land i Europa har 11 cm, andre 12 cm. Det kan ha stor betydning i forbindelse med rettssaker osv. Markedsføringen av Femund knivene er underhånden slik, at Marinejegere og DEVGRU personell går god for at de kan selges til sivile som jakt og fiske kniver. Altså at eksperter mener at 11 cm bladlengde grense er bollocks. 11,5 cm er bladlengde på Femund knivene. Et lite forbehold om at jeg kan ha misoppfattet markedsføringen da.
 6. Jeg lekte med Sveitserkniv og Kina kopi av den når jeg var liten. Jeg ser ikke egentlig nødvendigheten av lås på foldekniver. Selv om også jeg hadde en periode i livet, hvor jeg trodde at lås var en kjempe fordel. La gå at mange er keitete i bruken av sånne kniver. Nå fisker jeg litt av og til. Da kan det være en fordel med kniv som kan renses skikkelig. Brusletto Femund med sort micarta skaft og også Fallkniven F1 kan dyppes i kokende vann. Det er vel de eneste knivene i vanlig salg i Norge som kan det. Ihvertfall som jeg synes er aktuelle.
 7. De eneste friluftsliv knivene jeg liker fra Fallkniven er F1 og LTC.
 8. Kall meg en konspirasjonsteori fyr. Men de billige Kina kopiene av håndverker kniver, kommer kanskje til å forsvinne hvis Mora og Hultafors går konk. Mistenker at "noen" misliker sterkt at vi eier små slirekniver. I mange andre land ser man på slike som våpen. De ser også på finske kniver som våpen, og husker hva finnene gjorde mot russerne under vinterkrigen og andre verdenskrig. De fleste fra det store utland, klarer ikke å se forskjell på finske kniver, og kniver fra Norge og Sverige. Eller for den saks skyld samekniver.
 9. Bare en liten ting. Jeg er fornøyd med de gamle led lyktene som jeg har, til mitt bruk. Vil ikke anbefale noe spesielt. Men skal det fungere i vinterkulde, må du ha lithium batterier. Av lykter som fungerer i streng kulde har jeg Pak- lite. Den er kanskje ikke optimal med den bruken du skisserer. Energizer Ultimate Lithium er vel beste oppladbare batteri på markedet. Finnes i f.eks. AA, men ikke 18650.
 10. For noen dager siden kjøpte jeg Brusletto Femund. Min kniv er uten feil og mangler, den har sort micarta håndtak. Når det gjelder Sveitserkniv. Så tror jeg nå at Tinker er den ultimate modellen, selv om den ikke har saks. Tror det er bedre å ha en separat liten foldesaks, enn saks på selve kniven. Den kan lettere byttes ut etter å ha klippet negler, og andre ting. Victorinox lager forresten en veldig eksklusiv foldesaks, som jeg har lurt på å kjøpe.
 11. Garmin 60 CSX hadde Sirf- Star III chip i kombinasjon med bra antenne. Denne chipen ble trukket fra markedet etter en krangel om patent, etter det jeg forstår. GPSer med Sirf- Star III chip og bra antenne, hadde rykte på seg for å fungere bra når sikten mot oven ikke var så bra. Der kan jeg bekrefte at stemmer, for jeg har en gammel Magellan SporTrack (det er ikke min eneste GPS). Men jeg lurer på hvordan nyere frilufts GPSer er på mottak av signal i forhold.
 12. Overforbruket kommer ikke til å vare. Vi må forvente at flere ting som dagens friluftsinteresserte er avhengig av blir tatt av markedet. Forresten, Nils Faarlund er fan av Trangia med spritbrenner. Men hvor mye fossilt brensel brukes i fremstillingen av etanol? Jeg hadde brent gass med god samvittighet.....
 13. Min erfaring med brenner i telt begrenser seg til Optimus i sjuduker en gang på midten av 1990- tallet. Velger derfor ikke å svare på undersøkelsen. Men forvarmet og fyrte brennere i telt da.
 14. Er ikke så overbevist om at trening med sekk eller vektvest har så mye for seg. Det utvikler ikke musklene dine like bra som for eksempel å løfte vekter. Vel bør du kanskje være vant til å gå med sekk. Men det er også alt.
Kommersielt samarbeid: Rabattkoder og sporingslenker

Fjellsport Fjellsport sporing

Outnorth.no Skittfiske
×
×
 • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.