Jump to content

Nils Einar Ljosland

+Sponsor
 • Posts

  222
 • Joined

 • Last visited

About Nils Einar Ljosland

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

Nils Einar Ljosland's Achievements

 1. Har ikke testet sånne gjenbrukbare håndvarmere selv med gassboks. Men jeg husker at Primus på 1990- tallet solgte runde sånne, som var laget for å passe under en gassboks.
 2. Skrev ut turkart fra kartverket.no. Ble positivt overrasket over at de nå oppgir misvisning i forhold til rutenettnord.
 3. En amerikansk bok om ultralight backpacking beskriver bruk av vanlige gassbrennere om vinteren. De hevder at teknikkene i boken fungerer ned til -20F, eller -28,88 Celcius. Vil tro at ned til 25 minus er det toppmontert gassbrenner (pluss ninjatriks), og rødspritbrenner.
 4. Det med at parafin er så tilgjengelig over hele verden, vil jeg ta med en klype salt. Om jeg ikke tar feil produseres det langt mer fire takts alkylatbensin enn parafin. All verdens parafin er visstnok bare noen få prosent av det verdens raffinerier produserer.
 5. Når det gjelder liggeunderlag så tror jeg at et billig oppblåsbart liggeunderlag, i kombinasjon med et billig "eggkartong" liggeunderlag er greit for min del. Noen av de billigste oppblåsbare liggeunderlag har en oppgitt R-verdi på 1,8. Et "eggkartong" liggeunderlag fra for eksempel Stormberg har en R- verdi på 2,2. Til sammen blir det en R-verdi på 4. Som i teorien skulle holde til mye.
 6. Det er bare noen brennere med forvarmingsbøyle som kan brukes med boksen opp ned. Ikke alle brennere med forvarmingsbøyle kan det, og heller ikke brennere uten forvarmingsbøyle. Det er mange brennere det i praksis går an på. Men den eneste brenneren som er godkjent med CE merking for dette er Optimus Vega.
 7. Dette med koketid... Ting som kan redusere koketid: - Vindskjerm (hvis slangebrenner). - Bredt flatbunnet kokekar, er bedre enn et høyt smalt kokekar på vanlige kokeapparat. - Primus hevder at sommergassen deres gir bedre effekt enn vanlig gass. Men det må være varmt nok til å bruke den. Har ikke gjort vitenskapelig test av det riktignok.
 8. Har det settet selv. Er nok litt kritisk til det. Men grunnen til at jeg kjøpte det, var at en PocketRocket av den gamle typen fulgte med.
 9. Primus Gravity III er nok beregnet på større gryter enn Optimus Vega. Har du vurdert Primus Express Spider? Eller Kovea Spider? Har tidligere hatt en Gravity III. Vil ikke anbefale den med multifuel kit i dag. Selv om jeg fikk den til å virke på relativt fersk renset bensin.
 10. Skru rett i boksen brenner til matlaging vil jeg si Kovea Titanium. Dersom du vil ha en versjon av dette brenner hodet, med slange og forvarmingsbøyle - Kovea Spider. Jula pleide å ha en billig versjon av Kovea Titanium, som ikke var laget av titan. Kayoba gassbrenner var det visst.
 11. Hvis du ikke vil bestille fra utlandet. Har Stormberg regntøy som de kaller Dalki. Men oppgitt vannsøyle er bare 6000 mm. På salg nå til kr 200 per del.
 12. Stort sett kokt hurtigris. Hvetekorn med større tørkegrad enn det som blir solgt i Norge, kan males og lages vassgraut av. Du kan lage chuno av poteter. Eller kjøpe profesjonelt laget chuno på innvandrerbutikk. Du kan lage kapteinskjeks av bare mel og vann. Hardtack kalles det på engelsk. De kan også kjøpes. En variant uten salt er "Sailor Boy Pilot Bread". Enkelte asiatiske varianter kommer også på hermetikkboks. Sånne kapteinskjeks må tilberedes. Minimum ved å dyppe dem i kaffe eller te. Skulle gitt mye for hermetikkbokser med hermetisk pemmikan, uten bær eller grønnsaker i.
 13. Bra med sånt krydder. Men det får meg til å tenke på noe jeg har lest om i amerikanske bøker. - Krydret salt. Ikke som i salt og krydder blanding. Men salt som det er trukket krydder inn i.
 14. For riktig lenge siden kom Fallkniven med kydex slirer. Det ble droppet da kydex ikke tåler streng kulde. Jeg er kritisk til Fallkniven diamantbryner, med diamanter montert på messingplate. Er redd disse kan irre. Et godt diamantbryne har du i kanskje 10 år. Lenger hvis du bruker det lite. Hvis jeg skulle kjøpt et diamantbryne fra Fallkniven, ville jeg kjøpt pro utgaven med form som et skjerpestål.
 15. Jeg synes også at "vanlige" sveitserkniver og små "glippeleddskniver" burde være lov å bære til vanlig. Kanskje med en bladlengde på 6-7 cm? Men hvis du spør rundt på nettet, er det delte meninger om de faktisk er lov å bære sånn uten videre. En del jurister mener at lommekniv er lov. Blant annet ble dette sagt på forelesning i strafferett når jeg studerte. Men jeg vet at mange i ulike deler av politiet mener at "kniv er kniv".
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use, and privacy rules Privacy Policy