Gå til innhold

Skogens Stønn

Aktiv medlem
 • Innholdsteller

  14
 • Ble med

 • Besøkte siden sist

Om Skogens Stønn

Profile Information

 • Gender
  Male
 • Sted
  Tæruddalen

Nylige profilbesøk

172 profilvisninger
 1. Sterilisere drikkeflaska. Du fyller cognac på drikkeflaska, rister godt og drikker opp innholdet. Voila: Drikkeflaska er sterilisert. Du kan også sterilisere et sugerør hvis du har med det. Stikk det i flaska og sug. Eller du kan bruke det til å hele gnagsår: Sett plaster på gnagsåret og drikk cognac mens du venter på at gnagsåret skal hele. Eller reserve hvis du går tom for fyrstikker. Hiv veden og drikk cognac for å få varme i kroppen (NB! Ikke å anbefale som middel mot hypotermi, farlig, farlig!).
 2. Du må inn i forarbeidene til loven for å finne ut hvordan reglene skal tolkes. Men hvis du ser hvor rigid reglen er for å kunne fly med å se gjennom kameraet, altså at du må ha en person ved siden av deg som ser på drona samtidig, så tviler jeg på at det vil være rom for å f. eks. fly drona med ryggen til. Men det er altså bare slik jeg tolker paragrafen slik den står i sin helhet. Bare for å ha sagt det også: Slik filmen det er lenket til viser er du jo helt alene langt oppe i fjellheimen. Jeg tviler på at noen ville ha reagert på at drona ble fløyet med "active track" i et sånt tilfelle. Ofte vil det vel helst være i etterkant av et uhell at tolkningen av regler kommer inn. Hvis det da sannsynliggjøres at uhellet kunne vært unngått hvis man hadde sett på drona mens man fløy den, så vil fort konklusjonen bli at man ikke hadde "full kontroll" og at det var en vesentlig del av årsaken til uhellet. Fremdeles bare mine tolkninger. Det er nå ikke jeg som bestemmer da selvsagt.
 3. Tror det siktes til denne paragrafen i "Forskrift om luftfartøy som ikke har fører om bord mv." Kapittel 2. Flyging med modellfly § 6.Begrensninger for flygingen [mine uthevinger] All flyging med modellfly må skje på en hensynsfull måte som ikke utsetter luftfartøy, personer, fugler, dyr eller eiendom for risiko for skade eller for øvrig er til sjenanse for allmennheten. Modellflyet må til enhver tid være godt synlig for den som fører det slik at full kontroll over modellflyet kan opprettholdes. Flyging med modellfly kan bare skje i dagslysperioden og ikke a)høyere enn 120 meter over bakken eller vannet b)nærmere enn 150 meter fra personer, motorkjøretøy eller bygning som ikke er under fartøyførerens kontroll med unntak av under start og landing Fastsatte begrensninger i andre ledd gjelder ikke for flyging som skjer i regi av modellflyklubb med sikkerhetssystem godkjent av Luftfartstilsynet. Hvis den som fører modellflyet har bistand fra en person som står ved siden av føreren, og modellflyet til enhver tid er godt synlig for han eller henne, kan flygingen utføres gjennom informasjon fra kamera i modellflyet (first person view)."
 4. Her står alt om størrelsene på Osprey-sekker (det er til og med vist til en app der som bruker mobilkamera for å finne størrelsen du skal ha🤔). For jentene: https://www.ospreyeurope.com/no_nb/osprey-technologies/sizing-fit-for-women/ For gutta: https://www.ospreyeurope.com/no_nb/osprey-technologies/sizing-fit-for-men/
 5. Sjekket nå at "OSM_NorwayTopoSummerII.img" ligger i root-katalogen på klokka ( = "Denne PCen\fenix 5X Plus\Primary\GARMIN" ). Det kan være tricky å få en windows 10 PC til å vise klokkai explorer. Prøv i så fall å gå via "Enheter og skrivere" i kontrollpanel.
 6. Ja, dette er også min erfaring. Med tung sekk (for meg rundt 25 kg og oppover) tar jeg typisk en 5 minutters vannpause ca. hver time. Skuldrene (+nakke-/øvre rygg-muskler) trenger litt blodsirkulasjon i blant for å ikke å surne.
 7. Jeg har selv Keron 3 som brukes når kjæresten er med på tur. Utover de rent praktiske behovene du måtte ha for et så stort telt med et så stort fortelt som Keron 4 GT, så er det en ting som er veldig bra med Keron: Det har inngang med myggnetting i begge ender. Man kan ha full gjennomlufting når teltet står i sola. Det er for eksempel veldig fint når man ikke kan/vil stå opp med sola og ikke kan slå opp teltet i skygge. Keron 4 er et svært telt til en person da. Selv Keron 3 har i overkant stor plass til en person, passe plass til 2 som liker å ha litt plass rundt seg. Med GT-modellen (som jeg altså ikke har) har jeg hørt at det er plass til å ta med en hel sykkel inn i forteltet - uten at jeg kan gå god for akkurat det. ;-)
 8. Noe sånt som det her: https://www.youtube.com/watch?time_continue=2&v=0V_04TnzXaU&feature=emb_logo https://photochirp.com/garmin-fenix-5x-free-openstreet-map-installation/ Kart fra frikart.no funker fint på min Fenix 5X, og originalkartene på klokka er der fremdeles (kan velges i oppsettsmenyen for kart). Jeg husker ikke helt nøyaktig, men mener jeg gjorde som beskrevet i lenkene over. Du må laste ned kartet som img-fil.
 9. Sjekk Langsua nasjonalpark (også kalt Huldreheimen). Jeg har kun gått der om sommeren selv, men det skal også være fint om vinteren. Mange hytter, både DNT-hytter, leiehytter og åpne hytter spredd rundt ifjellet. Selv har jeg leid ei koselig lita hytte via iNatur som heter Liumseterhytta. Den ligger rett ved Liomseter som er betjent. God tur!
 10. Ikke bare fargeavik. Jeg kokte tørr en turkaffekjele av det vanlige slaget med to hanker en gang på bål. Når jeg husket på kjelen igjen var det bare hankene igjen. De var av jern. Aluminiumen hadde rett og slett brent opp. Fantes ikke et knudder igjen av selve kjelen. Kun hankene. Nå skal det sies at bålet ikke var av det miste slaget, heller i største laget kanskje. På den annen side sto kjelen bare i kanten av bålet, for å holde kaffen varm. 🤠
 11. Skal ikke la dette bli en lang diskusjon, men det er ikke like enkelt som med bare fingrene selvfølgelig, men stort sett går det greit. Utfordringen er mest å se hvor du trykker. Men det er jo ikke alltid så enkelt med tykke votter og knapper heller, særlig ikke når knappene er små og sitter tett sammen (joystick har jeg ikke brukt noe særlig, annet enn på laptop, og der liker jeg det dårlig, men det blir sikkert noe helt annet). På MC-en min har jeg en annen GPS med helt tilsvarende skjerm. Den betjener jeg med tykke motorsykkelhansker - mens jeg kjører. Men det er klart, man trykker nok oftere feil med tykke hansker på enn man gjør med bare fingre. Ellers tror jeg dette blir individuelt. Noen liker mora mens andre liker dattera som det heter i ordtaket. Fordelen med berøringsskjerm er at det er mer plass til skjerm siden det ikke trengs noen plass til knapper. Men vil man ha en liten GPS er ikke Montana riktige GPSen. Den er ganske stor, men med ganske stor skjerm da. Og den bruker som sagt en del batteri i forhold til f. eks. Etrexen din. ☺️
 12. Dette gjelder i hvert fall ikke Garmin Montana. Den kan du holde under vann og betjene via skjermen (ja, jeg har testet - du merker ikke forskjell fra om du har den over eller under vann). Du kan også betjene den med en trepinne som du finner i skogen om du måtte ønske det, eller med våte ullvotter, neoprenhansker eller gummivotter. Du sikter nok til kapasitive berøringsskjermer som er mest vanlig, særlig på mobiltelefoner og tablet-skjermer. Disse er følsomme for vann/snø og om du har på hansker/votter.
 13. Jeg har i mange år brukt Garmin Montana (i tillegg til inReach Mini som veier kun 100 g). Montanaen har akkurat stor nok skjerm til at den er grei å bruke. Den bruker en del batteri. Hvis man setter skjermspareren til å gå på etter kort tid (kartet er da fremdeles synlig, men uten lys) og så i tillegg skrur på strømsparefunksjonen (skjermen slår seg helt av), så varer Garmins litium-batteri typisk til en dagsetappe (har ikke målt nøyaktig, men 10 timer er i hvert fall ikke noe problem). Jeg har kjøpt ekstra batterier og tar med meg ett batteri pr dag jeg ikke får ladet opp GPSen. Da har jeg i tillegg god reservekapasitet i fall jeg skulle trenge det (typisk er det 20-40 % igjen i batteriet når jeg er framme). En annen mulighet er jo selvsagt kun å slå den på når du trenger oppdatert informasjon hvis det går timer mellom hver gang du trenger dette, f. eks. i enkelt fjellandskap. Montana-en har også mulighet til å bruke 3xAA batterier i stedet for Garmins egne batterier, både oppladbare og de vanlige. Montanaen veier litt mer enn de andre tror jeg (ca. 300 g), men den er god å holde i handa og skjermen virker i alt fra iskald vinter, sludd, regn, varm sommer, sol, mørkt. Hansker/votter kan være en utfordring, særlig om de er av den skikkelig grove vintertypen. All betjening skjer gjennom skjermen, ingen knapper annet enn av/på-knapp. På den annen side er det sjelden jeg gjør annet enn å se på skjermen underveis. Jeg har også installert garmins veinavigasjonskart, så når jeg skal på tur bruker jeg den også som GPS i bilen til og fra. Jeg brukte Montanaen hele veien når jeg gikk Jotunheimstien i fjor, og da logget jeg hele veien. Papirkartene og kompasset ble aldri tatt ut av sekken.
 14. Som jacro over her sier, så må du ha et rutbart kart samt en GPS som støtter den typen ruting. Jeg tror samtlige GPSer fra Garmin som har kart støtter dette (til og med GPS-klokkene som har kart, i hvert fall Fenix 5X som jeg har). Selv har jeg Garmin Montana og bruker denne mye på den måten du beskriver.De siste 10-15 årene har jeg vel stort sett bare brukt GPS til navigasjon, ikke kart og kompass. Jeg bruker da enten kartene fra Garmin (dyre, men detaljrike og pene å se på), eller enda mer Topo Summer fra frikart.no (gratis, noen steder ufullstendige, ikke fult så pene å se på). Sistnevnte har mindre detaljer i terrenget, men stiene er mye mer oppdaterte og riktige enn i Garmin sine. Står det at det er en sti der kan du med stor sannsynlighet gå ut i fra at den er riktig. Dette gjelder ikke alltid Garmin sine kart, og stiene kan være unøyaktige. Det ser ut til at frikart.no har mistet en server for kartinstallasjonene sine, men dette gjelder kartene for installasjon på PC/Mac for bruk i BaseCamp (garmins gratis planleggingsverktøy for GPS). Topo Summer-filene for GPSen kan fremdeles lastes ned, og disse anbefaler jeg (husk å endre navnet på kartfila til noe annet en gmapsup før du legger den inn på GPSen, ellers vil du overskrive den som ligger på GPSen og slette de kartene den inneholder). Det er også mulig å laste ned bare sti-overlayene. Disse har jeg ikke brukt noe særlig selv, men jeg antar at disse er de samme stiene som er i kartet. Sti-overlayene kan da vises over andre kart, for eksempel over Garmins egne kart. Dette sti-overlayet er så vidt jeg husker også rutbart, og da skal du med litt triksing kunne få GPSen til å beregne ruta langs stiene i dette i stedet for Garmin-kartet du viser under. OBS. Du må da også stille inn GPSen til å bruke stier i stedet for luftlinje når den skal beregne ruter (typisk skjer dette i Garmin sine GPSer ved at du setter opp aktivitet til å være fottur)
Kommersielt samarbeid: Rabattkoder og sporingslenker

Fjellsport Fjellsport sporing

Outnorth.no Skittfiske
×
×
 • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.