Gå til innhold

zimwalker

+Støttemedlem
 • Innholdsteller

  1 506
 • Ble med

 • Besøkte siden sist

 • Dager vunnet

  2

zimwalker vant dagen sist Oktober 17 2015

zimwalker hadde mest likt innhold!

Om zimwalker

Nylige profilbesøk

Blokken for nylige besøkende er slått av og vises ikke for andre medlemmer.

 1. zimwalker

  Den ultimate turkniv finnes den

  Brusletto Rondane har 11,8 cm blad og skaft som ikke er så ulikt Lärs Fält kniven sitt (11cm, rett og avrundet). Liker designet på den kniven, men ikke at den bare kommer i rustfritt stål. Før var det 440c, nå er det N690, men det praktisk talt det samme. Om du har begrenset med midler så kan et alternativ være å beholde Rondane inntil videre - og så heller gå for en Woodsman som de har i 2.sortering nå til 875 SEK (823 NOK) (om mindre "skavanker" ikke plager deg - så lenge funksjonaliteten er intakt!) , se : www.casstrom.se/knivar/knivar/casstrom/. Alternativt, sette pengene på konto og vente til det siver inn litt mer der. PS: Ser at XXL har Rondane til kr 719, så om din er i god stand kan du nok ikke regne med å få mer enn 350+frakt for den om du legger den ut for salg. Du får vurdere om det er verdt bryet.
 2. zimwalker

  Den ultimate turkniv finnes den

  Om Casström knivene jeg har: Lärs Fält kniven er den jeg liker best å bruke av de fire. Den mest anvendelige. Bladet (11,5cm) er rimelig spisset (som nr 10 og 14 også er), noe som gjør det egnet også til finere spikking om man tar grep et stykke frem på bladet. Spissen er også ok å penetrere med. Ligger veldig godt i hånden i ulike grep, og har akkurat passe langt skaft (11cm) for meg. Kort sagt den beste "allround kniven" av de fire imho. Woodsman har flest dager på hofta det siste året (!), fordi den er mindre og lettere og fordi jeg ofte går tur i snaufjellet. Det kortere bladet (9cm) er tilstrekkelig til å sløye en fjellørret, samtidig som det duger til det meste. Skaftet er like langt som på Lärs Fält kniven, men noen slankere. Fyller ikke hånden like godt, men er likevel godt å holde med ulike grep. Bladet er spisset, men ikke like spisset som på de andre tre. Jeg fortrekker mer avrundede skaft, som på Lärs Fält- og Woodsman kniven, fremfor profilerte skaft - som på nr 10 og nr 14. Avrundet skaft gir flere grepsmuligheter med mindre belastning på hånden. Nr 10 (10cm blad) og 14 (14cm blad) er like når det gjelder skaftet. Har hatt disse lengst av de fire, men har ikke brukt de like mye som andre kniver jeg har. Skaftene var noe uvant i starten, måtte venne meg til å ha de i hånden. Men når den barrieren er brutt, så passer de meg godt med et tradisjonelt hammergrep. Men ikke fult så godt med andre grep. Balansen til nr 14, om den er fremtung? Har aldri tenkt på det, men nei. Vekten av 14 cm blad oppveies av 11cm fulltang + sideplatene, så balansepunktet er omtrent helt øverst på skaftet - litt lengre frem (0,3 - 0,4cm) enn på nr 10. Fordi jeg har andre kniver med samme bladlengde som no 10, ville jeg valgt å beholde nr 14 om jeg måtte kvitte meg med en av de to. Liker litt lengre blader spesielt om vinteren, da får de plass i pulken. Om jeg måtte velge bare en av de fire hadde jeg valgt å beholde Lärs Fält kniven. Om jeg kunne beholde bare to, ville Woodsman bli andrevalget. (Men det valget slipper jeg å ta.)
 3. zimwalker

  Den ultimate turkniv finnes den

  Ser på alle 4 jeg nå. Fjerdemann har gått ut av produksjon. No.14 het den. Som No.10 med litt lengre blad (+4cm) Linken går til web-arkivet.
 4. zimwalker

  Den ultimate turkniv finnes den

  Enig i vurderingen, en god kniv er en god kniv. Men når det sies at kniven er designet for å passe i en dames hånd, så syns jeg det var verdt å nevne, for noen ganger letes det etter slike, se f.eks: www.fjellforum.no/forums/topic/44021-turdamer-sjå-her-hvilke-kniv-har-du/. (Ser at WM-1 var ett av forslagene i den tråden, men uten at bakgrunn for designet ble nevnt). Ellers er det godt mulig at bakgrunnen er en kjent sak, men jeg hadde ikke fått dette med meg om denne. Som nevnt er det bare på den engelskspråklige websiden for WM-1 man kan lese dette, står ikke på den svenskspråklige siden. Selv fortrekker jeg i utgangspunktet kniver som mest mulig fyller håndflaten (snakker da om fast blad, ikke folde-/lommekniver), så for meg vil nok referansen gjøre at jeg ville tenke meg om før jeg bestilte denne på nett., i alle fall fra utlandet (kjøp i Norge er derimot lett "å angre"). Beste er jo uansett om man finner kniven hos en lokal forhandler, så man kan kjenne den i hånden før man dra kortet.
 5. zimwalker

  Netthandel og personvern

  I motsetning til denne tråden mener du ? Skal ikke "spore av" mer nå enn med et glimt i øyet si at jeg ser mange fordeler med netthandel, som muliggjør stille og rolig Black Friday shopping fra sofakroken. Se for eksempel denne videoen: Best Black Friday Moments Caught On Camera 2018 (er så brutal at man må logge på for å få sett den). Behovet for "personvern" får likesom en litt annen mening når man ser slikt.
 6. zimwalker

  Netthandel og personvern

  Alltid et godt råd - "stay on topic". Enig i utgangspunktet. Men... ligger ikke tråden under samfunnsdebatt, og kan det ikke tenkes at det kan finnes noen medlemmer her som kan bli bekymret dersom de tror at NAV eller andre offentlige instanser fritt får tilgang til ens bankkontoutskrifter for å se hvor mye en handlet for på Black Friday - som minst en her synes å tro de kan?
 7. zimwalker

  Netthandel og personvern

  Litt lite respektfull kommentar kanskje? Mitt eget svar på samme: he he
 8. zimwalker

  Den ultimate turkniv finnes den

  Ja, og nå setter de sannelig musikk til også! Det kalles kanskje "knifebanging" dette da.
 9. zimwalker

  Den ultimate turkniv finnes den

  Kjekk liten sak det der! Kjekt med små skarpe kniver, enten man henger de i ei snor rundt halsen (der går det i Mora Eldris for meg nå) - har den i lomma eller i beltet. Det er først når man leser websiden til Fällkniven i engelsk språkdrakt at man kan lese at denne ble spesielt utformet for kvinner. Det betyr selvsagt ikke at den er forbeholdt kvinner, men at designeren hadde en kvinnes (noe mindre) hånd som målestokk underveis vil jeg tro. " More than half the world’s population is female – and yet model WM is probably the first sheath knife designed from scratch to suit the hands and requirements of WoMen."
 10. zimwalker

  Netthandel og personvern

  Tror du blander kortene her nå. Det snakkes der om saker hvor det foreligger mistanke om misbruk. Berettiget mistanke som må kunne dokumenteres/begrunnes altså, ikke generell adgang til å overvåke hvermannsen. (At representanter for etatet/myndighetene kanskje ikke har noe i mot at folk har inntrykk av at fullmaktene deres er både videre og bredere enn de faktisk er, er kanskje ikke så rart når arbeidsfeltet er trygdemisbruk/skatteunndragelse o.l.) Generelt gjelder vel fremdeles det du kan lese her når det gjelder søknad om sosialhjelp: https://www.regjeringen.no/no/dokumenter/u-42003-sosialtjenestens-adgang-til-a-kr/id423352/ Men samtidig er det jo en kjent sak at de som søker slik hjelp stort sett ikke er kjent med hva som er gjeldene rett, og /eller er i en situasjon hvor de ikke evner å hevde sin rett. Samtidig som etatene jo av samme grunne derfor kan utvikle en praksis som ikke her helt å tråd med lover og forskrifter, se f.x https://radikalportal.no/2016/09/25/nav-bryter-eget-regelverk-i-sosialstonadssaker
 11. zimwalker

  Netthandel og personvern

  Godt poeng. Erfarer selv at når jeg returnerer varer til butikker som bruker Klarna, så får jeg epost fra Klarna når beløpet er tilbakeført. I motsetting til andre/før i tiden/ der man måtte inn på kredittkortet/utskriften for å sjekk om beløpene man forventet i retur var kommet. Tror grunnen til at mange har gått over til Klarna handler at de har rimelige avtaler, er pålitelig og troverdig med god renomme.
 12. zimwalker

  Netthandel og personvern

  Dette er med respekt å melde tøv. Sosialklienter kan bli bedt om å legge frem bankutskrifter som dokumentasjon på økonomisk status, men da kan også transaksjonene sladdes slik at NAV bare får se saldo, ikke hva man har brukt penger til. Når det gjelder NAV har det vært noen saker i media om ansatte som har fått sparken fordi de har "snoket" i data som var dem uvedkommen i jobben, f.eks info om naboer som har søkt rehabiliteringspenger osv. Forstod det slik at slikt misbruk ble avslørt gjennom datalogger som viser hva den enkelte har sett på. Så det tyder jo på at NAV tar ansvaret alvorlig. Ellers har NAV lenge slitt med gamle systemer, der det ene systemet ikke snakker med det andre, altså at den store integrasjonen av alle data har glimret med sitt fravær. Men der de får integrert data skal tilgangen vært styrt ut fra saksbehandlernes oppgaver/roller, det er altså ikke fritt frem for alle NAV ansatte å titte på hva som helst. PS: Hvor mange av her har Facebook konto? Tror man skal bekymre seg mer for slike aktører enn for at "store mor" (velferdsstaten) overvåker deg.
 13. zimwalker

  Bål (bok om bål, ikke bokbål)

  "Eld : flammor och glöd - samisk eldkonst " (2005) er nå også kommet i norsk utgave: "BÅL - SAMISK ILDKUNST" (2018) https://www.dreyersforlag.no/bal.6072277-332339.html
 14. zimwalker

  Netthandel og personvern

  Norsk lov gjelder bare i Norge/virksomhet i Norge, men GDPR er en EU-forordning og gjelder derfor i alle EU-land (og for land som opptrer i/gjør handel i EU, så den rammer f.eks da også Apple, Microsoft og andre ikke-europeiske aktører). Ble også inkorporert i EØS-avtalen, så også EØS-land, som Norge.
 15. zimwalker

  Netthandel og personvern

  GDPR (General Data Protection Regulation - eller "Personvernforordningen" på norsk), ble gitt status som norsk lov i sommer: lovdata.no/dokument/NL/lov/2018-06-15-38/*#*. Se info hos datatilsynet om hvilke rettigheter man har som registrert: www.datatilsynet.no/rettigheter-og-plikter/den-registrertes-rettigheter/ Selv oppgir jeg ikke personnummer til Klarna, trykker alltid "hopp over". Men en eller annen gang har jeg nok glemt å fjerne krysset for "husk mitt kredittkort", for når jeg handler hos noen som bruker Klarna nå, og går til kassen før jeg eventuelt har logget på netshoppen, så henter de opp infoen. Men det mener jeg igjen er styrt av cookies, dvs de finner ut hvem du er (epost) fra disse. Cookies kan man slette om ønskelig.
×

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.