Gå til innhold

ArveS

+Støttemedlem
 • Innholdsteller

  261
 • Ble med

 • Besøkte siden sist

 • Dager vunnet

  1

ArveS vant dagen sist November 17 2017

ArveS hadde mest likt innhold!

Om ArveS

Nylige profilbesøk

1 187 profilvisninger
 1. ArveS

  Ny primus

  Takk for at du tok deg tid til å lete opp artikkelen, og tabellen jeg (vagt) husket. Det er greit å ha fakta når en skal diskutere så pass viktige ting. Men nå som tabellen og artikkelen er bragt inn i debatten, må jeg si at den langt på vei støtter poenget mitt: WhisperLite er en relativt "trygg" brenner når det kommer til CO-produksjon, særlig på bensin. Den produserer relativt lite CO på bensin (mindre enn XGK gjør på parafin), i alle fall uten kjele (antatt). Den har mindre avstand mellom brennerhode og kjele enn XGK, men har også noe mer spredning (i alle fall årsmodellene jeg har). Poenget mitt er at selv om andre brennere kanskje er enda bedre, er WhisperLite godt innenfor. Det er mye mer interessant at en fem-tidobler mengden CO ved å bytte fra bensin til parafin, og at en 20-50-dobler ved å sette på en kjele med varmeveksler.
 2. ArveS

  Ny primus

  Jeg har både whisperlite og quick solo pot. De er ypperlige valg begge to, men brenneren går ikke oppi. Pleier å ha mat, spork og lignende der. Tenk gjerne over prisforskjellen på gass og miljøbensin. Bruker du se små søte gassboksene koster det fort 70 kroner å koke 4 liter vann på tur. Med bensin blir prisen ca 10.
 3. ArveS

  Ny primus

  Hm. Fellestrekkene var vel her at brenneren var plassert inni en jotun malingsboks som var moddet som vindskjerm, og at det sto en kjele med varmeveksler oppå? Det er greit å ha respekt for CO, men whisperlite produserer ikke spesielt mye av det på bensin når den blir brukt på forsvarlig måte.
 4. Det der er på «flappen» over hovedrommet, ikke sant? Dersom du tar av selve lokket, med lommer og sånt, bruker du denne flappen til lokk. Da passer stroppene som normalt holder lokket på plass til disse klipsene du har tatt bilde av @Joachim V
 5. ArveS

  Hva har du kjøpt nå!

  Hm. Synes det ser godt innenfor normalen ut. Ville ikke tatt meg bryet med å rense noenting.
 6. Det er mange gode svar her, og litt overordnet kan en si det er to ulike tilnærminger som ligger til grunn: Ta utgangspunkt i hva du streng tatt trenger å ha med deg, og å kjøpe en sekk som er akkurat så stor som nødvendig, og velge så lett som mulig. Da får du et oppsett som både blir bra å bære og som samtidig hjelper deg til å pakke lett/sparsomt (fordi det ikke er plass til mer) Ta utganspunkt i variasjonen de situasjoner som oppstår, planlagte eller ei, og finne en sekk som vil klare seg greit i de fleste situasjoner (soveposebæringseksempelet til @Espen Øruder helt glimrende her). Alle som har lest postene mine tidligere forstår jeg er en kategori 2-mann. På sommerens tur med Allak ville jeg sikkert klart meg med en Levity 45 dersom jeg festet teltet på utsiden av sekken, og kunne spart 11-1200 gram. Men da har du ikke sekk som håndterer litt lengre turer, eller uventet deling av last. Jeg har ikke brukt sekker på 1 kg til å bære 12-13 kg last, mange av dem er sikkert fine til det. Men med AG65 så er du godt sikret opp til ca 20 i hvert fall.
 7. Høres ut som et godt kjøp! God tur!
 8. Jeg bruker akkurat denne kjelen til en WhisperLite. Fungerer bra for meg. Må legge til at kjelen er akkurat stor nok til vann for 2 porsjoner real + en kopp kaffe, og god plass til real + varm drikke for én. Og den er akkurat grunn nok til å steke egg i. Ser for meg pannekaker blir litt trøblete.
 9. Hei Har samme telt, og på tredagersturen min rundt Hardangerjøkulen min i sommer hadde jeg god plass i en 65-liter (Osprey Atmos). Jeg hadde da teltet inni sekken, og lot lokk ligge hjemme. Du kan se pakklisten min i denne tråden: Jeg antar jeg kunne fått plass til enten mat for et par dager til, litt mer klær, eller litt tykkere sovepose før jeg måttet flyttet teltet på toppen av sekken. Med telt utenpå ville sekken hatt plass til både litt ekstra mat, litt ekstra klær og et kraftigere sovesystem.
 10. Uten å kjenne til noe om den konkrete situasjonen vil jeg påstå at spritbrennere er langt mer uforutsigbare og mye vanskeligere å kontrollere enn gass. Du kan ikke (enkelt) skru av et spritkjøkken som brenner. Det er vanskelig å fastslå om det fortsatt brenner litt eller har helt slukket. Lekker det gass forsvinner det i luften i konsentrasjoner langt unna eksplosjonsfarlig. Lekker det rødsprit blir det liggende.
 11. ArveS

  Hilleberg Staika

  Høres ut som Allak 3 kan være et alternativ?
 12. To og et halvt minutt kan jeg gjerne vente på kaffen :) Men om en holder termokoppen utenom, er ikke vektbesparelsen så veldig stor? Whisperlite komplett med vindskjerm, flaske og Quick Solo Pot: 727 g (ex bensin) Windburner med en tom 100g gassboks: 550 g Pocket Rocket, Quick Solo Pot, tom 100g gassboks: ca 430 g. Pocket Rocket er overlegent raskeste oppsett, Windburner er nok raskest samlet sett, WhisperLite er tyngst, mest kronglete, men klart billigst i drift, og kan brukes vinterstid også. Argh! Har en Windburner i handlekurven i en nettbutikk nær meg. Men skal jeg trykke på avtrekkeren? Nei eller ja!?! Overbevis meg, noen 😂
 13. ArveS

  Hva har du kjøpt nå!

  Første sen-høst / mild-vinterpose siden Ajungilak Tyin fra 1989: Mountain Equipment helium 800. Kom med vanntett pakkepose. Digg. Gleder meg til å få prøvd den.
 14. ArveS

  TBE vaksine anbefales i Sør Norge

  Svineinfluensavaksinen var mindre testet enn alle andre vaksiner som kommer på markedet, men ble likevel anbefalt på grunn av risikoen for at svineinfluensa skulle utvikle seg til en global pandemi på nivå med spanskesyken under/etter 1. verdenskrig. Det kan argumenteres for, basert på det vi vet nå, at en kanskje gikk for bredt ut med anbefalingen om å vaksinere "alle". Men i alle andre situasjoner vil godkjente vaksiner gi klar gevinst.
 15. Jeg er som @Kjellis litt vanskelig å vende vekk fra fuel-brennere (enda verre: jeg bruker fortsatt en original WhisperLite som ikke tar gass). Dere som har gått over til Jetboil/Windburner-konseptet, jeg lurer på Koker dere noe som helst annet enn vann? jeg liker egg til frokosten når jeg er på fjellet, vurderer nudler for å få i meg flere karbohydrater Er oppsettet så raskt at dere f.eks. kunne laget kaffe under en rast? Bærer med meg en termokopp for å kunne ta en kaffepause etter 1-2 timers gange, men denne kan droppes om det tar kort tid å sette opp brenner for å koke vann Er forskjellen stor mellom en slik løsning og en delt brenner med vindskjerm? Sitter dere ofte igjen med halvtomme 100 g gassbokser (vet at noen har funnet en løsning på dette, men føler meg ikke så modig selv)?
×

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.