ArveS

Aktiv medlem
 • Innholdsteller

  69
 • Ble med

 • Besøkte siden sist

Om ArveS

 • Bursdag

Nylige profilbesøk

377 profilvisninger
 1. Underlag i teltet på vinterstid

  @Terka @Omnilite Nei, det jeg skrev i innlegget over gjelder. Å ha et skumunderlag oppå reduserer varmen som stråles ned i Therm-a-Rest'en, men det vil likevel stråle varme som reflekteres tilbake. Og selv om mye varme reflekteres tilbake, vil det alltid være varmetap. R-verdi er R-verdi, og rekkefølgen betyr i utgangspunktet ingenting. Og grunnen til at Bamse kommer godt ut mht isolasjon pr cm tykkelse i bruk er jo at luften ikke kan sirkulere inni, slik det kan i Therm-a-Rest og i noen grad exped sine underlag. Jo mer stillestående luft, jo varmere.
 2. Underlag i teltet på vinterstid

  R-verdi er R-verdi, enten det er fiber, dun, stofflommer eller skum som gir isolasjonen. Eneste årsak til at skum over oppblåsbart kan være varmere enn motsatt, er at skumunderlaget fordeler trykket fra kroppen din over et større område og holder mer av kroppen langt unna underlaget. Er underlaget helt fullt av luft blir det hipp som happ. Er det litt mindre luft i blir luft øverst mer behagelig, men også noe kaldere. Siden R-verdien legges til om du bruker flere liggeunderlag, vil det ikke fungere bra å ha et oppblåsbart med lav R-verdi under et skumunderlag. Dvs, kanskje bra nok, kjenner flere som har ligget rett på snøen med Bamse, men ikke bedre enn den samlede R-verdien tilsier.
 3. Bensinkanne til pulktur

  Litt OT, men hvor mye bensin tar dere med for et døgns forbruk? Regner da alt av snøsmelting og varming av vann til Real, kaffe, havergrøt og termos?
 4. De så lovende ut! Skal sjekkes ut!
 5. Har store forhåpninger om å ta meg en ordentlig fjellskitur i vinter/vår, og har plukket frem Asolo Snowdrift, Åsnes Nansen m/Riva-bindniger og Komperdell fjellskistaver som ikke har vært brukt overvettes mye de siste 15 år. Det meste av utstyret ser slitt ut men ikke i kritisk dårlig stand. Spørsmålet er hvordan en best rigger seg for en fjellskitur av typen "vidde" - dvs mest ganske flatt og ikke så veldig bratte stigninger og fall. Da jeg gikk på ski på Vestlandet var det jo enten opp eller ned, så lange feller fungerte ypperlig. Men jeg antar at en tur fra Finse-Krekkja vil være flatere enn at feller i full lengde blir riktig valg. Jeg er ikke motstander av å smøre ski, men Nansen har ikke smørelomme å snakke om. Nesten alle nye fjellski har feste for kortfell, men disse har ikke... Jeg har allerede brukt altfor mye penger på telt, soveposer ++ til å dra på med full fjellskipakke nå, før jeg er kommet i gang og tatt noen turer. Så gode råd setter jeg pris på. Antatt bruksområde; trekke en Paris-pulk etter seg på Vidden, eller i lavere fjelltrakter i første omgang (Blefjell?). Går sannsynligvis alene så det blir ikke noen krumspring i bratt terreng.
 6. Erfaringer med fjellsport.no ?

  Eller, kanskje mer sannsynlig, har de økt kundegrunnlaget så mye gjennom organisk vekst og oppkjøp/fusjoner med andre, at de har utfordringer kapasitetsmessig. Det tar tid å ansette og lære opp gode medarbeidere.
 7. Kullos

  @REs @fiskekongen Jeg tar ikke dette som et angrep på verken Whilsperlite eller meg, så jeg skrev egentlig mest fordi jeg leser teksten annerledes. Varmevekslere og tette vindskjermer inne i telt virker å være en større faktor enn selve brenneren (med unntak av den fra Coleman). Og det ville vært leit om du valgte en annen brenner for å være trygg, og klasket varmevekslerkjele og vindskjerm rundt den... Men jeg tror saken er ganske godt opplyst nå, så vi krysser fingrene for at det blir lenge til neste ulykke! Snart jul nå folkens!
 8. Kullos

  Flest hendelser som er nevnt i denne artikkelen, ja. Men om risikoen for CO-forgiftning er høyere eller lavere med Whisperlite, gitt samme bruk og utstyr for øvrig, aner du ingenting om. Da håper jeg du også dropper EtaPower-kjele og Jotun-vindskjerm.
 9. Kullos

  Jeg leste også denne, men bet meg merke i følgende: Primus EtaPower-kjelen er involvert i seks av åtte. I de to siste tifellene er det brukt Jotun-spann som vindskjerm. Sammenligner du test-tallene på Whisperlite står den seg godt. Forklaringen ligger nok heller på andre faktorer enn selve brenneren.
 10. Det tviler jeg på. Kartverket har jo gratis nedlastbare kart. Hva er brukssituasjonen som gjør at du ønsker å bruke google maps?
 11. Og DER røk jeg! Har faktisk kommet meg gjennom både Black Friday, Blue Saturday, Purple Sunday og Cyber Monday uten å gå på en smell. Men snøplugger til 130 kunne jeg altså ikke stå for...
 12. Hei. Hvor mye pumper du? Det er sjelden jeg trenger å pumpe mer enn 10-20 ganger. Men da går det gjerne bare 10-15 min før jeg må pumpe litt. Tror jeg ville testet på nytt i vann, og forsøkt å se hvor lekkasjen kommer fra. Kommer den fra mellomrommet mellom flaske og pumpe, eller fra selve pumpen? Og du, ta og kjøp en MSR-flaske og bruk den, da. Akkurat med bensin og flammer er det ikke noe poeng å overlate noe til tilfeldighetene.
 13. Antar "tilbakeslagsventilen" = Check valve assembly? @Tor-Erik-L-77 Hvert 10 minutt er kanskje mye, men pumper du *aldri* mer trykk mens brenneren går? Hvilken flaskestørrelse bruker du?
 14. Det høres veldig, veldig ut som om trykket faller når den har gått en stund, og at det vil løses om du pumper 5-10 ganger mens brenneren går. Dette skjer mest når flasken er fullest, og luftvolumet er lavt, og problemet blir mindre jo mindre bensin det er igjen i flasken. En oppside er at effekten også gjør det mulig å "småkoke", så om du beregner bra kan du koke opp først, og kanskje unngå svartbrent havregrøt til frokost.
 15. Test av vintersovepose i dun - Warmpeace Viking 1200

  Siden vi alt er litt off-topic i denne tråden Noen som har erfaringer med å kombinere dun og syntet tresesongsposer på vinteren? Leker med tanken på å bruke lett dunpose med grense -1 innerst, og en lett syntetpose med grense 0 som "dyne" eller quilt rundt eller over. De to posene veier fortsatt nesten en kilo mindre enn min "gode" gamle Tyin...