Gå til innhold

Vinnerliste


Populært innhold

Viser innholdet med mest poeng fra 18. okt. 2019 i alle områder

 1. Jeg er helt enig i at dette er et ledelsesproblem. Tror veldig få som søker en jobb et sted kommer med ønske om at man skal knuse konkurrenter, at man skal jukse med førpriser, at man skal utnytte feiltrykk i konkurrenters annonser til å hamstre inn så konkurrentene taper, at man skal måtte straffes med armhevinger når man presterer dårlig, at man skal presses til å jobbe gratis på fridager osv.. Det er en ukultur som ledelsen har skyld i. Hva gjør man når man vil en sånn ukultur i norsk arbeidsliv til livs? Gir kake til XXL? Jeg kan ikke se noen bedre og mer fredelig måte å protestere på, enn å handle andre steder.
 2. Uhoo. Fikk du ikke med deg at vi konkluderte med at telt skal være rødt? Dette ble avklart her for et par uker siden. Selv er jo mitt oransje (rødaktig), med utsikt, vestibyle, loft, kott og ekstra takhøyde.
 3. Lenge siden sist, men nå har jeg endelig lastet opp en ny video på YouTube-kanalen! Sjekk den ut her: Det ble noen heftige toppturer i Sunnmørsalpene i påska i år!
 4. Dette er forbrukermakt i praksis og synes det er flott at engasjementet er høyt. Bruk de virkemidler som finnes hvis man føler det er det riktige å gjøre. Det vil få konsekvenser hvis mange nok tenker samme tanke, men å unne noen å bli uten arbeid synes jeg ikke noe om. Det kan bli en konsekvens av forbrukermakt. Ingen karamell det er grunn til å kose seg med.
 5. Tror det er greit som de andre anbefaler, å ta kontakt med lege for å få en sjekk av kneet og evt opplegg videre med bilde av kneet invendig + evt bånd. Legen kan anbefale opplegg og kan evt sette deg i kontakt med fysio for treningsopplegg. En ting er evt operasjon, men trening er minst like viktig. I dag er det en del skader/feilfunksjon og smeretesymtomer som man har kommet frem til løses best med trening. Og å trene riktig etter en operasjon er viktig for å bli smertefri. F.eks. etter siste operajon i mitt venstre kne (jeg har over tid 4 operasjoner (menisk/bånd/brusk) i dette kneet., så var kneet like vondt, men smertene forsvant over tid med tid trening. Stabilitetstrening, styrketrening for å styrke muskler rundt kneet, og tøying for å ikke får stramme/iriterte muskelfester rundt kneet. "Styrkebalanse" i muskulatur ifbm kneet er viktig for å få bevegelsen i kneet til å gå riktig, f.eks ungå en bue sideveis sett forfra nå kneet bøyes med belastning, og stabilitetstreningen er viktig for å ikke får sideveis ("skjelvende") bevegelser når kneet bøyes med belasning. Jeg har nå igjen smerter 24/7 bare av å gå noen kilometer nå, antagelig for jeg siste året ikke har gjort den treningen/aktiviteten som har hjulpet best på mine knær, sykling (funker på mine knær, men funker ikke for en syklist som har skade pga for mye sykling.) Opptrening er delvis avhengig av hva slags aktiviteter du har holdt på med tildiger, fysisk tilstand per nå og type skade. Jeg er i gang med sykkel på rulle, med tilnærmet null belastning for å trene opp igjen god bevegelse (rett linje i kneet sett forfra under bøying/utstrekk), og vil deretter øke belastning på sykkel samt etterhvert trene knebøy med kroppsvekt på ustabilt underlag (pute), før jeg øker belasningen. Vil forsøke dette før en eventuell femte operasjon. Her er noen eksempler på forskjellig trening, men anbefaler å få oppfølging på hva du evt bør trene på før du setter hardt i gang: Forebyggende trening: http://www.skadefri.no/kroppsdeler/kne/skadefri-kne/ Opptrening etter meniskskade (andre programmer for andre typer skader): https://www.fysionett.no/opptrening-meniskskade/ Første mål for min del er snille toppturer på ski, og lengre turer med pulk. Deretter lavt smertenivå på fjellturer neste barmarkssesong. Hilsen en som har ødlagt det meste som kan ødelegges i et kne. 🙈
 6. Noen uferdige tanker fra meg, litt usikker på om de har noe for seg: Jeg liker å skille forskjellige saker fra hverandre, selv om de på overflaten kan synes veldig like. Det er forskjell på å feire konkurrenters nedleggelse med kake og det å gi korporlig avstraffelse av egne ansatte. Det er forskjell på å kjøpe konkurrenters feilprisede tilbud for videresalg og å bløffe egne kunder om tilbudspriser. Det er forskjell på å ekspandere åpningstiden og å (bortimot) forlange at egne ansatte skal jobbe gratis. Forskjellen er at førstnevnte er brudd på "folkeskikk", mens sistnevnte er brudd på lover/rammer. Det betyr at førstnevnte vil ingen andre enn oss forbrukere reagere på, mens de sistnevnte er opptil flere offentlige tilsyn som skal oppdage og slå ned på. (Jeg misliker for øvrig sterkt tanken på at oppfatninger om "folkeskikk" skal lovfestes.) Så jeg er der at jeg først og fremst bruker min min forbrukermakt til å straffe "dårlig folkeskikk". At noen driver så effektivt at andre må legge ned, er i seg selv ikke "dårlig folkeskikk" - det er faktisk motoren i et samfunn med kapitalistisk drevet produksjon.
 7. Jeg søkte etter noe i fjellforum, og fant det jeg lette etter i denne tråden som TB startet, så for meg, gjør det ikke noe om denne er 5 år gammel. Derfor spurte jeg hvorfor det var relevant å nevne dette for meg. Jeg har heller ikke svart TB direkte på noe, men som jeg skriver så ville jeg bare kommentere disse to videoklippene (som jo er veldig bra) grunnen til at jeg gjorde det er fordi jeg ser det er mange gamle poster som får svar flere år etter, spesielt dette med foto og video, der er det mange gamle tips man kan bruke, og folk er flinke i dag med å dokumentere. Spørsmålene som Tb stiller syntes jeg er fine og relevante, joda hun blåser nok i min kommentar siden hun spurte om noe for flere år siden, men uansett er svaret søkbart og kanskje noen finner det nyttig en gang, sånn som jeg fant denne tråden nyttig.
 8. Kontoen sto i pluss denne mnd, så da... ...og mer skal det bli de neste mnd
 9. @Tomas 70Fullt mulig å ha et grønt liv, mange lever med samme problemstilling!
 10. Jeg prøvde å få trådstarter tilbake til sitt ønske om et grønt telt. Jo, jeg fikk med meg den ‘røde tråden’. Det holdt på å koste meg et rødt Hilleberg Unna. Forfengeligheten og grunnen til et kjøp, i mitt hode, ble gjemt bak argumentet om sikkerhet. Jeg ble hypnotisert av den «røde tråden» og trykket «Kjøp, og Avbryt» flere ganger, hos Fjellsport. Jeg, - en grønn mann. Det oransje teltet du har er et flott telt! Kanskje det er det teltet som kler høsten best. Mangfoldet av farger i telt-verdenen er spennende å se. Men, favoritten min er et grønt telt - særlig når det er grønt ute. Selvlysende grønt er uaktuelt. Da blir det et selvlysende rødt forfengelig Hilleberg Unna isteden. Trådstarter: Det blir spennende å se hvilket telt dere ender opp med, og hvilken farge dere velger.
 11. Trengte nytt "Gulv" til helsport Svalbard 6 Camp teltet mitt så det ble 4 stk Bergans Extrem underlag fra XXL til den nette sum av 199 pr stk, Blir bra til vintern dette, Kjøpte også noen nye karabin kroker.
 12. Vært på loffen med teltet og bikkja i Langsua nasjonalpark et par dager. 360 stemningsvideo utenfor Nonstjønnbua i dag formiddag under kaffepausa
 13. Allak holder i massesvis @KamillaE. (Eller Orion eller Abisko Dome) Jeg dro inn Staika for det var brukt som utganspunkt i bildet til @Magávi, og for å nevne noen forskjeller, som retning på dører på det og Abisko Dome ift Orion og Allak. Jeg hadde Orion II Extreme selv, men har nå Staika. Allak ble også vurdert, men endte på Staika pga bruksområde for min del + 10 cm større dybde på fortelt. Staika veier 4,1 kg og er også tyngre en de teltene du har på radaren til nå. På "normaltur" foretrekker jeg helt klart Orion over Staika. Til vinterturer og holmer og skjær (kajakk) i skikkelig drittvær vil jeg foretrekke Staika (til mitt bruk), dog med mindre komfort faktor.
 14. Man trenger ikke henvisning fra lege for å gå til fysioterapeut lenger, så gå direkte dit i stedet. Det er nesten alltid dette en fastlege vil be deg om å gjøre i første omgang. Fysioen kan si mer om hva problemet eventuelt er og om det er noe som må opereres på sikt. Prøv gjerne å finne en som er spesialist/god på knær hvis du bor et sted der du har luksusen av å kunne velge. På de fleste kneskader har en operasjon liten til ingen effekt med tanke på smertelindring, mens spesifikk trening utført på korrekt måte er den beste sjansen til å bli bra igjen - ofte uten at noen form for inngrep er nødvendig. Selvfølgelig finnes det unntak der man må operere, men trening er uansett et must.
 15. Ånei, er det enda et telt jeg må vurdere? 😂 Mtp. at Staika er et Black Label telt og Allak er Red Label skulle det jo bare mangle at du oppfatter Staika som mest robust i dårlig vær (hør på meg da, her har nerdenivået steget raskt!). Til vårt bruk tror jeg at både Allak og Orion skal holde i massevis, så da er det mer fristende med litt mindre vekt. Men det blir jo uansett tyngre om vi går for 3-manns da, noe jeg troooor det blir. Vi får se! Kan hende det blir avgjørende med hva som dukker opp på Finn.no også, ettersom jeg da plutselig kan få et Hillebergtelt til prisen av Expeds 😏
 16. Får nesten ta utgangspunkt i sånn bruket vårt er nå og som vi ser for oss at det vil være fremover, så får vi heller endre utstyret om bruket endrer seg veldig med tiden Takk for tips, har slått det fra meg! Elsker lange, utfyllende svar, så tusen tusen takk! Jeg lagde en sammenlikning av teltene jeg vurderer som andre kanskje kan ha nytte av, den kan ses her. Det blir prøving av Hilleberg Allak 2 og 3 og Exped Orion Extreme 2 og 3 hos Oslo Sportslager i morgen, og prøving av Fjellreven Abisko Dome 2 og 3 hos Fjellreven på mandag. Det spennende å se hvordan teltene oppleves! Har målt oss frem til at vi vil få plass til liggeunderlagene våre i 2manns-versjonene også, så skal sammenlikne hvilket vi liker best å være inni. Gleder meg! PS. Kan tipse om at Sportsnett har tilbud på Hillebergteltene (og mye annet bra) denne helgen. For medlemmer, men det er det jo gratis å bli.
 17. Da er jeg endelig kommet i gang med å blogge Arctic Sea Kayak Race (ASKR) i år. Det ble en flott opplevelse, heftigste padlingen kom allerede på første etappe dag 1, som ligger HER i bloggen nå. Hvis noen har vært innom tanken å ta turen hit så er neste år en flott anledning, da feires det jubileum. I motsetning til mange padlearrangementer der man kun har en base hele tiden, så er man her faktisk dagevis på tur og overnatter i telt i periferien i mitt hjemmeområde, på helt fantastiske leirplasser.
 18. Etter at Tessatroll tipset meg om toposesystem og extender i en tidligere tråd, har jeg vært kjempefornøyd. En Helport Snota m/extender ytterst og en Marmot Helium inni (ved behov). Dette er to "kilosposer" og skulle det være grisekaldt, har jeg en Tyin Winter som alltid er klar.
 19. Fristende å tenke sånn. Tror det vi har sett av ukultur er et lederproblem først og fremst. Og fint at det blir sett nærmere på. På den annen side er det jo vi som forbrukere som er årsaken til at mange butikker i samme bransjen har gått belly-up. I ytterste konsekvens burde XXL spandert kake på oss ;-D Om det er forbrukermakt eller dårlig karma som setter XXL i emisjonsknipa, vet jeg ikke. Jeg synes det er altfor enkelt å si at det er tilpass for så mange arbeidstakere. Tror vi sitter veldig høyt i salen her.
 20. To personer med oppakking - jeg ville valgt 17 fot uten tvil. Mulig jeg drasser med meg for mye, men å ha med litt ekstra for komforten er en av grunnene til å dra på kanotur for meg. Har 17. fotern selv og padler mest solo (men med hund) legger oppakningen fremst og det funker strålende. På dagsturer uten oppakning setter jeg meg bare litt lenger frem i kanoen.
 21. Kjøpte helsport reinsfjell 3 pro fra XXL når de hadde feilprisa det. Solgte det videre etter å ha brukt det en uke som basecamp telt i Jotunheimen. Fant ingen positive sider med teltet. Jeg var glad jeg slapp å bære det langt, vekta og størrelsen er enorm! Ville ikke kjøpt det teltet om jeg var deg.
 22. SKal dere bare ha et telt ville jeg valgt et som er litt solid. I stor grad da sett vekk fra Superlight telt. Hilleberg Kaitum 3. Tunnelttelt med fortelt i begge ender gjør at det er rette endevegger i innertelt. Er også god bredde i det så det går med en liten hund og blir dere en til etterhvert så er det plass i det en god stund. Også egenet for vinteren. Finnes og i GT versjon med ekstra stort fortelt men hele teltet begynner da bli veldig stort, skal finne plass til det også. reinsfjell Pro 3 er et bra alternativ, det har du jo funnet selv. Exped Orion 3 Extreme. Godt kuppetelt som har en del mer takhøyde enn de andre. MSR Remote 3 Kuppeltelt med innganger i endene hvor et ekstra stort fortelt på ene siden. Men grønt er det ikke.
 23. Støttet @Heriks på Nallo 3GT. Jeg har selv ett Nallo 2, og har brukt 3 GT en ukes tid. 3gt har en fin og stor dør, grei vekt, tåler en god del uvær, ett kjempe fortelt og skråduken i fotenden har god avstand mellom inner og yttertelt (noe helsport ikke har klart på sine modeller). En av ulempene er at lufteventilen i fotenden er helt nede ved bakken (mtp vintertelting), og noen vil si at det er en ulempe at det ikke er myggnetting i ventilene på ytterteltet (men myggen kommer seg under duken uansett..).
 24. Hvis jeg skulle kjøpt meg _ett_ telt som jeg skulle ha i mange år så hadde jeg valgt et som kan brukes hele året og med god plass i fortelt (stort nok til å kokkelere innendørs og lagringsplass) Hvis dere alltid er 2 til å bære så er det jo også 2 å fordele vekta på. Veldig glad i kuppelteltet mitt for sommerbruk, not so much når det blir mye telttid og mange ting som skal med) Sett på Hilleberg Nallo 3 GT? (jeg skal kjøpe 2 mannsutgaven bare jeg klarer å overbevise meg selv om at jeg _må_ ha et telt til, eller bytte ut et av de jeg har ) Kan også ta en titt på Helsport Svalbard pro high camp, det kombinerer jo tunnel og kuppeltelt og er vel av det stødige slaget. Disse er jo ikke selvstående, men i mine øyne oppveies den ulempen av store fortelt, så får man heller titte litt ekstra etter den perfekte teltplassen. Har ingen erfaring med dunsoveposer, men warmpiece får jo stadig gode tilbakemeldinger her på forum så kikk på Warmipice Solitare eller Warmpice viking 1200.
 25. Jeg tipper du klarer deg med èn kano, med mindre du skal padle mye og stor stri elv. Det er først der jeg opplever at kjølen blir et problem på elv. Jeg bruker kano en del på flomstore lakseelver for å krysse og der foretrekker jeg helt klart kano uten kjøl som 16,5. Denne bruker jeg en del alene på flatt vann også og det funker greit selv alene om man plasserer sekk og annet slik at man ikke løfter baugen for mye...
 26. Nei selvsagt ikke, men jeg ville bare påpeke at det er rimelig hult å skulle bruke bevaring av deres arbeidsplasser som argument, når de selv feirer at andre mister jobben. Det er fremdeles en konkurransesituasjon der ute, med mange aktører. Dette markedet er under press, og flere må trolig bort. Da er det mitt valg å legge handelen hos dem jeg ønsker å ha, og ikke støtte de jeg ikke vil ha.
 27. Jeg hadde gått for en 17' og sett først om det holdt eller ikke. En 17' holder fint til de elvene de fleste har lyst til å padle i en Ally. Ally har det problemet at de blir veldig veldig ødelagt om du pinner så det et lurt å padle godt innenfor komfortsonen. Da holder en 17' helt greit om den ikke er lesset tyngre enn for helgetur for de aller fleste. En 16,5 foter er vesentlig kjipere på flattvan, så jeg synes ikke de litt bedre egenskapene i elv veier opp for det. Ellers vil jeg anbefale et padlekurs og sikkerhetskurs før du setter ut på elv.
 28. Jeg er veldig usikker på om den gulltiden (for oss forbrukere) vi har nå kan fortsette. G-max og G-sport er borte. Går XXL dukken baner det kanskje veien for andre aktører. Jeg er veldig usikker på om prisene vil holdes lave. Det er vel mye som tyder på det motsatte, for "alle" taper jo penger nå. I verste fall sitter vi der med bare Stormbergbutikker og Brandsdal of Norway eller lignende. Fryktelig synd at de lokale sportsbutikkene blir taperne, for de lokale butikkene støtter veldig opp i lokalmiljøene. Dette har en stor verdi for idrettslagene. Ungene kan prøve sko/drakter osv Det blir håpløst om den ene sportsbutikken vi har må legge ned fordi folk bare handler på nett. Men det går den veien med mange andre bransjer lokalt, så all ære til de som tør å satse. Jeg husker en gang jeg skulle kjøpe en barnepulk, og prisen var 3499 inkl drag på XXL. Jeg ønsket å støtte min lokale butikk og fortalte om dilemmaet - da ga han meg en pris på 4000, som sikkert var omtrent den prisen jeg måtte ha betalt med frakt hos XXL. Når jeg betalte sa han at han tapte 1000 på den handelen. Det var et tankekors, og egentlig var jeg plutselig usikker på om jeg hadde støttet den bedriften. Mest sannsynlig er det en masse mennesker som ikke bryr seg om prisen når de handler f.eks. en pulk. De skal ha en pulk, og betaler villig 6500 for den pulken eller whatever. Så jeg vet ikke.. prisen betyr ikke alt...
 29. Nå med Spitsbergen Camp Pro ligger alt til rette for å leve ut en gammel drøm. Tenker å dra til Finse til sommeren, nærmere bestemt nær Finsefetene, hvor jeg tenker å ligge 2 uker i telt. Har det jeg trenger for en slik tur. Kan ta toget ned til Geilo for å proviantere nå og da siden gåturen til/fra Finse stasjon ikke er lenger enn 1-2 km. Kan t.o.m. dra på Finsehytta for å smake på lokalt brygg og spise noe annet en Real, samt lade mobil og powerbank
 30. Finfin turhelg i Sjodalen/Leirungsdalen med @Tessatroll og @Sig Man stort sett brukt til slaraffenliv og kosefyring i telt og bortskjemming av et par firbente (som ikke har noe i mot oppmerksomheten)
 31. Er enig i at det ikke er verdens største sak, men for meg er faktisk spillereglene i arbeidslivet en viktig verdi i Norge. XXL har (hatt?) en bedriftskultur som ligger på kanten av disse spillereglene, og da velger jeg andre butikker. Jeg bruker min lille forbrukermakt til å forsøke å endre dem. Ikke allverden til makt, men den føles viktig for meg. Jeg vil vise at det ikke er det samme for meg hvordan de oppfører seg i konkurransen med andre, og i forhold til sine ansatte. Det koster meg null, og det koster dem bittelitt for jeg legger tross alt noen kroner i året på stæsj. (Nå vil kanskje noen si at det koster meg mest fordi XXL er billigere på mye, men jeg er en tilbudshauk som sjeldent kjøper ting til full pris, uansett. Alle sesongvarer kommer på salg en gang i løpet av året.) Om andre har like dårlig bedriftskultur er mulig, men nå har jeg fått greie på at de har det på XXL, og da agerer jeg etter det. Hvis jeg får høre at det er like ille på Sportslageret, så får ikke de heller pengene mine. -Og kommer det frem at XXL faktisk har tatt ting innover seg og skjerpet seg, så kommer jeg gjerne tilbake. Men når (alt det) er sagt, så fordømmer jeg ikke folk som handler der. Det blir som den flyskamgreia. Noen blir veldig provosert av begrepet fordi de føler at andre prøver å påføre dem skam, selv om det ikke er intensjonen til vi som faktisk føler det. Ja, jeg kan ønske at vi alle flyr mindre, men det er ikke min jobb å gi folk skam for det.
 32. En tur til Grunnfjorden og Trollfjorden er nå også kommet i bloggen. Det er ikke det samme å dra dit som det var før dessverre, da må man dra på litt sære tider. Teltleiren innerst i fjorden er bare ett eksempel på hvorfor turlaget her måtte bemanne ubetjent hytte i fire uker i fjellet ovenfor fjorden, og hvorfor det har vært flere oppslag i mediene her de siste månedene, om utenlandske organiserte turer som kommer og tar seg til rette og misbruker allemannsretten. Tror ikke jeg orker å dra dit på en stund, rett og slett. Men det var ellers en fin tur, fint vær og jeg fikk fisk og fine greier. Resten er HER i bloggen.
 33. Turens egentlige måt var Sajama, Bolivias høyeste fjell. Senora Cucharilla måtte innrømme at hun ikke hadde sjanse på en slik høyde etter stoppen på Huayna Potosi. Selv var jeg også i tvil, ettersom det var meldt om vanskelige snøforhold oppover på fjellet. Det var endel forholdsvis fersk nysnø i 5-6000 meters høyde, som enda ikke hadde satt seg skikkelig, og medførte tunge gjennomtråkk. Vi valgte derfor å reise til Sajama landsby, og å satse på en enklere 6000-meter, Acotango. Turen ga oss mange inntrykk og flotte landskaper å se på. Vi fikk også inntrykk av hvordan det var å bo og leve på over 4000 meter. I bolivia bor det flere millioner mennesker på +/- 4000 meter over havet. Sajama-området på ca 4300 moh er blant de høyere faste bosetningene i området. Næringsveiene er i hovedsak Lama og alpakka-drift, samt noe turisme. Dag 1: Lang kjøring fra La Paz, og ettermiddagstur til et utsiktspunkt rett opp for Sajama landsby, der det bor 600 mennesker. Fra utsiktspunktet fortsatte vi et lite stykke til, en slags liten fortopp til nasjonstoppen Sajama, 6542 moh. Fra den endeløse Altiplano-sletten, som ligger på ca 4000 meters høyde Sajama sett fra riksvei 4 Fra ettermiddagsturen, utsikt mot Sajama landsby og tvillingvulkanene Parinacota og Pomerate Fra ettermiddagsturen, utsikt mot Sajama Dag 2 Topptur på Acotango Vår lokale mann ville ha oss til å stå opp midt på natten og gå oppover i mørke. Dette protesterte vi sterkt på og vi begynte å gå først når det var lyst og sol. I reklamen står det at man kan kjøre helt opp til 5660 moh, noe som slettes ikke virket med vår kinesiske kassebil. Den fikk pustevansker allerede på under 5200 moh. Turen til topps ble derfor lengre enn forventet, men denne gangen skulle vi ikke gi oss. Vi fulgte veien over is og sne opp til 5600 moh. Herfra var det mye nysnø og forholdsvis tungt å gå tildels. Vi kom etterhvert opp på en rygg og rundet over noen humper mot toppen. Vi gikk ikke i tau og uten stegjern, men støttet/sikret med isøks i brattere partier. I den siste kneika mot toppen tok vi igjen en lang og tynn tysker som sikkert var under halvparten så gammal som oss. Vi hilste og sa goddag med stor tilfredstillelse i det vi freste forbi tyskeren de siste bratte 50 høydemeterne mot toppen. På toppen ble vår lokale fører kald av å vente på alle våre toppritualer. - Toppdram i form av Linjeakevitt - Slenger - Teskjekjerringa alias Senora Cucharilla måtte slenges rundt et par ganger på toppen - Kransekake - På grunn av sterk vind måtte vi nøye oss med bare en smellbongbong på lesiden - Posering med felleskjøpet-tskjorte - Kondorering Litt historisk ble dette, første 6000 metertopp sammen med teskjekjerringa etter 11 år på tur på 5 forskjellige kontinenter, første 6000 meter med niselue, akevitt og kransekake. Vi får tenke litt på det, men dette ble sannsynligvis også siste 6000metertopp. Vi begynner å bli for gamle for slike kalde isbretopper i stor høyde, klatring i mørke opp en kald isbre med tynn luft er ikke så attraktivt lenger. Ned igjen gikk vi en annen rute, og kom direkte ned på veien litt lengre ned. Bilen sto igjen lenger opp, men sjåføren fant oss til slutt. Vandring oppover veien. Spor etter en gravemaskin som har kjørt oppover. Vi så den på ca 5500 meters høyde. Litt høyere opp, med utsikt mot Chile Isete og glatt øverst på veien Oppe på kraterkanten ser vi mot toppen Litt opp og ned langs kraterkanten før den siste seige bakken mot toppen Utsikt fra toppen, Sajama i det fjerne Løytens linie på toppen Kondorering Mere kondorering Felleskjøpets effekter kommer godt med høyt og lavt Kaka er klar! Sajama - turens mål som vi ikke forsøkte på Dag 3: Bading i varme kilder litt ovenfor Sajama landsbu, besøk på et klatrefelt der vi ikke orket å klatre særlig mye, kikking på lamaer og retur til La paz. Kurvballbanen i Sajama by med utsikt mot tvillingvulkanene Parinacota og Pomerate Spesielt morgenlys over Sajama Tvillingvulkanene Parinacota og Pomerate, ca 6300 moh Herlig morgenbad i varme kilder ovenfor Sajama. Acotango kan skimtes i horisonten Alternativ rute fra Sajama by for å unngå bompenger. Tykk is på vannet skapte problem Det meste kan løses med en isøks eller to. Lama og gjess Lamaer i tusenvis Lange strekk over Altoplano Spor etter vikinger Øverst i klatrefeltet Drikking av kilde som skulle gjøre oss 5 år yngre. Flere lamaer Flere lamaer Flere lamaer Flere lamaer Flere lamaer Flere lamaer For å komme opp til den øvre delen av klatrefeltet var dette veien. Ikke for tjukkaser, men Teskjekjerringa hadde ingen problemer. Noen bybilder fra La paz og Lima Vi hadde litt tid innimellom slagene i La Paz. Spennede og uvanlig by. Hyggelig by med hjelpsomme mennesker, spennede beliggenhet i en sprekk ned fra høysletta. Varmt om dagen, kaldt når sola forsvinner. Fyring var et ukjent begrep, det var boblejakke og tildels lue ved frokostbrdet. Lima var en møkkaby, vi hadde en dag der på hjemreisen. Vi fikk litt sjøluft i håret da vi vandret langs stillehavskysten, men eller er eikke dette noen by å bruke tid på. Vi kommer ikke tilbake hit. Bussene i La Paz var av gammel amerikansk modell, litt Cuba Vi tok en tur med taubanen til El Alto for å se byen skikkelig fra luften Senora Cucharilla mater duene på torvet i La paz Stuent-denonstrasjoner i hovedgata gjorde ikke trafikkbildet i La Paz enklere. Demonstrasjoner foregikk daglig. Håper elektrikeren har kontroll her ! Nok et bilde i serien Aud hilser på dyrene. Fra klippelandskapet over Stillehavet i Lima
 34. Som sagt tidligere i denne tråden, er det mange slags turer. Jeg har gått i fjellet hele livet, fra jeg var 3 til nå 72 år. Kreftene er ikke lenger de samme, og jeg har forsøkt å finne nye måter å bruke naturen på. Hvis jeg haster av sted fra a til b for å komme fram før det blir mørkt, fører det til at det jeg ser mest av på turen, er steinene og tuene jeg må passe på for ikke å snuble. Går glipp av masse ting: Ser ikke fuglen som fløy opp etter at jeg har passert, ser ikke blomsten som vokser to meter fra stien. Ser ellers bare det jeg stanser for å se på. Bare det å følge en sti begrenser mulighetene ganske mye. Jeg har også funnet glede i terrenget utenfor de oppgåtte stiene, og finner mye spennende ved å legge ruta utenom de opplagte enkleste, lettgåtte traseene. Jeg har også etter hvert interessert meg mer og mer for alt jeg kommer i kontakt med og treffer underveis. Geologi, flora, fauna. (faktisk også av og til interessante mennesker). Det gir nye perspektiver for turlivet. Å bli så godt kjent i et terreng at du kjenner revehiene, vet hvor elgen står når den vil være ifred/om vinteren, hvor haren hopper, hvor de sjeldne blomstene vokser, de gode bærterreng, soppstedene, er også et aspekt jeg etter hvert har lært å sette pris på. Prøver kort og godt å ikke gå den samme turen to ganger. Slik har jeg for min del funnet mange nye aspekter ved friluftslivet som ikke er avhengig av store krefter og stort overskudd. En totimers tur rett ovenfor huset kan gi like mye som en toukers ekspedisjon, bare på forskjellige måter.
 35. Friluftslivet for min del fikk seg en enorm oppsving etter jeg fikk unge... Å da på en helt annen måte enn de fleste ser for seg. Det startet ut med tidenes irritasjon, en unge som var lei, sulten, trøtt, masete osv osv. Ja det kunne gjøre en lett fjelltur til et hel#$!"$ Men, så var det noe i meg... som ga slipp på det jaget etter toppene, komme seg til et forhåndsbestemt sted. Ja, å være på tur og ikke minst ture på hans premisser ble straks langt mye mer innholdsrikt og spennende... en det jaget å nå enten hit eller dit. Hvorfor "må" alle turer gå innom en eller flere topper, hytter eller være så forbanna lang alltid? retorisk spørsmål. Dette har smittet veldig over på flere aspekter i livet, å jeg ser nå langt større glede i det å være på tur enn selve turen isolert sett.
 36. Turer prioritert ut fra enkelhet Dagsturer med fotoutstyr, med eller uten primus og mat Samme som over, men med overnatting i hengekøye eller telt (enkelt oppsett) Base teltturer i nærheten av bilen, med fotografering eller fisking Dagstur først, har sett meg ut et flott sted hvis jeg treffer lyset og høstfargene. Mye barskog så ikke de enorme fargene men et flott sted.
 37. Fisking, sanking, foto, padling, riding, slede, ha med en hund på tur. Ting jeg kommer på i farten som kanskje ikke krever allverden.
 38. Jeg tenker at her er det viktig å gå inn i seg selv og se på hva du faktisk får til, og være takknemlig for det. Ikke fokuser på de gamle opplevelsene og hva du ønsker deg tilbake til - men hva får du til med den kroppen og de midlene du har til rådighet nå? Innlegget til Per Fredrik er viktig syns jeg. Alle trenger vi en påminnelse om hvor heldige vi er, for livet er skjørt og plutselig kan det være slutt. Da gjelder det å tenke at «jammen gjorde jeg det jeg kunne for å leve livet da jeg hadde sjansen til det».
 39. Jeg har sittet å lurt litt på hvordan jeg skulle formulere meg fordi jeg kjenner meg litt igjen i det du skriver. Jeg fikk en helsemessig smell for noen år siden. Etter kreftbehandlingen tok det meg 1 1/2 med opptrening for å komme på beina igjen. Jeg måtte slutte med å kjøre MC og trodde at jeg aldri skulle komme på tur mer. De første ukene etter at jeg kom hjem klarte jeg ikke å gå rundt huset engang. Gradvis ble det bedre, men aldri sånn som det var. Så fant jeg dette forumet og så begynte tur livet. Da var jeg tilbake på Hardangervidda hvor jeg gikk med unga da de var små. Jeg går ikke langt, jeg kan presse meg, men da blir dagen etter et he***te. De sa på Ullevål at jeg fikk nok ikke alle plagene på liste over senskader, men det gjorde jeg. Fjellturen er for meg en mental renselse prosess, jeg tenker ikke så mye mer nå på hva som ble tatt i fra meg, men heller at jeg var heldig tross alt som har fått disse årene, ikke alle fikk det. Jeg får, mens du strever deg videre, ønske deg lykke til. Håper du finner en ny vei.For meg er det roen og stillheten som er viktig, ikke hvor langt jeg kommer.
 40. Hvorfor skal det gjøres så ambisiøst? Innimellom kan det holde helt fint med et par joggesko og en liten utsiktsplass. Jeg er mer for en jevn tilgang av litt tur hele tiden, fremfor kun en massiv nå og da. Med jevnt med lavterskelturer, så har man også mer å gå på for de hardere støtene. Og om man mangler utstyr for en type tur, så finn på noe annet. Jeg elsker selv harde turer og grandiose opplevelser men jeg setter jo like stor pris på de nære hverdagsturene og de enkle oppsettene også. Så om man da må telte nære bilen i ny og ne, så er det faktisk ingen krise. Lær å like det enkle og hverdagslige også fremfor å bli innaktiv. Det blir litt sånn at man kan ikke kjøre bil i det hele tatt fordi man ikke har råd/mulighet for en formel 1 bil.
 41. Jeg antar at hvis han er bygd som meg, med skuldrene direkte festet til bekkenet, så stemmer det nok.
 42. Synes det øyeblikket når fyren på to meter sier han kan sitte "helt greit" oppreist i en Akto er det beste i hele videoen.
Vinnerlisten er satt til Oslo/GMT+02:00
Kommersielt samarbeid: Rabattkoder og sporingslenker

Fjellsport Fjellsport

Milrab Milrab

Skitt Fiske

×
×
 • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.