Gå til innhold

Lompa

+Støttemedlem
 • Innholdsteller

  5 226
 • Ble med

 • Besøkte siden sist

 • Dager vunnet

  31

Lompa vant dagen sist April 24

Lompa hadde mest likt innhold!

Om Lompa

Nylige profilbesøk

2 825 profilvisninger
 1. Lompa

  Packraft - tips til drivanker

  Tipper det gjør mer sus uten stein. Jeg har brukt en vanntett pakksekk, type litt tykk og med D-ringer på begge sider og tykk kant i enden. Ved å feste snor i begge ringene så funka det sånn tålig. Har du lavvo så kan du modifisere topphatten..
 2. Hvorfor ikke heller lage kajakken selv? En ukes kajakkbyggekurs, og du sitter med din egen fullblods grønnlandskajakk. Ikke vanskelig å få de ned i 15 kg i damestørrelse. Velger man østgrønnlandskajakken, så kan man komme ned i 12-13 kg. De båtene er som smykker. Jeg har gjort det selv (type Vestgrønland, 18 kg tilpasset lang mann), og han som holder kursene sier at alle som har vært med klarer å bygge kajakken i løpet av den uka.
 3. Det blir mindre enn halvparten så tungt, tror jeg. Det der stativet er veldig smart. Min samboer er ei dame på 172, helt normalbygd og med helt normale muskler. Hun fikser fint å få opp sin Seabird plastkajakk, som veier innpå 30 kg på sitt takstativ ved å løfte den ene enden først fra siden av bilen, og så skyve inn den andre. Ingen grunn til at ikke alle skal klare det. Når det gjelder packraft, så er det en gummibåt, ikke en kajakk. Med kajakken padler man mer enn dobbelt så fort med under halvdelen av kraftbruken..
 4. Lompa

  Grunnkurs i hengekøye

  Etter at min første hengekøye spjæra og jeg landa på bakken midt på natta, har jeg bestemt meg for å satse litt skikkelig. Jeg søker derfor opptak på akademiet. Veldig god og godt organisert info her! Skal vurdere DIY selv.
 5. Lompa

  Optimal bardunering...hva er det?

  Du får gå på åpningen av de nye utstillingene på Fjellmuseet på Lom i morgen da, som et plaster på såret.. Skal skje masse der i morgen.
 6. Lompa

  Optimal bardunering...hva er det?

  Har man to bardunfester på teltet, så vil jeg absolutt foretrekke to barduner med separate plugger. Man kan jo være enig i at en Y fordeler kreftene og gir mindre belastning, men det er ikke alltid det er festepunktene i teltet som er det svakeste punktet. Noen ganger er det faktisk pluggens feste i bakken, og da kan det være viktig å få kreftene fordelt på to plugger.
 7. Lompa

  Optimal bardunering...hva er det?

  Hvis jeg skal på tur i høyfjellet hvor jeg kan forvente skikkelig ruskevær, så har jeg med meg flere barduner ekstra. Da kan jeg bardunere hjørnene (har tunneltelt) i to retninger, så bøyer ikke stengene seg så lett når det kommer ei skikkelig kule. Har en ekstra bardun med plugg i lomma i innerteltet, slik at jeg kan gå ut og forsterke et sted hvis vinden kommer fra annen kant. Det er jo nødvendigvis noe som må reduseres når vekt blir et stadig viktigere salgsargument. Det er vanskeligere å få kunden til å se om barduneringen er god nok, enn å se på vekta. Det gir mer salg for Helsport å vise til at den nye modellen av Reinsfjell er blitt noen gram lettere, selv om teltet er blitt dårligere i vind.
 8. Lompa

  Lettpakktur over vidda

  Har ingen av disse. En test som har gradering fra meget bra til dårlig, men ingen oppsatte kriterier for hva som gjør dem bra eller dårlige, er ingen test. Det er en vurdering. Forfatteren har garantert mye mer peiling enn meg på telt, men det er ugreit i min bok å kalle sånn en test. Hvor mange døgn er de testet? Tåler de hard bruk? Tåler de vind? Hvilke telt har de faktisk overnattet i? Er sømmene regntette?
 9. Lompa

  Lettpakktur over vidda

  Test og test, fru Blom.. Det var den der de fikk en del pepper for. Noen telt hadde de sovet i på fjellet, andre i skogen, andre igjen ikke i det hele tatt. Noen hadde de bare satt opp hjemme, andre hadde de satt opp på fjellet. De er ikke sammenlignet under like forhold. Vurderingen av oppsett er basert på hvordan testerens 12-åring fikk det til. Ingen info om vindforhold osv.. Forfatteren og 12-åringen har sikkert god greie på telt, og de har jo i alle fall slått opp alle sammen, men dette kan vel ikke kalles mer enn kvalifisert synsing.
 10. Lompa

  Ny forskning - estimering av kalorier på tur

  Man kan overleve på veldig lite, men det blir utrivelig å karre seg hjem igjen etter å ha måttet ligge værfast eller syk i et par døgn med to Snickers som føde. Da vil milene hjem føles veldig lange og vonde. Å ha så lite reserve kan være forskjellen mellom å klare seg selv ut fra fjellet, eller å måtte bli reddet.
 11. Lompa

  Lettpakktur over vidda

  I forhold til vekt på sekken, så er du jo innom mange steder hvor du kan bunkre mat. Det kan spare noen kilo på starten av turen.
 12. Lompa

  Ny forskning - estimering av kalorier på tur

  Jeg finner at det er lettere å få i seg maten om man venter litt etter at man er ferdig med øktene for dagen. Hvis man går ti timer, og så setter seg rett ned for å spise, så er det vanskelig å få i seg alt. Bedre å vente en times tid, så er kroppen mer klar for maten. Ellers er jeg veldig enig i at man må ha med seg reserve for minst ett døgn. Skal man langt inn på Vidda, dagsmarsjer fra folk, så bør det kanskje være mer en et døgn også?
 13. Lompa

  Ny forskning - estimering av kalorier på tur

  Når jeg er på jakt på fjellet så består maten av en pose real til middag og ei halv pakke knekkebrød med en halv tube rekeost pr dag. Pluss kaffe. Da er jeg en halv kilo lettere pr jaktdag når jeg kommer hjem. Hilsen forsker som foretrekker empiri fremfor teori.
 14. Lompa

  Lettpakktur over vidda

  Enormt imponerende å få vekta så langt ned, men jeg synes det er veldig rart at man da velger å bære en halv kilo vann, når man har jobbet ned på desimalnivå med alt det andre.. På Hardangervidda kan man drikke overalt. Noen steder kan det være nødvendig å bære litt for et og annet tørt strekk, men det er bare å dyppe koppen når man passerer bekker og vann.
 15. Ror og skeg, det er fordeler og ulemper med begge deler. Det er skrevet side opp og side ned om dette i bøker og i padleforumer, og det fins gode argumenter for begge deler. Jeg liker personlig best skeg, og jeg tror man blir en bedre padler av å bruke en slik. Roret kan kompensere for mye dårlig teknikk, og pedalene til roret gjør at mange ikke lærer seg å bruke beina (og dermed kjernemusklaturen i magen) mens man padler. Om du velger en kajakk uten ror, så er det allikevel viktig at det er fotstøtter i riktig lengde slik at du kan spenne fra med beina. Kajakken trenger slett ikke padles med full vekt. Det er ikke noe å være bekymret for. Om den ligger dypt i vannet blir den kanskje mer retningsstabil og får ørlite mindre vindfang, men samtidig mindre leken. Man skal ha det gøy i kajakken. Om du vil lære å rulle etter hvert, så er dette kajakktypen å gjøre det med. Skal man ha større retningsstabilitet, så kan man trimme lasten litt ved å legge noe mer vekt bakover. Det er også mye vanskeligere å drive egenredning og kameratredning med en kajakk full av ballast. Lykke til med padlingen! Det blir gøy, uansett hvilken type du velger.
×

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.