Gå til innhold

Lompa

+Støttemedlem
 • Innholdsteller

  5 566
 • Ble med

 • Besøkte siden sist

 • Dager vunnet

  35

Lompa vant dagen sist April 3

Lompa hadde mest likt innhold!

Om Lompa

Nylige profilbesøk

4 421 profilvisninger
 1. Det er generelt teltforbud i Sjodalen, bortsett fra på tilrettelagte camper. Det er en grei campingplass nede ved riksveien. Maurvangen tror jeg den heter. Ellers er det en utrolig flott fjellcamp ved Steinholet, nedenfor Hindseter. Det går an å kjempe seg til en teltplass ovenfor parkeringen ved Gjendesheim, men der ser det ut som folk ligger helt "vegg i vegg" på de få plassene som er. Et alternativ kan være å ta båten inn til Gjendebu og finne seg et sted å slå opp teltet der inne. Da har dere også nærhet til turisthytte.
 2. Fin fisk i Storekrækkja. Her har vertskapet fiskeretten, så gjester kan fiske med stang. Ellers er det komplisert med fiskekort i de områdene. Sist fikk jeg kjøpt kort på Halne etter mye om og men..
 3. Som nevnt over så er det greit å bruke åra hvis ikke det er plass til å kjøre den på land. Jeg kjører den gjerne fast på en stein eller lignende, så den ligger stille. Så legger jeg åra på tvers bak meg. Da kan jeg heve rompa opp til jeg sitter på åra, og derfra er det lett å komme opp. Man er nødt til å ha fottøy som man kan trå i vannet med. Våt blir man.
 4. Medbrakt INNE er ikke lov. De skriver at kokeapparat ikke er tillatt ved hytta. Det er jo vanskelig å si eksakt hva som er "ved hytta", og da har det vel "gått seg til" ulike praksiser her og der. Er man i tvil kan man jo holde seg til allemannsrettens 150 meter da, hvis noen protesterer. Jeg vet av erfaring at mange synes det er helt OK at man fyrer primusen på baksiden. Det er jo bare å spørre når man sjekker inn. Turistforeningens formålsparagraf handler om å fremme det enkle friluftslivet, og det er på dette grunnlaget de har fått bygge hyttene sine. Nå har mange av dem fått hotellstandard (med mulighet for å bestille enkeltrom osv), og skal de presse alle til å bo på fullpensjon har de gått ut over den kontrakten de opprinnelig hadde og utnytter en monopolsituasjon.
 5. Helt uenig! På betjente hytter kan man få treretters middag, oppredde senger, alkoholservering og fandens oldemor, men man trenger slett ikke benytte seg av dette. Ingen trenger å føle seg forpliktet til å benytte seg av dette når de bor der. Det har aldri vært turistforeningens intensjon. De aller fleste slike DNT-hytter ligger slik til at de har fått dispensasjon fra vernekrav og restriksjoner for å få bygge noe som skal være et gode for allmenheten, og de hadde neppe heller fått lov til å bygge dem om de hadde hatt slike hotellkrav. I forbindelse med jobb har jeg bodd i kanskje et par måneder på betjente hytter på Hardangervidda, og det er veldig ofte noen som ordner matlaging selv ute. Ingen har reagert på det, men det ville være rart om man satte seg og ordnet sånt på trappa. Og jeg er enig i at det kan være litt annerledes om man er en større gruppe. Da bør man kanskje trekke litt lenger unna enn bare "rundt hjørnet". Er også enig i at det ville være lurt å heller velge selvbetjente/ubetjente hytter. De er som regel koseligere også.
 6. Det er helt vanlig at noen lager mat selv ute. Vertskapene reagerer ikke på dette. Ikke der jeg har vært i alle fall. Det er imidlertid dårlig stil å rigge seg til med kokeapparat og matlaging på sovesal eller peisestue. Det har jeg sett eksempler på. Om man går ut og finner seg et greit sted å sitte i le av en vegg e.l. så er det i mine øyne helt OK å lage mat der. Det er egne spisesaler på de betjente hyttene, så det er bare å la være å gå inn der. Ingen vil reagere på det. Kos dere i peisestua å lenge
 7. Troen på bærekraftig vekst er utopisk. Vi må klare å leve mindre "fossilt", og der kan faktisk friluftslivet være blant løsningene. Visst kan vi overforbruke også der (og mange av oss gjør/har gjort det), men siden den store synderen er forbruk av fossilt brensel til transport, og særlig med fly, kan feriering i naturen vår være en måte å få den avkoblingen vi trenger uten at vi friterer kloden. Får vi flere norske familier til å feriere på Hardangervidda i stedet for i Thailand så kan vi redusere vårt avtrykk ganske mye.
 8. Det er smak og behag. Det fins knallgode telt i begge kategoriene. Dette med lengde på teltplass for tunnneltelt er ikke noe å bekymre seg for. Man trenger god liggeplass der hvor innerteltet er, men det gjelder jo begge typer. Om det er litt mer humpete og ujevnt i forteltet er ikke så farlig. Jeg har ligget i skog og fjell med tunneltelt i hundretalls netter, og det har ikke vært noe større problem å finne leirplass.
 9. Den østlige delen av Hardangervidda har mange fine områder. Nær Kalhovd/Mår, som nevnt. Eller start fra Solheimstulen. Da er dere fort på snaufjellet.
 10. Ved padling, altså under ei tørrdrakt, gjelder kun egenskapene til plagget isolert. De syntetiske plaggenes styrke er når man har et annet lag over som kan ta opp fukt. Da fjernes fukten fra kroppen og sendes ut i laget utenfor. Med ei tørrdrakt vil ikke det kunne skje. Hvor mye vann de enkelte plaggene kan holde tør jeg ikke begi meg ut på, men ulla kan jo isolere også mens den er våt. Syntetmaterialene mister isolasjonsevnen. Under ei tørrdrakt går jeg også for ull, mens jeg ofte går for syntet under andre plagg når jeg skal svette mye.
 11. Helt enig med alle over. I tillegg er det mye gøyere å få fisk med 3-14. For la oss være ærlige, ikke alle fiskene vi får er på kiloen, men med en lett stang så er det masse morro med en 400-grams ørret også.
 12. Den Biltemavesten med side 400g er jo ikke langt unna den anfibio buo boy som er tusenlappen dyrere. Kanskje man bare skulle gå for REMA-valgspråket: Det enkleste er ofte det beste.. Den Xerovestgreia har sikkert isolerende effekt, men jeg ville ikke stolt på den som flyteplagg.
 13. Neinei, ikke sånne automatisk oppblåsbare. De andre der er heller ikke egnet å padle i. Fant den jeg tenkte på: https://packraftnorge.no/collections/vester-til-packraft/products/anfibio-buoy-boy-oppblasbar-flytevest Noen som vet om andre typer, eller som har prøvd denne?
 14. Til nå har jeg brukt kajakkvesten min for packraften, men den blir stor å pakke i sekken for lengre turer. Jeg lurer derfor på om det er noen som har forslag til vester med lite pakkvolum og vekt? Jeg vet det skal finnes en som er manuelt oppblåsbar, men har ikke klart å finne den igjen. (må tåle 90 kg) Forslag mottas med takk, men sånne automatiske oppblåsbare kan man spare seg å foreslå!
 15. Du kommer til å være helt safe. Bjørneangrep på en sovende er ikke kjent her. Vi har ikke søppelbjørner her i Skandinavia som oppsøker folk, slik man feks har i Nord-Amerika. Dette er jo selvfølgelig enkelt å si her jeg sitter bak en dataskjerm, men poenget er vel å kunne være avslappet og slippe å tenke på disse tingene mens man er ute. Selv tror jeg at jeg ville valgt å legge meg litt åpent, på en odde i vann f.eks. Da vil du ligge såpass eksponert at du ikke vil kjenne på følelsen av at et dyr tilfeldigvis vil komme på deg. Poenget er jo å kose seg, og for å gjøre det så må man redusere følelsen av utrygghet. I canada hang vi litt kokeutstyr (kjele, blikkopp e.l.) utenpå sekken, slik at det skranglet litt mens vi gikk. Det går an å lage seg en liten "uro" som skramler litt i vinden om natta også.. God tur!
×
×
 • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.