Gå til innhold

Lompa

+Støttemedlem
 • Innholdsteller

  5 370
 • Ble med

 • Besøkte siden sist

 • Dager vunnet

  31

Lompa vant dagen sist April 24

Lompa hadde mest likt innhold!

Om Lompa

Nylige profilbesøk

3 349 profilvisninger
 1. Lompa

  Hvilke stein er dette? Meteoritt?

  Jeg holder også på tshansens hypotese, men ville bare kommentere på dette med transportert materiale fra Danmark. Man kan finne litt dansk flint i Norge, og da er det steiner som har frosset fast i isflak i Danmark og blitt fraktet over Nordsjøen av vinden. Om man går på en strand på Lista eller Jæren, så skal en ikke gå så lenge før man finner sånt. Siden denne er funnet på Askøy er nok dette for langt nord og for mye innaskjærs til at man kan få istransporterte steiner.
 2. Deler av den er i bevegelse, og andre deler ligger stille. Utløpet har hatt bra bevegelse, selv om det nå ligger relativt stille siden breen er på vei tilbake. Den lille "armen" som går ut i nordøst, mot Slettmarkhøe, ligger stille. Så hvis den er funnet der, så kan den være av høy alder. Er det nedenfor utløpet, så er det nok tamrein du har funnet.. Grunnen til at det er så mye funn av rein og jaktutstyr på disse fonnene og breene, er at reinen søker inn på snøen på varme dager for å kjøle seg og rømme fra innsekter.
 3. Veldig riktig det josteink skriver. Helårlige snøfonner (eller egentlig isfonner) er det som bevarer best og hvis dette er funnet ved en sånn, så kan den være alt fra ett til 7000 år gammel.. På facebookgruppa Secrets of the ice ligger mye informasjon, også kontaktinfo for funn fra Jotunheimen. Et lite tillegg til forrige post: Det hender likevel at noe overlever i breer også, selv om mye blir malt i stykker mellom is og berg. Ötzi er funnet i en stillestående lomme av is i en bre. I alpene finner man nå levninger etter fjellklatrere som omkom for hundre år siden, og som har blitt fraktet flere kilometer i isen. Det kan lønne seg å bruke øynene i kanten av disse fonnene. Her en pilspiss fra vikingtiden. Resten av skaftet fant jeg året etter.. Det fins arkeologer i alle fylkeskommuner. De er rette vedkommende å kontakte dersom man gjør funn. Redigert: Hvis man er i Lom så bør man stikke innom Norsk fjellsenter. Der har de en del av tingene fra snøfonnene utstilt. Gjennom dem kan man også bli med på tur inn i isen, i en utgravd tunnel i Juvfonne.
 4. Herlig! Denne skal jeg vise til samboer, som også føler på en del av det samme i forhold til nedkjøringene.
 5. En trykknapp der, altså.. Vi kan i alle fall være enige i det siste.
 6. Lufta innenfor jakka blir varmere og mer fuktig enn utenfor. For å utligne denne forskjellen vandrer fuktig luft ut gjennom porene i membranen. Blir dampen da presset ut fra innsiden eller trukket gjennom membranen fra utsiden? Er det trykk eller kapillareffekt?
 7. Dette er stikk motsatt av hvordan jeg har forstått det. Porene i membranen er så små at vanndråper ikke slipper gjennom, mens vann i form av damp kan passere. Det trengs ikke noe form for trykk.
 8. Det er en av grunnene til at det kan testes andre veien. En annen er at det er lettere å lokalisere akkurat hvor hullet er.
 9. Jeg tror jeg ville gått motsatt vei. Ta på deg ensfargede bomullssokker og stikk beina i skoa. Fyll badekar eller ei balje så vannet rekker nesten opp til vanntett kant, og still deg oppi der noen minutter. Veldig lett å se på sånne sokker om det er punkter hvor det lekker.
 10. Greia med souse vide er jo å få kjøttet saftig, men tørkingen du skal gjøre etterpå er jo nøyaktig det motsatte.. Mulig det går an å få mer smak inn i kjøttet ved å bruke souse vide, men jeg hadde stekt normalt i steikeovnen til steiketermometeret viser 75. Så ville jeg skåret i strimler/skiver for tørking.
 11. Lompa

  Bok ønskes kjøpt

  Har hørt rykter om at de skal ha de nederste 1000 metrene i bind 1 og de øverste i bind 2.
 12. Lompa

  Fikse rift i gore-tex skalljakke

  Siden denne tråden allerede er grundig avsporet, fortsetter jeg. Klarte å rive et lite hull i padletørrdrakta. Denne har en form for tynn mesh som ligger helt inntil (og sitter nesten fast i) membranen på innsiden. Hvordan gjør dere med lapping av sånt? Er det bare å sause på aquasure og slenge på en lapp?
 13. Lompa

  Bok ønskes kjøpt

  Ville i alle fall ikke stolt på omslaget når man skal velge hvilket bind man skal gå for. Noen ganger kan det være en ulempe med flere bind...
 14. Lompa

  Hjelp en amatør

  Lurt å byttelåne litt, så får du kjenne litt på forskjellene og på hva du eventuelt kan forvente av annet utstyr. Skitt fiske!
 15. Lompa

  Gass eller drivstoff til primusen på tog.

  Har aldri hørt om restriksjoner. I så fall er jeg alvorlig serielovbryter..
×

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.