Jump to content

Terka

Aktiv medlem
 • Posts

  3,110
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  64

Terka last won the day on April 11

Terka had the most liked content!

About Terka

 • Birthday 09/03/1973

Profile Information

 • Gender
  Male
 • Interests
  Ski/toppturer, klatring, padling, sykkel. Turer med og uten barn. ++
 • Location
  Drammen

Recent Profile Visitors

8,497 profile views

Terka's Achievements

 1. Ikke noe vettug å si her for min del, men hver og en definerer vel selv hva slags tur han/hun er på. (Jeg har hatt barna med på flere miniekspesisjoner, men bare vært på tur selv. 😄)
 2. Ligger først i sammenligningslista jeg har hentet fram her: [Hidden Content] Selve modellen er fra 2015, mulig SW er nyere. Review (finnes garantert flere på nettet): [Hidden Content] Har nok skjedd en del siden 2015 på brukervennlighet. 3 antenners er standard, 40 m rekkevidde er kort sammenlignet med en del andre modeller.
 3. Slenger inn et alternativ til jeg... 😄 Jeg har noen Western Mountaineering soveposer som er nevnt over og er strålende fornøyd. Men som ren sommerpose har jeg Sea To Summit Spark SP1. Den veier lite og varmer bra, har god dunkvalitet osv. (Jeg er 175 cm vertikalt, men gikk for "Long" utgave som har 10 cm større skulderomkrets for å få økt komfort). I samme soveposserie så har man også Spark SP 3 som veier 745 g i str L (Comfort -2 °, Limit -8 °, Extrem -20 °), dameversjonen tror jeg heter Sea to Summit Flame FMIII Women. De koster litt disse også (finnes på tilbud innimellom), men prisen er halvparten av WM posene eller lavere.
 4. Det kommer helt ann på kajakktype og bruk. Skeg er ikke bare for å motvirke dreiing av åretak på en svingvillig kajakk, men også for å kompensere for avdrift/dreining av kajakk ved vind fra ulike retninger. Selv har jeg f.eks. to kajakker med bare skeg og en Zegul Empoer med skeg og ror. På dagsturer bruker jeg gjerne bare skeg uansett, men på lengre turer bruker jeg å ha roret i vannet og bruke det. Empower'en er svært svingvillig med å bare kante den (ikke bruke ror), men det samtidig bedagelig å bruke roret når man sitter padler 6-8 timer i ett strekk.
 5. Om du kan strekke 10-15tusen budsjettet ditt litt eller får pruta den ned litt så kan dette kanskje være en fin kajakk til deg: [Hidden Content] Mer info: [Hidden Content] [Hidden Content] MEN, det kommer helt an på hvilke egenskaper (ut over lett, nok volum til deg + turutstyr, og pris) du ønsker i en kajakk. Skal den ha høy initiell stabilitet, skal den være rask, manøvrerbar & leken, god i bølger og grov sjø, lett å rulle; osv.? Noen egenskaper går ut over andre egenskaper og brukere prioriterer egenskaper ganske ulikt ut fra hva deres preferanser og bruk er. Jeg har ikke selv prøvd kajakkmodellen over for å være tydelig på det. (Kun sett en del i bruk av andre på felles turer.)
 6. @Marius Engelsen, jeg tror utfordringen med nettbasert deling av informasjon og kunnskap er at man når alle type mennesker. Både deg som reflekterer og andre som bare kjører rett på uten å reflektere/vurdere. Jeg har f.eks. stoppet folk flere ganger ute i klatreveggen hvor de er på vei inn i dårlige/riskofylte løsninger når de skal snu fordi de ikke har klart å tenke på helheten. Noen overtenker, andre tenker ikke i det hele tatt.
 7. Det er mange faktorer som påvirker. Har eller vill tau grave seg ned i kanten av en bresprekk så vil det øke betraktelig hvor mye kraft som trengs. Er personen skadet, eller kan han/hun hjelpe til. (Kan personen klatre opp selv på låst tau vha klemknuter? Har han/hun utstyr og kompetanse til å gjøre det?) osv, osv. Det beste er å kunne ulike løsninger/teknikker, og øve på dem slik at de sitter godt i utførelse, før en situasjon oppstår. Vanskelig å formidle dette temaet over tekst på et forum... Denne her viser hvor lite ekstra utsyr som skal til fra å gå fra en 3:1 talje til 5:1 talje: [Hidden Content] Jeg har valgt Mammut Glacier Cord 6.0 overfor Petzl Rad line pga pris og det er impregnert: [Hidden Content] Tauene er pakket i egne tauposer (pakkposer fra jakker) slik Dave Searle beskriver her, tilsvarende for bruk ved redning under kajakkpadling i elv/rock garden: [Hidden Content] Men det er mye annet som bør kunnes & vurderes rundt ferdsel på bre / skikjøring på bre FØR man også bør kunne redde noen ut fra en bresprekk. Man starter ikke med å lære dette og så annet rundt skiferdsel på bre.
 8. Denne viser løsningen som brukes mye i alpene. Dette er da gjerne Petzl Rad System eller tilsvarende. (Jeg har Mammut Glacier cord, samt hardware som i Rad System men for 5:1 taljeløsning.) Dvs 2 sett, en til førstemann og en til sistemann. Brukes også til rapeller men kan ikke brukes til klatring på led pga statisk tau. Pakker og veier mye mindre en hel og halvtau. [Hidden Content]
 9. Prøv evt å få info her: [Hidden Content] Ut fra det jeg har lest så er det ganske lite snø øst i Jotunheimen, samt hardt og isete før man kommer høyt opp.
 10. Min erfaring er at det hjelper å ha god sortering/oppbevaring på turutstyret hjemme, og å ha tenkt igjennom hva som funker bra på ulike typer turer / aktiviteter. Løsningen min er å ha det meste i et rom like innenfor inngangsdøra, med følgende eksempler: Egen hylleseksjon med allt koke & spiseutstyr, gass/bensin. (Velges ut fra sesong, aktivitet, antall personer) Forskjellige telt fordelt på tre skuffer. (Velges ut fra sesong, aktivitet, antall personer) Liggeunderlag i skuffer/ikke komprimert over skap der de inneholder dun (Velges ut fra vinter/sommer) Soveposer lagret ukomprimert i skap (Velges ut fra temperaturområde / værmelding på aktuell tur) Sekker på hylle over skap (Velges ut fra type aktivitet og volum) Ferdig pakket vanntett pose med førstehjelp/nødutstyr (Tas alltid med, året rundt på turer som er mer en korte "nærturer") Osv. Dog er jeg litt der at det er litt pes med mat til tur, spesielt om jeg skal ha med mat til andre en meg selv. Når jeg drar på tur alene så har jeg frokostporsjoner (ligger klar/ferdige i skap for turmat) og ganske standardisert lunch, og noen variasjoner med middag etc. og velger da bare antall. Men når jeg har flere med på tur (barna/andre) hvor jeg står for maten så blir det straks flere spørsmål om hva de liker, hva som skal velges til middag etc. før jeg får landa "matprogrammet". Ingen pakkelister her, foruten de som ligger i hodet/erfaringsbanken. 😄
 11. Her er en til som har beredskap/turkassa klar, men han ville nok ikke skrevet noe om det her siden "Viktigst av alt er å holde det hemmelig." 😄 [Hidden Content]
 12. De veier max 200 g for plater til begge stegjerna (antagelig mindre om du har lette stegjern til rando)? Personlig ville jeg ikke tatt dem av da det fort kan pakkes litt snø uansett/bygge opp snø mellom sko og stegjern som gjør at du bruker mer energi/krefter på å gå dersom du får kladding. Men er det veldig lite sannsynlig at du får bruk for stegjerna så er det jo greit å minimere vekta. (Lite snø gir antagelig økt sannsynlighet for bruk av stegjern i enkelte pasasjer)
 13. "Kan kombineres med Alta Summer og sammen vil de utgjøre en vinterpose med T-Lim på -16" - Alta er vel Helsport sovepose, og Tana Spring/Summer deres produkter. > Ikke helt ferdig tekst? - T-Lim på - 16 vil vel gi en t-comf på -10. > Selv ville jeg nok valgt litt mer temperaturmargin i fjellet midtvinters, men det kommer selvsagt an på hvor og hva man mener med vinter.
 14. Steike! Der var det mye mateiraler, løsninger og komponenter som var gjenkjennbare fra et annet telt 😄 Ikke noe gærnt det altså.
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use, and privacy rules Privacy Policy