Jump to content

Terka

Aktiv medlem
 • Posts

  3,151
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  64

Terka last won the day on April 11 2022

Terka had the most liked content!

Reputation

4,894 Excellent

About Terka

 • Birthday 09/03/1973

Profile Information

 • Gender
  Male
 • Interests
  Ski/toppturer, klatring, padling, sykkel. Turer med og uten barn. ++
 • Location
  Drammen

Recent Profile Visitors

10,143 profile views
 1. Forsåvidt relevant for andre type sko en klatresko: Og som @Tessatroll er inne på:
 2. Telt med 2 åpninger for gjennomlufting, eller tarp over telt for å ta av for sola (med lufting under/mellom tarp og telt), er løsninger som funker for å få ned solvarmen inne i et telt. Her er et eksemlel med Helsport Spitsbergen som campingtelt på sommeren og lufting i begge ender. (Klar over at dette ikke dekker krav om ståhøyde, men ment som eksempel på at 2 inganger og gjennomlufting fungerer bra på sommeren. Jeg foretrekker telt med mulighet for gjennomlufting på sommeren. Bruker f.eks. Hilleberg Staika på kajakkturer midtsommers, osv.
 3. Delvis på siden men, denne videoen kan være verdt å se om man bruker åttetallsknute til klatring og opplever at knuten låser seg (litt lang, men har en del interesante funn/anbeflinger):
 4. Du mener vel 9 cm bak fysisk midpunkt av skia? For Cammox Freebird 2023 utgaven i 171.1 cm vil midten av skia være 85.55 cm (midtpunkt) fra framtupp eller baktupp, anbefalt monteringspunkt er 9 cm bak dette (- 9 cm) mens smaleste punkt på skia(setback) er 13,5 cm bak midtpunkt. Til sammenligning så har f.eks Rossignol Black Ops Gamer anbefalt montering - 2.4 cm fra skiens midtpunkt (som er bra om man skal gjøre "triks"), og Völkl Nunataq anbefalt monteringspunkt ca - 10 cm fra skiens midtpunkt. Begge i 186 cm lengde. Nunataq skiene får da 20 cm mer ski forran skoene en bak skoene, mens Gamer skiene får ca 5 cm mer ski forran skoene enn bak skoene ihht anbefalt monteringspunkt. Mer midtmontert er bra om man er en jibber/kjører baklengs innimellom/etc., litt mer bak på skia er bra om man er mer "retningsbestemt" skikjører, samt om man er litt "oldschool" og kjører med press fra leggene frem i skoa. Dog avhenger mye av skiens konstruksjon (innsving, plassering smaleste punkt, spenn, etc.), å midtmontere en retningsbestem ski som f.eks. nevnte Nunataq har ikke noe for seg. Flere produsenter har begynt å ha anbefalt monteringspunkt litt lenger frem på dagens ski en tidligere basert på at dagens alpinsko er mindre fremoverlent enn tidligere (skikjører er i mer "oppreist" posisjon enn med "legga frem i skoa"), og topptursko har ofte mindre fremover vinkling enn alpinsko. Dette påvirker presset man gir skia når man initier en sving (forenklet: trykket man legger inn i framskia nåt man starter en sving). Tidligere bakmonterte man ofte en ski om den skulle brukes i løssnø, mens dagens ski har både rocker og andre egenskaper som gir en ski bedre løft i løssnø, dvs det er flere parametre som påvirker monteringspunkt. Nok ski-nerding herfra, det kan fort skremme mer en det er positivt 🙈 Men som Dompappen skriver, man kan påvirke skiens egenskap med å flytte monteringspunkt (midptunkt på skoa) noe fremmover eller bakover ift anbefalt monteringspunkt. Nevnte gamer har jeg montert 6 cm bak midpunkt/2.6 cm bak anbefalt monteringspunkt, fordi jeg er litt "oldschool" og vil ha en bittelitt mer retningsbestemt ski.
 5. Sorry, såg litt seint at du hadde tagga meg @Tessatroll K2 Anthem 76 er definert som ei "Beginner-Intermediate" ski, dvs lett og lettkjørt ski, som eg ganske myk. Fisher Ranger 94 FR er ei heilt anna type ski, definert som ei "Intermediate - Advanced" ski og som og er ein god del stivare spesielt i framtupp og baktupp, dvs må "kjøres" i stedet for at den svinger av seg selv for å få satt svingene akkurat slik en ønsker dem selv om svingradius er nær det samme. En annen forskjell er 16-20 mm større midtbredde (avhengig av lengde) som gjer at den er litt tyngre å få på kant. Andre faktorer som Tessatroll har nevnt 13.april er høyst relevante. I tillegg kjem egen erfaring. F.eks. så har eg fleire gonger høyrt frå folk som har stått årevis i skibakker, at skikjøring offpiste er vanskeleg når dei har begynt å gå toppturar. Underlaget/snøen er ikkje lenger "stovegolvet" dei er vant med å kjøre på og teknikken må tilpassast variabelt undelag, dette kjem med øving / fleire turer. Uten å vite meir om brukaren (vekt, høyde, erfaring/skiteknikk, osv.), hva slags turer/forhold (løssnø, vårturer med skare og slush) man går turer i, osv. så er det vanskeleg å anbefale ei ski som passer "best", men ut fra innleggene frå trådstarter så virker det som om ei relativt mjuk og svingvillig ski er veien å gå for å få samme følelsen som på K2 Anthem 76 (Men det kan igjen gjere at skiene oppleves som ustabile/rufsete på sastrugi og andre ujevne snøflater).
 6. Slike diskusjoner som dette gjøres ofte ut fra eget "ståsted", dvs hva man har erfaring med, hvilket behov man har, hvilke type turer man gjør osv. Det påvirker fort preferanser, som da ikke kommer frem i kommentarene. Bildet nedenfor som illustrasjon. Det viser 3 av teltene mine, som alle fint benyttes på vinter for å dekke opp ulike behov/ulike turer. (Bilder lånt fra nett/produsent og mine). De gir ulik grad av komfort, og har ulike fordeler, valg avhenger av hva som prioriteres. Letteste og tyngste er 4 persons telt i hht. spec.
 7. Trenger ikke druse årene ned i bakken for å lage tørkestativ. (Gammelt bilde, men viser prinsippet med delt åre og snor/tau/taueline til tørkesnor)
 8. Dersom prisen i etterkant er satt ned i samme butikk som du kjøpte varen (innenfor +/- 14 dager etter kjøp) så har jeg bare positive erfaringer med å sende en mail og spørre om de vil refundere differansen eller om jeg skal returnere og bestille på nytt. Butikkene har alltid refundert differansen mellom kjøpspris og lavere pris i etterkant.
 9. Søk på "The Phoebus cartel" så finner du antagelig starten på den foretningsmodellen, her er litt info: https://spectrum.ieee.org/the-great-lightbulb-conspiracy
 10. Eg skal fra nå av omtale dette teltet som "Nansen-teltet" 😄 @Skal bare..., utfordringen med lengde på skistaver har MSR løst med å bruke 2 skistaver og en gummistropp til å feste dem sammen i passende lengde. (se bilde nedenfor)
 11. Det går også an å få laget sete til montering i pulk.
 12. Hør med Hjelpemiddelsentralen? Fjellpulken hadde slike før ihvertfall (øverste bilde), nederste bilde er en fra Al-trac AS utviklet for hundekjøring (https://www.hjelpemiddeldatabasen.no/r11x.asp?linkinfo=33907)
 13. Her brukes både mumie (Thermarest NeoLite XTherm) og rektangulære (Exped DownMat 9). Fordelen til mumie er noe mindre vekt og pakkevolum, samt at man kan få in x antall liggeunderlag i et telt som skråner innover i innerteltet hvor man ikke får plass til like mange rektangulære uten at de må overlappe innerst. Hva som blir med på hver enkelt tur av Xterm/Downmat, L/LW og R størrelser påvirkes ut fra kroppstørrelse(r), plass i telt, temperatur, og kriterier for transport vekt/volum, osv..
 14. Får slenge ut en liste jeg også 😜 Sekker som er i aktivt bruk, de 5 øverste har vært brukt flere ganger så langt i 2023. Denali sekkene venter på lengre turer i barmarkssesong. Blue Ice Khume 30 L https://www.wildsnow.com/30084/blue-ice-kume-30-review/ Salewa Apex Wall 32 L https://www.norsk-klatring.no/klatreutstyr/klatresekker/test-av-salewa-apex-wall-32 Blue Ice Khume 38 L https://www.ecrinscollective.com/post/blue-ice-kume-38l-review Salewa Apex Guide 45 L https://www.ukclimbing.com/gear/rucksacks/medium/mountain_packs_around_40_litres-12631#salewa_apex_guide_45 Blu Ice Yeti 50 L http://www.alpinist.com/doc/web18w/ms-blue-ice-yeti-backpack Gegrory Denali 75 L https://mountainsforeverybody.com/gregory-denali-75-review Gegrory Denali 100 L https://www.thealpinestart.com/2015/04/13/field-tested-review-gregory-denali-100-pack/ Blue Ice Khume sekkene står klar med skredutstyr til toppturer, 30-literen brukes oftest, men noen ganger er den for liten og da benyttes 38 literen. Salewa Apex Guide og Blue Ice Yeti står klar med diverse isklatreutstyr for klatring / lokal craging vinterstid (annen bruk i barmarkssesong). Salewa Apex wall brukes til alt av ulike dagsturer, klatreturer, trugeturer, bæring av matavarer når jeg går til butikk ++ Diverse gamle sekker er også delvis i bruk. F.eks en slitt og hullete Dakine Heli pro 18 L som er funker fjell når nistepakker og drikke skal settes igjen i varmestua på et skisenter, og en delvis ødelagt Norrøna integral 45 l som står fyllt opp med vanndunker for motbakketrening i barmarkssesongen.
 15. Det er vel slik mange produsenter gjør, til forskjell fra rene nettbutikker som har mange ulike varemerker? Hos f.eks. Norrøna må du ha bruker som er logget inn for å se prisene på online outlet. https://www.norrona.com/nb-NO/o/?s=3&h=6409
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use, and privacy rules Privacy Policy