Gå til innhold

Terka

+Støttemedlem
 • Innholdsteller

  1 716
 • Ble med

 • Besøkte siden sist

 • Dager vunnet

  30

Terka vant dagen sist April 24

Terka hadde mest likt innhold!

1 følger

Om Terka

 • Bursdag 03. sep. 1973

Profile Information

 • Gender
  Male
 • Interests
  Ski/toppturer, klatring, padling, sykkel. Turer med og uten barn. ++
 • Sted
  Drammen

Nylige profilbesøk

3 675 profilvisninger
 1. Å ha hobbydyr (hund i dette tilfellet) er i utgangspunktet en egoistisk greie man gjør for egen del (eieren). Og å ha hundehold som potensielt eller reelt går ut over omgivelsene når det kan unngås er enda mer egoistisk. (Inkludert å la hunden din gå løs når du er sikker på at den er lydig, uten omtanke at det kan være for andre som tidligere har blitt skremt/er redd hunder/osv.)
 2. Den finnes ikke, er min erfaring. Har tidligere pendlet europa på 2-5 dagers turer og da fungerte pc-sekk best med flere store vertikalt delte rom og store glidelåsåpninger. PC+notatbok etc. i ett, klær i annet, småstæsj i neste osv. Å få med allt som håndbagasje er supert. Har slitt ut noen PC sekker på dette bruket. Siste årene har jeg også brukt topptursekken (dedikert rom for skredutstyr) som dagstursekk ogklatresekk resten av året, og ser slitasjen av det. Har derfor reservert den til topptur og nylig kjøpt egen sekk til barmarksbruk. Hva med å ha en lett og veldig komprimerbar sekk med i PC sekken på reiser for? F.eks. Hagløfs L.I.M Lite 25, eller enda lettere/mer minimalistisk alternativ.
 3. Har pleid å være merka trygg løype over, dvs ikkje nødvendig med eksta utstyr. MEN, sjekk med Bergen og Hordaland Turlag på bht@dnt eller 55 33 58 10 ift kva som er gjeldande forhold/merking i år.
 4. Tja, trådtittel er "Valg av telt i høyfjellet vår/sommer/høst - tunnel eller kuppel?", litt usikker på hva som ilegges definisjonen "høyfjellet" her men iflg. min oppfatning så ville ikke et SL telt fra Helsport vært førstevalget. (Kun hatt Fjellheimen SL selv.) Ang. det å ligge inne og se på utsikten så kan jeg kun komme på et fåtall ganger jeg har gjort det. Er det finvær så vil jeg opp og ut av teltet Og i høyfjellet så er det sjelden jeg har vært plaget av mygghelvete. Det koker ned til brukervennlighet tenker jeg. Noen prioriterer vekt, andre god takhøyde i innertelt, eller fortelt. Mulig Nallo 3 / 3GT er et alternativ å vurdere? 2.6 kg / 3,1 kg) Om du ønsker mindre fotavtrykk og robust telt så har jeg selv prøvd ut 2 stk Exped Downmat 9 LW i Hilleberg Nammajt 2 (2.9 kg og Exped Orion II Extreme (3.5 kg, 2 gode fortelt). Av disse så er nok det totale fotavtrykket på tunnelteltet Nammajt mindre en kuppelteltet Orion. Igien.. Hva er dine prioriteringer/preferanser. Jeg bruker både kuppel- og tunneltelt i høyfjellet uten å nøle, så lenge jeg vurderer de som robuste nok for været.
 5. Fasinerende å se at vi har så ulike prioriteringer og behov. 😀 Dette er et telt som kommer høyt på ønskelista for enkelte, men som er milevis unna min "liste".
 6. Følger opp avstikkereren til @tubbs ifbm el-biler: https://www.wired.co.uk/article/lithium-batteries-environment-impact Og enda værre skal det bli med de målene man har i ulike land om å elektrifisere bilparken: https://www.nhm.ac.uk/press-office/press-releases/leading-scientists-set-out-resource-challenge-of-meeting-net-zer.html "The letter explains that to meet UK electric car targets for 2050 we would need to produce just under two times the current total annual world cobalt production, nearly the entire world production of neodymium, three quarters the world’s lithium production and at least half of the world’s copper production." Og siden jeg er på skogtur ift trådens tittel, så tar jeg en liten avstikker til: Selv definisjonen grønn vekst er på bærtur tror jeg så lenge den medfører økt forbruk av ressurser, økt avfall, og reduksjon i mangfold/natur. Grønn vekst brukes nå som en ny dimmensjon oppå eksisterene økonomi, i stor grad for å kamuflere det som miljøvennlig. Men verden er mer kompleks en det. https://energiogklima.no/blogg/gronn-vekst-er-mulig-og-onskelig/ vs: https://forskning.no/afrika-jord-og-skog-klima/kronikk-gronn-okonomi-overskygger-viktige-problemer/1169197 https://morgenbladet.no/ideer/2019/05/gronn-vekst-er-umulig https://www.fn.no/Nyheter/FNs-naturpanel-Menneskelig-aktivitet-truer-eksistensen-til-en-million-arter Har sagt det før i en eller annen tråd, dagens økonomiske prinsipper med fast mål om vekst er ikke bærekraftig. Vekst = økt produksjon og økt forbruk = økt belastning/ødelegging av natur og miljø. Man globalt gå bort fra de økonomiske prinsippene hvor mål om vekst og profitt er grunnleggende. Og som enkeltmennesker må vi redusere forbruk, og reparerere og gjennbruke mer.
 7. Har dere bruk for fortelt? I såfall til hva og hvor stort/store?
 8. Mener du i de 4 "ytterhjørnene" og hodeende, på langsidene ved stanga, eller annet?
 9. Terka

  Rimelige telt

  Er dette et alternativ? https://www.fjellsport.no/produkter/turutstyr/telt-lavvo/telt/marmot-haldor-3p-moss-one.html
 10. En Eva var vel først ute med det iflg. enkelte? 🤔
 11. Nja.. det vet du best selv. Teoretisk kunnskap + evne til å sette deg inn i praktisk rigging og utføring. Selve rapellen er enkel, øv gjerne fra verandaen, pipa osv. ut fra hva du vurderer som trygt. Skrenter/berg med solide trær på toppen er også fine for det. Men er stor forskjell på å øve hjemme og sette opp og gjennomføre en rapell i fjellet. Risikovurdering, backup sikring, vurdere hvor solid rappellfestet er, trasé videre fra bunn av rappell, hva gjør du om du må avbryte rappell/klatre opp igjen, osv. Her kjenner du deg selv best ift din erfaring og kompetanse, så jeg vil ikke komme med noen form for anbefaling. Selv så leker jeg og barna innimellom med rigging og gjennomføring av diverse klatrerelarierte teknikker i risikofritt miljø hjemme. (Og jeg snikinnfører litt kunnskap og praksis hos barna 😄.)
 12. Det korte svaret er ja. Det har vært flere ulykker pga folk har benyttet gamle fester/slynger som ligger igjen etter andres tidligere rappeller og disse har røket. På enkelte populære topper er det satt opp fast rapellfeste. Uten å gå inn i diskusjonen om uberørt natur så er fordelen med det at det ikke blir liggende igjen mange gamle slyngebånd etc. på område for naturlig rappellfeste. (Det skjer selv om oppfordringen er at "nestemann" tar med ned og kaster gammelt utstyr.) Står litt om rappellfeste under avsnitt 8.3.3. her.
 13. Om du tenker området rundt banens toppstasjon - turisthytta - masta så et det like trygt som i et bysentrum med fortau og biltrafikk. Dvs det går helt fint så lenge dere følger med på hva treåringen gjør. Forbi masta og videre bortover ryggen selve toppunktet ville jeg kanskje ikke tatt med treåringen.
 14. I utgangspunktet anbefaler jeg deg å klatre litt først, enten ta kurs eller klatre med folk som har erfaring. Å rappellere i fjellet krever mer en å rappellere på faste forandringer (toppfeste på boltede ruter etc), du må kunne vurdere område/hvordan etc for å bygge et sikkert rapellfeste. Vær obs på at dette tauet har mindre diameter en de fleste taubremser/rapellbremser er garantert for. Antar det derfor brukes karabiner på rapell i stedet for brems, vist her: https://www.thealpinestart.com/2016/05/01/first-look-review-petzl-rad-system/ Et 30m tau gir mulighet for <15m rapell, og 60m tau muliggjør intill 30m rapell. Bruksbehovet avgjør lengden. Jeg har 2 stk 30m halvtau og 2 stk 60m halvtau for fjellbruk (noen ganger brukes et enkelt tau, enten da dobbelt ved klatring, eller enkelt på "enkel" klyving. Disse kan ta fall under klatring opp, og dobles eller parres 2 stk for rapell. I tillegg er det en del situasjoner hvor du vil ha tau ekstra tau som backup slik at du ikke "går tom" for tau ved uventede situasjoner.
 15. ref. det @whistler skrev:
×
×
 • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.