Jump to content

Marius Engelsen

Aktiv medlem
 • Posts

  3,746
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  61

Marius Engelsen last won the day on July 13

Marius Engelsen had the most liked content!

Reputation

3,005 Excellent

1 Follower

About Marius Engelsen

Profile Information

 • Location
  Askøy

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Ser ut som samme utgave som alle andre ikke-helinox stoler. Super kvalitet på de jeg har prøvd og eier.
 2. Høres bra ut. Den største fordelen med parafin er på langtur. Da kan man gå innom en hvilke som helst butikk, bensinstasjon eller campingplass å kjøpe en liter tennvæske. Så har man drivstoff i lang tid. Forvarmer du med rødsprit, eller også parafin?
 3. Såvidt jeg vet brukes det ikke avanserte formler for å regne ut bevegelser og krefter som påføres stenger og telt. Dette er kun prøving, feiling, synsing og erfaring. Du kan fint supplere med ekstra stangsett i den dimensjonen du finner uten. sett det opp i hagen med stengene du tenker å bruke, du merker med en gang om det er bra eller dårlig.
 4. Ja. Det er fullt av aromater. Svært giftige avgasser. Fritidsparafin, tennvæske og 4-takt alkylatbensin er aromatfrie (<0,2%), for å redusere giftige avgasser. Brenner den med like blå og usynlig flamme? Min XGKii har også noe høyere effekt på parafin og lavere forbruk (det er mer brennenergi i parafin/tennvæske enn bensin). Men flammen blir ikke like isblå, selv om den også brenner bra. Ulempen med parafin/tennvæske vs. bensin er at det blir mye mer grisete ved frakobling fra flasken om det kommer ut noen dråper, trenger litt mer forvarming, og man må ha med rødsprit som forvarmingsvæske (jeg har det uansett, men det går greit å forvarme med bensin om jeg går tom). Forvarming med parafin etterlater jo en veldig sotete brenner som brenner gulere utover turen.
 5. Som sagt, jeg bruker den sjeldent. Men kjøkkenbenktestene mine viser at den reduserer koketiden noe. Jeg har brukt diverse primusunderlag. Men med XGKII og trillium base får man ett stødig oppsett som kan flyttes omkring mens det er i gang, settes rett på snø, og settes oppå ett skumunderlag i teltet. Meget kompakt og tar lite plass når det er i drift. Bærer den omrking etter flasken, med trillium base festet, null problem. Det blir varmt rett under brenneren, og etter en tid kan det komme merker på skumunderlaget fra varmen, men det har ikke vært fare for smelting eller brann.
 6. Om pakningsmaterialet tetter bra nok kan jeg bruke spritkannen fra Optimus. Ellers er den fra sløyd detaljer også fin. de selger flasketut til den også, så da blir det enkelt å fylle på 👍
 7. Tanken på Svea er under 0,2 liter, trangia sin flaske er 0,3 liter. Så ca 1,5-2dl er passe.
 8. Jeg leter etter en liten bensinflaske son holder til en fylling av Svea 123. Trangia sin 0,3 liters drivstofflaske er ikke dum, men om det finnes noe mindre og lettere som er tett og tåler bensin hadde det vert flott. Den røde originale spritflasken som følger med optimus 111 er ikke dum og har en god helletut, men den er ikke helt tett. Med hjemmeklippet lokkpakning av gummiduk blir den tett, men gummiduk er ikke bensinbestandig. Andre øyedråpeflasker, sitronsaftflasker, håndspritflasker som man gjerne bruker til forvarmingssprit er også bra størrelser på, men de tåler neppe bensin særlig lenge før de lekker?
 9. Jeg bruker Blåtind tennvæske. Samme produkt og samme aromatinnhold som fritidsparafin, men en fraksjon lettere. Så i teorien skal den trenge litt mindre forvarming enn fritidsparafin. Men begge deler brenner veldig fint.
 10. Jeg har brukt mye 111 bråkebrenner og 111 stillebrenner. 111 bråk er mindre følsom for vind og skit. 111 stille tåler dårligere vind og må forvarmes litt bedre. En dårlig forvarmet bråkebrenner kommer i i gang av seg selv, det gjør ikke stillebrenner. Når det blåser skikkelig mye ute setter jeg meg i forteltet og bruker brenneren, så jeg foretrekker stillebrennere for tiden. Jeg har en brettbar vindskjerm fra biltema oppi kassen, den passer perfekt til 111 brennere. (Jeg tar av noen ledd). vinterstid blir den brukt i forteltet, utelukkende. Så da er stillebrenner en klar fordel synes jeg.
 11. 111 er ganske kompakt, hvis du tar hensyn til hvor mye drivstoff du får med i pakken. 2 rødspritbeholdere, 2 lightere, og evt. vindskjerm passer fint i kassen. Men den veier mye om vekten er viktig. 8R og 123 er bensinbrennere, så de er vel ikke aktuell? Optimus hunter er vel parafinutgave som kan være aktuell? Men vanskelig å få tak i. Er det optimus Nova som stenges ved å snu flasken, og dermed unngår man søl i større grad? Bensin er ett alternativ som gjør søl mindre plagsomt på slangebrennere. Men forbruket er en del høyere enn med parafin/tennvæske, og det er vanskelig å etterfylle med nye forsyning på langtur.
 12. Okey. Jeg trodde at siden man snudde flasken på Novaen for å tømme den for trykk og for å tømme slangen, så unngikk man søl. Når det er snakk om sølte dråper ved avkobling av brenner, er definitvt bensindråper bedre enn parafindråper ja. Det dunster vekk, man slipper å få drivstoff på fingrene neste gang man tar opp brenneren og man slipper å pakke ned en grisete brenner/pumpe/flaske. På MSR løsner man også pumpen en tørn for å slippe ut trykket av flasken, da kommer det gjerne en ørliten dusj ut ved gjengene.
 13. Jeg bruker aldri parafin på slangebrennere, med mine MSR brennere er det ofte en dråpe eller tre som søles ved frakobling og da blir parafin/tennvæske noe griseri. Er Nova dråpesikker?
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use, and privacy rules Privacy Policy