Gå til innhold
 • Bli medlem
IGNORED

Optimus, Primus eller MSR?


Anbefalte innlegg

Det tok ikke mange turene på ski før eventyreren i meg våknet for fullt. Noe som gjør at en del turer på bucketlisten skal realiseres heller før enn siden :-P I den forbindelse ser jeg at behovet for bensinbrenner utpeker seg. Jeg kommer til å bruke gass som vanlig, men til smelting av snø og varme i telt blir det nok lettest/best å bruke bensin. Derfor stiller jeg det vanskelige spørsmålet... Hvilken?

De jeg har sett mest på:

Primus Omnifuel

3343251.jpg?imageId=3343251&x=0&y=0&crop

Optimus Nova (Nova+ blir ikke aktuell pga regulatoren)

3343281.jpg?imageId=3343281&x=0&y=0&crop

MSR XGK EX

3343311.jpg?imageId=3343311&x=0&y=0&crop

Jeg blir nok å fyre utelukkende med 4t bensin som folket her inne anbefaler. 

Jeg er innforstått med at det er langt mer bråk med fyring av slike brennere. Er det noen av disse som utmerker seg bedre enn de andre i forhold til vedlikehold. Mener jeg så et klipp på youtube hvor Nova'en var lettere å rense/vedlikeholde på farten? Alle gode innspill hjelper på. Jeg har nesten skjønt at uansett hvilken jeg velger, får man en bra brenner. Men her er sikkert noe jeg ikke har sett, eller ser behovet for i forhold til bruk og oppsett. 

Endret av tshansen
Lenke til innlegg
Del på andre sider
 • Svar 133
 • Created
 • Siste svar

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Popular Posts

Her vil jeg, som mangeårig fjellforumbruker, på det mest bestemte protestere. "Uendelege avsporingar" er definitivt av det gode her

Jeg stemmer på MSR, for det låter litt mer ekspedisjonsaktig i mine ører.🤔 Og det passer jo bra sammen med det du skriver i første innlegg @tshansen; "eventyreren i meg våknet for fullt."   😁 Og når du skal ut på ekspedisjonseventyr så må du jo ha pulk, men skal du bare ha deg et bitte lite vintereventyr så klarer du deg sikkert uten pulk. 😊

Valgte selv i lys av dette, og endte tilslutt med Optimus Nova. Det var pris, ventil på pumpe og brenner, og færrest dårlige erfaringer (som jeg kunne finne) med bensinsøl og pumpefeil som gjorde at jeg valgte som jeg gjorde. Ser nå at den egentlig er identisk som Polaris utenom slange, varme-ribber i klokka og pumpe, så jeg får modde den om jeg behøver å brenne gass i tillegg. Den skal få kjørt seg en del den neste måneden, så deler gjerne erfaringer i etterkant om det er interessant.

Posted Images

Alle er gode brennere og du vil få haugevis av anbefalinger, mest sannsynlig det folk delv har. 

Jeg vil bare si at XGK skiller seg litt ut, både positivt og negativt. Veldig bra brenner til å smelte snø, men skal du lage mat utover å koke vann bør du vurdere en annen brenner. I tillegg bråker den mye. Jeg ville tatt med MSR Whisperlight i vurderingen også.

Nova er billig og bra. Mest for penga etter min mening, men bråker forholdsvis mye. 

Lenke til innlegg
Del på andre sider

MSR'en justerer du flammen ( bensintilførselen) på flasken. Det medfører litt irriterende forsinkelse i reaksjonen på flammen, noe som kan være litt frustrerende nåe det skal fyres opp når systemet er tomt ( man ser fuel kommer, men det tar litt tid før tilførselen slutter etter man har stengt krana). Ellers en glimrende brenner

Lenke til innlegg
Del på andre sider

Tre gode brennere alle sammen. 

Godt poeng det som nevnes om justering. Lettere med rask og presis justering når den sitter ved brenneren.

Men er ikke enig med de som synest brennere bråker for mye. Foretrekker suset av omnifuel med bråkebrenner fremfor stillebrenner. Men det har noe med at selve lyden får frem en god følelse av varme bare på assosiasjoner fra gamle turer. Samme grunn at turlysten plutselig kan våkne når et av forsvarets kjøretøy passerer på vinteren (F34...)

 

Lenke til innlegg
Del på andre sider
23 minutter siden, Jan Erik Hansen skrev:

 

Men er ikke enig med de som synest brennere bråker for mye. Foretrekker suset av omnifuel med bråkebrenner fremfor stillebrenner. Men det har noe med at selve lyden får frem en god følelse av varme bare på assosiasjoner fra gamle turer.

 

....og så er lyd eit ypperleg verktøy for evt diagnostisering. Høyrer med ein gong det er noko, ein føremun synes eg, når ein dealar med bensin.

Inga hemmeligheit at eg likar xgk. Påliteleg og mekanisk enkel (synes eg). Får til å lage mat på an, men det er ingen gourmetbrenner nei. 

Lenke til innlegg
Del på andre sider

Har nylig hatt samme valgets kvaler selv, og endte opp med å velge en omnilite ii . Sto først og fremst mellom den og msr xkg eX... men foretrakk omniliten fordi den virker å være bedre i forhold til matlaging. Nå er heller jeg ikke på noe særlig vinterekspedisjoner, så behovet for snøsmelting kan være større hos andre enn hos meg... Ulempe med omniliten er jo at prisen er litt høyere. Så forresten noen omnilite på Finn i dag til tusenlappen.... kan jo være noe å sjekke ut... 

Lenke til innlegg
Del på andre sider

Jeg har kun erfaring med Omnilite og Omnifuel ti (med silencer), to veldige like brennere som jeg syntes fungerer veldig godt. Har med begge på vinteren, og da brukes Omnifuel til å smelte snø, og Omnilite som reservebrenner eller oppvarming av telt. Føler begge to er enkle å reparere og feilsøke, og har ingen problemer med å anbefale de.

Lenke til innlegg
Del på andre sider
2 hours ago, tshansen said:

Jeg kommer til å bruke gass som vanlig, men til smelting av snø og varme i telt blir det nok lettest/best å bruke bensin.

På min Nova bruker jeg som regel "varmeolje, fyringsolje" fra Kemetyl. Denne brenner vel så bra, hvis ikke hakket bedre enn fritidsparafin på lavere flamme. Koster kanskje 20-30kr mer, men er absolutt verdt det, etter min mening.

Lenke til innlegg
Del på andre sider

En ting jeg har oppdaget etterhvert er at jeg aldri kokkelerer noe særlig på vinteren. Steking er nesten umulig, selv i panne med lokk uten at det blir svidd på ene siden og rått i midten.

Så med det i bakhodet har jeg funnet ut at justeringsmuligheter kommer i siste rekke på vinterbrenner for min del.

Bare en tanke :)

Lenke til innlegg
Del på andre sider

Jeg er jo glad i Novaen, men Omnifuel har jo muligheten til å gå på gass, og regulerer vel på linje med Nova. Skal du bare kjøre høy effekt så er jo Xgk vinner,  Soto Muka stove har jo ekstrem effekt for å ta en som ikke er nevnt, men jeg har ikke prøvd pumpa i skikkelig kaldt vær. Det har sikkert litt med tilit til merker, og magafølelse også.

Lenke til innlegg
Del på andre sider

Ingen som har nevnt MSR Dragonfly? Den har regulering både på pumpe/flaske og selve brenneren.

Jeg bruker enten gass eller bensin på dedikerte brennere til hver type brensel, tekst nedenfor brennere med bensin.

På Nova (i Trangia oppsett hos meg) og Dragonfly regulerer man effekten direkte på brenneren noe som gjør at det er lettere å finjustere ift matlaging. 

Jeg forvarmer bare med bensin siden det er drivstoffet jeg har med. På f.eks. Dragonfly er det lett å pumpe opp trykk og slippe ut noen få dråper med bensin pga reguleringen på brenneren for å forvarme. Flammene på forvarmingen er bare noen få centimeter, og når den er antatt varm så er det bare å åpne forsiktig og lytte etter "jetmotor-suset". Er lyden fin så er det bare å brenne i vei, er lyden ikke til stede så stenger jeg ventilen og lar den forvarme litt til.

XGK og Soto Muka brenneren har jeg i hovedsak brukt til å smelte snø eller koke opp vann. Soto'en har en fiffig pumpe med innstilling for forvaltning, tømming av trykk i flaska osv, alt tilgengelig ved å dreie på samme justeringsratt.

Sist helg var Dragonfly (MSR) og XGK (MSR) med på tur (Kun Dragonfly som ble brukt, XGK var med som backup), og det er i hovedsak dem som kommer til i bli brukt hos meg fremmover. Dem er ihverfall blir mine preferanser per nå.

Resten av brennerene som er nevnt gjør garantert jobben helt supert også. Tror det handler mye om hvilke man et vant til (men regulering på selve brenneren er en pluss ift matlaging).

 

 

Lenke til innlegg
Del på andre sider

Her var det kommet veldig mange gode innspill, og helt klart ting som ikke er like godt å fange opp på diverse sammenligningstester på nettet. Takk! 

Jeg tenker selv, uten å ha alt for mye erfaring med bensinbrenner.... at jeg blir å gjøre det meste av matlaging på gassbrenneren. Jeg kommer nok uansett valg til å ha med Optimus vegaen min (liten og lett) til enklere jobber. Likte spesielt godt erfaringene @Jan Erik Hansen gjorde seg når han testet gassbrenner på vinteren (bloggen hans) At han bare strekker hånden ut av soveposen og vipps, så er det lunk i teltet. Slipper styret med å prime, fyre opp osv. Slike erfaringer er i min bok gull å ta med, formidle videre. Men vil nok naturlig nok lage noe mat når brenneren først er fyrt opp. 

Er det ikke mulig å få tak i silencer til alle disse brennerene? Dragonfly skal jeg kikke nærmere på nå @Terka takk for tips. 

Lenke til innlegg
Del på andre sider
16 minutter siden, tshansen skrev:

Jeg ser plastikk pumpene på msr får mye oppmerksomhet, er dette berettighet eller er det helt uproblematisk? 

Uproblematisk. Ingen pumper tåler mishandling eller feilbruk. Msr pumpene tåler hard bruk. Skal du ha idiotdikkert så er vel 111 den beste, men selv den klarte alltids klønete soldater ødelegge ved hardhendt feilbruk. Jeg ville gått forsr dragonfly. Da har du både snøsmelteren og gourmetkokke primus i ett om du bare skal ha en stk. Må den i tillegg ha multifunksjon som i gass så er vel omnilite et fornuftig valg. Jo mer multi en primus er, jo mindre god er den på alt, men sånn er det vel bare med slike primus er. Ingen er superduper på alt etter min mening. Msr xgk er definitivt best på parafin jetfuel, dragonfly er best på bensin, men begge de kan brenne begge deler. Det er nå min erfaring mht hva den enkelte av de to foretrekker best. 

Lenke til innlegg
Del på andre sider

Jeg har brukt MSR Simmerlite i mange år. Det er vel verdens letteste bensin-slangebrenner om jeg ikke tar feil. Whisperlite er vel det nærmeste du kommer nå.

Problemfri, bra flammespredning og helt grei flammeregulering som gjør at du kan finsteke pannekaker og fisk, og den er stille.

Stillebrenner er det eneste reelle alternativet for meg, bråkebrennere bråker alt for mye. Noen er redd for at du ikke hører stillebrennerne og de skal slukne uten at du hører det, da skal du virkelig ha dårlig hørsel, for du hører de mer enn godt nok til det.

Lenke til innlegg
Del på andre sider

Jeg synes Omnilite er helt suveren. Med silencer er den også veldig fin å lage mat med :) Enkel og finjustere og.. (spesielt med silencer) Har brukt den stort sett kun med biltemas 4-t bensin og er veldig fornøyd. Tror ikke noen av disse brennerne du henviser til er noe problem om det er kaldt. Har brukt min omnilite i -32 uten at det var noe jeg merket til.. Skulle jeg kjøpt ny i dag hadde jeg fortsatt kjøpt omnilite ;) Har forresten flere kamerater  som har kjøpt andre merker enn jeg selv har og foretrekker fortsatt omniliten. Tror nok du blir fornøyd uansett hvilken du velger.. Er forresten veldig greit å ha mulighet til å justere på selve brenneren ved matlaging..

Lenke til innlegg
Del på andre sider

Jeg er ikke stor fan av pumpe mekanismen til primus (omnifuel/multifuel) Syntes den var vrien å pumpe skikkelig trøkk med og spesielt om det var veldig kaldt. (Lærpakning) Etter å ha investert i en  xkg så er det liten tvil om klasse forskjell i pumpemekanisme og slange kvalitet. Men som nevnt ikke like lett å justere ned xkg’en.

Ellers er jeg enig med @whistler når det gjelder Nova, syntes det virker som en solid og fin brenner til en meget fornuftig pris. Eneste negative jeg har observert med den er at justeringen har en tendens til å kile seg skikkelig fast.

Lenke til innlegg
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

 • Lignende innhold

  • Av _K._
   Hei! 
   Jeg står mellom å kjøpe Trangia 27-4 HA eller 27-4 UL stormkjøkken. Hvorfor burde jeg velge det ene fremfor det andre?

   Takk for hjelpen!

   k.
  • Av Måsan
   Kjøper alkylatbensin på Biltema til primusene (etter tips på forumet). Fungerer utmerket. Noen som har erfaring med holdbarheten til selve flasken i felt? Er den tett, tåler den støt, kulde etc?  Digg å kunne slippe omfylling og ekstra flasker.
  • Av Frydenlund
   Hei!

   Jeg er litt lei av mitt Trangia stormkjøkken som jeg kjører på rødsprit. Både når det kommer til vekt, men ikke minst hurtighet på å få varmet vann.
   Ser at Dagbladet ga 5/6 på terningen til
   (Logg inn for å se skjult innhold)
   , så tenkte kanskje at deres andre varianter også er relativt greie? Vurderer også denne modellen, men er litt skeptisk da jeg ikke tror man kan steke på denne (eller?) og er heller ikke veldig fan av at alt står oppå gassboksen. 

   Jeg er relativt ny, så mulig jeg trenger å få det litt ekstra inn med teskje, og jeg trenger neppe det dyreste  Biltema har av hva jeg kan se 4 forskjellige varianter, og med min kunnskap ser jeg egentlig ikke så stor forskjell på dem. Noen som har erfaringer med dem eller kan se noe ut fra nettsiden om dette er noe som man kanskje kan prøve seg på? 
   Mitt forbruk kommer til å være å koke opp vann og steke pølser, men det kan også hende at det blir brukt til å varme opp enkel lapskaus på boks eller noe tilsvarende. 
   Legger ved lenker til alle:

   (Logg inn for å se skjult innhold)

   (Logg inn for å se skjult innhold)

   (Logg inn for å se skjult innhold)

   (Logg inn for å se skjult innhold)
    
   Setter veldig pris på alle tips, enten om det kommer til de nevnte variantene eller om andre har gode tips på andre rimelige løsninger. 

   - Frydenlund
  • Av uteturen
   Nå har jeg gått i fella igjen. 
   Ny kjele med div tilbehør er bestilt, enda flere titandingser som sikkert er helt lik en av dem jeg hadde fra før. Selvfølgelig trengte jeg en med topp-hank som kan henges over bålet, for det har jeg ikke i samlinga (i den størrelsen)
   Her i huset finnes det nå kjeler i absolutt alle størrelser og former og farger, med teflon og uten teflon, store og små i aluminium, titan og diverse kompositt. Hver tenker jeg at dette er smart, denne blir med ut. 
   Sannheten er at det er bare tre kjeler som blir brukt, noe som irriterer sjefen i huset noe enormt. Det er msr på 8dl, en titan kjele på 5dl og crux systemet som får luftet seg som regel. 
    
   Flere her med samme sjuken? Hva gjør du for å omgå sjuken? 
    
    
  • Gjest fightingfalcon
   Av Gjest fightingfalcon
   Hvilken type fuel bruker folk til primusene nå som vinteren kommer?  Jeg er mest vant med gass, men har brukt primus powerfuel og colemanfuel da dette
   har vært det de har hatt på sportsbutikkene. Jeg ser folk handler både på biltema, felleskjøpet og bensinstasjon? Er alt dette 4 takts alkylatbensin, eller er det
   forskjeller? jeg prøvde å finne litt om det på forumet. Jeg leste at noen hadde dårlig erfaring med Cirkle K sin alkylatbensin.
   Prisforskjellen er jo betydelig mellom de forskjellige produsentene. Jeg ser at powerfuel kostet 119,- pr liter sammenlignet med biltema sin til 34,90,- ?! 😮
    
 • Hvem er aktive   0 medlemmer

  Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
 • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.