Jump to content

Prebb

+Blogger og sponsor
 • Posts

  1,205
 • Joined

 • Days Won

  2

Everything posted by Prebb

 1. Det jeg opplever er vanlig er å bli firt ned uten å ta ut noen av slyngene. De blir stående til neste forsøk, eller til en annen tar dem ned for deg. Med mindre det er snakk om multipitch så er det få ruter som er satt slik at cruxet er vesentlig vanskeligere enn resten av ruten i sin helhet. Så det er ikke sannsynlig at du må snu etter 5-6 slynger med mindre du skader deg. Og da er det antakeligvis lurt å bare la slyngene være. På noen vegger kan du sette opp rappell ovenifra slik at du kan plukke med deg sikringene. Om du ikke er erfaren på rappell bør du være varsom med denne metoden. Marker slynger med navn og nummer. Jeg har levert tilbake slynger jeg har funnet i veggen før, og det er sikkert andre som gjør det samme.
 2. Et lite tips er å ta en pinne for å heve midtbardunen i hodeenden. Se vedlagt bilde. Da holder teltet seg mer oppe, også i vind.
 3. Prismessig høres det ut som du kommer til å spare penger og tid på å leie en lift. Klatreutstyr og kursing kommer fort opp i 10000kr, pluss at du trenger trening for å mestre det. Et fall kan skade deg for livet, eller ta livet av deg. En ting ingen har nevnt er at det er utrolig knotete å flytte seg sidelengs (traversere) når du henger i tauet, og normalt vil det kreve 2 personer for å kunne rappellere, klatre, og sikre når en skal bevege seg i andre linjer enn vertikalt.
 4. Prebb

  Luftig telt!

  Om du sover uten telt, f. eks under tarp, så kan du bruke et enkelt myggtelt. Tilsvarende det man bruker i malariamygg-områder. De koster lite, veier lite og kan som oftest henges opp i et midtpunkt. Det finnes også mange enkle myggtelt med stenger om du foretrekker det.
 5. Har ikke spesifikk erfaring med det teltet, men er meget fornøyd eier av Keron. Det beste med Keron er de rette endeveggene, så jeg hadde nok valgt Helags foran Anjan 2.
 6. Nei, jeg har ikke det. Kanskje det fungerer med noen typer kaffe, men jeg er skeptisk. James Hoffman har en video hvor han går gjennom aeropress i detalj og ulike metoder og teknikker for å lage brygg. Her er metoden til grunnleggeren nevnt. Om du ikke har sett denne så lag deg en kopp i morgen og sett deg ned og nyt en liten halvtime med aeropress-nerding.
 7. Jeg ser du har funnet metodene til både James Hoffman(1) og Tim Wendelboe(2). Begge disse er utmerkede metoder. Selv brygger jeg den slik som James Hoffman foreslo i sin video, bare at jeg bruker 12g kaffe. Jeg synes denne metoden er enklere enn Tim Wendelboes, men det er ikke i teknikken, men i utstyret. Det er enklere å ikke ha med seg rørepinnen på tur. Nå lager jeg sjeldent aeropress på tur, og det skyldes egentlig at jeg ikke gidder å ta med vekt og kvern for å drikke 1 kopp om dagen. Den aller største forskjellen utgjør selve kaffen og her sverger jeg til Tim sin kaffe. Har abonnert på denne en årrekke og kan varmt anbefale det til andre. Det er ingen norske produsenter som klarer å få frem de samme smakene, men likevel hender det at jeg kjøper kaffe fra blant annet JACU og BKB.
 8. Ingen av de du spør om, men MSR groundhogs er gjennomprøvd og svært gode. Omtrent samme pris som Hilleberg og vil tippe at du kan basere valget ditt på om du trenger 6 eller 10stk. Du skal ikke kimse av den lille snoren som sitter på. Den er meget praktisk.
 9. Meget bra setup på @Marius Engelsen. Kjører tilsvarende bare at jeg ikke har samme jakker. Det finnes dessverre ingen jakke som puster godt, tørker fort, og er godt vannavvisende. Man kan selvsagt impregnere de lette jakkene med en spray, men det er dessverre bare midlertidig.
 10. Jeg har ikke freestanding-teltet, men det vanlige og det er mer vindfullt enn f.eks. Hilleberg Keron, og MSR Advance som jeg også eier, men for meg er ikke dette et problem. Snarere tvert i mot på et endukstelt. Gjennomtrekken bidrar til å mindre kondens inni teltet.Ved å trekke duken helt ned til bakken vil en sannsynligvis også ødelegge for det som jeg mener gjør dette teltet til et bra en-dukstelt. Nemlig at kondensen kan renne og drenere ut på kort-endene gjennom meshduken. Selv om det er mer trekk i dette enn et 4-sesongstelt så kompenserer jeg for dette i den kaldeste delen av sesongen ved å bruke vindtett overtrekk til soveposen. Jeg har nesten alltid med en isolert jervenduk på tur, men da går på en måte vinningen opp i spinningen når det gjelder vektbesparelse. Det hjelper heller ikke veldig mye å fyre i dette teltet. Varmen har en tendens til å slippe rimelig for unna. Det skyldes sannsynligvis både god ventilasjon og det at det ikke finnes et mer stillestående luftlag mellom inner- og ytterduk. Etter mitt syn er dette teltet best egnet på sommeren, og i relativt godt vær. Det tåler selvfølgelig uvær, men det er ikke spesielt kjekt å oppholde seg i telt i dårlig vær over tid, og spesielt ikke i et slikt telt. Likevel er jeg veldig glad i dette teltet og har ingen problem med å bruke det på lengre turer. Det er mange smarte løsninger, og det finnes flere lure triks man kan gjøre for å øke levligheten.
 11. Definitivt, men husk at stoffet er sensitivt ovenfor spiss stein. Så jeg ville vært nøye med valg av teltplass eller brukt bunnduk.
 12. Den gode ventilasjonen trengs da, ellers blir det mer kondens inni. Teltet er laget slik at kondens skal renne nedover taket og ut gjennom myggnettet på kortsiden. Jeg er meget fornøyd med dette teltet, men har ikke et hav med erfaring med det.
 13. +2 på anmarsjsko. Stive såler sparer beina mye i spiss ur. Har gått med fjellstøvler som har hatt for myke såler i ur og over bre. Beina trengte flere dager å komme seg på. Det er jo bare å prøve. Ikke krise om skoen er litt feil med mindre du skal være ute i flere uker.
 14. Prebb

  Førstehjelp

  Jeg gjør det bare enkelt på mine turer. Jeg får en ambulanse til å følge meg hele turen så slipper jeg å bære utstyret selv. Har med hell brukt luftambulansen der det er vanskelig å kjøre med bil. Det er viktig å be om slag-ambulansen! Det er den eneste som har bærbar CT tilfelle man får slag på turen. Da haster det med behandling, men hvilken type behandling avhenger sterkt om det er blødning eller blodpropp! Tryggest å bare ha med CT da.
 15. Nå er ikke jeg noen traversekspert, men hvorvidt man trenger tau kommer an på flere forhold. Det er en avveining mellom hvor stor sjanse er det for at du faller, og hvor eksponert er terrenget. De fleste traverser kan gås uten tau, men faller du er du ferdig. Se på videoene til Kilian Jornet f.eks. Han løper og klyver mye i svært eksponert terreng uten tau. Mulig: ja, farlig: ja! Tau krever også en partner og tar lengre tid. Det går an å bruke tau alene, men da må du gå opp og ned flere ganger for å hente sikringsmidler og klippe ut tauet. Det er også veldig vanskelig å sikre bra dersom det ikke er gode steder å plassere sikringsmidlene, men det finnes metodesett for å sikre de fleste former for alpin ferdsel. Se gjerne NF sitt metodesett (2019) Hvorvidt jeg vil bruke tau på en travers avhenger også av vær og vind. Våt stein er glattere, stein med is og snø er enda glattere. Sterk vind påvirker evnen til å holde balansen. Sikten påvirker evnen til å følge planlagt rute og så videre. Forhold som dette, samt hvor komfortabel den enkelte er med å ferdes i eksponert terreng er nok grunnen til at du ser noen sikre og andre ikke på f.eks. Bjørndalstraversen.
 16. Fin turrapport! Det som overrasker meg etter å ha stilt klokken i natt er at den skulle stilles så langt frem at 2010 er 20 år siden! Steike så tiden flyr!
 17. For å kaste inn en brannfakkel: kvalitetsmerker taper seg mindre i verdi ved videresalg. Kjøper du et hillebergtelt eller helsport for 6000 så får du solgt det videre for 3000 lett. Urberg derimot får du kanskje ikke solgt videre med mindre du går under halv pris. Og da er ikke forskjellen så stor. En annen ting er at dersom du kjøper drømmeteltet første gang så kommer du sannsynligvis til å beholde det i mange år. Og det er bra for miljøet. Jeg kjøpte billigtelt først og brukte det en sesong før jeg solgte det og kjøpte noe finere. Men igjen så har jeg respekt for at en kanskje ikke har lyst å bruke opp alle sparepengene på turutstyr når en ikke vet om det er så kjekt som det kanskje virker. Lykke til!
 18. Sjekket med 330skv. Sar Queen har med seg basestasjon og de kan finne folk dersom de har mobil med strøm på. Det var visst et veldig presist verktøy.
 19. Man vil jo finne frem til slutt, men det stor forskjell i hvor nøyaktig man treffer med radiosignaler. Dersom målet foran deg flytter seg så kan jo en plotte forandringen
 20. Aner ikke med dyr, men skredsøkere har 3 antenner og fungerer veldig dårlig mer enn 50m fra skredtatt. VHF sender i bølger som spres som en sirkel. Om en peiler etter signalstyrke så vet man ikke om en går rett på eller om man er på en tangent.
 21. HRS kan få en ganske bra lat/long på PLB/ELT via SARSAT. Jeg tipper de kun får denne posisjonen. Peileutstyr for radio (VHF) er avhengig av minst 2 peilere på forskjellig azimuth for å kunne gi en posisjon. Det er lite trolig redningsmannskaper bruker dette, men jeg vet ikke. De er jo uansett i kontakt med HRS via radio og telefon. Inreach og tilsvarende gir også mulighet for å sende meldinger om at det går bra, eller at det går skikkelig ille. Og posisjonen er kanskje litt mer presis? Jeg ville alltid hatt en refleks vest. Noen ganger trenger du å bli sett i dagslys og. Oransje/gul stikker seg veldig ut fra snøen.
 22. Om været er bra og du er klar for en 10-12 timers tur så føler jeg Storen er obligatorisk. Det er dessverre den eneste klatretoppen jeg har vært på i området. Dyrhaugsryggen fra bandet har jeg blitt anbefalt. Dette er ikke veldig komplisert klatring, men det er jo alltid kjekt å dra dit med noen som har litt erfaring fra området. Selv om ruten i klatreføreren tilsier enkel klatring så er det ikke alltid like lett å finne den. Ellers vil jeg si at Hurrungane er selve indrefileten av alpine toppturer! Selv har jeg vært der mest på ski. Det anbefales også.
 23. Storen er helt overkommelig. Avhengig av rutevalg så ligger klatringen rundt 4 til 5. Jeg var der på den første klatreturen i høyfjellet med guide. Det er ingen klatring før etter galleriet. Det som gjør den turen utfordrende er været og den lange anmarsjen.
 24. Har du sett hva Petzl selv skriver? https://www.petzl.com/LU/en/Sport/News/2020-3-16/How-to-choose-the-right-mountaineering-and-ski-mountaineering-harness
 25. Det som kan være lurt er å bruke en DNT-hytte som backup. Lag en tur/retur-tur via en hytte slik at du kan ev legge deg i den om du møter forhold som er for krevende. Vintertelting i lavlandet gir ikke helt samme erfaringen som å faktisk prøve seg i høyfjellet. Dessverre er ikke alle hytter tilgjengelig på vinteren, men noen av de ubetjente/selvbetjente er det. Finse er et glimrende utgangspunkt, men jeg tror både hytten og hotellet er stengt denne vinteren. Hytten er som oftest ikke vinteråpen tidlig i sesongen, mens hotellet har pleid å være åpen hele året, men er nå stengt for oppussing. Et annet alternativ som faktisk er rett ved Hardangervidda nasjonalpark (Finse hører vel til Skarvheimen) er Haukeliseter. Det er litt mer kupert her, men det gir muligheter for vintercamping i kort distanse fra hytten (hotellet) dersom man ønsker det. Et tredje alternativ, tilbake i Skarvheimen, og langs Rallarvegen er Hallingskeid. Der er det en selvbetjent DNT-hytte som er åpen hele året. Jeg har god erfaring med å kombinere teltliv med hytteliv der. Husk at du må booke DNT-hytter nå om dagen. En slik backup vil derfor være litt mer kostbar akkurat nå. Ev kan du overnatte på hytten og øve deg på dagsturer med pulk, telt osv før du returnerer til hytten på kvelden. Det kommer an på hvilke erfaringer du ønsker å samle. Til slutt vil jeg anbefale å dra med noen andre. Det er alltid lurt å være flere på tur tilfelle noe skulle skje, og det er ikke dumt om du drar med noen som har litt erfaring med dette fra før. Personlig dro jeg med en venn som hadde tilsvarende erfaring som meg da jeg startet med vintercamping i høyfjellet. Vi har fått mye verdifull erfaring av det. Husk fjellvettreglene, og spesielt: Det er ingen skam å snu! Hvis du er i tvil er du ikke i tvil. Da snur du.
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use, and privacy rules Privacy Policy