Gå til innhold

Tor-Erik-L-77

+Støttemedlem
 • Innholdsteller

  1 879
 • Ble med

 • Besøkte siden sist

 • Dager vunnet

  23

Tor-Erik-L-77 vant dagen sist August 6

Tor-Erik-L-77 hadde mest likt innhold!

4 følgere

Om Tor-Erik-L-77

Nylige profilbesøk

3 438 profilvisninger
 1. Tor-Erik-L-77

  MX3

  Hekta på tur har et bra utvalg av turmat og er desidert rimeligst på pris også 👍🏼
 2. En interessant artikkel som belyser en del gode spørsmål og problem stillinger. Samtidig er det også veldig vanskelig å si noe svart/hvitt om hva som er riktige turer for barn og voksne. Det blir jo litt samme problemstilling som bare voksne som legger ut på turer de ikke har forutsetning for å takle. Tar de i tillegg med små barn så blir det jo enda verre. Men både barn og voksne er jo veldig forskjellige og det er veldig individuelt hva som passer forskjellige barn og voksne. Som hovedregel er det bra at barn lærer seg egne grenser og takler å ha det ubehagelig. Det kan de vokse enormt mye på. Men det kan være en vanskelig balansegang. Man skal ikke være altfor overbeskyttende mot barn men samtidig også gi de utfordringer som ikke er helt urealistiske og som gir fornuftig mestring. Det handler vel om å være fornuftig å legge opp turer på barnas individuelle prinsipper når man faktisk har med barn på tur. Det jeg vertfall er motstander av er egoistiske voksne som presser med barn på turer som egentelig er voksenturer og rene ego tripper for at de voksne skal oppfylle egne drømmer og mål - da blir det uansett feil!
 3. Den store forskjellen mellom å dra alene kontra med flere er forutsetningene. Drar man alene så er det jo ingen andre hensyn å ta og du kan selv bestemme hvor langt du går, hvor du går, hvor du camper og hva du gjør i camp. Er man flere så må det jo tas flere hensyn, klarer man ikke det så bør man heller ikke dra med flere på tur mener jeg. Så fremt man planlegger turen når man er fler på en fleksibel måte så tror jeg selve turen også blir bra. Dvs at det er rom for å prioritere flere aktiviteter fordelt på personene som er med. Dvs å tilpasse etapper og camp plasser på en fornuftig måte slik at det gir rom til å utøve forskjellige ting. Da kan noen fiske mens andre tar en topptur og noen kanskje slapper av og leser en god bok. Da får også alle litt alene tid hver for seg noe som ofte kan være med på å senke det generelle konflikt nivået som kan oppstå hvis man er sammen med mange på en tur over en lengre periode.
 4. Ja dette er ganske lurt. Prøv å finne et praktisk pakkesystem og forsøk å bruke dette konsekvent. Da er det enklere både og pakke sekken og finne frem ting. Hvordan det gjøres er nødvendigvis ikke viktig og så fremt man finner et godt system tilpasset deg og ditt utstyr. Å komme frem til et godt system krever ofte litt erfaring og flere turer før alt blir «perfekt» Belønningen med et godt pakkesystem er gjerne at man blir langt mer effektiv både på og bryte leir og slå leir. Er man uerfaren og stort sett bare har noen få turer i strålende sommervær så er alt dette nødvendigvis ikke så kritisk men den dagen man virkelig er på langtur og opplever skikkelig grisevær over flere dager så er slike gode systemer og rutiner virkelig verdifullt. Å bryte eller slå leir i grisevær er aldri spesielt hyggelig, å det vil da merkes godt om man bruker 10min eller 45min på dette
 5. Det enkle er ofte det beste. Jeg bruker helt vanlig handleposer i plast til dette. De veier lite og tar lite plass. Trikset er at du bare bruker 2 eller 3 slike poser utenpå hverandre. Så knyter du i tillegg igjen hver av posene. Min erfaring er at doble knytte plastposer stort sett gjør at det er veldig lite lukt fra søpla.
 6. Mange bra tips her. Som nevnt et sett med tørt skift (sokker, ull overdel og underdel) må alltid regnes inn. Dette oppbevares i en vanntett pakkpose i sekken. Da legger du vått tøy i ytterteltet og kan kose deg nedi soveposen i skifte tøyet , tørr og varm! skal du ut av teltet og fiske eller gjøre andre aktiviteter så må du enten ta av skiftetøy og bruke vått tøy eller du kan f.eks ha med en regnbukse og jakke. Da kan du ha regntøyet utenpå det tørre skifte tøyet og være litt ute uten å benytte vått tøy. Dette fordrer at regntøyet ikke er vått på innsiden da 😊 Siden skoa da også er garantert våte så er det lurt å ha med brødposer/handleposer som du kan trekke på beina slik at du ikke må gå rundt med våte sokker.
 7. Dette er er meget godt poeng! Jo mer og lengre man skal gå jo mindre luksus er nødvendig.
 8. Helt riktig, stort sett dukker det opp dager hvor man kan få slengt posen ut i vinden for litt tørk og lufting 😊
 9. På generell basis mener jeg impregnert dun eller spesielle stoffer på dun poser er unødvendig på korte og mellomkorte turer opp til et par uker. Fuktige dunposer blir stort sett ikke et problem før man snakker om lengre og mere ekstreme ekspedisjoner opp mot en måned og flere måneder uten gode tørkemuligheter.
 10. @wakananka Hvis en person faktisk har brukt din Gmail konto så bør du med en gang sørge for å bytte passord og aktivere 2 faktor autentisering! Deretter importerer du oversikten på nytt og endrer lenken her på forumet. På den måten vil den gamle oversikten bli utdatert og vi her på forumet kan kose oss med en ny oversikt som er oppdatert og vedlikeholdt. Så håper jeg ikke du bruker samme passord og brukernavn på alle andre tjenester du benytter for hvis uvedkommende har fått tilgang til din google konto så har dem også adgang til alle andre tjenester. Hele greia kunne vært unngått hvis du hadde aktivert 2 faktor autentisering. Noe forøvrig alle bør gjøre!
 11. Ved beregning av f.eks lynvern på master og tårn så benyttes det såkalte kuler eller bobler. Før lyn lades ut mot jord nær bakken så bygges det opp såkalte kuler over bakkenivå med ladning. Når ladningen i kulen overstiger et vist nivå så vil nedslag kunne skje innenfor hele kulens areal. Dvs utladning vil skje der det er minst motstand til jord potensiale. Dvs at utladning innen for kulen søker i alle retninger og kan således f.eks søke opp til en metallstang om den er innenfor kulens område og ikke nødvendigvis bare nedover. Størrelsen på kulene som dannes kan være alt fra noen meter i diameter til flere 10 talls meter. Klassifisering av lynvern anlegg gjøres ved og beskytte gitt installasjon ut fra dette. Jo større kule man beregner for jo bedre og strengere blir lynvern klassifisering. Samtidig finnes det oversikter for hele landet med statistikk for median verdier med antall lynnedslag for et gitt område som også brukes i vurdering. (1/år/km2) Standard som benyttes i Norge er EN 62305 og angir LPL/LPS klasse fra I-IV Ble det passe nerdete? 😂
 12. Når siste varme strålene fra kveldssolen bader endeløst fjelllandskap i sin varme innbyderne kappe da påminnes man på hvorfor man elsker å tråkke innover i norske fjellandskap!
 13. Problemet med disse er at det er lagt inn tøy ventilering helt nederst mot sålen som du ser av bildene. Dette er et veldig svakt punkt på skoen og det er her membranen blir punktert av skarpe steiner og eller kvist og kvast. Siden dette punktet også er så lavt på skoen så vil det da sige inn vann her veldig raskt.
 14. Skjønner deg godt! Etter mange års prøving å feiling kom jeg også frem til at GTX sko i stoff er ubrukelig. Går man mye så slites de altfor fort ut, koster for mye og membranen går fort i stykker. Sikkert greit om du rusler noen småturer i løpet av sesongen men bruker du de mye og ofte så blir det håpløst. Du har egentlig to alternativer: 1. Kjøpe billigere, lettere og tynnere tøysko uten GTX membran. De slites like fort men koster en tredjedel sammenlignet med dyre GTX sko. Du blir våt på bena men de tørker raskt igjen. Dette er det alternativet jeg har brukt. Kombinerer da med å bruke Expeed camp tøfler i leir om jeg har våte sko. Skal jeg fiske eller drive andre aktiviteter så har jeg med vantette seal skinz sokker jeg bruker i kombinasjon med våte sko. 2. Kjøpe dyre kvalitet fjellstøvler i lær med GTX membran. Disse varer veldig lenge om du tar vare på de og membranen er godt beskyttet. Bakdelen er noe høyere vekt og litt klammere på varme dager.
×
×
 • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.