Gå til innhold

dsk

Aktiv medlem
 • Innholdsteller

  1 430
 • Ble med

 • Besøkte siden sist

 • Dager vunnet

  1

dsk vant dagen sist Juli 19 2012

dsk hadde mest likt innhold!

Om dsk

Nylige profilbesøk

Blokken for nylige besøkende er slått av og vises ikke for andre medlemmer.

 1. Prøv det samme med rødsprit tilsatt 20% metanol. Null sot!
 2. MSR benyttet andre merker (Sigg) i begynnelsen, men disse hadde gjengene i en ring som var presset fast i flasketoppen. MSR var ikke fornøyd med lekasjerisikoen og utviklet sine egne flasker. De beholdt gjengene slik at gamle brennere også kunne bruke nye flasker. Flensen er litt forskjellig og som nevnt over kan det slite på pakningene hvis man bruker annen flaske. Pakninger er avlikevel slitasjedeler så det er et argument, risikoen for bensinlekkasje er en annen.
 3. Ca 3-4 timer på fullt pr tank.
 4. Gratulerer med en skikkelig 111! Slik sitronformet flaske som det har vært sitrondråper i er helt topp til forvarmingssprit. I forhold til sot så er rødsprit tillsatt 10-20 % metanol (kjempegiftig!) helt sotfritt.
 5. Høres ikke ut som om den er tett i filteret, men det kan være noe galt med parafinen som var på. Pumpelæret skal være ganske mykt og blir etterhvert glatt. Gamle stive pumpelær bløtes i parafin eller tynn olje. smøres med noen dråper olje/matolje/motorolje ... et par ganger i året. Når du ikke får trykk så kan det være at påfyllingslokket lekker. Ny gummipakning evt o-ring om du ikke finner rett pakning. Sikkerhetsventilen i lokket lekker skjelden, men såpevann test avslører evt lekkasjer som skaper bobler. Tilbakeslagsventilen er tett hvis det ikke kommer parafin opp i pumperøret når det har blitt trykk på tanken, en annen sak er om den slipper inn luft, eller har satt seg fast. Du skal ha ganske høyt trykk for få full guffe på primussen, langt over 1 bar. Bruksanvisning ++ https://tinyurl.com/y5z9muu7 Er litt sporadisk på nett om sommeren, men det hadde vært gøy å få den til å virke.
 6. Mine har hatt blypakning, har erstattet dette med en ring av gjenetape.
 7. Ja, pirk ut kork biten og erstatt den med nytt pakningsmateriale. F eks sykkelslange. Er du heldig kan du presse messingdingse for å merke/kutte til størrelsen.
 8. Verktøy for å ta ut tilbakeslagsventilen kan være en bolt som du filer et spor i, er ikke hjemme så jeg får ikke målt, men mener at det er samme bredde som på leddnøkkelen du nevnte. Selve ventilen har bly-ring som pakning i enden av gjengene, men her kan du lage en ring av gjengetape. Ventilen er todelt og kork (senere gummi)- pakningen kan lages av gummien fra en sykkelslange. Fjæra må kanskje strekkes bittelitt, men da funker det i mange år. Mye morsommere å reparere enn å kjøpe nytt. (Men vil du det så tror jeg at dagens Hiker bruker identisk ventil) dsk
 9. Jeg har kjøpt slik pumpe tidligere, er helt OK på sommeren. men ikke på vinteren. https://bre.is/a5HK3vtYF
 10. Er det noen som har erfaring med denne? https://bre.is/RbGoPxz7O Finnes i noen varianter.
 11. Vi prøvekjørte en MSR gassbrenner på bensin og det virket greit når vi hadde fått forvarmet brenneren, så jeg regner med at det vil virke. Om du prøver forsiktig så er vel det verste som kan skje at du får en del rengjøring hvis det soter mye?
 12. Det kan tilogmed hende at nytt er dårligere. De gamle gassboksene med ventil kan bli litt dårlige i ventilen når de nermer seg 20 år, og tetter kanskje ikke helt når du skrur de av igjen. Punkteringsbokser blir ikke for gamle så lenge toppen der de skal punkteres, o g området på rundt en cm rundt er fritt for ugjevnheter. Hva kan gå galt? pakninger kan bli sprø og sprekke, men med slik oppbevaring som beskrevet tviler jeg på at det skjer. Start med en visuell kontroll, hvis OK: Monter brenneren med gassboks, putt den i en bærepose som du lukker med en strikk, åpne og lukt etter gass etter et kvarter. Ingen gasslukt? Antageligvis OK. Prøvefyr utendørs. Test gjerne mens primussen brenner om det lekker gass rundt reguleringsspindelen. Bare bruk en flamme, får du stikkflammer så blås dem ut. Da er det en o-ring som må byttes. God tur dsk PS Alle mine gassbrennere for turbruk er minst 20 år gamle. DS
 13. Kjempefint at vi har fått opp denne tråden, det har aldri vært min beviste hensikt å diskriminere spritbrennerene. Hadde et skoleprosjekt hvor vi bygde noe ala pepsi can stove. vi fant den mest effektiv i kaldt vær når diameteren på hullet i midten var omtrent lik dybden. Soting var avhengig av distansen mellom brenner og kjele, men ikke minst drivstoffet. Etanol iblandet drøyt 10% metanol var best. Husker ingen tall, men selv om metanol hadde reduserte effekten så var "mangelen på sot" noe som økte effekten. Tror at brenneren vår som lignet veldig på Trangia sin veide ca 15 gram. Kjelestøtta ble laget av kleshenger, og vindskjermen av trykkeplate (offsett) i aluminium. Forøvrig så har førsteutgaven av boka til Nansen: fram over polhavet, eller "Farthest North" Westminster : Constable, 1897 bilder av nansenkjelen som der ble brukt med den nye oppfinnelsen kalt primus.
 14. Svea-produksjonen ble jo lagt ned, for så å bli tatt opp igjen. Her skal man virkelig være forsiktige med hva man gjør. Det finnes jo kopier av Svea'n også, kopier som tilsynelatende er like gode. Har selv en PAK-STOVE som virker helt utmerket. Man må virkelig ha de to ved siden av hverandre for å finne ut at PAK'n har spart litt mer på materialene. PS et raskt søk på PAK'n: https://goo.gl/8iPhRd
×
×
 • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.