Jump to content

dsk

Aktiv medlem
 • Posts

  1,650
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  3

dsk last won the day on March 13

dsk had the most liked content!

About dsk

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

dsk's Achievements

 1. Det er nok spesielt viktig at effekten tilpasses bruken, men med vann i kjelen så blir den antagelig ikke for varm, har du annen mat der så kan jo kjelen bli ødelagt med for mye varme, men da blir jo maten brent også. Aldri forsøkt kjele med frityr-olje, men ser for meg at hvis det går galt så er det godt å være langt unna. Jeg er mer bekymra for vindskjermen, men så langt har alt gått bra. Selv med Soto Muka på ca 4kW
 2. Godt det gikk bra, selv bruker jeg ikke gass når det er kaldt, men har hørt at man kan bruke en heatpad under boksen, og at det er trygt. Er det noen her som har erfaring/meninger om dette? Jeg forstår idden som om det er tenkt på slike: [Hidden Content]
 3. Hør om Finn Hjelmerud i Nittedal har en brenner til salgs. Hann har solgt mye slikt på finn.no
 4. Har hatt Nova i 20 år, samme pumpelære fortsatt, men ja det trenger nok litt massasje og utvidelse så det pumper bedre. Hvor langt ut av vater som er OK avhenger av hvor mye det er igjen i flaska men hvis ikke flaska er for full, eller nesten helt tom så er det en god del å gå på. Polaris er slik jeg forstår det en forbedring av koblingen mellom brenner og flaske slik at man får mindre søl, og kan kjøre på gass, ellers er det samme brenner. Jeg kjører lit på det jeg har av drivstoff, og har sleivet i vei med å etterfylle med parafin, white-spirit, alkylatbensin ut en tanke på hva som er i flaska fra før. Forvarming med sprit (Rødsprit tilsatt 10 metanol) er renslig og greit. Har du ikke så funker det til og med med parafin, men det soter. Blir mer og mer at det er enkelt med alkylatbensin, men den ene av mine 2 brenner best på parafin, den andre på bensin.
 5. Soto Muka er jeg fornøyd med når det gjelder betjening og høy effekt, vanskelig å dempe nok, og slangen er jeg litt skeptisk til holdbarheten på. Jeg har byttet slange på eldgamle Coleman Apex og MSR WhisperLite men de var så gamle at jeg måtte lage slanger et sett selv. Kontaktet MSR, men de anbefalte bare å kjøpe ny brenner. Stort sett så holder det meste flere tiår med litt renhold og smøring. Det største risikomomentet er brukeren Så mitt råd er: prøv å få teste de du tror tilfredsstiller dine behov, når du føler deg komfortabel med løsningen så blir den antagelig tryggest. Ha i bakhodet at multifuel alltid er designet for en type drivstoff, men kan virke bra på andre. Nesten alle bensinbrennere fungere greit på gass. Optimus har lagt seg så på kanten mellom bensin og parafin at to brenner av samme modell kan være best på ulikt drivstoff. Optimus 111 er konstruert for parafin, funker trygt og greit ned til svært lave temperaturer (-32 er det kaldeste jeg har sovet ute i) Jeg vil kun kjøre den på bensin i nødsfall da en lekk tilbakeslagsventil vil være katastrofal. Coleman har løst dette med dobbel sikring, pumpeventilen kan skrues igjen, og den er laget slik at tilbakeslag vil komme fra luftrommet over bensinen. Jeg bruker nesten aldri min 111, for jeg er sjeldent ute på tur lenger i - 10 eller mer.
 6. Det hadde vært nyttig å vite hva vi skal skjerpe oss på med tanke på å unngå slikt, det en del spekulasjoner her, og det kan også være nyttig på generell basis. F.eks. så har jo slike pumper fått lekkasjer rundt metallpumpa som sitter i plast delen av hele greia. Forøvrig så oppfatter jeg både Optimus og Primus som relativt sikre valg, det gjør jeg forøvrig også når det gjelder MSR og Coleman. Noen av kinavariantene er kanskje litt mer spennende, men de jeg har sett på har i hovedsak hatt utfordring med pumpelæret, og slangetilkobling. Jeg føler også at Soto Muka'n er grei, men slangen der er skremmende fleksibel. (tynn og dårlig???)
 7. Mange har fått problemer med pakninger etter å hatt sprit og så gått over til oljeprodukter, så ikke prøv!
 8. Jo mer jeg lærer jo flere avvik er det fra det som egentlig er riktig, jeg ville først vært sikker på at tilbakeslagsventilen holdt tett, og deretter testet med det jeg hadde for hånden. Alkohol får en del pakninger til å svulme opp for senere å ryke, så det fraråder jeg helt. Parafinlignende produkter virker oftest bra. Har du det i en gjennomsiktig flaske i fryseren og det ikke skilles ut voks så går det nok bra. Noen av utfordringene med for eksempel lampeolje er at noen merker er OK og andre er dårlige. Frysertesten har så langt virket helt utmerket. Det beste er nok jetparafin, prøv å få tak i litt på en flyplass, eller der hvor ambulanse-helekopteret tanker opp.
 9. Bensin på en 111 kan trenge struperør, For meg er det ganske forvirrende når det er behov eller ei, men det er jo bare å prøve. Husk at lekkasje på tilbakeslagsventilen kan bli katastrofalt med bensin på en 111. Forøvrig så har jeg flere ganger kjørt med white-spirit i mangel av noe annet på parafinbrennere, unødyg kotbart, og litt tørt, men aldri problematisk.
 10. Funka helt utmerket, men det vanskelig å få svak nok varme. På svakeste varme så ble baconet fint i panna, og da er jo vindskjerming =0 og avstand til flammen rikelig. Uten trangia så ble tacokjøttet litt vel brunt, men godt. Det som ble laget på sprit ble ikke svidd. Nå gjelder det bare å få blandet spriten med 10-15% metanol så slipper vi soting. Av hensyn til elevenes personvern så ble det bare dette bildet, simplere adapter kan man vanskelig ha. Funker supert. Flammen synes nesten ikke. Med dilla på slikt så har jeg lovt at hvis de har brennere hjemme de får bruke på tur, men trenger opplæring på så skal jeg kikke på det og forsøke å gi litt grunnopplæring. Halvparten var nå motiverte for å dra på telttur uten å være så mange. (Vi fikk høre tiurleiken på avstand, men klarte ikke å være så stille at vi ville risikere å skremme opp for mange.) Respekt og ivaretagelse av naturen er viktige ting å lære bort, så kan den enkelte ta ansvar etter eget hode senere.
 11. Jeg har den fortsatt, men har ikke akkurat brukt den mye. Kanskje 2-3 liter bensin? I kveld blir det telttur med en gjeng 8-klassinger, hvor Trangia skal løse alt. Jeg tar med muka'n og en liten hjemmelaget adapter så den passer i Trangiaen. Så får vi se hvordan jeg bruker den. Er det vindstille så blir det vel uten Trangia, men ingen vindskjerming er bedre enn Trangia, og med 4000W så blir det varmt. Skal prøve å få tatt et bilde uten elever.
 12. Nei, absolutt ikke, og andre kan jo ha nytte av dette, det er jo fordelen med et forum med lett søkbare tråder.
 13. Prøv å finn: Finn Åge Hjelmerud, Nittedal, han kan ha det du trenger. Han selger ofte noe på Finn.no
 14. Legg merke til at trådstarter ikke har lagt inn noe mer.
 15. Jeg skal ikke påta meg å leke far, selv om alderen passer, men bor du i storoslo så kan du få låne og teste litt forskjellig(, en av gangen). Slik du beskriver dine behov så heller også jeg til Trangia med gassbrenner, ikke minst fordi den er lite følbar for vind. Ulempen der er at stekepanna ofte kommer litt lanfgt unna flammen, da kan det være vanskelig å oppnå sterk varme. Driftsikkert og bra. Jeg anbefaler teflonkjeler og panner selv om de slites fortere. Trangia kan forøvrig tilpasses mye annet av brenner om man er villig til å eksperimentere litt. Billigvarianten (ikke mye billigere) er Biltemas kopi, veier mindre, og tåler mindre, men overaskende bra, og absolutt verdt å bruke når man skal ekeperimentere med andre brennere. Nå har jeg kommet til den alderen hvor alt er dyrt, men det er nok verdt pengen Trangia 25 uten teflon: [Hidden Content] Kr 599 Legger du på 300 så får du orginal gassbrenner av god kvalitet i settet: [Hidden Content] Så kan man bare legge på etter som behovene øker. Kanskje dette er en god start, for deretter å kjøpe ny kjeler og panner etter som man erfarer om man har et savn etter nonstick eller ikke. Husk at aluminium og oppvaskmaskinsåpe ikke er gode venner.
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use, and privacy rules Privacy Policy