Jump to content

dsk

Aktiv medlem
 • Posts

  1,817
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  8

dsk last won the day on February 2

dsk had the most liked content!

Reputation

664 Excellent

About dsk

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Jeg har ikke den erfaringen, men det er sikkert ulike typer.
 2. Jeg foretrekker også tennvæske fremfor det meste annet til parafinprimusser, men whitespirit funker helt utmerket også, men det er jo dyrere uten at man får noe mer igjen for det.
 3. Brenselsflaska bør fylles ca 2/3 resten er til pumpa og luft som komprimeres når man pumper. Skal du ha me med deg så kan du ha det i valgfri flaske, men husk at enkelte flasker er lettere å ødelegge, og derfor må pakkes mer beskyttet. En ekstra brenselflaske slik at du bare flytter over pumpa er lettvint. Jeg har alltid pumpa montert i flaska. Enkelte kokeapparater er til og med OK å transportere med trykk i flaska, men de fleste er slik at man snur flaska opp ned på slutten, og får blåst ut drivstoffet slik at man unngår søl og lukt.
 4. Jeg fikk en ganske tung PEKO-PE en gang. Den kostet ikke stort, men bidro i et uhjelpsprosjekt. Så det behøver ikke å koste mye, jeg ville av likevel vurdert nøye vekt, og evt hvor lett var å pakke og å bære hvis det er aktuellt. Selv om den utnytter energien bra så blir det jo noe sot og renhold som er mye lettere med en primus. Det er mye rart på markedet, og kanskje ikke den helt store utviklingen. Her er en gammel tråd som også inneholder lenke til kellykettle.com som nok er det produktet jeghar mest tro på blant de jeg ikke har testet.
 5. Grundigere service er det vel ikke mange som gir "primussen" sin. Godt jobba, selv om "diagnosen" er litt usikker.
 6. Høres litt merkelig ut, men jeg arvet en gammel parafinprimus, og den var full av gele, aner ikke hvor lenge den hadde stått ubrukt i kjelleren, men sikkert mye lengere. Det var en stor jobb å få renset den. Siden brenneren virker bra på gass, og antagelig bra med gassboksen opp ned etter at brenneren har blitt god og varm så vil jeg gjette på at det enten slipper luft inn ved toppen av sugerøret på pumpa, eller at fet lille filteret er tett. Du kan prøve å søle litt ved å la det være trykk, og koble fra primussen for så å dytte inn ventilen med en ren liten pinne. Da bør det virkelig sprute bensin hvis alt er OK. Gjør dette på et trygt sted, og beskytt deg selv for spruten av bensin.
 7. Er ikke helt sikker på om alle kravene oppfylles her, men jeg har en ubrukt XGK II me nyere og tryggere pumpe, men har aldrig fyrt den opp.
 8. Da har jeg mange eksplosiver i kjelleren, for vi liker å lage syltetøy selv Selv tomme primusser kan nok da være skummelt så også der bidrar jeg til skremmende mange smell. Må kanskje kvitte meg med gamle primusser ?
 9. Har sett folk lager seg en ring av Glava, det virket helt OK. (Rockwool trekker ikke til seg væske, så det virker ikke.) Løsningen er vel da å ta det man har tilgang på som ikke er brennbart, men som suger til seg rødspriten.
 10. Hvis rensnåla kommer en tann for langt ned så får du ikke stengt ventilen helt, hvis rensenåla kommer for langt opp så butter den i dysa. Sikkert noen som har en oppskrift på hvor den skal, men jeg har bare forsøkt meg frem hver gang. Så langt ned som mulig, men ventilen skal kunne stenge. Tror det var 3 klikk når jeg åpnet ventilen, og da gikk det bra, men jeg er ikke helt sikker.
 11. Hørtes litt spennende ut, men jeg tror ikke jeg tør prøvekjøre primusen på skirens. Det er ikke sikkert det virker som det renser brenneren 😁
 12. Jeg har brukt mye tennvæske og white spirit, men det beste er kanskje F34, eller kanskje ikke??? https://www.abcnyheter.no/nyheter/norge/2024/03/05/195986973/drivstoff-som-brukes-i-forsvaret-kan-fremkalle-kreft Vi puster jo inn både damper og avgasser, i hvertfall hvis vi bruker det i teltet. Hvordan er risikoen hvis vi sammenligner med bensinprimusser på alkylatbensin, eller butan/propanbrennere? Lett å bli skremt av nyheter!
 13. Luftblandingen er viktig, sjekk at hullene hvor luften suges inn i brenneren ikke er tette, eller har fått f.eks en edderkopp inni der. Sjekk også om brenneren har føtt seg en bulk slik at avstandene mellom dyse, luftinntak og brennerens hull er slik de var.
 14. Da junior skulle på skoletur i 8 klasse så hadde jo han brukt primus av ulike typer i flere år, og tok med en grei gassbrenner, men fikk ikke bruke den for alle skulle bruke Trangia for det var "det eneste trygge" Han ble nok litt skuffet. Ja som @Marius Engelsen sier: " Vi er bortskjemt med mange bra merker å velge i. Både optimus, priums, MSR m.fl. har mye bra. Det er vel bare å gå gjennom sortementet og velge noe man liker." Det finnes også brukbare billigmerker, problemet er at du aner ikke noe om kvaliteten før du har inspisert det selv, og helst testet det. Andres tilbakemeldinger bør helst være positive.
 15. Husker det var en blåfarget alkylatbensin en gang som skapte ne pproblemer i følge forumet her, men jeg bruker mest Biltema, men av og til noe annet hvis jeg bare må kjøpe på en bensinstasjon eller...?? Forvarming med bensin forlanger at man kjører ganske lenge på full guffe slik at sot blir brent bort, der er sprit greiere. På den annen side så er det som regel full guffe i starten til noe blir ordentlig varmt.
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use, and privacy rules Privacy Policy