Jump to content

dsk

Aktiv medlem
 • Posts

  1,685
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  4

Everything posted by dsk

 1. Skulle jeg ha en jeg brukte hjemme ved strømstans, eller under andre forhold hvor jeg slapp å bære så: Jeg hadde også valgt 111 bråkebrenner fordi den er utrolig lett å betjene og har innbygget rensenål. Det er mulig at en optimus 155 uten forvarmingsdyser hadde kommet foran inne på kjøkkenet hjemme hvis det skulle vare lenge. Måtte jeg bære mye og tungt så har jeg en gang hatt en kombinasjon av Trangia hvor 111 ble tilpasset i stedet for orginalkassa, men det er kanskje litt på kanten? Jeg hadde også i likhet med Lompa satt Høvik'n høyt opp. Det var min første primus, men jeg har liggende en ufyra 00 som nok vil være hakket mer driftsikker fordi den ikke er slitt. Jeg er jo også gal nok til å trives med strømbrudd, og da kommer det jo fram en 2 eller 3 -brenner colemankoffert fra 50-60 tallet. Er det mørkt så fyrer jeg opp Colemam -lampe også. Coleman-koffertene er rett og slett kun til bruk når man kan kjøre bil helt frem. Skulle jeg på en ukes tur med stort telt, og bil så kan det hende at Coleman hadde blitt valgt. Det brukte vi på familietur til fjells hvor vi slo opp "hustelt" rett ved bilen.
 2. Jrh fikk noe av noen som drev med speedway, har hatt det i mange år, men søkte litt og den første som dukket opp var denne, og de var store kvantum: https://racesupport.no/products/racefuel-sunoco-metanol
 3. 10-20% metanol i rødspriten og problemet er løst.
 4. Det er viktig at man kan spørre, og at man ikke blir hengt ut forde man ikke har den erfaringen andre har Man vil også få en del sprikende svar fordi vi har ulike erfaringer. "Det fine med gode råd er at man kan lytte til dem, men behøver ikke å følge dem." Du startet med at du hadde brukt spritbrenner, og da må jeg gjette på Trangia eller tilsvarende stødig sett med kjeler og panner. Dette er i utgangspunktet et godt konsept, men spritbrenneren har litt for få muligheter, til denne kan tilpasses utrolig mye rart, gassbrenner med forvarmingsbøyle er rett og slett en oppgradering som gir helt ny og bedre opplevelse. Det finnes andre merker, men pass på at du får noe med den forvarmingsbøylen som er gassforsyning som blir god og varm på vei til brenneren! Når du har fyrt på full guffe et minutts tid kan du da trygt snu gassflaska på hode, og gassboksen funker bedre og lenegere når det er kaldt. Det er mange gode råd her om type gassblanding og de er det viktig å sette seg inn i! Butan passer dårlig, så jo mer isobutan, eller enda bedre propan som er i blandingen jo kaldere temeperatur kan du takle. Full beholder virker bedre enn halvfull eller nesten tom. Under enkelte forhold så er ikke gassblandingen helt blandet, og da er den "beste gassen på toppen. Dette er det andre som kan mere om, men jeg ser for meg noe som et glass med vann og olje. Når du har fått varme på brenneren så er det greit å snu flaska opp ned i tilfelle du trenger den letteste gassen når det blir kaldere. Etter hvert så kan du gå vidre til bensinbrenner, men deu har en grei holdning til sikkerhet, og det går best når man føler seg trygg, men ikke er overmodig. Der skal du få "full score"!
 5. Jeg brukte mange år med parafin før jeg turte stole på bensinbrennere, men ja jeg oppfatter det som trygt, hvis! du kan betjene den, og holder den i god stand. I telt ville jeg nok fyre den opp utenfor, evt i forteltet, og ta den ut igjen for å slukke den. (Det har fungert bra i en del år, og ja det lukter/damper litt når du slukker)
 6. Får vi unytta varmen bedre med willykjelen enn vi faktisk gjør med noe så kurant som Trangia? Evt kunne vi isolert trangias øverste del med noe? og brukt en for stor panne som lokk?
 7. Kokewilly er jo inspirert av Nansenkjelen: https://docs.google.com/document/d/1yiM4QlA-B2rpuwLI3IYQUAiwx8oqZUfJxQrZYNqR7Uk/edit?usp=sharing En del døde lenker på den sida her
 8. Takk for grundig info, lykke til med prosjektet!
 9. Før det ble slike store klumete ratt på 111'n lagde jeg meg et verktøy selv av en bolt som gled rett ned i pumpa, og filte et spr som passet. Funker helt OK.
 10. Gratulerer med to gode valg. Når det gjelder tilbakeslagsventilen så kan den sikkert overhales og brukes vidre, litt usikker , men jeg mener at ventilen er den samme som på 111'n, og rattet på 111 kan antagelig benyttes som verktøy for å skru ut ventilen. Skal du overhale den har du antagelig behov for gjengetape for å erstatte blyringen som tetter mellom ventilen og pumpehuset, og litt gummi eller kork til selve ventilen. Gummi fra en gammel sykkelslange er helt OK
 11. Vi skal ikke tvert avfeie det, men dokumentasjonen er ikke entydig, Så må vi se litt på hva som skal til for å frigjøre aluminium. Siden du har brukt det i mange år så har nok den bløteste delen av overflaten allerede blitt borte, aluminiumsoksyd er ekstremt hardt så hvis du unngår å blankskure kjelen så forblir oksydbelegget der som beskyttelse. Varme bidrar selvsakt til å øke de fleste kejemiske reaksjoner, men tid er også en viktig faktor. Står maten i kjelen i timesvis? (Neppe på tur.) Jeg bruker mye nonstick belegte kjeler og panner, det skal vistnok også være en risiko. Bruker du stålkjeler så brenner du lettere fast maten, det er også en risiko. Da ender vi opp med støpjernsgryter og panner. Drar du med deg det er du trygg, og får trent opp evnen til å bære enda tyngere. Alt er en avveining, men ingen land har så langt forbudt aluminiuskjeler. Ingen entydige råd, men alle løsninger har en ulempe.
 12. Jeg har Muka, og XGK med stivt rør. Det er jo ikke tvil om hva som er enklest, og lettest å reparere på, og som følgelig er mest driftsikkert: XGK Ikke spesielt glad i noen av disse. Når det gjelder "slangebrennere" ender jeg opp med at Novaen er den rimelig driftsikre, og at Coleman Apex er den greieste å lage mat på, og nesten like driftsikker på vår-sommer-høst. Det er jo alltid en avveining av hva man ønsker å prioritere, og som driftsikker brenner vinner 111 bråkebrenner, men den er for tung, og for vanskelig å vindskjerme.
 13. Funker på Coleman også, men da må jeg ha flaska med bunnen opp.
 14. Ta en visuell inspeksjon, ser alt helt og fint ut så er det like greit å ikke reparere noe før du har testet litt mer. Test: Skru på gassflaske, og senk alt sammen ned i ei bøtte med vann, ingen bobler? Alt OK La den tørke litt, og testfyr utendørs. Ingen lekkasjer noe sted da heller? Da er vel alt OK. Stor forskjell på hvor holdbare pakningene er. Har en 50 år gammel blå-boks brenner som fortsatt er tett med originalpakninger. (Glemte den helt et snaut år på hytta, og det hadde ikke minka i boksen, alt virka som det skulle.)
 15. Det kan fort bli litt mange i kjelleren, jeg anbefaler jo egentlig å gå for det du har mest tro på. Du kan forresten også søke på "Borde bombe" det er en artig kompakt bensinbrenner. Hvorfor den har fått dette navnet kan vi jo bare fantasere om.
 16. Jeg forstår absolutt skepsisen til bensin, enkelte Coleman kan leveres med parafin brenner, jeg har testet og funnet at det ikke er spesielt bra.<<<<<<<<< Jeg brukte lang tid på å bli fortrolig med bensin som drivstoff, og vil absolutt ikke lokke deg dit. Den første primussen jeg kjøpte ny var en Optimus 85 Loke, den ble en tid solgt for bensin og parafin, men etter hvert bare for parafin da tanken kunne bli for varm for bensin. Det er også en fin parafinbrenner, men pumpa er løs og settes på tanklokket slik som på 123 tanken, og den er lett å miste/rote bort så det kreves struktur. Jeg har ikke mistet min men har ikke brukt Loke'n på mange år. Det går mest i Coleman, Nova og Soto Muka. Den siste bare når jeg trenger høy effekt og ikke lav effekt for der er den ubrukelig.
 17. Jeg har vel ingen brenner med fast tank som jeg liker bedre enn Coleman 550B, men disse lages ikke lenger, og må isåfall kjøpes på f. eks ebay. Vanskelig å finne i ubrukt utgave. Jeg er skeptisk til kinakopier med bråkebrenner, men jeg har aldri sett de i bruk så jeg kan ta feil.
 18. Det er riktig å snu flasken for å blåse ut drivstoff og noe luft, men lufta er jo ikke helt fri for drivstoffdamp, så litt blir det på fingrene. Det tok lang tid før jeg turte å tro på at bensin var trygt nok, men nå stoler jeg på det. Men som noen har nevnt her tidligere, en slik brenner (alle brennere?) har behov for kunnskap og vedlikehold. Når det gjelder forvarming, eller sprit til spritkjøkken så er rødsprit med en slump metanol flott med tanke på at det ikke soter, men husk isåfall at metanol er giftig.
 19. Jeg har kjørt Soto Muka på fullt mens jeg har laget mat i Biltamas Trangiakopi (Tynnere aluminium) og jeg har ikke klart å deformere aluminium i den. Soto Muka har stor effekt, det blir påstått 4 kW, og hvis vi reduserer noe p.g.a. "reklametillegg", så kan vi jo anta 3 kW 😁
 20. Jeg er godt fornøyd med min Nova, den har jeg hatt i mange år. Enkelte har vært uheldige å mistet brennerplata, uten at jeg forstår hvordan det går .. Et annet ankepunkt kan være produksjonsavvik, Når du får tak i en test den både på bensin, og på parafin (Whitespirit er ok som erstatning under testing) for noen Novaer brenner ikke like godt på begge drivstoff. Nova+ kan bli ustødig da man vrir på slangen for å regulere. Jeg har ikke testet Optimus Polaris Optifuel men for meg virker det som om forskjellen er koblinga til pumpa som også passer på gassboks.
 21. Som du kanskje har sett så hr jeg lekt meg med litt ulikt, og det er desverre ikke mye som kan brukes både frittstående, og i Trangiaen uten mekking. F. eks den første multitfuelbrenneren Trangia benyttet var Optimus Nova i en kopp som passet rett i Trangia'n. Du bør se på dette, selv om det er gammelt: http://aye.dk/multifuel/ Forøvrig var det en som benytte sin Whisperlite har med kun noen små hakk i Trangia'n. Den er selvsakt litt kilen på reguleringen oppe ved flaska, men er bedre på svak varme enn soto muka som jeg tilpasset superlett til trangiaen. kun en u-formet skive for å feste den med bena halveis foldet under trangiaen.
 22. Med tanke på treåringen så må en forutsetning være at du er i stand til å holde han/hun på trygg avstand fra alt varmt. I telt er det en del sikkerhet vedr fare for velting, høye flammer etc som fort krever noe som ligner på trangia sin stødige løsning. Ute så trenger du vindskjerming, der finner du lettere løsninger enn trangia, men dårlig vindskjerming gir høyere drivstofforbruk. For en del år siden hadde jeg et skoleprosjekt hvor elevene laget spritbrenner. Toppresultatet ble en "pepsi can stove variant" med samme kapasitet og ytelse som trangias spritbrenner, men denne veide kun 14 gram. Det betyr omtrent en dag ekstra før vekten blir kompansert av mindre drivstofforbruk med gass. Det er mange detaljer å henge seg opp i, f. eks er trangiakopien til biltema i tynnere aluminium, og veier litt mindre, og tåler mindre. Så er det jo sikkert interessant for deg å vurdere verdien av synsing... Skolen jeg jobber på har valgt Trangia spritkjøkken for friluftsliv, det er greit å starte med, rimelig trygt, og man har ikke råd til flere nivåer. Den forstår jeg, men etter mange år hvor parafinprimussen var det tryggeste jeg viste om så har jeg blitt tilhenger av bensinkokeapparater, men jeg kan fint akseptere at gass er OK om sommeren. Uansett så har jeg "alltid" behov for vinskjerming. Noe jeg har laget av relativt tynn aluminium. Samtidig så er det slutt på de lange turene og vektfaktoren er mest av akademisk interesse. Det aller letteste jeg da kan se for meg er bensinkoker Svea 123 som du bare tar brenneren fra, lager en vindskjerm i aluminium, som har nok åpning mot en side til at tanken ikke blir for varm. (La deg ispirere av Sigg tourist eller Optimus 88 som gir i minste laget vindskjerming) tilpass dette til de letteste kokegreiene du kan finne som passer. (123 kopier som PAK-stove er faktisk lettere, men kanskje ikke så sikre).
 23. Fikk du noen gang tak i den overgangen? Det hadde vært morsomt å lage noe slikt, men jeg har ikke dreibenk. Vanskelig å finne gjengene men diameteren på den store delen er 13mm, og gjengene har stigning på 24-26 gjenger pr tomme avhengig av hvem som måler, så den er fortsatt litt usikker. Gjengene til slangen vil variere fra om du velger optimus eller primus slange .... evt noe annet.
 24. Jeg har også hatt problem med for konsentrert flamme på enkelte brennere, løsningen var blikklokket fra en hermetikkboks jeg hadde åpnet, den la jeg mellom brenner og panne.
 25. Da er det enda mer komplisert, hvis du klarer å demontere den så kan det nok være en o-ring eller 2 der inne.
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use, and privacy rules Privacy Policy