Jan Erik Hansen

Aktiv medlem
 • Innholdsteller

  537
 • Ble med

 • Besøkte siden sist

 • Days Won

  12

Jan Erik Hansen last won the day on Desember 18 2015

Jan Erik Hansen had the most liked content!

Om Jan Erik Hansen

 • Bursdag

Profile Information

 • Gender
  Not Telling
 • Sted
  Indre Troms/Nord-Vestlandet
 1. Om lysmåling

  kjenner meg igjen i den, og er vel slik for de aller fleste med systemkamera. Til vanlig er kameraet stilt inn med "standard innstillingene": Lukkerprioritet, skarpeste blender (F8 på objektivet som står på til vanlig), evaluerende lysmåling, auto iso (med begrensning 100-1600 etter isoegenskapene i kameraet). Endrer innstillingene ved behov, og manuell er stort sett bare i bruk for foto i mørke. Og etter at innstillingene er endret, stilles det tilbake til "standardinnstillingene" før kameraet pakkes vekk. Fuji Velvia, det er et preset i Lightroom det
 2. "Jeg har oppdatert bloggen min" - tråden

  Måtte prioritere litt styrketrening for å få skikk på ryggen, så januar og februar ble litt roligere enn planlagt. Men en del turer har det blitt, og noen havnet på bloggen. Alt fra toppturer, turer med fluestanga til liten vintertur i Flensmarka: http://www.tursiden.net/2017/02/en-helg-i-flensmarka/
 3. Når kommer de nye modellene

  Ser at enkelte nettbutikker har de nye modellene, som Outnorth. Kan jo også hende at noen ikke har oppdatert bildene, men har ny modell. Er vel uansett best å sjekke med kundeservice før bestilling, for å være sikker på at det er ny modell, og ikke den gamle.
 4. Vintertelt

  Har samme erfaring som @Sovjetunionen med de to teltene på vinteren. Allak er stabilt og tåler at det kommer en del snø på teltet, men liten plass i forteltene. Kuldegropa/arbeidsgropa fungerer mest for å gjøre det enklere å få skoa om du er stiv i kroppen. Bruker nå stort sett kaitum om vinteren, for å ha godt med plass i forteltet, og romslig med plass i innerteltet. Som nevnt over så fungerer både kuppeltelt og tunneltelt til vinterbruk, avhengig av hva en prioriterer på tur. Kuppeltelt har en sterkere konstruksjon når det kommer til snø på toppen eller skiftende vindretning. Fordel for den som lar teltet stå mens en f.eks. går topptur. Tunnelteltene er mer avhengig av stabil vindretning for full styrke (selv om det tåler litt fra siden), men har gjerne bedre plass i forteltene (spes i GT/Camp versjon). Ellers er det jo telt som blander litt, som Helsport Svalbard og Hilleberg Saitiris. Sterke telt som har godt med plass, og godt med vekt.
 5. primusunderlag

  Bruker en særdeles enkel konstruksjon, uten fester for brenner. Med 20x32 cm er den littt liten (platen var ikke breiere), men enkel å putte i sekken. Plate på 3-4 mm og liggeunderlag under så den ikke glir. 2 mm finer bør gå greit så lenge den er limt til f.eks. en bit av et underlag slik at den ikke knekker under transport. Er nok lurere med størrelse og fester som @Espen Ørud bruker om primusen brukes inne i teltet. I forteltet er det viktigste et hardt og flatt underlag, så da går det greit å la bensinflasken ligge på bakken/snøen. Da trenger heller ikke platen å være så stor, så lenge brenneren står stødig.
 6. Den store Ørret og Sjøørret tråden

  Fin fisk der ute på øya! Nesten så en begynner å glede seg til det blir barmark. Får nøye meg med å mimre litt: Fra en av Finnmarksøyene. Og som bildet antyder, den ble ikke satt ut igjen. Smakte godt i to dager
 7. Allround bukse

  Har noen av de samme erfaringene som @TomasOH for buksene. Slet ut to Keb bukser på under et år (og brukte også andre bukser i samme periode). På første røyk sømmer og det ble stoffet på leggene fikk mange småhull etter bjørkeris slik at den ble levert tilbake etter 2 måneder. Fikk ny, som holdt et halvt år før den måtte under symaskinen. Det var samme problem. Små hull etter bjørkekratt, sømmer som røyk i siden og stoffet i skrittet ble så tynnslitt at det begynte å rakne. Det mest positive om buksa er at den har to gode lårlommer, ellers mest som en slapp tights med forsterkninger. Softsjhellstoffet er for lite vindtett til at den egentlig er egnet som vinterbukse. En middels bukse som ikke er verdt prisen etter min mening. Falketind er en svært behagelig bukse for sommerbruk, særlig toppturer. Vindstopper buksa er også grei nok på vinteren, selv om den blir litt i letteste laget for vinterbruk. Grei slitestyrke, men ubrukelig lårlomme, og på min versjon (kjøpt 2012) er stikklommene for små slik at glidelåsen må lukkes for at ikke innholdet skal dette ut når en sitter. Blir fort våt, og tørker også fort. Litt trang passform på beina. Gamma buksene til Arcteryx har god slitestyrke, men lite egnet lårlomme (trang). Mangler beltehemper som nevnt, slik at en må bruke intergrert belte og ikke kan henge kniv, kamera e.l. i belte. For helårs/vinterbruk er AR buksa bedre egnet enn LT, mens LT er grei til sommerbruk. Ikke en favoritt. I prisklassen til Keb og Falketind er det mange gode turbukser jeg heller ville valgt. Men buksa som passer til skogen, fjellturer, skiturer, klatring og sofabruk, og som samtidig tåler en del vind tror jeg ikke finnes.
 8. "Jeg har oppdatert bloggen min" - tråden

  På årets siste dag er det tid for å se tilbake på turåret med en "liten" bildekavalkade fra et eventyrlig turår. 2016 døpte jeg Storfiskens år, så den røde tråden har vært jakten på stor ørret, røye og sjøørret. Men i løpet av 12 måneder blir det tid til mye annet også, som toppturer, bålturer, jakt, kanoturer, laksefiske og teltturer. http://www.tursiden.net/2016/12/2016-i-bilder/
 9. hvor mange grader "feil" er et kompass?

  Var enkelt på de gamle M711/Statens karverk kartene ja. Ser at det ikke alltid er like enkelt på nyere kart. Mye ulik praksis når det gjelder misvisning og korrigering av rutenettet. Har et nytt turkart for Reisa området, der det er oppgitt med tekst grader for rutenettkorrigering, og misvisning. På turkart for Indre Troms er det bare oppgitt misvisning i tekst, og ikke noe om rutenettkorigering. På Nordecakartene fant jeg ikke noe om misvisning (mulig det er godt gjemt og jeg kikket for raskt på kartet). Med andre ord ikke så enkelt, men heldigvis sjeldent det har noen praktisk betydning. Slurv under orientering har som regel større betydning enn misvisning.
 10. Tur i nord

  Mulig jeg er i nord på den tiden, så skal ha dette i bakhodet. Øvre Pasvik vil bli et nytt område, og så begynner jeg å bli kaffetørst
 11. Selge allak til fordel for kaitum 2gt

  Har ikke opplevd at snø har blåst inn toppluftingen på Allak selv. Hadde en gang da snøføyka kom inn i forteltet og la seg på innerteltet, ellers fungerte det bra på vinterturer. Under stille forhold fungerte luftingen bra på Allak, men lukker du toppventilen blir det fort kondens ja.
 12. Selge allak til fordel for kaitum 2gt

  Har Kaitum 2 GT nå, og brukte Allak tidligere. Det er ikke stor forskjell på vekt og volum pakket. Kuppel og tunnel har hver sine fordeler, og som du nevner har Kaitum 2GT stort fortelt, noe som er grunen til at jeg byttet til det for bruk på vinteren. Allak er noe mer stabilt om det kommer mye snø (kuppel tåler mer snø før det bryter sammen). Kaitum er også et mye lengre telt enn Allak, slik at det noen få ganger kan være mer utfordrende å finne en god plass å sette opp teltet. Når det gjelder plass i teltet for to virker Kaitum å være større. Romslig for to voksne karer. Kjekt med to innganger, men var 2 høye ventiler som gjorde at teltet ble valgt foran det lettere Nallo teltet. Kaitum har også full høyde i hele innerteltet, slik at det blir betraktelig mer romslig. Bruker lettere på sommeren, så kan ikke si noe om det med myggnetting i ventilene når det er insekter. Men hadde ikke dette i Allak, og opplevde det aldri som et problem. Det er myggnetting til innerteltet. På vinteren er ikke dette noe sak, og det er mulig å stenge ventilene om det blåser rett inn. Ellers er det som du nevner flere innganger. 1 i bakkant, og 2 ut fra forteltet. En til hver side. Teltet er solid nok til vinterturer. Men for de mest ekstreme turene er Keron det mest solide alternativet. Er du flink til å velge teltplass holder Kaitum lenge for turer i norskt vinterfjell.
 13. "Jeg har oppdatert bloggen min" - tråden

  Enkelte fiskeopplevelser er lettere å huske enn andre. Som en tur i indre-troms, der målet for "Storfiskens år" ble nådd, og fiskestanga knakk etter å ha fått kjørt seg med 12 storrøyer i løpet av en drøy time: http://www.tursiden.net/2016/09/rypejakt-og-kanibalroye/ .
 14. Shimano Beastmaster CTX

  Det er to alternative ledd som benyttes over holken, avhengig av hvilken lengde som ønskes. F.eks 8 fot stang med det korteste, eller 9 fot med det lengste leddet. Så det korte leddet er for å få en "kortere stang".
 15. Vandring i Øvre Dividal

  @Kjell Iver På Rostahytta og Dividalshytta er det stort sett alltid folk når jeg går forbi. Men flere hytter, så plass er det nok. Nå i starten av småviljakta er det også noen jegere som benytter hyttene. Er bare et par timer å gå til Rostahytta og Dividalshytta, så i helgene er det en del som er der på korte turer. Dærtahytta er anbefalt. Lengre å gå, fine hytter med god plass. Ikke så mye folk. Voumma kan være mye besøkt, kanskje mest av isfiskere på våren, og muligens også noen rypejegere nå på høsten. Statskogkoiene ved Moskan og Rostavannet er nok fulle nå i jakta. Men de fleste benytter telt i området, og siden hyttene ligger litt kjedelig til (min mening) er telt anbefalt. Du må bare ta turen. Men sjekk værmeldingen om du tenker nå i høst. Snøen har allerede vært langt nede i fjellene, så ikke umulig å våkne opp til skiføre nå snart. Og ser jeg deg inne i fjellet så spanderer jeg en kopp kaffe