Jan Erik Hansen

Aktiv medlem
 • Innholdsteller

  606
 • Ble med

 • Besøkte siden sist

 • Days Won

  12

Jan Erik Hansen last won the day on Desember 18 2015

Jan Erik Hansen had the most liked content!

Om Jan Erik Hansen

Profile Information

 • Gender
  Not Telling
 • Sted
  Indre Troms/Nord-Vestlandet
 1. Skal følge med på neste tur innover dalen. Trolig neste uke når det blir brukbart vær.
 2. "Jeg har oppdatert bloggen min" - tråden

  Med variert vær har det vært et variert turliv i det siste. Fluefiske, topptur, isfiske, skitur, slukfiske og en bytur. Fredagsturen ble en topptur på Vesleala like nord for Setermoen. God helg
 3. Objektiver på tur

  Erfaringen med årene er vel at det er sjeldent objektiv blir byttet om en ikke er spesifikt ute for å ta bilder. Da gjelder det å ha et objektiv som dekker mange situasjoner stående på kamera. Har et allround objektiv som alltid står på kameraet mens jeg går. Per i dag er det et kit objektiv på 18-55. Hadde tidligere 15-85, som ikke fokuseringen fungerer på lenger. Vurderer å bytte til 18-135. Slike objektiv fungerer til det meste, og er praktisk på situasjoner som dukker opp plutselig på turen. Har også med en lyssterk vidvinkel på 22mm f2 for foto i mørke og planlagte bilder.
 4. Nok en unødvendig leteaksjon

  Sørvest for Derta er vel i retning Dividalshytta. Er ikke mobildekning i området, men har ikke opplevd problemer med SPOT dekning der inne. Men er selvsagt en del høye fjell som kan gi skygge i Indre-troms.
 5. Lettpakking vinterstid

  Har selv prøvd litt med gass i vinter med en Optimus Vega. Kaldeste har vært 10-15 kuldegrader på morgen, og gass i flytende modus har fungert greit til snøsmelting og koking (har brukt powergass 4 sesonger og ikke vintergass). Effekten er selvsagt lavere enn bensinbrenneren, men om det ikke er behov for å fyre mye for varme og kos fungerer det godt med gasbrenner. Grei måte å spare litt vekt på toppturen.
 6. "Jeg har oppdatert bloggen min" - tråden

  Så har det blitt noen flere turer, og et par oppdateringer til på bloggen. Teltet fikk være med for en vinternatt i Dødesskogen, og etter ett passe dypt snøfall de siste dagene måtte det bli topptur og snukaffe som søndagstur.
 7. Hvilke fotposer?

  Forsvarets fotposer veier ca. 1kg med såle av liggeunderlag. Fungerer bra, holder seg oppe når du går, og er vanntett og foret i nederste del. Fungerer godt sammen med tøfler/dunsokker til rusling rundt i leiren, og går over skisko (BC) om størelsen er stor nok. Snøen henger seg heller ikke fast på fotposene, så det er mest å børste av på snøringen for å ikke dra med deg snø inn. - Et bra og billig alternativ, som sitter bra på foten, om vekten ikke er så viktig. Kjenner ikke til Helsport sine fotposer, men er vel mest som et trekk til å dra utenpå? Bivuakkskoene er noe foret, så varmere men lavere slik at de gjerne glir ned om du tråkker rundt i snøen. Bruker selv som regel Exped bivuakkskoene som @kvitknekt linker til. Lette, tar liten plass og dunsokkene er bra varme. Også greit å kunne bruke dunsokkene i soveposen om det er kaldt. Bakdelen er at snøen lett fester seg på det grove stoffet under yttertrekket, og at dunsokkene ikke er solide nok til å brukes som tøfler inne på en koie. Dette er også bivuakksko, slik at de lett glir ned om du rusler rundt i snøen (Strammingen øverst på trekket er midt på leggen, så om du har litt leggmuskler glir de ned mot ankelen). Vekten på 415 gram i str L, og varmen gjør dette til førstevalget. Dunsokkene kan også brukes sammen med forsvarets fotposer, og da er det en knall kombinasjon. Ellers så får du noen gode fotposer som Neos Adventure, både foret og uforet. Solide, og tunge.
 8. Lettpakking vinterstid

  Takk skal du ha. Ser at jeg gjør mye av det samme som forfatteren. B.la. flere tynne lag, som tynn primaloft og dunjakke, i stedet for en tykk jakke. Hadde jeg byttet ut kaitum GT teltet (stort og romslig, men 4 kg med snøplugger...), sekken og helsportsoveposen (Helsport bruker ikke akkurat beste duna) hadde sekken vært på 15 kg, uten vesentlig endring i komfort. Men for å spare lommeboka får det bli til neste vinter.
 9. Lettpakking vinterstid

  Sjekket egen liste, og med små justeringer som telt, sekk og sovepose så er det ikke så langt fra. Nå er jo ikke nødvendigvis "på kropp" så mye om vinteren. Bukse, eventuelt lang ullunderbukse, ullskjorte, vindjakke, lue og hansker. Hadde vært moro å sett hva som er med i artikkelen, så får vurdere å kjøpe tilgang. Litt lettere sekk hadde vært kjekt det, men når en tar med bensin til kosefyrring er det lite håp om å komme under lettpakker
 10. Lettpakking vinterstid

  Som vil si 10,3 kilo uten vann, mat og drivstoff? Trekker en fra spade og skismøring, så blir det omtrent det samme jeg bærer på sommeren det
 11. Lettpakking vinterstid

  Ble litt nysgjerrig på hva artikkelen mener er lettpakking på vinteren? Sekken da jeg kom hjem i dag var vel på 20 kg, så har sikkert litt å gå på...
 12. "Jeg har oppdatert bloggen min" - tråden

  Kvittinden er en snill topp med god utsikt like ved Finnsnes. Dit gikk turen for å teste ut en nødreparasjon av Randoskoa, etter at de nektet å låse i kjøremodus. Det fungerte fint, og bilder fra turen til Kvittinden havnet på bloggen.
 13. Bukse til bruk i fjellet på på vinterstid

  At sofshell blir klamt er avhengig av hvor kraftig bukse det er snakk om. Softshell er et sekkebegrep, som spenner fra tynne bukser som Norrøna Fjørå (som godt kan brukes på skitur) til betydelig kraftigere varianter. Fjellreven Keb som ble nevnt er jo også en hybrid mellom softshell og blandingsstoff med bomull. Dynafitt Mercury som jeg nevnte er relativt tynn, og oppleves absolutt ikke klam. Som jeg nevnte over er det en bakdel med buksa at gamasjene ikke er stram nok til å tette skikkelig rundt fjellskisko, samt manglende krok for å feste i snøringen. Så med mye løssnø kan det komme snø inn til skoene, om en ikke bruker gamasjer. Ellers har buksa god bevegelighet for turer med fjellski. Til langrenn (i tempo) har jeg ikke brukt den. Ikke helt sikker på hva du mener med å brette opp på leggen. Buksa har forsterning på innsiden av legg, er romslig i leggen slik at den går utenpå randoskoene og har påsydd snøgamasjer. Så å brette/rulle den opp blir nesten som å brette opp en gore-tex bukse. Det går, men blir klumpete. Det er jo den evige diskusjonen om skall eller bomull er best. Der tror jeg ikke folk blir enige på mange år enda Min fasit er at det meste fungerer, men har sine fordeler og ulemper. Hva du selv liker å bruke er det som avgjør hva som er best. Bruker selv Skallbukse (ArcTeryx Theta) om vinteren på noen turer, men tar vanligvis softshell buksen når jeg skal på topptur eller skitur.
 14. Bukse til bruk i fjellet på på vinterstid

  Frysetørking av bomull er et gammelt triks. La jakka henge ute i minusgrader til den er stivfrossen. Gi den en god omgang juling slik at isen knuses og faller av. Får ut ganske så stor andel av fuktigheten på den måten. Fungerer forsåvidt enda bedre med gore-tex og lignende, da fuktigheten ligger på utsiden av stoffet (om det er innsiden eller utsiden av jakken er en annen sak).
 15. Bukse til bruk i fjellet på på vinterstid

  Kjenner heller ikke til noen bomullsbukser som ville være egnet til topptur. Er også enig at for en bukse som skal fungere på topptur må det være gode forsterkninger på innsiden av leggene. Det er også mulig, om en litt mer upraktisk, med gamasjer som beskytter leggene (men de fleste gamasjer går ikke over Rando/telemarksko. Bruker en Rando/telemarksko så er det også viktig at buksa er romslig nok til å gå over skoene. Har brukt det meste av materialer i bukser til topptur opp gjennom årene. Fra vadmel og islender på tidlig 90-tall, varianter av "bomullsbukser", gore-tex og softshell. I vinter har jeg stort sett brukt softshell, og mener det er det beste valget for relativt aktivt vinterfriluftsliv. Buksa jeg som regel velger er en Dynafit Mercury. En svært behagelig softshellbukse som er allsidig, har ventilasjon i siden, puster godt og takler vind og snøvær godt. Har ikke opplevd at fukt trenger inn i buksa selv når snø smelter på knærne. Eneste bakdelen med buksa er at gamasjen er litt for romslig med vanlige skisko, og det ikke er hempe å feste i snøringen på skoene på turer med fjellski. Andre alternativer kan være Mountain equipement sine softshellbukser eller Norrøna Lyngen hybrid softshell. Norrønabuksa er muligens litt mye spesialisert på topptur (med f.eks. glidelås for snøskjørt. Fjellreven Keb anbefales ikke til topptur. Buksa går ikke untenpå rando/telemarksko, har ikke kraftig nok beskyttelse ved anklene og softshell/strømpebuksestoffet er for lite vindtett. Kan fungere på turer med fjellski om en har med et vindtett lag å dra over.