Jan Erik Hansen

Aktiv medlem
 • Innholdsteller

  617
 • Ble med

 • Besøkte siden sist

 • Days Won

  12

Jan Erik Hansen last won the day on Desember 18 2015

Jan Erik Hansen had the most liked content!

Om Jan Erik Hansen

Profile Information

 • Gender
  Not Telling
 • Sted
  Indre Troms/Nord-Vestlandet
 1. Heftig tung sekk!

  Å krympe 5 cm på lengde er muligens litt mye, men kroppen komprimeres litt med slike vekter på ryggen over tid. Ble selv en god cm lengre etter at jeg sluttet som oppklaringsmann i forsvaret. Ble noen timer med tung sekk på den tiden. Gjerne 40-45 i sekken + utstyr, så et sted mellom 50-60 kilo pakning på oppdrag. Husker jeg krysset Hardangervidda på vinteren sammen med en kollega. Da gikk vi med drømmelette sekker og koste oss på tur. Fremme på Rjukan veide sekkene 29 kilo på vekta... Muligens ikke så rart foten gikk opp 2 skostørrelser og knærne knirket en gang i blant. Så i dag er det lettpakking som gjelder
 2. Tursekk til alt!

  Variant 37/52 er en solid sekk som passer bra til det du nevner. Har brukt Varaiant 52 til alt fra toppturer til ukestur på sommer med telt. 37 vil muligens bli litt liten for teltturer om du ikke pakker særdeles lett og har utstyr som tar liten plass. Noterte ned mine erfaringer på bloggen for et par år siden, og har ikke endret mening etter det: http://www.tursiden.net/2014/05/osprey-variant-52-test/. På den "nye" modellen av Variant savner jeg lomme bak på sekken (kjekk for slukboks o.l.). Kestrel er et godt alternativ. Ikke fult så solid og tilpasset toppturer, men har litt bedre løsninger for vandreturer. F.eks. smålommer på hoftebeltet og tilgang nederst i sekken. Støtter også rådet om å prøve i butikk, og finne den sekken som passer best på ryggen.
 3. Erfaringer rundt kuppeltelt?

  Hvilke begrensninger er det med et tunneltelt på fjellet? Kuppel og tunnel har sine fordeler og ulemper, men begge fungerer helt fint på fjellet. Kuppel kan gi litt mindre støy og tåle mer om vinden forandrer retning, men tunell takler vind godt. Kommer også helt an på type kuppeltelt. Kuppel kan være greiere å sette opp om det er lite å feste plugger i. Men der det er vanskelig å få ned plugger er det muligens mest "instagramteltplasser" uansett. Tunell har ofte bedre plass i fortelt enn kuppel, og med camp versjon... Liker kuppel selv, og er mange å velge mellom etter smak og behag, alt etter hvilken farge du ønsker, om du vil ha to innganger, størrelse på fortelt, osv. Orion Extreme har jo luksuriøs takhøyde om vekt ikke spiller noen rolle.
 4. Wire til taubane

  Tau er anbefalt for en midlertidig taubane. Med wire kommer det også et ansvar for å sikre stedet slik at ikke andre kommer til skade. Det tryggeste er å bruke solid klatreutstyr som tåler belastningen. For tau vil et 11 mm statisk/semi-statisk tau fungere godt. Det er en fordel å rigge ned tau mellom hver gang taubanene er i bruk, slik at tauet ikke blir skadet av sol og vær, eller andre kan skade seg selv eller tau. Sjekk tau for hver gang det settes opp. Det er også en fordel med to tau. 1 kjøretau og et backup over. Dette rigges opp med en petzl tandem speed på kjøretauet, og en enkel trinse på topptauet (petzl rescue fungerer bra). For enkel oppstramming kan du godt bruke tauklemmer, men som @Tobleronen skriver må den være solid nok for å tåle belastningen. En tauklemme som Petzl stopp er godt egnet for oppstramming, og lett å binde av når tauet er strammet. Tauklemmen festes med en stålkarabiner til slynger rundt forankringspunktet. For å få tauet stramt rigger du en god talje med det utstyret du har. Ved hjelp av en enkel tauklemme, trinsene og tauet kan du rigge en effektiv 5:1 talje. Rigging av talje med petzl basic og tandem speed. Bruker også to enkle trinser i bakkant slik at det blir en 5:1 talje. Eksempel på avbinding av Petzl stopp på taubane med to tau. Eksempel på rigging av Petzl tandem speed og Rescue trinser på to kjøretau. Tauet som henger ned er bremse/stopp tau som brukes for å dra opp trinsene mellom hver tur. Ned til feste i klatresele brukes det to slynger. Anbefalt/eksempler på utstyr: Petzl Tandem Speed kjøretrinse Petzl Rescue trinse Petzl Stopp tauklemme (1 på hvert tau). Petzl Basic tauklemme (for oppstramming). Petzl Oxan stålkarabiner. Det er også lurt å tenke gjennom handling om det av en eller annen grunn skulle bli stopp midt på taubanen. Noen ekstra karabinere, slynger og en trinse kan være greit å ha.
 5. Voldsom prisøkning på SPOT-abbonnement

  Er vel samme som teleselskapene. Hadde et godt gammelt abo med fri data, og ble tvangsflyttet over på et "nytt og bedre". Kommer vel økningen på meg også om noen måneder, så får vel begynne å vurdere behovet. Men er på tur i områder uten dekning hele året, så greit å ha noe i sekken. Men har egentlig ikke sett noen gode alternativ til gen2. Lav vekt, robust, laaaaaaaang batterilevetid og sender Ok og mulighet for SOS. Ren nødpeilesender er ikke et alternativ for meg, tracking trenger jeg ikke og GPS ligger et sted i boden jeg ikke er sikker på hvor. Har du noen alternativ du vurderer, eller er alternativet å droppe sender?
 6. Voldsom prisøkning på SPOT-abbonnement

  Har også hatt gen2 siden 2011, med samme priser (99-85 euro). Det store prishoppet som @Kjell Iver nevner i første innlegg kommer muligens av endringer slik at abonnement uten tracking ikke lenger blir tilgjengelig. M.a.o. at vi må betale for tracking, og ha samme abonnement som for Gen3.
 7. Ang bålforbudet...

  Blir like oppgitt hvert år den 14. april når avisene skriver det er bålforbud. 1. Det er ikke bålforbud (se loven), men brannvernforskrift som omhandler bruk av ild (bål, grill, engangsgrill, osv.) 2. Det er ikke lov å starte starte skogbrann, hverken på sommeren eller den 13. april. 3. Det er lov å tenne bål når det ikke er brannfare, så lenge det ikke er særskilte lokale regler. 4. Bruk hodet og fyr med god samvittighet. Bålet til @Bjarne H.S. er et godt eksempel på et fornuftig bål, bålet under er muligens litt i overkant for å grille pølse... (Det er fyrt i forbindelse med utekjøkken for en skoleklasse) Her er min tolkning av loven. Burde vel kanskje skrevet en ny artikkel med "Bålvettregler"
 8. Hellemobotn og landet på tvers

  Mye snø i fjellene i år, så ville nok ventet til ut i juli. Særlig i områdene rundt grensa kan snøen være seig, så tipset er å følge med på vær og senorge.no Skal ligge/lå en gamme et sted rundt grensa, uten at jeg vet hvor den er. Ellers særdeles fin tur. Ved Røysvannhytta 13/7 2011. Hytta ligger litt høyere, men det året var det mindre snø og en god varmeperiode i starten av juli. Is på vannet 13.juli, og høy vannføring med mange kalde vadinger fra der stien kommer opp fra Hellemobotn.
 9. "Jeg har oppdatert bloggen min" - tråden

  Fiskefeberen har begynt å feste seg alvor, så oftere enn jeg vil innrømme sitter jeg plutselig i bilen. Jeg har knapt fått med meg at jeg pakket sekken, og fant frem fiskestengene. Slukstang og fluestang. Slik var det i dag også. Noe fisk å skrive om ble det ikke, så i stedet gravde jeg meg ned i arkivet og fant tilbake til 14 fiskehistorier. (Advarsel: Stor fare for en overdose fisk om du leser alle...)
 10. Den uendelige jakten på en god 1000-snelle

  Alle snellene du lister opp vil fungere helt utmerket til det du beskriver. Har selv Ultegra 1000 og Stradic 2500, som jeg er fornøyd med. Begge har en del 100 timer med fisking uten at det merkes på snellene . Utveksling er ikke så viktig, så lenge du er vant med den snellen du har. Har du en med 5:1 nå, ville jeg valgt det på den nye også. Med tanke på pris og egenskaper vil du nok bli fornøyd med både Aernos og Techium snella. Pengene du har til overs kan du bruke til litt godt tilbehør til fiskefangsten.
 11. "Jeg har oppdatert bloggen min" - tråden

  Etter at respektable mengder snø har lavet ned i nord de siste 5-6 dagene kom et lite glimt av sol. Ikke mange minuttene, men nok til en liten tur i skogen. Snødybde i terrenget: til nesetippen. Med andre ord ingen grunn til å bekymre seg for skiføre til påske i Troms, eller til St. hans for den saks skyld...
 12. Skal følge med på neste tur innover dalen. Trolig neste uke når det blir brukbart vær.
 13. "Jeg har oppdatert bloggen min" - tråden

  Med variert vær har det vært et variert turliv i det siste. Fluefiske, topptur, isfiske, skitur, slukfiske og en bytur. Fredagsturen ble en topptur på Vesleala like nord for Setermoen. God helg
 14. Objektiver på tur

  Erfaringen med årene er vel at det er sjeldent objektiv blir byttet om en ikke er spesifikt ute for å ta bilder. Da gjelder det å ha et objektiv som dekker mange situasjoner stående på kamera. Har et allround objektiv som alltid står på kameraet mens jeg går. Per i dag er det et kit objektiv på 18-55. Hadde tidligere 15-85, som ikke fokuseringen fungerer på lenger. Vurderer å bytte til 18-135. Slike objektiv fungerer til det meste, og er praktisk på situasjoner som dukker opp plutselig på turen. Har også med en lyssterk vidvinkel på 22mm f2 for foto i mørke og planlagte bilder.
 15. Nok en unødvendig leteaksjon

  Sørvest for Derta er vel i retning Dividalshytta. Er ikke mobildekning i området, men har ikke opplevd problemer med SPOT dekning der inne. Men er selvsagt en del høye fjell som kan gi skygge i Indre-troms.