Jan Erik Hansen

Aktiv medlem
 • Innholdsteller

  673
 • Ble med

 • Besøkte siden sist

 • Dager vunnet

  12

Jan Erik Hansen vant dagen sist Desember 18 2015

Jan Erik Hansen hadde mest likt innhold!

Om Jan Erik Hansen

Profile Information

 • Gender
  Not Telling
 • Sted
  Indre Troms/Nord-Vestlandet
 1. reparere exped synmat

  Mistet multiverktøy med saksa ute ned på underlaget da jeg klippet opp et plaster = 2 cm hull. Glo på underlaget (inne i telt) = lite hull Slitasje etter noen hundre dagers bruk ga slitasjehull/tynt i kantene med sakte siging = duct tape forterkning. Uforsiktig bruk utenfor teltet og en kvist stakk hull = 1-2 cm hull Alle på samme Thermarest underlag. Har vært mer forsiktig med exped underlagene mine, og ingen hull. Aldri prøvd chair kit.
 2. reparere exped synmat

  Overlapping fungerer sikkert så lenge det blir tett. Har tidligere lappet Thermaresst underlag med lapper for regnklær. Så lenge limet holder, lappen er tett, og lappen ikke revner så vil det fungere. Går sikkert å bruke en bit av et annet underlag også, men vet ikke hvordan strukturen er på innsiden og hvor lett det er å fjerne fyllet som sitter fast.
 3. "Jeg har oppdatert bloggen min" - tråden

  Er Spectre 2.0 ja. Har bare hatt en tur med støvlene. Kjørte med Line Prophet 115 (2,5 kg/stk) og skoene var stive nok for det lille jeg kunne dra på i en ikke for bratt fjellside. Noen små lufteturer, men ikke mer. Betraktelig mer stabile enn f.eks. TLT 7, som svikter litt i skaftet når en trykker på. Så langt en OK sko. Greie å gå med for sko i denne klassen. Enkelt å komme inn og ut, og lett å justere stramming på skoene. Savner mulighet for å kunne justere forward lean (greit på en topptur, men er fint å kunne stille om til mindre vinkel ved lange traverser eller om en skal innom en T-krok). Valget var ut fra at de var akseptabelt breie rett bak lilletåa for min fot. Fortsatt litt smale, men får vel tilpasset de litt bedre etterhvert som jeg kjenner hvor "skoen trykker".
 4. "Jeg har oppdatert bloggen min" - tråden

  Etter en grå og våt siste uke klarnet det opp. Rundt 50 mm regn hadde kommet som snø i høyden, og så snart tåka lettet åpenbart det seg hvite topper. Det var tid for sesongens første topptur.
 5. "Jeg har oppdatert bloggen min" - tråden

  Det er den tiden på året. Tiden da nysnøen på fjellet gjør det vanskelig å konsentrere seg. Men fokus ble raskt skjerpet når jeg så en flokk rype fly bort på siste jakthelga for høsten.
 6. Gå Kirkenes - Lindesnes

  Cappelen sine fjellkart i 1:100000, og diverse turkart i 1:100000 for andre områder kan spare dere for mye papir der det ikke er snakk om finnavigering. Kan være litt vanskelig å få oversikt over hvilke kart som finnes, og blir en del hull underveis. For grenseområdene til Sverige er Fjellkartan i 1:100.000 gode kart. Fjellkartan dekker også litt over grensa til Norge. 1:250.000 kan være et alternativ i områder det er lett å orientere, og sammen med en GPS gir de god kontroll på hvor dere er. Krever at dere har erfaring med orientering, og er flinke til å lese terreng. En serie som er fin for grovnavigering og planlegging er noen topografiske kart i 1:250.000 som forsvaret har, men kan selvsagt være vanskelig å få tak på. Gikk selv med en eldre utgave av forsvarets veikart i 1:250.000 med 50m høydekurver fra Nordkapp til Kautokeino en gang, og hadde ikke med GPS. Helt greit, men ikke alltid jeg visste på kilometeren hvor jeg var. Er også mulig å navigere etter småflykart i samme målestokk (men er høyde i fot, og kartdetaljer er selvsagt tilpasset flyvning).
 7. Tips til nytt lett kokekar

  Har hatt med en MSR Titan Kettle de siste ti årene på tur, og henger fortsatt godt sammen. 120 gram med lokk som sitter godt fast på kjelen slik at det går greit å helle vann uten at lokket detter av. Er på ca. 0,8 liter, så perfekt for å koke vann til en porsjon turmat og en kaffekopp samtidig. Også grei størrelse for en rask varm lunsj med en suppepose eller litt nudler. Prisen er muligens litt stiv. link til test/erfaringer på bloggen. Har også en slik Keith kopp på 0,35 l som @Espen Ørud har på bildet. Ligger ofte i topplokket sammen med brenner på dagsturer. Akkurat passe stor for en kopp kaffe, men blir litt liten for mat. MSR kjelen på bålet. Som Espen skriver er det ikke noe stort problem med varme håndtak. Titan leder varmen dårlig, så når brenneren slås av tar det bare noen sekunder før håndtaket er kjølt ned. På bål er det bare å trekke ned ermet og løfte kjelen av bålet (eller bruke tanga på mulitverktøyet). Plasten på håndtaket er det bare å fjerne, den smelter uansett. I MSR kjelen er det akkurat plass til en 240g gassboks, med mindre gassboks kan det være plass til både brenner og boks avhengig av type brenner.
 8. pannebandAursjøen i Lesja

  Blir gjerne med på tur, men guide blir å ta litt hardt i. Med elva tenker jeg på Jori som er lett tilgjengelig fra veien mellom Lesja og Aursjøen. På nordsida har du Stordalsåa, men der er det mest små fisk, og gjerne av den lange magre sorten.
 9. Smøring av haspelsnelle - Okuma C 25 FD

  Kunne kanskje delt opp i to avsnitt. Et om sneller, og et om at selve aktiviteten å vedlikeholde turutstyr kan være en trivelig syssel på mørke høstkvelder. Årsaken til at bremseskiver måtte skiftes, og at det var nødvendig å smøre den opp har ikke så mye med saltvann å gjøre, som antall brukstimer på snella jeg bruker til sjøørretfiske. Den er beskyttet mot vanninntrengning. Det som skjer er at ved slitasje vil små partikler blande seg med fettet. Etter mye (les myyyyye) bruk vil fettet få en mer slipende effekt som gjør at slitasjen går fortere. Da er det greit å åpne opp. Tørke av og smøre opp på nytt. Å åpne opp snella er jeg mer forsiktig med. Der er det så mye som kan gå galt, at det er greit å sende den inn til service om det er en kostbar snelle. Ikke lett å få tak i slike skiver, siden butikkene ikke har slikt inne. Er vel så få folk som bytter slitedeler på sneller. Endte selv med å handle på e-bay for første gang for å få tak i deler når jeg byttet. Bremsen/clutchen er i praksis bare noen skiver mellom metallskiver, så vil anta at det også er mulig å lage selv eller kjøpe noen med samme diameter (eventuelt plukke fra en billigsnelle). Siden skivene skal slure mellom metallskiver, så vil det bli varme. Da er det nødvendig med litt fett for at de ikke skal bli skadet. Et tynt lag på hver skive. Fettet er også med på å beskyttet bremsen mot vanninntrengning. Fettet på skivene er også viktig for at bremsen skal være jevn. Om den f.eks. henger/låser seg før snøret trekkes ut kan det være et tegn på at det er tid for litt vedlikehold. På Trollingsneller/Sneller til dorging der det kan bli bråstopp på kroken kan det være greit med skiver som tåler mye varme uten at de smelter. F. eks. skiver som er forsterket med karbon e.l.
 10. Smøring av haspelsnelle - Okuma C 25 FD

  Blir mekaniske ting brukt trenger det smøring og vedlikehold. De fleste sneller har godt av rengjøring og nytt fett på bremseskivene en gang i året. Og så er det jo en hyggelig syssel å sette seg ned og vedlikeholde utstyret sitt også. Sko skal ha smøring, ski skal ha voks, primuser renses, sneller smøres og oljes,, sluker trenger nye kroker, osv. Måtte selv gi litt omtanke til sjøørret snella etter et år. Da var bremseskivene så tynnslitte at det skrapet metall mot metall. Nye skiver, og fett som @a_aa viser gjorde susen, selv om jeg nøyde meg med "vanlig fett" i stedet for det noe dyrere småpakkene som selges til formålet.
 11. pannebandAursjøen i Lesja

  Samme erfaring som @Lompa. Var et døgn der i sommer, og så ingen andre med fiskestang i hverken elv eller vann (et par båter på aursjøen). Men var litt mye vind og gikk ikke så langt fra vei, så kanskje noen hadde gjemt seg vekk. Har ikke så mye erfaring med elva, så anbefaler selvsagt vannene på fjellet. Liker best Sunndalsfjella, Eikesdalsfjella og området på Nordsida av Aursjøen selv, og der kan du finne fin fisk mange steder. Fjellstyrene setter ut en del fisk i vannene, og ofte "mistes" det en ørret eller tre i de minste tjern der fisken kan overleve vinteren. Morsomt å komme til en liten dam på 20 meter i diameter og se en halvkilos eller kilosfisk vake. På nordiseden får du også en tur langs Aursjøveien, som er hakket mer spennende enn veien fra Lesja.
 12. Lysslynge

  Enig i at stearinlys gir bedre farger for "opplyst telt" utenfra. Men har sett noen bilder innvendig som er opplyst med hvite led juletrelys fra europris. Det gir et svært jevnt lys i teltet. Og vi tåler kanskje noen bilder til av lysende telt i nattemørke? Hilleberg Niak (rødt telt) med Black Diamond Moji teltlykt som lyskilde (Mine erfaringer med teltykten/test) Hilleberg Allak (Grønt telt) med stearinlys som lyskilde.
 13. Lysslynge

  billige juletrelys fra europris (hvit ledd) fungerer greit. Fungerer for å lyse opp teltet jevn når en fotograferer det, men ikke det beste eller mest praktiske lyset for å lese eller gjøre andre turting i teltet. M.a.o. ledlys er mest for at teltet skal se bra ut på bilder (så ja, du ser nok en del av de på Instagram til vinteren). Teltlykter eller hodelykter er best for å lese og jobbe i teltet.
 14. Slangebrenner, gass. Biltema eller andre?

  Opplevde også en gang at jeg ikke fikk gass fra boksen i en FireMaple. Når jeg prøvde boksen neste dag fungerte det merkelig nok. Ikke godt å si om det var boksen eller brenneren som var problemet. Billige brennere fungerer bra de en stund. Men etter godt over 100 dager med en Fire Maple opplevde jeg lekasje rundt justeringsskruen. Senere har jeg opplevda at brennerhodet ramlet fra hverandre slik at lokket med hull og nettingen ramlet av. Med litt feltreparasjon fungerte det ut turen. På neste tur var det med en Optimus Vega. Kan absolutt gå god for at Vega er en god gassbrenner både om sommeren og når det blir en del minusgrader i lufta. Har brukt den ned til -18 til koking, mens bensinbrenneren varmet teltet. Ulempen med Vega er muligens at den er litt treg i justeringen av flamme. Om brenneren bare brukes 20-30 dager i året er en billigbrenner fra Biltema, Eagle eller lignende helt greie. Brukes brenneren hver helg er Optimus Vega eller tilsvarende fra MSR eller Primus er fornuftig valg. Erfaringer/test av Vega etter 10 dager - http://www.tursiden.net/2016/09/test-av-optimus-vega-gassbrenner/ (Har brukt den 1 år siden testen ble skrevet)
 15. "Jeg har oppdatert bloggen min" - tråden

  Lenge har jeg tenkt på å pakke god mat og telt i kanoen, og padle sakte ned Målselva til den renner ut i fjorden. Med drømmehøst i nord var forholdene perfekte for en helg i kanoen. Litt tekst og en hel del bilder fra 2 dager på Målselva kan du lese på Tursiden.