Gå til innhold

Jan Erik Hansen

Aktiv medlem
 • Innholdsteller

  1 035
 • Ble med

 • Besøkte siden sist

 • Dager vunnet

  17

Jan Erik Hansen vant dagen sist Januar 18

Jan Erik Hansen hadde mest likt innhold!

Om Jan Erik Hansen

Profile Information

 • Gender
  Not Telling
 • Sted
  Indre Troms/Nord-Vestlandet

Nylige profilbesøk

3 796 profilvisninger
 1. Vil tro Trek teltene til Helsport takler vinter uten problemer så lenge det ikke er for mye vind. Rivestyrken i duken er lavere og vekten høyere enn enn pro, men konstruksjonen er vel den samme så samme. Tåler mindre vind, men ellers gode. Bergans har vel noen tunelltelt som kan passe, og ellers så kan jo de litt rimeligere merkene ha gode telt som tåler like mye som Trek serien til Helsport. Er jo et spørsmål om hva slags aldersgruppe, og hva som er bruken for teltet. Lavvo (og Wiglo) er jo ofte populært for barn/ungdom på leir, speidere o.l. Anbefaler å kontakte kundeservice hos produsenter som har aktuelle telt. Forklar at det skal kjøpes og brukes av en skole. Ta gjerne med at telt brukt til demo o.l. også er aktuelle, så er det godt mulig at de kan gi et uslåelig tilbud.
 2. Finner du Phazer-pro stanga i et bra sett er det et godt kjøp. Har brukt stanga i 5 delt tyngre versjon, og var fornøyd med den i forhold til prisen. Er først i slutten av 2020 at Normark ikke har Shimano lenger, så ikke det som er årsaken i dette tilfellet. Men ser jo neste ut som om de har sluttet allerede, siden de ikke en gang har oppdatert nettsiden med nye produkter. Prishoppet som nevnes her vil jeg tro har å gjøre med at modellen har gått ut av sortimentet. De butikkene som hadde det rimeligere har solgt det ut, og da er det bare noen få butikker igjen å hente pris fra.
 3. Stemmer det. Nordsida av Kirketaket langs eggen mot Kjøvskardet. Luftig!
 4. Om du får tak i turkart serien er det Senja sør og Senja nord. I Norge serien (Nodeca) er det Ånderdalen (sørsiden) og Senjahopen (nordsiden) som dekker øya. Kan kjøpes hos Kartbutikken som @henriks nevner: https://www.kartbutikken.no/norge-serien/aanderdalen-kart-i-plast - https://www.kartbutikken.no/norge-serien/senjahopen-kart-i-plast Lokalt finner du kartene på sportsbutikkene eller bokhandelen på Finnsnes om du reiser med bil.
 5. Prøvde å finne kartet på nett, men ikke i butikker. karttakauppa.fi (på finske eller engelsk) har brukbart utvalg av kart. Lemmenjoki var det nærmeste jeg så, men blir vel rett øst for der du trenger. Ellers retkikartta.fi som nevnt over for å planlegge på nett.
 6. Jeg padlet i fjor Kipara Char 220. Fordelen med 220 er at den tar litt mindre plass i sekken, mens 250 har litt bedre plass når det er mye med. Med mine 177 er det akkurat passe lengde i 220, men kunne ikke vært kortere. Liker å ha kontakt med beina, så da er det greit at den ikke er for lang. Går akkurat å strekke beina med sko på. Er nok en fordel med 250 om sekken er stor, eller du vil ha sekk/bøtte ned i packraften slik Fjellfinnen skriver. Lurer litt på hvordan pike/ pike pro er i forhold til Char på flatt vann. Hvilke erfaringer har du?
 7. Det finske Enontekiö kartet dekker området i Finland. 1:100 000. Ca. fra Kilpis til rett forbi der ruta de kommer inn i Finland. Har ett kart datert 2004. Der er det merket inn stier i området, men ikke som merket rute ut fra det jeg ser. Beskrivelsen er Nature trail, mens på merket rute er beskrivelsen Hiking route.
 8. I think this Ritsem-Røysvatn is a new route. On my BD7 Swedish map from 2006 it is not marked. I did not see it on any map, or on signposts when I hiked the area in 2007. In 2011 i recall a sign post near Røysvatn pointing towards Ritsem and the trail. So probably fairly new, and better marked than Vaisaloukta-Røysvatn. On the map it looks like you will avoid 2 or 3 river crossings on that route. Since I don't know the route I can't say which is the better hike. I like Kjell Ivers suggestion to jump on the train to Narvik, and then back up. It1s a nice train ride. In terms of prices/products you will find more in Narvik, and pay less at Riksgrensen. Prices are higher in Norway. Bot the route Rostahytta-Gappo-Golda-Kilpis and Rostahytta-Pältsa-Kilpis are manageable in two days, so it's a matter of choice. I prefer the trail from Rostahytta through Isdalen to Gappo, since it's a very nice hike with steep mountains around the trial. Gappohytta:
 9. Ta gjerne en kikk på senorge.no så får du et inntrykk av snømengde i år sammenlignet med andre ord. Der kan du også velge dato, og se på forholdene tidligere år for å få et inntrykk av hvor det normalt ligger mye snø i midten av mai. Rent generelt så blir det gjerne farbart i områdene sør og sør-øst for Røros til Rondane ganske tidlig. Muligens litt tidlig 18.mai. På Hardangervidda og i Setesdalsheiene vil det nok ligge en del snø, og være krevende å krysse bekker og elver om ikke broer er lagt ut som nevnt over. Men er jo litt tidlig å si noe enda, og så bare å følge med på været, forholdene og ha en plan for begge alternativ. Så bestemmer du deg et par uker før.
 10. Du bommer ikke i det du skriver. Som jeg skriver er ikke argumentet at det er unødvendig nødvendigvis et argument mot at det ikke skal gjøres. Argumenter om at det går på bekostning av noe, vil selvsagt være gode argumenter mot at noe er unødvendig (som du skriver). Ser jo over her at det vekket en del følelser at jeg mente det bør legges vekt på fakta-argumenter, og ikke argumenter som kun appellerer til følelser. Å ha sterke følelser for, og engasjere seg i, saker er bare bra. Det bør likevel ligge fakta i bunn, og ikke bare følelser. Fra Harvest saken er det en viktig ting å hente: At det er snakk om et syndrom. Der er jeg helt enig, og det er mange symbolsaker rundt om som skaper støy, og drar fokus vekk fra større problem. Jeg er redd for at støyen rundt symbolsakene, og argumentene som ofte brukes er med på å øke polariseringen i debatten. Da er det vanskelig å få til de endringene som må til for å fjerne årsaken til slike syndrom som Svaice. En mulig løsning på denne, og tilsvarende saker i fremtiden, kunne jo være at regjeringen/stortinget definerte breer som truet natur, og vernet ALLE breer.
 11. Yes. Ritsem is the natural resupply point. Hopefully there will be a good selection when you come there. You might be lucky, and find some food left behind in the Norwegian cabins, but not something to rely on. Sälka and Allesjaure is of course an option for some resupply for the last few days on the trail before Abisko. It all depend on how much you are willing to carry, and how many days you plan on spending on that leg. When thinking about it, there might be a reason why there was little trail food to find at Ritsem when I was there in 2011. At the same time there was some sort of religious congregation of the sami people in the area at Ritsem. Most of the rooms at the Tourist station were filled. So that might explain the limited selection in the shop.
 12. That's a natural way to make sections of the trail. Leg 1: I'm not sure if I would advice you to rely too much on Ritsem as a supply point. When I visited in 2008, there was a good selection, but in 2011 the selection of light weight food suitable for the trail was very limited. It might be better now. I should also add that last time i visited Staloloukta (halvway on first leg) the selection in the small shop was very good. One option if you cant't find what you need in Ritsem, there's a daily buss to the nearby city (not sure about the name). This would would mean you spend a whole day at Ritsem. Leg 2: I did not check the shop in Sälka, but if the selection is as good as at Alesjaure you can get what you need for the rest of that leg. You can get every thing you need at Abisko, or, take the train down to Narvik as @Kjell Iver sugest. Well worth the trip. Leg 3-4: Note that the shop in Kilpsijärvi is located a few kilometers (3-5 km)south of where you get of the boat after crossing the lake. Nordkalottruta/Nordkalottleden/kalottireitti is an official trail by the Hiking associations in Norway, Sweeden and Finland. But I agree that hiking the Norwegian side around narvik is a bit more interesting than crossing the border from Gautelis and then following Kungsleden to Abisko. If you want to shorten the distance, and go north from Ritsem a natural route would be Ritsem-Sitasjaure Fjällstuga-Hukejaure Fjällstuga. From Hukejaure you can then follow the trail towards Abisko, or cross the border to Norway and follow the trail to Gautelis. So, the routes meets at Hukejaure.
 13. As long as you have the experience, and are comfortable using 1:100 000 maps, that should be enough. I normally use 1:100 000 og even 1:250 000 when hiking long distances, and 1:50 000 when fishing or of trail hiking.
 14. Helt enig i at det ville vært et "hva-med" argument om det blir brukt som et argument for å hente ut is. Ser du det i sammenheng med neste setning, så sier jeg at verden ville vært kjedelig om en bare skulle fokusere på basisbehov i masholws behovspyramide. Hadde ikke setningene vært skilt hadde det sikkert vært tydeligere. Det ligger i menneskets natur å søke nye ting, selvrealisering og "unødvendige ting" når basisbehov er oppfylt. Så argumentet er ikke at det kan hentes ut is, siden andre ting er unødvendig. Men at at det er unødvendig er ikke nødvendigvis et argument mot å gjøre noe. Når det gjelder signaleffekter og symbolsaker skal jeg prøve å holde tungen rett i munnen. Slike saker kan skape mye støy, som fjerner fokus fra saker som virkelig har betydning. Samtidig så får symbolsaker folk til å mobilisere. Så det er synd at klima og miljø er dominert av enkle svar og polariserte holdninger. Enten er du for eller i mot virker å være holdningen til mange. Men klima og miljø er ufattelig mye mer kompleks enn det en kan få inntrykk av med enkle svar. Et eksempel er havnivåstigning som du nevner. Når noen sier at havet vil stige med en meter, lurer jeg på hvor. I virkeligheten er det ikke slik at havnivået vil stige jevnt. Skulle all isen på Grønland smelte vil havnivået synke ved Grønland, Svalbard og Island. I det meste av Norge vil det ha minimal effekt. Fra Sør-Vestlandet og sørover vil det stige. Så du har så absolutt rett i at det ikke er vi rike i nord, men de fattige lenger sør som vil møte konsekvensene. Jeg mener det er på tide at vi (verden) kommer videre fra symbolsaker, og over på strukturelle endringer som har virkning.
×
×
 • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.