Jump to content

Jan Erik Hansen

Aktiv medlem
 • Posts

  1,092
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  17

Everything posted by Jan Erik Hansen

 1. Er godt kjent med problemet med at sko fryser. Er ikke videre begeistret for dampsperre i skoene, så bruker det sjeldent selv. Bruker det i leir når sko er våte, men ikke under lengre bevegelse. Har sovepose med godt med plass i bunn, så ofte legger jeg skoene i en vanntett pakkpose nederst i soveposen. Har også med to små nalgeneflasker som passer i skoene for å tine/varme de om morgenen. Har du tid før du skal ut så er en halvtime med varmeflasker i skoene gull verdt. Da har du varme sko før du stikker beina ned i de. Dette trikset er verdt bruk uansett om en bruker dampsperre eller ikke.
 2. Godt med snø i Indre Troms for tiden. Har vært kjølig med snøvær siste par ukene. Litt fuktig snø i lavlandet i helga, og mildere denne uka. Om værmeldingen holder seg vil det nok være tendenser til råtten snø i skogen rundt 17. mai, men vinterlig i høyden. Husk forlenger til isborret. Har vært både vind og snø de siste ukene, så greit å tenke på skred når mildværet svekker binding i snøen. Bør være greit å unngå skredterreng i området om en legger ruta fornuftig.
 3. Det fungerer når en får det til, men fortsatt en fordel brette sammen soveposen, og gjerne ta ting litt ut fra siden av teltet. Blir jo varmere i toppen av teltet, enn det blir på siden, så litt timing for å skrape akkurat før det smelter i toppen.
 4. Prøver å være forsiktig så det ikke drysser rim ned fra teltet når jeg står opp. Fyrer opp primusen så det blir en liten lunk i teltet. Når rimet begynner å bli mykt tar jeg en liten skjærefjøl (type myk skjærefjøl fra Clas Ohlson) og bruker den som isskrape. Da drysser det ikke ned, og er lett å skrape av. Utfordringen er å unngå at det drysser ned rim før det er en liten lunk i teltet.
 5. Er ikke mange år siden jeg fikk kjøpt nytt toppledd til stanga. Tok med ledd, og Jaktia i Molde sjekket nr og skaffet delen. 4 år siden kanskje. Den stanga jeg har (240/270 L), så om ikke Anders trenger leddene, så har jeg de delene til overs. Hos meg er det de to nederste som er så slitt at det er greit med litt duct tape for å få stanga til å henge sammen. Resten er sånn ok stand. Men står i sørnorge, så har ikke mulighet for å sende før i juli en gang.
 6. Har den gamle 240/270 stående, så om delen du trenger er i brukandes stand på den kan du få den neste gang jeg er sørpå. Er to nederste som er mest slitt på den, mens tre toppdelene er ok.(AX, men passer muligens til BX også)
 7. Flott historie og fisk Anders Du nevnte ikke noe om misforholdet mellom slukvekt og stangvekt når den knakk...
 8. Som @Nordhauk skriver kan det være isfritt eller nesten full vinter så tidlig i juni. Gikk sørover fra Nordkapp i juni i 2008. Da var det ikke like mye snø, men kald vår. Var mye råtten snø med overvann på myrer og vann til midten av juni. Fra ca. 15. juni var det full vårløsning med overvann i myrer og elver i sti og att spor. Fort gjort at det blir mye orientering for å finne de stedene med snø for ski eller tørre forhold for å kunne bruke beina. Starten fra Kvænangen er jo et område med mye nedbør og vær, så ville nok ventet til midten av mai minst før jeg bestemte meg for en plan.
 9. Er av samme oppfatning at sunn fornuft er det beste. Unngå situasjoner som kan spre smitte, og ellers være snill og grei For egen situasjon så er det ikke så vanskelig. Bor jo i en av Norges største kommuner, som attpåtil ligger i Indre Troms. Så gode muligheter for nærtur. Blir gjerne en kort kjøretur, men dropper å fylle kaffekoppen underveis (drastisk personlig tiltak). Noen vil kanskje kalle det unødvendige fritidsreiser, men er jo forskjell på å klippe neglene og å kappe av seg hånda.
 10. Skal ikke kverulere på det du skriver her. Det faglige overlater jeg til relevante fagfolk. Rent objektiv så er det vel ikke annet enn å handle mat (og tilsvarende) som er nødvendige reiser? Uavhengig av om du reiser med buss, fly, bil, sykkel eller på beina. For å sette det på spissen. Det som kan være relevant er jo at ting må være tydelig, oppleves som fornuftig, for at folk skal respektere det som gjelder. Uklarhet er jo at det sies at fritidsreiser skal unngås, samtidig som det legges tilrette for parkering og fritidsaktiviteter. Det som er fornuftig er vel skjermbildet @Miamariadelte over. Selv om jeg ikke helt skjønner hva en fritidsregion er heller.
 11. Hva er egentlig definisjonen på fritidsreise i nåværende sammenheng? Sies og skrives mye, så får nesten inntrykk av at det er snakk om sammenhenger der en møter folk (fly, buss, tog og andre kollektive måter).
 12. God løsning! Har hørt den skranglingen der noen ganger ja. Har ofte brukt slike lette fluebokser for å slippe skranglingen.
 13. Kort svar: Ja. litt lenger svar. Naturen har ikke blitt farligere, så Ta hensyn til det som sies om å begrense smitte, fritidsreiser og risko for å måtte ha hjelp. kos deg på tur :)
 14. Ble nysgjerrig og tok et kjapt søk. Denne fra FHI sier litt https://www.fhi.no/nettpub/hin/skader/skader-og-ulykker-i-norge/ Kan være noe i hypotesen du har om tid i hjemmet, og da spesielt for barn og eldre:
 15. Tenker det greieste er å puste gjennom nesen, og lese og prøve å forstå offisielle rådene. Turer i frisk luft på steder det ikke er mange andre er sunt for både kropp og sjel. Så velger turer i egen kommune, og minimerer kjøring (Den største risikoen for uhell er fortsatt langs veien, og ikke mens en er på tur).
 16. Er litt usikker på om det er taxi i Øverbygd, men kanskje noen andre kan svare på det. En ting deres kan sjekke ut er skolebussen, og om det er mulig å være med der. Skal gå skolebuss inn både Rostadalen og Dividalen på skoledager. https://www.tromskortet.no/midt-troms/category3311.html Rute 312 og 313.
 17. Vanskelig å si sannsynligheten for at det er ledig på hytta. Slikt varierer jo med vær og føreforhold. Men på helg er det nok stor sannsynlighet for at det er folk både på Moskanhytta og Storrostahytta. Som @Kjell Iver kan det være greit å tenke på hva dere gjør om det er fult på hytta. Er ikke langt til Dærta, men litt kjedelig om dere vil fiske på isen. Som dere har funnet ut er det ikke helt enkelt å basere seg på buss i Indre Troms. Skulle gjerne hjulpet dere med transport, men har dessverre bare to seter i bilen. Enkleste er jo om dere får kontakt med noen som kan hjelpe dere. Har dere sjekket om det er mulig med buss til Skjold, og så taxi/annen transport derfra? Det vil nok være litt rimeligere. Når dere skal ut dalen fra Frihetsli så kan det være greit å huske på at det ikke er mobildekning så langt inne i dalen. Sjekk gjerne medlemskortet som Kjell Iver nevner, og se om noen andre lokal kan hjelpe.
 18. Blir fort litt ekstra om det er Trollheimen eller lenger nord du har tenkt deg ja. Kan jo være en mulighet å høre på FB om det er noen som kjører strekningen og kan svinge innom. Fungerer jo ofte bra med kunstig maggot o.l. også.
 19. Har maggot i Molde hos Jakt og Fiske spesialisten om det ikke er for lang omvei. Forbehold: Spurte for et par uker siden, og da hadde de plenty, og har ikke vært mye kaldt isfiskevær siden det.
 20. Helt enig med deg når det gjelder mange kurs. Typiske skredkurs blir for korte for å lære å vurdere skredfare. Da må det erfaring med ulike forhold til. Lærer nok mer om vurderinger av aktuelle forhold den dagen på en tur med guide (still spørsmål). Det beste er å være med noen med erfaring, og så lære underveis. Er ikke det mulig, så er kurs et alternativ, i tillegg til mye egentrening. Kan banne litt i toppturkirka selv, og si at jeg ofte både går alene på topptur, og dropper skredsøker når jeg går turer uten skredterreng. Har alltid med spade og søkestang. Men helt klart nyttig med en skredsøker om du observerer at andre utløser et skred.
 21. Du er ikke avhengig av å ha samme type skredsøker for at de skal fungere sammen. Viktigste med skredsøker er at du kan å bruke den, så kurs i søk er anbefalt (sammen med kunnskap om å unngå å få bruk for den). Et annet spørsmål er om du har planer om å starte med så bratte turer at du har behov for skredsøker. Det beste er å velge trygge turer. Er ikke så nøye hvilke spade du har, så lenge den er solid nok, egnet til å flytte snø fort og får plass i sekken. Trinse er smak og behag. Har brukt både store og små trinser. Store trinser er fint når det er dyp snø på vei opp. På hardere underlag nedover subber de mer enn mindre trinser. Begge deler fungerer. Ønsker deg god tur og mye løssnø i året som kommer Ang bredde på ski: 85 vs 115 på tur opp 85 vs 115 på tur ned - stor forskjell på flyt. 95 mm kan av og til være for smalt...
 22. En proff fotograf vil nok klare å ta særdeles gode bilder med en mobil ja, og enda bedre bilder med det kameraet han helst vil velge selv. Hvordan kameraet (som med alt utstyr) brukes er viktigere enn hvilke kamera. Vil si jeg ser større forskjell på bildene på skjerm enn på trykk. Men som utskrift holder jeg meg som regel til A4, så da er det ikke maks oppløsning uansett. Der mobilen kommer til kort er etter min mening bilder med detaljer (som løv, lyng, furunåler, o.l.) som har en tendens til å flyte sammen og bli litt vannmaling aktig. Er vel det som kalles difraksjon fra de små objektivene, og tette pikslene på brikken. På bilder med enklere/renere motiv, som teltbilder ved vannkanten og slikt blir resultatet bra. Er det ting i bevegelse, da blir det litt vanskeligere med mobil enn med kamera. Har selv et kamera som ikke koster mer enn at jeg kunne kjøpt både kamera og en rimelig mobil for mindre enn det toppmodellene koster i dag. Mobilen er foresten dyrere enn kameraet mitt, men får som regel bedre bilder med kamera Det viktigste for meg er uansett at det oppleves som mer moro å ta bilder med et kamera enn med mobilen.
 23. Skriver ikke ut så mange bilder som tidligere, men blir noen i løpet av året. Helt enig i at det er null problem å se forskjell på bilder tatt med kamera eller mobil (med forbehold for noen få motiver i godt lys). Så 99 % av utskriftene er av bilder fra kamera og ikke mobil. Har helt grei mobil (Iphone 11), som tar helt greie bilder for dokumentering. Men selv om mobilen tar greie bilder har jeg bedre bilder fra speilrefleks jeg kjøpte i 2007. Små objektiv takler rett og slett ikke detaljer, så ting som furuskog blir grøtete. For den som liker å ta litt bilder, så er det også mer inspirerende å ha et skikkelig kamera mellom hendene enn en liten mobil.
 24. Har ikke prøvd de der fra exped, men ser at sålestoffet er det samme som på de fotposene jeg har fra exped. Der har jeg irritert meg over at det lett kan sette seg litt is på sålen. Har du overtrekksposer, så er ikke det et problem. Da har du et par tøfler som også er topp om du skulle snike deg inn på en koie eller hytte. Her er foresten mine erfaringer med de exped fotposene jeg bruker (Exped down booty WB). Der er det bilde av hve jeg mener med is som fester seg i stoffet: https://www.tursiden.net/2018/01/testet-exped-down-booty-wb-dunsokk-med-fotpose/
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use, and privacy rules Privacy Policy