Jump to content

Tor-Erik-L-77

Moderators
 • Posts

  2,063
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  26

Everything posted by Tor-Erik-L-77

 1. Samme erfaring her den siste tiden, tror cachingen har noen bugs?
 2. Soloppgang en tidlig morgen for noen år siden. Vi lå på en høyde rett over et skogsvann - riktig så fin tur husker jeg det var
 3. Blir umulig å gi en fasit, det er veldig individuelt hva man trives med og hvor vant man er med forskjellige sko. Jeg har prøvd begge deler og det eneste jeg mener er en sannhet er at om du skal gå lange dagsmarsjer så er det sålene som til slutt blir viktigst. Har du altfor myke såler så vil du få vondt under føttene. Derfor om ankler og annet fungerer bra med tynne og lette sko uten særlig ankelstøtte så bør uansett sålen ta litt unna for spisse steiner/røtter og annet.
 4. Jepp, den Eggedal teleskop stanga er et veldig greit valg! Som sagt når det gjelder snelle er det nesten null krav Bare husk et et slikt oppsett bare fungerer for markfiske og ikke noe særlig annet. Bruk noe litt solid monosnøre, gjerne rundt 0.30mm eller 0.40 - da tåler du litt buskas og steiner osv uten at snøret ryker så fort.
 5. Til markfiske betyr ikke utstyret så mye, som flere nevner kan du fint bruke samme utstyr til begge deler. Som @TOT er inne på så er lengden av betydning. Jo lengre jo bedre. Men spørs jo helt hvor dedikert man er og hva man er villig til å drasse med seg. skal du ha en mer dedikert markstang ville jeg valgt noe særs enkelt på snellefronten, gjerne en billig lukka haspelsnelle. Så finner du en billig teleskopstang. Typisk bruker man gjerne 4-5m stenger. Da kan du fiske med mark også uten dub og bare legge ut agnet uten og kaste eller sveive.
 6. Flere gode tips her. Kasteteknikken er nok den første faktoren jeg også ville brukt litt tid på. Kastebuen skal ikke være veldig høy, da taper du mye lengde ved energien brukes feil vei, opp kontra frem. Utstyret ditt er ikke direkte noe stort problem, spørsmålet blir alltid hvor ivrig man er på optimalisering. Når teknikken er på plass er det ytterligere momenter å vurdere, alt etter hvor ivrig man er: 1. overgang til multifillament snøre, typisk 0.10-0.12mm 2. optimal mengde snøre på spolen, for lite skaper ekstra friksjon på spolen, for mye skaper fort backslash og at for mye snøre kommer for raskt ut og gir friksjon i seneringene på stanga. 3. Aksjon på stanga, de fleste stenger i dag ofte helaksjon, noe som betyr at du ofte må bruke mer kraft og lengre kastebevegelser. Med ei stang som har mer toppaksjon kan du enklere vippe utstyret langt ut selve med korte raske bevegelser. Ekstra bonus er at toppaskjon gir mer artige kamper på småfisk
 7. Joa, men akkurat storm matter vil jeg si har større sjanse for og få rifter da man gjerne bruker spader og annet verktøy ifm med oppsettet og nedriggingen.
 8. Hadde nøyaktig samme problem med mine alfa BC støvler. Det eneste som hjalp for meg var å legge inn et innlegg som løftet helen opp. Problemet med alfa sin skisko er at den har et veldig stort innsving ned mot hel partiet sammenlignet med andre merker. Har du da feil føtter så blir det til at helen hele tiden kjipper i dette rommet. Jeg har siden dette byttet ut til Crispi som har en helt annen utforming i helpartiet med mindre innsving/utdyping i helpartiet og med de trenger jeg ikke noe ekstra remedier
 9. Sovepose er kjempevanskelig Sånn sett er det lurt å kjøpe fra velrenommerte norske forhandlere, da er det ofte langt enklere å få returnert/byttet om man gjør et bomkjøp!
 10. Stiller meg samme spørsmålet. Har heller selv enda ikke klart å få rifter i teltdukene på mine telt. Selv ikke på superlight utgaver. Jeg er heller ikke blant de som er veldig forsiktig med telta mine. Dog har jeg fått noen ødelagte glidelåser, bardunfester, hemper og annet småtteri som jeg mener er mer normalt etter endel års bruk av telta.
 11. Uten å gå inn på spesifikke merker så er min erfaring at primaloft produkter stort sett fungerer veldig bra i våte og klamme forhold, overlegent sammelignet med rene dun produkter.
 12. Investerte selv i en "skrotnes" hatt selv i sommer, veldig happy så langt! Valgte en med netting grunnet mer lufting og mindre svette på knollen Ble en M.J,M hatt jeg valgte - som nevnt ikke spesielt billige disse hattene
 13. Ja viktig å tre de over tippen først og deretter bak på hælen og sørge for at kjettingen er stram under sålen.
 14. Hei og velkommen Hvor trygt det er avhenger veldig av egen erfaring, hjelper ofte og fortelle litt kort om deg selv og hvilken erfaring du har. Fra oktober kommer du inn i en fjell sesong med lunefullt og uforutsigbart vær og føre. Du bør derfor ha erfaring fra en del vinterturer og lignende. Hva tenker du selv?
 15. Samme her, jeg syntes de fungerer genialt og er kjappe og enkle og ta av og på og de sitter som støpt. Men de kommer i forskjellige størrelser så viktig å velge rett modell til rett sko
 16. Dette er vel ikke svart/hvitt? At det blir mindre bilkjøring og mer tilrettelegging for sykling og andre aktiviteter er jo generelt en bra ting. Så må det selvfølgelig gjøres vurdering på slik tilrettelegging ut fra natur hensyn i de enkelte tilfeller. Jeg mener generelt en del mennesker må utvise litt mer toleranse og forståelse. Naturen skal være et gode for forskjellige mennesker med forskjellige forutsetninger. Vi har mye natur her i landet! Da får de som ønsker å være i fullstendig isolasjon i naturen velge områder utenfor de mest tilrettelagte områdene. Det er fortsatt mye å velge i på akkurat øde natur her Husk at ikke alle er 30 år og i strøken form, noen er eldre, noen har handikap osv - generelt må man ikke derfor alltid lage seg meninger ut fra bare egen situasjon men ha evnen til og sette seg inn i andres situasjoner og ønsker.
 17. Slenger meg på skrytekoret her Det finnes to varianter, Mammut Tyin MTI 5 season og Mammut Denali MTI 5 season. Denali utgaven er vel ekstrem varianten for polturer mens Tyin er kanskje en mer allround vinterpose for norske forhold. På alle mine vinterturer med pulk de siste årene har jeg brukt Tyin utgaven og den er helt fantastisk god og varm! Her får man utrolig mye god syntepose for pengene. Vet ikke når branding gikk fra Ajungulak til Mammut men det var endel år siden vel? Har ikke fulgt helt med men regner med at Mammut på et tidspunkt kjøpte opp Ajungulak? Tyin posen jeg kjøpte for 5 år siden het Mammut Tyin MTI 5 season men innehar merkelapper på både Mammut og Ajungulak så er jommen ikke helt sikker hva som er greia
 18. Et annet lite moment som fort kan glemmes er at jo større teltet er desto vanskeligere kan det være og finne et sted og slå opp teltet når man er på tur. På plenen hjemme er jo ikke det et problem men å slå opp et litt for stort telt på en litt dårlig teltplass kan fort bli trøblete. Det skjer stadig at jeg har måttet sette opp et telt på steder som er ganske håpløse i mangel på gode alternativer og jeg har ofte ledd høyt når jeg ser resultatet i etterkant Som @Lompa nevner så får man jo mer erfaring jo mer man bruker teltet og du må regne med å kunne improvisere litt på oppsettet ut fra de rådende forhold. Der er ikke alltid du får satt plugger/barduner på de rette stedene og må gjøre litt "lokale" tilpasninger.
 19. Utvalget av sekker, telt og quilter føler jeg er ganske dårlig her i Norden men ellers syntes jeg det er et ganske bra utvalg for øvrig. Nå er ikke min ultrallette side så stor at jeg har kunnet forsvare og kjøpe slikt utstyr fra USA da prisen blir altfor høy - svak krone og dertil dårlig dollar kurs hjelper heller ikke på de siste årene Du har allerede nevnt endel amerkianske merker som har mye og bredt utvalg, zpacks, hyperlight mountain gear, tarptent, Enlightened Equipment, Gossamer Gear, Mountain Laurel Designs (MLD). Alle disse har mye og stort utvalg innenfor ultralett og lett kategoriene.
 20. Enig! Ringstind har bare en kort stang som skal tres inn og du kan klare deg med 4-6 plugger om været er fint. Tror jeg slår opp mitt på bare noen få minutter om jeg ikke full plugger det. Men klart det er et enmanns telt. Hvis TS skal opp i 2 og 3 manns telt så blir det fort en del flere stenger og plugger som må ordnes. Som nevnt av andre når det kommer til større telt er min erfaring at tunnel telt med typisk tre buer er ganske kjappe og enkle og slenge opp, er det godvær så klarer du deg også her bare med noen få plugger og barduner. Selv stående kuppel telt har gjerne minst 2 kryssende stenger pluss kanskje en til og kan være knotete uten trening da ting må tres i rett rekkefølge og spennes i rett rekkefølge. De aller tregeste teltene er vel gjerne de som er en kombinasjon av kuppel telt og tunell telt Men det er jo vanvittig mange varianter av alle typer telt så egentlig helt umulig og gi noen fasit!
 21. Anaerobe aktiviteter fungerer dårlig med innebygd håndledd puls, det kan du nesten bare glemme da det blir totalt lotto. Det fungerer til en viss grad bedre mot mer aerobe seige aktiviteter hvor pulsen ikke fluktuerer mye og raskt og ikke er spesielt høy. Som du sier så må du stille makspuls ut fra egen erfaring da de generiske formlene heller ikke er på langt nær særlig nøyaktige. Eventuelt for å vite dette sikkert må man rett og slett loggføre en aktivitet med pulsbelte rundt brystet og kjøre en aktivitet til det nesten svartner og du er i ferd med å kaste opp, da vet du makspulsen din
 22. Ja det mener jeg er riktig. Du kan hente ut temp i etterkant - tror den logger internt maks/min i 24 timer.
 23. Kaffekjelen fungerer vel akkurat like bra til formålet som panne eller kjele 😉
 24. Når man skal fyre en brenner i fortelt eller innertelt så pleier jeg alltid og ha en stekepanne eller kjele tilgjengelig for å kunne holde over brenneren hvis det blir høyere flammer en tiltenkt. Det fungerer veldig greit og enkelt
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use, and privacy rules Privacy Policy