Gå til innhold

r.u.mad

Aktiv medlem
 • Innholdsteller

  82
 • Ble med

 • Besøkte siden sist

Om r.u.mad

Nylige profilbesøk

474 profilvisninger
 1. r.u.mad

  Slutt på parafin!

  Det har allerede kommet bioparafin enkelte steder på østlandet og tar jeg ikke feil blir den vel ganske lett å få tak i etterhvert i resten av landet også. Vi kan vel regne med at dette blir dyre dråper i forhold til "gammeldags" parafin og hvorvidt det er mulig å få dette små kvanta er kanskje tvilsomt, fordi bioparafin blir nok billigere enn den typiske fritidsparafinen, og de skal jo selge dette også må man da skjønne (litt slik som det er med A1). Det sies at bioparafin skal være "rene" saker og det er vel trolig at den brenner godt i det utstyret vi bruker. Tiden vil vise!
 2. r.u.mad

  Sykkeljakke

  Sykkeljakker ja... Et problem du ikke er alene om. Jeg kjøpte men eg Endura Pro SL jakke fra bikeshop i den tro at jeg skulle få en skikkelig vinterjakke. Jakka er mer tilpasset britiske "vintre" fra 0-10 plussgrader, og jakka er kald som et frossent helvete fordi lufta/vinden renner tvers igjennom og den har bare påsprayet et tynt fleecefor innvendig. Ikke misforstå meg - jakka er veldig god i rett tempområde, men ikke definitivt IKKE for norske vintre. Regelrett feilinformering fra bikeshop, men siden jakka er bra til vår og høst, har jeg beholdt den. Den jakka jeg har brukt til vinterstid til nå, har vært helt super. Det er en Craft med microfleece innerfor. Desverre er foret i ferd med å rakne i de limte sømmene og den har gått ut av produksjon. Kostet meg nesten 2000kr for fire år siden. Synd, synd, synd.... Jeg får prøve å lime den. Når jeg må ha ny jakke i fremtiden skal jeg reise til butikken for å se og prøve. Det å kjøpe varer fra norske nettbutikker kan være en risikosport har jeg merket, for varebeskrivelsen er ofte helt ute på jordet, i værste fall direkte løgnaktig, og/eller ofte svært mangelfull.
 3. r.u.mad

  Noen med erfaring med VAUDE SPACE SUL 1-2?

  Nå ser det ut til at du er ute etter et kvalitetstelt i det høyere prissjiktet, men jeg våger meg til å foreslå Naturehike Cycling allikevel, med tanken i hodet på at du kanskje ikke er interessert. Rimelig lett. Frittstående. Kan brukes uten ytterduk, eller kun ytterduk med bunnduk. 40cm langt sammenpakket. Er ikke noe for personer over 180cm. Kvaliteten er rimelig god og jeg brukte dette teltet på flere sykkelturer sommerhalvåret 2016 og var veldig fornøyd. Regn selvsagt IKKE med at dette teltet varer i mange-mange år med normal bruk. https://www.naturehike.com/cycling-ultralight-silicone-one-man-tent/
 4. Jeg har faktiskt opplevd det samme med en kanne fra Aspen (tro det eller ei). Hvordan dette har seg kan jeg bare gjette på. Er det kanskje lagringsmiljø som spiller en rolle, eller at miljøbensin ikke er så holdbar som de skal ha det til? Utblandet, altså svindel? Uansett, det luktet nærmest gammel diesel av innholdet i den kannen. Litt "råttent" liksom. En lukt som får man til å grine litt på nesa. Har aldri vært borti noe lignende før eller siden. Den brant ikke spesiellt rent på Svea'n heller.
 5. r.u.mad

  Vinterpose

  Har ikke noe råflott, men det jeg har funker fint ned til -30. Det består av en M85 (forsvarets) og en billig teppepose fra Europris som innerpose. Jeg var "snug as a bug" i -25 grader i fjor vinter. Ja, det er tungt og klumpete men jeg drar for det meste pulk uansett.
 6. r.u.mad

  Skoleturer og rødsprit brennere

  Enig, og det er sikkert ingen som mener at man skal bruke et helt skoleår på dette heller. En eller to skoletimer burde være mer enn nok for å lære seg det utstyret som skolen bruker. Kanskje man kan tilby de av ungdommene som er friluftsinteresserte litt mer opplæring i annet utstyr også.
 7. r.u.mad

  Skoleturer og rødsprit brennere

  Du kom litt uklart inn her. Hva er det som ikke er greit etter din mening? Gassbrenner i stormkjøkken er nok det beste når man er ute i vær og vind - ingen tvil om det, men jeg mener bestemt at en gammel parafinprimus er vel så sikker, hvis ikke bedre i andre situasjoner igjen. F.eks i hytte, telt og andre lune plasser man kan bruke som krypinn. Å gi ungdommer kursing i "brenneroppfyring" med ulike typer og kanskje bruke fysikktimen (har de fysikk på skolen nå?) til slikt, burde ikke være noen bakdel uansett.
 8. r.u.mad

  Skoleturer og rødsprit brennere

  111-typene er skummel fordi tanken sitter så nærme, og ved siden av flammene. Dessuten har de en tendens til å lekke i koblinger her og der. En tett 111 på parafin, håndtert av en edru person med normal IQ er relativt uskyldig. En utett 111 på bensin bør alle passe seg for. Skal det fyres med flytende brennstoff holder jeg fremdeles knappen på de gamle primusene og da helst uten regulering. Flammene er over tanken og minimalt av ting som kan lekke drivstoff og komme i kontakt med dem. De har også en begrensning på hvor mye trykk man klarer å pumpe inn i dem på grunn av materiale, størrelse og form på tanken. Her fyrer jeg opp en russisk "Rekord 1".
 9. de fleste fabrikknye brennerne man finner på ebay er laget i India. desverre er de fleste bråkebrennerne nesten ubrukelige på grunn av at de som har hardloddet setet til dysa, ikke har tatt seg bryet med å justere den slik at den peker rett opp mot plata. Dette ender i en VELDIG skjev flamme. Stillebrennerne er litt mindre følsomme på dette punktet og mange fungerer greit. Det som er så synd, er at de er så ->.<- langt i fra å lage noe som faktsikt er bra, men ikke gidder. Gjengene er trolig forskjellig fra hva som ble brukt av Optimus, Primus og andre anerkjente fabrikanter, så regn med å måtte anskaffe en litt spesiell gjengebakke eller tapp som den lokale sjappa antageligvis ikke har. I værste fall er gjengene så forskjellig at det ikke er mulig å bruke gjengeverktøy overhodet. Etter det jeg vet, har gjengene faktiskt variert opp igjennom tidene hos enkelte fabrikanter, også. På min russiske "Rekord" hadde jeg flaks, siden gjengene på brennerhodet (India) var 14,3x0,75 og gjengene i halsen/nakken på rekorden var 14x0,75mm, så jeg bruke en tilsvarende bakke.
 10. Har ikke funnet noe vitenskaplig når det gjelder bilbensin brukt i primus. Det lukter nemlig ikke, etter hva jeg kan kjenne, noe annerledes enn alkylatbensin når den forbrennes i en primus, ei heller lukter det eksos, som fra en bil. Jeg er selvfølgelig klar over giftige ting nødvendigvis ikke lukter. Men, hvor farlig/ufarlig er bilbensin i forhold til f.eks parafin(?) Dessuten har jeg en liten mistanke om noe av alkylatbensinen kan være blandet ut med ting. Jeg kjøpte en kanne med Aspen på en bensinstasjon som det luktet gammel "rotten" diesel av. Det luktet rett og slett vondt! Den brant jo like bra, så jeg gadd ikke bytte den inn.
 11. Nåvel... Den brenner ikke like fint og det er noen ekstra ting i den, men til fyring utenfor telt i sommerhalvåret kan da ikke være så farlig? På sykkeltur i sommer bruke jeg blyfri fordi en liter med "miljøbensin" kostet nesten 90kr i Eidfjord og ingen Biltema var i sikte. Billig ble det! Jeg sitter her enda uten å ha blitt syk av avgassene, som ikke burde være noe værre, men muligens bedre, enn avgassene fra en bil. Noen som har forskning å peke til?
 12. r.u.mad

  Hva har du kjøpt nå!

  Siden jeg liker å farte litt rundt på innsjøer og vann kjøpte jeg en ny gummibåt "på tilbud" siden den gamle sprakk opp i limet innvendig i bunn (kjølen). https://www.jollyroom.no/fritid-hobby/friluftsliv/bat-fiske/bater/fish-240-gummibat Utrolig nok er dette ikke en båt fra Kina men bygget av ZAR i Tyskland og jeg må si jeg er overrasket over kvaliteten i forhold til pris. Har foreløpig bare hatt den i ca. en uke men kan ikke se lister og annet som er i ferd med å falle av pga. dårlig liming, slik det gjorde på den gamle. Nå er det også en ny Suzuki DF2,5 på gang også. https://www.westsystem.no/p/17054/suzuki-df-25-hk-4-takt
 13. r.u.mad

  Skoleturer og rødsprit brennere

  Det kommer litt an på hvor gode rutiner man har med moderne multifuelbrennere. Jeg sølte mye i begynnelsen helt til jeg fikk dreisen på ting. Den mest "renslige" og dermed kanskje den mest sikre brenneren for skolebruk, må være de eldste typene med brennerhodet på hals over drivstofftanken, med trykkpumpe, men uten reguleringsventil. Bruker man rett type drivstoff på disse, er det ikke mye som kan gå galt altså! Problemet er vel heller at de er følsomme for vind. Desverre er det veldig liten nyproduksjon av denne type brenner.
 14. r.u.mad

  Hvordan får dere teltet tørt?

  En god multifuel-brenner er som regel mye kjekkere turutstyr enn en gassbrenner, etter min mening. Det er lettere å få tak i en flaske tennvæske, eller blyfri bensin hvis det skulle knipe på, enn en liten gassboks til blodpris. Når det gjelder vått telt så har jeg flere ganger hektet ned innerteltet, rullet det litt sammen og tørket av ytterteltet med ei fille og deretter fyrt så hardt jeg har turt. Man kan få tørket opp rimelig bra med denne metoden har jeg merket. Sidene blir ikke helt tørre men toppen blir rimelig bra, og godt nok til at innerteltet ikke blir klissvåt også når teltet er pakket sammen. Å pakke inn innerteltet i f.eks bunnduken eller separat pakkpose hjelper en god del også.
 15. r.u.mad

  Jakten på det perfekte soloteltet!

  Ja, jeg var litt for kjapt ute her. Beklager! Sånn går det når man skumleser slurvete.
×

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.