Gå til innhold

r.u.mad

Aktiv medlem
 • Innholdsteller

  94
 • Ble med

 • Besøkte siden sist

Om r.u.mad

Nylige profilbesøk

527 profilvisninger
 1. r.u.mad

  Skifte krankdrev

  En kjedelinje bør være mest mulig rett for å ungå slitasje på drivverket og den største tannkransen på en 3x (trippel) krank er egentlig ikke ment til andre gir en de tre-fire nederste på kassetten, altså kun for utforbakkene. Med kjedet på en 48t krans, 11t på kassetten ved en tråkkhastighet på 90rpm ("normalen") vil dette gi en fart på ca. 52km/t. Samme utveksling vil gi omtrent 40km/t ved 70rpm og 70km/t ved 120rpm. Sykler du på jobben i 52km/t på flata vil jeg si du bør kontakte nærmeste profflag umiddelbart! 😊 Det å trå for sakte eller for tungt er egentlig ikke bra, siden det øker sjangsen for skader på ledd - spesiellt knær. Ja, jeg vet temaet kan være litt kontroversiellt fordi mange liker å trå tungt/sakte enda de mest sannsynlig ikke har fysiologiske forutsettninger for det. Noen synes også det "ser teit ut" med "normal" tråkkhastighet (90rpm) og trår tungt av den grunn. Til tross for hva noen tror, blir man heller ikke sterkere i bena det og man utnytter hele kroppen på en mindre effektiv måte.
 2. r.u.mad

  Skifte krankdrev

  Bra valg! Sykler i dag leveres i mange tilfeller med for store kranser foran, noe som det forøvrig er lite poeng i. En 48-tenners (største) krans er det ikke mange tur og trimsyklister som får brukt uansett, hvis man da ikke går for 80km/t i nedoverbakkene. Selv har jeg puttet in en MTB-krank i min sykkel og jeg greier meg helt fint med 34-24 foran og 11-34 bak. Med denne kombinasjonen når jeg 50km/t før jeg "trår ut" og har som du sier "grannygir" til fjellovergangene med 24 på 34. Får se om jeg kanskje setter på en 36t kassett litt senere ut på våren siden jeg uansett må ha nytt drivverk.
 3. Har foreslått dette selv på her forumet tidligere men fikk dårlig gehør. Ja så absolutt, sportsbutikkene burde hatt tørrmelk, men jeg mener også at de bør levere dem i typiske turpakninger.
 4. Hvis du vil ha et noenlunde lett telt med stort fortelt, ville jeg ha gått for et MSR Hubba Tour 1. God høyde (96cm) har det også, men det er nok desverre ikke det letteste enmannsteltet (2030g). Hvis jeg hadde lagt ut på en 4-5 måneders vandretur ville jeg absolutt ha vurdert dette teltet.
 5. Etter å ha snuset litt på mål ang. påfyllingskapsel så tror jeg neppe den pakningen passer fra Svea. Den er nok mindre på juwel'n. The Fettle Box har pakninger til NRW og kapsel men ikke noe mer. Trenger du grafittpakning foreslår jeg grafittfolie fra ebay. Nå har jeg ikke prøvd slik folie selv, men jeg regner med at du kan rulle deg opp en ny en, og at dette fungerer helt greit. Plater/ark med Viton-gummi finner du sikkert på ebay også, hvis det blir slik at du må lage deg ting selv.
 6. Jeg ville ikke bli forundret om du kan bruke pakninger til Svea 123. Det hender at slikt går om hverandre. Jeg anbefaler at du legger inn en melding på Classic Camp Stoves forum, så får du sikkert noen tips om hva du kan bruke og eventuellt hvor du kan få tak i ting. Regn ikke med at noe av dette er tilgjengelig i Norge så du bør nok belage deg på å bestille fra utlandet.
 7. Bare et lite tips til de som er ute etter en liten trakt til fylling av mindre brennere. Jeg fant noen på ebay som passer utmerket til Svea'n min. Søk på "Mini Stainless Steel Liquid Funnel Wide Mouth Kitchen Oil Canning Tool" så dukker de opp som perler på en snor og billige er de også.
 8. Gassbokser har jeg gitt opp, selv om de finnes tilgjengelig på noen få steder i Østfold (da ser jeg bort i fra byer og større landsbyer). Ikke fader om noen får meg til å kjøpe 2,3 dl brennstoff til 80kr på en bensinstasjon eller et annet sted. Kommer ikke på tale! Nekter plent! Niks!! Miljøbensin er NOE lettere å få tak i men man må ofte kjøpe dunker, noe som selvfølgelig er lite praktiskt. Derimot så er det nesten alltid flasker med tennvæske å få tak i på butikkene over hele landet, så mitt førstevalg av brenner for en eventuell Norge-på-langs-tur, ville ha blitt en multifuelbrenner som tar diverse "parafintyper". Uten tvil!
 9. Jeg tror ikke jeg er alene om mene at man får bedre billigpaneler om man kjøper direkte fra Kina. Det virker som om kvaliteten på det som finnes i butikkene her i Norge og andre land (det er visst mye rart i billigbutikkene i USA også), er så-som-så, selv om man kanskje ville tro det motsatte. Jeg har sett ladestrømmen snuse oppunder på 1,2A (6W). Det skulle bety at panelet mitt gir ca. 85% av oppgitt effekt og det er ikke akkurat dårlig.
 10. Det er helt avengig av sted, årstid, hvor mye strøm man egentlig trenger og hvor mye penger man vil legge i det. På sykkeltur i sommerhalvåret greier jeg meg helt fint med et 7W panel fra e-bay til litt under 200kr og har mer enn nok strøm til smarttelefon, e-sigg, og diverse annet småtteri. Kvaliteten på panelet er riktignok så som så. Selve panelet leverer det det skal av strøm, men den originale regulatoren gikk føyka, så den er nå erstattet av en hjemmelaget krets (ikke switch mode) som greier full ladestrøm uten å bli varm. Hele oppsettet med "powerbank" (10k mAh) har ikke kostet meg mer enn ca. 500kr. Jeg vil anta at Anker-panelene fortsatt er av de bedre hvis man vil ha kvalitet hele veien og da koster et oppsett fort 2000kr eller mer. Det er behov og smak & behag som gjelder, men ja, min erfaring er absolutt positiv.
 11. Jeg har begynt å bruke en 20cm stekepanne jeg kjøpte hos Clas Ohlson til 80 kr. Håndtaket og festet til det er fjernet og jeg bruker en kjeleklype i plastikk kjøpt i en brukthandel istedet. Hvis man ikke vil fjerne dette festet, kan man helt sikkert lage et mer lettvektig håndtak i f.eks tre og skru det på med en vingemutter eller noe. Diameteren og tykkelsen på panna gjør at den passer godt til turbrennere av ymse slag (ganske jevn varme i forhold til tynnere panner), etter min mening, og den er dessuten laget i Italia.
 12. Det er egentlig ingen grunn til å frykte brennere som tar flytende brennstoff så lenge du ikke gjør noe forferdelig galt. Dette er velprøvet teknologi som er over 100 år gammel. Når man tenker litt over hvor tynn veggene i en gassbeholder er og hvor mye eksplosiv energi det er den, så blir jeg langt mer skremt av å ha en slik beholder i ryggsekken enn en tykk og god aluminiumsflaske (eller en Svea 123 messingtank) med bensin. Mange har fått det for seg at et telt som tar fyr nærmest eksploderer, men dette er på mange måter ikke riktig. Myggnetting brenner riktignok svært godt og kan gi alvorlige skader. En fuktig ytterduk brenner veldig sakte med en liten flamme som "ruller" avsted til duken er smeltet. Dette tar som regel mange minutter, hvis vinden ikke har slukket den allerede. Så er det dette med økonomi også da. Gassbeholdere er langt dyrere enn noe annet brennerdrivstoff pr. mengde/vekt, på det norske markedet. Ikke er de lett å få tak i heller. Som tursyklist har jeg en særdeles negativ erfaring med dette. Det er mye enklere med diverse parafintyper (da regner jeg med tennvæske også) og blyfri/miljøbensin.
 13. Det har allerede kommet bioparafin enkelte steder på østlandet og tar jeg ikke feil blir den vel ganske lett å få tak i etterhvert i resten av landet også. Vi kan vel regne med at dette blir dyre dråper i forhold til "gammeldags" parafin og hvorvidt det er mulig å få dette små kvanta er kanskje tvilsomt, fordi bioparafin blir nok billigere enn den typiske fritidsparafinen, og de skal jo selge dette også må man da skjønne (litt slik som det er med A1). Det sies at bioparafin skal være "rene" saker og det er vel trolig at den brenner godt i det utstyret vi bruker. Tiden vil vise!
 14. r.u.mad

  Sykkeljakke

  Sykkeljakker ja... Et problem du ikke er alene om. Jeg kjøpte men eg Endura Pro SL jakke fra bikeshop i den tro at jeg skulle få en skikkelig vinterjakke. Jakka er mer tilpasset britiske "vintre" fra 0-10 plussgrader, og jakka er kald som et frossent helvete fordi lufta/vinden renner tvers igjennom og den har bare påsprayet et tynt fleecefor innvendig. Ikke misforstå meg - jakka er veldig god i rett tempområde, men ikke definitivt IKKE for norske vintre. Regelrett feilinformering fra bikeshop, men siden jakka er bra til vår og høst, har jeg beholdt den. Den jakka jeg har brukt til vinterstid til nå, har vært helt super. Det er en Craft med microfleece innerfor. Desverre er foret i ferd med å rakne i de limte sømmene og den har gått ut av produksjon. Kostet meg nesten 2000kr for fire år siden. Synd, synd, synd.... Jeg får prøve å lime den. Når jeg må ha ny jakke i fremtiden skal jeg reise til butikken for å se og prøve. Det å kjøpe varer fra norske nettbutikker kan være en risikosport har jeg merket, for varebeskrivelsen er ofte helt ute på jordet, i værste fall direkte løgnaktig, og/eller ofte svært mangelfull.
 15. Nå ser det ut til at du er ute etter et kvalitetstelt i det høyere prissjiktet, men jeg våger meg til å foreslå Naturehike Cycling allikevel, med tanken i hodet på at du kanskje ikke er interessert. Rimelig lett. Frittstående. Kan brukes uten ytterduk, eller kun ytterduk med bunnduk. 40cm langt sammenpakket. Er ikke noe for personer over 180cm. Kvaliteten er rimelig god og jeg brukte dette teltet på flere sykkelturer sommerhalvåret 2016 og var veldig fornøyd. Regn selvsagt IKKE med at dette teltet varer i mange-mange år med normal bruk. https://www.naturehike.com/cycling-ultralight-silicone-one-man-tent/
×
×
 • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.