Gå til innhold
  • Bli medlem

Dompappen

Aktiv medlem
  • Innlegg

    254
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

  • Dager vunnet

    1

Dompappen vant dagen sist 8. november 2023

Dompappen hadde mest likt innhold!

Nettsamfunnsomdømme

167 Excellent

Om Dompappen

Nylige profilbesøk

2 631 profilvisninger
  1. Ikkje kjent med østlige og nordlige deler av hardangervidda. Men i vest og sørlige deler (Haukeli), så kan det regne 12 mnd av året, på samme måte som det kan komme snø hele året Så regn i april er ikke unntaket. Kommer det mye vær fra sør og sør-vest, ender det enten a) at det kommer som regn og blir til snø, b) kommer som snø og ender opp til regn, selv høyt til fjells. Jeg synes dette en veldig god rapport, da jeg føler det blir for mye turrapporter som kun viser glansbilde av slike turer. God gjennomføring av en tur, hvor forholdene er til betraktelig mer mot normalen på denne tiden av året og at man må forvente skiftene forhold i løpet av 7 dager. Du skal være nokså heldig å full klaff og høytrykk i 7 dager . Jeg tenker nerde info er bare bra, spesielt når mange som etterspør denne info før de legger ut på samme tur.
  2. Det jeg skriver blir litt off topic. Har samme erfaring med malamute som Elgen, de er kvasse mot andre hunder. Ikke nødvendigvis at de skal ta livet av andre hunder, men at de reagere på instikt og skal "tøffe seg" når de møter andre hunder. Dette var typisk med min første som var en malmute mix med malamute gemytt (faren var renrasa malamute som var sånn). Opplevde flere ganger, selv når han var bare 7 mnd gammel og møtte en dobbelt så stor hund, så nekta han å gi seg og det ble slåsskamp som blodspruten sto. Siste SH jeg fikk er i motsatt kategori, finner iallefall ikke på gå i slåsskamp med en totalt fremmende hund. SH kan være kjent for å være litt "sky", min er sånn og han går ikke rett å hilser på folk han ikke kjenner, men stikker ikke av. Han er også sånn mot fremmende hunder. Jeg ble advart av han og andre SH folk da kjøpte han om å passe på at han ikke ble for "sky", for hvis han stakk av, så var det ikke sikkert at han kom tilbake. Jeg var utgangspunktet gira på malamute, men følte jeg ikke fant en passelig hund til mitt bruk. Jeg føler (har ikke konkret belegg) at malamute blir det fokusert mye på størrelsen, større jo bedre og at den skal være "stor og tøff" Var mye malamute i område jeg bodde for noen årsiden. Jeg tipper at ingen av disse var under 40 kg og mellom 50 - 60 kg er normen. Disse var det bare å styre unna om du så disse var på samme side av veien, pluss at disse gikk mye tur seint på kvelden. Jeg har også erfaring med malamut folk som ikke direkte sier rett ut, men at for påpekt at det er forventet at en malamute skal være sånn. Dette krasjer fullstendig med om du driver oppdrett utelukkende for trekk og konkurranse kjøring, da har du ikke råd til at to eller flere bikkjer ryker i tottene på hverandre eller går løs på konkurenten sitt spann. Mitt inntrykk er også at de som driver med malamut ikke har så mange bikkjer Jeg tenker at dette ikke nødvendigvis er et problem med grønnlandshund. Har ingen kjennskap til grønnlandshund, men har stor fasinasjon og tenkt mye på skaffe en selv Synes disse er de mest eksotiske polar hundene vi har. Men så mye av den skyheten på Jens og co i Grønnland (serien på nrk), så de bør kanskje være i samme kategori som SH? Utgangspunktet så tenker jeg at de på Grønnland ikke har drevet så mye sosialisering av hundene før de stakk ut på isen for jakt.
  3. Malamut har veldig mye jakt instinkt i seg. Så mye at jeg har lurt på å trene en av bikkjene som har mye malamute i seg til bruki elgjakta som bandhund. Er virkelig god på sporing og ekstremt gla i elg Polare hunder har mye jaktinstinkt fordi har ofte måtte skaffe maten selv. De som hadde hundene før tiden bodde i vilmarken hvor de fikk gå løs og når de ikke hadde bruk for hundene. De fikk kun mat når de var i bruk. Feks til vinteren og når de gikk i trekk eller var med på jakt.
  4. Kan ikke svare på hvilke av de to som er best. Men om du har sjekka litt historien rundt opprinnelsen av samojed og hvor den kommer fra, den er også brukt til gjeting. Så du har egentlig to gjeter bikkje å velge mellom Skulle jeg ikke anbefalt en type hunde rase, ville det vært malamute. Disse er utrolig sterke og kan fint dra av gårde uten ting stopper de hvis de først har bestemt seg. Jeg tenker at lurest å velge den du vil mest ha uansett mtp sau problematikken. Siden du har tilgang til låne en samojed, så ville jeg ha prøvd den litt mer. Kan være det som gjør at du velger islandsk. Jeg vil også kjøpt valp om du skal ha ny hund. Valpen trenger ikke bli slik den du har lånt. Jeg har også hatt voksen hund og hund fra valp med både gode og dårlig erfaringer Jeg vil også si at den du har hatt fra valp er den du knytter tettest bånd til.
  5. Nei, men har husky/malamute og siberian husky, som er samme gata som Samojed, Kjenner absolutt til og opplevd det samme som du skriver. Kan fort bli mye styr, klabb og babb og har måtte bryte helge tur på grunn av sau. Hund i bånd på tur som går bananas enten på andre hunder, folk eller sau er noe som fort dreper gleden å gå på tur med hund. Det finnes mange triks i boka som funker så og si for alle hunder, kan være litt forskjellige fra hund til hund (samme rase). Men jeg vil anbefale deg å ta noen enkle turer først, hvor du kan bryte hvis det blir for gale. Min anbefaling er å ikke gi seg!! Det vil si at hvis du må snu og gå tilbake til bil/hjem. Forsøk på nytt dagen etter og helt til du kommer frem til tenkt mål og tilbake. Gir du opp, så vil aldri hunden endre adferd. Min anbefaling er å vise at det er ugreit å reagere på sau, ved å stoppe opp og ikke gå videre før hunden har roet seg til et akseptabel nivå, om dette ikke hjelper, snu og gå tilbake ett stykke, hjelper ikke dette heller så snu helt og gå hjem eller til bil. Når hunden roer seg ned, må du gi belønning (beste belønningen her er ros og god snakke med hunden. Mye mer motivasjonen enn godbiter etter min erfaring). Jeg synes også at det er akseptabelt å riste i båndet og rope "Slutt", når hunden glemmer seg. Dette kan du fint også gjøre når "det går i svart" for hunden. Hunden må nok gjøre dette ett par ganger først, fordi du sannsynligvis ikke får kontakt med hunden første gang det skjer. Ikke gi deg!! Måtte gjennom flere runder med først min og var nippet til å gi opp, men så en dag, så så det "klikk" på fantastisk måte. Når har jeg 3 og det kan av og til være helt koko i noen settinger. Men opplever ofte at det er ikke tid eller sted for å ikke ha kontroll på bikkjene, så sitter de ikke rører en muskel før jeg sier i fra 😀 Det tar noen år før du føler deg trygg og du lærer noe nytt hver dag med hund.
  6. Alt som du skriver. bortsett fra det som gjelder å bli kald, våt og sulten opplever jeg bare ved å stikke huet ut av døra eller vinduet hjemme 😝 Men ikke for å være komplett dritt sekk her! Hatt mye av den samme refleksjonen og de samme følelsene da jeg var yngre og bodde i byen. Etter å flytta grisegrendt, der stillheten til tider er overdøvende og lufta er stein klar så og si hver dag. Hvorfor kjenner jeg ikke på de samme følesene som før?? De er der forsatt Men i ett litt annet persektiv! Fikk godt svar på dette, da jeg ikke har vært urban på nærmere halvt år og måtte en tur til Oslo sist uke. Den dagen det snødde som fa....Rimelig kaos for å si det mildt, samt lukter og lyd jeg ikke har hørt på 6 mnd 🤢Blir en god stund til neste gang. For meg handler det mest om mestringsfølelse, kjenne litt på frykten å gå ut i det ukjente, men som blir litt midre ukjent neste gang og jeg kan dra lengre innover neste gang. Være behaglig alene på fjelltopp eller ved et vann og vite at det fort kan bli noen km eller mil til neste mann. Kjenne på fryktet at hvis det går i dass, feks når du er gjennombløt, regne høljer ned og det 0 grader, så finner de meg aldri eller kanskje det tar noen år før de finner beinresten etter meg. Dra på enkle turer i nærområde og kjenne på at alt du opplever her er bare forsmaken på det som ligger lengre inne og litt uten for rekkevidde. Ha gleden å komme tilbake til områder og turer jeg vært mange ganger før, gjerne oppleve samme plasser/opplevelser til en annen årstid, feks i -25 desember og samme plass i 25 pluss med horder av mygg/knott i juli. Få en følelse på at det her du hører hjemme, når du har vært her så mange ganger før og har 1000 andre plasser i å velge mellom Finne din egen "plass" som ingen kan finne ut av eller ta fra deg. Personlig opplever jeg egentlig mest kick av turen når jeg kommer hjem og dagene etter på Som gjør det ekstremt lett å dra på tur helgen etter.
  7. Jeg mener at alle typer hunder reagere på sau, spørsmålet er hvor godt vant er hunden er med sau eller ikke. Min første hund fikk jeg i slutten av august og jeg holdt meg vekke til sauesankingen var over. Han var 6 mnd da jeg fikk han. Jeg trente han på sauene som gikk på beite hjemme ved å gå forbi flere ganger om dagen. Samt vi måtte gå forbi beite med sau 365 dager i året. Han reagerte selvfølgelig første gang, men var mest nyskjerrig, men når du har gått forbi x antall ganger så mista han fort nyskjerrigheten og ensa ikke en gang lam som sprang og hoppa forbi. Men problemet med sau kommer når du går i terrenget og møter sau på bare et par meters avstand og sau springer avgårdet, også som typisk sauen gjør er å springe forann på stien, gjerne km på km. Det er "flykten" til sauen som trigger jaktinstinktet til hunden. Spesielt når sau som går etter hunden for å beskytte lammet. Gått mye i område med sau og det var mye arbeid i starten, men så fort hunden blir vant med det og du er påpasselig, feks holde avstand til beiten sau, så venner hunden seg til dette. Når det er sakt, så må du ikke ta høyde for at hunden som er "vant" med sau og kan slippes løs, så går det bra. Mange som har brent seg på det. Jeg mener også at jaktinnstiktet er sterkest når de er unghund, får du kontroll på dette og klare å tone det ned, så er det kontrollert bart. Hold hunden din å bånd og ha kontroll, så får du mange fine turer på fjellet med eller uten sau Feks i Sirdal og Setedalsheia med mye sau som er vant med folk, spesielt de som holder seg i nærheten av veien er ikke noe stress, da disse er så late av seg og vant med folk og hund, de løper ikke, men bare flytter seg. Møtte en slik flokk da jeg mista hunden min, han sprang igjennom flokken uten at de gadd å flytte seg. Han sprange rundt og kom tilbake på innkallingen uten å ense 6 - 10 sauen som gikk rundt han på 30 meters hold. Jeg har også fått mye sau inn i campen, med hund i bånd uten for teltet. Her har han ligget helt i ro og ikke ensa sauen som kommer nesten inn i teltet.
  8. 1. Skal du bruke hunden, feks til kløv og trekk, da ville jeg valgt Samojed. 2. Men skal hunden brukes både vinter og sommer med mye vekt på sommeren, vil jeg nok valgt en hund som ikke har så mye pels. Samojed har mye pels. Jeg legger mye vekt på pels og at de skal fint tåle kunde på ned til -40. Så går dette ut over sommer aktiviteten. Dvs at mine er nokså ubrukelig til tur og kløv over 15 grader og jeg tar de ikke med om tempen overstiger 20 grader. Jeg trener ikke kickbike hvis tempen er over 5 grader. Skal du ha polarhund til kløv på sommeren hvor du ikke kan ligge i ro og ta det rolig når tempen overstiger 20 grader, ville jeg heller ha satset på AH (alaska husky) som er ikke fult så godt pelsa. Men som du kan kompensere med tiltak om vinteren når det er kaldt feks med dekken etc. 3. Når det gjelder bjeffing og jaktinstinkt mot sau, så er dette trenbart. Selv om du har hunden i bånd, kan det være lurt å venne hunden til å "ikke jakte sau", når du går i tur i høyfjellet med mye sau på beite (slipper mye stress og kauking når du treffer på sau). En sterk hund som drar som galning når han/hun ser sau er ikke kjekt og ødlegger tur gleden. Samt at hund som ikke jakter sau i bånd, vil forhåpentligvis ikke springe etter sau om bikkja kommer seg løs. Bjeffing er ofte et tegn på usikker hund, har du fokus på dette fra den er valp og gjør valpen trygg til å feks stå alene i hundegården, så vil den ikke bjeffe i tide og utide. Sett mange polarhunder som bjeffer, men har vært innom kennel/hundekjører med 30 - 40 AH uten at de har laga en lyd.
  9. Som Globrotta, det å finne en god snøsmelte kjele er som å leite etter nåla i en høystakke. Du ser at noen har det på et bilde eller film, men klin umulig å få tak i på norske nettbutikker. Så ikke alt for lenge siden en repotasje på nrk om ei dame fra karibien som skulle gå til Sør-polen, hu hadde en slik kjele i titan/aluminium med lokk og tut for helling av vann. Mye ræl av kokeutstyr du kan kjøpe på xxl, fjellsport osv. Men en dedikert snøsmelte kjele har de ikke. Jeg bruker i dag en kaffe kjele kjøpt på felleskjøpet. Men den er kun på 2,5 liter og tuten er litt i veien når jeg pakker den i pulk/sekk. Helt grei på 1-2 dagers turer, men det er fint å kunne smeltevann i 1-2 omganger, som vil medfører mindre damp i teltet som Skal bare... skriver. Jeg må koke i flere omganger og tuten på kaffekjelen gir mye dampe i teltet + jeg må som regel koke noe runder ekstra på morgen. Jeg tenker at dedikert snøsmelte kjele bør være mist 3,5 - 4 liter og kanskje opp til 10 liter, så lenge du har plass i pulken og den har bra vekt ref titan/aluminium. Noen på forumet som sitter på litt entreprenøregenskaper og ønsker å starte en liten butikk? Spørs om du blir rik på det, men jeg ville stilt opp som første bestiller
  10. Nå er vell Rodane og Hjerkinn notorisk kjent for å ha dårlige snøforhold (ikke at jeg har vært der så mange ganger). Var en tur i Folldal i slutten av februar og kjørte noen hundeløyper der. Jeg dro dit fordi det kom et snøfall et par dager før. Den kom selvfølgelig med litt vind Så det kunne være fin fin snø enkelt plasser, spesielt i skogen. Andre plasser, ikke fult så mye snø. Men jeg er vokst opp med mist 3 meter høge brøytkanter til påske, så var dette litt spesielt. Da jeg kjørt over til Hjerkinn var det første jeg ble betatt av, "går det ann å gå på ski her?" For det var så og si bare is der vinden fikk tak og greit med snø i bjørke skogen. Var forsåvidt litt mer snø da jeg kom til Folldal, var gode spor og kjørtbart i høyden. Men det var null hold i snøen og det ble mye basking i snøen i bjørkeskogen. For meg er dette en type snø som "forsvinner" etter 1-2 dager med mildvær. Litt spesielt opplevelse for en som er vandt med mye og våt snø. Men skal difinitivt tilbake Vannvittige kult, men punkt 1 på lista på planlegging. Sjekk snødybden. Ett tips, jeg hadde Jountheim områdene som backup plan. Det tok ca 1,5 - 2 timer å kjøre fra Sjoa til Grimsbu. Vesentlig mye mer snø der, tipper det var rundt 1,5 meter på 500-600 moh. Fikk noen bilder i dag og det har smeltet null cm siden slutten av februar, men kjenner seff ikke til snøforholdene i høyden.
  11. Antar det var fjellsport som monterte disse, så det ser ut til å være en dårlig monterings jobb. Har montert min egne ski ett par ganger med samme resultat Så det er ikke noe feil med konstruksjonen på skia. Jeg vil nok enten ha flytta bindingen 5 mm frem eller tilbake, tenker nok at dette ikke skal ha så stor betydning for "gå" egenskapen (kan selvfølgelig påvirke litt på i forhold til spenn og smøre egenskaper). Men skia skal også brukes til nedover kjøring? Hvis disse er montert på anbefalt "boot center" kan du få hakke bedre kjøre egenskaper for telemark og løssnø ved å flytte de 5 - 10 mm litt lengre bak. Ser ut som dette skal være et valg når du ser de strekene de har makert forann og bak "boot center" Ellers ville jeg nok ikke satset på bruke de samme hullene på nytt, da det er muligheter for at det kan skje. jeg ville ha kjøpt ny ski og ikke ha stolt på ny montering holder på vei ned bratthenget eller 5 mil til fjells.
  12. Kommer nok aldri til å legge ut utstyr til leie, alt for mye arbeid og jeg bruker utstyret selv. Prøver heller å la være å kjøpe inn utstyr jeg strengt tatt ikke trenger, samt bli flinkere å selge utstyr jeg ikke bruker. Har blitt mye flinkere til å kjøpe brukt kontra nytt. Samt at jeg har gitt en del sportsutstyr til frivilligsentralar og brukt/lånebu i kommunal regi. Men når det er sagt, støtter jeg slike type tiltak og synes pinsj og hygglo og generelt lån/brukt utstyr. Friluftsutstyr har relativt vært veldig billig og lett å få tak i, sett mot prisstigningen vi ellers har hatt i samfunnet. Dette har vært på grunn av store lager sportsbransjen prøver å bli kvitt. Når denne tømmes og det begynner bli manko, vil man nok se at prisene stiger voldsomt. Noe jeg synes er bra. Da kan leie og lån være enda mer aktuelt for flere, som igjen kan gjøre dette litt mer bærekraftig.
  13. Skjønne tankegangen til @Skogsgjedde Jeg er en sør vest-lending som har flytta øst fra vannskille. Men det ikke sammelignebart siden skogsgrensen på vestlandet er vesentlig lavere. Her i Vest-Telemark går furuskogen og til dels granskogen helt opp til 1100 moh, Lavere du beveger deg i trerrenget jo mer skog er det. Men her er synest jeg den beste skogen å dra på tur ligger mellom 700 - 850 moh. Akkuratt passe skog til å navigere i og finne ly i. Vestlandet og fjell som er utsatt fra vær og vind fra havet finner du ikke skog på over 400 - 500 moh, ergo du må trekke veldig mange høydemeter ned for å finne egnet skog for å få ly for dårlig vær. Synes også at terrenget er vesentlig bratter og mer ulendt i skogen på vestlandet enn østafjells. Du kan sikker finne områder på Vestlandet med fin furuskog som ligger høyt, men da må du søke deg innover og lengst mulig fra hav og fjord. Bilde til Sneakyowl beskriver fint hvordan store deler av terrenget er under skogsgrena på vestlandet, spesielt i fjorder og i nærheten til hav. Der det vokser skog, vokser det som f.... så tett.
  14. Du får alliere deg med noen uredd turfolk. Ser ut til å være den perfekte "reve åte" Har ei tispe som varsler som det skulle ha landa ei ufo utenfor teltet hver gang det tusler en rev for bi. Hun gjøre det hjemme og på tur, så kjenner det på ulinga hennes at det er rev. For et par helger siden, tusla reven forbi sitt vante spor som jeg hadde campa i nærheten av. Dette skjedde to morgen på rad rundt klokka 5 begge gangene. Typisk rev og du kan nesten stille klokka etter den. Har møtt på den reven flere ganger på tur, spesielt på sene kvelder. Om det ikke lett å få reven på åta, kan det være idee om å komme seg ut i terrenget om du kjenner til revens bevegelsemøster, så kan du ha litt flaks
  15. Tenke nok at det er rev som funnet ut at turfolk i telt er god kilde til mat. Du skal nok bo på samme område en stund før reven blir så uredd at han bryter seg inn, så dette tyder nok at reven sannsynligvis har gjort dette før og er vant til mennesker. Skulle ikke forundre meg at denne "karen" er blitt fora ekstra av noen som synes det var spennende med nærgåend rev og potsensiale for insta bilder. Har mye rev hjemme og ser den titt og ofte, men noe uredd er de ikke Har opplevd både røyskatt og snøsmus i leir. Slår du leir på deres område og du blir der en stund, så blir de mindre redd og de har god luktesans. Mus og kan også komme innom, spesielt i forteltet. Så jeg har alltid all mat i innerteltet og bikkje mat i pakksekk på pulk som står kun 1-2 meter fra bikkjene.
×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.