Gå til innhold
  • Bli medlem

rbhelle

Passivt medlem
  • Innlegg

    346
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

  • Dager vunnet

    3

Alt skrevet av rbhelle

  1. Har også begge. Dragonfly fungerer best til kokkelering, men den er også god ved bare snøsmelting og varmeapparat. Har aldri opplevd problemer med den. Bruker den på bensin. XGK er like bra og robust, men er vel egentlig ikke noen finjusteringsmuligheter på denne. XGK funker best på parafin, eller JP-8, Jetfuel. Men jeg bruker F-34 og det er definitivt bedre enn bensin på denne. Dragonfly presterer ikke spesielt bra på parafin etter min mening.
  2. Brukt kaffekoppen nå i sommer grunnet ildforbud. Må si det fungerer utmerket og går kjapt lage en kopp kaffe. Blir med pulverkaffe og det er mer enn godt nok på tur for min del.
  3. Kjøpte en på Nord norsk villmarksmesse for 495,- røverkjøp og ser frem til å ta den i bruk.
  4. Hu og hei Mate 9 pro funker i - 15. Lang bstteritid også grunnet stort 4000mAh batteri. Ikke vanntett, støvtett. Er fornøyd med denne ift iphone 5-6-7. Har også en Sonim xp3. Lite som slår den. 7 dagers batteritid og tåler vel så si alt utenom å bli truffet av et rifleskudd.
  5. Kan være kjekt å fylle sekken med 20kg i butikken og så ta den på. Kan gi en pekepinn på om den passer bedre da enn om den er stappet med plastikk som er blåst opp.
  6. Uproblematisk. Ingen pumper tåler mishandling eller feilbruk. Msr pumpene tåler hard bruk. Skal du ha idiotdikkert så er vel 111 den beste, men selv den klarte alltids klønete soldater ødelegge ved hardhendt feilbruk. Jeg ville gått forsr dragonfly. Da har du både snøsmelteren og gourmetkokke primus i ett om du bare skal ha en stk. Må den i tillegg ha multifunksjon som i gass så er vel omnilite et fornuftig valg. Jo mer multi en primus er, jo mindre god er den på alt, men sånn er det vel bare med slike primus er. Ingen er superduper på alt etter min mening. Msr xgk er definitivt best på parafin jetfuel, dragonfly er best på bensin, men begge de kan brenne begge deler. Det er nå min erfaring mht hva den enkelte av de to foretrekker best.
  7. Hilti Boltepistol Fra spøk til alvor, jeg har faktisk aldri satt opp telt direkte på stålis, men kun der hvor det har vært snø oppå isen, gjerne en meter ++ Kan dog tenke meg at snø/isanker som fjellklatrere benytter vil gjøre susen. De veier heller ikke veldig mye, men ulempen er vel mer prisen. De er en del dyrere enn snøplugger.
  8. Du år også kjøpt rimelige litt eldre Motorola 9505 og Iridium 9505A satelittelefoner på finn. Et abonnement på disse koster ca 7000,- inkl 500 ringeminutter pr 12 mnd. En billig forsikring for den som er mye på tur. Jeg bruker en slik og den fungerer bare hver eneste gang.
  9. Har både synmat 7 UL og 9 UL wide verslon. Jeg går over til samme versjon utel UL fordi det tåler mer. Har lappet 9UL nå 4 ganger og det er ofte glidelåsåpninger eller slike ting som lager hull for min del. Lett å reparere, men irriterende når det skjer kl 0110 om natta....
  10. Fyrer med bensin, parafin og gass. Det kjem litt an på type klima og primus. MSR XGK brenner definitivt best på parafin/JP-8/Jet A med XJ dysen. Denne brukes vinterstid. Ellers er det gass om sommeren og tidlig høst på en MSR windpro 2. MSR Dragonfly fyres med miljøbensin uansett da denne gir mest effekt med miljøbensin. Forvarming er slltid med rødsprit så fremt det ikke er bensin på tanken.
  11. Du kan bruke alle topo kart på denne i 1:50 000 serien (topo pro, adventure, experience) Den fungerer også med Premium serien i 1:20 000 Jeg har alle kartene og alle fungerer bra. Ulempen er at du kan kun ha aktivt 1 kart av gangen da kartene lagres på sd kort som "gmappsupp"
  12. Aleneturer brukes heretter et Hilleberg Staika som veier 3,6kg på fiskevekta mi. Sekken jeg bærer på er mellom 17-27kg avhengig av hvor mye mat og ammo jeg drasser på. Sjelden jeg tenker på at det er teltet som utgjør vekten, i såfall så tror jeg 8 av 10 nok kan trene mer styrke og utholdenhet fremfor være desperat vektorienterte 😂 Bar på et Hilleberg Akto også. Sekken veide allikevel mellom 17-27kg, så de berømte 2kg akto veide mindre enn staika merker isllefall ikke jeg i sekken. Har et Hilleberg Keron 3GT på 4,7kg også. Eneste med det er ikke vekta men at det tar så stor plass i sekken. Har gode sekker og da merkes ikke vekta så godt synes jeg.
  13. Her i heimen så har man begynt fable om campingvogn for mor og far...Både mitt Keron 3GT og Staika har dessverre ikke ståhøyde og rammemadrass ifølge kona. Så en vogn av merket Poletta er nå plutselig ikke så uaktuell lengre... herreminskaper, og jeg som i alle år har gjort narr av campingvognturister....😂😂
  14. Og den der funker fjellstøtt på Soto Mula, Msr xgk, msr dragonfly, optimus 111T og på Coleman Peak Apex 2 stove. Så akkurat fargen på kannene ville jeg ikke brydd meg så mye om, men heller lese teksten på hva kannene inneholder 😂 👍👍
  15. Fordeler og ulemper med parafin vs bensin er diskutert opp og ned i lange tråder. Det som er verdt å sjekke ut er om primusen primært er best egnet til det ene eller det andre. Noen primuser fungerer rettog slett bedre på parafin selv om både og skal fungere. MSR XGK EX, optimus 111T er eksempler på brennere som optimalt bedre egenskaper på parafin selv om de begge kan bruke bensin. Kanskje Nova er eb slik primus også? Andre igjen fungerer bedre på bensin enn parafin, selv om de kan ta begge deler. Dette er kanskje også en av grunnene til at noen velger å ha flere typer primuser avhengig av type brennstoff og årstid. Det viktigste er uansett at man er fortrolig med egen brenner samme hva slags brennstoff man bruker.
  16. Jada, jeg tenkte ikke på pris, men mer på at det kanskje er praktisk med 1 dunk fremfor 5 flasker
  17. 4T alkylatbensin er bra for primus det. Dety omtales vel også som miljøbensin, dvs fri for tilsetninger osv. Du får forresten kjøpt en 5 ltr kanne miljøbensin for 189,- hos Felleskjøpet. Mener kannene er blå med grønn kork.
  18. Men om det har så innmari mye å si...tja si det. Jeg har reparert utallige primuser som har fungert bra med den flate siden mot grafittpakningen, så tror egentlig ikke det betyr så mye for funksjon, men muligens mer for slitasje av grafittpakningen.
  19. Den kone siden skal vende mot grafittpakningen lærte jeg på primusrepkurs i 1992 hos Forsvaret. Måtte nå sjekke om dette var "vranglære" eller om æ huska feil, men i bruksanvisningen på 111 står det også dette. BRÄNNARSERVICE Det fi nns färdiga reservdelssatser som innehåller alla slitdelar till Hiker-kökets brännare. Vid behov kan delar därför med enkelhet bytas ut. Alla åtgärder kan göras med hjälp av den medföljande multinyckeln. Demontering av brännarens spindel görs på följande sätt. 1. Tillse att köket svalnat. Töm bränsletanken. 2. Avlägsna ytterhuven (2183) (bajonettfattning). 3. Avlägsna brännarens munstycke med hjälp av multinyckeln. 4. Sätt multinyckeln på spindeln (2191) igen och vrid nyckeln åt vänster till dess att rensnålen (2457) släpper från spindeln. Plocka med en pincett eller skaka ur den gamla rensnålen. 5. Skruva loss packboxen (2194) med hjälp av den fasta nyckeln i multinyckelns ‘rattända’. 6. Vrid spindeln åt vänster till den lossnar ur sina gängor. Dra ut spindeln med grafi tpackning (2094) och spindelbricka (2193). 7. Sätt in den nya spindeln med ny spindelbricka (innerst, försänkningen vänd mot grafi tpackningen) och ny grafi tpackning (ytterst). Skruva in spindeln i sina gängor till stopp. 8. Skruva in den nya packboxen. 9. Vrid spindeln åt höger till stopp. 10. Fäst en ny rensnål på en trästicka eller liknande och för ner den nya rensnålen genom brännarens luftrör och ner i spindeihuset. Nålens kuggar skall möta spindelns kuggar. 11. Tryck rensnålen helt lätt (använd ej våld) mot spindelns kuggar samtidigt som spindeln/multinyckeln sakta vrids knappt ett halvt varv åt vänster (kuggarna bör ‘hoppa över” 4-5 snäpp). 12. Vrid sedan multinyckeln åt höger till stopp och kontrollera att rensnålen följer med ner i spindelhuset. 13. Montera tillbaka munstycket och ytterhuven. Se till att ytterhuven sitter fast (bajonettfattning). 14. Vrid multinyckeln åt vänster till stopp och kontrollera att rensnåien syns i munstycksöppningen. Vrid multinyckeln helt åt höger igen. Kontrollera att spindeln stänger (går i botten) t.ex. genom att pumpa upp ett ordentligt tryck i tanken - ingen luft får passera genom munstycket. Om luft sipprar igenom måste rensnålens läge justeras. Följ punkt 11 ovan men minska antalet överhoppade snäpp med 1 Se punkt 7....
  20. Tar jeg ikke helt feil så skal den kone siden mot grafittpakningen. Dvs motsatt av hva du monterer nå. Det er forøvrig ikke en blypakning, men den er laget i grafitt som er skjørere enn bly.
  21. Sist jeg sjekket har denne sånn ca 2 stk lommer? Ikke akkurat velutstyrt med lommer vil jeg si 😉👍
×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.