Jump to content

Terka

Aktiv medlem
 • Posts

  3,110
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  64

Everything posted by Terka

 1. Ikke noe vettug å si her for min del, men hver og en definerer vel selv hva slags tur han/hun er på. (Jeg har hatt barna med på flere miniekspesisjoner, men bare vært på tur selv. 😄)
 2. Ligger først i sammenligningslista jeg har hentet fram her: [Hidden Content] Selve modellen er fra 2015, mulig SW er nyere. Review (finnes garantert flere på nettet): [Hidden Content] Har nok skjedd en del siden 2015 på brukervennlighet. 3 antenners er standard, 40 m rekkevidde er kort sammenlignet med en del andre modeller.
 3. Slenger inn et alternativ til jeg... 😄 Jeg har noen Western Mountaineering soveposer som er nevnt over og er strålende fornøyd. Men som ren sommerpose har jeg Sea To Summit Spark SP1. Den veier lite og varmer bra, har god dunkvalitet osv. (Jeg er 175 cm vertikalt, men gikk for "Long" utgave som har 10 cm større skulderomkrets for å få økt komfort). I samme soveposserie så har man også Spark SP 3 som veier 745 g i str L (Comfort -2 °, Limit -8 °, Extrem -20 °), dameversjonen tror jeg heter Sea to Summit Flame FMIII Women. De koster litt disse også (finnes på tilbud innimellom), men prisen er halvparten av WM posene eller lavere.
 4. Det kommer helt ann på kajakktype og bruk. Skeg er ikke bare for å motvirke dreiing av åretak på en svingvillig kajakk, men også for å kompensere for avdrift/dreining av kajakk ved vind fra ulike retninger. Selv har jeg f.eks. to kajakker med bare skeg og en Zegul Empoer med skeg og ror. På dagsturer bruker jeg gjerne bare skeg uansett, men på lengre turer bruker jeg å ha roret i vannet og bruke det. Empower'en er svært svingvillig med å bare kante den (ikke bruke ror), men det samtidig bedagelig å bruke roret når man sitter padler 6-8 timer i ett strekk.
 5. Om du kan strekke 10-15tusen budsjettet ditt litt eller får pruta den ned litt så kan dette kanskje være en fin kajakk til deg: [Hidden Content] Mer info: [Hidden Content] [Hidden Content] MEN, det kommer helt an på hvilke egenskaper (ut over lett, nok volum til deg + turutstyr, og pris) du ønsker i en kajakk. Skal den ha høy initiell stabilitet, skal den være rask, manøvrerbar & leken, god i bølger og grov sjø, lett å rulle; osv.? Noen egenskaper går ut over andre egenskaper og brukere prioriterer egenskaper ganske ulikt ut fra hva deres preferanser og bruk er. Jeg har ikke selv prøvd kajakkmodellen over for å være tydelig på det. (Kun sett en del i bruk av andre på felles turer.)
 6. @Marius Engelsen, jeg tror utfordringen med nettbasert deling av informasjon og kunnskap er at man når alle type mennesker. Både deg som reflekterer og andre som bare kjører rett på uten å reflektere/vurdere. Jeg har f.eks. stoppet folk flere ganger ute i klatreveggen hvor de er på vei inn i dårlige/riskofylte løsninger når de skal snu fordi de ikke har klart å tenke på helheten. Noen overtenker, andre tenker ikke i det hele tatt.
 7. Det er mange faktorer som påvirker. Har eller vill tau grave seg ned i kanten av en bresprekk så vil det øke betraktelig hvor mye kraft som trengs. Er personen skadet, eller kan han/hun hjelpe til. (Kan personen klatre opp selv på låst tau vha klemknuter? Har han/hun utstyr og kompetanse til å gjøre det?) osv, osv. Det beste er å kunne ulike løsninger/teknikker, og øve på dem slik at de sitter godt i utførelse, før en situasjon oppstår. Vanskelig å formidle dette temaet over tekst på et forum... Denne her viser hvor lite ekstra utsyr som skal til fra å gå fra en 3:1 talje til 5:1 talje: [Hidden Content] Jeg har valgt Mammut Glacier Cord 6.0 overfor Petzl Rad line pga pris og det er impregnert: [Hidden Content] Tauene er pakket i egne tauposer (pakkposer fra jakker) slik Dave Searle beskriver her, tilsvarende for bruk ved redning under kajakkpadling i elv/rock garden: [Hidden Content] Men det er mye annet som bør kunnes & vurderes rundt ferdsel på bre / skikjøring på bre FØR man også bør kunne redde noen ut fra en bresprekk. Man starter ikke med å lære dette og så annet rundt skiferdsel på bre.
 8. Denne viser løsningen som brukes mye i alpene. Dette er da gjerne Petzl Rad System eller tilsvarende. (Jeg har Mammut Glacier cord, samt hardware som i Rad System men for 5:1 taljeløsning.) Dvs 2 sett, en til førstemann og en til sistemann. Brukes også til rapeller men kan ikke brukes til klatring på led pga statisk tau. Pakker og veier mye mindre en hel og halvtau. [Hidden Content]
 9. Prøv evt å få info her: [Hidden Content] Ut fra det jeg har lest så er det ganske lite snø øst i Jotunheimen, samt hardt og isete før man kommer høyt opp.
 10. Min erfaring er at det hjelper å ha god sortering/oppbevaring på turutstyret hjemme, og å ha tenkt igjennom hva som funker bra på ulike typer turer / aktiviteter. Løsningen min er å ha det meste i et rom like innenfor inngangsdøra, med følgende eksempler: Egen hylleseksjon med allt koke & spiseutstyr, gass/bensin. (Velges ut fra sesong, aktivitet, antall personer) Forskjellige telt fordelt på tre skuffer. (Velges ut fra sesong, aktivitet, antall personer) Liggeunderlag i skuffer/ikke komprimert over skap der de inneholder dun (Velges ut fra vinter/sommer) Soveposer lagret ukomprimert i skap (Velges ut fra temperaturområde / værmelding på aktuell tur) Sekker på hylle over skap (Velges ut fra type aktivitet og volum) Ferdig pakket vanntett pose med førstehjelp/nødutstyr (Tas alltid med, året rundt på turer som er mer en korte "nærturer") Osv. Dog er jeg litt der at det er litt pes med mat til tur, spesielt om jeg skal ha med mat til andre en meg selv. Når jeg drar på tur alene så har jeg frokostporsjoner (ligger klar/ferdige i skap for turmat) og ganske standardisert lunch, og noen variasjoner med middag etc. og velger da bare antall. Men når jeg har flere med på tur (barna/andre) hvor jeg står for maten så blir det straks flere spørsmål om hva de liker, hva som skal velges til middag etc. før jeg får landa "matprogrammet". Ingen pakkelister her, foruten de som ligger i hodet/erfaringsbanken. 😄
 11. Her er en til som har beredskap/turkassa klar, men han ville nok ikke skrevet noe om det her siden "Viktigst av alt er å holde det hemmelig." 😄 [Hidden Content]
 12. De veier max 200 g for plater til begge stegjerna (antagelig mindre om du har lette stegjern til rando)? Personlig ville jeg ikke tatt dem av da det fort kan pakkes litt snø uansett/bygge opp snø mellom sko og stegjern som gjør at du bruker mer energi/krefter på å gå dersom du får kladding. Men er det veldig lite sannsynlig at du får bruk for stegjerna så er det jo greit å minimere vekta. (Lite snø gir antagelig økt sannsynlighet for bruk av stegjern i enkelte pasasjer)
 13. "Kan kombineres med Alta Summer og sammen vil de utgjøre en vinterpose med T-Lim på -16" - Alta er vel Helsport sovepose, og Tana Spring/Summer deres produkter. > Ikke helt ferdig tekst? - T-Lim på - 16 vil vel gi en t-comf på -10. > Selv ville jeg nok valgt litt mer temperaturmargin i fjellet midtvinters, men det kommer selvsagt an på hvor og hva man mener med vinter.
 14. Steike! Der var det mye mateiraler, løsninger og komponenter som var gjenkjennbare fra et annet telt 😄 Ikke noe gærnt det altså.
 15. Hvor mye kostet det @Per Pusling for dine sko inkl. frakt til og fra? (Vet at det kan variere for ulike sko og hvor stor jobben er)
 16. Det er fordi all elektronikk i mer eller mindre omfang sender ut elektromagnetisk støy, og ikke bare på de bærefrekvenser utstyr med sender er laget for å sende på. For "småelektronikk" som pulsbelter, telefoner osv er det lite fokus på å skjerme denne EMI'en da den ikke bærer langt. OG hovedfunksjonen til en skredsøker er basert på å følge elektromagnetiske signaler fra en tilsvarende sender. [Hidden Content] [Hidden Content] Har ikke finregnet på det men tror ikke eventuelle harmoniske i frekvenser n'te faktor fra den ene er i nærheten av den andre frekvensen slik at de påvirker hverandre. Her er litt relevant lesestoff til temaet: [Hidden Content]
 17. Man har vel strengt tatt nok brennere fra før... men fikk en pris på MSR Windburner Combo Stove System det var vanskelig å si nei til. Og det passer inn sammen med 4,5 L windburner kjele og toppmontertbrenner Windburner med 1 L kjele som jeg allerede har. Dette er har en radiatorernner uten åpen flamme som gjør det ganske så vindtolerant, og tanken er å benytte det på padleturer. 😊
 18. F.eks Steget Videre i Tromsø såler om fjellkso. Det ligger en del bilder av såler de har byttet under en lenke på "Vibram" seksjonen her: [Hidden Content] [Hidden Content] Jeg vurderer å sjekke med dem på et par La Sportiva Trango Cube GTX sko som aboslutt trenger ny såle nå. (Disse har en Vibram "One" såle som er spesialsåle for La Sportiva, og dermed antagelig ikke mulig å få tak i for andre, men ser f.eks. at Steget Videre har byttet på et par tilsvarende til Vibram Mulaz såle som også benyttes på flere av La Sportiva sine fjellsko.) @elgen de røde skoene i tråden du lenker til ble solgt i stedet for omsåling og havna på showroom for et klesmerke (den gangen det var inn å gå i fjelllsko i byene 😄)
 19. Optimal skilengde påvirkes av brukerens høyde, vekt, skiteknikk, erfaring og preferanser, samt av skiens oppbygging som spenn/rocker/camber, bredde. osv) men for å kunne finne alt dette selv så må man ha en del kunnskap... så generelle anbefalinger står det en del om på nett, f.eks. her: [Hidden Content] Illustrasjonen nedenfor kan også gi en viss pekepinn ift skilengde på toppturski, ihvertfall som et utgangspunkt. Jeg er 175 cm høy, over optimal vekt ihht BMI skalaen (uansett hvor trent eller utrent jeg er i ulike perioder ), og har toppturski fra 172 cm (med 86 mm midtbredde), til 186 cm (med 107 mm) midtbredde som dekker ulike bruksområder. På ski til "frikjøring" foretrekker jeg alltid lengre ski en kroppslengde, men f.eks. bauting og knoting i bratt terreng så kan kortere ski være fordelaktig. Kortere ski veier jo også mindre en lengre så det er en fordel om oppturen teller mye ift nedturen.
 20. Stortrivdes du i nysnø på FT62 så vil du nok trives på FT68 også. Selv om tuppene er myke og hele tiden søker opp så synes jeg dem er ganske så "ubåt" for min del pga midtbredden som ikke har mye bæring i løssnø. (Jeg går mesteparten av mine toppturer med ski som er 2-3 cm bredere over hele lengden. ) Dog er det bare å tilpasse skiteknikken etter ski & forhold så kan det meste kjøres innenfor sine begrensninger. Løssnø blir nok litt som dette med FT68
 21. Ja, men da som Falketind 68. De funker knall å gå med med tech binding, men holder ikke noe nivå som ski å "kjøre" med om man er vant til mer solide ski. Jeg har f.eks. brukt dem på Hardangervidda sammen med andre som gikk på fjellski og det funka helt gull, brukt dem som anmarsjski til isklatring og enkelte andre turer, men for rene toppturer har jeg alltid valgt andre ski (har ulike å velge mellom) og solgte dem for litt under ett år siden. Det kommer mye an på brukeren, er du lett ikke kjører "hardt" osv så vil de kunne funke til rando. For min bruk så faller de gjennom på bredde og stivhet/flex (for meg blir de alt for myke og bøyes hardt når de legges på kant i fart samt flabrer mye på hardt føre hvor de kunne ha hatt sitt bruksområde). Mine smaleste rando ski har nå 86 mm midtbredde, veier 170 g mer pr ski og har mye bedre kjøreegenskaper. Det koker selvsagt ned hver enkelt brukers preferanser og bruksområder, for min del var disse tiltenkt en mellomting mellom fjellski og rando (fjellski med tech binding) og til det funka de greit.
 22. Det er vel bare 7TM igien som fortsatt leverer telemarksbindinger med utløser? Står litt om dem her: [Hidden Content]
 23. Får du inn vann fordi du er mye utenfor kajakken i elva eller mens du sitter i kajakken (padler/ruller/etc.)? Vil det ikke være skikkelig krøkkete å få på seg tørrdrakten om den er sydd sammen i magehøyde i front? (Antar det er en grunn til at ingen produsenter lager drakter slik. ) F.eks. Kokatat har en todelt tørrdrakt hvor topp og bukse kan separeres helt:
 24. Jeg bruker å ha med MSR Windburner Stock Pot og bruke den på MSR XGK brenneren når det skal smeltes en del snø. Den er på 4.5 liter. Tilsvarende MSR Reactor Pot'en men da for Windburner varianten og med 2 faste håndtak. Greit å kunne "klipse" fast lokket. EDIT: Skulle gjerne hatt den i enda større størrelse men da er man over på annen kjele/produsent.
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use, and privacy rules Privacy Policy