Gå til innhold

Memento mori

+Støttemedlem
 • Innholdsteller

  2 473
 • Ble med

 • Besøkte siden sist

 • Dager vunnet

  171

Memento mori vant dagen sist Oktober 26

Memento mori hadde mest likt innhold!

2 følgere

Om Memento mori

 • Rang
  I'm just looking

Profil

Nylige profilbesøk

5 900 profilvisninger
 1. Det var standard en periode hos primus, men er vel i praksis bare en ekstra feilkilde. Er ikke på de som blir solgt nå etter det jeg vet. Denne her er fra 2011, hvis datoen inni pappesken er riktig. Det er samme filteret som sitter i enden av ergopumpa. Da er den renset og testkjørt en 45 minutt. Nå brenner den rent og uten krøll. Utrolig hva litt rensing hjelper.
 2. Da byttet jeg jeg til bensindysa på Multifuel nr 2, og testfyrte den i går kveld, brant fint i 2 minutter, før den slukket. Måtte retenne den, og da brant den gult, og funket ikke bra. Her er begge Multifuelene, og omniliten. Åpnet den i dag, og det er sponrester i filteret som sitter ved brennerhode. Fjerner dette filteret. Var bare i bruk en periode. I brennerhode, der hvor strupespindelen er, har det kommet produksjonsrester. Disse stikker ut. Selve dysa er fortsatt helt ren. Er vel her de fleste vil renske også uten at det hjelper, Ref den første. Er veldig synd at det ofte er så mye produksjonsrester i nye primuser. Ikke lett for nye og skjønne hvordan de faktisk skal funke, når det blir problem etter få minutter. Siden de blir solgt billig på finn, kan det jo hende at jeg får en større andel av de som har produksjonsrester og ikke funker OK, men denne var såvidt brukt på gass, og så OK ut før oppstart. Blir rens og ny testkjøring i kveld.
 3. Memento mori

  Gassboks på varm vedovn

  Biltema skriver en dato i bunn, er vel produksjondato. Ser vi nøye etter så kan vi se litt tall på bunnen Så den har «vrengt» seg. Men hvis jeg skal tippe og anta, vil jeg tro at boksen ble varmest nederst og der er den sammenføyd, dette vil svekke forbindelsen. Det er litt ulikt å varme opp hele boksen som blir gjort på kurs. I tillegg vil boksen trolig sprette i taket når bunnen vrenger seg «popper», det er skader også på toppen, så boksen har fått krefter også på toppen. Det er nok større sjanges for at når dette skjedde at det ble en kjedereaksjon, som skjedde veldig fort. Fra poppet til å gå i taket, bunn hopper av og en slags «sekundær» eksplosjon. Legg også merke til at det er en boks med 230 gram gass når den er ny. Mye krefter selv i en liten mengde med gass. Datablad for den aktuelle boksen, fin gassblanding forøvrig. Så at Biltema gassbokser er dårlig stemmer ikke.
 4. Memento mori

  Pumpesekk er konge

  Expeed har stor og liten ventil. Måtte kjøpe en adapter til det gamle for å få det til å passe. Men adapteret hoppet bare av. Limte det fast etter alle kunstens regler med tec7. Funket helt knall etter dette. Men så ble et ny exped kjøpt inn, slik at også jeg fikk et når konemor var med på tur. Det hadde bare liten ventil... tec7 sitter bra, men fikk det fra hverandre. Men litt tilbake til samme krøllet at det hopper av. Fant et ubrukt exped L pumpebag på finn til 200kr og da var saken klar, hvert underlag får din egen pumpebag! Så blir å lime adaptere fast igjen med tec7
 5. Da dukket det opp en Multifuel fra finn. Knapt brukt, og bare med gass. Her er dysenåla helt som ny. Blir å testbrenne og ta en rens. Fikk også kjøpt inn to drivstofflasker med riktig type kork. Ubrukt pumpe fulgte med. Da kan jeg selge komplette sett til våren.
 6. Memento mori

  Hva har du kjøpt nå!

  Da ble det en lett titan kjele på 1.3 L fra finn. Ubrukt og pris som bare finn kan matche. Ganske brei i bunn Den blir litt tung til de toppmonterte brennerne jeg har, og ser etter en meget lett gassbrenner med stort hode, som også kan brukes til steiking. FMS 117T er et alternativ. Bør få plass til 230 grams boks og brenner i denne? Eventuelt kaffekjelen. Blir et lett alternativ til de minste trangiasettet. Fikk også med en Keith spork med øl-jekk i titan.
 7. Memento mori

  Hva har du kjøpt eller solgt brukt nå?

  Solgte en primus som bruker «feil» gassbokser dvs di uten gjenger/hull på toppen. Blir ikke veldig rik av 50kr, men vedkommende hadde gassbokser og ikke noen brenner! Så totalen føles bra.
 8. Dagens primusrep er en Omnfuel som ikke brant reint på bensin. Det ble et område med sektorsot på dysa. Byttet dysa. Dysa Med sektorsot skal være helt ny også, er nok en produksjonsfeil på den. Omnifuel brenner rent, og er lett og justere, en bra primus.
 9. Memento mori

  Vannkoker

  Disse selges/finnes i flere fabrikat, men Kelly Kettle er mest kjent her i landet. ADVARSEL: Det kreves litt teknikk for å bruke den, og den er ikke barnevennlig. Det er brukerfeil på bilde du legger ved, korken er kun for transport av vann, og skal fjernes ved bruk. De finnes i både alu og rustfritt, med og uten nagler. Gjør du det 100% riktig greier du å koke vannet på rundt 2 minutt fra du tenner. Skal du kjøpe og bruke den, anbefaler jeg å se gjennom noen filmer på YouTube. Og holde håndtaket 90 grader ut og bruke tråden til korken og helle med er noe av triksa. Send meg en pm om du vil ha linker til noen som er bra.
 10. Da har jeg tatt post nr 6 av 50. De har vært snille å satt opp et skilt, slik at du tar av riktig. Men litt knotete på slutten allikevel. Hjalp en familie med å finne den. Skal du ned til den trenger du litt tau. Ble først besteget i 1993. Har vært 36 meter unna på turen rundt Tyrifjorden uten å vite om den. Rødt er i dag, blå var i mai.
 11. Da har jeg testet i mørke og den brenner rent. Reparerte også dyserenseverktøyet, satt inn en ny tråd på den. @Marius Engelsen Har ikke testet bioetanol, frysepunkt og at det gir nok effekt til forvarming er viktig. Jeg får kjøpe en liter å teste litt, legge i fryseren for å se om det flyter. Vil rette en stor takk til @Tor-Erik-L-77 som var sporty nok til å være med på en slik tråd.
 12. @whistler som jeg skrev i tråden brant den en hel time uten krøll. Litt pulsering vil de alltid bli på disse, spesielt om du pumper for mye. Men som du hører på filmen er det ikke kraftig. Så jeg friskmelder denne primusen.
 13. Da har jeg testfyrt og den brenner 100% rent i dagslys. Bare blått og ikke noe gulskjær i flammebilde. Her er krana fullt oppe, litt pulsing, den blir nesten helt borte ved å justere litt, men mangelen på kran ved brennerhode gjør at den er ikke kan justeres til å bli pulsfri spesielt på full guffe. Så det blir et valg om enkel betjening kontra en 100% brenner slik som Omnifuel (som er samme brenneren men med kran på brennerhodet). Nå er den en god brenner, men vi som liker å få de til å funke 100% havner et sted på 90 tallet i funksjon/lydbilde. Pleier å fyre opp en hel flaske det vil si 4-5 dl for å få bekreftet at de er stabile. Mye lettere å ta dette hjemme enn på tur. Blir også tryggere på brenneren ved å gjøre det slik. Nå brant den konstant i en time uten noe tull, redusert effekt eller lignende. Desverre er produksjonsrester vanlig i primuser, slik at en brenner som er fyrt skikkelig varm, og renset etterpå er en mye bedre brenner enn en som er ny i butikken. En annen ting som sparer deg for mye driftsproblemer er å forvarme med rødsprit, det gir lite sot. Og sot er driftsproblemer. Spesielt viktig om du også bruker stillebrenner cap. Dessverre er ikke dette beskrevet i bruksanvisning for denne primusen, det at du bør forvarme med rødsprit når du fyrer med flytende drivstoff ødelegger fort et salg. Så da er det viktigere å selge, enn å gi riktig og etter min mening viktig info. Det holder med 2.5 ml rødsprit under normale forhold på denne brenneren. Er ikke store flaska du må ha med ekstra på turen. Da skal jeg testbrenne i kveld for å se om den forsatt er 100% blå flamme.
 14. Da er den demontert, og gjort rent i primus rensevann (varmt vann med litt zalo og sitronsyre) børstet med en myk børste. Når det begynner å bli litt rødfarge må det tas ut å skylles. Har også blåst gjennom med trykkluft. Har bare disse 3 delene i primusrensevannet. Det ble usedvanlig rent og fint, litt forskjell på dysenåla. Pumper trykk på flaska, og skyller gjennom del for del. Først ut er bare slangen. Kobler så på huset uten deler, og skyller gjennom det. Setter så inn dysenåla. Skyller gjennom uten dysa i. Denne gangen kon det ikke ut noe sotpartikler. Det er som regel bare 0,5-1 dl. Og skal du sile/rense bensinen, må du være sikker på at det du bruker er rent. Vet at noen har laget en trakt og et bilbensinfilter, og filtererer all bensin før tur. Har ikke laget et slik opplegg selv. Neste blir å testbrenne, for å sjekke at den er 110% OK og klar for tur
 15. Memento mori

  10 ting man må ha på tur

  Artig å se slike «Amerikanske» oppsett. At TS (trådstarter) også sier at dette «må man» ha på tur blir litt rart etter min mening når alt ser nesten ubrukt ut....og sier at det er under utvikling. Lage ild med tennstål og ha et par kule lærhansker er vel selve essensen i bushcraft bevegelsen. Håper ikke den blir så stor i Norge. Du kan i en vanlig skog sanke ved uten å ha med sag/øks eller stor kniv. Men de fleste som bruker tennstål, bruker det på gassbrennerne, til bål er fyrstikker/stormlighter 50 ganger bedre. I mange tilfeller er kjøpeved fra Coop Obs veldig enkelt i områder med mye folk. Liker selv bål bra, men på 90% av turene, er det nok en gass/bensinbrenner som varmer maten og koker kaffen. På kortere turen er kaffen med på termos, da det er mest tidseffektivt. Hvis du leter en del på insta, kan du faktisk finne noen som har utstyr som er brukt også, men det er sjeldent......
×

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.