Gå til innhold

Memento mori

+Støttemedlem
 • Innholdsteller

  2 495
 • Ble med

 • Besøkte siden sist

 • Dager vunnet

  172

Memento mori vant dagen sist Desember 12 2018

Memento mori hadde mest likt innhold!

2 følgere

Om Memento mori

 • Rang
  Radiosugge ⭐️⭐️

Profil

Nylige profilbesøk

6 262 profilvisninger
 1. Memento mori

  Når brenneren svikter på vintertur

  Alene på tur om vinteren har jeg med 2 bensinbrennere og repsett. I marka en MSR XGK og en eller annen som jeg syns brenner både rent og stille. På fjellet hvor det er lengere til folk, 2 stk MSR XGK med en vanlig og en Artic pump, og et repsett. Men har enda ikke opplevd at XGK har fusket på tur. Men testfyrer de en time hjemme hvis de er nye, og så en rens. Utrolig stabile brennere, og lite driftsproblemer. Så skulle jeg valgt å reise med bare en brenner må det bli MSR XGK. Men å rense brenner i 10-20-30 kuldegrader i et telt, med litt drivstoffsøl på finga, det under jeg ingen.
 2. Velkommen til forumet. @Akto Mitt tips er å gitt bort en overnatting i en igloo. Krever litt innsats, men de færreste har sovet i en slik. Det går sikkert bra å vente med å få gaven, evntuellt er det beste å gjøre det på forskudd. Lager du den på rett sted vil også andre ha glede av den. Da kan du Feks merke den med et vippsnr slik at de som overnatter i den gir et beløp til en veldedig organisasjon. Merker du den med en # for insta, kan dere også følge med på gleden andre har av gaven. Blir en gave som blir husket. Her er den jeg har på 8 fot i hagen nå, men del ligger et par tråder om bygging av dem her fra forrige sesong. Den har plass til 2 (3 etter Helsport standard) 10 fot iglo 7 fot ( litt liten til en på 194cm) 9 fot Ps Høres uten som en flott mamma😀
 3. Disse startet i går😀 Skal bli artig å følge disse🎉
 4. Memento mori

  Foto motivasjon

  Tok dette bilde i farger, syns det ble bra! Så det er bare å komme seg ut! Motivene er der når du minst aner det. Bildet er tatt med IPhone og er uredigert bortsett fra å få det i 4:3 format #nofilter
 5. Memento mori

  Ut på tur i overgansalderen og alt...

  Et tips er å lyse gjennom liggeunderlaget, da ser du om duna ligger jevnt fordelt. Hvis ikke, må du riste og bevege litt på underlaget. Hvis du alltid pakker underlaget likt, kan det klumpe seg mye mere enn du aner. Det finnes også tynne skumliggeunderlag du kan ha inni stoltrekket som også hjelper på varmen.
 6. Det viktigste av alt, er å lære seg brenneren før turen starter. Gjerne tenne den 2-3 ganger hver kveld i en uke. Skru den i deler, bli kjent med den. Er det en ny brenner, er det ofte produksjonsrester i di. Brenn i en time på full guffe, rens den så. Da unngår du mye oppstartsproblemer. Forvarming med rødsprit gjerne målt opp med en sprøyte på 2.5 ml gir deg veldig god kontroll - med lave forvarmingsflammer. Hvilke brenner har du? Hvilke vidde skal du på? Du skriver at du tenkte å bruke greiner, men på høyfjellet er det ikke noe greiner normal. Skal du ikke på høyfjellet - er det 3 ting som er viktig, en bra brenner, godt liggeunderlag og en god sovepose. Resten er helt underordnet hvis været er OK etter min mening.
 7. Memento mori

  Alta

  Hei, og velkommen til forumet. På kartet er dette 230 km i luft linje. Blir fort det dobbelte i virkeligheten. Har dere sett grovt på kartet hvor dere har tenkt å gå? Bare i Norge? Eller via Sverige/Finland? Hvor mange dager har dere satt av til turen? Når planlegger dere å gå? Hva har dere av erfaring for en slik tur? Litt mere konkret info, så er det mye lettere å få svar. Ser ut som er artig tur. Npl rute finnes.
 8. Memento mori

  Optimus, Primus eller MSR?

  Ikke verdt å bruke 1 kr på denne testen, mere en liste over hva som finnes, en linje om hver brenner er ikke mye. Sitat fra testen om multifuelbrennere «At man må bytte dyse for å bruke ulikt brennstoff ser vi på som en ulempe, da dysebytte er fiklete og krever verktøy.» Byttet på en Primus Multifuel nå og tok tia. Uten å stresse tok dette 36 sekund. Kan sikkert greie det på 10-15 sekund om tia spiller noen rolle. At det å bytte dyse er et problem for å få en velfungerende brenner og som ei heller mister effekten på gass - Det er ikke nevnt.
 9. Memento mori

  Primus omnifuel lekker!

  Nei, men du får mye bedre og jevnere forvarming med en pad. Ikke minst får du lavere forvarmingsflammer. Trikset for å få de til å vare lengere, er å sørge for at klokka alltid sitter helt fast i huset, pakke den slik at ikke noe kommer i mekanisk kontakt med paden, feste spredeplata bra og bruke rødsprit til forvarming. Ved rengjøring la klokka sitte helt fast i brenneren, det er nesten helt umulig å ta ut klokka uten at den ryker. Primus selger disse i 2 pakk, så det er litt forbruksvare. Du kan også lage de selv i karbonfilt, de holder lenger. Den o-ringen du trenger selges etter det jeg vet bare komplett med slange/kran fra primus etter det jeg vet. Hadde nok kjøpt denne lokalt eller på eBay. Repsett med ekstra dyser er kjekt, men har du ekstra dyser, kan det å kjøpe de tre O-Ringene lokalt/eBay og Karbonfilt fra EBay komme veldig billig ut - hvis du har tid til å vente.
 10. Memento mori

  Primus omnifuel lekker!

  Det er litt rart, åpnet en kran hos meg, og den er av gummi hos meg. Dette er eneste tetning for gass og bensin. Tipper at du har vært uheldig og fått en pakning som ikke tåler bensin. Det har vært litt problem med at de bruker billigste oringer og ikke nitril. Da blir disse steinharde. Så bytter du denne så er krana tett igjen. Men vil på de sterkeste anbefale og sjekke (helst bytte de andre pakningene også).
 11. Ja, Omnifuel blir varm, men var dette på full guffe? Den kan blir varmere hvis det ikke er nok trykk/riktig dyse. Ville nok tatt en rens/ sjekket dysa/ prøvd med Feks Biltema/Felleskjøpet sin miljøbensin. Jeg har testet de fleste og alle har vært bra. Men du kan ha vært uheldig med den kanna du fikk. Et bilde av den når den brenner hadde vært fint.
 12. Memento mori

  Primus omnifuel lekker!

  Hei, og velkommen til forumet. Primus selger deler. Du bør nok skifte pakinger og selve krana og slangen. Da har du brenner for mange år igjen. Det er verd å søke litt på nette/ kjøpe dette i Sverige OL du har mulighet, prisene varier mye på deler dessverre ... Er du veldig teknisk, er det sikkert mulig å overhale krana som lekker. Men jeg har ikke testet dette selv, og vet ei heller dimensjon på den. Den er ikke med i repsettet. Du må for all del ikke kaste den, da må du heller sende en pm til meg, og jeg kan kjøpe den av deg.
 13. Memento mori

  Primus omnifuel problem

  Siden den er ny, er jeg 95% prosent sikker på at den må renses. Mange nye primuser har produksjonsrester i seg dessverre . Ustabil Omnifuel og Problemer med ny omnifuel og ikke minst Multifuel dag for dag tråden er tidligere tråder med mye det samme og med mye tips, les disse også. Så det første jeg ville ha gjort er og rense den grundig. Viktig å skylle gjenomført fra flaska og ut. Når du skylder bensin gjennom bare slangen sjekk om det kommer noe luft etter at den første lufta er borte. Merket rødt. Sjekk at sugerøret merket gult står litt ned i flaske og faktisk finnes på pumpa. Primus har også en fin instruksjonfilm på disse brennerne. Det er fint om du gir en tilbakemelding på hvordan det går. Omnifuel er en meget bra brenner og normalt veldig stabil.
 14. Memento mori

  Whisperlite universal med gul flamme

  Dette kan ses på flere måter, du har nevnt en. Den andre er Whisperlight er overrepresentert siden de kjente tilfellene alle er med den brenneren. Det er grunnlag for å tro at også andre brennere er brukt med varmevekslerkjeler også. Så da burde andre brennere også hatt tilfeller. Selv om du trekker fra 6 tilfeller hvor der er brukt varmevekselkjeler er det fortsatt 2 som er med bare brenneren. 2 tilfeller er med både jotunspann og varmevekselkjele. Ut fra det jeg oppfatter er Xgk den mest brukte ekspedisjonsbrenneren på vinterturer, så den burde vel da også ha flest antall kullostillfeller? Men xgk er kjent for lite kullos, også i målinger. Hvorfor er det bare Whisperlight som har kjente tilfeller? Jeg vet ikke svaret, og velger derfor bort Whisperlight på vinterturer hvor snøsmelting i telt inngår. Dette for egen sikkerhet. Andre for gjøre sine vurderinger. Yaras skjema som viser hvor farlig ting er ligger litt i bakhode når dette emne kommer opp: Så får hver enkelt gjøre sin «sikker jobb analyse» og gjøre de tiltak som de mener er fornuftige. Kullos bør stå på den lista over ting en bør tenke gjennom. Ut fra det jeg har lest her på forumet er det vel bare @zyrpe som har vært kullosforgiftet av brukerne her inne. Men vet ikke oppsettet hans, det kunne vært fint å vist. Tilbake til tråden: Ser ikke ut som trådstarter @Eirik Solhaug har vært inne på Fjellforum etter han ble medlem og laget dette ene innlegget. Hadde vært artig å fått en tilbakemelding på hvordan det går med brenneren og om problemet er løst.
 15. Memento mori

  Whisperlite universal med gul flamme

  Friluftsliv hadde en artikkel i 2012. Det er litt skamfullt med kullosforgiftning og jeg tror de fleste dysser dette ned, og vi får desverre ikke vite om dette. Vet ikke om mange tilfeller, men dette er noe av det som er kjent, veldig spesielt at alle 8 er med Whisperlight. Personlig lurer jeg på om whisperlight konstruksjon som er ganske like coleman, og som har dokumentert høyt nivå på kullos, gjør dette. I tillegg er det relativ liten avstand mellom brennerhode og kjelen på disse. Men min Wisperlight ser ok ut i flammebilde uten kjele, men er ikke like blå som feks XGK, når jeg skrur av lyset. Skal i løpet av vinteren ta litt film hvor jeg sammenligner flammebilde på de forskjellige jeg har. Har også fått tak i CO måler, som jeg må sjekke ut om funker. Her er den nyrenset.
×

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.