Vinnerliste
Populært innhold
Viser innholdet med mest poeng fra 07. mars 2019 i alle områder
-
Vært litt på utkikk etter ett sterkt selvstående som skal overta mitt tidligere solo telt, Nordmarka 2. Svært fornøyd med dette også men lysten for å teste noe nytt samt fordelene med selvstående har vært fristende lenge. Valget falt på Hilleberg soulo🙂 vekten ser jeg havner på det samme som Nordmarka teltet, men i gjengjeld har jeg ett telt som er klart for det meste. Mister litt bredde i innerteltet men det gjør ingenting da den ekstra høyden teller mye mer. Ofte ett pes å må gjøre alt liggende, spesielt omskifting. Også mitt første Hilleberg telt, kan ikke noe annet enn å like løsningene med oppsett men syns kanskje de øverste klippene var vel tunge å hekte på. Dette er kanskje helt vanlig? Noe jeg ser for meg som ett svakt pungt må være der dukene møtes i toppen, ser det strekkes godt i duken/skjøten der når jeg klipser det opp. Kunne bare ønsket jeg fikk meg en tur nå for å teste litt men reiser straks for fire nye uker på jobb, får bare være litt stuepynt inntil videre.5 poeng
-
Interessant lesing om slikt vær og nedkjøling her: https://www.side3.no/friluftsliv/regn-kulde-og-vind-slik-takler-du-det-farligste-turvaeret-6727797?fbclid=IwAR3RoWreHo_nrFRxWcRaU8xySc6JBiMPz0UyZShvqV3FnyDrhei_wT4CQqA5 poeng
-
Hvis du har brennere og titan koppen er på vei kan du prøve litt når du får den. Ta f.eks et rimelig sitteunderlag, klipp ut en runding til topp og bunn, og lag en bit som rulles rund, bruk gaffatape til å lage en "skål", når koppen er plassert oppi, legg den siste rundingen oppå, og ett eller annet oppå der igjen for å holde den fast. Så koker du vann, prøver med grøt, du kan også prøve med gryterett, du bare reduserer innholdet så det passer til mengden, resten kan du bruke til en ny test. Det er også mulig å fiske koppen ut av gryta, koke opp og sette den nedi igjen etter en stund. For å holde fingrene intakt uten å brenne deg kan du bruke en GSI microgripper eller "Trangia klype". Har du tilgang på kjøkkenvekt, måler du bare vekten på gassboksen, noter på en blokk vekten før etter og hva du gjør, så får du forbruket med "ditt system" og kan oppsummere forbruk og om det fungerer som tenkt. Det er bedre å gjøre det hjemme i kontrollerte former og skaffe erfaring der, fremfor å finne det ut etter en liten stund etter turen starter. Er det et "problem" som oppstår først etter du har startet kan dette snu opp ned på mye. Gjør testene ute og ikke på kjøkkenet, da får du mer realistiske resultater.5 poeng
-
Knorr har veldig gode supper, i litt mindre porsjonar enn Toro. Eg har god erfaring med å blande ut suppepulveret i halve vannmengde varmt vatn, og la den svelle over tid. Så fyller eg på resten av vatnet, eventuelle kjøttbitar og evt potetmospulver når eg skal ete.4 poeng
-
Det finnes ikke noen beste og billig jetboil. Du må faktisk velge mellom egenskaper. Flash og zip har ikke regulator, like raske og fine vannkokere. Billigst. De med regulator er bedre på å simmre, og bedre å bruke med halvfulle/kalde bokse. De som er høye og lange er lettere å pakke i sekken. De med større volum er best til å lage mat i. Minmo tåler mest vind, breiere så lettere å lage mat i, god regulator og høyst pris....Tar litt mer plass i en liten sekk.... Så valget om liten og lett sekk gir at du automatisk velger «real-tørrmat systemet» Et bra stormkjøkken oppsett for å lage mat fra grunnen av, tar mer plass, krever mer drivstoff og blir i denne sammenheng betydelig tyngre totalt sett når du tar med maten. Krever en stor sekk på langtur. Så ja takk begge deler - Ole brumm, funker ikke her. Skal du få lett sekk må du velg vekk noe, og matsystemet blir dyrere.4 poeng
-
Enig! 👍 Så lenge man går fra det punkt A man velger, til det punkt B man velger, så har ikke rutevalget noen som helst betydning mener jeg. Er punkt A langt sør i Norge, og punkt B langt Nord i Norge, er det fullstendig godkjent Norge på langs i mine øyne, selv om det tar ett helt liv å gjennomføre alle etappene. Man er jo selvfølgelig ærlig om hvor man startet, hvor man gikk osv. Alt er «Norge på langs», men ikke alt er «norge på langs på 9 måneder». Tenk å gjøre en slik bragd, og så skal noen kommentarer fra internett/solsiale medier gjøre at du ikke lengre synes turen din var like bra - pga. rutevalg, startpunkt, tid eller antall etapper. Er det virkelig der vi er kommet? I så fall er det bare trist. La folk glede seg over det de får til og la folk få skryte litt av seg selv og føle seg bra. Er det mest «respekt» at en mannlig enslig milliardærarving, som aldri har trengt å jobbe, går hele Norge på langs i ett strekk langs den «perfekte» ruten? Eller er det mest «respekt» at en familiefar som måtte vente til han var 55 år pga. familieforpliktelser. Han må jobbe og deler derfor etappen opp i 4 år, han velger den letteste veien å gå og går i årstiden med finest vær. I mine øyne har begge gått Norge på langs, noe 99,9% av nordmenn aldri kommer til å gjøre.4 poeng
-
BRS3000 brenneren og liten kopp, sluker gass! Testet i dag med 0.4L i 500 ml evernew titankopp, og det går 10 gram når det er vindstille. Og 8 gram med MSR 0.8 L titangryte. Til sammenligning bruker Jetboil omtrent halvparten. Det går det ca 4-5 gram gass på en halv liter (oppgitt 24 oppkok på 100 gram gass) Mens BRS3000 med 500 ml kopp gir 10 oppkok på en boks med 100 grams gass. Og med 800 ml kopp gir det 12.5 oppkok. Så en billig brenner i utgangspunkt (ga 82kr for min) gir et problem på lang tur og blir dyrt..... Sjekket også med MSR PR Delux (toppmontert) og den har omtrent samme forbruk som BRS, men den er raskere. Med 5 oppkok om dagen - frokost pluss kaffe, lunsj, middag med kaffe. Vil de gå 50 gram gass om dagen. Du må da ha med en 450 grams boks som veier 586 gram for ei uke. Totalt blir da ved oppstart boks 586 gram +Brenner 25 gram +Kjele 80 gram= 691 gram. Og du har til 45 oppkok. Jetboil veier 340gram og en 230 grams boks 386 gram veier 726 gram og du har til ca 50 oppkok. Så rådet fra @Anders_G om jetboil er i dette tilfellet veldig lurt med tanke på kostnad og stress med å ha nok gass.4 poeng
-
Fikk fullført min tredje overnatting i år, og mars måned kan herved krysses av. Var ganske heldig med været også, for natt til mandag, dagen etter så begynte det å snø kraftig og det hvite teppe har lagt seg over bakken igjen.. Utstyret jeg hadde med var stort sett dette, samt en foldesag, regntøy, liggeunderlag, vannflaske og termos og litt mer mat. Om noen lurer så er det fra topp til venstre og bortover: vanntett pakkpose med ekstra ullundertøy og dunjakke, sovepose, underquilt, lommelykt, en liten lerke med 12 år gammel Old Pulteney, hengekøye, bålkitt i en 2 l pakkpose, tarp, vann filtreringsystem, en bok i 2 l pakkpose, trestropper, førstehjelp kit, et lite multiverktøy, kopp, kniv, kjøkkenkit, dun balaklava, pute, dun tøfler, hodelykt og teltplugger. Været var ganske fint også, men det var meldt regn iløpet av kvelden og helt frem til 10 tiden dagen etter. Men da skulle jeg uansett bare ligge i køya Å i køya lå jeg mye Litt mat fikk jeg i meg æv, isolasjonen jeg lagde til koppen min passet perfekt til en real pose, noe som gjorde at maten holdt seg varm lenger og (smakte bedre) ? Jeg fylte også opp posen med litt varmt vann fra termosen og drakk resten som en tynn buljong suppe. Jeg skal begynne å ha med meg litt buljong i sekken, som en liten dessert etter måltidet, energi og varme gir det å. Jeg har bestilt en vanntett pakkpose på 5 liter, som jeg kommer til å gjøre om til en vannposen til filteret. Ulempen med å bruke flaske som jeg gjorde nå er at alle store partikler går rett ned i filteret, men det fungerte. Myrvannet så kanskje ikke så rent ut, men det smakte godt Takk for en flott tur Mars!3 poeng
-
Siden denne tråden i hovedsak handler om mat, bør du kjøpe inn/pakke mat for 7 dager, slik at du også ser volumet og vekta på maten. Husk at du bør ha sikkert 3-4000 kalorier om dagen. Jeg har mang en gang blitt forbauset over hvor mye plas og hva mat faktisk veier. Husk også å få med nok drivstoff til å tilberede den maten du har med. På høyfjellet funker ikke trikset med bål for å spare drivstoff. Vi sett pris på litt bilder av mat og utstyr utover hele stua😂 og ferdig pakket sekk! Ofte er det slik at jo mere du putter på utsiden av sekken, jo mindre god er sekken å bære.3 poeng
-
Titan holder fint på bål som @Tor-Erik-L-77 skriver, men de fleste er ru i overflaten, og titan er tungt i utgangspunkt, de er sterke, men utrolig tynne. Tynne kjeler er bare til vannkoking, supper etc. Det brenner seg i bunn som bare det. Ren alu, er bare til vann og kaffe i min verden. Stål er også ok, men tungt og lett for å brenne seg, da de er tynne. Best er Trangia Duossal som er alu utvendig og rustfritt stål inni. De er både holdbare og gode å lage mat i, men veier mer enn titan. For meg ser det ut som både sekken og vekta på 15 kg med mat sliter litt. Så hvilke mat- system du velger er viktig, skal du få en lett sekk, teller i prinsippet hvert gram. Jeg har veldig lett utstyr, men når jeg veier sekken med alt før jeg går på tur i 5 dager veier den av en eller annen grunn fort 14 kg inkl bitte litt drikke.3 poeng
-
Enda lettere alternativer har vi også diskutert i tråden linket under. Umulig å gi en fasit men greit å vite litt om alle mulighetene3 poeng
-
Ja vi (to stykker) brukte (én) Minimo. Den har allerede isolasjon så det er ikke sikkert det er så mye å hente med en pot cozy. Den er veldig god på å regulere varmen, så det er helt klart mulig å lage gryteretter/ris/pasta. Det kan være vanskelig og få gryta rein igjen dersom du brenner fast noe så ta med en bitte liten gryteskrubb.3 poeng
-
Med jetboil Minimo og Micromo kan du koke 12 liter vann per 100 gram gass. Jeg har pleid å beregne 10 liter per 100 gram gass og dette gjør det utrolig enkelt å beregne hvor mye gass man skal ta med seg. En annen ting jeg har erfart er at du klarer å koke vann omtrent helt til boksen er tom, dette har fungert utrolig dårlig med andre brennere jeg har brukt på gass (blant annet omnifuel, omnilite og en liten biltema brenner.)3 poeng
-
Legger du opp turen så du er innom DNT hytter så kan du jo ha med en Toro gryterett eller 2 i sekken. Ta en tur i vanlige matbutikker og sjekk hva de har av tørrvarer med kort koketid. Er endel supper, mos og andre matretter som har rundt 5 minutters koketid3 poeng
-
Mange av Toro gryteretter har en koketid på 20 minutter. Altså både kostbart og høyt gassforbruk for kun ett måltid.3 poeng
-
Flotte turdager på hytta. Lite snø for året. Fisket har vært bra og skiføret prima. Men veldig kaldt - ned i minus 27. Idag gikk turen noen km bortover vatnet til en gapahuk. Kald vind og litt snø i luften. Godt å legge seg nedpå under jervenduken. Rart hvor mye varme disse småbrennerne lager når det er litt livd. I går var vi innover mot grensen til NP. Merkelig nok er veien brøytet i år - men tør ikke kjøre innover. Vi gikk på ski på den islagte veien. flott vinterferievær.3 poeng
-
2 poeng
-
Exactly my point. Og noko av det som ryk tidleg er kontrollen over fingrane og hendene. Då vert vidare tiltak vanskelige.2 poeng
-
Dette er sånn som du må prøve ut selv på kjøkkenbenken med den maten du skal lage. Eks på forsøk: Jeg hadde amerikansk blanding i boksen, helte kokende vann over og rørte. Dette puttet jeg inn i «cozyen» og la en ulltrøye over. Ventet 25 minutter og spiste. Lærdom: Spiselig, men risen var enda litt hard. (Hadde hurtigris fungert bedre?). Havregrøt, potetmos, (supper?) mv. kan fint tilberedes på denne måten. Hva du kan prøve hvis du fortsatt vil spise dette. Lag en cozy til titankoppen i stedet og gjør det på samme måten. Etter 10-15 minutter rører du litt og gir ett nytt oppkok, sett den i cozyen i 10-15 minutter igjen. Jeg tror du har fått så mye input her nå, alt mer bare vil gjøre at du blir usikker og vingler mellom forksjellige løsninger. Det er mange forskjellige løsninger man kan bruke, og alle fungerer like bra selv om de er forskjellig. Prøv deg fram på kjøkkenbenken med det utstyret du har, det du allerede har bestilt, og bruk nettopp det! 👍2 poeng
-
Å bli nedkjølt av vatn er noko av den mest effektive nedkjølinga som finnast, det trur eg dei fleste som har vore i fjellet i skikkeleg regn, har padla kano/kajakk og drive med eigenredning/kameratredning kan skrive under på. Eg har rimeleg grei toleranse for kulde og ver, men ville nok ikkje lagt ut på tur over tid utan ei skall/regnbukse. Får du dei rette forholda, 2 grader og sidelengs regn/sludd, er dette forskjela på om du kan gå, eller om du endar opp med å ligge i teltet fordi soveposen din er det einaste varme du har, og teltet det einaste vasstette Med det fjellveret me periodevis kan ha, spesielt i fjella som ligg mellom aust og vest, anar eg potensiale for ein heil del dagar utan forflytning, om ein ikkje har vasstett på overkropp og underkropp.2 poeng
-
2 poeng
-
Du skal gå langt og lenge, hver dag i mange mnd. Mange spiser alt for lite og går ned i vekt, du kommer til å trenge mye mat, og litt varm kaffe, toddy, te eller suppe redder mye på en slik tur. Du har valgt lett og liten sekk, du kan bare ha en gryte, med mindre du har noe som går inni hverandre som @rayun skrev, men vekta går opp. Jetboil og bål går også dårlig....... Et viktig valg. Noen som sykler NPL går faktisk for NON-food. Kjøper absolutt all mat ute, og har ikke kokeutstyr kopp eller noe slikt med seg for å spare volum og vekt. Det finnes partier på NPL hvor dette går, men kostnadene går i taket med bare utemat. Valg av matsystem påvirker både vekt på sekk, volum og ikke minst økonomi!2 poeng
-
Denne artikkelen sier det meste https://www.harvestmagazine.no/pan/det-vi-ikke-snakker-om-nar-vi-snakker-om-isbiter-fra-svartisen?fbclid=IwAR03C2ciqgtEUd42Uy-tJc3woD36qdLQ3K8GCwG-CpyKof5bmIYmMbys3tk2 poeng
-
2 poeng
-
Tok en helgetur til Dollajavri, kjempegodt å få startet fjellsesongen igjen etter mye iskaldt og dårlig vær. Fredagen gikk for det meste til å fyre hytta varm og tørke vegger og tak, for det var ca 1cm med rim på veggene. 😂 Lørdagen var det knallvær og sol så det ble mye fisking men det var ikke spesielt godt bitt da. Fikk vel 5-6 fisk i løpet av dagen før vi måtte komme oss inn i hytta pga regnvær og sterk kuling. Søndagen gikk til pakking og vasking av hytta. På turen hjem stoppa vi på ett vann, og da skal jeg si at ørreten var bitevillig! Jeg har aldri fått så mye ørret på isen før! Største fisk på denne turen ble en røye på 1060g. Fiskene er godt fordelt rundt til familien slik at de også får smake litt av det fjellet har å tilby.2 poeng
-
Gratulerer med 25% Og kanskje var det den mest utfordrende kvart-en? Nå venter jo flere går-nesten-av-seg-selv-utflukter på deg; påsketur i april, vårsoltur i mai og St. Hans-tur i juni? Dette blir uansett fint å følge med på1 poeng
-
Kunne ha vurdert en sånn trangia lousses kjele ja i stedet for titanium..-. Men jeg får bare vente å se tror jeg.. Jeg er nok litt overivrig her på forumet, og det er ikke så lett med kommunikasjon i dagens moderne verden.. Blir nok å vente på Titanium kaffekoppen min nå på 550ml så skal jeg eksperimentere og ta en telt tur ila neste uke eller noe sånt med cozy pot og BSR titanium opplegg1 poeng
-
(Hvorfor i alle dager er det en knapp som fjerner alt man har skrevet? Når kommer denne funksjonen noen gang i bruk utenom når man ikke mener å trykke på den...) "Mountain Hardwear - Men’s Stretch Ozonic Pant" veier 270 gram (medium reg), har glidelås langs hele siden, borrelås i topp og bunn me glidelåsene, kan lufte i topp og bunn, er et stretchy Goretex materiale, buksesmekk, integrert beltespenne og har feste i anklene til sko. Den er litt stor på meg, men jeg er overnaturlig tynn i beina. Utpå en turbukse er den mer passelig:)1 poeng
-
Ble mye Titanium fokus i denne tråden. Under bilde av Trangia kjele i nonstick (27/ytter). Perfekt til å koke grøt og gryter i. Kun 88 gram. Bilde 2. Enig med @Memento mori at det er viktig å pakke kompakt. Her samme kjele med Esbit Titanium kaffekjele på 138 gram som kan pakkes kompakt sammen. Brenner, skje, vaskesvamp, fyrstikker etc kan gå inn i kaffekjelen. Kaffekjelen brukes både på primus, woodstove og bål. Lokk på Trangiakjelen er laget av alufolie. Brukes med kortreist stein som vekt under matlaging😃 Trangiakjelene er relativt billige, men er ikke av de mest holdbare.1 poeng
-
Et stykke unna reiseruten, så finner du Korpreiret i Hedmark. Mest for å hoppe, da kulpen ikke er så stor... https://no.wikipedia.org/wiki/Korpreiret https://www.h-a.no/nyheter/107 Men da får du en reiserute på østsiden av Mjøsa, og fortsetter du opp Østerdalen så har du også Jutulhugget, men der har jeg ikke hørt om noe bademligheter.1 poeng
-
Det er også utrolig hvor fort det går. Så senest i farmen kjendis i går, når deltagerne gikk i vannet og ble kalde - mistet de helt futten. Og det i løpet av noen få minutter, da totaltid lå på rundt 7 minutt om jeg minnes rett. Så riktig og nok tøy er veldig viktig på en lang tur, det er ikke alle sommere som er som den i 2018. Får du ikke noe framdrift må du ha med litt ekstra mat også, og sekken blir tyngre. Pakkposen «alltid tørt tøy» er meget viktig ref @Tom42. Det å pakke lett skal ikke gå på bekosting av sikkerhet. Gjør du det- da gjør du noe feil.1 poeng
-
Et tips jeg har tatt til meg og skal fortsette med. Og det med å blande ut først med litt vann og la det svelle over tid (trenger kanskje ikke være varmt heller da, om man skal spare iltt på gassen) og deretter varme opp igjen/tilsette mer varmtvann når det skal spises tror jeg bør funke fint også på ting som skal koke i 20-25 min. Test ev hjemme først så vet du helt sikker hvordan resultatet blir.1 poeng
-
Takk for svar Tessatroll, men nå er det jo nettopp erfaring med RR kroppen jeg er ute etter 😉 Det og finne riktig str på sele klarer jeg fint, men vil gjerne ha erfaring med seler som sitter godt på RR kropp. For en sele som sitter som smurt på en BC eller Finsk Lapphund f.eks. sitter mest sannsynlig vis ikke bra på en RR.1 poeng
-
Det finnes en adapter til jetboil, som settes på toppen. Den ser slik ut, og passer inne om du pakker rett. Du får da en toppmontert brenner, som er sånn passe, og som er veldig utsatt for vind. Du ser brennerhode her, ikke av de minste, ei heller av de største med tanke på steiking. Det finnes også en kaffepresse som funker veldig bra med presskasse. Den får også plass inni. Men det blir litt mer vekt, og alt smaker kaffe etterhvert....... Jeg har men en liten kaffekjele som er like denne Optimus terra kettle Min er versjonen på 0.6 L og tar liten plass, men går ikke inni noe annet, så volumet går opp, selv om den er ganske lett.....1 poeng
-
Kokte for det meste vann til frysetørka, men lagde fiskesuppe, ris og pannekaker noen få ganger. Mer "avansert" matlaging ble gjort på dnt hyttene. 2.5 måneder høres kanskje mye ut, men dersom du skal "surre" litt rundt så er det ikke all verdens med tid. Vi brukte snaut 2 måneder fra Lindesnes til Haltdalen og følte ikke at vi hadde et hav av tid til "surring".1 poeng
-
Norrøna Bitihorn dri1 er også en slags mellomting mellom lett regnjakke og skalljakke. Den er ganske lett, rundt 230g, men har god, justerbar hette, borrelåsstramming rundt ermene, lufteglidelåser og puster brukbart. Min har tålt slitasje fra sekk ganske greit, og holder fortsatt vannet ute etter rundt et års bruk.1 poeng
-
Ulykker med rødsprit baserte stormkjøkken ALA trangia er ofte at det tar fyr i flaska, og da kaster vedkommende flaska raskt vekk. De som er rundt får brennende rødsprit på seg, og mye skader. Den som kaster brenner seg bare på handa vanligvis. Men: Bruker du flaska til Trangia med sikkerhetskork, lukket den seg når du slipper/kaster den. Dermed unngås det å spre brennende rødsprit - det er derfor den blir kalt sikkerhetsventil.1 poeng
-
Helge Ingstad er da fryktelig død. Og ikke dro han og slo ihjel mårhunder i små bur i Kina heller. Så den sammenligne var helt merkelig. Jeg har selv vasa rundt i ulvepels fra Russland jeg. Så varm og god. Men dette var ville dyr forhåpentligvis skutt. Ikke tatt i felle. Å holde et dyr i bur i hele sitt liv for at den skal bli en dusk på en veske har ingen ting med naturforvaltning å gjøre. Det er kun overforbruk på dyrs vegne. Men at folk som krysser vidder og Grønland ol med pels fra ville dyr, som ikke er tatt med revesak, er helt på sin plass. Det er riktig bruk av ressurser og det er også forvaltning om dyret er skutt for mer enn pelsen. Det er ikke sammenlignbart med pelsdusk for mote.1 poeng
-
-Sa han og lenket til en populærvitenskapelig artikkel...1 poeng
-
Og kvifor er dette ikkje greit? Fordi det etablerar eit prinsipp om ein ekstrem ressursbruk som ikkje er miljømessig bærekraftig for å få eit produkt du fint kan få i frå nærmaste frysar, visst du på død og liv skal vatne ut god whisky. I tillegg er utsleppet av klimagasser pr kg is enormt som igjen auker innhaldet av klimagasser som co2 som bidreg til ein auka menneskapt global oppvarming. Oh, is that so? Jepp, og ifølge tusenvis av vitenskapelege artiklar og samtlege vitenskaplege forskningsinstitusjonar, som syner at 1)det pågår ei global oppvarming 2)observert oppvarming skjer som følge av ein radikal auke i klimagassane co2 og metan 3) auken i co2 og metan skuldast menneskapte utsleppskilder, der alle artiklar har gått gjennom ein kritisk prosess og alle data er opne og tilgjengelege for alle, slik at dei kan etterprøvast men utan at dei tre hovudkonklusjonane er tilbakebevisst. Og det som står igjen er eit overveldande bevismateriale for menneskapt global oppvarming som skapar ein konsensus vi kan planlegga framtidig samfunnsutvikling ut frå. Kall meg gjedna naviv men eg trur at virus og bakteriar finnes utan at eg nokon gong har sett ein einaste ein1 poeng
-
Kartverket har som regel grei oversikt. Denne siden kan fortelle deg hvor landets ytterpunkter er, både på øy og fastlandet. Morsomt at Lindesnes på en måte også er en øy, ettersom det er gravd en kunstig kanal i Sprangereid. Viktig å ha tunga rett i munnen her altså. Men kort oppsummert. Ettersom Sprangereidkanalen er kunstig er Lindesnes fortsatt å regne som Norges sørligste punkt på fastlandet. Tar man med naturlige øyer ligger det sørligste punktet på et skjær ved navnet Pysen, ca 3 mil øst for Lindesnes, ca 1 mil sørøst for Mandal. Norges nordligste punkt på fastlandet er Kinnarodden. Inkludert øy er det Knivskjelodden vest for Nordkapp. Angående rutevalg: det har aldri eksistert noen offisiell rute. Takk og pris for det! Et grelt eksempel på hva som kan skje er turistforeningens definisjon av "Norge på tvers" som nå på folkemunne takket være foreningens markedsføring er en fem- til syv-dagers tur fra Sylene til Trondheimsfjorden. Det er hverken korteste eller lengste sted tvers over Norge. Det er bare beleilig kort og tilfeldigvis turistforeningshytter med passe mellomrom langs ruten. At det ikke er noen offisiell rute på langs gjør at hver enkelt kan finne sin vei. Jo mer "sikker" en rute blir, jo mer vil folk bli kritisert hvis de måtte finne på å gå en annen vei. Likevel. Jeg har nevnt det her inne før, belgieren Willem Vandoorne la ut kartspor for en rute han valgte i 2012. Han gikk mye i Sverige i nord, men gjennom Sør-Norge er det tidvis detaljert beskrivelse. På en mulig trase. Jeg lever i drømmen om å gå selv en gang. Kanskje det blir etapper, kanskje hele i ett. Men her i huset må ungene ha flyttet ut av redet før det kan bli en realitet.1 poeng
-
Slettnes fyr er verdens nordligste fyr på fastland. Hva som er Norges nordligste punkt avhenger av hvem du spør og hvordan du tolker "Norges nordligste". Det som er sikkert er at det i hvert fall ikke er Nordkapp. Men siden det er så lett tilgjengelig, og voldsomt dramatisk med den bratte klippen rett i havet, er det lett å svelge noen kameler og late som det er Europas nordligste punkt. Knivskjelodden er jo så kjedelig, med et svaberg som skrår slakt ned i havet. Ingenting spesielt, og vanskelig å markedsføre. Det ironiske er at når man står på Nordkapp og tror man er så langt nord man kommer i Europa, ser man Knivskjelodden ikke langt unna. Men det står ikke noe skilt om at det utstikkende neset der borte er enda litt lengre nord...1 poeng
-
@nova Med din holdning kjenner jeg at jeg ikke gadd å ta meg bryet med å lese det du har skrevet. Jeg er vel en av de som ikke burde ha meninger om klima siden jeg tydeligvis leser feil artikler. Jøsses. Den holdningen er jo ikke bra. Det er jo det at folk bryr seg som gjør en forskjell. At folk plukker plast på stranda, spiser mer grønt og flyr mindre, som betyr noe. Og om folk så leser disse rapportene du mener er feil, og gjør små endringer for miljøet, så er det mye mer konstruktiv enn å skrive lange avhandlinger om alt som er feil og galt. Handling fremfor sure oppgulp er det som skal til. Om det så er nesten ubetydelige handlinger så er det allikevel langt mer konstruktivt enn direkte nedrakking av andre1 poeng
-
På Lindesnes står det to skilt, Nordkapp og Slettnes. Så det var tanken min. Beklager visst jeg var utenfor tråden. Slettnes er også spesielt, siden det metrologiske sett ikke er sommer der!1 poeng
-
Ble inspirert av @eer sin ferske tråd om spritbrennernes fortreffelighet, og la min selvmekka lett Fancee Feest (link) i sekken før jeg tok bussen på jobb i morges. Hjemturen gikk opp "brattstien" på nordenden av Nipetjørna til toppen av Gravdalsfjellet - og der ble det både kaffe og real. Og frukt til dessert, selvsagt Og radiosportens hoppsending gikk fullstendig uten overdøvende forstyrrelser fra en lydløs brenner1 poeng
-
For å skape litt ro kan eg korrigera feil i innlegget ditt. I dag ligg co2-innhaldet på ca 0,04% dvs ein null mindre enn du viser til. Auken på siste 100 år er på 45%, det er ikkje ein liten auke. Andelen av eit stoff vs resten er uvesentleg, det er verknaden som er viktig. Absorbsjon av strålingsspekteret til co2 er mindre ja, men det absorberar der H2O ikkje gjer det så graden av absorbsjon auker vesentleg med auke i co2, kjempebra komplementering :-). Her er litt nyttige lenker som gjer at du slepp å analysera og konkludera kompliserte problemstilingar som ingen enkeltpesoner har forutsetninger for å gjera. Kva kan forklare den globale oppvarming? Bloomberg har lagt ei samsstilling, med grundige referanser, som ligg her: https://www.bloomberg.com/graphics/2015-whats-warming-the-world/ Og kva er egentlig forskjellen på å fly opp og henta is frå Svartisen og å transportera kaffe frå Kenya eller kiwi frå New Zealand til Norge?1 poeng
-
I den svært seriøse og dramatiske serien "Fruktspising på toppene" kommer denne gang en dobbelepisode - med både eple på Vardeggen og appelsin ved varden på Ulriken, begge i anledning dagens tur "Over vidden" Skyene hang igjen mye lenger enn værvarselet tilsa i byfjellene øst for Bergen, men turen var likevel flott - og på slutten brøytet sola seg gjennom skylaget1 poeng
-
Å ta ut noen kubikk med is gjør jo sånn sett ikke så veldig stor skade, det verste her er jo hva dette representerer klimamessig. Dette er blant de grelle eksemplene som demonstrerer for alle hvordan vårt overforbruk dreper planeten. Her skal noen frakte is fra en norsk bre verden rundt i fly for at folk skal kunne si nettopp det: Vi er så rike at vi kan drite i klimaet for å skaffe oss noen idiotiske isbiter vi like godt kunne laget selv. Det skal sikkert slippes ut like mange tonn CO2 i atmosfæren som de tar ut is fra breen. Vi skal nesten være glade for at slike saker kommer, fordi eksemplene blir så grelle at "alle" forstår hvor galt dette er. Så får vi prøve å lage sammenligninger i våre liv. Hva er din isbit?1 poeng
-
Ha! Der tok jeg feil, gitt. Etter å ha pakket det helt ut og slått det delvis opp, ser jeg at det ikke er et Ravneskar likevel, men et Norrøna Riingstind. Det ble introdusert i 1974, to år etter Ravneskar. Jeg har aldri sett det før, så det blir moro å få satt det opp skikkelig. Dette har også to innganger og to fortelt, med inngangene på langsidene. To stenger holder det oppe. Tror det er litt mindre og lettere enn Ravneskar, selv om det er for to personer. Moro!1 poeng
-
Men de gikk jo på tur alene, sov alene, laget mat alene og leste kart alene? Om du er hjemme alene og det kommer en dørselger så er du fortsatt hjemme alene. Om du har en venn hos deg så er du ikke hjemme alene. Disse folkene har vært helt alene på tur, at noen kommer med reserveutstyr gjør ikke at de ikke var alene på tur. Men som nevnt tidligere så kan nok episode 4 virke mindre "helt alene".1 poeng
Vinnerlisten er satt til Oslo/GMT+02:00