Gå til innhold

JensM

Aktiv medlem
 • Innholdsteller

  73
 • Ble med

 • Besøkte siden sist

 • Dager vunnet

  1

JensM vant dagen sist Juli 4 2017

JensM hadde mest likt innhold!

Om JensM

 • Bursdag 05. mars 1985

Nylige profilbesøk

752 profilvisninger
 1. Jeg tror ikke dette er imot EØS avtalen, isåfall så får det bli en lang rettssak om det før evt. reglene blir endret igjen. Aller helst skulle jeg sett at den var gjeldende fra f.eks Mars til September. Jeg tror flesteparten av de som drar til fjells i Finnmark (vi som bor her og de som reiser hit) faktisk følger lover og regler, slik at eventuell overvåkning blir nok ikke å koste mer enn hva det koster SNO og Fjellpolitiet nå. Og det går an for en person å fortelle en annen person, evt en finlender/kineser at han/hun ikke har lov å fiske i dette tidspunktet (selvfølgelig på en ordentlig måte). Og følger de ikke dette så har de fleste en mobiltelefon med kamera slik at man kan ta bilde av vedkommende og rapportere til den rette myndighet. Men jeg tviler på at dette blir ett stort problem. Grunnen til stenging er pga at vi som bor her føler oss fortrengt fra plassene vi har vært på i årevis, forsøpling fra spesielt finlendere og mulig overfiske, spredning av smitte osv. Jeg var oppe på fjellet nå i sommer der jeg og 4-5 andre hadde camp i vinter, og det eneste som lå igjen der var noen vedkubber der vi hadde hatt teltene våre og en kork fra en brusflaske jeg tydeligvis ikke hadde fått med meg ned. Ellers var det ikke ett merke der. Jeg tok samme tur rundt der jeg vet det lå en del finlendere i vinter, og jeg kan si at saken ikke var den samme. Hermetikkbokser, ølbokser, kasseroller og plast lå strødd. Motorisert ferdsel i utmark har kommet for å bli. Den diskusjonen orker jeg ikke ta her. Det er kun lov å kjøre etter åpne løyper og unntaksvis utenfor hvis man har dispensasjon. Og det blir ikke ett merke igjen på fjellet av en snøscooter etter at sesongen er over. Dette er friplasser for oss som bor her. Vi skjemmes ikke over at det kjører en snøscooter eller en ATV forbi oss eller til oss når vi er oppe på fjellet. Tvert imot, stopper mannen eller dama så blir de som oftest tilbudt en kopp kaffe eller noe å spise. Hvis jeg absolutt vil ha det helt 100% stille på fjellet, så drar jeg langt unna scooterløper eller barmarksløyper. Det er milevis med plasser på Finnmarksvidda der du slipper unna hvis man vil det. Den høyeste motorduren du vil høre da er fra ett fly ca 10 000 meter over deg, og de lager forsåvidt mer lyd og varer lengre enn en skuter som kjører forbi.
 2. JensM

  Feltseng, hvilken er best?

  Sjekket litt på google, ja. Veldig mye bra der! Fant denne https://www.tackleuk.co.uk/Shop/CarpFishingBedchairs/Avid-Carp-Benchmark-Memory-Foam-Beds.htm?a=28994 men etter en prat med noen av de litt eldre (altså mamma) så fikk jeg beskjed om at memoryfoam på vinteren ikke er å anbefale, det blir visst veldig kaldt og hardt? Blir jo nesten for dumt å være nødt til å "tine" senga før man kan legge seg å sove. Hovedgrunnen til at jeg ikke liker den feltsenga er vel fordi den blir veldig "flat" og hard, og har lite eller ingen justeringsmuligheter. Jeg fant forsåvidt ut at den lokale EIK butikken ca 50meter fra der jeg jobber selger Prologic Feltsenger! Ikke med 8 ben slik jeg i utgangspunktet ville ha, men 6+1. Så jeg blir nok å handle der. Jeg liker å handle lokalt hvis muligheten er der selv om jeg kanskje sparer en hundrelapp eller to ved å bestille fra nettet. http://www.prologicfishing.com/product/commander-flat-bedchair-61-legs/ Denne blir det for meg. Jeg synes det er greit å være litt bortskjemt med soveplass hvis man skal tilbringe 7-8-9timer i døgnet i den i en uke eller to i strekk.
 3. JensM

  Feltseng, hvilken er best?

  Jeg har vært på utkikk etter en god feltseng de siste månedene, og fant en jeg har sovet meget godt i tidligere. Men i det jeg skulle kjøpe den så var nettbutikken nedlagt! (rip villmarksbutikken.net) Vekt er ingen begrensning i dette tilfellet, men jeg vil jo ikke ta med meg rammemadrassen til fjells. Denne var den jeg hadde tenkt meg, . 8 føtter for da kan man bruke den som sitteplass hvis man evt. får besøk oppe på vidda. http://www.prologicfishing.com/product/commander-flat-wide-bedchair-8-legs/ Jeg har en sånn her, men den er forferdelig å sove på. https://www.xxl.no/mackenzie-aluminium-camping-bed-feltseng-gronn/p/1134666_1_style Er det noen som har testet flere feltsenger eller vet om en bedre og eventuelt billigere feltseng?
 4. JensM

  Fjellfisketur

  Kjempefilm! Gleder meg til sommeren nå! Har dungevis med vann jeg enda ikke har fått testet. Jeg har vært å fisket ikke så veldig langt unna der dere var, men vi fikk ikke på langt nær like mye fisk, så jeg tror jeg holder meg på den siden av Finnmarksvidda jeg er mest kjent. Savnet litt snakking i filmen om dagsplaner og litt tullprat rundt bålet. Voiceover i ettertid funker det også, men det føles ikke like autentisk ut for meg.
 5. Jeg lurer litt på hva dere tenker om dette. Sitat fra Fefo pressemelding: I første halvdel av 2018 gjennomførte FeFo høring på innføring av 5-kilometersonen for utlendingers innlandsfiske på Finnmarkseiendommen. Høringsuttalelsene viser at adgang til isfiske har ført til økt trengsel på populære fjellvann med utfordringer knyttet til motorisert ferdsel, parkering, telting, forsøpling, o.a. På bakgrunn av dette har styret i FeFo gjort følgende vedtak: • 5-kilometersonen for utlendingers innlandsfiske på Finnmarkseiendommen gjeninnføres ikke. • Det innføres krav om bostedsadresse i Norge for utøvelse av innlandsfiske i perioden 15. mars - 15. juni. Dispensasjon fra dette kan gis på nærmere angitte områder. Dispensasjon gis fortrinnsvis til lokalt reiseliv. • Retningslinjer for innlandsfiske på Finnmarkseiendommen skal ivareta hensynet til de ulike grupper av rettighetshavere i henhold til Finnmarksloven. Lokale tilpasninger av reguleringene av innlandsfisket vil kunne være nødvendig for å ivareta dette hensynet. • Endringene implementeres i gjeldende retningslinjer for innlandsfiske på Finnmarkseiendommen. Styreleder i FeFo, Máret Guhttor, kommenterer vedtaket slik: - Innlandsfisket på Finnmarkseiendommen engasjerer mange, og FeFo skal forvalte til beste for innbyggerne i fylket. Med dette vedtaket tar FeFo hensyn til et mangeårig krav fra fylkets befolkning og begrenser utlendingers innlandsfiske i tre måneder om våren. Innbyggere i Finnmark skal ha fortrinnsrett, og dette er et målrettet tiltak for en periode med mye trafikk på fylkets fiskevann. Tilsvarende bostedskrav finnes i dag for jakt og fiske på statsgrunn og statsallmenninger i Sør-Norge. FeFo viderefører samtidig adgangen til innlandsfiske for landets innbyggere utenfor Finnmark, understreker Guhttor. Personlig så syntes jeg tiltaket er sårt trengt og kunne gjerne vært gjeldende hele året.
 6. Ny oppdatering: https://www.fefo.no/_f/ibc30e17c-f8a7-4152-8a45-d2923189895f/2018-11-30-begrenser-utlendingers-isfiske-i-finnmark.pdf TLDR; Det innføres krav om bostedsadresse i Norge for utøvelse av innlandsfiske på Finnmarkseiendommen i perioden 15. mars - 15. juni
 7. JensM

  Hvor har du vært på tur i dag?

  Jeg og noen kompiser tok en liten (160km) kjøretur over vidda for ett par helger siden, kjempefin tur i kjempefint vær. Kong vinter er på tur nå. En liten selfie må til. Det må ordentlige kjøretøy til for å kunne ferdes på vidda når snøen er kommet. Flyvarden midt på Ifjordfjellet. Utsikt fra flyvarden mot Svanevann. Stor reinokse, mest sannsynlig død pga overkåthet. Langt ifra uvanlig hører jeg reineierne si etter å ha meldt den inn til dem. Litt båling og kaffekoking ved Laksjokka. Regner med at ihvertfall ett par av dere har vært her.
 8. JensM

  Erfaring med disse stengene?

  Jeg kan anbefale Shimano Lesath 9' 7-21g hvis pris ikke er noe du bryr deg om. Fantastisk stang! Og med Shimano Stella C3000 snelle så vil du aldri fiske med noe annet igjen.
 9. JensM

  Hvor har du vært på tur i dag?

  Fjell/fisketur med to kompiser og jeg kan med trygghet si at SESONGEN ER BEGYNT! Fikk en røye på 2,13kg, 1,89kg og flere rett over og under kiloen. Kompisene dro opp storinger de også, men ikke like store som min største. Bålkaffe, pølsesteiking og fjellet, dette har jeg savna!
 10. JensM

  Hvor har du vært på tur i dag?

  Tok meg en liten tur i Masjokelva idag for å se om laksen var bitevillig. Det var den ikke..på tur hjem ble jeg møtt av noen snøbyger.
 11. JensM

  Snøfrie fjell i juni?

  Det har tint utrolig mye i øst-finnmark den siste tia, og med tanke på at det har vært en tålelig snøfattig vinter, så vil nok fjellet og vannene være snø/isfri om veldig kort tid. Fuktig og kjølig derimot vil det nok være til begynnelsen av juli vil jeg tro.
 12. JensM

  Sinte skigåere på fjellet.

  Jeg vet ikke om du følte deg truffet av at jeg presiserte at personen hadde østlandsdialekt eller ikke, men hvor i landet du kommer fra har generelt sett ingen betydning i mine øyne. Normal folkeskikk og det å behandle folk med respekt er vel vanlig uansett hvor du kommer ifra vil jeg tro. Når det gjelder distansen fra lovlig løype denne karen var på, så er den på hele 850 meter. Hadde personen pratet til oss slik man normalt sett prater med andre voksne personer så hadde han fått tips om ett skjermet vann i forhold til f.eks lyd fra snøscootere med storfisk i, lengre fra løypa enn det han var nå, og ville nok (i mine øyne) fått en bedre naturopplevelse enn det han hadde der han hadde valgt å sette opp teltet nå. Jeg vet at det er ett rødrevhi rett i nærheten av det vannet som vanligvis er i bruk, hvor han kunne fått en fantastisk opplevelse hvis reven eventuelt bestemte seg for å hilse på personen en kveld. Ikke vet jeg hva du ville valgt, men hvis jeg var f.eks i Kautokeino-området å gikk så ville jeg valgt normal oppførsel mot lokale og muligens bedre kjente personer enn meg selv i håp om å få ett tips om ett vann med gode fiskemuligheter. Björn, jeg er ikke jurist, så til deg har jeg ikke ett godt svar. Jeg har kun fulgt det som stod på dispensasjonen. Du får gjerne kontakte de kommunene som kan gi dispensasjon å høre hva de mener.
 13. JensM

  Sinte skigåere på fjellet.

  Litt dumt at tråden har utviklet seg til å handle om hva man mener om scooterkjøring generelt. Men jeg ser at det absolutt er forskjellige meninger ute å går og at dere er veldig engasjert, og det er jo bra. Jeg personlig ønsker dere alle velkommen til finnmarksvidda for å fiske eller bare oppleve naturen enten dere er for eller imot scooterkjøring. Det eneste jeg ønsker er at når dere eventuelt setter dere på flyet opp hit, så behandler dere den lokale befolkningen med samme respekt som dere ønsker å bli behandlet med selv. Jeg bor her oppe utelukkende pga naturen og mulighetene den gir til meg. Å bli bedt å reise til helvette av en som ikke bor eller har noen som helst tilhørighet her er ikke noe jeg ønsker å oppleve igjen. Nå er ikke lenge til fredag, og jeg skal opp på vidda å tilbringe 4-5-6-7 dager i telt. Håper på godt vær og godt fiskebitt. Takk for meg for denne gang, og ha en god 1mai langhelg!
 14. JensM

  Sinte skigåere på fjellet.

  Dispensasjonen gjelder kun til ett par vann utenfor oppmerket løype som personen har fisket på i de siste 30 årene, og den er gitt på grunnlag av at personen ikke lengre klarer å ta seg fram til disse vannene med f.eks ski og pulk. I 9 av 10 tilfeller gies det kun disp for å ha en enkelt følgeskuter med. Jeg har personlig aldri hørt om noen som har fått dispensasjon for å kjøre f.eks 10 skutere med 10 forskjellige førere til ett vann eller hva det nå måtte være, det hadde blitt for dumt mener nå jeg. Men bare så det er sagt, om personen med disp har en slede etter og f.eks 3-4 personer i sleden, så er dette fult lovlig. Følgeskuteren kan forsåvidt også ha slede etter med 3-4 personer også. Vannene på vidda tåler at 6-7-8-9 personer fisker på dem, og mange av vannene burde det bli fisket mye hardere på også. Når det gjelder den generelle "skaden" en skuter gjør, så blir det 99,9% mindre skade i naturen enn det blir av f.eks offroad finnmark (trøsykkel) eller ATV. Og ATV skal KUN kjøres på oppmerkede og tidligere kjørte løyper for å begrense merkene i naturen. Den verste skaden en skuter gjør er vel at den lager litt støy, men det virker for meg som om det i hovedsak er de som kommer fra "storbyene" som irriterer seg eller blir forbanna på dette. Vi som bor her oppe og har levd med snøskuter hele livet bryr oss ikke nevneverdig om at en skuter kjører forbi etter løypa eller uttafor løypa for den saks skyld.
 15. JensM

  Sinte skigåere på fjellet.

  Jeg ser poenget med #stillenatur osv, men tåler man ikke skuterlyd, så anbefaler jeg deg å ikke slå telt midt mellom de to desidert mest trafikkerte skutereløypene på vidda. På dager med lite vind så vil du høre motordur så og si hele dagen.
×

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.