Vinnerliste
Populært innhold
Viser innholdet med mest poeng fra 03. jan. 2017 i Innlegg
-
10 poeng
-
Etter juleferie på Helgelandskysten i et heilt førr j..ver er jeg tilbake i Troms, og i dag ble den første skituren for sesongen mulig. 7-8 minus, stiv kuling og fokk og rokk på fjellet. Herlig:) Ble første tur med Aluq på 8 mnd, og han var fantastisk ivrig og flink. Tegner bra for framtidige tura:)7 poeng
-
For ett år siden satt jeg på akkurat samme viset jeg gjør idag, mimrer over fjorårets fisketurer og spekulerer i hvor jeg skulle dra dette året. Er så heldig at hvert år stikker jeg fra familielivet en stund for å dra på fisketur, og hvert år drar jeg til et nytt område. Året 2016 falt valget på Kvænangen, nærmere Gærbethytta som utgangspunkt for ti dager i fjellet. Turen hadde vært planlagt nøye gjennom vinteren, og forventingnene vokste ettervært som det nærmet seg avreise til "friheten". Været ble nøye fulgt med på uken før vi skulle avgårde, det så meget så bra ut...helt frem til reisedagen. Ved veis ende var det ut i et rengvær av en annen verden, det høljer ned i slike mengder at selv mygg og andre koselige skapninger blir regnet bort. Vi hiver på oss to stykk godt pakkede sekker, som vi har pakket etter den informasjon at det er lettgådd inn til hytta som vi skal bruke som basecamp før vi drar til fjells, ergo sekker på ca 40kg. Sekkene var fylt med alt fra litt kjøttmat,div utstyr og x-antall bokser med øl i bunnen. Personlig setter jeg såpass pris på en kald øl når jeg er på tur at om jeg må slite litt ekstra er det verdt det når jeg spretter den/de boksene Men så lettgådd som 40kg sekker var det ikke.... Vel fremme ved hytta, gjennomblaute og sur i beina var det ubeskrivelig godt å få av seg sekkene og bytte til tørre klær. Nå var det duket for klestørk. Hytta var ei gammel tømmerkoia fra 40 tallet med det av fasiliteter som er nødvendig, og på veggene var det innrisset mange fisker med vekt og dato. Selv om datoene var gamle økte forventingene våre, det var ikke småfisk som var risset inn. De første dagene ble brukt i lavlandet hvor vi prøvde fange noe ørret, men alt vi fikk var kun dassmort. Men vi trøstet oss med at når vi kom oss opp i høyden ville vi få storrøya, den vi hadde snakket om hele vinteren i påvente av turen. Så kom dagen hvor døderen stå for tur, med litt lettere sekker (mye øl ble lagt igjen i hytta og endel matvarer som skulle nytes de siste dagene av turen) og store forventninger til dagene der oppe bar det avgårde. Veien opp til toppen var som forventet, lang, tung og seig. Vel fremme ved første vann ble teltene satt opp i fullfart for å få ly for regnværet som pånytt meldte sin ankomst. Heldigvis en relativt kortvarig skur på en times tid, Så nå var det tid for mat før det fisket skulle starte for alvor! Vi fisket og vi fisket, hele dagen og natten igjennom. Vi prøvde alt, men vi så ikke tegn til liv så vi vandret videre innover fjellet. Vi fisket enda mere, og enda litt til.....Hva i alle dager er det som skjer?? Lang historie kort, null røye! Så kommer været for alvor innover fjellet hvor vi blir nødt til å komme oss derfra og til lavere terreng. Vi returnerer tilbake til hytta med halene mellom beina og skuffelsen er stor, eneste trøsten vi har er at vi kommer til tak over hode, noe god mat og kaldt øl (det hjalp på). De neste dagene blir brukt i området rundt hytta, været var helt ubeskrivelig! Det regnet så mye som jeg aldri før hadde opplevd og hvor små bekker ble til store elver, terrenget var mettet med vann og fiske sugde...alt vi fikk var dassmort! Mellom alt dritt været hadde vi ett par finværsdager med dårlig fiske. Hjemturen var på samme viset som turen til, det regnet og vi ble blaute....men vi var glade for å dra derfra. Slitene og skuffet over fangsten kjører vi hjemover, prater lite underveis men begge føler nok på litt samme skuffelse og fortvilelse etter alle den planleggingen av denne turen....så ender det altså slik! Men her sitter jeg igjen på samme viset som i fjor, lengter etter å komme meg avgårde igjen! Når jeg nå tenker tilbake på turen var den ikke så ille, skulle gjerne hatt mer og større fisk, men det var en opplevelse, både natur og vær messig. Og det er vel en del av hvorfor man gjør dette, opplevelsen. Så nå er man igang med ny planlegging for årets tur, hvor skal man dra dette året mon tro?7 poeng
-
NYTT ÅR OG NY OVN. Vel, helt ny er den ikke for jeg har beholdt blikkboksovnens vitale mål 100 x 100 x 140 mm. Men likevel er den helt ny, konstruksjonen er ny, materialet er nytt - metall fra spraybokser. Og siden materialet er lettere veler "sprayboksovnen" 101 gram mot "blikkboksovnens" 165 gram Bilde nr 1. Viser ovnen - pga tidsfaktoren er den fyrt opp i peisen. Jeg trodde at den skulle bli nyttårsbarnet, men dagen i går ble for kort. ---------------------------------------------- Bilde nr 2. Alt metall fra disse og lignende spraybokser kan brukes. Og har du en kleshenger i metall har du det som skal til. Eller en litt tykk ståltråd. Dessverre kan ikke tomme gassbokser til primuser brukes. De brenner opp. Test alt metall først i peis/ovn/ bål. NB. En tom gassboks er aldri helt tom!!. 😠 Uansett punkter dem!! . . . Kleshengeren. Ståltråden skal bli til låsepinner, som sammen med platenes vinger skal bli til hengsler. Klipp ut 130 mm og bøy den ene enden 90 Grader. Mål så opp 100 mm og klipp. Spiss enden. Da er den letter å tre. ------------------------------------------------ Bilde nr 3. Viser låsepinnene. 100 mm lange ---------------------------------------- Bilde nr 3. Når gassboksen er punktert klipp dem opp slik at du får en metallplate. En gassboks som vist til venstre og høyre er akkurat 160 mm oppklippet. Vær derfor nøye med klippingen, fordi du trenger 160 mm til 3 av platene. Boksen til venstre er høyere enn den til høyre. Der får du ut 160 mm på høyden. Malingsboksen i midten har større diameter og passer derfor utmerket ----------------------------------------------------------- Bilde nr 4 viser en boks oppklippet ------------------------------------------------------- Metallplatene blir også leter å bearbeide om du "tar ut spennet". Dette gjøres ved å la dem få noen minutter i peisen/ovnen eller du kan bruke en gassbrenner/primus/bål Siden metallet er så lett å bearbeide kan du faktisk lage 90% av ovnen inne på kjøkkenbordet. Det er kun boring som du bør gjøre ute, om du ikke er alene hjemme da. ---------------------------------------------------------- Billde nr 5. Ved å bruke et så tynt metall trenger du ikke å bruke annet verktøy enn et du sikkert har i huset. Det eneste spesialverktøy jeg bruker er en Dremel og i stedt for en drill bruker jeg en søyleboremaskin. Men også en Dremel kan lett erstattes av et huggjern eller en kniv Bilde nr 6. Om du ikke har du en Dremel kommer du langt ved å se på neste bilde ################################ Men hva er det som kommer ut at noen gassbokser og en kleshenger.? Bilde nr 7 viser ovnen fix ferdig, og det neste bildet hva den tåler uten å knele, Bilde nr 8. Her har jeg fylt en kjele full med vann. Vekten stoppet på 1450 gram. -------------------------------------------- Flatpakket. En slik ovns største force er at den kan flatpakkes Bilde nr 9. Flatpakket alt 1. Ved å trekke ut 2 låsepinner. Lengden er her komfortable 140 mm ----------------------------------------------------------------- Bilde nr 10. Flatpakket alt 2. Kun 1 låsepinne er trukket ut. Lengde 240mm. ------------------------------------------------- Bilde nr 11 Og her brenner det lystig. Jukset litt og brukte peisen Bilde nr 12. Og skal du bare kose deg ser det slik ut. Legg. merket til at ovnen er endematet. Fordelen med mating fra enden og siden er at veden kan være litt lengre enn ovnen. Dette i motsetning til toppmatede. ################################################################################################################## DE FIRE PLATER + BRENNEPLATEN Alt starter med det første skritt, så også her. Tegn opp på et rutenettpapir de forskjellige platene og lim papiret på hver sin plate. Fig 1 viser sideplate nr 1. Legg merke til at på endene er det skraverte og hvite felter. De skraverte skal klippes bort, og da står de hvite tilbake. Det er de som skal bli til hengsler. Legg også merke til den 5 mm brede skraveringen på platene topp ogbunn. Disse skal IKKE klippes bort, men bøyes og hamres inn slik at ovnen blir litt sterkere. For best resultat når du borer. Skru platene fast til et trestykke. Når lle boringer er ferdig snu platene og bank ut gradene. Frisk gjerne opp med boret. Puss glatt med et sandpapir. X merkene: Slå først et spor for boret, Bruk en hammer og en sy/spiker. Bo ut med et 5 mm bor. X helt nederst er også et trekkhull. Bruk et 3mm bor her. 10 mm fra bunnen er det tegnet opp 3 stk 20 mm lange streker. To på endeplatene. Dette er spalter som brenneplatens vinger skal inn i. Før du begynner å klippe ut vingene tren litt på forhånd. Du har litt metall til overs ifra platene 2 og 4. Legg også merke til at plate 1 og 3 er like. Og 2 og 4. Patene Fig 1. Sideplate 1. Sideilegget klippes. Lag et spor med huggjernet. ------------------------------------------------ Fig 2. Plate 2. Endeplate med vedilegg. Hovedilegget klippes ut på samme måte som sideilegget på plate2 (fig1) ------------------------------------- Fig 3. Plate nr 3. Sideplate. Legg merke til at denne platen, og plate 4 kun har noen få trekkhull. Hvis vinden er plagsom plasser ovnen med plate 3 og 4 mot vinden. (Som på Trangia stormkjøkken) ----------------------------------------------------- Fig 4. Plate nr 4. Endeplate Spaltene. Jeg bruker en Dremel med kutteskive eller om du ikke har en dremel bruk et huggjern, en saks og en fil, evt et baulfilblad Bilde nr 12A. Skru platene fast først. Plasser kutteskiven midt i senter av streken. Press bare nedover og følg med når kutteskiven er ved sidemarkeringen. Snu platen og sjekk at sporet er bredt nok . -------------------------------------------------- Fig 5. Og tilslutt brenneplaten. Xene markerer trekkhull. Bor først ut de som er merket med blått. Om du synes trekken blir for dårlig tegn opp brennerplaten. lim den på og bor opp de røde xene. Legg også merke til senterhullet, 8 mm. Om du ønsker å bruke en Trangia gassbrenner som backup trenger den et 8mm hull. Litt om vingene. Alt skrevart skal klippes bort. Rund av hjørnene og når du setter hele herligheten sammen kan det nok trenges en frisering både på vinger og spalter. . ------------------------------------------------- Bilde nr 13. Og siden jeg i punktet ovenfor har brakt inn sammensetning viser bildet at plate nr 1 - 4 er hengslet sammen. Brenneplaten ligger klar og dens vinger skal inn i spaltene. Litt "trøblete" i starten kanskje, men etter litt trening går det bra. Når brenneplaten er på plass linkes het hele sammen med en låsetråd (ståltråd). . Hengslene. Alle platene har 3 vinger på den ene siden og 2 på den andre. Siden alle mål på vingene er like kan det være nødvendig å justere vingene slik at de passer sammen. Bilde nr 14 Disse vingene skal bli til hengsler. ¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤ Bide nr 15 viser hvordan vingen er bøyd og rullet over låsepinnen. Bilde nr 16 viser en hvordan vingene danner en sylinder over låsepinnen Bilde nr 17 tar for seg selve prosessen. Begynn med den siden som har 3 vinger. Plasser tangen ca 3 mm inn på vingen og bøy opp 90 grader. Da vil det se ut som på den øverste vingen. Utfør dette på alle vingene på dem siden som har 3. Deretter ta for deg alle sidene med 2 vinger. Bøy disse også opp, men ikke lenger enn 30 grader. Bilde nr Bilde nr 18 Neste bilde viser vingene i hverandre og låsepinne. Vingene skal bøyes over den slik at den blir liggende inne i 5 sylindre Igjen: Ta en plate og fullfør bøyingen på den øverste vingen. Dette gjøres ved å legge pinnen inn i 90 graders bøyen og lag en sylinder. Gjør dette på den nederste vingen og deretter på den midterste. Ved å gjøre det slik vil låsepinnen løpe rimelig fritt i de tre sylindrene. Ta nå korresponderende plate (som har 2 vinger), og lirk (derfor bare 30 grader) inn vingene under låsetråden. Lag så sylindre , og du har verdens flotteste hengsler Bilde nr 19 viser at hengslene er ferdige på den ene siden og at plate med 2 vinger står for tur Bild nr 20 Og nå skal jeg på en liten tur. Den blir nok med "blikkboksovnen" "Ingen er som den". Bilde nr 21. Men siden det tross alt dreier seg om sprayboksovnen er det den som skal fyres opp først. UNN DEG GLEDEN AV Å LAGE DIN EGEN OVN, OG GLEDE DEG OVER AT DU SPARER MINST 1, 5 KG VEKT PÅ RYGGEN. Og så er jeg kommet dit: Våger jeg? Å trykke på Lagre? Tar sjansen - adressen er jo anonym.6 poeng
-
Lærte at man ikke alltid kan styre i den retningen man vil på livets landevei, og at man må fylle dagene med liv og ikke livet med dager. Samt at bekymringer er ofte bare en illusjon6 poeng
-
Etter øy-hoppingstur med telt i romjula, tok jeg en liten kaffe tur i ettermiddag. Rakk akkurat å få med sola før den gikk ned. Testet @Tom42 sin vedovn for første gang på is. Kaffe og litt medbrakte kaker smakte bra. Det er deler av Steinsfjorden som forsatt er åpen. Det gikk gjennom 2 stk i går, de kom seg opp men meldt ikke i fra til politiet. Resultat var 2 helikopter, brann, politi og full utrykning.... Så går du gjennom isen, og kommer deg greit opp - uansett hvor du er bør du ringe å informere om at hvor og når. Møtte en voksen mann som gikk i samme område som de som gikk gjennom i går gikk, uten å ha noe å sjekke isen med, han hadde snudd pga mye lyder. Han gikk på helt glatt is om sikkert var 48 timer gammel. Bedre lykke enn forstand. Et tips er http://www.skridsko.net og isskolen som burde vært pensum6 poeng
-
Rakk en tur på skøyter i dag også, fine forhold. Har kjøpt inn turskøyter til maddamen, da kunstløpskøyter går dårlig på litt grov naturis. Hun har lovet å bli med på sin første vinterteltur til helgen. Tittet etter mulige teltplasser! Møtte i dag også to stykker på tynn is, uten noe å måle isen med, ei heller hadde de ispigger. Lokal avisa meldte at isen var trygg, så folk går uten å tenke. Målte 5 cm på et sted som den ofte er litt svak. Holdt selv å gå på en smell, hadde akkurat nok kokekaffe til en liten kjele😱5 poeng
-
De som har kjøpestopp burde ta en gjennomgang av det de har og sirkulere det di ikke bruker. Da vil andre få glede av det de har. Jeg har solgt fire flotte telt siste uka, og håper jeg gleder mange. Blir vel å kjøpe et Zpacks duplex 2 personers (595 gram) som ultralett vandretelt. Syns 90 cm under taket blir litt lite, spesielt på vinteren.4 poeng
-
Hadde store planer for høsten 2016. En kompis og eg skulle ha vår første lang-tur på Hardangervidda og være der i ei uke eller mer. Eg/vi leste kart, vurderte tilkomst plasser og laget pakkelister og tidlig på sommeren var alt klart. Så i mai ble eg syk, fikk betennelser i de store leddene i kroppen. Ble innlagt på sykehus i juni og kunne ei stund nesten ikke gå. Legene fant etter hvert rette type medisin, men den ville ikke virke før etter ca. 8 uker - altså uti september en gang. Legene rådet meg til å utsette Hardangervidda-turen og at eg absolutt ikke måtte ha belastning på ryggen i form av sekk. Kompisen min sa seg villig til å gå alle strekninger to/tre ganger for å hente min sekk, men vi skjønte fort at planene våre måtte endres. Det ble gjort. Så oss ut et brukbart område på Haukeli-fjellet der bilen kunne parkeres nær teltet og det var korte avstander til flere forskjellige fiskevann. Den 11.aug. startet vi med en prøvetur i kjent område for å sjekke hvordan leddene mine ville fungere. Eg klarte da tre-fire km på en dag, men med mye fisking/hvile og kompisen min som sekkbærer. Den 14. teltet vi ved en idyllisk sted og ikke langt fra bilen og i området vi hadde sett ut. Brukte dette stedet som utgangspunkt for flere korte fisketurer i området over flere dager. Noen dager kjørte vi til nye vann og Packraften min ble flittig brukt av oss begge. Fisk fikk vi også og været var helt strålende. Så hva erfarte eg i 2016. Jo, fikk bekreftet noe eg viste fra før, at gode venner er akkurat det - gode venner, at planer er til for å endres og å aldri gi opp sine drømmer!4 poeng
-
FRA AKER BRYGGE TIL BERGEN BRYGGE 460 kilometer, 18 dagsetapper og 100 timers gange er det som skiller hovedstaden fra Bergen. - Skrevet og gått av Linda Dalviken Det er noe eget med å ta seg fram mellom Øst- og Vestlandet til fots på de gamle ferdeveiene. Akkurat slik våre forfedre må ha tatt seg gjennom skog, myr, fjell og bratte lier for å komme seg fram - gjorde jeg det samme sommeren 2016. Turen ble delt inn i fire etapper og fordelt utover sommerferien. Totalt ble det 18 dagsetapper, 11 overnattinger, 46 mil og 100 timer i ren aktivitet (løpe/gå). Den første delen av turen, fra Oslo til Notodden, en etappe som tok fire dager, ble gjennomført med en førsteklasse ved Notodden videregående skole - hvor vi samlet inn penger til Childrens Burn Care i Afrika for hver mil vi tilbakela. For en fantastisk gjeng å være på tur med! Fra Notodden over Blefjell, Imingfjell og Hardangervidda - og videre inn til Bergen, fortsatte jeg alene - også for å fortsette innsamlingen til Childrens Burn Cares arbeid for brannskadde barn. Her er en kort beskrivelse av ruten. Hvis andre har gått samme tur, eller skal gjøre det, så vil jeg gjerne lese Alt godt og god tur, Linda Dalviken 1. Aker brygge – Lier/Renskaug gård: 43 km Raskeste vei per Google maps, mest langsetter asfaltveien – men også på Norges eldste vei på strekningen mellom Lierskogen og Lierbyen. Kongeveien eller Sølvveien er Norges eldste kjørevei, og sto ferdig i 1630. Veien forbant sølvgruvene på Kongsberg med Christiania. Man passerer også Gjellebekk naturreservat. Under den store nordiske krigen i 1716 sto et voldsomt slag her mellom svenskene og den dansk-norske hær, og Karl den tolvte ble tvunget til retrett. På høyre side løper man forbi en obelisk, reist til ære for Fredrik den femte – rett ved det gamle marmorbruddet. Etappen har over tusen meter stigning, og ble tilbakelagt 2. juni på seks timer i rolig jogg. Overnatting; Renskaug gård 2. Lier/Renskaug gård – Hokksund: 30 km Fra den idyllisk beliggende Hokksund camping gikk dagens etappe først langsetter Drammenselva, på merket turvei i en vel mil, før veien slutter – og vi måtte tilbakelegge den siste delen inn til Drammen langsetter gamle Drammensvei. De to milene ble tilbakelagt i lett jogg, før veien gikk videre fra Bragernes Torg og på gangvei en mil mot Lier og Renskaug gård, som kan skilte med en egen salamanderdam - og nærkontakt med de sjeldne og sjy skapningene. Etappen ble tilbakelagt 1. juni og tok vel seks timer til sammen. Overnatting; Hokksund camping. 3. Hokksund – Kongsberg: 30 km Skogen brer seg utover den relativt flate åsen mellom de to buskerudbyene, og byr på badevann, småelever og en god miks av grusveier og sti. Veien går gjennom Kongsberg sentrum, over Myntebrua og opp mot Aspesetra; en gammel seter med beitende kyr. Et kort stykke må man gå uten sti på kart og kompasskurs, før man til slutt kommer ut på grusvei som leder til Jungeren – et nydelig badevann. De siste 6-7 kilometerne til Hokksund camping går på asfalt. Etappen ble tilbakelagt 31. mai og tok 8 og en halv time. Overnatting Kongsberg Vandrehjem. 4. Notodden: 40 km - Kongsberg Over tusen høydemeter, gjennom hyttefelt, fredet urskog og gamle kulturminner, er dette en spennende og innholdsrik tur. Fra Notodden går turen først på grus til Elgsjø, før man passerer Høymyrvann lenger opp og kommer ned på E 135 midt på heia. Deretter går ferden et kort stykke langsetter E 134 til man kommer til Helgevannet, hvor man krysser togskinnene i en undergang rett ved veien. Stien er skiltet, og deler seg lenger opp i åsen mot Jonsknuten – og videre mot Kongsberg vandrerhjem, forbi nedlagte gruver og vakker furuskog. Etappen ble tilbakelagt 30. mai og tok 11 timer. 5. Notodden – Follsjø: 16 km En kort løpetur på 1 og en halv time langsetter Follsjøveien, tilbakelagt 3. juli. 6. Follsjø – Nordstul: 18 km En av områdets mest naturskjønne løpeturer; først til den gamle setra, Sustul, før stien følger Dusanbekken ned mot et mindre hyttefelt. Etter ett par-tre kilometer på grus, fortsetter den merkede DNT-stien ned mot Øygarden. Nede ved asfaltveien tar man ned mot Ruthsvei og følger den ned til stranda Nøstet ved Follsjø. Der krysser man Bokke-elva og forsetter langsetter Follsjøs bredde mot Follsjøveien. Tilbakelagt 5. juli og tok ett par timer. 7. Nordstul – Øvre Fjellstul: 22 km På merket DNT-sti går ferden først opp forbi Nordstulvannet, forbi Bletoppen (1342 moh) – og videre langs ryggen av Store Ble. Når man har passert Brørsteinan og Huldrenatten, går løypa over Uverudfjell og ned til den ubetjente DNT-hytta, Eriksbu. Herifra er det slutt på å gå tørrskodd på hardt underlag; veien til Øvre Fjellstu går over mange, og lange, myrer. Etter å ha passert Åklinuten går stien mellom granskog og myr i gammelt seterlandskap, til man er fremme på den gamle stulen. Etappen ble tilbakelagt 7. juli og tok ti timer. Overnatting Øvre Fjellstul. 8. Øvre Fjellstul – Killingskaret: 20 km Fra den gamle stulen fortsetter stien nordvest til Kvåldalsåi, før den stort sett følger fylkesgrensa mot Daggrø. Stien er stedvis dårlig merket og vanskelig å få øye på i myra, og kart er nødvendig å ha med og bruke. Selv om distansen ikke var lang, er turen overraskende tung å gå med mange, og våte myrer. Det må også påberegnes tid til å lete etter sti. Etappen ble tilbakelagt 8. juli og tok ti timer. 9. Killingskaret – Lufsjå: 20 km Etter fjellgranskog og myr åpner landskapet seg, mer og mer, etter som man nærmer seg DNT-hytta Lufsjå. Hytta ligger ved et stort fjellvann – omgitt av gamle ferdselsveier, både mellom Tessungdalen og Uvdal, og den store veien mellom øst og vest; Nordmannsslepa. Den gamle ferdselsveien hadde størst trafikk fra midten av 1600-tallet og frem til begynnelsen av 1900-tallet, og det gikk rekker av kløvhest fullpakket med ull og talg fra vest til øst, da spesielt til gruvene i Kongsberg, som hadde stort behov for talg. Hytta ligger på nesten 1300 meter, og terrenget er for det meste lettgått og oversiktlig. Etappen ble tilbakelagt 15. juli og tok fire timer. Overnatting Lufsjå. 1 Lufsjå – Imingfjell: 21 km Fra Lufsjå blir stien dårligere vardet, og man bør derfor lese kart for å finne frem til bilveien ved Sønstevann og Iminfjell Turistheim. Fra Lufsjå går stien opp i sørskråningen ved Borgsjåbrotet og nedover mot Borgsjå, før den går ned Urdelia og ned til veien. Etappen ble tilbakelagt 14. juli og tok 5 ½ time. 1 Imingfjell turistheim – Mårbu: 28 km Dette er inngangen til selveste Hardangervidda. Etter å ha passert over tre fjell, venter østvidda! Men først følger man grusveien fra turistheimen i ni kilometer, før man forlater Sønstevann og tar av inn til Afdalstjønne – før den forsetter innover vidda og mot Mårbu – som ligger på en odde nede ved Mårvath (1121 moh). Etappen ble tilbakelagt 14. august og tok 5 ½ time. 1 Mårbu – Rauhelleren: 22 km Fire kilometer fra hytta entrer man Norges største nasjonalpark, som ble isfri for 9000 år siden. På lettgått og godt merket sti går turen innover mot Kosadalen, før man krysser Numedalslågen på bro i Geitvassdalen. Etter å ha passert et høydedrag kommer man ned ved Langesjøen, hvor man ser den røde hytta til DNT Drammen og Opland vente. Etappen ble tilbakelagt 17. juli og tok 5 ½ time. Overnatting med tre retters middag på Rauhelleren. 1 Rauhelleren – Hadlaskard: 48 km Hvis man starter tidlig, og veien er så lettgått som den er på østvidda, er det bare å kjøre på. Det fantastiske med østvidda er at man ser over alt. På ens høyre side mot DNT-hytta Sandhaug ser man Hardangerjøkulen med sine hvite kapper, mens Hårteigen er en pussig hatt til venstre i horisonten. Målet for dagens etappe befinner seg ikke langt fra Hårteigen, og er en populær hytte før man bestiger hatten, nemlig Hadlaskard. Etter Sandhaug forandrer landskapet seg, og man passerer ett av de mest særegne og fascinerende stedene på vidda; Sørfjordingsrindane – eskere. En esker er gammel elvebunn som i dag ligger som slyngende sand og grusrygger bortover Vidda, ofte med en sti på toppen. De er tørre og lette å gå på. Etappen ble tilbakelagt 18. juli og tok 10 timer. Overnatting på Hadlaskard. 1 Hadlaskard – Stavali: 23 km Vestsiden av vidda er frodig, vill og vakker. Stien bukter seg langsetter smale fjellvann, over gamle seterstuler og ned stadig brattere fjellsider mot DNT-hytta Stavali (1024 moh). Turistforeningshytta feirer i disse dager 75-års jubileum, og det beste med hytta, foruten om veldig god rømmegrøt, er den vedfyrte stampen på utsiden. Etappen ble tilbakelagt 19. juli og tok 6 timer. Overnatting på Stavali. 1 Stavali – Kinsarvik: 16 km Stien bukter seg langs foten av Randinuten og på bro over elva Grøno, før man må holde tunga rett i munnen ved nedstigning gjennom Botnane. I finvær er bergene lette å gå nedover, men i regnvær blir de glatte og krevende å gå ned. Videre ned mot Kinsarvik går man gjennom et av de vakreste og mest urørte dalførene vi har i landet med fossene Søtefoss og Nykkjesøyfoss øverst i dalen, og Nystølfoss og Tveitafossen nederst. Stor turistfaktor fra utlandet ved de nederste fossene. Stien ender på grusvei nede ved Kinsarvik kraftstasjon, kun fire kilometer fra bygda – og Ullensvang herad. På Hardangerfjorden skimtes fergen som skal ta meg fra Utne og over til neste etappe. Etappen ble tilbakelagt 20. juli og tok 3 ½ time. 1 Kvanndal – Norheimsund: 42 km I gamle dager ble planten kvann dyrket i store mengder som medisinplante, og ga navnet til det som i dag er et fergested. Den siste etappen til Bergen har flere rutealternativer, ett par av dem over bratte og glatte fjell. I stedet har jeg valgt å løpe og gå en litt lengre, men forhåpentligvis, mer tidseffektiv rute ved å følge Rv 7 mot Bergen. På den måten kan familien være med siste delen av turen. Dagens etappe går på en smal og svingete vei langsetter fjorden, med god tid til å betrakte både vestlandsk bebyggelse og natur. Etappen ble tilbakelagt 2. august og tok 5 ½ time. Overnatting Oddland camping. 1 Norheimsund – Tveitereid: 41 km Den siste etappen langsetter Rv 7 var den farligste og mest krevende av alle etappene til nå. Rask trafikk, liten veiskulder og over ett dusin lengre tuneller, uegnet for løping, gjorde etappen vel 15 km kortere. Ingen rute å anbefale. Etappen ble tilbakelagt 3. august og tok 5 timer. Overnatting Oddland camping. 1 Indre Arna – Fløyen – Bergen brygge: 14 km Gulletappen går fra Arna stasjon med hele familien, og over Byfjellene og til Fløyen. Første halvdel av turen er bratt stigning opp til det bergenserne kaller for Vidden, hvor vi passerte Norhytten og Vikinghytta – før stien bukter seg ned mot havet og Bergen der nede i det blå. Etappen ble tilbakelagt 4. august og tok 6 timer.3 poeng
-
Hei. Tenker ikke på nyttårsforsett. Men hva har du planlagt i år av turer eller prosjekter? Jeg har bestemt meg for å tilbringe all tid jeg kan utendørs i år - har handlet meg endel turutstyr for første gang i mitt liv og tenker å utnytte dette etter beste evne. Jeg vil også se Norge fra sin beste side - og har tenkt å gå minimum halve Norge på langs.3 poeng
-
Vel, som med klær så kjøpes det vel som oftest hver for seg. Jeg har en tynn merinoullhanske(kjøpt i USA) innerst, mellom så bruker jeg enten fleecevott(fås "overalt"?), ull(hjemmestrikka) eller dunvott(outdoor research down mitten) og ytterst har jeg en vanntett vott (https://www.rei.com/product/100626/rei-minimalist-waterproof-mittens ). Ikke noe magisk for øvrig, men veldig fleksibelt.3 poeng
-
Ingen planer men allikevel flust av planer. Skal nok bruke noe tid på å lure med meg godtroende folk på tur, og håpe jeg ikke skremmer noen. Ikke for mye i hvert fall. Og ønsket om mange luftige 2000-meterstopper i strålende solskinn frister som alltid. Så nå er det hardtrening som står på dagsplanen, så jeg slipper å halte rundt hele året.3 poeng
-
Har store planer, men litt rusk i "maskineriet" tar meg effektivt ned på jorda. Skal prøve å opprettholde dagsturene i skauen hjemme. Skal også prøve å fortsette på "Den lange rusleturen som ble kort" i et håp om å komme fram til Sjusjøen denne gang. Utover dette så står tur til Hardangervidda med @Tom42 på ønskelista. Får krysse fingrene og håpe at noe av dette lar seg realisere.3 poeng
-
1. januar hadde vi planlagt som familieturdag, men pga sykdomsrest fra romjula ble det ikke noe av. Til gjengjeld fikk jeg plutselig fri fra to og utover, da var det bare å pakke sekken og stryke på dør. Jeg har siklet etter islagte vann i lang tid, nå grep jeg muligheten. Fersk som jeg er på denne måten å ferdes på, la jeg derfor inn den sikkerhetsmarginen jeg klarte. Pakket tørt skift i vanntett pose i sekken, tok med ispigger og staver, og la i vei. Målet var Øyungen innerst i Maridalen. Resultat: Dette må jeg gjøre mere av!3 poeng
-
Tok nyttårsaften (og natten) ute i høyden i denne gangen. Startet i kveldsmørket med "navigering" på ukjente stier som etterhvert ble borte. Fant likevel greit frem til målet som var valgt for å få å se elvebyen fra høyden på nyttårsaften. En god middag, fin utsikt, og en god natts søvn, ble etterfulgt av en fin og frisk morgen og tur hjem i sol. MYE is i terrenget og null snø...3 poeng
-
2 poeng
-
Så så mange ovenfor skriver om er det viktig å komme seg opp av sofaen og UT. MEN det gjelder å lytte til kroppen og ikke bli for overivrig. Fikk selv en smell her i sommer med en betennelse som gjorde at det var bom stopp!! Benyttet tiden til å Google litt og fant denne: http://www.colorlook.com/trening/soner.asp Ergo begynte jeg å bruke pulsklokke for å være sikker på at jeg var stort sett i sone 1 og av og til i sone 3. Man erfarer etterhvert hvilken sone man ligger i og det er svært lett å havne i sone 2 dersom man er litt for ivrig-spesielt dersom man går i følge med noen som er sprekere enn enn selv.... Frem til nå har jeg brukt en utgått Polar pulsklokke med pulsband. Selve bandet er ikke behagelig dersom man bruker det i timer, Så må venter jeg på en Garmin Fenix 3 Sapphire HR for å unngå pulsbåndet. Så jeg har virkelig lært og erfart at det å ligge i sone 1 gjør underverker. Har ikke merket noe mer til betennelsen og man får virkelig overskudd !!2 poeng
-
Jepp, stemmer @Radiosugge. Alt jeg fikk i dag handlet jeg i 2016 , men sen postgang gjør at jeg fikk de i dag. OG som jeg skrev så gjelder ikke dette isfiskeutstyr. Så jeg holder min sti ren fortsatt2 poeng
-
2 poeng
-
Sorry!!! Har ikke tenkt over den likerknappen i det hele tatt:/. Overhode ikke annet enn sløvhet bak dette, ikke ment vondt... har stort sett svart iallfall:/. Men, nå har jeg testet ut likerknappen, så lover å bli flinkere👍🏻. Uansett, veldig takknemlig for alle tips, inspirasjoner, diskusjoner m.m som folk her inne bidrar til. Supert forum!2 poeng
-
Vi er en liten gjeng som har tatt over ansvaret for den lokale fjelltrimmen. Vi får heldigvis med oss noen av de spreke pensjonistene som har drevet frem til nå. Så nå i starten av året er det å få samlet inn og byttet de 18 bøkene, og få laget sporlogger til de fjellene jeg mangler. Det er vel litt dugnadsinnsats for fellesskapet som blir hovedprioriteten i året som kommer, men min årlige langtur blir alltid prioritert i september. Håper aktiviteten skal medføre at forbrukt energi er høyere enn tilført energi..2 poeng
-
Etter utallige hanske-/votteinnkjøp lærte jeg at det innenfor håndvarmingsverden også finnes et 3-lags system med innerlag, insulasjon og ytterlag. Har aldri vært mer komfortabel på hendene etter dette.2 poeng
-
Kult mål! Jeg er ikke kjent i Sylan overhodet, så der kan jeg ikke bidra med noe spesifikt, men litt generelle innspill kan jeg komme med. Er det Norge på tvers-turen du planlegger å gå? https://www.norgepatvers.no/ I så fall: Allle hyttene er betjente eller selvbetjente. Det er ingen ubetjente hytter (dvs hytter uten matlager) på denne turen. Det betyr at du blir servert eller kan kjøpe mat. Du kan også kjøpe niste. Her ser du en liste over typisk tilbud på selvbetjente hytter: http://www2.turistforeningen.no/files/DNT-Oslo/Drift/Priser/Proviantpriser_15.pdf Med andre ord er det begrenset behov for å bære med seg noen mer en det du skal spise den dagen. Tyngden på sekken kommer til å bety veldig mye for hvor tungt det blir å gå, så jeg ville forsøke å unngå alt unødig bæring. Når det gjelder dager på turen, så er det få muligheter til å dele opp etappene, ettersom hyttene ligger der de ligger. Muligheten din er å legge inn en hviledag, evt en dag du bruker til å gå på tur i området uten tung sekk. Det kan gjøre godt. Kanskje kan du også holde det åpent, og ta en hviledag/ekstratur hvis du har lyst eller føler behov? Når det gjelder pakking, så er det veldig lurt å fokusere på det. Det er mye turglede å hente i en lettere sekk, og mye unødvendig slit i å dra med seg for mye. Jeg går lite hytte til hytte, så her er det sikkert flere som har bedre råd enn meg. Jeg ville i alle fall ikke hatt med for mange skift. Du kan skylle ut av tøy underveis. I utgangspunktet må du ha et fullt sett med tøy til å gå i og et sett til å ha på hyttene, en lakenpose, førstehjelpsutstyr en liten brenner eller en termos hvis du vil ha varm mat/drikke underveis og ikke så mye mer. Her er DNTs pakkliste sommer. Den er et greit utgangspunkt. https://www.dnt.no/artikler/turtips/7080-pakkeliste-sommer/ Lykke til!2 poeng
-
I år SKAL jeg sove ute i telt! Og gjerne tur på en DNT hytte. Også har jeg veldig lyst å gå 3,5 mil "fra hus til hytte", en oppmerket sti som faktisk går ca fra huset hjemme til hytta vår. Med en eller to overnattinger på veien. Og så skal han lille bli litt turvandt og få inn grunndressuren. Også skal jeg jo på lavterskel jentetur med FF jentene! (Også de vanlige gå ned 20 kg, spise sunt, drikke mindre etc etc)2 poeng
-
Oppnå 40 teltdøgn/utedøgn ila året - ukesturer mellom jobbperioder med packraft i Skrimfjella, Jotunheimen, Hardangervidda og Femundsmarka - samt langhelgturer til Blefjell, Lifjell, Skrim og Øksneområde. Det er programmet sånn passe nøye planlagt i kalenderåret 20172 poeng
-
2 poeng
-
Husk å ta med popkorn, litt olje og salt. Smaker himmelsk på tur. ps: Fordel med gryte med lokk!2 poeng
-
Det jeg har lært i år, er å alltid ha med ørepropper. Av den myke sorten som blir værende i øret. Det hjelper: Når det blåser Når det regner Når du har slått opp teltet et flott sted, og så kom det noen og la seg ALT for nært, og vedkommende snorker. Når du deler rom/telt med noen Når det viser seg å ligge et oppdrettsanlegg utenfor teltplassen Når det kjører rånerbåter/større båter forbi (eller du har havnet for nært vei) Når du mistet siste fergen til turdestinasjonen, og må sove i bilen på fergeleiet Når du på kjøreturen til eller fra turdestinasjonen sover i hammock 15 meter fra E6 Og så videre, listen er på ingen måte utfyllende, bare eksempler fra 2016 som jeg kom på i farten...2 poeng
-
Vet ikke hva du mener med, "at opphenget (lærreimen) har løsnet"? Reimen SKAL være løs, men er montert slik at den danner en "renneløkke" rundt øvre del av sliren. Tyngen av kniven, vil føre til innstrammning av sliren, der skaftet er smalere. Dette fører til at den tykkeste delen av knivskaftet, vil møte motstand når en trekker kniven ut. Så blir sliren og opphenget behandlet med lærfett og kniven bæres på hoften, er dette normalt ikke noe problem. Da strammes "renneløkken" der den skal og kniven sitter tilstrekkelig godt, selv etter fukt og opptørking. Hvis en snur sliren (med kniv) opp/ned, bør kniven henge igjen. Men selv om den ikke gjør det, så detter ikke kniven ut av en slire som er montert på beltet og hoften, samt "flexer" når en beveger seg. Etter min mening, bør en turkniv være på hoften og ikke i sekk, eller utenpå sekk! På hoften er også øvre del av sliren mer beskyttet av jakke (i regnvær), enn på utsiden av en sekk. Utenpå en sekk, blir knivskaft og øvre del av sliren, mer utsatt for vann/regn i toppen av sliren, vil oftest føre til mer vann siger inn mellom skafet og slire (og ned i slire) og det i det viktige området på sliren. Det som holder fast kniven og dette er uheldig. Hvis du likevel føler deg utrygg på å håntere slire (med kniv), kan du oppbløte sliren i lunket vann en stund (til læret er blitt bløtt), avhengig av hvor mye lærfett du har tilsatt læret og type lær. Jeg ville først ha demontert opphenget og innsatt det med "Mink oil", "Kløver vaselin, o.l. (Legg merke til knuten på opphenget, så du ikke glemmer knuten). Etter oppbløting av sliren, ville jeg latt den tørke (uten kniven), til overflaten på læret er nesten tørrt/litt tørrt. Påfør knivbladet olje, fett, vaselin, o.l., og sett kniven i sliren. Ikke bruk makt, kniven skal ikke helt i bunn! Etter ca 2 - 4 døgns tørk (romms temp), kan du påføre ny lærsmurning utenpå sliren. Hvor raskt læret tørker, er avhening av type lær, tykkelse og romstemperatur. Er du usikker, så er det bedre at kniven sitter i sliren, til sliren er helt helt tørr og så påfører nytt fett. Men litt fukt inni læret og nytt fette utenpå, så vil fordriving av fukt (inv.) hjelpe til å trekke fett inn i læret. Så det er en fordel at læret ikke er helt tørrt, før du påfører nytt fett utenpå. Tilslutt kan du montere opphenget. Etter min mening, bør opphenget være noe mykere, enn sliren. Derfor vil jeg annbefale, at en vekselvis innstter det med Mink oil og lærfett, annen hver gang. Da dette bør være smidig og mer fleksibelet, enn sliren. Helst en gang i året. Vet ikke hva du gjør, men en liten påminnelse til alle som leser dette. Mange bruker makt, eller "slår" kniven det siste stykket ned i slira. Gjør aldri det! For det første så kommer kniven stadig lengere ned i sliren og en dag kommer den ut i bunn av sliren og sliren er ødelangt. Og en utvider øvre del av sliren, noe jeg tror er negativt, for å holde på kniven i slira.2 poeng
-
jeg hadde det vel ikke akkurat som nyttårsforsett - men leiligheten har ikke sett ut i hele 2016, jeg har logga bortimot 70 turdøgn, og livet har vært ganske fint så bare stå på - husarbeidet går ingen vei2 poeng
-
Brutus og jeg måtte en rask tur ut og lufte oss litt på årets første turdag, Nes Akershus. Hadde tenkt meg opp på denne toppen (som er like bak huset) og se på rakettene i natt, men like greit at det bare ble med tanken fant jeg ut i dag når jeg så issvullene oppover, hadde vært en utfordring i mørket. Men er jeg hjemme neste nyttårsaften og været klaffer så har jeg planen klar! Årets nyttårsforsett er forøvrig: Fiske mer! (Mer enn en gang i år altså :P)2 poeng
-
1 poeng
-
Som et generelt tips nå det gjelder powerbanks så styr unna ukjente kina merker på ebay å lignende. For utenom å ha svært varierende kvalitet og ofte helt urikitg mAh så er mange rene brannfeller, det samme gjelder usb ladere. Kjøp alltid skikkelilg CE merket utstyr som er godkjent. I et telt på vinterstid så er et Li-Ion (Li-ipo) baserte produkter som tar fyr lite trivelig eller i lomma. Bruk heller litt ekstra gryn på å kjøpe velrenomerte og etablerte produkter1 poeng
-
1 poeng
-
Jeg har egentlig som mål å stå på ski på Dyrhaugstinden selv i år. Men ikke sydvest. Bare den lette vestsiden. Men vet ikke om jeg er flink nok. Men ned kommer man alltid. Og opp er jo bare fysisk og det er jeg sterk nok til å få til.1 poeng
-
1 poeng
-
Jeg tror du misforstår problemet. Det er altså ikke at jeg går med kniven i sekken og lurer på hvorfor den faller ut av sliren sin, eller føler meg utrygg på å håndtere kniv i slire 😂. Men det var en flott innføring i vedlikehold! Skal snakke med en salmaker og gi tilbakemelding på hvordan det gikk.1 poeng
-
Tusen takk for innlegget @elgen og @dsk og @Radiosugge. Prøvde nå med Primus vintergass i 0 grader. Det fungerer bedre enn jeg hadde forventet. Spesielt når man snur gassbeholderen. De 3 "bena" på del 1870 i fig5. ( i innlegget til Radiosugge) blir rødglødende. Når jeg forvarmer gassboksen i passe varmt vann blir hele delen 1870 rødglødende. Hadde nok tatt med meg en eller noen bokser gass i pulken ja ( for backup og evt. kaffekoking). Rødspritbrenneren legges igjen hjemme.1 poeng
-
På den nye modellen av X2 er det bare kran på flaska. Har ikke testet den, men tipper den er vanskeligere å regulere på lav effekt kontra Omnifuel som har to kraner. Vil også tro at det blir mere oselering/ ujevn brenning med bare en kran. Det blir mye roligere på Omnifuelen om jeg struper litt på flaska, etter å ha justert ned ved brenneren. Ellers er systemet det samme. Blir artig å høre om den fungere bra.1 poeng
-
Lite tips til billig trakt; ta en plastflaske du har hjemme med "tutdiameter" mindre en åpning på drivstoffflaske, skjær av øverste del og du har en super trakt.1 poeng
-
Det finnes en liten trakt med sil, Link til outnorth. Ang bensinforbruk Link til forbruk. Har lest en plass om en som tok en Omnifuel, 1 liter bensin fyrte opp, satte på Max guffe og tok tiden. 3,5 time mener jeg det var. Tipper du kommer langt med en 0,6 flaske.1 poeng
-
Jag vil sige at jag drar på tur i januar. Å det blir på fjellski Om jag så bara skal side på en hytte nære en vei og titte ut på stormen og gå på 50 meter korte dagsture. Jag trivs faktisk vældig fint med ensomheten i en lite hytte om det skulle bli til nogle uker uten godveir. Tar med en god bok og lidt kaffe ved siden af al sikkerhetsutstyret Jag skal ta fornuften med mig i alt som jag gør og inkludere alle de fine råd som jag har fåt her. Tusind takk.1 poeng
-
1 poeng
-
Den er strupet ned litt for å unngå at vindskjermen skades. Det har visst vært noe risiko for at den kan smelte med kraftigere brennere. Kanskje særlig om den brukes i det minste settet (27).1 poeng
-
Jeg har gjort det - tilpasset Primus omnifuel, bensin til Trangia stormkjøkken. 1. Støttene er bare til å fjerne ved hjelp av en tang. De er bare nestet fast Deretter boret jeg to 3 mm hull, der hvor festene var sveiset på, slik at toget ikke var gått om du skal bruke primusen i original stand. Det er da bare å bruke to stk 3 mm skruer + vingemuttere Men så var det tilpassingen til stormkjøkkenet da Laget et "adapter" (1) dersom du ikke tar av koppen. Men koppen har en større diameter enn hullet i stormsettet, derfor anbefaler jeg heller å arrangere et Tacoselskap. Skru av koppen og lag et "adapter tilpasset Tacolokket. Bor et hull i senter, legg gjerne på en kobberpakning under og skru lokket fast til primusen. En kommer pakning lager du enkelt av et lite stykke kobber som du borer et hull i og gløder. Legg en bit glassvatt eler steinull i lokket for å holde på bensinen/rødspriten når du skal forvarme Og skulle du ønske å dra på tur med en strippet og lettere Omnifuel kan du bruke primusen som vist over. Og slik ser primusen ut med kopp i stormsettet. Så må du bore to hull. Ett til regulatoren og ett til drivstoffslangen ------------------- Men etter at jeg laget denne har jeg gitt bort hele stasen Men jeg kastet ikke alt på båten, for det kan komme en tid da også jeg må ty til kunstige stimuli. Derfor har jeg boret et 8 mm hull i ovnens brenneplate, og der kan jeg skru fast en Trangia gassbrenner. Men gassovnen ligger godt forvart i sekken. I løpet av 4 ukesturer på Hardangervidda har jeg brukt gass ved 3 anledninger - meste for å prøve Eller man kan lage en Sodaboxstove. Oppskriften finner du på Youtube1 poeng
-
Hei, det passer. Jeg har den kombo'en, har også utvidet den med en stillebrenner, Gsi rustfri kaffekjele har plass til brenneren inni kjelen og Trangia Duossal gryter (alu utenpå rustfritt inni). Se på videoen i tråden Det fungerer bra, men er ikke anbefalt av Trangia. Kjører du full guffe når det er varmt, blir vindskjermen varm. Sikkert det som er grunnen pluss at de selger sin egen. Adapteret koster ca 50kr på nettet pluss frakt. Forvarmer du med 2.5 ml rødsprit blir det maks 10 cm høye flammer. Kjekt hvis du må fyre opp inne i teltet. Solid bra løsning, men veier noe mere enn en lett vindskjerm. Du må også lage en inngang til slangen i bunndelen på trangiaen. Gjort på et par minutt. Edit: link til adapter Slik ser den ut1 poeng
-
I sommer fullførte jeg den drøyt 640km lange turen "island på tvers" og tenkte noen her inne kunne ha glede av filmen jeg har laget.1 poeng
-
Nescafe sin Brasero er den beste instant/frysetørka kaffen jeg har smakt.1 poeng
-
Med vedovn i sekken For enkelte av oss er kokeapparatet obligatorisk selv på korte utflukter. For andre er det en forutsetning for å kunne gjennomføre en lengre tur eller ekspedisjon. Miljøperspektiv ved bruk av fossile brennstoff til slike formål er sjeldent diskutert. Det er derimot sikkerhetsaspektene ved bruk ulike brennere og brennstoff. Brannfare i og utenfor telt samt kullosproblematikk er viktige utfordringer - som vi dessverre av og til blir minnet på i mediene når uhellet har vært ute. Er det mulig å konstruere en liten, bærbar og effektiv vedovn som et reelt alternativ til de etablerte løsningene, og som samtidig ivaretar noen av problemstillingene ovenfor på en bedre måte? Slike små “woodgas”- ovner har en økende tilslutning av brukere som lovpriser deres effektivitet og anvendelse. Kommersielt tilgjengelige ovner er bl.a. BushBuddy, Bush Cooker og Sierra Stove. Jeg vil også nevne pelletsovnen Pelle, selv om den havner litt utenfor pga vekt og som ren pelletsbrenner. På nettet florerer det også ulike oppskrifter for å lage woodgasovner selv med svært enkle materialer. Aktiv eller passiv Fellesnevneren for disse ovnene er at man fyller en stålsylinder med tørt brensel og fyrer på fra toppen. Mens prosessen som gjerne kalles «gassifisering» gløder seg nedover gjennom brenselet, sørger lufttilførsel fra undersiden for at gassene forbrennes på toppen av sylinderen og avgir varme. For enkelhets skyld sier vi at det er 2 ulike tilnærminger på disse løsningene – en aktiv og en passiv. De passive løsningene baserer seg på at oksygentilførselen reguleres av naturlig trekk gjennom konstruksjonen – og at kanaler styrer luftfordelingen slik at forbrenningen blir best mulig. De aktive løsningene har en vifte som gir bedre forbrenning og også høyere effekt. For å danne seg et bilde av forskjellene er det bare å tenke på hva som skjer når man gir et rykende bål “pustehjelp”. Jeg har en tid nå fått testet en aktiv ovn som brenner «alt» du kan finne av tørr biomasse. Den er å få kjøpt på ebay for rundt USD50 Produsenten hevder at ovnen brenner «ultra rent», og forsvarer dette med en kontrollert viftestyrt lufttilførsel og luftspalter som gjør at forbrenningen i hovedsak foregår uforstyrret av kjelebunnen. Lenken her viser LE fyrt med pellets http://www.youtube.com/watch?v=LjAYy-ItAn8 Brensel Som de passive ovnene brenner også denne kvister og småvirke. For de av oss som har avskrevet bålet som kokeplass, føles det litt uvant å skulle legge ut på tur uten brensel i sekken. Jeg erfarer at denne frykten er ubegrunnet. Disse ovnene brenner småkvist som du vanligvis bruker til opptenning, og de gjør det på en overbevisende måte. Tilgangen til tørre kvister har vært uproblematisk. Om du vil safe kan du medbringe noe tørrkvist og tennveske til opptenning. Husk at den aktive ovnen “puster på bålet” hele tiden, og selv noe fuktig trevirke vil brenne når ovnen er i gang. Jeg har også fyrt med kongler, tørrmose, gress og lauv. Dette fungerer også bra men brenner fortere opp. Det optimale brenselet for den aktive ovnen er trepellets som du kjøper i 16kilos sekker på Felleskjøpet til 50 kroner. Energitettheten er 4 ggr høyere enn vanlig trevirke. I tillegg fyller de brennkammeret på en måte som ikke er mulig med vanlige kvister. Resultatet er overbevisende. Brenntiden på XL er målt opptil 1,5t, og 45min på LE. Forbrenningen er også meget ren - så godt som ingen røykutvikling med pellets. Effekten på de respektive modellene er oppgitt til 1,5 / 3kW og 2,7 / 3,6kW på hhv LE og XL. I praktisk bruk Ovnene har vært brukt på flere dagsturer i marka og ute i skjærgården. Flere måltider og mange kjeler kaffe har vært tilberedt. Sjeldent har kaffekokingen gått så fort. Skal du koke opp vann fort overbeviser ovnene uansett brensel. Skal du langkoke en gryte eller forsiktig steke noe, er eneste ulempen jeg erfarer at varmereguleringen da krever noe erfaring. Brenner man tørrkvist eller annet brensel som har lav tetthet kan viften stoppes for ikke å svi kjelen. Med pellets går ikke dette – de vil slokke uten at viften er i gang. Sikkerhet Ovnene oppleves som svært sikre. Her er ingenting som kan eksplodere eller søles med. Brenselet er et miljøriktig alternativ og er som oftest tilgjengelig enten ved teltplassen eller kan plukkes opp på veien dit. Medbragt brensel er også et alternativ. Restproduktet fra fyringen kan du med god samvittighet grave ned eller strø utover (pass på glør). Ovnene er utstyrt med de sedvanlige advarsler om at de kun skal brukes utendørs. Jeg forventer at de vil fungere utmerket også som varmekilde i et stort telt eller lavvu. Så langt har jeg ikke fått testet dette. Imidlertid har de lave sommertemperaturene gitt meg anledning til å bruke ovnene som varmekilde ute på terrassen med godt resultat. Opptil 3,6 kW varmer godt rundt beina. Tekniske data Woodgas Camp Stove LE - Light Edition Heat Output - high power: 10,000 BTU/hour (3 KW) Heat Output - low power: 5,000 BTU/hour (1.5 KW) Burn Time: 10-12 Minutes for single charge of twigs Burn Time: 40-50 minutes for single charge of sawdust pellets (burn times vary greatly depending on fuel used but stove can operate continuously by carefully adding fuel every couple minutes) Fuel Consumption - high power (dry): 1.7 lbs/hour (0.8 Kg/hour) Fuel Consumption - low power (dry): 0.9 lbs/hour (0.4 Kg/hour) Total Height: 6.5" (16.5 cm) Total Diameter: 5" (12.7 cm) Fire Pot Height: 4" (10.1cm) Fire Pot Diameter: 4" (10.1cm) Total Weight: 1 lb 10 oz (740g) Power Usage: ~150mA at 3V (high power) Power Usage: ~140mA at 3V (low power) Batteries (not included): 2-AA Battery Life (Alkaline): 10-11 hours Woodgas Camp Stove XL (extra large) Heat Output - high power: 12,000 BTU/hour (3.6 KW) Heat Output - low power: 9,000 BTU/hour (2.7 KW) Burn Time: 20-24 Minutes for single charge of twigs Burn Time: 1Hr 10Min - 1Hr 24Min for single charge of sawdust pellets (burn times vary greatly depending on fuel used but stove can operate continuously by carefully adding fuel every couple minutes) Fuel Consumption - high power (dry): 2.2 lbs/hour (1 Kg/hour) Fuel Consumption - low power (dry): 1.6 lbs/hour (0.7 Kg/hour) Total Height: 9" (22.9 cm) Total Diameter: 6" (15.25cm) Fire Pot Height: 6.4" (16.3cm) Fire Pot Diameter: 4.6" (11.7cm) Total Weight: 2 lb 3 oz (970g) Batteries (not included): 2-AA Battery Life: (Alkaline): 8 hrs Click here to view the article1 poeng
Vinnerlisten er satt til Oslo/GMT+02:00