Gå til innhold

Thomas E

+Støttemedlem
 • Innholdsteller

  1 402
 • Ble med

 • Besøkte siden sist

 • Dager vunnet

  3

Thomas E vant dagen sist Juni 12

Thomas E hadde mest likt innhold!

Om Thomas E

 • Bursdag 26. mai 1989

Nylige profilbesøk

2 319 profilvisninger
 1. Thomas E

  "Ny" GPS for vinterturer

  Telefoner bruker satellitt de også på samme måte som dedikerte GPS-er, så man trenger ikke mobildekning. Det skal derfor ikke være noen forskjell. De bruker også mobilantenner og wifi til å triangulere, men det er mer som et tillegg i storbyer med høye bygninger. Interessant vinkling, hvorfor tenker du at det er mer fornuftig? Jeg føler meg faktisk tryggere på disse dedikerte mobilene enn dedikerte GPS-er da jeg ser at det såpass utdatert hardware.
 2. Thomas E

  "Ny" GPS for vinterturer

  Bare hyggelig. Ser at det er tilbud på Armor 3T (som da inkluderer en avtagbar antenne for walkie-talkie bruk) på den offisielle Ulefone-siden. Batteriet på nevnte telefon gjør absolutt det. Så en youtube-test hvor noen kjørte konstant full belastning på skjerm og prosessor kontinuerlig i 15 timer, så den varer fort flere dager til vanlig GPS-bruk tenker jeg.
 3. Thomas E

  "Ny" GPS for vinterturer

  Jeg forstår. Ikke alle har samme preferansene som meg For å kommentere med mine tanker: 1. Ikke noen sak i mine øyne. Den er jo bare en ekstra dings i stedet for GPS som du i tillegg kan gjøre andre ting med. Trenger ikke legge telefon/kamera hjemme, da kan du se på den som en backup tlf/kamera. 2. Andre preferanser, for meg er USB-strøm mye mer tilgjengelig enn AA/AAA-batterier. 4. Jeg har også tlf via jobben. Når jeg skal erstatte gammel GPS blir det en tlf i tillegg. Ingen planer om å ha SIM-kort i den. Linkede tlf har svææært batteri med de fordeler og ulemper det medfører. Ratet til bruk i -20 som er mer enn mange dedikerte GPS-er. Det blir også billigere enn å kjøpe dedikert GPS i prisklassen jeg hadde gått etter, så det blir liksom ikke noen slags ekstra investering. Jeg sparer heller penger og får overlegen kartfunksjon, men som dessverre er litt plundrete å håndtere med hansker.
 4. Thomas E

  "Ny" GPS for vinterturer

  1. Hva mener du med "mist/ødelegg alle på en gang"? 2. Standardbatteri er nok ikke så lett. Selv har jeg gått over til oppladbare batteri på alt jeg har av elektronikk på tur. Da har jeg én backup til både mobil/GPS, Inreach-en, hodelykt og radio/høyttaler. 3. Ja, det er her du vil slite hvis det er nødvendig å gjøre noe med den underveis. Dette var også mitt største ankepunkt når jeg måtte pensjonere den gamle GPS-en. I praksis: Ja, det er kjipt, men fordelene overskygger den ulempen for min del altså. Jeg har alltid tynne hansker innerst som funker med touch-skjerm. Ellers gjør jeg faktisk noe så fantastisk som å bruke nesen ved behov Som Dutton sier, kartappene som finnes er så utrolig mye bedre på en smarttelefon enn på dedikerte GPS-er. Det er kanskje den aller største fordelen, hvertfall når vi snakker om samme prisnivå.
 5. Thomas E

  "Ny" GPS for vinterturer

  Kanskje ikke verdens mest populære innslag, men hvorfor ikke bare bruke en mobiltelefon? Jeg var selv på utkikk etter GPS for litt tid tilbake og jeg ble overrasket over hvor dårlig teknologien er på disse. Dårlige skjermer, elendig touch-funksjonalitet, trege osv. Mange av modellene er utdaterte og ikke minst er de dyre. Det finnes også Kinamobiler som er billigere enn rendyrkede GPS-er som er vanntette, har enorme batteri. Jeg kan nevne f.eks. UleFone Armor 3. Enormt batteri på 10 000 mAh, vanntett (2m i 1,5 timer), tåler å bli sluppet i bakken. Da får du i tillegg et ganske bra kamera med deg på tur og tilgang til mange ulike apper for kart og navigasjon som jeg mener ligger milevis foran dagens dedikerte GPS-er. Ulempen er jo at den er vanskeligere å håndtere med hansker.
 6. Thomas E

  Sovepose for vinteren

  Ingen er best. De passer til ulik bruk og har ulike positive og negative sider. Sett av litt tid og hør gjennom denne: https://backpackinglight.com/podcast-001-synthetic-insulation/
 7. Thomas E

  Cloud Peak 2 Fra 123Friluft

  Det finnes mye stoff om dette teltet der ute. Jeg bruker mye Youtube: https://www.youtube.com/results?search_query=cloud+peak+2
 8. Thomas E

  Hvilke votter for vinterfjellet?

  Jeg har aldri sett meg tilbake etter jeg gikk over til lagsystem på hendene også. Helt fantastisk. Helt ytterst har jeg skall (eVent votter). Deretter enellerannen form for varm innervott. Favoritten er noen veldig puffy med dun fra blackrock gear, men har også noen i ull som er gode. Helt innerst har jeg noen svært tynne merinoullhansker som muliggjør litt kjappe fingeroppgaver i kulden ved behov.
 9. Thomas E

  Alternativ til tykk dunjakke

  En del syntetisk materiale leveres i flak. F.eks. det populære Climashield APEX. Det muliggjør dermed at man ikke trenger å lage bokser for å holde isolasjonen jevnt fordelt. Jeg er veldig fornøyd med Climashield APEX selv og kan trygt anbefale det. Men jeg vet ikke hvor tykke jakker det lages med den typen isolasjon. For øvrig, om du er interessert så finnes det en svært god podcast som snakker om syntetisk isolasjon: https://backpackinglight.com/podcast-001-synthetic-insulation/
 10. Thomas E

  Alternativ til tykk dunjakke

  Syntetisk materiale er betraktelig dårligere enn dun på å gjenvinne spensten over tid. Jeg er på syntetjakke nr3 og nå har jeg sluttet helt med å komprimere syntetisk isolasjon. Det kommer an på hvordan jakken behandles, men i det store og det hele mener jeg at syntetisk tåler komprimering såpass dårlig at det ikke bør gjøres i det hele tatt.
 11. Thomas E

  Alternativ til tykk dunjakke

  Da er jo egentlig spørsmålet hva bruksområdet er. Dun dekker alle mine bruksområder til varme i camp, men hvis det er så kaldt at jeg må gå med en varm jakke så velger jeg en relativt tynn syntetjakke med god bevegelighet, stretch, gode pusteegenskaper osv. sammen med ull, muligens fleece og en eller annen vindjakke. Det har holdt meg god og varm i alle temperaturer jeg har vært utsatt for hvertfall. Hva slags bruksområde er det du ser etter? Skal du bruke den til å gå i når det er veldig kaldt eller er det til camp? Grunnen til at jeg spør er at jeg mener dun er helt overlegent til camp-bruk. Ikke bare veier det mindre og tar mindre plass i sekken, men en syntetjakke vil bli merkbart dårligere av å komprimeres i sekken når den ikke er i bruk, noe som ofte vil skje med "camp-jakker".
 12. Thomas E

  Sovepose for vinteren

  Det er ikke helt rett frem, nei. For det første er det ulike måter å måle på; altså vil komforttemp kunne variere. Det er en god pekepinn, men først og fremst må du sammenligne epler med epler: Komforttemperatur oppgis i 2 ulike tall. T-lim og T-comfort. Førstnevnte oversettes ofte til "menn", mens siste oversettes ofte til "kvinner". Kvinne-komforttemp er alltid litt høyere(altså høyere temperatur) fordi de fryser fortere. Når de skriver i Mammut -7 til -14 grader, så tenker jeg derfor at -7 er T-comfort(damer) og -14 er T-lim(menn). Når det gjelder dunmengde: Joda, mer dun er generelt bedre. Men det er også forskjell på kvaliteten på dunet. Dette oppgis i spenst (cuin). Høyere kvalitet trenger mindre dun for å gi samme varme. Så er det også andre faktorer som spiller inn: Konstruksjon av soveposen, størrelsen(en stor pose krever mer dun for å få samme tykkelse), hvilke stoffer som brukes osv. Alt vil ha noe å si. Du kan lese deg i hjel, som du virker å ha forstått allerede Og du vil aldri finne "den perfekte" soveposen; sånn er det bare.
 13. Thomas E

  Sovepose for vinteren

  Det vanskelige med temperaturrating er at du ikke kan stole helt på at den er sammenlignbar mellom ulike merker. Den jeg linker til har dobbelt så mye dun. 1200 gram dun bør holde de fleste gode og varme. Den du har sett på har nok ikke -14 komfortrating for damer. Basert på teksten tolker jeg -7 som damekomforttempen. Viking 1200 er nok en del varmere enn Mammuten.
 14. Thomas E

  Sovepose for vinteren

  Hvis du er under åpen himmel i regn eller snø på det nivået at dunposen kollapser så kan jeg garantere deg at det blir en dårlig opplevelse i syntetposen også. Der syntet skinner er lange turer hvor du sliter med å tørke posen på dagen. Da bygger det seg gradvis opp fukt som kan få dunet til å kollapse, mens en syntet vil varme bedre, men fortsatt være ubehagelig å ligge i når den blir våt. Ellers angående valgene dine: Dunposen du har valgt er altfor kald til vinter spør du meg. 680 gram dun er ikke særlig mye. Jeg ville virkelig vurdert denne som et alternativ: https://www.hektapatur.no/sove-ute/soveposer/4-sesongsposer/warmpeace-viking-1200?att=UmVndWxhciBSWg== Nesten dobbelt så mye dun. Den vil holde deg god og varm mye lenger.
 15. Thomas E

  Sovepose for vinteren

  Det er fordeler og ulemper med begge. Spør du meg er dun det beste valget for "hvermannsen" sett bort i fra pris. De er lettere og mer komprimerbare (og mer behagelige i mine øyne), men tåler litt mindre fukt. Min påstand er da at det ikke vil bli noe problem for hvermannsen. Fukt utenfra beskytter du den fra, så det er fukt innenfra som er problemet. Det vil ikke bli noe problem på kortere turer er da min påstand. Så blir det opp til deg om det er verdt prisen da.
×

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.