Tiur3

Aktiv medlem
 • Innholdsteller

  1 293
 • Ble med

 • Besøkte siden sist

 • Dager vunnet

  2

Tiur3 vant dagen sist Februar 25

Tiur3 hadde mest likt innhold!

Om Tiur3

Profile Information

 • Gender
  Male
 • Sted
  3400 Lier, Norway

Nylige profilbesøk

1 331 profilvisninger
 1. En liten advarsel, om harepest i deler av Sør Norge! Så vær litt forsiktig med drikkevann, i utsatte områder. Var på nyhetene i kveld. Dere får Google. Men mener det gjalt et sted på Sørlandet, øvre Buskerud, noe i Hedemark og så et område på Vestlandet (Sogn).
 2. Etter min mening, blander du "hummer og kanari" her. Hva har vedlikehold av lær, med mekansike ting å gjøre? Og noe mekanisk, er tilnærmet vedlikholdsfritt! At du liker sysler som dette, er jo opp til deg og kanske noen andre. Men det er vel de færreste som fisker nok, til at dette er nødvendig. Og dette er vel et forum for innlandet/fjell (innlandsfiske) og da er vel sjøfiske lite relevant.
 3. TS. Selv om jeg ikke er noen "fisker", tror jeg nok du forstyrrer fisken mer, enn lyd fra snalla. Og det er ikke bare støy, som forstyrrer fisken! Hjelper ikke å sette garn heller, hvis en ikke vet hva en gjør. De fleste haspensnleller holder vel i ganske mange år (noen tusen times bruk ?) , uten smøring, selv de billigs!e. Så, jeg undrer på problemet?
 4. Hvorfor skal du smøre, den snella da? Tror du det kan være en årsak, til mindre fisk? Og ikke andre lyder fra deg, eller dine bevegelerser på bredden, av vann/elv?
 5. Vet ikke helt hva du er ute etter, grunnet informasjonen du gir. Men er du ute etter en en regnbebskyttelse, som gir beskyttelse mot regn, når du går i bl.a. går i fjellet/naturen, er det mage produkter som kan brukes. Noen solide og noen er 100 % difusjonstette og andre "pustende". Kan annbeflale "lårings" og lang jakke. Helst pustende. Jeg hadde "pustende" lårings fra Jerven og lang "pustende" fra jakke fra Peter Storm og dette ble bruk aktivt i flere ti-år, før de nå, for noen år siden begynnte å lekke. Egener seg ikke for å sitte (i eks. kano) i regnvær. Men, for oppreist stilling, perfekt. Mine lårings, kunne jeg brette sammen og putte i en lomme, på jakka. Og de kunne taes på, uten å ta av fottøyet (fjellstøvler), på kun få sekunder. Jakka var også tynn og fleksibel og tok ikke mere plass. Skal sies at jeg tok noe hensyn, når jeg gikk gjennom kratt, o.l., men settet var ellers tett og uten skader på både jakt og andre turer, både i skog og i fjellet. Å gå med "regntøy", uten noe annet under, vil jeg fraråde grunnet "pusteegenskapene". Det bør være noe luftrom, mellom kropp og et "tettesjiket", som regntøy/skall bekledning. Des mer, desto bedre.
 6. Lommekjent ute av drift?

  Vet ikke hvor vanlig det er, å forkorte disse 2 programmene.:) Men for deg, burde det vært opplagt hva jeg mente! Tja... Er du opptatt av å dele med andre på nettet, blir det kanskje en annen sak. Det er for meg, ganske uinteressant. Selv om jeg deler med venner, på ulike måter. Ellers hjelper jeg til på beste måte, ved direkte forespørsel. Hvor lenge jeg har brukt MS, husker jeg ikke. Men sikkert like lenge, hvis ikke lenger enn det du nevner. Først med den enkleste GPS, uten kart. Kommer langt med den også, hvis det gjelder sikkerhet og fornuftig bruk. Til og med for å registrere et "mål", eller et spor på forhånd og senere registrering, o.l. Kan ikke si jeg er så familiær med Lommekjent, selv om jeg har vært innom. Men for å "klikke" i begynnelsen av at kart, betinger det vel at det er en registret sti i Lommekjet. Hva med alle andre situasjoner, hvor det ikke er noen sti registret? Går dere KUN på registrete stier, eks. merkede stier? Frifuftsfilk, benytter da naturen uten oppmerkede "løyper"! Det har i alle fall jeg gjort, i mange ti-år. Hvis dere ikke tørr å gå utenfor oppmerkede stier, er det da enkelt å registrere stien i MS, eller BC og følge dem. Deling fra BC, eller MS vet jeg ikke noe om. Men hvis ikke formålet er deling (med andre på nettet), er da Lommekjent unødigvendig:
 7. Hvordan ordner man med drikkevann?

  Ja - sunn skepsis, er alltid fornuftig. Men er en i utmark/fjell og langt ovenfor utslipp fra jordbruket, er det vel kun enkle regler en bør følge. Selvfølgelig skal en være litt ekstra obs, ved muse- og lemmen år og ved pest. Men selv ikke dette, forhindrer at en kan ta vann fra de sikreste kildene, uten å koke vannet. Type rensing, er vel overvurdert av uerfarne. Vet noen har blitt syke på tur. Og det er vanskelig å vurdere alle årsakene. Men jeg har vært på kanotur, med andre. Alle har benyttet det samme vannet, noen har blitt syke og andre IKKE! Hva tror du/dere er årsaken? Trolig, ikke vannet! Jeg har da vært i fjellet (over det meste av Norge) og mange turer, med ganske mange overnettinger per år (er nok omtrent et tusen døgn), uten å ha blitt alvorlig syk. Er vel bare et par ganger, jeg har hatt "løs mage" og tatt kull fra bålplassen, for å bedre problemet. Om årsaken var ureinslighet (etter do besøk), eller fordervet pålegg/mat, vet jeg ikke. Det hender jeg koker drikkevann, men de gangene jeg har kokt drikkevann, er hovedsakelig på kanutur (200 - 500 m) i lavlandet og ved/etter en varmeperiode, uten informasjon fra lokale innbyggere. Lokale folk, bør kontaktes i slike tilfeller. Spessielt noen fjorder/fjordarmer (innlands), kan ha for lite gjennomstrømmining, ved høy temperatur. Ser også mye av kartet, om slike fjorder kan by på problemer. Vann rensing, bør bære unødvendig i Norge. I få tilfeller, bør drikkevannet kokes.
 8. Redningsaksjon Fidjadalen

  Årsaken til at jeg skrev dette, var at litt blandet. Men, syns du ofte unnskylder "fjås til fjelds" og med holdningen, at ingen skal betale for dustete utflukter og unødige utrykninger, så er det en av årsaken til at jeg kommenterte. Bare min mening. Jeg mener, at fok bør være litt ansvarlig for egene handlinger! Ikke, at en ikke skal hjelpe folk. En skal selvfølgelig alltid hjelpe folk som er i nød (uansett dumskap), eller folk som kan være i alvorlig nød. Men, folk må lære litt realisme og fornuft! Er jo klar over at tersklen for varsling, kan bli noe endret. Jeg synes det er tragisk, at folk uten noe erfaring (lært ved å bli med andre erfarne folk, de første gangene) (lære "å krype, før de begynner å gå/løpe") , legger ut på de store turene, kun med en, eller to moderne "dingser" og tips fra et forum. Selvfølgelig kan en lære noe på internett (og i bokform), med det kan aldri erstatte praktisk erfraing og opplæring. Mye kan en også finne ut av selv, ved å prøve og feile i nærområdet, uten at de store redningsaksjonene er nøvendig. Så i telfeller hvor det er utvist klar uforstand (i forhold til erfaringsgrunnlag), bør folk få en bot (intekts bassert), ved unødige redningsaksjoner. Har en del meninger om årsakene og hva som bør gjøres men stopper her.
 9. Lommekjent ute av drift?

  For folk som har Garmins GPSer, burde ikke dette vært et problem. (Beklager en feil, det skulle stått MS og ikke MC). Men det er jo ikke alle som benytter en GPS, men kanskje en "molbil". De siste årene har Garmin, annbefalt BC, uten at jeg tror det er noe større fremskritt. Jeg benytter MS. BC = BaceCamp og MC = MapSource. Begge er installasjons programmer som følger Garmins GPSer og lar en gjøre mye mer enn å lasten inn kart. For det første så innstallerer de kartet på rett plass, fortrinnsvis på en PC lignende enhet, eller direkte på GPS. (Det siste, tror jeg vanskeliggjør alle anndre muligheter) Bl.a. planlegge turer, lage spor for turer, finne avstander, lagre og eventuelt redigere turen, for sernere bruk og mye - mye mer. Uten å være ekspert på dette, ligger det nok mye mer her , enn det som en for med å fumle med Lommekjent og frem og tilbake fra en "mobil". Bare min mening. Men, muligheten finnes hvis en benytter GPS og tror det er en forfdel med Topo kart.
 10. Lommekjent ute av drift?

  OT. Men en har da like bra løsning og enklere, for de som har Garmins GPSer og bruker BC, eller MC. Alt på et sted. Men det er jo mager trøst, for dere som bruker mobil.
 11. Garmin Oregon 700 - Er denne noe tess?

  Kommer nok av data mengden som ligger i kartene, les; detaljerings grad. Frikartet inneholder nok vesntlig mindre data (og opplysninger), enn kart fra S.K. Det er også mulighet for å justere detaljeringsgraden, på Topo kartene i din GPS. Enkelt og greit å sjalte frem og tilbake, når en kjenner prosedyren. Til ditt bruk (og de fleste andre) er det mer enn godt nok å ha en oppløsning på 1:50 tusen. Selv der kan en fjerne, eks;. unødige navn på alle småhauger og topper, veinavn, offentlige bygg, m.m., eller eget ønske. At dette vil påvirke hastigheten. Men jeg har ikke sett noen grunn, til å gjøre det på mine Topo kart i 1:50 tusen. Det går mer enn raskt nok å zoome inn og ut, panorere kart, m.m. Usikker på om Astron er noe raskere, ved bruk av samme kart, detaljerings grad og bruk. Test din egen e-trex mer, så er den sikkert mer enn god nok, selv om dyrer modeller kanskje er noe raskere.
 12. Redningsaksjon Fidjadalen

  Kanskje han bør bli aktiv i et hjelpekorps igjen, da det stadig blir mer "fjås til fjells".
 13. Garmin Oregon 700 - Er denne noe tess?

  Må skuffe deg. De GPSene i 60 serien, har vel aldri hatt mer enn 15 -16 timers batterikappasitet, i.h.t. spesifikasjonene. De nye ligger på 16 timer og er av de dårligste hos Garmin. Kan nevne at e-trex 30x, har 25 timer! Flere modeller har lengere kapasitet en 60 serien. Praktisk bruk, tilsier også at dette stemmer bra på min Dakota 20. Og det var en viktig årsak til, at jeg kjøpte min for noen år tilbake.
 14. Kløv til hunder som trekker

  Et spørsmål til ditt første bilde, av hund med kløv. Jeg kjenner ikke til kløven. Men er du sikker på, at ikke kløven skal snus? Med den forrerste delen - bakover? På noen modeller er det også mulig å "spenne ut" kløven på begge sider, så forbeina kommer innenfor kløven. Da kan den sitte langt fremme. Hvis dette er riktig, ville jeg plassert kløven lengere bak på ryggen så det ikke kommer i konflikt med forbeina. Til tross for, at vekten i hovedsak bør ligge på fremparten. En får aldri mye vekt i disse kløvene likevel, hvis en ikke fyller opp med bly. Er det litt vekt i og mye oppover, benytter jeg komte, ellers ikke. Det kan være vanskelig å få både trekk- og jakthunder til å gå forran, uten å trekke. Ønsker en ikke slik trekking, kan en med dressur få hunden til å gå bak på stier og "på plass" (fot), der det er plass. Jeg har alltid vekslet på dette (med mine hunder), hvis jeg ikke ønsket trekking.
 15. Garmin Oregon 700 - Er denne noe tess?

  TS. Tror din e-trex 20, er god nok til ditt (og de flestes) bruk, hvis du ikke har behov for; elektronisk 3 akset kompass, høydemåler og slike finesser. Bare du bruker den riktig.