Gå til innhold
  • Bli medlem

Vinnerliste

Populært innhold

Viser innholdet med mest poeng siden 21. mars 2024 i alle områder

  1. Liten tur til rognvatnet med noen kompiser samtidig som jeg ville teste hvordan hunden er i telt siden jeg ikke har prøvd det før. Alt gikk bra Heldig med været bare litt snø om morningen. Jævlig fint nordlys også men ikke like bra kamera for å ta bilde hehe.
    9 poeng
  2. Ikke i dag, men i går. Innledet årets påskeferie med 4,5 time i vakker natur. Her er vi på vei til Grønolsbue som er ei varmebu til fri bruk for alle, inklusiv ved til grua. På bildet har vi Mugnetind rett forut. Etter liten rast i Grønolsbue fortsetter vi på runden via Hødnestøladn før retur Smørkoll og Fjellstølen/Bitibua og «hjem» Mot Hødnestøladn ved foten av Bitihorn. Her var løypa føyka og føret ganske trått med tilbøyeligheter til kladder.
    9 poeng
  3. det var deilig og komme seg ut i markå igjen etter veldig mye regn og dritt vær her på Vestlandet ( Karmøy ) Turen endte opp på 17.87 km på 5 timer inkl små pauser der jeg var innom Steinhytta , Søre Sålefjell og Nordre Sålefjell. dette var igår 25.03.2024 Dette er en gammel fangsthytte, som er renovert og åpen for alle som vil utforske overnatting i Åkramarka. Åpen i den forstand at det ikke er dør eller glassvindu. Men godt tak og bålplass på utsiden, så det er bare å kose seg. Dette er opp til Søre Sålefjell
    8 poeng
  4. Jeg har siste årene vært over gjennomsnittet aktiv på YouTube og delt mine mange reiser på Motorsykkel og alt som har med Adventure å gjøre. Jeg har også en stor lidenskap for friluftsliv, kniver, økser, outdoor, fiske og you name it! Jeg ser at dette er noe man ikke kan eller bør mixe med eksisterende innhold. Så jeg har valgt å skille denne typen innhold vekk fra min Adventure kanal til en egen og mer friluftsliv orientert kanal. Jeg har i mange år drømt om å flytte på "landet" eller muligens bosette meg på hytten, trekke meg vekk fra bylivets mas og bråk. Pga YouTube og en del andre produksjoner har dette blitt et steg nærmere virkelighet. Dette er også noe jeg tenker kan være greit å dokumetere, samt hjelpe meg selv til å bli flinkere på visuell story telling. For de av dere som har interesse for det, så vil denne kanalen innholde mer slow tv, friluftsliv, hytteliv og alt som kan relateres til den sorten. Jeg er usikker på hvor mange hiking og overeating det blir i telt osv. Men stien blir til underveis og jeg ønsker å prøve om dette er et segment som man kan "lykkes" på også. Alt av innspill er kjærkomment. Nå har jeg lagt over 3 filmer som jeg publiserte på min andre kanal for en stund tilbake. Men nytt innhold er allerede på vei og tar alt av innspill med stor takk. Link til kanalen om du er interessert: https://www.youtube.com/channel/UCc-NuvYtrtif29ko4KnNHYw
    6 poeng
  5. Den kronikken fra generalsekretær og tidligere generalsekretær i DNT er rimelig spesiell, og fremstiller dem som den store helten i vernet av villreinen. Dette er veldig langt fra sannheten. De sloss med nebb og klør for å beholde Rondvassbu, enda det er veldig godt dokumentert at turiststrømmen til dette nøkkelpunktet er viktigste grunn til at villreinstammen i Rondane nå er delt, og har fått det enda vanskeligere. Snøheimsaken i Dovrefjell er enda et eksempel på at de setter egen hotelldrift foran reinen. I stedet lanserer de en stråmann som sier at motorferdselen ikke er godt nok dokumentert. Og at de vedlikeholder tusen år gamle ferdselsruter og dermed tar vare på kulturarv er bare bullshit. De har flyttet noen mindre brukte stier og ei lita selvbetjeningshytte, men vil ikke gjøre noe der det virkelig monner. Hvis de mente det de sier om å bevare det enkle friluftslivet, så la de ned hotellene sine i fjellet og beholdt enkle selvbetjeningshytter. Det hadde spredt turiststrømmen til mindre belastende nivåer.
    6 poeng
  6. Det koker vel ned til skal man ta vare på villrein, eller skal man ikke ... jeg tenker jo at det innlysende svaret bør være at man skal ... Og da må man jo gjøre tiltak som hjelper i de sårbare periodene da, vi vet den forstyrres av ferdsel og at det er tider på året som er mer problematisk med ferdsel enn andre. Vi vet at kiting foregår på et tidspunkt hvor det er veldig ugunstig å forstyrre dyra. Så "jakt går fri" ... men den foregår i august og september, det er vel den minst sårbare perioden?, kalvinga er over, dyra er mest sannsynlig godt i gang med å bygge opp reservene for vinteren men har fortsatt litt tid til å gjøre det og en sunn hjorteviltstamme er i Norge basert på regulering ved jakt. Så er det helt klart ganske mange aspekter ved villreinjakt som kan diskuteres. Når det gjelder skrantesjuke, hva var alternativet? La det spre seg? Vi vet masse om hvordan prionsykdommer arter seg, og det er en grunn til at det blir full baluba og nedslakting hver gang man finner prionsykdommer .. enten det er skrantesjuke, skrapesjuke eller kugalskap ...
    6 poeng
  7. Litt surt vær dårlig sikt og tidvis snøstorm på toppen, men mange folk fant veien til Nydalsheia idag. Vi hadde med oss 7 åringen opp til toppen, og kom defor ikke fram før etter at folk hadde begynt å dra ned. Det var rundt 50 stk på toppen. Her er vi på tur opp, akkurat i det været lysnet noen minutter.
    5 poeng
  8. Er litt usikker på hvor du vil med dette. Jakt er faktisk en forutsetning for at villreinstammene våre holdes på et nivå som beitegrunnlaget tåler. Siden villreinen er et svært sky dyr, kan de ikke krysse over til andre fjellområder, som de kunne før. Så nå står de isolert i minst 23 stammer. De har heller omtrent ikke naturlige fiender igjen (bortsett fra oss mennesker). I dag står en stor del av villreinstammen på Hardangervidda på sørsiden av Kvenna om sommeren. Dette er det området hvor DNT for 100(?) år siden bestemte at de ikke skulle ha hytter. Men dette er et for snørikt område til at dyrene kan finne vinterbeite. Det må de over 10000 villreinene øst på Vidda for å få. At noen av de som er engasjert i bevaring av villreinen også jakter er ikke underlig, og diskvalifiserer i alle fall ikke disse som vernere. Det er mer bekymringsfullt at DNT, kiterne og bestyrer på Sandhaug ikke er blant dem som engasjerer seg i vern av denne arten som Norge har påtatt seg et internasjonalt ansvar for. Det er svært godt dokumentert gjennom forskning hvilken påvirkning de ulike aktivitetene har på dyrene, og det er dette som brukes som kunnskapsgrunnlag for forvaltningen. Vi kan ikke ha en håndsopprekking blant de som vil bruke Vidda for å bestemme hva som skal være lov i nasjonalparken. Da havner vi på ville veier. Men jegerne må selvsagt også holdes i ørene. Den vanvittige flyaktiviteten til Lier-Hansen og hans rike kompiser er milevis over streken, og veldig bra at det ble eksponert.
    5 poeng
  9. Nå er det lenge siden jeg har bidratt med noe her på dette forumet, men siden vi nå har passert vårjevndøgn og det går mot lysere tider så tenkte jeg at jeg ville komme med et lite tips og fortelle om en opplevelse jeg hadde like før fjorårets sesong startet. Jeg hadde lenge gått og ønsket meg en ny skalljakke. Men prisene er høye og utvalget kan sammenlignes med en jungel, så det er ikke så lett. Men en lørdag kjørte jeg en venn og hans familie, som ikke har bil, til Ålgård hvor det er en stor outlet butikk som selger mange kjente merkeklær til en overkommelig pris. Jeg hadde ikke planer om å kjøpe noe som helst, men står man foran en Norrøna butikk uten å ha noe spesielt annet å gjøre, så kan man like godt gå inn. For å gjøre en lang historie, med tre besøk i samme butikk, kort, så ble det faktisk ny jakke. En Norrøna Lofoten Gore-Tex pro anorakk. Den hadde det meste av de tingene jeg har savnet på andre tilsvarende plagg som f.eks. ekstra lengde, men det beste var at den hadde fjorårets farge og var på tilbud med ca. 70% rabatt. Veiledende utsalgspris 8499,- Dagens pris 2499,- Jeg hadde prøvd en av årets modeller to ganger, men da jeg like vel sa nei takk så ble jeg vist bort til et stativ med tilbudsvarer, innerst i butikken, som jeg ikke hadde registrert. Jeg forstår at butikken helst selger varer til full pris, men ofte kan det være lurt å spørre etter tilbud eller modeller fra fjorårets kolleksjon. Det kan være penger å spare. Stort sett alt jeg har av dyre sko og klær er kjøpt på tilbud og det kan sikkert komme godt med for mange i dagens situasjon.
    5 poeng
  10. Da ble bindingsmonteringen vellykket. Målte etter alle kunstens regler. Dette må jo gjøres med kirurisk presisjon om det skal bli bra. For å finne senterlinjen fungerte det bra å bruke skyvelær sammen med stållinjal, samtidig. Skyvelæret mot stålkantene, og stållinjalen inntil skyvelæret. PU-lim i hullene, aluteip erstattet rottefellateipen. Bruker 3mm trebor med spiss, og 3,5mm trebor for å få riktig dimensjon på hullene (skal være 3,6mm).
    5 poeng
  11. Brusanuten - det høyeste punktet på Jæren. Det blir ofte de samme turene for meg på vår og høst, og da ganske mange turer med utgangspunkt i Gramstad eller Sælandsskogen. Noen turer er etter hvert blitt «glemt» som Bynuten og rundt Lifjellet. Et par turer går jeg omtrent bare en eller to ganger i året. Ofte på våren. Dette gjelder Ulvarudlå og turen til Karten og Brusanuten. Jeg sjekket denne turen og det var noen år jeg ikke hadde vært på Brusanuten i det hele tatt. Jeg hadde tenkt på denne turen en stund, og som vanlig «ventet» jeg på godt vær. Det er kjekkere å gå tur i godt vær, men det blir ikke mange utfluktene om det skal skje i sol og lite vind. Dårlig erfaring har nok gjort at spesielt turen til Karten og Brusanuten ikke frister med feil værmelding. Det har blitt noen turer i både regn og med sterk vind, selv om værmeldingen i utgangspunktet var grei. Nå var meldingen for denne dagen ikke spesielt god. Det skulle blåse litt og sola kunne godt være gjemt bak skyene, men det ble ikke nevnt regn. Jeg hadde gått alle de vanlige turene og det var på tide med en litt mindre vanlig tur. Nå er ikke turen om Karten og Brusanuten lang eller tung. Det er en god del opp og ned, men lite bratte bakker. Spesielt opp til Karten er det bare en lang og grei bakke oppover. Det er likevel nesten 200 høydemeter til toppen. Hele tiden på vei, om ønskelig. Det er en litt kortere sti. Selv med omveien om Karten, blir turen på ikke mer enn 8-9 kilometer, og med god sti og litt vei er det stort sett en grei tur. Brusanuten er Jærens høyeste topp på 430 moh, så det er totalt noen høydemeter. Første utfordringen på denne turen er å finne utgangspunktet. Det enkleste er å ta utgangspunkt i Buvegen, og kjøre forbi Kartavodl og forbi Husavatnet. Mellom Husavatnet og Mellomstrandsvatnet går det en vei inn mot sør. Bare 100 meter innover er parkeringsplassen. Denne dagen fant jeg ikke stien mot Karten, Jeg gikk rett og slett forbi veien som går opp Himmariksskaret og til stien mot toppen. Derfor ble det til at jeg gikk veien til toppen og tilbake ned til stien videre mot Brusanuten langs Kartavatnet. Kartabekken i sørenden av Kartavatnet har av og til bydd på problemer. Denne dagen var det så pass lite vann i bekken at det gikk greit å komme over på steinene. Bakken opp over i skogen mot Bruaberget var både bratt og sorpet denne dagen. Rett før den siste oppstigningen mot Brusanuten er det en gjerdeklyver, og her sto det et skilt som viser vei til Hå kommunes høyeste punkt. Som ligger 50 meter ned under toppen. Fra Brusanuten er det altså mulig å se ned på Hå. Videre tilbake mot bilen går det ganske kjapt ned til Skåddamyra, og denne gang valgte jeg å gå stien på sørsiden av Nedre Skoddamyr og bort til «veien» mot Ognedalsstøen. Fra der stien tar ut i terrenget og langs Fjæratjødnet og videre mot Kartaviknuten og til veien ned, er det bare en myr som må krysses. Det er lagt ut stein i stien, men det er fortsatt ganske enkelt å bli våt – om du tråkker feil. For min del var turen rundt helt grei, selv om det ikke var sol hele tiden, og det blåste en del. Turen er likevel ganske kort, og tok meg ikke mer en to og en halv time denne gangen. Det skal bli litt spennende å se om turen kommer til å bli mer brukt fremover.
    4 poeng
  12. Ny tur etter sjøørret, så meg ut denne dagen for over en uke siden. Sol, lite vind og god temperatur. Sannsynligvis årets beste dag så langt. Det ble samme område som sist gang. Er ikke så mange alternativer her i området. Denne gangen ble det en grei fangst også, 62.5 cm sjøørret. Pers for min del 😁 Klarte selvfølgelig ikke å finne vekten min men i følge tabell er den et sted mellom 2 og 2,2 kg. God dag det 😁
    4 poeng
  13. Svart tråd fungerer til det meste, men jeg har lenge hatt lyst til å teste ut tråd og stoff i matchende farge. Nylig fikk jeg et parti med sandfarget silpoly Fra Extremtextil, og Rasant 75-tråden i fargen «Caramel» passer veldig bra Rasant 75 «Dark Green» passer veldig bra til mørkegrønn silpoly. Når jeg syr det sorte forsterkningsstoffet til den sandfargede silpolyen bruker jeg samme tråd med ulik farge på over -og undertråden slik at begge sider har matchende tråd En bonus med over -og undertråd i ulike farger er at det blir lettere å balansere undertrådspenningen mot overtrådspenningen. Ved balansert trådspenning skal «knuten» mellom over -og undertråd legge seg mellom stofflagene slik at tråden på motsatt side ikke blir synlig på den aktuelle siden 👍
    4 poeng
  14. Det er en stund siden jeg har vært på tur, og etter litt for mye youtube camping, falt jeg for fristelsen til en kjapp tur ut med båt til en tidligere teltplass. Jeg vet ikke helt hva som gikk galt, men det var en kald fornøyelse, på tross av kun plussgrader. Med en matte som skal tåle -5 og en pose som skal tåle -12, ble det aldri varmt. Det endre med at jeg sov eller forsøkte å sove med to ullbukser en tynn og en tykk, og 4 lag på overkroppen, inkludert en tykk dunjakke, uten at jeg fikk varmen i meg. Ikke at jeg frøs, men det opplevdes likevel som ubehagelig kjølig. Skjønnheten kommer innenifra, sies det, og jeg lurte derfor på om det også gjaldt kjøligheten. Men når jeg kjente på innsiden av soveposen så var den like kjølig som innsiden av ullbuksene. Nå skal jeg ikke påstå at kjøp av Marmot Never Summer har vært katta i sekken, men det er ikke første gang jeg har opplevd denne som kjølig i temperaturer rett over null. Planen var derfor å pakke tidlig og komme meg hjem på et fornuftig tidspunkt, men så er det noe som jeg alltid glemmer å ta hensyn til og det er lavvann. Båten veier 350 kilo og stod som Noas Ark før det begynte å regne, så jeg ble likevel værende frem til 14 tiden på ettermiddagen. Først da ble det nok vann under kjølen til at jeg klarte å lirke den ut på sjøen. Neste gang blir det kajakk Lessons learned? Sannsynligvis ingen, men utelukker ikke kjøp av ny pose til neste vinter
    4 poeng
  15. Men nå har vi jo kvernet om og om igjen i mange år på all forurensingen, rømningfaren og lakselusproblematikken oppdrettsnæringen i sjø utgjør og ønsket oss oppdrettsanlegg på land. Men når de vil lage oppdrettsanlegg på land så er det også feil, trodde man at det kom til å skje uten naturinngrep? (Jeg sier ikke nødvendigvis at dette er greie prosjekter, men hvordan skal man løse det?)
    3 poeng
  16. Nå får ikke jeg lest lenken, men jeg har inntrykk av at dette er typisk for måten vindkraftselskapene jobber. De ser på områdene som har mye vind og stort potensial for inntjening, og lanserer noen foreløpige planer som følere på om de vil møte stor motstand og mange hindringer. Det er viktig med kraftig lokalt engasjement tidlig i prosessen. Det som er uforståelig i prosessen med å skaffe mer fornybar kraft er at Staten ikke er villig til å gjøre noe med skattereglene knyttet til oppgradering av eksisterende vannmagasiner. Det er den lavest hengende frukten av alle. I stedet legges insentivene i prosjekter som ødelegger mer natur og gjør det enda vanskeligere for reindrifta.
    3 poeng
  17. Lovende. Viktig fokus, og skal vises for elevene.
    3 poeng
  18. Hengekøyeidealistene i Bark (nå dessverre lagt ned) solgte "gjør-det-selv" sett for å sy egen køye. Jeg kjøpte meg ett sett, med tanke på å lage meg en 12-foter, altså en litt lengre køye enn standard. Jeg er 189 cm, og liker litt plass rundt meg. Settet inneholdt duk, snor til mønetråd og endeløkker. I tillegg kjøpte jeg karabiner, trestropper og sytråd. Settet kom med anbefaling på tråd. Instruksjonene var greie å følge, men duken er som tilsvarende teltduk - ikke helt enkel å få brettet pent for kantsømmer o.l. Jeg brukte ikke så mye tid på selve syingen, og er tålig fornøyd med resultatet. Ikke helt rette sømmer, men godt nok for meg. Valgte tråd med farge for å lettere se hva jeg gjorde. Ønsket svart tråd, men det var utsolgt. Må dobbeltsjekke om jeg har rett lengde på mønetråden, synes den ble bra "dyp". Kjente at hodeenden må henges lavere enn fotenden for at ikke det skal bli trykk bak kneet (calf ridge). Ellers er jeg fornøyd. Savner myggnetting, men det har jeg på andre køyer, så denne blir neppe brukt i verste insektsperioden. Må også vurdere å sy på festepunkt for å holde underdyna bedre på plass, med så vid duk er jeg redd den fort vil skli ut.
    3 poeng
  19. Det er alltid kjekt å gi barna det de ønsker seg til fødselsdagen sin, og i år ønsket minstemann, som ble 20 og ikke lenger er minst, seg en Jerven duk.Ok, en Jerven duk ble kjøpt inn og da ble gutten selvfølgelig glad, men, og det er alltid et men. Få dager etter at feiringen var unnagjort så kom beskjeden om at denne helgen hadde han ingen andre ting på timeplanen så da regnet han med at far ble med ut for å prøve den nye jerven duken. Far som har lang fartstid som friluftsmann stilte selvfølgelig opp, selv om gutten for lengst har begynt å bære langt større sekk og går de bratteste bakkene mye fortere enn meg. Værmeldingen for lørdag og søndag var elendig så turen ble ikke lang. Brekko i Gjesdal kommune er en fin plass for småturer og der er det også satt opp noen solide gapa huker i tilfelle været skulle bli dårlig, og det ble det. Lørdagskvelden var fin og middagen som bestod av Entrecote og poteter stekt med løk og hvitløk pluss en god porsjon peppersaus, og med en god og kald bayerøl fra Aass bryggeri. Jeg valgte å ligge i den ene gapa huken, men Jerven duken ble hengt opp mellom to tre og ble en utmerket bolig for natten. Ca. midt på natten forsvant fullmånen og det kom både sludd og mye vind. Jeg ble nødt til å krype helt inn til veggen innerst i gapa huken for å unngå å bli våt, men han som kamperte i Jerven duken så ut til å tåle været svært bra. Søndag morgen var bakken hvit, men etter at vi hadde fått i oss noe egg og litt bacon så regnet det så kraftig at det eneste fornuftige var å pakke sammen og vende nesen hjemover. Vel hjemme konstaterte jeg at absolutt alt jeg hadde på meg var gjennomvått, nok et bevis på at Gore-tex jakken fra Arc'teryx til over 6000 kroner ikke er noe annet enn en dyr regnjakke som verken puster eller holder vannet ute. (Kanskje jeg skulle forsøke å vrenge den neste gang.) "Men alle var enige om at det hadde vert en fin tur".
    3 poeng
  20. Hei, Veldig artig tur, anbefales virkelig. Jeg brukte 17 dager fra Hjerkinn til Jaren på Hadeland etter å ha startet på Hjerkinn 3 januar. Var en del ymse vær og snøforhold så tidlig på året som ga litt varierende fremdrift. En del åpne bekker og elver ga også litt plunder og heft så tidlig på året, så jeg brukte langt tid på spesielt den nordligste delen av ruten. Skal få lagt ut turrapport etter hvert, men her ser du vedlagt en skisse som viser ruten jeg tok. Gleder meg til å høre mer om turen din etterpå. God tur!! Hilsen Haavard Haavard_rute.pdf
    3 poeng
  21. Hvordan gikk turen din? Jeg starter fra Brumundsætra på fredag og setter snuten mot Hjerkinn!
    3 poeng
  22. Dette er helt topp! Ja hørte det ble litt dårlig vær. Selv kom jeg meg ikke nordover nå i påska dessverre. Jeg tok forresten opp dolomitt-saken med lederne av gruppa mot vindkraft og jeg vet det har blitt nevnt i flere kronikker og møter allerede. Vet ikke om det blir et eget opprop men.
    2 poeng
  23. Jeg er helt enig i at utbyggingsgalskapen i randområdene også må stoppes, men de fremstiller det som kunnskap om effekter av disse ikke er utredet. Det fins hyllemeter med forskning på dette. Problemet er at flere av DNTs hytter og stier ligger der det gjør aller størst skade for reinen. Slik jeg leser dette mener de at de vil fortsette å jobbe for å beholde sine ruter og hytter i villreinens kjerneområder så lenge andre får holde på med skadelig aktivitet i randområdene. Det de holder på med er etter min mening å posisjonere seg slik at de kan slippe unna med så lite restriksjoner som mulig. Bekymringen for villreinen virker ikke å stikke så veldig dypt.
    2 poeng
  24. Det koster ikke mye tid og utstyr og lære seg å slipe sine egne kniver. Mange gode (og dårlige) videoer på youtube om tema. Her er en som går rett på sak: Liker den karen, eksperimenterer, prøver og feiler, deler og lærer fra seg. Start med noen billige kniver fra den lokale jernvaren, kniver du har råd til å feile litt med inntil du får litt erfaring.
    2 poeng
  25. Jeg lappet et hull i neoprenstøvlene mine med Aquasure og det fungerte veldig godt, det duger kanskje til ditt problem også. Ellers så støtter jeg forslaget om å oppsøke skomaker.. Den fins i ymse varianter, her er en https://frivannsliv.no/products/aquasure-fd-lim-28-gram?variant=42545111662820 Hvordan fikk du til det hullet forresten?
    2 poeng
  26. Jeg ser at Indredalshelleren ikke er med. Jeg var der sist i sommer og tok noen bilder. Man kan trygt si den ligger utenfor allfarvei. Man kjører til Øvre Espedal, tar stien til Røssdalen og fortsetter gjennom den opp til Indrevatn. I øvre ende av Indrevatn begynner Indredalen og ett stykke oppe i denne trange og ganske ville dalen, finner man altså Indredalshelleren. Boka "Frafjordheiene, nasjonalpark i Rogaland" forteller om denne helleren og bruk av den som går helt bak til 1800 tallet.
    2 poeng
  27. Jeg er veldig enig i problembeskrivelsen din, og tror problemene/løsningene ligger på høyt systemnivå. Ta fiskeriene, for eksempel. Kystfiskerne har nesten ikke kvoter igjen, og kan ikke bringe skatteinntekter og arbeidsplasser til småsamfunn langs kysten. I stedet samles alle kvoter på få hender og vi får gigantiske industriskip hjemmehørende andre steder som soper opp fisk og fortjeneste. Etter alt Senterpartiet har lovet var det jo et betimelig håp om at de skulle endre noe i den siste kvotemeldingen, men det ble bare kosmetisk. Oppdrettsnæringen er verstingene. Det er noen få som har vært svært dyktige og har endt opp med de aller fleste tillatelsene til å drive oppdrett. De har til og med blitt så søkkrike at de finner det best å skatte til Sveits (og de har til og med klart å vinne frem med beskrivelsene om at de må flytte som ofre for et grådig system). Det viktigste oppdrettsanleggene legger igjen i lokalsamfunnene nå er giftige utslipp og andre naturinngrep. Kjøp lokalmat og støtt de små produsentene. Vi må snu industrialiseringen og kapitalakumulasjonen i matproduksjonen. Dess mer industrialisert landbruk og havbruk blir, dess mindre hensyn tas det til naturen og lokalsamfunnene.
    2 poeng
  28. Det får me no sjå når anbodet vert utlyst og ligg i Doffin. Slik sett er me heldige i dette landet.
    2 poeng
  29. Grunneiere og jegere har interesse av færre fjellturister. Grunneierorganisasjoner som "Redd villreinen" har interesse av færre fjellturister. Norsk naturforvaltning har interesse av færre fjellturister. EU har interesse av villrein og færre fjellturister. Økonomiske interesser truer villreinen og fjellturismen. Kommunene bygger ut fjellet, staten bygger ut fjellet, private økonomiske interesser bygger ut fjellet. Anorakkfolket og det enkle friluftslivet taper. Hvem ivaretar friluftslivets interesser? DNT? Håndsopprekning og demokrati? Teknokrati og ekspertvelde? Det første som bør gjøres er å tilbakeføre den samfunnsøkonomisk ulønnsomme Rv7 til naturen og villreinen. Tilbakeføring vil vise at stat og kommune ikke bare lesser belastningen over på svake grupper. Tilbakeføring vil bidra til å plassere omkostningene ved økt press i fjellet der de hører hjemme, altså andre steder enn på friluftslivet, villreinen og allemansretten.
    2 poeng
  30. Jeg skjønner ikke kommentaren din så du får utdype.
    2 poeng
  31. ....og nett difor er det vel alldeles betimeleg å spørje kva sentralforvaltninga og våre sentrale folkevalde tenkjer om dette? For kommunane sine rammevilkår har gjennom mange år vorte stadig dårlegare, på same tid som oppgåvene vert fleire. Dei sitt med samfunnets breiaste mandat, med tidvis veldig lite overføringar, trøbbel med å få tak i og halde på kompetanse, like store plankrav anten dei er små eller store, eit hav med lovpålagde oppgåver m.v. Satt på spissen er det ikkje nødvendigvis eit spm om kor vidt ein skal ta vare på natur eller ikkje, men kvar ein skal kutte for at "bestemora di" skal få naudsynt helsehjelp. Eller at ein skal ha råd til eit bustadsosialt team. Eller kunne drifte eit ungdomsteam. Eg er på naturens sider, men meine på same tid at me ikkje kjem av flekken om me ikkje ser problemstillingane for det dei er; ein del av eit større system, med mange utfordringar og ei sentral forvaltning som er MINST like ansvarlege som den einskilde kommune.
    2 poeng
  32. Det beste sommerbeite er i vest. Reinen beiter for lite i vest. Det er i hovedsak fordi den blir skremt av ferdsel i området om sommeren. I stedet beiter reinen i roligere områder med dårlig beite. Dette går ut over muligheten til å bygge seg opp foran en krevende vintersesong. Reinen blir uroa for mye. Flukt tapper reinen for krefter. Kondisjonen reduseres og sykdom som fotråte oppstår. Tenk om alle samarbeidet for å bedre situasjonen for villreinen.
    2 poeng
  33. Det ble ikke flere turer med jerven duken for meg, men det ga tydelig vis guttungen mersmak på feltlivet. Nå har han flyttet hjemmefra, skrevet kontrakt med forsvaret, har fått vinrød beret og har tjenestegjort i både Mali og Irak. Man bør nok tenke litt over hva man kjøper til barna, det kan få uante følger.
    2 poeng
  34. Nøkkelen som sitter inni lokket er en dysenøkkel. Litt plundrete å bruke iforhold til multiverktøyet men den går å bruke.
    2 poeng
  35. Takk for gode tips. Det er de korte skruene som er benyttet hos meg. Åsnes Nosi 76 ser rett og slett ikke ut til å være tykk nok til å kunne bruke lengre skruer, og da er det ikke mange gjengerunder som tar tak. Jeg tror xplorebindingen gir en veldig stor brytningsbelastning på skruene når en kjører telemark og går i oppoverbakke med hælløfter uten å ta ut flexen foran på bindingen. Har nå bestilt Quiver killer insert og gjengetapp
    2 poeng
  36. Gilde turmat, pasta bolognese, 46,- på Rema 1000.
    2 poeng
  37. @ringperm ikke prøvd, så tvilen får komme den til gode, men du kan notere meg som skeptisk. Ville valgt Work sharp Ken Onion over den der, hver gang. "Pull through" slipere er i beste fall til nødbruk. Fiskars sine er kanskje blant de minst værste, men ...nei.
    2 poeng
  38. det som er viktig med kaffekjele til snøsmelting er at åpningen er stor nok. Denne har stor nok åpning til at jeg kan sette blokker nedi kjelen, så mater jeg den etterhvert som det smelter. Men jeg kunne selvsagt ønsket litt større åpning av og til. Jeg mener @Espen Ørud hadde lagt ut ett bilde av en titangryte på ca 2 liter, med fast håndtak som ikke faller av, og helletut slik at man kan helle over vann uten å ta av lokket. Det må kanskje være det ideelle til å smelte snø. Men helt ærlig, så bruker man såpass liten tid av turen på å smelte snø, at man sikkert kan bruke det man har
    2 poeng
  39. Jeg bruker en 1,8 liter GSI kaffekjele. Kaffekjele fordi det er mindre kjangs for å søke kokende vann når man skal helle, og den har fast håndtak som ikke kan falle av (altså sikkerhet). Og fordi man kan helle mens lokket er på, og det gir mindre damp i teltet. 1,8 liter fordi det er helt passe til 1-2 personer. Det går egentlig like fort å smelte snø i to omganger som i en omgang. Og en veldig stor kjele er jammen ikke noe greit å balansere oppå en liten turbrenner, tar stor plass, og er ofte ikke god å helle fra.
    2 poeng
  40. Standardskruene til Xplore syns jeg er litt for korte og får lite gjenger med feste i skien. Det finnes også lange skruer som er betydelig lengre og jeg syns er for lange, men de kan kappes. Jeg fikk mine fra Rottefella i fjor, men det kan hende butikkene også har de nå. Jeg har montert Xplore på to par gamle Fischer E99 og E109 som var montert med 75mm før. Det ser ut som de skiene har en opphøyd plate på toppen av skien/kjernen, og festet føltes godt ut da jeg strammet skruene for hånd. På et par gamle Rago som hadde gammel justerbar Kandahar-binding fra før så føltes festet dårligere, så der brukte jeg lange skruer i de to bakerste av de fire hovedhullene, siden de får den største belastingen. Da jeg monterte Falketind 62X'ene mine i vinter så brukte jeg også lange skruer på de to bakerste hovedhullene; skruene var dog så lange at sålen viste svakt hvor skruene var, så jeg kappet skruene og skrudde på nytt med nytt lim. Kona har også et par Falketind 62X som vi kjøpte ferdig montert fra fjellsport.no. Jeg har vurdert å bytte ut de to bakerste hovedskruene til lange på hennes ski siden jeg antar det er brukt korte skruer, men jeg skal først sjekke de eksisterende og følge med på de framover. Jeg ser at andre har hatt problem med at skruene løsnet også på Rabb 68 montert i butikk/på nett: https://www.telemarktalk.com/viewtopic.php?f=1&t=6202#p66464 Det vil ikke forundre meg om det er brukt maskin med for stort moment og at holdet i skien er dratt ut, men det burde de oppdage under montering. Det er selvsagt også mulig at det er brukt for stort bor, 4,2mm i stedet for 3,6mm, men jeg tror Rottefella nå kun anbefaler 3,6mm til alle bindingene. Jeg legger ved et bilde av de korte og lange skruene i Xplore-bindingen, dessverre uten målestokk. Det er temmelig stor forskjell:
    2 poeng
  41. Hvis det er brukt feil borr, dvs for stor diameter i forhold til skruen, eller for høyt moment så skruen har "spunnet", kan en av disse tingene høynet risikoen for "pull outs". Jeg har montert ganske mange ski med Quiver killer.. ingen har jeg klart å rive ut. De er limt med "Hardman epoxy" ("double bouble"), som er anbefalt til Quiver killer. Har også brukt det til Explore, i mangelen på originale plater, lagde jeg egne av skjærefjøl i nylon (7mm). Perforerte de litt for å spare noen skarve gram. På de aktuelle skiene (Ingstad), byttet jeg fra BC til Explore. Noen av hullene ble da gjenbrukt. Avhengig av hvor kraftig du har revet ut skruene, vil det kanskje være nok friskt materiale til å borre opp til Quiver. Ved montasje gjenger du skiene og limer insertene fast. Jeg har også limt standard bindingsskruer med Araldit standard. Det er viktig å bruke 24hr epoxy om du skal bruke dette, uansett metode og hva du plugger med. En hurtig epoxy vil begynne å herde før du har fått montert det du skal, slik at limfugen ikke får maksimal styrke. Skruene til Quiver killer har jeg alltid kjøpt i løsvekt fra Swedool/Tools I rustfri A4 med flate senkehoder. I starten kjøpte jeg ett ferdig "sett" til Voile Switchback, ble skuffet når skruene på bildet så ut som A4 rustfritt, men det jeg fikk var vanlige elokserte til høy pris. De brukte jeg aldri og dro til Swedool/Tools i stedet. For å justere lengde/"hodebredde" har jeg satt skruen i batteridrillen og brukt en Black&Decker powerfile. (Smergelmaskin eller båndsliper funker også). Stasjonære sandpapir funker, men er tregere å tilpasse skruen med (om de ikke passer rett i) Skiparken jeg har brukt Quiver på har vært fjellski, telemark og rando, bindingene: Explore, Voile 3pin, Switchback, Dynafit super light og Marker alpinist. Har som nevnt funket supert, men selvfølgelig tar det litt lengre tid enn å skru inn en vanlig skrue. På den andre siden har det f.eks bare tatt 5min å bytte fra Switchback til 3pin. I forhold til rens av skruer/inserts som @PTG nevner, legger jeg de i et syltetøyglass med litt rødsprit. Tar de ut og legger de på litt tørkerull for å tørke de før bruk.
    2 poeng
  42. Lørdag kom med ruskevær og snudde vårklare Oslo på hodet. Værmeldingen meldte 20-30 cm snø, og ned mot 10 minusgrader i Sørkedalen. Da var det bare å tusle ned i kjelleren for å vaske av gammel klistermorro fra skia og legge blå ekstra i flere lag. Søndag stod vi klare fra morgenen. Målet var skitur fra Skansebakken via Smedmyrkoia mot den forgjettede Stuevassdalen. Her kjøres ikke skispor, pusten fra jagende trikåkledde stravaister er forsvunnet som dugg for solen og sjelefreden kan senke seg (dette ble svulstig gitt). Fra Stuevannet fulgte vi en nå nedlagt rødmerka løype vestover opp og rundt Stueåsen og Gjelleråsen, før vi tok lunsj ved Grevehytta. Grevehytta/Gjelleråskoia er en lemkoie. Slike koier besto av ferdigproduserte vegger som ble slått sammen på stedet der de skulle stå. En original holdt hus fra 1929 til 1961. Sigurd Sørensen het han, var visstnok bankmann, hva som drev ham til å søke skogens ensomhet vet ingen lenger. Området er i dag naturreservat, og hytta forfaller. Flere har ønsket å pusse opp stedet, men da det ikke kan bygges uthus eller utedo i reservatet så blir det med ønskene. Etter lunsj fortsatte vi opp på Oppkuven. Det var et fantastisk klarvær, både Norefjell, Blefjell og Gaustatoppen kunne skimtes i horisonten. Retur til Skansebakken etter standardløypa på gnistrende føre. Denne turen kommer jeg til å leve lenge på. Fantastisk skiføre, ordentlig villmarksopplevelse og et vær man vanligvis bare drømmer om.
    2 poeng
  43. Ble en fin tur og pulken er helt perfekt for meg Hadde en flott tur i nydelig vær og fint fiske
    2 poeng
  44. Hilroy skorep på Lillehammer. Men dei er inne i sitt siste år før dei går av med pensjon, så eg ville skunda meg om eg var deg Dei reparerte min Svalbard gamasj etter eit ublidt møte med ein hundekjeft 😛
    1 poeng
  45. Noen eksempler til. Ganske anvendelig.
    1 poeng
  46. Uten bilder, så er det ganske umulig å svare på hva man bør gjøre. Er bindingene montert på riktig plassering, så er det jo ikke en god idè å flytte de. Hvorfor løsnet skruene? Har de skrudd seg ut, eller er hullene revet opp? Er det brukt for stor bor? Var det brukt lim? I utgangspunktet skal de monteres på riktig plassering, med riktige skruer, og riktig bordiameter, med lim (eks. PU-trelim). Så det ville jeg ha gjort. Er hullene ikke mulig å bruke på nytt, bør de plugges og bores opp nye hull. Om skruene har skrudd seg ut, så er det vel limen som ikke har holdt, eller ikke har eksistert. Da er det vel bare å fylle på med riktig lim, og remontere.
    1 poeng
  47. Jeg er ikke misfornøyd med å ha rukket en telttur etter jobb i går, få opp teltet før solnedgang og være tilbake på jobb til vanlig tid i dag (omvei via hjemme for å dusje og henge opp utstyr inkludert)😎 Turen gikk opp Barlindåsen i Lillomarka. Heldigvis var det mange før meg som har gått til fots her i det siste, så det var fin og hard sti på snøen hele veien. Om noen få uker er det nok temmelig vått før våren kommer for fullt og tørker opp. Med ferdigkappede ved-stykker hjemmefra ble det easy-peasy å kjøre kvistbrenner for litt pølsegrilling på kvelden.
    1 poeng
  48. Takk for dette og innsikten din. Dette er også svært viktig å markere motstand mot. Jeg håper virkelig vindkraftsforlaget blir sablet ned, som du sier. Det er et forferdelig scenario og grusomt å se for seg hvordan de mest kjente fjellene i regionen kommer til å bli seende ut. Og de kommer til å bli særdeles synlige fra alle andre fjellområder i mange mils omkrets. Selv er jeg veldig glad i området rundt Ljøsenhammeren, det er et nydelig kulturlandskap. Det er også helt utrolig hvis Bodø kommune innlemmer en slik juvel av en kommune og svarer med å gjøre alt som ikke er en del av en nasjonalpark til en industripark. Det er imidlertid ikke god å si hva ordføreren kan finne på. Det er viktig å markere en sterk motstand allerede nå, for med en gang det gis grønt lys for konsekvensutredning ruller ballen og blir mye vanskeligere å stoppe. Konsekvensutredninger er som NRK i senere tid har vist ofte av svært tvilsom faglig kvalitet. Til slutt vil jeg takke de av dere som har signert oppropet. Dette er jo et fjellforum og våre fjell og natur er under angrep.
    1 poeng
  49. Dette er første gang jeg har sett bjørn fanget på film fra Femundsmarka, det var kult å se
    1 poeng
  50. Bruker Fjellpulken sin selesekk til trening med dekk. Liker selesekken, kjekt å ha med litt ymse i sekken som vann, snacks etc :). Har også fått sydd på pulkdrag-ringer på de fleste andre ryggsekker jeg har, en salmaker fikset dette lett for meg. På lengre turer i vinterfjellet med pulk bruker jeg da større sekk (ca 55 liter) enn Fjellpulken selesekk å trekke pulken med. Har egentlig aldri brukt vanlig pulksele til hverken dekk-trekk eller pulk på langtur..
    1 poeng
Vinnerlisten er satt til Oslo/GMT+01:00
×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.