Gå til innhold

Luesveis

+Støttemedlem
 • Innholdsteller

  129
 • Ble med

 • Besøkte siden sist

 • Dager vunnet

  4

Luesveis vant dagen sist November 25 2018

Luesveis hadde mest likt innhold!

Om Luesveis

Nylige profilbesøk

1 285 profilvisninger
 1. Tok meg en førpåsketur i helgen, i Maridalsalpene. Sol og vårstemning da jeg gikk av bussen på Vaggestein, så tilogmed en sommerfugl. Stien opp mot Stormyra er preget av tremassakre i 20-30 meters bredde tidligere i vinter, men heldigvis var den biten fort unnagjort. Skulle opp til Vittenbergkollen fra øst: tok stien opp i retning Gaupekollen, kom etterhvert inn i Mellomkollen naturreservat, tok øst for Hansakollen. Bratt terreng med store trær i en naturlig livssyklus: Gikk forbi et oppslag om et tysk krigsfly som hadde styrtet i 1942, men så ikke noe flyvrak, kanskje var det dekket av snø? Har gått her en gang tidligere i vinter, da la jeg merke til røde piler i retning av Vittenbergkollen, denne gangen fulgte jeg dem, og kom til et minnested for to menn som falt helt på slutten av krigen. Godt å se at minnesmerket er holdt i hevd: Det var ikke langt igjen til toppen av Vittenbergkollen, hvor jeg satte opp teltet. Ikke akkurat spektakulær utsikt fra denne kollen, men det var fint der oppe. Gikk 20-30 høydemeter ned til sør for Sjuputtmyra for å finne rennende vann: brunaktig, så jeg kokte det litt ekstra for sikkerhets skyld. Kvelden var mild og himmelen var klar. Lot telt være telt, og sov under åpen himmel. Temperaturen vippet såvidt under null på natta. Etterhvert ble det morgensol og fuglesang. Sen lunsj sørvest for Gaupekollen. Utsikt mot Oslofjorden. Fortsatt is på Maridalsvannet (149 moh): Tok hjemveien om Midkollen, endte tilbake på Vaggestein.
 2. Det var ikke helt sammenlignbart. Tunnelteltet hadde mer areal mot vinden, mens Soulo har nesten ikke noe areal, og dermed lettere å håndtere. Men tror ikke det ville tatt så mye lengre tid å sette opp f.eks et Staika enn et Soulo i den vinden. Slappfisken som satte opp Soulo sparte endel tid på å ikke feste/surre de øverste bardunene rundt stengene, det burde han ha gjort, spesielt i den vinden. Makan...! 😱
 3. Luesveis

  Turtips Mai ?

  Hvis dere ikke har vært på telttur før, så anbefaler jeg at dere starter med å ta noen turer i enkelt terreng / lavlandet og med enkel retur, for å bli kjent med utstyret, og finne ut hva dere trenger og ikke trenger. Det er kjipt å oppdage f.eks at soveposen ikke er varm nok, når det er fire timer tilbake til bilen eller sivilisasjonen, eller å bære seg halvt skakk på alt man tror man trenger. Ved å ta det gradvis og bygge erfaring, tror jeg dere vil ha større glede av turlivet i årene som kommer
 4. Har akkurat sett intervjuet med Petra Hilleberg, veldig bra og interessant! Bruce i Nature Calls la for litt siden også ut en video fra Hilleberg-hovedkvarteret, også verd å få med seg.
 5. Lå ved nordenden av Gåslungen i helgen, det var endel åpent vann ved utløpet av Myrtjernelva og videre mot Øyungen. Bortsett fra det, var vannene islagt, dette er på noe under 300 moh.
 6. I utgangspunktet ville jeg hatt med mat for en dag eller to ekstra, i tilfelle forsinkelser eller annet utforutsett. Men du har jo muligheten til å proviantere på Torsbu eller Veltdalshyttta,. Det er er fint område du skal til, jeg var der senest i fjor sommer. Legg gjerne ut turrapport etter turen!
 7. Jeg har hatt et par Gipron Sherpa i kanskje fem år, og er godt fornøyd. Jeg bruker dem på tur med tung sekk i ulendt terreng, til vading, på trugetur og til tarpoppsett. Tidligere har jeg hatt staver med skrulåsing, men jeg liker flick-lock bedre, siden det er en enklere konstruksjon. Av og til må skruene på flick-lock-en strammes litt. Det sitter noen relativt store trinser på Gipron-stavene. Vet ikke om det går an å bytte dem, men jeg har ikke gjort det, og merker dem knapt, utenom gjennom kratt. Gipron sherpa
 8. Jeg lagde noe lignende i fjør høst av 3mm Hilleberg-bardun (som jeg uansett hadde i huset) og 3mm bardunstrammere fra Hilleberg: en strambar løkke som monteres på festeløkkene på teltet. Det ble 35 gram for seks stykker, om jeg ikke husker feil. Den primære bruken er sammen med snøplugger, for uten disse løkkene synes jeg det har lett for å bli slakk i lina mellom pluggen og teltet. Kan også være nyttig ved telting i steinete terreng, der det er vanskelig å finne pluggfester. Tidligere har jeg hatt med meg noen taustumper til formålet.
 9. Strålende dag i dag, og mens nesten alle andre dro på skitur, tok jeg en trugetur til Gaupekollen i Maridalen. Det var mye og løs snø, og siste bratte stykket mot utsiktspunktet brøytet jeg sti, fin trim.
 10. Hilleberg Altai er 6-manns, Hilleberg Atlas er 8-manns http://no.hilleberg.com/EN/tent/blue-label-tents/atlas/
 11. Hilleberg Atlas er 8-manns.
 12. Både Vaude- og MSR-teltene er tresesongs telt. Ytterteltene går ikke ned til bakken, og det er større flater med mesh i innterteltene som ikke kan dekkes til. Fint og luftig om sommeren, ikke fint når det blåser på vidda om vinteren. I tillegg er de av amerikansk modell hvor man setter opp innerteltet først, altså klønete å sette opp i ruskevær. Muligens er Helsport Rondane Superlight-teltet kurant for vinter på vidda, men det tør jeg ikke uttale meg for bastant om, siden jeg ikke kjenner Helsport-teltene godt. Hvis du elsker telt, kommer du ikke utenom Hilleberg. Vet ikke hvilket budsjett du har, men det er et Hilleberg Nammatj 3 til 3500 (laveste bud) på Finn. Prisen er overraskende lav. Dette er et solid og godt helårstelt, det er tilogmed sydd på stormmatter. Hvis du skal ha med hund på vinteren, er ikke dette teltet for stort, for du trenger ha med mer utstyr på vinteren. https://www.finn.no/bap/forsale/ad.html?finnkode=137422551 Husk at du også trenger snøplugger.
 13. Søk etter pluggposer, altså poser til teltplugger. Eventuelt små pakkposer.
 14. Soveposen har nedre komfortgrense på -10, det er mulig den ikke isolerer nok om det blir skikkelig kaldt, selv om du har med mye ull. Teltet er et tresesongstelt etter det jeg kan se. Ytterteltet går ikke helt ned til bakken, som gir lufting, som er fint i sommerhalvåret, men om vinteren kan det bli veldig kaldt om det blåser. Men det kan delvis kompenseres ved å skuffe snø på sidene av teltet, forutsatt at det ikke blåser mye og snøen er løs, og/eller lage levegg. Jeg håper du kan bruke kart og kompass? Blir det dårlig sikt, trenger du en GPS for å navigere. Du kan godt få en fin tur med det utstyret du lister opp, om været og forholdene er gode. Men om vinteren trenger man sikkerhetsmarginer å gå på, om været blir dårligere enn meldt, om noe skjer underveis, o.l, og jeg synes kanskje du har litt små marginer. Du kan sikkert få lånt utstyr av folk her eller andre steder. Jeg synes det er spennende med utfordringen du gir deg selv, og jeg heier på deg og håper du får en flott tur 👍 Men du må ha nok marginer til at det blir en trygg tur som gir mersmak.
 15. Med fare for å spørre om det helt opplagte: Du har selvsagt snøplugger til teltet, for du har brukt teltet på snø før?
×
×
 • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.