Gå til innhold
  • Bli medlem

BjørnM

Aktiv medlem
  • Innlegg

    51
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

  • Dager vunnet

    14

Alt skrevet av BjørnM

  1. I dag så gikk jeg fra Valnesfjord Helsesportsenter til Sætervatnet i Fauske kommune. Turen var på ca. 10 km t/r. Minus 6,5 grader og helt vindstille. Nykjørt skispor. Kan nesten ikke bli bedre forhold for en skitur.
  2. I dag så gikk jeg på ski til Branden på Kalkfjellet i Bodø. Lengde 16 km t/r, det tok 3-4 timer. Fint vær, minus 7, litt vind på toppene, men stille litt lengre nede i terrenget.
  3. Morgentur på ski til Tussvatnet i Bodø. Lengde t/r 7,5 km. Minus 2 og vindstille.
  4. Var på fottur opp Hunstadtoppen i Bodø. En kort men en kald tur, minus 10 grader og fint vær.
  5. Første skitur for meg på denne siden av sommeren. Gikk i lysløypa ved vanntårnet på Hunstad i Bodø. Minus 8 grader og vindstille med god glid.
  6. På tur i dag fra Heia til Sandjordlia og Furumoen. Det er ved Soløyvatnet i Bodø. Sol, minus en grad og nesten vindstille. Foreløpig så er det for lite snø her for å gå på ski.
  7. Turmålet i dag var Svartnes ved Soløyvatnet i Bodø. Lengde 5 km t/r. Fint vær, vindstille og minus 3.
  8. Fra skiposttur i Bodømarka i dag. Uten ski, for det var nesten ikke snø. Labbet på føttene til postene. Nå i kveld så snør det. Så da er det kanskje håp for en skitur i morgen. Fra skiløypa i Jensvolldalen: Fra Vatn-vatnet, Steigtinden i bakgrunnen innhyllet i tåke:
  9. Samfunnet har blitt mer og mer personfokusert de siste årene. Det gjelder også Fjell & Vidde (F&V) og øvrige media. I hver utgave av F&V så er det et Portrett, det vil si et intervju med en person. I utgave 2 i år så er det 8 sider intervju med hundekjører Hanna Lyrek sitt friluftsliv og 9 sider intervju med ei som de kaller for Mor Utladalen. Er dette så veldig interessant for meg som turgåer? Det er også en artikkel som heter "Chatteheimen en kunstig samtale om friluftsliv" som beskriver KI sine muligheter til å innhente informasjon om friluftsliv på nettet. Totalt irrelevant for meg, det har ikke noe med mitt friluftsliv å gjøre. Fjellpride var det også en artikkel om. Jeg kommer neppe til å stille der. I utgave 3 så er det 8 sider intervju med bestyrerinnen på Fondsbu og en 3 sider artikkel som heter "Huset som luktet melk og bomull" av Kari Slaatsveen. I utgave 4 så er det 8 sider intervju med Anne Lindmo og hennes friluftsliv. Dessuten en artikkel som heter "Vår haust draumen om fjellet, sanninga om september" som beskriver fargene i fjellet og at det begynner å bli kaldt. I denne utgaven så er det også en 12 siders artikkel som heter "Dystopisk kjærlighetsbrev" som beskriver ei dyster framtid og med mange rare bilder. Tidligere så leste jeg F&V for å få forslag til å gå turer. Det finner jeg lite av i nyere utgaver som likner mer på ukeblader og Se & Hør. Heldigvis så har jeg tatt vare på mange av de gamle utgavene.
  10. Hei Litt botanikk. I sommer så har jeg vært 3 turer i Sulisfjellene og gått en tur mellom Sundsfjorden og Fykan. Jeg har lagt merke til en plante som jeg har sett mange steder i nevnte fjell. Se bilder under. Er dette Tromsøpalme? Hvis ja, så er det vel dårlig nytt. For Tromsøpalme er vel en plante som sprer seg ukontrollert og presser ut andre arter.
  11. Har bare sett Papphuset fra utsiden. Det så veldig medtatt ut. Så det gjenstår nok mye arbeid før det blir ferdig.
  12. Det er stor høydeforskjell mellom Papphuset og Fykan. Stien bukter ned i sikksakk. Den var helt fin å gå.
  13. Torsdag den 14. september 2023 så tok jeg bussen til Sundsfjorden i Gildeskål kommune. Herfra gikk jeg anleggsveien innover fjellet. Det er mye stigning i starten, deretter flater det ut. Målet denne dagen var DNT hytta Fellvasstua. Lengden er litt over 14 km, hvor de første 11 km er på anleggsveg. Vanligvis liker jeg ikke å gå langs etter veg, men siden det var så fint landskap så var det en flott gåtur. Jeg hadde sol og gikk i t-shirt. Denne etappen tok litt over 4 timer. Fellvasstua er ei lita hyggelig hytte. Jeg trodde at det skulle være noen rypejegere der, men det var ingen der, så jeg fikk den helt for meg selv. Ikke dårlig det! Etter en god natts søvn og frokost så startet jeg andre etappe kl 08.30. Målet var Fykan som ligger 22 km unna. Været var grått, men det regnet ikke. Landskapet var lett å gå, litt opp og ned, ruta var godt merket med røde T. Nede ved Fykan så måtte jeg gå en omvei siden trappa ved Fykan er stengt. Måtte følge en sti på fjellet nord for Fykanvatnet. Dette var den mest krevende delen av turen, for her er det mye motbakke. Stien følger ei small hylle oppe i fjellet. Kom ned ved DNT sitt Papphus og gikk deretter ned til Fykanbergan. Andre dagsetappe er litt lang, men turen anbefales siden omgivelsene og naturen er så fin. Langs anleggsveien: Fjellet Store Ruffen midt i bildet: Tindene Høgnakken og Høgstjerna mellom buskene: Store Ruffen: Endelig fremme ved Fellvasstua: Overraskende grønt i fjellet selv om vi er i midten av september: Stabbursfjellvatnet rett nord for hytta. Her leier DNT ut kano og båt: Dag 2: Svartisen i bakgrunnen. Mot grensen til Meløy kommune:
  14. Mitt forrige innlegg omhandlet utsetting av storfembøringen Nordlændingen. I dag så har jeg vært med på det motsatte, å ta opp Nordlændingen. Det var stort oppmøte og mange hender som hjalp til. Vi hadde hjelp av en bergingsbil med vinsj som dro opp båten på 49 fot. Båten tilhører Kystlaget Salta i Bodø. Tidligere i sommer så var denne båten innblandet i ei ulykke hvor den kantret. Det var mellom Kunna og Støtt i Meløy kommune. Området er notorisk værhardt. Alle overlevde heldigvis. Artikkel fra NRK: https://www.nrk.no/nordland/dramatisk-redningsaksjon-i-meloy_-12-unge-voksne-kantret-i-femboring-1.16509759 Naustet i Bodøsjøen: Wire er strukket: Ei lang renne full av grønnsåpe: Ut med masta: Noen tilskuere: Da er vi klare til å vinsje: En liten pause: Halvvegs inne: Helt inne: Forstavn:
  15. Denne helga så har jeg vært på DNT Sorjushytta i Sulitjelmafjellene i Fauske kommune. Den ligger ikke så langt fra riksgrensen, mellom Blåmannsisen og Sulitjelmaisen. Startet å gå fra hytta Ny-Sulitjelma på lørdags ettermiddag kl 15. Turen tok 3 -4 timer og er på ca. 11 km. Været var bra, nesten 20 grader varmt, sol og knapt en sky på himmelen. Terrenget er lettgått og variert, litt opp og ned. Returnerte på søndags morgen. Planen var å ta med fiskestanga, men siden været var så bra så jeg lot den være hjemme. Det var lite folk i fjellet, bare noen få personer, enkelte av dem var utenlandske. Dette er en fin liten helgetur som anbefales. Kart: Retning mot Sulitjelma: Fra venstre, Stortoppen, Knekten og Dama: Nærmer meg Sorjus: Helt vindstille: Nesten framme: Stille morgen: Stortoppen badet i sollys:
  16. BjørnM

    Sulisrunden

    Været var helt supert. Det er mulig å kjøre helt til Fagerlibukta. Det var ingen snøskavler.
  17. BjørnM

    Sulisrunden

    Denne uka så har jeg vært på tur i Sulitjelmafjellene i Fauske kommune. Området er mest kjent for sin gruvedrift som nå er nedlagt. Her er det flotte fjell og mange fine turstier å gå. DNT har flere hytter, så her kan man gå fra hytte til hytte, avstanden mellom dem er sånn passe for en dagsmarsj. I området så er nordnorges nest høyeste fjell Suliskongen på 1908 moh. omgitt av sitt hoff med Dama og Knekten. Sulitjelmaisen og Blåmannsisen ruver godt i terrenget. Litt lengre mot sør er Nordre Saulo på 1768 moh. som er det høyeste grensefjellet mellom Norge og Sverige. Turen som jeg har gått passer for ei langhelg. Stiene er lettgåtte og godt merket med røde T. Dag 1: Overnatting på Ny-Sulitjelma, onsdag 16. august 2023 Kjørte bil til DNT hytta Ny-Sulitjelma og overnattet her. Dag 2: Fra Ny-Sulitjelma til Muorkihytta Når jeg startet om morgenen så var det tåke og grått. Men etterhvert så forsvant tåka og det ble sol. Gikk på sørsiden av Lomivatnet og Eidevatnet. Stien følger vannkanten. Det kan være kjedelig å gå langs etter vann, men ikke her for det går litt opp og ned. I tillegg så var det fine omgivelser med Suliskongen og hoffet mot nord. Denne ruta er rundt 20 km. Muorkihytta er ca. 1 km fra grensen. Jeg tok en liten tur utenlands den kvelden. Dag 3: Fra Muorkihytta til Tjalalveshytta Deler av ruta følger stien jeg gikk dagen før. Ved Fagerlibukta så gikk jeg over fjellet retning sør. Her er det litt stigning før det flater ut og går sakte nedover. På toppen så var det god utsikt i alle himmelretninger. Denne delen av turen er på ca. 18 km. Dag 4: Fra Tjalalveshytta til Ny-Sulitjelma Retur til bilen. Lengde ca. 16 km. Muorkihytta: Suliskongen: Fra min Sverige tur: Kveldsstemning på Tjalalveshytta: Morgenstund. I bakgrunnen midt på bildet er Ørfjellet 1751 moh. som er Saltfjellets høyeste fjell:
  18. Hovdsundet var dagens turmål. Det ligger ca. 20 km nord for sentrum av Bodø. Bare noen få kilometer å gå fra parkeringsplassen på vegen til Mjelde, men det er kupert og kronglete. Når jeg sto opp i dag så var det 23 grader ute. Det var klokken 7 om morgenen. Utover dagen så ble det 27 grader, sol og stort sett skyfritt. Men masse vind. Hovdsundet er en populær plass å gå til, møtte mange turgåere. Folk kommer fra fjern og nær for å gå dit. Det blåser godt her: Hovdsundet: Fine turkise farger. Nesten karibisk:
  19. BjørnM

    Reinebringen

    Turen opp Reinebringen er kort, bare litt over 1 km. Men den er bratt. Heldigvis så har sherpaer fra Nepal lagd ei flott trapp til toppen. Det var bra med folk som gikk turen, mange fra Sverige, Danmark, Tyskland, Nederland, Spania, Italia, Kina og noen norske. Østsiden av Reinebringen sett fra Reine: Solid og pen trapp. Det må ha vært tungt arbeid å flytte på slike store blokker. Jeg håper at sherpanene fikk godt betalt for jobben: Her bukter trappa seg som en orm nedover landskapet: Reine:
  20. Var på Mjelde- og Mulstrandtinden i Bodø i dag. Høyde 712 moh. Turen er litt over 3 km t/r, tok ca. 3 timer. Sol i starten, så ble det overskyet. Varmt vær uten regn. Det er ei renne mellom toppene med noe løs stein. Øverst i renna så var det litt enkel klyving over en kant. Dette var en kort og fin tur. Høydeprofil: Dagens turmål: Toppene er til venstre: Mye steinur: Renna nedover: Fra toppen: Turmat, nam nam:
  21. Hei Ja, Helberghytta er selvbetjent.
  22. Turen over Europas største høyfjellsvidde med sitt bølgende landskap har jeg har gledet meg til lenge. De lange linjene gir nesten et blikk inn i evigheten. Det er langt å gå mellom hyttene, men likevel er det lettgått siden det er så flatt terreng. For meg som er vant til høye fjell og mye opp og ned, så var dette en ny og fin opplevelse. Jeg brukte 5 dager på turen. Dag 1: Fra Rjukan sentrum til Kalhovd Jeg haster avsted fra hotellet til Krossobanen for å rekke første tur opp med Krossobanen kl. 9. Dette var torsdag 27. juli 2023. Vel oppe etter “flyturen” fra Rjukan så blir jeg møtt av et skilt hvor det står at det er 31,2 km til Kalhovd. Været er bra, litt overskyet, men varmt og godt med vind. Litt gjørme var det noen steder, blant annet ved demningen på Strengen, men stort sett bra underlag. Denne første distansen er den lengste, turen fra Rjukan sentrum til Krossobanen var på ca. 2,5 km, så da gikk jeg ca. 33,7 km den første dagen. Overnatting på den ubetjente Helberghytta underveis er en mulighet for de som ønsker en kortere dagsetappe. Dag 2: Fra Kalhovd til Mårbu Lengden på denne turen var 22 km. Været var bra med sol og vind. Men deler av strekningen var en grisete affære med myr. På sydsiden, rett før Mårbu, så var det noen få kilometer med mye myr og gjørme. Foruten dette så var denne strekningen grei å gå. For de som ønsker å hvile føttene eller slippe myr så er det mulig å gå til Synken for å ta båt over innsjøen Mår til Mårbu. Dag 3: Fra Mårbu til Rauhelleren Dette var dagen med det fineste været. Termometeret viste 18 grader, nesten ikke en sky på himmelen og noe vind. Denne turen var på 22 km med godt tørt underlag. Turens høydepunkt grunnet været. Dag 4: Fra Rauhelleren til Krækkja Denne dagen startet med oppholdsvær. Men en time før innsjøen Halne så fikk jeg en skikkelig omgang med regn som varte resten av dagen. Lenge siden sist jeg var så våt og pjuskete. Rakk så vidt båten Halnekongen som går over innsjøen Halne. Vel på land på den andre siden etter ca. en times båttur så bar det avsted til Krækkja. Det var godt å komme fram til ei varm hytte, for dette var den eneste dagen med dårlig vær. Avstand fra Rauhelleren til innsjøen Halne var på ca. 9 km. Fra nordsiden av Halne til Krækkja så var det ca. 5,5 kilometer å gå. Dag 5: Krækkja til Haugastøl Dette var korteste dagstur, ca. 13 km. Været var bra, men den siste halvtimen før Haugastøl så kom regnet. Lettgått terreng med nedoverbakke rett før Haugastøl. Her sluttet jeg turen, jeg tok toget til Oslo. Mange går fra Krækkja til Finse. Jeg valgte Haugastøl siden det er mindre steinur her. Alle hytter som jeg overnattet på var DNT hytter. Takk til DNT for ypperlig mat og hyggelig betjening. Det var lite folk på hyttene. Jeg lå på fellesrom/sovesaler på alle steder, men var eneste person på sovesal. De andre turgåerne på hyttene bodde på “enerom”. At det var så få personer på tur kan vel skyldes at Yr meldte om dårlig vær. Ifølge Yr så skulle det regne 4 av de 5 dagene. Men det var bare en dag med mye regn og litt regn den siste dagen. Ellers var været strålende. Turen anbefales for de som liker å gå langt over flere dager. På tur opp med Blåbæret. Rjukan sentrum nede i dalen. Gaustatoppen i bakgrunnen: På tur innover vidda: Her tok nok Yr feil angående dårlig vær: Fra Mårbu: Hengebru rett før Rauhelleren:
  23. I dag så har jeg gått Steigtinden på 793 moh. i Bodø kommune. Starta fra Skau, turen tok nesten 5 timer, lengde nesten 12 km t/r. Fra vest: På toppen så er det et vindu: Utsikten fra vinduet er veldig bra. Her er det langt ned hvis du faller ut av vinduet: Mot vest: Kart: Høydeprofil: Bildet under tok jeg i vinter og viser østsiden av Steigtinden. Mot øst så er det et stup på mange hundre meter.
  24. I dag så har jeg vært på fjellet Kvarven, 609 moh. Det er på Kjerringøy i Bodø kommune. Turen tok 2-3 timer, lengde ca. 7 km, en enkel tur i flott vær. Dagens turmål: Spisse tinder mot øst: Mot nord, Eidetinden i bakgrunnen er høyeste på Kjerringøy, litt over 1000 moh. Foran i bilde er Strandåtinden, kjent i klatremiljøet som en av de vanskeligste tindene å bestige i Norge: Det er fint på Kjerringøy:
  25. I dag har jeg vært på Blåfjell 507 m.o.h. Det ligger mellom Saltstraumen og Misvær i Bodø kommune. Startet på Kvikstadheia. Turen tok 3 timer, lengde ca. 11,5 km t/r. Bodø mot nord, i bakgrunnen skimtes øya Landegode: Mot sør, Børvasstindmassivet: Mot nordøst, Valnesfjord og Skjerstadfjorden:
×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.