Gå til innhold

Vinnerliste


Populært innhold

Viser innholdet med mest poeng fra 09. juni 2020 i alle områder

 1. Nyheter for 2021 fra Hilleberg: Helags 2 og 3 i Yellow label-serien, og Soulo i black label-serien..
 2. De har nok kjøpt sekken fra Brødrene Dal
 3. Helsport var et familieeid selskap (Helliksen sport=Helsport). Det er en del år siden de la teltproduksjonen ut av landet. For 3-4 år siden solgte Helliksen seg ut, og det var Ferd som overtok med hovedeier Johan H Andresen ("tobakksandresen"). Det eneste som var igjen var en liten administrasjons-/serviceavdeling i Trøndelag. Nå flyttes administrasjonen sammen med Swix på Lillehammer og det eneste som er igjen av rene Helsportstillinger er hun som reparerer teltene.. Når det gjelder verdiskapning på kapitalen Helsport genererer, så forventer i alle fall ikke jeg at det er rare dråpene som finner veien tilbake til storsamfunnet..
 4. Hvor lenge skoene holder er avhengig av hvor mye de blir brukt. Jeg har hatt en lang diskusjon med ALFA SKO AS, og jeg fikk ikke overbevist ALFA om at jeg hadde krav på nye Walk King når de ikke holdt mer enn omtrent 1 1/2 år. Skoene jeg sendte inn var nesten utslitt, mente ALFA. (Det jeg tror det som gjorde utslaget, var bildet at ti par sko som så likedan ut...)
 5. Revir har forøvrig nuh fått inn Hegn igjen etter å ha vært utsolgt en stund så jeg røyk på 1 til. Mens vi snakker om tarp så laget jeg 2 korte videosnutter for kompis i helgen som lurte på et par knuter jeg har forsøkt å forklare over telefon uten hell. Kan like godt dele dem med dere i farten også: 2020-06-07 09.33.41.mp4 2020-06-07 11.52.17.mp4
 6. Hvis du bytter ut DNT med telt kan du vel kjøpe det meste du vil for det budsjettet 😂
 7. Jeg bor i USA om dagen og jeg kan garantere deg at de folka blir grineglade om dere kjøper amerikansk utstyr iallfall. 30 millioner amerikanere er arbeidsløse nå, så om du investerer i et tarptent eller en zpack så skal jeg love deg at pengene havner et tiltrengt sted. Jeg skjønner tanken med å kjøpe norsk, men har egentlig akkurat utstyrsprodusentene som lager friluftsgreier lidd i denne krisen? Friluftsutstyr har jo solgt som hakka møkk. Jeg mener ikke at vi ikke skal støtte norske produsenter, men jeg er bare usikker på om de faktisk har gjort det dårlig nå eller om de faktisk har hatt en bra periode siden friluftsliv og sosial distanse rimer så fryktelig godt med hverandre. Jeg er imidlertid veldig for å støtte norske matprodusenter, norske restauranter, norsk reiseliv, alt av små norske bedrifter, særlig treningssentre og nisjebutikker. Jeg tror virkelig det er tiden for å ta både en og to pauser på turen opp til fjellet, samt kjøpe en full middag på begge raster, helst på en lokal sjappe, sove på ei fjellstue på veien hjem, ta med ungene i den lokale klatreparken og kjøpe et drop in på det lokale treningssenteret.
 8. Ohh.. det var lenge siden. 😄 Men det et jo ganske tydelig, beitedyr snur "hecken" opp mot vinden. Og det stemmer med det jeg skrev den gangen, og det Exped skriver der. 😉
 9. Tusen takk for svar. Dere har noen gode poeng. Jeg vurderte litt MSR Hubba teltet. Men tror jeg må se sannheten at når en er på fjellet (1000 moh +), uansett årstid. Så tuller en ikke med sikkerheten. Når en er 20 km eller lengre fra nærmeste vei, så kan en ikke våkne på natta at en er våt fordi teltet lekker eller har knekt sammen. Da har du et problem. Selv om det er meldt stor sol en uke , har jeg opplevet torden og pøs regnvær som ikke var meldt. Når jeg er på tur med ungene, tenker jeg at vi bruker DNT hyttene på fjelltur og hengekøyer i vanlig skog. Så kan jeg heller kjøpe et mindre telt for 1-2 personer som er solid, lett og som tåler norske værforhold på fjellet som jeg kan bruke når jeg er alene med hundene på tur.
 10. En skikkelig herlig tur til Gaukværøy og Litløy er nå kommet i bloggen. Natt til Kristi Himmelfartsdag, så det ble ei overnatting underveis. Litt regn på kvelden, men dagen etter ble skikkelig bra vær og vi kunne bare surre rundt der ute og se på alt mulig. Skikkelig fint! HER i bloggen nå.
 11. Er jo masse snacks å få i skjorter fra feks fiskeutstyr produsenter,. Simms har geniale lette plagg som tørker hurtig også(dessverre dyre da). Ellers har Exoffico bra ting med innsatt innsektbeskyttelse . Vært ett par runder med skikkelige tilbud på fjellsport tidligere i år https://www.fjellsport.no/search/?q=exofficio Uv beskyttelsen i plagget gir ofte en god pekepinn på hvor luftig den føles 15-30 er bra til varme dager
 12. Akkurat det samme tenkte jeg @Terka, mitt Salewa Sierra Leone Pro II gir nok til å ikke bli byttet ut med Helags
 13. Nope @tubbs, om det er noe som mangler i teltavdelingen her nå så er det Nallo 4 GT / Katium 3 GT, eller deromkring. 😄 Altså bærbart "familietelt" med stort fortelt. Salewa Sierra Leone Pro III gir rimelig det samme som det Helags 3 teltet, med 180 cm full bredde hele veien og rette endevegger samt mulighet til full netting eller tett dør på inneteltet. Litt mindre fortelt på det da. Soulo Red Label holder massevis for meg, og til vintertur funker andre. 😉
 14. Tynn og lyftig syntet, evt syntet/bomull blanding? Den temperaturregulerande effekten til ull har eg aldri merka i den retninga. Eg dauar om nokon kjem og prakkar på meg ulltrøye på sommaren, samme kva variant/samansetning av materialar den har.
 15. Norrøna bekrefter produksjonsfeil, og har sendt en ny sekk nå. Så, alt i alt må man vel være meget godt fornøyd med den kundeservicen! 🤘 For øvrig, eneste forskjell på nye modellen 3201-20 (fra denne 0045-00) er at den er laget av resirkulert materiale. Ikke noe annet visstnok.
 16. Litt seint for orreleik, men det henger gjerne igjen noen som spiller utover våren. Hvis du har ei myr i retningen av den lyden, så har du funnet et sted å se orreleik neste vår..
 17. Er jo en Recon detta, men det burde se mere slik ut. Ser ut som om skulder reimene dine er montert for langt ned.
 18. @Lompa Du har selvfølgelig (delvis) rett i det. Men samtidig finnes det så mange varianter her, at det ikke finnes noen absolutt fasit. Det finnes støvler med membran, som er sydd slik av de ville fungert utmerket, også uten membran. Min erfaring er at støvler som er "tette nok" puster dårlig, uansett. Men det er klart, dersom de ikke trenger membranen, så vil de jo bare puste enda dårligere om den er til stede. Om det i realiteten utgjør noen praktisk forskjell, er jeg mer usikker på. Uansett, så er jeg tilhenger av å vedlikeholde skikkelig, enten det er med, eller uten membran. Jeg vet ikke om det er læret, eller membranen som holder meg tørr i mine Crispi Hunter. Mulig begge deler fortsatt bidrar. De er i hvert fall sydd, og kaljosert, slik at de i all hovedsak ville vært bra, også uten membran. Dessverre har hælgrepet avgått med døden i den venstre, så da blir det utskifting uansett.
 19. Meget mulig! Men det finnes en og annen skrulling på Østlandet også (sågar nær Ring 2), som gjerne trekker ut i med packraft regnvær for å se om regnet trigger insektklekkinger eller som ønsker seg skikkelig ruskevær, for å harve i mørke høstnetter. Slike tullinger har lærstøvler med membran, som behandles etter hver tur ....
 20. Jeg tror du er inne på noe. Det kan muligens henge sammen med geografi... På østlandet er det så pass lite nedbør - normalt - at mange ikke tar ut i regnvær. Når folk, etter å ha brukt skoene en god stund, oppdager at de lekker, så føler de seg lurt. Vi på vestlandet, som bruker skoene ukentlig i fuktig vær, har fått med oss fordelen med Gore Tex langt flere ganger. Jeg har i alt for mange år brukt sko (Alfa Marka - M77) og gått med våte bein, til at jeg synes det er kjekt. (Og jeg vedlikeholdt skoene skikkelig - de ble satt inn med voks og pusset jevnlig. Det gjør jeg ikke lenger.)
 21. Det er riktig at gore-tex`en ikke holder hele levetiden til ALFA Walk-King, men så lenge den er i orden, så er den i hvert fall vanntett..... (Membranen holder lengre i dag enn tidligere, og støvlene er "nesten" utslitt når gore-texen ryker. ) De nye skoene til ALFA - Impact, er fortsatt vanntett etter nesten et halvt års bruk.
 22. Hva med Tarptent Stratospire 2 her ? Med "SideCar" kan en av barna sove i forteltet. Tok det opp i en annen tråd https://www.fjellforum.no/topic/51949-lett-fjelltelt-til-2-25-per/?do=findComment&comment=473682 Ser ut til å innfri kravene dine bedre enn det Nemo-teltet du nevner, blant annet "åpen himmel-følelsen". Hvorfor ikke gå for et enda lettere telt (som tåler greit med vind) hvis du ikke skal gå for et tyngre fjelltelt uansett?
 23. Exped Orion III UL kan vel også sjekkes ut. Personlig ville jeg nok blitt skeptisk om vindvarselet beveget seg opp på kuling-kategoriene (jeg er rett og slett tilbakeholden når det blir mye vind i høyden), men ellers har det sine fordeler. Nedbør er null problem. Du kan slå opp kun innertelt, eller kun yttertelt - men standard er at de slås opp samlet. Lufting både under ytterteltduken (ca halve lengden) og to ventiler høyt oppe. Mesh-panelene i innerteltet kan zippes igjen for å holde på varme dersom det er kaldt. Innvendig høyde er vel 130 cm. Usikker på om forteltene på hver side er store nok for hundene, og det er ganske skjørt stoff i innerteltet, så klør og tenner bør holdes unna. Verdt å sjekke ut, og verdt å foreta noen søk på teltet her på forumet - det er delte meninger om det (det er jo en del av det som gjør forum til forum )
 24. Du bør ta en titt på telt som er designet for det skandinaviske sommer-høyfjellet og som tåler en runde med vind og regn, som f. eks. Hilleberg Anjan 3 GT, Helsport Fjellheimen Superlight 3 Camp eller Helsport Lofoten Superlight 3 Camp. På sistnevnte kan ene kortveggen åpnes helt opp i godvær.
 25. XXL har helsport rago til 1999,- både i vanlig og long utgave. Det er vell ett lite "kupp"
 26. På mange måtet ser teltet "snasent" ut og det er lett, teltduken er 15D som er samme tykkelse som Helsport superlight. Teltet kan nok være fint til sitt bruk, men om det er et "one do it all telt" er ikke sikkert. "Amerikansk oppsett" er greit nok når været er bra, regner det blir innerteltet vått, blåser det kan ytterteltet bli en utfordring å få på og når teltet skal taes ned. Det er mye duk som skal holdes rolig. Det er viktig at dette teltet står med riktig ende mot vinden, du vil ikke ha mye vind inn med porchen åpen.. Liggeretningen er på tvers av åpningen, "midsetet" må alltid klatre. Ventilasjonen er langs bakken, så det er ikke lufting som kan stenges, nesten alt i innerteltet er mesh, så er temperaturen lav og litt vind blir teltet fort kjølig. Det kan være varmt på fjellet, men kaldt på nettene. Teltet er stort, så plassen som trengs for å slå det opp må være deretter, men det gjelder selvfølgelig alle andre telt i samme størrelse. Teltet er lett så det er brukt dyre materialer i det, prisen er derfor deretter, men det er kanskje en del "if and but" som gjør at prisen kanskje ikke helt henger sammen med det teltet fungerer til i reelt bruk.
 27. Eg synes å merke meg ein viss tendens hos ein del menneske som ønskjer anbefalninger på utstyr, at dei rett og slett forventer for mykje av eit produkt. Eit telt kan ikke både vere stort, lett, rimeleg, tåle mykje vind og vere rimeleg samtidig. Ein må velge kva ein synes er viktigast. ** Eg har ikke drive så mykje og gått i Jotunheimen eller på nokon vidder. Mitt generelle inntrykk er at det kan variere ganske mykje når det gjeld vind, og at veret kan vere uforutsigbart og brutalt til tider. ** Teltet du nemner er 178 cm høgt. Om teltet står det blant anna: Expansive pole-supported vestibuleis ideal for hanging out in two Stargaze Luxury chairs or storing bikes and other gear. Creates a complete living and hangout zone, not just a place to sleep. ** 1) Eit høgt telt har meir vindfang og må difor vere meir solid enn eit lågare telt for å tåle same vindstyrke. Eg er usikker på om dette teltet har denne styrken. Eg har aldri høyrt om eit fjelltelt som du bærer på ryggen som er 180 cm høgt. 2) Basert på den teksten eg har sitert så gir dette for meg inntrykk av å vere eit telt som er meir campingtelt som er beregna for å stå i relativt beskytta terreng. Det står ikke nemnt i teksten at teltet er beregna på fjell og vidde. ** Viss eg hadde hatt barn og skulle tatt dei med på tur på høgfjellet ville eg nok valt eit robust og difor også tungt telt slik at vi både var og følte oss trygge. Skulle eg berre ha campa under skoggrensa ville eg heller ha valt eit stort og komfortabelt telt, og delvis nedprioritert soliditet. Eg har dog ingen erfaring med å ta med barn på tur og eg har heller ikke slått opp telt på høgfjellet.
 28. Mye snø og mye vann. Det ble ingen påske på Blåfjellenden, og etterhvert har jeg begynt å tvile på om det blir noen sommer. Våren kom forholdsvis tidlig hjemme, men det var kaldt. Kulde betyr snø i fjellet, og på 17. mai kom det 25cm nysnø. Denne nysnøen forsvant for, men den kom i tillegg til store snømengder fra før. Det er flere ting som kan hindre fot-turen tidlig på våren. Snøsmelting og mye vann er en ting, men snøfenner og løs snø er en annen ting. Det er lett å tråkke gjennom og ødelegge beina. Normalt vil det være faste og greie fenner i slutten av mai. Dette året har det vært skiføre til nå. Jeg sjekket snøkartet. Det viste fortsatt mye snø mellom Høgaleitet og Blåfjellenden. Nå trenger snøkartet ikke være helt pålitelig. Det var på tide å sjekke opp forholdene. Normalt går første turen innover til Blåfjellenden i siste uke av mai. En gang, i 2015, kom jeg meg ikke inn før 19. juni. Delvis på grunn av mye snø, men også på grunn av en fot i ulage. Jeg var i tvil om jeg skulle ta med mat og utstyr for en overnatting på hytta, eller om jeg skulle legge opp til en tur innover for å snu på halv-veien. Etter å ha sjekket Yr og diskutert med meg selv, fant jeg ut at jeg bare skulle gå innover for å se på forholdene. Det betyr lettere sekk og antakelig at jeg slipper å gå med våte sko dagen etter. Jeg mente det kunne være mye vann i Fossebekken og ved vaet øverst. Det var selvsagt ingen andre biler enn min på parkeringsplassen. Jeg kunne se spor oppover, og i en av hytten var det arbeidsfolk. Det ble tid til en liten prat. Det er ofte snefenner omtrent helt ned mot stien første gangen jeg går innover. I hvert fall i søkket ved den første bakken, og det er omtrent alltid nødvendig å gå over en eller flere fenner for å komme til topps i Oleskaret. Dette året kunne jeg enkelt gå rundt de få rester av snø som lå i stien opp mot toppen av skaret. Øverst, ble det den vanlige omveien for å unngå den bratte fonna i stien ned mot «porten til Olav». Nede på flaten og rund Fossebekktjørnene til Fossebekken, var det omtrent som normalt for første turen. Som oftest går et par uker tidligere... Fra jeg kunne se Fossebekken og videre oppover, var det fortsatt skiføre. Over 750 moh, hadde være så avgjort ikke kommet langt. Det var vinter helst. Siden sola steikte i nakken, og det ikke var snakk om noe vind av betydning, ble det likevel skikkelig varmt enkelte plasser, og der var snøen våt – sørpeføre. Fossebekken gikk stor. Det var fortsatt mulig å komme over, men ikke i stien, og ikke uten å tråkke i vann. Det er et stykke der vannet renner over et flatt svaberg, og her er det lett å komme fram, men med vann rundt støvlene som lett går over støvleskaftet. Nesten halv-veis, på 850 moh, snudde jeg. Videre innover var det mye snø. Selv med stor snøsmelting vil det være snø i stien til langt ut i juli. Etter min mening vil det være «dårlige» forhold for fot-tur til Blåfjellenden i hvert fall minst en eller muligens to uker til. Selv med sommerlige temperaturer og sol. Det gikk mye lettere å gå tilbake. Egne spor å tråkke i, gjør det hele greiere. Det var en gjeng på tur rett opp av hyttebyen. Jeg kunne også se spor av fol innover. Det var antakelig sauefolkene som sjekket forholdene. I hvert fall hadde de med hund, og brukte stav. Det ble omtrent tre timer i heia i brukbart vær. Selv om jeg ikke kom helt inn til hytta, vurderte jeg å kalle turen «første heietur i 2020», men jeg tror åpningen av sesongen 2020 får utstå til første gang jeg kommer helt inn. Les hele artikkelen
 29. Ja, godt poeng. Men du slipper nok inn om det står om helsa og livet da og det ikker er et realistisk valg å ta hjemveien fatt. 😉
 30. Kjenner ikke til denne produsenten. Det ser ut som innerteltet skal settes opp først og så ytterteltet(Amerikansk løsning.) Jeg har hatt både det og "vanlig Norsk? ", der både ytter og innertelt settes opp på engang. Jeg syns det er enklest, i tillegg blir ikke innerteltet vått viss det regner. Mange gode merker i den prisklassen+- €780(+moms og gebyr?); Helsport, Hilleberg(viss salg), Robens, Fjellreven, Bergans osv... Lykke til
 31. Det kommer sikkert mange tips her etter hvert (jeg har ikke oversikt over telt), men det er viktig å huske at man ikke kan garantere fint vær på fjellet. Du må derfor ha et telt som tåler en god del vind uten at stenger brekker og sømmer rakner. Det er ikke like hyggelig å måtte pakke sammen i uvær klokka 3 på natta for å gå to mil til nærmeste DNT-hytte, selv på sommeren. Lykke til! Teltliv vil gi deg en helt annen side av fjellet enn DNT-hytter (selv om de er koselige de og da)!
 32. Jeg har brukt det en god del i telt. Også på vinteren med skumunderlag under, fungerer fint. Liker ventilen på fjøl bedre enn exped, oppblåsing og nedpakking går raskere. I mine øyne et godt liggeunderlag prisen tatt i betraktning.
 33. Hei Fredrik! Jeg har hatt Hilleberg Staika i ti år nå og selv om jeg har brukt det ihjel så holder det fortsatt stand og jeg bruker det fortsatt. Har brukt teltet i alle slags forhold både i Norge og i utlandet. I Afrika hadde jeg alt fra 45 grader og steikende sol til regnstorm i Namibia (ekstrem-nedbør av en annen verden). Ellers har jeg brukt teltet i det meste av norske forhold, som høststormer på vestlandet, høyfjellsturer på vinterstid i tillegg til alt av enkle turer i finvær. Det jeg liker med Staika-teltet er at jeg kan stole på det 100%. Når jeg bodde på vestlandet pleide jeg å dra ut på tur med teltet når det var meldt storm for å "oppleve været". Som fotograf har jeg også en (u)vane for å sette teltet på de mest fotogeniske plassene som sjeldent er de mest værbeskyttede, og med Staika-teltet er dette aldri et problem. Nå har jeg ikke prøvd Allak-teltet, så jeg kan ikke gi deg en god sammenligning basert på erfaring, men som flere over her påpeker så er den største forskjellen at Staika er designet som Black label-telt, mens Allak er Red label. I tillegg til forskjellen i tykkelsen på duken (Kerlon 1800 vs Kerlon 1200 på Allak) og stengene (10mm vs 9mm på Allak), så blir de mest åpenbare forskjellene formen på teltet (der Staika er mer kuppel) og designet av dørene, der dørene på Staika vender i motsatt retning av hverandre. I praksis kan dette ha både liten og stor betydning, alt etter værforhold osv, men dette er noe jeg har satt stor pris på. Ofte snur vinden seg i løpet av natten, og det å da kunne ha le i andre enden og benytte denne uten å få snø og regn inn i teltet er etter min mening en stor fordel. Jeg liker at jeg også kan se begge veier, uten å stikke hodet ut av teltet. Fint for å følge med på været, se etter dyr man hører utenfor eller rett og slett se solnedgangen på ene siden og soloppgangen på den andre. Staika passer nok kanskje best der teltet står litt utsatt til, eller på en flate eller høyde der en vil ha le/utsikt i alle retninger, mens Allak har kanskje en fordel om en har "ryggen" til noe mindre interessant (f.eks. en bergvegg, et skogholt eller rett og slett andre teltere og bebyggelse) og den fine utsikten andre veien. Da har man (eller begge to) utsikt i samme retning, og hindrer evt. innsyn fra "baksiden". Eksempelbildene på Hilleberg-siden viser også litt av dette. Ut over det virker døråpningene større på Allak, slik Arve nevner. Det kan være en fordel i fint vær og ulempe i dårligere vær. Uansett tenker jeg ikke at det er så ekstremt store forskjeller på disse teltene, og du tråkker nok ikke feil uansett hva du velger. Men det jeg kan si er at dersom vekt ikke er et problem så tviler jeg på at du ville blitt skuffet med Staika-teltet. Jeg er nok blitt mer kresen på vekt de siste årene, så Staika-teltet blir nå for det meste brukt på turer med pulk (evt. kajakk, bilturer og korte ryggsekkturer). Mitt neste telt blir nok et Hilleberg Rogen for lette sommerturer hvor fruen er med. Hilleberg Enan blir brukt på sommerstid når jeg er alene, men jeg merker at jeg ikke kan være like fleksibel på valg av leirplass som med Staika-teltet. Her er forøvrig en annen tråd som sammenligner Staika med Allak 3: https://www.fjellforum.no/topic/48812-hilleberg-allak-3-hilleberg-staika/ Legger ved noen stemningsbilder.
 34. Jo, men jeg kjøper ikke norskt om andre utenlandske alternativer er bedre til mitt bruk
 35. Store deler av verden sliter for tiden, ikke bare Norge, et av verdens rikeste land og med et av de beste velferdssystemene for innbyggerne.
 36. Man kan, i hvert fall teoretisk, gjøre slike tall noe mer nyttige ved å koble dem sammen. For Orion III UL kollapset altså teltet ved en vindtyrke på 37,5 m/s (135 km/t). I fjellet: Et vindkast på 37,5 m/s i fjellet kan oppstå ved varslet middelvind på 12,5 m/s (multiplikator på 3), som tilsvarer liten kuling. Da bør alarmklokkene i hvert fall gå dersom varselet er stiv kuling eller høyere. Ved kysten: Et vindkast på 37,5 m/s ved kysten kan oppstå ved varslet middelvind på 26,8 m/s (multiplikator på 1,4), som tilsvarer full storm. Da bør vel alarmklokkene ha gått for lengst... Uansett er vi uomtvistelig forskjellige mhp hvilket friluftsliv vi vil oppleve, og godt er det. Jeg har muligens overdreven respekt for vind, oppvokst på et øyrike lengst nord i Trøndelag, så flatt (kommunetopp 173 moh ) og forblåst at Norges første vindkraftpark (Link) ble bygd der for nesten 30 år siden. Korte turer i kjente stier i kuling (kanskje til og med storm) er oppkvikkende, men snakker vi lengre turer, er min grense liten kuling - til nød kortvarig stiv kuling. Jeg er på tur for gode naturopplevelser og holde meg (halvveis) i form, ikke for å mestre overlevelseskunsten - og som oftest kortere turer. Så jeg unngår, kansellerer, relokaliserer - og trenger dermed ikke å kjøpe meg en god vindmåler for å finne ut akkurat hvor grensen til Orion ligger. Min egen grense ligger uansett lavere.
 37. Som du sikkert har fått med deg hvis du har lest en del telttråder, så er vi nok ikke helt entydige i hvordan vi bruker telt, eller tester de. Det hjelper ikke om du tester et telt i 30 døgn, hvis det ikke er noe vær å snakke om. Bilde over er av Helsport trolltid SL. På Norskekysten vet vi av erfaring at vindkastene er omtrent 1,4 ganger sterkere enn gjennomsnittsvinden. Over land er forskjellen mellom vindkast og middelvind enda større.Under Nyttårsorkanen ble det målt vindkast på 51 m/s på Sandane lufthavn, mens middelvinden var 18 m/s. Altså nesten tre ganger sterkere vindkast enn middelvind. Været oppgir middelverdien over 10 minutter. Det er været som bestemmer mye, og det er kastevind som tar teltet. Så vindtester slik som du ser utført i noen tester, har i praksis lite å si. Her blåste mitt telt ned hjemme i hagen, i kraftig vind og snø. Teltpluggen som fikk all belasting etter at vinden snudde 90 grader, bøyde seg. Den sto i tæla bakke. Teltet holdt, og jeg sov halve natta inne. Det får du ikke gjort i fjellet. Et telt er i utgangspunktet en helårsbolig, og du velger vekk mere enn bare vekt, det kan du lese om her Link. Her tester jeg Helsport Ringstind 1-2 SL i litt vind og litt snø. Fysikken bak er viktig, vil anbefale boka til Randulf Valle på det sterkeste, her er det mye nyttig erfaring. Har hatt orion 2 extrem, og var ikke fornøyd med det i kastevind på antatt 15-16 m/s. Dette selv om det var bardunert med de bardunene som fulgte med. Orion 3 er et stort telt, kjempestort i forhold til de jeg har lagt ut bilder av. Men stoffet og diameter på stengene er de samme. Testet Helsport Trolltind SL i dette været, med snø og mye vind. Det tåler mye - takket være at det er fysisk lite. Ja, i Helsport Trolltind SL føler jeg meg trygg, det har jeg testet såpass. Men Orion 2 Extrem ble solgt, og Orion 3 om det er UL eller extrem hadde ikke jeg tatt med på fjellet. Kunne sikkert skrevet noe om valg av teltplass også, Instagramvennlig teltplass er det motsatte av det et telt ønsker seg om det blir litt vær.
 38. Disse ser ut til å være ute av produksjon. Og det er synd, for det så ut som en fornuftig sko.
Vinnerlisten er satt til Oslo/GMT+02:00
Kommersielt samarbeid: Rabattkoder og sporingslenker

Fjellsport Fjellsport

Skitt Fiske
×
×
 • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.