Jump to content

Diger Jotne

Aktiv medlem
 • Posts

  187
 • Joined

 • Last visited

About Diger Jotne

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

Diger Jotne's Achievements

 1. https://www.finn.no/234980764 Ikke mitt, bare linker det da flere har etterspurt.
 2. Om man ser bort i fra behovet for mat og formering så har hunder 2 grunnleggende drifter som styrer livet dems. Jakt/bytte og aggresjon (avstands regulerende) Så har dem noen mentale trekk som avgjør hvordan disse driftene brukes, Nerve konstitusjon, mentale brister, skarphet og flokkfunksjon for å nevne noen. Så har du menneske som har tukla med alle disse tinga for å få fram hunder som kan gjøre spesifikke oppgaver utifra hvor i verden dem er og hva dem skal brukes til. En Schæfer har en masse jakt/bytte drift. Gjeting som funksjon ligger i jakt/bytte driften, Schæferen har en flokkfunksjon som er anderledes enn de fleste trekkhunder for den har blitt avlet til et bredere tjeneste utnyttelse potensiale. Men det kommer med en pris. Dem er dyrere i drift (ikke like bra nærings opptak), dem har ikke toppfarten til en sprinter og dem har heller ikke utholdenheten til en grønnlender. Dem er tyngre osv. Greyhound er egentlig kun et missil. Dem er avlet for å låse seg ved synet på et bytte og være raske nok til å legge ned bytte selv. Så har dette blitt avlet til det ekstreme i nyere tid for at dem skal løpe etter en falsk kanin. Skjønner ikke hvorfor du skal trekke inn tvang? Alle hunder er skapt for å løpe, men hva som motiverer dem til å løpe er ikke nødvendigvis det samme. En trekkhund (også nyere blandinger og avl av diverse jakthunder til å bli trekk hunder) blir selvbelønnet av å løpe/trekke Det er en mental ting. Det er den svakheten/styrken man har valgt å forsterke med den konsekvensen at dette er hunder man i Norge ikke kan ha løse da det er svært få mennesker som klarer å gå inn og overstyre dette med lydighet. Hos en Schæfer og andre bruks/gjeter hunder som også kan trekke og gjøre andre oppgaver så ligger deres belønning i ros/sosial aksept av eier/fører/flokken. Dette er satt på spissen for å understreke poenget. Skal du lykkes med trekkhunder så må du fremdeles rose og gi sosial aksept for å få dem til å jobbe for deg (noe dem ikke gjør når dem er løse og løper etter katta til naboen) Så skal jeg beklage til resten for avsporingen.
 3. Beklager å måtte si dette, men du tar veldig feil og må lese deg litt opp på dette med hund generelt. Denne lysten til å løpe som du henviser til er en del av jakt/bytte driften i hunder. Den har gjenom lang tid blitt avlet fram på individer som viste en større interesse i dette enn andre. Men det er fremdeles jakt/bytte driften i hunden som ligger i bunnen. Altså hunder som liker å løpe/trekke er hunder med meget stort jaktinstinkt for å bruke dine ord. Ha slike hunder løse er en ønske tenkning og ei ulykke som bare venter på å skje.
 4. Hunder har ikke noe "jage" instinkt. Dem har en jakt/bytte drift. Denne har forskjellige stadier ettersom hvor dem er i prossesen av å legge ned et bytte, altså få seg noe mat. Alle hunder som brukes til trekk har blitt avlet fram fordi dem viste en større evne/vilje til å bruke "løpe etter bytte" delen i jakt/bytte drifts prossesen. Så over tid har dette blitt avlet fram og forsterket. Det største problemet du får med en slik type hund som er løs og får muligheten til å løpe etter noe, er at den handlingen er selvbelønnende. Da eskalerer ting fort og det er lite du kan belønne med på toppen av det som gjør at du klarer å holde lydighet.
 5. Greyster er vel avlet fram for å være sprint hunder i forskjellige trekk sporter. Det er 2 jakt bikkjer med høy jakt/bytte drift som skal fungere selvstendig på avstand fra fører. Dette er hunder som alltid bør gå i bånd. Gå i bånd og ikke trekke i bånd er en lydighets øvelse og må således trenes på som det. Kjøp ei tispe om du er vil ha en enklere hverdag med andre hunder. Kjøp hannhund og ha litt mer lydighet. Dette er vel generelt ikke stressa hunder, men dem er høy energiske og må få utløp for energien sin, om ikke så vil det utvikle seg atferdsproblemer overtid. Mye av "negativ" oppførsel kommer fra at eier ikke legger ting godt nok til retter for at hunden faktisk kan ha et godt liv i forhold til hva dem har av evner.
 6. Bergans Poweframe veier 5.1 kg med side lommer Norrøna Recon veier 4.5 kg I forhold til disse "standard" sekkene for volum og vektbæring her til lands så er det jo mange kilo spart. (vekter tatt fra xxl sine sider)
 7. Øke allemannsretten? Den er i utgangspunktet en gode, ikke en rettighet som man skal ta forgitt. Alt man tar forgitt vil bli missbrukt opp til et punkt hvor man mister muligheten til å bruke det lengre. Allemannsretten vi har her i Norden er faktisk veldig unik. Det er de gammeldagse holdningene som faktisk gjør at vi har denne muligheten i utgangspunktet. Noen ganger er nesetippen jævla kort. "jeg har rett til" holdningen holder ikke i lengden. Det går begge veier, rettigheter kommer med plikter.
 8. Slenger meg på denne her med et spørsmål. Jeg har ei venninne som har en alvorlig nervesykdom. Dette hindrer i hverdagen, men vi rundt prøver å holde kroppen hennes igang med turer og aktiviteter så lenge dette lar seg gjøre. Staver har blitt utsatt så lenge som mulig men er nå blitt aktuelt. Trenger staver som tåler juling. Dama er ikke stor, men det snubles og faller rundt omkring. Turene går både i skog og fjell. Kriterier: 3 delte vanlig skistav håndtak med gode reimer vekt (lette men ikke på bekostning av holdbarhet) pris mindre viktig (men må samsvare med kvalitet, ikke fancy navn)
 9. Driv å lurer litt på en tur som dette. Men minst mulig på asfalt. Er det noen som har forslag til veier man kan ta på strekningen eller hvor jeg evt kan finne noe info om veier. Jeg har lest noe om noen gamle post veier og slikt, men hvor finner man info om det?
 10. Smaks forskjell på skummet og hel? Det er nå iallefall det på vanlig mjølk.
 11. Er ikke denne bruken av filtre og koking av vann som er så vanlig i USA pga noen bakterier og viruser vi ikke har her til lands?`
 12. Er det bare meg som er sær når jeg mener NPL står for Norge på langs og dermed uansett ikke skal inneholde noen grensekryssninger?
 13. Hvor "sterkt" må du blande for å få noe smak?
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use, and privacy rules Privacy Policy