Gå til innhold
  • Bli medlem

Vinnerliste

Populært innhold

Viser innholdet med mest poeng fra 30. april 2025 i alle områder

  1. Med ETA påske for barnebarn nummer tre, og dei to andre framleis så små at dei må ha barnevakt når mor og far dreg på føden, vart det dagsturar og korte overnattingsturar i påska. Alt som innebar god dekning og kjapp utrykning, saman med @Sig Manog @graham. Det vart likevel både fjellski og randoski, tur med og utan bikkjer, slake turar og bratte turar, både til fots men også med isøksa framme. Eit lite biletedryss fylgjer. Floke nyt hytteliv og barflekk i Trøndelag. Ettermiddagstur på Sognefjellet, mot Skogadalsbøen. Slapp oss ikkje ned dit dog. Tur frå vinterparkeringa i Leirdalen og inn til Leirvassbu. Vaffel og kake til bursdagsbarn. Tur vidare inn i Gravdalen. Topptur til Rundhøe i Leirdalen, med påfylgjande telt og bål. Finfin dag på Leirbrean og Sokse. Bere føter i Bjørneskaret i strålande sol. Fottur for variasjon. Snøggtur "Tronoberget rundt" frå Tronoddbrue til Grjotheim. Skitur på Skaihøe. Ikkje nok snø til å ta strake råsa, men framleis mogleg å gå på ski nesten heile vegen frå Liasætre. Ein topp som ikkje gir spektakulær utsikt, men desto viare utsikt. Ein ser Rondane avd. nord og sør. Dovrefjellplatået med Snøhetta, Larstind og Storstygge. Jotunheimen avdeling aust og vest, Breheimen og Reinheimen "sør". Godkjent pluss.
    10 poeng
  2. Einvegsventilen står nedi drivstoffet. Så dersom denne sviktar av ein eller annan grunn, som sjølvsagt ikkje skal skje, men kan skje likevel, vil trykket i tanken gjera at pumpa vert fyllt med drivstoff som etterkvart vil renne ut. Dette er heilt udramatisk med parafin, men ikkje så hyggeleg med bensin. Denne risikoen vel eg å ikkje ta. 00/210 er veldig stødige brennarar. I motsetning til slangebrennarar, står 00/210 fint og stødig rett i snøen. I motsetning til 111, vil ikkje 00/210 smelte nedi snøen heller.
    2 poeng
  3. De gikk nok barbeint og med skinnmokkasiner med halm i om det var kaldt ... Jo tyngre og stivere sko jo mer gnagsår. Man blir også fortere sliten av å gå med blylodd på beina. Interessant at de som går ekstremt langt i dager, uker og måneder foretrekker lette terrengjoggesko uten Goretex. Jeg startet Appalachian Trail med Alfa Kvist GTX. Det regnet i dagesvis i strekk og støvlene tørket ikke opp. De ble lagt i en hiker box (gjenbruksboks) på et motell etter 150 km. De neste 1550 km ble tilbakelagt med terrengjoggesko (Altra Lone Peak) uten goretex. Jeg startet med to helt ulike skotøy for å se hva som fungerte best
    2 poeng
  4. Jeg selv er glad i litt stivere sko når jeg går på stein og i ulendt terreng. Typ Scarpa Kinesis eller Crispi Briksdal. Gasmasjer er i min mening extremt anvendelig i fjellet i mai og juni. Veldig vått overalt. Og så kan man ta noen raske skritt i 20-25cm dypt vann uten att det trekker igjennom. Det er også veldig deilig å gå med törre fötter på langtur. Som jeg minns det hadde jeg hatt våte fötter hver dag fra slutten av mai till frem til fellesferien om jeg ikke hatt gtx-sko på min NPL-tur. Men det er bare min mening. Jeg vet flere som gått langt (feks Tyskland-Nordkapp) i vanlige joggesko og syntes det gikk helt fint. Viktigast er vel å vite hva man liker, og inntil det vara villig å pröve seg frem.
    2 poeng
  5. Kona hatt denne i over 10 år. Den er et godt alternativ ut ifra pris, vekt, isolasjonsevne og kvalitet. Jeg tror du blir svært fornøyd. Fjær og dun er naturmaterialer som har lav vekt, er mer kopierbart og har høyere varme til vektratio enn kunstfiber. Men samtidig er dunposer litt dyrere, har redusert isolasjonsevne ved fukt og krever litt nøyere vaskerutiner.
    2 poeng
  6. Eg har bare gode erfaringar med parafin på god gamal Optimus Nova. Men ettersom eg har forstått av andre, er ikkje Nova kva det ein gong var. Primus Himalaya multifuel fungerer greitt nok med parafin, men effektreguleringa er håplaus dårleg i forhold til Nova. Og det gjeld nok også alle andre brennarar med reguleringa i pumpe-enden av slangen. Lydnivået på denne er også fleire hakk høgare enn Nova. Av ulike grunnar, har eg heilt slutta å bruke slangebrennarar. No brukar eg Radius 21/Primus 210/Optimus 00 og Manaslu 96 når parafinbrennaren skal transporterast i ryggsekk. Same type brennar som 111, men med betre effektregulering, og langt lågare vekt. Ved å bytte ut den medfølgande blikkboksen med ein isboks, er vekta heilt samanliknbar med Nova og Himalaya multifuel. Eg er glad i bråkebrennarar. Mi erfaring med stillebrennarar (eg har fleire inkludert Optimus 111T og Phoebus 625) er at dei ikkje brenn like reint som gode bråkebrennarar, og dei er veldig mykje meir følsom for vind. Stillebrennarar er jo laga for innandørsbruk, men eg finn dei ikkje eigna til dette heller ettersom dei ikkje brenn reint nok.
    2 poeng
  7. Jeg bruker joggesko i Breheimen og sunndalsfjella. Raptor Ultra. Bruker kun andre typer sko ved f.eks ren alpin topptur. Nå har jeg kjøpt Raptor i høy utgave og, for mer vannavvisende egenskaper. Våre reinsjegerforfedre gikk ikke med moderne ankelstøttedesign i de samme fjellene 🫣 Å kutte ut de høye jaktstøvlene var befriende, og jeg har ikke sett tilbake på de tunge mursteinene på fotijn.
    2 poeng
  8. https://lundhags.com/no/tursko/tursko-dame/tur-og-fjellsko/tived-trail-boot-w--40004-25-02300? Denne skoen ble jo svært aktuell Synd den er i nubuk, og ikke glatt skinn.
    1 poeng
  9. Jeg bruker samme dyse på alt, det funker til og med på butan . Standarden har blitt white spirit, men jeg fyller på med det jeg har. Spiller ingen rolle om du blander...
    1 poeng
  10. Så bra 😊 okei, jeg forstår. Da kan det være greit med litt ekstra plass. Dro for å prøve de på i butikk, og merket at 40 1/2 ble litt for romslig for min smak og med tanke på min bruk. Det blir 40 😊
    1 poeng
  11. Ja da ,men det gjorde de fra de kunne gå. Derfor var deres føtter mye sterkere og delvis mer vifteformet enn hva vi degenererte moderne mennesker presterer. Men man kan trene sig opp: det var en eldre dame som gikk barfots til fjells bl.a Besseggen. Elgen
    1 poeng
  12. Nubuck er håpløst, ja, bare å gni inn med en halv boks Lundhags Wax først som sist. Ellers så de fine ut. De ligner på Lundhags Bjerg mid som jeg har brukt til utallige turer og mye til hverdags siden 2022.
    1 poeng
  13. Det er jo et problem i dag at alt skal være så lettvint, så det sitter langt inne for markedsføringsfolka til produsentene å være ærlige. I katalogen står det at en primus funker på brensel X, Y og Z. Enten funker den eller ikke, uten nærmere opplysninger. Jeg skjønner jo at det er vanskelig å selge "Funker bra på bensin, men kan forsåvidt også brukes på parafin, men det er ikke det vi helst anbefaler. I nødsfall kan du også bruke diesel. Det burde du virkelig ikke gjøre, men du kan."
    1 poeng
  14. Fra en på reddit Herr Durston har også sagt i flere videoer at staver hjelper mot sterk vind mot dørsidene.
    1 poeng
  15. Har vekslet mellom et MSR Freelite og X-miden siste året. Freeliten var som en episode Åndenes Makt, fryktelig gjennomtrekk. Men ingen kondens. X-mid i solid er utrolig mye lunere, men har heller aldri hatt problemer med kondens i den heller. Det er selvfølgelig mer tendenser i X-mid’en enn f.eks i Freeliten, men nok lufting til at det ikke er et problem. X-dome blir enda mer interessant om det stemmer at den tåler mer enn X-mid.
    1 poeng
  16. Denne ventilen er vel også nedi drivstoff på Primus Ergo pump (såfremt man ikke har snudd flaska)? Er vel bare MSR sin konstruksjon jeg kommer på hvor det er en 90 graders vinkel så ventilen peker rett opp i flaska når flaska ligger på siden, og som derfor suger luft om den feiler.
    1 poeng
  17. Ahh, selvsagt. Samme drivstoff på begge brennerne er jo en opplagt forutsetning
    1 poeng
  18. Men hvorfor da bensin egentlig. Den brenner med kystallklar isblå flamme, også på parafin/tennvæske. Jeg bruker bensin kun på slangebrennere, for da slipper man parafingris når man kobler fra slangen etter bruk. Min erfaring er at stillebrennere brenner renere enn bråkere, særlig når det skal fyres for varme på lave effekter. På høy effekt brenner begge deler rent og pent. (Det gjelder da 111T på parafin og bensin, Msr Simmerlite og 111C hvis den er fyrt på bensin). Men at stillebrenner fungerer dårligere i vind er jeg enig i. «Farten» på flammen er lavere, og den bøyer lett av for litt trekk. Dog er det bedre spredning på flammen, også ved lave effekter, slik at de steker mat jevnere.
    1 poeng
  19. De brukte sikkert ikke Raptor Ultra heller 😄
    1 poeng
  20. Siden jeg likevel kjørte forbi Rusta i går tok jeg med en Solo Stove Titan. Venter og på en 4-delt fiskestang og et futteral i posten. Den gamle to-delte får knapt plass i bilen 😅
    1 poeng
  21. Takk! Pleier å bruke campingparafin/fritidsparafin fra f.eks. Biltema eller Blåtind som jeg heller over i ei triokanne, eller tennvæske fra matbutikkene hvis jeg ikke vil slepe med en hel dunk, eller hvis en dunk blir litt lite og to dunker litt mye. Diesel, lampeolje og annet har jeg aldri brukt.
    1 poeng
  22. Jeg har brukt Omnifuel en god del med tennvæske og det fungerer fint. Sotet ekstremt mye når jeg brukte feil dyse, men ellers så fungerer det fint.
    1 poeng
  23. Ja, brukt på parafin, (og lampeolje få ganger) og et kort forsøk med white spirit, men det lukter jo ved håndteringen. Foretrekker tennveske, som vel kan betegnes som "lett-parafin" Diesel er mer sotende greie, men fyrer med det i hytte parafinovnen, da fyringsparafin ikke lenger finnes på pumpe, men bare på svindyre spesialkanner. Er altså overbevist "parafinist" (tennveske) av hensyn til den explosjonsfarligere bensindamp.
    1 poeng
  24. Takk for tips! Har du selv brukt de på parafin? Dårlig kvalitetskontroll, produksjonsrester og defekte brennere virker som gjenganger hos både Optimus, Primus og Nova....dessverre.
    1 poeng
  25. 111 i pulken blir faktisk ikke særlig mye tyngre enn en slangebrenner, og langt mer kompakt og bedre beskyttet. Fordi man med slangebrenner ofte har med kasse, mer omstendelig brenner underlag, etc. Med 111T (stillebrenner) har man to ulemper mindre. Man slipper bråket, og kan bruke bensin uten dysebytte (dette kan man også med bråkeren, selv om det er i mot bruksanvisningen). På vinterstid trenger jeg ikke den gode vindmotstanden bråkebrenneren gir, for jeg fyrer kun i teltet. Bruker uansett parafin/tennvæske, siden det er merkbart drøyere i bruk enn bensin. Den gode reguleringen gjør også at man bruker lite drivstoff ved fyring for varme/tørk. Og den er stødig til bruk ved snøsmelting. Jeg vil faktisk anbefale å fortsette med 111 på pulktur, og heller gå over brenneren før tur. Evt. ta med reservedeler som ny pumpepakning, nytt tanklokk med ny pakning i og ny returventil med ny pakning i (ta med reguleringsrattet som kan skifte denne). ——— Men om du skal på tur med ryggsekk, eller vil ha med reservebrenner, er jeg enig i at 111 blir for tungt. Jeg har da god erfaring med MSR XGKII. Den brenner både parafin og bensin fint. Veldig pålitelig, men o-ringene i pumpen må tas ut for å gnikke vekk maling på en evt. rødmalt o-ring i disse pumpene. Jeg har en Simmerlite som da kan være med som reservebrenner, og en ekstra pumpe.
    1 poeng
  26. Hei Min Optimus Nova - ganske visst eldre modell- funker helt glimrende på Tennveske/parafin! Fordel er samme dyse uansett fuel, innbygget rensenål, som kan aktiveres både ved risting eller med magnetgreie under drift. Den kan justeres til simmerkoking til finere matlaging. Jeg har den så i en Trangia av hensyn til vinnskjerm, varmeutnyttelse mv. Hele greie veier litt over 1 kg (1,1 kg?) inkl grytetang, grytesvamp, og så med 2 gryter og panne (=lokk) OG tynnfinerplate inni lokket/pannen. Fuelflaske nettopp i sidelomme om sommeren! Den har vært driftssikker, men nå er de "Kinaprodusert" med varierende kvalitetskontroll. Elgkalven fikk tilsvarende, så vi kan bytte reservedeler, men først nr. 3 funket. XXL byttet de 2 første uten kny. Nr. har funket utmerket og stabilt på New-Zealand ekspedisjon. Som reservebrenner må det vel bli på 3-foten og med en vinnskjerm. Elgen
    1 poeng
  27. Årsaken til modellendring er vel av samme grunn som endring på bekledning fra de ulike klesprodusentene, strengere, nye EU-krav til resirkulering, bærekraft, utfasing av enkelte kjemikalier, tekstiler, membran osv. eks dermizax til Bergans forsvinner, og erfaringsmessig har de nye «bærekraftige» produktene dårligere kvalitet mtp slitasje og membran, regn, vanntetthet, forhåpentligvis i en overgangsfase.
    1 poeng
  28. Godt spørsmål! Jeg har ingen ren Omnifuel-brenner å sammenligne med, men jeg har en Trangia X2 av den typen som visstnok skal være en noe modifisert Omnifuel. Jeg kan prøve å huske å sjekke disse to til helga, men i mellomtida er dette noe @dsk og/eller @Memento mori kanskje har oversikt over? De har nok skrudd og fiksa på noen flere brennere enn meg.
    1 poeng
  29. Tror de aliexpress problemene har vært individuelle eller er fikset. Jeg har fått mellom 10 og 15 pakker derfra den siste måneden alene og har ikke hatt noen problemer. Betaler alltid med paypal da. Antallet pakker er bare fordi jeg handler fra mange forskjellige selgere der og de ikke alltid er så gode på å samle sammen..
    1 poeng
  30. Han skriver selv at den ulike lengden er der for at folk med behov for kortere stangledd ved pakking likevel kan kjøpe teltet. Kortere ledd gir litt økt vekt, 365 mot 330 gram. Bærestyrken skal være lik. X-Dome 1 har vel ikke floppet, de hadde problemer med en leveranse av stenger som skal være fikset, ellers er det vel ikke meldt om store feil?
    1 poeng
  31. Kjøpte dette liggeunderlag for drøy måned siden og har ventet på å få testet det ut og i helgen som var, så fikk jeg gjort det. Jeg sliter veldig med ryggen, sliter mye med søvn og trengte å ha noe tjukkere enn Exped Ultra… Første inntrykket er kjempe bra, aldri sovet så godt i telt! Pakkes lite og bruker vell egentlig ikke mere plass en Exped som jeg har, anbefales!
    1 poeng
  32. Jeg må si at det er fantastisk ironisk å se at du velger å pense tråden inn på noe helt annet enn @foroll spør om, tatt holdningen din i en tidligere tråd, der nettopp @foroll prøvde å gi deg gode svar --- Men, tilbake til tråden: Må det være brennere som forhandles på markedet i dag, eller er bruktmarkedet også aktuelt? Jeg har ikke verken MSR Dragonfly eller Primus Omnilite/Omnifuel, og har i likhet med deg brukt 111/111C som parafinbrennere i all hovedsak. En slangebrenner som skal funke greit på parafin (Doc Mark på CCS er en som vet hva han snakker om, for de som ikke er kjent med det forumet) er vel Optimus No. 11 Explorer – men denne er ikke lett å få tak i, dessverre! Jeg har en slik, ubrukt, så jeg får meg ikke til å teste den selv... Den er jo veldig lik 111T i grunn, og skal ha god effektregulering, og en del reservedeler er vel felles med 111. I tillegg er det en stillebrenner, om det skulle være av betydning. Er egentlig litt irritert over at min ikke er brukt, slik at terskelen for å benytte den som parafinbrenner hadde vært betraktelig senka... Av eldre slangebrennere skal vel også Primus Himalaya MultiFuel fungere greit på parafin. Jeg fikk selv kjøpt en slik på Finn for en tid tilbake med tanke på å bruke den med parafin, men har ikke kommet så langt at jeg har fått testa den selv 😅 Pumpene på disse er vel også stort sett av metall, som jeg etter å ha lest en del rundt på CCS og lignende steder har skjønt er av de bedre utgavene, da det har vært noen problemer med senere utgaver der deler av pumpa er i plast. Kan en slik være et alternativ? De dukker innimellom opp på Finn til ganske overkommelige priser (jeg betalte 500 kr for min, inkludert pumpe, fuelflaske og to dyser). Et ekstra poeng med denne – og også Omnifuel/Omnilite – i forhold til MSR-brenneren, er at disse kan skrus rett på gjengene til gassbokser også, selv om det kanskje ikke er det viktigste vinterstid. Min har oppgitt effekt på 2800 W / 10 000 BTU, vekt på 505 g, og oppgitt koketid på 1 L vann på 4,5 minutter (henta rett fra eska).
    1 poeng
  33. Ta en tjukk ullsokk utenpå Nalgene flaska, da blir den ikke så gloverm i starten. Jeg bruker Nalgene sitt eget termo trekk på vintertur, men det er relativt kostbart. Holder på varmen hele natta.
    1 poeng
  34. Godt liggeunderlag og en flaske Nalgene med varmtvann i fotenden gjør underverker 👌🏻
    1 poeng
  35. Jepp da er neste sesongs bukse og jakke kjøpt inn . Fått en del gode erfaringer i vinter med tanke på vær og temperatur, samt at det ble mindre skigåing og mer hundekjøring. Noe som krever mer av tøyet enn feks om jeg hadde kun hadde gått på ski og dratt pulken selv. Det lar seg ikke alltid å kombinere med å ha muligheten til å regulere antall plagg underveis, spesielt tidlig på sesongen når snødekke er tynt og muligheter for å ankre er liten eller ikke til stedet, og med alt for ivrige hunder som henger i selen. Man går fra svetten siler i den ene øyeblikket til å være stiv frossen i det neste, man må ta knebøy i fart for å holde varmen, selv på ski hengende bak slede/pulken. Fått kjørt ca 60/40 med nordisk pulk med ski i vinter. Men ofte halve turen stående bak på pulken uten ski, noe som ofte har vært svært kaldt. Så min konklusjon er at jeg må heller se hvordan de andre hundekjørerne kler seg. Men de har ofte på seg dun/parka og isolerte bukser . Men har nå funnet mellomtingen. Kjøpt bukse fra Non-Stop dogwear, da ble det Ventile gitt. Ventile Bib shell pants. Var litt skeptisk til Ventile i kaldt vær, men denne er solid og kommer med en form for tynt innerliner som dekker hele buksa ned til knærne, som jeg tror kan funke bra med tanke på Ventile sveller opp når det blir fuktig og kaldt (!). Eneste minus med denne buksa, var jeg kunne kanskje ha kjøpt den i størrelse mindre. Men nok rom i alle fall til ha ekstra plagg når det blir speike kaldt https://www.nonstopdogwear.com/no/produkt/ventile-bib-shell-pant/#reviews Sett mye på fjellreven. Valget her sto mellom Smock NO. 1 M og Anorak No, 8. Begge to kommer med heavy duty G-1000 og har solide hetter. Valget ble Smock 1. grunnet de sinnsyke store lommene framme og bak (?). Veldig spesiell jakke, som tydeligvis har vært på markedet en stund og veldig godt likt av rare bush craft folk. Fint med store og ekstra lommer for mitt bruk og er litt lei av kengurulomme, samt at jeg har to andre anorakker. Liker også snittet og den er en romslig jakke med snøring i midten som jeg tenker passer bra med tanke på utstyrs belte/pulk sele (jeg bruker fjellpulken sin sele til snørkjøring når jeg kjører nordisk). Eneste minuset med denne jakken er at det ikke er lufte muligheter under armene Men tenker at det bør være mulig å få laget? Heftig pris på nesten 9 tusen, men innenfor budsjettet. Håper dette er en jakke som varer ut livet. https://www.fjallraven.com/no/no/herre/jakker/hverdagsjakker/smock-no-1-m/?recId=6624683996715&v=F81841%3A%3A7323450078232
    1 poeng
  36. Hvis du har behov for å ha med shorts så er du på tur for langt sør...
    1 poeng
  37. Vi starter Norge på Langs turen vår om under 2 uker nå. På den turen går vi med lave sko som ikke er vanntette. Ideen er at blir det vått så blir det vått uansett. Det er ikke så mye å gjøre med på lang tur uansett. Da er det en stor fordel med sko som også evner å tørke opp på kort tid bare av å være i bruk. Altså ingen gamasjer. På helgeturer har jeg litt annen tilnærming og kan fort foretrekke vanntette sko (enten det er lave eller mellomhøye), siden man ikke skal være så lenge ute at opptørking ikke er så viktig. Det er fint å unngå å bli kliss gjennomvått av et lite tråkk i litt våt mose - Men jeg har vel nesten aldri brukt gamasjer med korte sko egentlig, men det har sikkert sin verdi det og, spesielt i skogen om man busher litt.
    1 poeng
  38. Jeg ville mye heller prioritert godt grep og kontaktfølelse med underlaget enn hvor god støtte det er i anklene. På en litt vel ambisiøs tur med noen spinkle Altra Lone Peak terrengløpesko på langs over Hallingskarvet (som jeg fant ut at kun er steinur) lærte jeg at lave lette sko er faktisk veldig fint i ur! Du er mye mer smidig fra sten til sten og kan bevege deg på en annen måte enn med store tunge støvler. Jeg ble gåen i føttene etter hvert, pga det harde underlaget, men det går mer på sålen enn mangel på støtte i ankelen. At man MÅ ha så mye støtte i ankelen mener jeg er en myte som er verdt å pirke litt i. Går man mye med lave sko får man også sterke nok ankler til å fint kunne gå det meste turer med sekk opp til 20 kg uten problemer. Men uansett for å anbefale en støvel med plenty grep og stivhet er Alfa Impact et ganske bra (og dyrt) valg. Jeg kan ikke skjønne at Walk King ikke skulle være et godt alternativ her heller.
    1 poeng
  39. Ja eg likar dei godt, til sitt bruk. Lette og gode og gir adekvat beskyttelse i rufsete terreng. Eg ville eigentleg hatt 39. 5, men har mellom anna ein spesialsole som tek ein del plass nedi, og ei tå som må ha godt med rom. Eg trur at 40 bør høve deg, med mindre du skal bere veldig tung sekk med dei.
    1 poeng
  40. Høyere støvler er jo ikke alle nødvendigvis stivere. En del jaktstøvler og ikke minst militære støvler har alle høye, men mjuke skaft. Støvler stivhet beskrives i et bokstavsystem, hvor A er mjuk og C (D?) er det stiveste. Støvler i B/C vil jeg regne som passe for det aller meste her i Norge, kanskje bortsett høyalpine områder og utstrakt bruk av stegjern. En del B/C støvler tar stegjern til bregåing. Alpinister kan gjerne erklære sig uenige med meg?? Det stiveste jeg har prøvd er vel Meindl Perfekt, C en klassisk beksømstøvle i ypperste kvalitet, men tung og meget stiv til alminnelig fjellgåing. Så de ble faset ut for mange år siden. https://meindl.de/model-filter/?lang=en#:~:text=Extensive tours and,Multifunction Elgen
    1 poeng
  41. Den fjerde overnattingen i Østmarka denne våren. Jeg prøver nye stier og camper steder jeg ikke har vært før. For inspirasjon anbefales boka "Østmarka fra A til Å"
    1 poeng
  42. Nettopp kommet ned etter en 5 dagers tur inni Børgefjell Nasjonalpark. Planen var å ligge i telt hele turen, men fikk tilfeldigvis nyss i at hytten til jeger og fisk var blitt ledig, så jeg dro ned i bygda og hentet nøkkelen slik at jeg kunne ha 2 dager der på slutten av turen. Pulken pakket og klar for avmarsj - i ordets rette forstand! Gikk hele veien opp til Storelvhøgda på bena med skiene på pulken! Skikkelig hard skare. Obligatorisk bilde fra Storelvhøgda - på med skiene og så er det ca 11 km igjen å gå inn Orrekskardet mot Jengelen. Teltplassen ved Jengelen. Jeg bruker dagene til å gå turer i området - over til Less-kjukkelen fikk jeg whiteout, men hadde også gode øyeblikk med vindstille og sol og snorking i lyngen. Rypen kaklet overalt, og naturen er i oppvåkning. Var over mot Langtjønna, Kyllingen, Blyvatnet og over Tunnurfjellet. Fantastisk skiføre. Koselig å lese i gjesteboken - og også mimre tilbake til tidligere turer jeg har vært her inne som er omskrevet i boken. Lørdags kveld kommer to karer som er kjent for oss på fjellforum - det er Lars og Kim som har tatt et helt år fri for bare å dra på tur. De hadde lånt en forlenger til isboret 3 uker tidligere, og skulle levere det tilbake. De fikk overnatte på hytten siden jeg var alene og dette var de takknemlige for. Mye turprat og de hadde mange erfaringer å dele etter å ha vært kontinuerlig på tur siden i fjor høst. De hadde kutte mye sosiale medier med unntak av Fjellforum, og lovte de skulle skrive en rapport etter turen her hos oss I dag søndag gikk vi ut - fortsatt glitrende skiføre, men jævlig varmt, solsteik og vindstille, så vi svettet og solkremen gjorde øynene såre og ømme. Ikke et vindpust før vi var nesten nede ved bilen. Karene imponerte med skikjøringene ned "bratta" mot Tomasvatn med taudrag og 2 pulker uten noe heft. Jeg kjørte de til Majavatn stasjon slik at de kan fortsette prosjektet med Femundsmarka senere.
    1 poeng
  43. Pingler lever lenger. Jeg bruker ikke hjelm når jeg padler. Hvis jeg kommer til et sted jeg burde ha / vurderer hjelm, så bærer jeg rundt. Jeg bruker ikke skredsøker på skitur. Hvis jeg kommer til et sted jeg burde ha / vurderer skredsøker, så går jeg et annet sted. Ja, jeg går nok glipp av veldig mye morro, men jeg får inntrykk av at folk tror sikkerhetsutstyr gjør deg udødelig. De ser at overlevelsessjangsen i snøskred er 90% innen 10 min eller noe slikt. Og så glemmer de slike ting som at 25% er døde før skredet har stoppet og derfor er utelatt fra statistikken. Jeg vil oppfordre alle til å grave en skikkelig snøprofil, og se på lagene. Vurdere dem osv......og så flytte seg 50 meter å gjøre det på nytt. Har du flaks, så blir du skikkelig overasket. 50 meter er ingenting når man kjører ned en bakke, men snøen kan endre seg dramatisk. Alle må ta egne valg, og kunnskap er ikke farlig. Det er mye bra litteratur og kurs. Det er fint mulig å finne trygge utforkjøringer og skidager, og så ha fantastiske opplevelser med nedfarter.
    1 poeng
Vinnerlisten er satt til Oslo/GMT+02:00
×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.