Gå til innhold

Anbefalte innlegg

Det tok ikke mange turene på ski før eventyreren i meg våknet for fullt. Noe som gjør at en del turer på bucketlisten skal realiseres heller før enn siden :-P I den forbindelse ser jeg at behovet for bensinbrenner utpeker seg. Jeg kommer til å bruke gass som vanlig, men til smelting av snø og varme i telt blir det nok lettest/best å bruke bensin. Derfor stiller jeg det vanskelige spørsmålet... Hvilken?

De jeg har sett mest på:

Primus Omnifuel

3343251.jpg?imageId=3343251&x=0&y=0&crop

Optimus Nova (Nova+ blir ikke aktuell pga regulatoren)

3343281.jpg?imageId=3343281&x=0&y=0&crop

MSR XGK EX

3343311.jpg?imageId=3343311&x=0&y=0&crop

Jeg blir nok å fyre utelukkende med 4t bensin som folket her inne anbefaler. 

Jeg er innforstått med at det er langt mer bråk med fyring av slike brennere. Er det noen av disse som utmerker seg bedre enn de andre i forhold til vedlikehold. Mener jeg så et klipp på youtube hvor Nova'en var lettere å rense/vedlikeholde på farten? Alle gode innspill hjelper på. Jeg har nesten skjønt at uansett hvilken jeg velger, får man en bra brenner. Men her er sikkert noe jeg ikke har sett, eller ser behovet for i forhold til bruk og oppsett. 

Endret av tshansen

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Alle er gode brennere og du vil få haugevis av anbefalinger, mest sannsynlig det folk delv har. 

Jeg vil bare si at XGK skiller seg litt ut, både positivt og negativt. Veldig bra brenner til å smelte snø, men skal du lage mat utover å koke vann bør du vurdere en annen brenner. I tillegg bråker den mye. Jeg ville tatt med MSR Whisperlight i vurderingen også.

Nova er billig og bra. Mest for penga etter min mening, men bråker forholdsvis mye. 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

MSR'en justerer du flammen ( bensintilførselen) på flasken. Det medfører litt irriterende forsinkelse i reaksjonen på flammen, noe som kan være litt frustrerende nåe det skal fyres opp når systemet er tomt ( man ser fuel kommer, men det tar litt tid før tilførselen slutter etter man har stengt krana). Ellers en glimrende brenner

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Tre gode brennere alle sammen. 

Godt poeng det som nevnes om justering. Lettere med rask og presis justering når den sitter ved brenneren.

Men er ikke enig med de som synest brennere bråker for mye. Foretrekker suset av omnifuel med bråkebrenner fremfor stillebrenner. Men det har noe med at selve lyden får frem en god følelse av varme bare på assosiasjoner fra gamle turer. Samme grunn at turlysten plutselig kan våkne når et av forsvarets kjøretøy passerer på vinteren (F34...)

 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
23 minutter siden, Jan Erik Hansen skrev:

 

Men er ikke enig med de som synest brennere bråker for mye. Foretrekker suset av omnifuel med bråkebrenner fremfor stillebrenner. Men det har noe med at selve lyden får frem en god følelse av varme bare på assosiasjoner fra gamle turer.

 

....og så er lyd eit ypperleg verktøy for evt diagnostisering. Høyrer med ein gong det er noko, ein føremun synes eg, når ein dealar med bensin.

Inga hemmeligheit at eg likar xgk. Påliteleg og mekanisk enkel (synes eg). Får til å lage mat på an, men det er ingen gourmetbrenner nei. 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Har nylig hatt samme valgets kvaler selv, og endte opp med å velge en omnilite ii . Sto først og fremst mellom den og msr xkg eX... men foretrakk omniliten fordi den virker å være bedre i forhold til matlaging. Nå er heller jeg ikke på noe særlig vinterekspedisjoner, så behovet for snøsmelting kan være større hos andre enn hos meg... Ulempe med omniliten er jo at prisen er litt høyere. Så forresten noen omnilite på Finn i dag til tusenlappen.... kan jo være noe å sjekke ut... 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Jeg har kun erfaring med Omnilite og Omnifuel ti (med silencer), to veldige like brennere som jeg syntes fungerer veldig godt. Har med begge på vinteren, og da brukes Omnifuel til å smelte snø, og Omnilite som reservebrenner eller oppvarming av telt. Føler begge to er enkle å reparere og feilsøke, og har ingen problemer med å anbefale de.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
2 hours ago, tshansen said:

Jeg kommer til å bruke gass som vanlig, men til smelting av snø og varme i telt blir det nok lettest/best å bruke bensin.

På min Nova bruker jeg som regel "varmeolje, fyringsolje" fra Kemetyl. Denne brenner vel så bra, hvis ikke hakket bedre enn fritidsparafin på lavere flamme. Koster kanskje 20-30kr mer, men er absolutt verdt det, etter min mening.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

En ting jeg har oppdaget etterhvert er at jeg aldri kokkelerer noe særlig på vinteren. Steking er nesten umulig, selv i panne med lokk uten at det blir svidd på ene siden og rått i midten.

Så med det i bakhodet har jeg funnet ut at justeringsmuligheter kommer i siste rekke på vinterbrenner for min del.

Bare en tanke :)

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Jeg er jo glad i Novaen, men Omnifuel har jo muligheten til å gå på gass, og regulerer vel på linje med Nova. Skal du bare kjøre høy effekt så er jo Xgk vinner,  Soto Muka stove har jo ekstrem effekt for å ta en som ikke er nevnt, men jeg har ikke prøvd pumpa i skikkelig kaldt vær. Det har sikkert litt med tilit til merker, og magafølelse også.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
9 minutter siden, dsk skrev:

Skal du bare kjøre høy effekt så er jo Xgk vinner

XGK og Omnifuel har begge ca 3000 watt, da stiller de likt når det kommer til effekt.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
2 minutter siden, Dutton skrev:

Fungerer Nova brenneren bra selv når det kryper under 20 minus? Fin pris på nova på XXL om dagen. 

Har brukt min i - 20 med bensin. Virket den. Har ikke noe å sammenligne med da. Har to novaer 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Ingen som har nevnt MSR Dragonfly? Den har regulering både på pumpe/flaske og selve brenneren.

Jeg bruker enten gass eller bensin på dedikerte brennere til hver type brensel, tekst nedenfor brennere med bensin.

På Nova (i Trangia oppsett hos meg) og Dragonfly regulerer man effekten direkte på brenneren noe som gjør at det er lettere å finjustere ift matlaging. 

Jeg forvarmer bare med bensin siden det er drivstoffet jeg har med. På f.eks. Dragonfly er det lett å pumpe opp trykk og slippe ut noen få dråper med bensin pga reguleringen på brenneren for å forvarme. Flammene på forvarmingen er bare noen få centimeter, og når den er antatt varm så er det bare å åpne forsiktig og lytte etter "jetmotor-suset". Er lyden fin så er det bare å brenne i vei, er lyden ikke til stede så stenger jeg ventilen og lar den forvarme litt til.

XGK og Soto Muka brenneren har jeg i hovedsak brukt til å smelte snø eller koke opp vann. Soto'en har en fiffig pumpe med innstilling for forvaltning, tømming av trykk i flaska osv, alt tilgengelig ved å dreie på samme justeringsratt.

Sist helg var Dragonfly (MSR) og XGK (MSR) med på tur (Kun Dragonfly som ble brukt, XGK var med som backup), og det er i hovedsak dem som kommer til i bli brukt hos meg fremmover. Dem er ihverfall blir mine preferanser per nå.

Resten av brennerene som er nevnt gjør garantert jobben helt supert også. Tror det handler mye om hvilke man et vant til (men regulering på selve brenneren er en pluss ift matlaging).

 

 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Her var det kommet veldig mange gode innspill, og helt klart ting som ikke er like godt å fange opp på diverse sammenligningstester på nettet. Takk! 

Jeg tenker selv, uten å ha alt for mye erfaring med bensinbrenner.... at jeg blir å gjøre det meste av matlaging på gassbrenneren. Jeg kommer nok uansett valg til å ha med Optimus vegaen min (liten og lett) til enklere jobber. Likte spesielt godt erfaringene @Jan Erik Hansen gjorde seg når han testet gassbrenner på vinteren (bloggen hans) At han bare strekker hånden ut av soveposen og vipps, så er det lunk i teltet. Slipper styret med å prime, fyre opp osv. Slike erfaringer er i min bok gull å ta med, formidle videre. Men vil nok naturlig nok lage noe mat når brenneren først er fyrt opp. 

Er det ikke mulig å få tak i silencer til alle disse brennerene? Dragonfly skal jeg kikke nærmere på nå @Terka takk for tips. 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
16 minutter siden, tshansen skrev:

Jeg ser plastikk pumpene på msr får mye oppmerksomhet, er dette berettighet eller er det helt uproblematisk? 

Uproblematisk. Ingen pumper tåler mishandling eller feilbruk. Msr pumpene tåler hard bruk. Skal du ha idiotdikkert så er vel 111 den beste, men selv den klarte alltids klønete soldater ødelegge ved hardhendt feilbruk. Jeg ville gått forsr dragonfly. Da har du både snøsmelteren og gourmetkokke primus i ett om du bare skal ha en stk. Må den i tillegg ha multifunksjon som i gass så er vel omnilite et fornuftig valg. Jo mer multi en primus er, jo mindre god er den på alt, men sånn er det vel bare med slike primus er. Ingen er superduper på alt etter min mening. Msr xgk er definitivt best på parafin jetfuel, dragonfly er best på bensin, men begge de kan brenne begge deler. Det er nå min erfaring mht hva den enkelte av de to foretrekker best. 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Mareng

Jeg har brukt MSR Simmerlite i mange år. Det er vel verdens letteste bensin-slangebrenner om jeg ikke tar feil. Whisperlite er vel det nærmeste du kommer nå.

Problemfri, bra flammespredning og helt grei flammeregulering som gjør at du kan finsteke pannekaker og fisk, og den er stille.

Stillebrenner er det eneste reelle alternativet for meg, bråkebrennere bråker alt for mye. Noen er redd for at du ikke hører stillebrennerne og de skal slukne uten at du hører det, da skal du virkelig ha dårlig hørsel, for du hører de mer enn godt nok til det.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Jeg synes Omnilite er helt suveren. Med silencer er den også veldig fin å lage mat med :) Enkel og finjustere og.. (spesielt med silencer) Har brukt den stort sett kun med biltemas 4-t bensin og er veldig fornøyd. Tror ikke noen av disse brennerne du henviser til er noe problem om det er kaldt. Har brukt min omnilite i -32 uten at det var noe jeg merket til.. Skulle jeg kjøpt ny i dag hadde jeg fortsatt kjøpt omnilite ;) Har forresten flere kamerater  som har kjøpt andre merker enn jeg selv har og foretrekker fortsatt omniliten. Tror nok du blir fornøyd uansett hvilken du velger.. Er forresten veldig greit å ha mulighet til å justere på selve brenneren ved matlaging..

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Jeg er ikke stor fan av pumpe mekanismen til primus (omnifuel/multifuel) Syntes den var vrien å pumpe skikkelig trøkk med og spesielt om det var veldig kaldt. (Lærpakning) Etter å ha investert i en  xkg så er det liten tvil om klasse forskjell i pumpemekanisme og slange kvalitet. Men som nevnt ikke like lett å justere ned xkg’en.

Ellers er jeg enig med @whistler når det gjelder Nova, syntes det virker som en solid og fin brenner til en meget fornuftig pris. Eneste negative jeg har observert med den er at justeringen har en tendens til å kile seg skikkelig fast.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Det skal jeg ikke nekte på. Første jeg gjorde var å "bade" lærpakningen i fett og etter det har jeg ikke hatt noen problem med å fp pumpet opp trykket :) 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå

 • Lignende innhold

  • Av Turøystein
   Hei.
   Skal på en lang tur gjennom store deler av Norge og i den forbindelse så lurer jeg på hvordan folk har gjort det med drivstoff til primusen. Skal bruke renset bensin. Er jo egentlig ikke lov å sende dette i posten men når man skal være 5-6 mnd på tur kan jeg heller ikke bære med meg alt fra starten heller. Har flere depoplasser underveis der det ikke mulig å få tak i dette og det hadde vært best å sende dette på forhånd.
   Så, har noen noen tips på hvordan jeg skal gjøre dette?
  • Av esphojo
   Skal de gamle brennerne lagres med eller uten innhold i tanken?
   Ved jevnlig bruk er det enklest å la de stå med fuel i tanken, men om de blir stående i ubrukt en periode? Evt hvor lenge kan de stå med innhold?
   For min del gjelder det en eldre 111 (parafin) og en 8R (bensin).
   Noen med tanker rundt dette?
  • Av Terka
   Noen som har tips / linker til bra og billige flasker for transport av bensin på tur?
   Må selvsagt være potte tett ift flaske/korker, bruker i dag std en liters flasker som bensinen selges på men har opplevd å få littegrann lekkasje via åpning/kork selv om korken er godt skrudd på.
   Har bensinbrennere fra Soto, Trangia/Optimus, og MSR. MSR brennere brukes mest så om flaskene er kompatibel med deres pumper så er det et pluss.  Men flaskene trenger ikke være kompatible med noen som helst, der viktigste er at dem er lekasjefri både stående og liggende.
  • Av tshansen
   https://www.primusshop.no/produkt/primus-primetech-stove-set-2-3l/
   Kommer i 1.3 liter og 2.3 liter
   PRIMETECH Stove Set er det ultimate utekjøkken for ytelse-tenkende turgåere. Et stormkjøkken med lavt drivstofforbruk og jevn effekt, men med full ytelse. Et kompakt kokesett med integrert brenner som gjør det svært enkelt å bruke og transportere. Vinner av Outdoor award 2017.

   Det finnes også et rimeligere alternativ, hvor det også følger med stekepanne, men min erfaring er at pannene fungerer like godt som stekepanner som panner!

    
   Er det noen som har testet disse settene? Har den gamle utgaven at dette pannesettet og er utrolig fornøyd. Kjenner det klør litt i kjøpehånden når slike nye produkt kommer  Har hørt rykter om at panner med slike varmeutvekslere er litt verre å koke med inne i telt pga oppsamling av karbonmonoksid.
    
    
  • Av Bemil
   God Kveld i stugu! 

   Sitter å ser litt etter en ny multifuel brenner, og snublet over Polaris optifuel. 
   Noen som har erfaringer med denne? Kjekt å slippe å bytte dyse ved bruk av gass. 
    
   - Bjørn E.
 • Hvem er aktive   0 medlemmer

  Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.